15 x mooiste bezienswaardigheden in Grenoble: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Grenoble: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

27 december 2021 in Frankrijk0 reacties

Grenoble, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes is de grootste stad van de Franse Alpen en wordt daardoor vaak gezien als de hoofdstad van het gebied. Grenoble is omringd door schilderachtige bergen en ligt tussen de rivieren Drac en de Isère. De stad staat vooral bekend om wintersport, prachtige wandeltochten, boeiende musea en één van Frankrijks populairste universiteiten.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Grenoble? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Grenoble.

Inhoud artikel

  1. Bastille van Grenoble

De Bastille van Grenoble ligt op de top van de Rachais-berg, een kleine heuvel in de stad. De Bastille is een oud fort met heel wat vestingmuren en ruïnes die gebruikt werden om de stad te beschermen van de Savoie tijdens de veldslagen. De dag van vandaag is er bitter weinig te zien in het fort. Veel ruimtes worden gebruikt voor moderne doeleinden zoals een restaurant, het Le CAB (Bastille Art Centre) en het Mountain Troops Museum.

Deze plek moet je zeker bezoeken als je een prachtig uitzicht wilt over de stad. Bij helder weer kan je zelfs de Mont Blanc zien liggen! Een mooie tip die we kunnen meegeven? Beklim de top rond zonsondergang! Dan is het uitzicht des te mooier.

  1. Ritje op de kabelbaan naar de Bastille

Je kan de top bereiken door een van de mooie wandelingen te maken (+- 45 minuten onderweg), maar wij raden toch aan om ook een ritje met de kabelbaan te nemen. De téléphérique, Les Bulles de Grenoble, werd voor het eerst geopend in 1934. In die tijd was het zelfs de eerste stadskabelbaan ter wereld.

Tijdens zo’n ritje in de bolvormige capsules geniet je van een geweldig uitzicht op de bergen, de rivier de Isere direct beneden, en de stad Grenoble zelf. Eenmaal boven kan je ook iets eten of drinken in O² restaurant & bar, wedden dat je er langer blijft zitten dan eerst gedacht. Meer info over het restaurant.

  1. Wandel door de oude stad

Nadat je het fort van Grenoble hebt bezocht, kan je een wandeling maken door het centrum van de oude stad. Tijdens je wandeling ontdek je al snel de geheimen van Grenoble: prachtige art-deco, middeleeuwse gebouwen, statige herenhuizen met fraai versierde balkonnetjes en een gezellig overdekte markt die al eeuwenlang dienst doet als ontmoetingsplaats. Een van de beste tijden trouwen om de oude binnenstad van Grenoble te bezoeken, is in de ochtend wanneer de levendige boerenmarkt plaatsvindt op de Place aux Herbes.

Ontdek het centrum met het stadstreintje

Heb je geen zin om te wandelen? Of wil je graag nog wat energie sparen? Dan kan je ook aan boord gaan van het stadstreintje dat een tocht maakt door het centrum van de stad. Zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Grenoble en kan je op- en afstappen waar je maar wilt.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het gezellige Maison Barbillon Grenoble op slechts 100 meter van het treinstation. De kamers zijn ruim en voorzien van antieke en elegante inrichting. 's Ochtends geniet je nog van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Ziplinen met Acrobastille

Acrobastille is een ontdekkings-avonturengebied waar je verschillende activiteiten kan ondernemen. De activiteiten zijn vooral heel leuk voor kinderen of in groep. Een van de leukste activiteiten die je hier kan doen, is ziplinen!

De zipline is zo’n 1250 m lang en 250 m hoog. Het eerste stuk is vrij eenvoudig en brengt je naar de overkant van de Bastille. Daarna kan je er eventueel voor kiezen om een klim (via ferrata) naar boven te maken voor een hogere en snelle zipline terug naar de Bastille. Er zijn natuurlijk nog meer activiteiten: zo kan je een rope course volgen doorheen specifieke delen van het fort. Meer info op de website.

  1. Ga op zoek naar street-art in Grenoble

Je zou het misschien niet meteen denken, maar in Grenoble kijk je je ogen uit naar mooie "street-art". Zo kan je prachtige fresco’s bewonderen, collages, stencilwerk, canvaskunst en anamorfoses (schijnbeelden). In de zomer vindt hier in het hart van de stad dan ook een straatkunstfestival plaats. Tijdens dit festival komen kunstenaars monumentale fresco’s maken en oude lelijke gebouwen omtoveren tot kunstwerken.

  1. Musée de Grenoble

Grenoble heeft een aantal boeiende musea die je kan bezoeken. Maar het museum bij uitstek is toch wel het Museum de Grenoble. Dit kunstmuseum, gevestigd in een modern gebouw, herbergt een grote kunstcollectie van het oude Egypte tot Europese schilderwerken uit de 13e tot de 20e eeuw. In ruim 57 zalen kan je er een permanente collectie van meer dan 1500 werken gaan bezichtigen.

