Champagnestreek bezoeken met de auto? Tips & info voor je vakantie in de Champagne regio

Complete reisgids kopen voor € 10

Champagnestreek bezoeken met de auto? Tips & info voor je vakantie in de Champagne regio

22 maart 2024 in Champagne14 reacties

Tips & info voor je bezoek aan de Champagnestreek met de auto of camper

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden en proef natuurlijk de champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

We hebben bovendien verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Champagnestreek

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Waar ligt de Champagnestreek?

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs en dichtbij de Franse Ardennen. De regio is groen en heuvelachtig en wordt omgeven door meren en waterwegen.

Maar wat de regio onderscheidt van de vele anderen, zijn de kilometerslange wijngaarden waar de welbekende champagnewijnen worden geproduceerd. UNESCO riep de streek in 2015 uit tot werelderfgoed.

De Champagnestreek telt vier gebieden:

 • De regio Marne met hoofdstad Reims is het centrum van de Champagne en je vindt er dan ook de meeste wijnhuizen en bezienswaardigheden.
 • Een andere regio is de Ardennes, waarvan Charlesville-Méziers de hoofdstad is. Het is de meest noordelijke regio en de natuur kan er haar volle gang gaan omdat deze streek erg dun bevolkt is.
 • Daarnaast heb je nog de Aube-regio, met de stad Troyes als hoofdstad.
 • Als laatste heb je de Haute Marne met Chaumont als hoofdstad.

Kaartje met ligging Champagnestreek Frankrijk

 1. Champagne, de godendrank

De streek staat natuurlijk het bekendst om de bruisende wijnen uit de streek die onder de naam champagne verkocht mogen worden. Volgens de overlevering was het Dom Perignon die in 1688 per toeval de godendrank uitvond en dit door het toepassen van een tweede gisting. Bezoek zeker een wijnhuis tijdens je autovakantie in de Champagnestreek. Je krijgt er een rondleiding en vervolgens mag je natuurlijk de champagne proeven. De meeste champagnehuizen organiseren bezoeken.

TIP: Wil je ook graag met een tour mee? Boek je plaatsje online. Zo kan je drinken zonder dat je zelf hoeft te rijden.

 • De champagnewijngaarden zijn verdeeld in 4 streken: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blangs, Côtes des Bar.
 • 17 dorpen in de streek mogen de benaming ‘grand cru’ op hun flessen plakken
 • 42 dorpen mogen de benaming ‘premier cru’ gebruiken.
 • In totaal zijn er zo'n 300 champagnehuizen die samen meer dan 15.000 verschillende champagnes produceren.
 • De champagne wordt gemaakt van 3 druivensoorten: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay.
 • In de meeste champagnes worden de 3 druivensoorten gemengd.
 • Wanneer er op het etiket van de champagne vermeld wordt dat het om een ‘blanc de blancs’ gaat, werden enkel chardonnaydruiven gebruikt.
 • Staat er ‘blanc de noirs’ op het etiket, dan werden enkel pinotdruiven gebruikt.
Naast de champagnewijnen worden er in de regio ook niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de naam Coteaux Champenois, zo weet je ook weer waar je moet zijn tijdens je autovakantie in de Champagne.
 1. Een bezoek aan Reims

Wil je niets missen tijdens je bezoek aan Reims? We hebben voor jou de belangrijkste bezienswaardigheden in Reims opgelijst. De stad heeft veel meer te bieden dan enkel wijnhuizen! Ga eventueel mee met een georganiseerde tour en ontdek de geheimen van de site en champagne.

