Arles bezoeken? 14 x bezienswaardigheden die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Arles bezoeken? 14 x bezienswaardigheden die je moet zien

2 februari 2022 in Provence6 reacties

Arles is een bruisende stad vol met Romeinse schatten en gezellige pleintjes. De kleurrijke huizen die je er vindt heb je waarschijnlijk wel al eens gezien in een schilderij van Van Gogh. De stad heeft veel verschillende aspecten en is zeker een bezoek waard. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Arles.

Inhoud artikel

 1. Arena van Arles

In de Arena van Arles was er plaats voor wel 24 000 mensen. De arena valt vooral op door de verschillende soorten zuilen, de onderste zuilen zijn Dorische en de bovenste zuilen zijn Corinthische. Net als vele andere arena's werd ook deze grotendeels gesloopt om met de materialen huizen te bouwen.

Vanaf 1825 begon men aan de herstellingswerken van de arena. Tegenwoordig kan je er nog stierengevechten bijwonen. Bij deze stierengevechten wordt de stier niet gedood maar moet er geprobeerd worden om de concarde van tussen de horens te halen.

 1. Théatre Antique

Het Théatre Antique werd gebouwd onder het regime van keizer Augustus in de eerste eeuw voor Christus. Dit eens zo mooie theater moest er vooral aan geloven vanwege fanatieke Christenen. Zij gebruikten de stenen om hun kerken en huizen te bouwen. Het enigste dat nog overblijft van het theater is de Tour de Roland.

 1. Kerk en klooster Saint-Trophime

De kerk van Saint-Trophime is misschien wel de mooiste kerk die je kan vinden in de Provence. De kerk is vernoemd naar de eerste bisschop van de Provence. Het bijhorende klooster valt vooral op vanwege de aanwezigheid van de sierlijk bewerkte kloostergang.

Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
 1. Museon Arlaten

Het Museon Arlaten werd opgericht door Fréderic Mistral om de Provençaalse geschiedenis en volkskunst te kunnen delen. Het museum is gevestigd in het gotische Hôtel de Castellane-Lanal. In 33 zalen (!) kom je alles te weten over de tradities van de Provence.

 1. Place du Forum

Op het Place du Forum kan je een standbeeld vinden van Frédéric Mistral. Deze winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur heeft altijd in Arles gewoond en was een vurige verdediger van alles wat Provençaals was. Hier kan je ook het café vinden dat Vincent Van Gogh in één van zijn werken schilderden, tegenwoordig gaat dit café door het leven als Café Van Gogh.

 1. Fondation Vincent Van Gogh Arles

Het doel van de Fondation Vincent Van Gogh is om kunstenaars in de belangstelling te brengen die Van Gogh op één of andere manier vereren. Dit kan gaan van een schilderij tot literair werk. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen die werken van Van Gogh zelf voorstellen. Het doel van deze in 2014 opgerichte stichting, is om de herinnering aan Vincent Van Gogh levendig te houden.

 1. Thermen van Constantijn

De Thermen van Constantijn dateren uit de 4de eeuw en hadden toen de naam 'Thermes de la Trouille'. Deze typische Romeinse verschijning waren vooral een sociale ontmoetingsplaats waar er aan sport kon worden gedaan en dienst deden als badhuis.

 1. Musée Réattu

Het Musée Réattu bevindt zich in een voormalig paleis van de ridders van Malta. Het is een prachtig voorbeeld van Renaissance architectuur. Het paleis werd door de orde verkocht aan de schilder Réattu die hier zijn studie vestigde. Zijn dochter schonk het gebouw aan de stad. Heel wat schilderijen van Réattu worden hier tentoongesteld samen met andere kunstwerken. Zo vind je er bijvoorbeeld ook werken van Picasso.

 1. Les Alyscamps

Les Alyscamps is een vervorming van de Elyzese Velden en bij de Kelten werd er hiermee verwezen naar een begraafplaats. Tegen het einde van de middeleeuwen was deze begraafplaats serieus uitgebreid en kon je er maar liefst 17 kerken vinden. Hierna begon de plaats meer en meer te vervallen. Toch is het al altijd een plaats geweest die artiesten aantrekt en nu nog steeds. Het is op deze plaats dat Van Gogh kwam schilderen met Gauguin.