3.1. Champagnehoofdstad

Je kan tijdens je vakantie in de Champagnestreek natuurlijk niet bezoeken zonder een van de vele wijngaarden in de regio aan te doen. In Reims vind je een aantal gerenommeerde champagnehuizen zoals Piper-Heidsieck en Pommery. De meeste champagnehuizen staan open voor proeverijen en tours. De wijnen zelf worden in de gangenstelsels onder de stad gerijpt. De stad staat vooral bekend omwille van de champagnehuizen, maar Reims kent ook een erg lange geschiedenis en je vindt er heel wat indrukwekkende oude gebouwen. Vier van die gebouwen staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3.2. De kathedraal van Reims

De Cathédrale Notre-Dame de Reims, hét symbool van de stad, is wellicht het bekendste bouwwerk op de UNESCO-lijst. Hier werden de koningen van Frankrijk jarenlang gekroond. De kathedraal heeft een prachtig roosvenster, gebrandschilderde ramen en mooie wandtapijten. Na de Eerste Wereldoorlog werd de dertiende-eeuwse kathedraal gerenoveerd.

3.3. Het Palais du Tau

Ook het Palais du Tau staat op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw deed jarenlang dienst als het paleis van de bisschop van Reims. Het oudste deel van het paleis is de kapel uit de dertiende eeuw, maar het grootste deel van het gebouw werd in de vijftiende eeuw in gotische stijl gebouwd. In de zeventiende eeuw kreeg het paleis het huidige barokke uiterlijk aangemeten. Het gebouw doet niet alleen dienst als bisschopswoning, ook de koningen van Frankrijk verbleven in het gebouw voor ze gekroond werden in de kathedraal. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als het museum over de geschiedenis van de kathedraal.

Wil jij ook graag de Champagnestreek bezoeken met de auto of camper? Download onze complete rondreizen door de Champagnestreek of laat je verrassen met een bruisende stadswandeling door een van de Champagne steden.

3.4. De Basilique Saint-Rémi en het koninklijke klooster

De romaanse Basilique Saint-Rémi is het derde gebouw dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dit twaalfde-eeuwse bouwwerk is onderdeel van het naastgelegen koninklijke klooster, het vierde gebouw op de lijst van UNESCO. In het koninklijke klooster vind je het Musée Saint-Remi.

 1. Pittoresk Hautvillers

Het schilderachtige stadje Hautvillers ligt tussen de twee grote champagnesteden Reims en Épernay. Het stadje doet dankzij de smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden aan de ouderwetse huisjes heel authentiek aan. De stad staat vooral bekend als de geboorteplaats van de champagne. Dom Pérignon, de monnik die aan de wieg stond van de sprankelwijn, leefde in de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers.

TIP: Stop tijdens je autovakantie in de Champagnestreek zeker eens in de abdijkerk waar je het je het graf van Pérignon kan bezoeken.

 1. Het vestingstadje Langres

Langres is een oud stadje met opvallend goed bewaard gebleven stadswallen. De vesting en de torentjes geven Langres een leuke aanblik en het is er erg gezellig om te gaan wandelen. Langs de stadsmuren kan je een wandeling van zo'n 3,5 kilometer maken met een mooi panorama over de wijngaarden van de Champagnestreek.

Koemelkkaas weg van de drukte

Langres is een leuk en charmant intermezzo als je de grote steden even wil verlaten of wat kleinere champagneboerderijen in de buurt hebt uitgezocht. Het stadje is ook bekend van de gelijknamige kaas Langres, een zacht kaasje op basis van koemelk. Volgens de locals moet je de ingezakte bovenkant van de kaas of de "Fontaine" vullen met Marc de Bourgogne voor je de kaas eet.

 1. Épernay, centrum van de champagneproductie

Reims mag dan wel de hoofdstad van de streek zijn, toch beschouwen velen Épernay als de eigenlijke champagnehoofdstad. Épernay ligt aan de oevers van de Marne en staat vol imposante 19de-eeuwse architectuur, maar de trekpleister van de stad is de Avenue de Champagne, waarlangs veel wereldberoemde champagnehuizen staan. Zo vind je hier onder andere Moët & Chandon en Mercier.

Veel van deze gebouwen werden opgetrokken met de expliciete bedoeling om indruk te maken op de Franse koninklijke familie. Onder de wijnhuizen werd een gangenstelsel wijnkelders gebouwd van in totaal maar liefst zo’n 100 kilometer lang! In Epernay kan je dus ook terecht voor degustaties en champagne tours.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Épernay.
 1. Het middeleeuwse Troyes

Troyes is een bijzondere middeleeuwse stad met veel historische gebouwen en heeft erg veel te bieden. Om een bezoek aan de stad tijdens je autovakantie gemakkelijker te maken, hebben we een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Troyes gemaakt. Of ga zelf op stap met onze stadswandeling door Troyes, zo mis je niets!