 1. Musée départemental de l'Arles Antique

Het Musée départemental de l'Arles Antique is het belangrijkste museum van Arles en kan je vinden aan de rand van de stad langs de Rhône. Het museum is een mengeling van kunstwerken en archeologische vondsten die de nadruk leggen op de Romeinse periode van Arles.

 1. Daguitstap naar Aix-en-Provence

Op een uurtje rijden van Arles ligt Aix-en-Provence, een fantastische stad met Provençaalse cultuur die bekend staat voor haar de kunstopleidingen en universiteiten. Aix-en-Provence is een typische Franse stad: je wordt er ondergedompeld in historie, maar er zijn ook tal van leuke straatjes met confituurwinkeltjes, koffiezaken, delicatessenwinkels, boekenwinkels, marktjes en nog veel meer.

De leukste straatjes vind je rond Cours Mirabeau en Place d’Albertas. Verken ook zeker het Quartier Mazarin en in Rue d’Italie kan je overigens nog terecht voor de leukste speciaalzaakjes.

 1. Wilde paarden en flamingo’s in Camargue

Heb je voorlopig eventjes genoeg van al dat stedelijke? Geen probleem, want wij weten een plek waar je ondergedompeld wordt in prachtige natuur en dat vlakbij Arles. Het moerasgebied Camargue, gevormd rond de Rhône, is een prachtig gebied met wilde paarden, wilde koeien en flamingo's. De Camarque strekt zich helemaal uit tot aan de Middellanse Zee.

Deze plek voelt niet echt Frans aan, omdat je je tussen erg mooie natuur bevindt. In drukke periodes kan het wat toeristisch zijn op sommige plaatsen, maar het is wel een een must-see voor natuurliefhebbers.

Als je tijd hebt, breng dan zeker ook een bezoek aan Parc du Ornithologique du Pont de Gau. Of je kan een begeleide tour boeken en het regionale natuurpark Camargue verkennen tijdens een rondleiding met een 4x4. Plezier gegarandeerd!

 1. Spektakel Carrières de Lumières in Les Baux

Wanneer je er nog eens een dagje tussenuit wil, kan je Les-Baux-de-Provence bezoeken. Dit dorp is gelegen bovenop een rots en biedt daardoor een waanzinnig uitzicht over de vallei. Vroeger was Les Baux een oude vestingstad, maar tegenwoordig is het getransformeerd tot een toeristische trekpleister met heel wat restaurants en souvenirwinkels.

Hoewel het er erg toeristisch kan worden, vinden we het wel nog steeds de moeite om te bezoeken. Aanraders zijn het oude kasteel gevestigd op de top en natuurlijk Les Carrières de Lumières, een sprookjesachtig spektakel waar je onder andere Van Gogh schilderen geprojecteerd ziet op de wanden van een uitgegraven hoeve. Een wondermooie show!

 1. Saint-Rémy-de-Provence & omgeving

Saint-Rémy-de-Provence is een mooi dorp met een oud centrum dat tegenwoordig uitgegroeid is tot een geliefde vakantiebestemming. Dat is enerzijds door de erg gunstige ligging, namelijk dichtbij heel wat bezienswaardigheden, en anders doordat het dorp zelf ook erg interessant is. Zo zijn in het dorp enkele mooie bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals de kerk van Saint-Martin.

Jammer genoeg kan het in Saint-Remy-de-Provence erg toeristisch worden, maar niet getreurd, want in de buurt zijn heel wat dingen te beleven. De restanten van Glanum, een oude Romeinse stad, vind je al op enkele minuten ten zuiden van Saint-Rémy. Vlakbij Glanum ligt ook de Saint-Paul-de-Mausole: de kliniek waar Van Gogh een jaar heeft verbleven na het afsnijden van zijn oor. Hier is nu ook een museum over Van Gogh.

 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 februari 2024 - Audoor Norbert

Een mooie, overzichtelijke en soms boeiende reisgids die niet vervalt in oppervlakkige en onbelangrijke weetjes.

- 5 april 2023 - Wynant R.

we gaan alles ontdekken begin juni maar zoals steeds rekenen wij op de jullie goede stadswandeling

- 22 maart 2023 - G

Over 2 weken naar de Provence, waar wij de reisroute van Geert zullen volgen.

- 21 februari 2023 - ettezor

Duidelijke en interessante informatie. Super brochure

- 15 september 2022 - Monique Hermans

Tof, bedankt was een fijne reis tevens geboekt bij jullie!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?