7.1. Stad vol geschiedenis

De stad bestaat al sinds de Romeinse tijd. In het centrum vind je heel wat zestiende-eeuwse gebouwen terug waar tegenwoordig veel confectie- en outletwinkels in te vinden zijn. De twaalfde-eeuwse gotische Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes is de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad, maar ook de dertiende-eeuwse Saint-Urbain basiliek en de zestiende-eeuwse Sainte-Madeleine kerk zijn grote toeristentrekkers.

7.2. De kurk van de Champagnestreek

De stad Troyes heeft minder met Champagne te maken dan de andere grote steden van de regio, maar kan toch niet aan de sprankelwijn ontsnappen. Het stadsplan van Troyes heeft namelijk per toeval de vorm van een champagnekurk! Begin augustus heb je ieder jaar het Fête du Champagne. Dan kun je op verschillende plaatsen champagne gaan proeven, waaronder ook in Troyes.

 1. Het stadje Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne is een kleinere stad ten oosten van Épernay. Hier moet je zeker de gotische Saint-Etienne kathedraal bezoeken. Een groot deel van de kerk werd oorspronkelijk in romaanse stijl gebouwd en vervolgens herbouwd in gotische stijl terwijl de westelijke gevel later in een barokke stijl werd toegevoegd.

Ook vind je hier de Notre-Dame-en-Vaux kerk die een plaatsje op de UNESCO Werelderfgoedlijst verdiende. Verder kan je tijdens je autovakantie door de Champagnestreek in de stad even tot rust komen in het stadspark Le Petit Jard of je kan kiezen voor een boottochtje op de Marne. Verken Chalons-en-Champagne met onze wandeling.

TIP: Wil je in de buurt van Châlons-en-Champagne een wijnkelder bezoeken? Maak zeker eens een stop bij Joseph Perrier, ga mee met een rondleiding, bezoek er de wijnkelders en proef de champagne tijdens een degustatie.

 1. Natuur in de Champagnestreek

Wanneer je genoeg gezien en gedronken hebt, kan je altijd nog de natuur intrekken voor een stevige wandeling. Je kan er ook voor kiezen een tocht per paard te maken door de regio en fietsliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Champagnestreek.

9.1. Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims

 • Het natuurgebied Montagne de Reims ligt tussen Reims en Épernay en leent zicht dan ook uitstekend tot een mooie natuurwandeling nadat je de champagnesteden met de auto bezocht hebt.
 • De heuvel waarop het park ligt, is begroeid met groene bossen en glooiende wijngaarden. Er lopen verschillende wandelpaden en fietsroutes door het park.

9.2. Parc Naturel Régional de la Fôret d’Orient

 • Ook bij Troyes ligt een mooi natuurpark, het Fôret d’Orient. Hier vind je uitgestrekte bossen en een aantal grote meren.
 • Het water leent zich uitstekend voor watersporten. Je kan zeilen, surfen en waterskiën op de meren.
 • Ook in de bossen zelf is meer dan genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld het gebied verkennen met één van de vele wandelroutes en probeer de zeldzame planten en dieren te spotten die in het park leven.

9.3. Fietsen langs de wijngaarden

 • De Champagnestreek is een fietsparadijs. Er werd in totaal zo’n 450 kilometer fietspaden aangelegd in de regio. De langste fietsroute is 150 kilometer lang en brengt je langs de grote meren in de regio.
 • Die fietsroute vertrekt vanuit Troyes of Saint Dizier en komt onder andere langs het Lac du Der, het grootste stuwmeer van Europa.
 • Ben je even klaar met fietsen, kan je natuurlijk voor één van de watersporten kiezen.

TIP: Wil je graag een wijngaard bezoeken met een proeverij erbij? Kijk dan even bij Cité du Campagne, hier kan je de wijngaarden van Aÿ bezoeken, samen met een proeverij. Boek deze tour voor € 22

 1. Praktische info voor je autovakantie door de Champagne

 • Van half mei tot en met augustus is het het warmst in de regio en staan alle druivenstruiken in bloei.
 • In september en oktober worden er oogstfeesten gehouden en plukken de wijnboeren de druiven voor de champagnewijnen. De precieze plukdatum wordt per jaar per dorp toegewezen, afhankelijk van het type druif.
 • Wil je graag op weekend naar de Champagne? Lees onze blog over de kostprijs van een weekend in de Champagne + tips voor je bezoek aan Champagnehuizen.
 1. Veelgestelde vragen over Champagne

Welke regio's zijn er te vinden in de Champagne?

 • De champagnewijngaarden zijn verdeeld in 4 streken: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blangs, Côtes des Bar.
 • 17 dorpen in de streek mogen de benaming ‘grand cru’ op hun flessen plakken
 • 42 dorpen mogen de benaming ‘premier cru’ gebruiken.

Van welke druiven wordt Champagne gemaakt?

 • In de meeste champagnes worden de 3 druivensoorten gemengd: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay.
 • Rosé: Rose champagne bevat een kleine hoeveelheid blauwe druif Pinot Noir.
 • Blanc de Blancs: Champagne die enkel de chardonnay druif bevat.
 • Millésimé: Champagne van de beste jaren, ook wel eens vintage champagne genoemd, bevatten de allerbeste druiven van 1 jaar. Er is niet elke jaar een millésimé champagne beschikbaar.
 • Blanc de Noirs: De witte champagne wordt van blauwe druiven Pinot Noir of Pinot Meunier gemaakt (of een mengeling).

Wordt er alleen Champagne in de Champagne geproduceerd?

 • Naast de champagnewijnen worden er in de regio ook niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de naam Coteaux Champenois, zo weet je ook weer waar je moet zijn voor een bezoekje aan de champagnestreek.

Wat staat er nog op het Champagne etiket?

Op het etiket van de champagne staat ook een nummer met twee letters ervoor. Deze letters geven aan wie de champagne heeft gebotteld.

 • NM Négociant-Manipulant: Een producent die, om Champagne te maken, druiven in bulk koopt van kwekers.
 • RM Récoltant-Manipulant: Een kweker die zowel druiven levert aan de Champagnehuizen als zijn druiven gebruikt ten behoeve van het maken van zijn eigen Champagne.
 • CM Coopérative-Manipulant: Een coöperatie van kwekers die tevens hun eigen Champagne onder een eigen label maken.
 • RC Récoltant-Coopérative: Een kweker die een Champagne die door een coöperatie gemaakt is, verkoopt onder zijn eigen naam.
 • SR Société des Récoltants: Een firma, opgezet door twee of meer kwekers, die grond delen en hun Champagne onder meer dan een merk in de markt zetten.
 • ND Négociant Distributeur: Een firma die Champagne levert die niet door hem is gemaakt.
 • MA Marque d’Acheteur: Een merknaam in eigendom van een koper (zoals een restaurant, supermarkt of wijnhandelaar).
 1. Waar overnachten in de Champagnestreek?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.

 • La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
 • Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
 • Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: de wijngaarden vanuit de lucht!

Benieuwd naar de Champagnestreek? Bekijk het glooiende landschap en de uitgestrekte wijnvelden in dit filmpje vanuit de lucht! Om de champagne te proeven, zal je natuurlijk naar de streek moeten afzakken.

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis preview reisgids Champagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 mei 2023 - Linda Put

Zeer leuke gids voor een mooie streek in Frankrijk. We hebben super genoten van de autoroute.

- 29 maart 2023 - Herlinde

Prachtig verslag. In september gaan we naar de Champagnestreek met de wijnclub.

- 18 februari 2023 - Greta Seys

Practische gids met mooie tips van de streek

- 9 februari 2023 - vandenbussche paul

interessant en gebruiksvriendelijk

- 29 mei 2022 - Marielle Janssens

Fijn tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?