Het museum werd opgericht in 1798 en wordt beschouwd als het eerste museum voor moderne kunst van Frankrijk. Men had er al een collectie hedendaagse kunst in 1920, nog voor musea in Parijs of New York deze hadden.

Je kan er onder andere werken bewonderen van Rubens, Matisse, Picasso, Warhol en Nauman. Een echte must-see voor de kunstliefhebbers onder ons. Actuele openingsuren op de website.

  1. Musée Dauphinois

Breng tijdens je visite aan de Franse stad Grenoble ook eens een bezoekje aan het Dauphinois Museum. Dit streekmuseum, gevestigd in het voormalige klooster van Sainte-Marie d'en-Haut, bestaat sinds 1906 en heeft een diverse collectie aan etnografische, archeologische en historische werken van de voormalige provincie van de Dauphiné. Je kan het museum gratis bezoeken. Meer info en openingsuren.

  1. Le Magasin (Centrum voor Hedendaagse Kunst)

Le Magasin werd opgericht in 1986, het is het Centrum voor Hedendaagse Kunst van Grenoble. Het kunstencentrum is gehuisvest in een grote hal uit glas en staal die ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs werd gebouwd. Ze deed er dienst als werkplaats van Gustave Eiffel, na de wereldtentoonstelling werd de hal afgebroken en verplaatst naar Grenoble.

Je kan Le Magasin vinden ongeveer 2,5 km buiten het stadscentrum (Esplanade Andry Farcy, Grenoble), neem tram A of reken op ongeveer 30 minuten wandelen. Meer info en actuele openingsuren op de website.

  1. Parlementspaleis van de Dauphiné

Parlementspaleis van de Dauphiné aan de Place Saint-André uit 1539. Tot aan de Franse Revolutie in 1789 was dit de plaats waar het plaatselijke parlement van de Dauphiné gehuisvest was. De Dauphiné was voor 1349 een autonoom hertogdom, los van Frankrijk.

  1. Kathedraal Notre-Dame van Grenoble

De kathedraal Notre-Dame van Grenoble valt vooral op door haar sobere buitenkant en is in het niets te vergelijken met de Notre-Dame van Parijs. Het interieur bevat echter zeldzame houtsnijwerken uit de 17de eeuw die het leven van Christus uitbeelden. Foto: wikipedia

  1. Rondkuieren in het Saint Laurent kwartier

Het Saint Laurent kwartier is een van de oudste wijken van de stad. De wijk is gelegen aan de voet van de berg van de Bastille en loopt over van de interessante bezienswaardigheden. Van La Porte de France tot de smalle straatjes met gezellige cafeetjes en restaurants.

Archeologisch Museum – Saint Laurent

Dit originele museum is geen archeologisch museum zoals je zou denken maar een oude kerk! Deze kerk is met behulp van moderne technologie terug tot leven gekomen. Zo kan je door gebruik van verlichting, een audio guide en video-animatie zelf zien hoe de kerk er in de loop van de eeuwen heeft uitgezien. Hoe dieper je in de kerk afdaalt, hoe ouder de delen worden. Er is zelfs een geheime versierde crypte. Verder vind je er meer dan 1500 graven en op diverse plekken kom je langs grotendeels intacte skeletten. Het museum is gratis te bezoeken. Meer info op de website.

TIP REISGIDS: Wil je je graag verdiepen en meer zien van de Franse Alpen? Download dan zeker onze reisgids Franse Alpen en verblijf nog wat langer in deze prachtige omgeving!

  1. Jardin de Ville

Gelegen in het hart van de stad, weg van alle drukte, vind je Jardin de Ville. Deze groene ruimte een oase van frisheid en rust en bovendien een typisch voorbeeld van een klassieke Franse tuin. Je kan er langs de mooie verzameling rozenstruiken, honderdjarige palmbomen en enkele sinaasappelbomen in kuipen wandelen.

Even rusten? Neem dan plaats op een van de bankjes in de schaduw van eeuwenoude platanen en kastanjebomen. Verder is er ook nog een kinderspeelplaats voorzien en vind je er een muziektent uit het interbellum dat dient als klein podium voor verschillende gelegenheden en in het bijzonder tijdens het festival Le Cabaret Frappé dat elke zomer plaatsvindt.

  1. Parc Paul Mistral

Een ander gezellig park waar je even kan ontsnappen van de drukte van de stad is het Parc Paul Mistral. Het park is een geliefde plaats in de stad en heeft een oppervlakte van 27 hectare, waardoor het het grootste park van de stad is. Oorspronkelijk is deze ruimte ontstaan uit een voormalige militair oefenterrein voor een internationale beurs over waterkracht in 1925.

Van deze periode is enkel en alleen de afbrokkelende 95 meter hoge achthoekige Tour Perret overgebleven, die als eerste in Europa uit gewapend beton is opgetrokken.

  1. Grotte les Cuves de Sassenage

Op zo'n 7 km van het centrum van Grenoble kan je de Grotte les Cuves de Sassenage bezoeken. Via smalle tunnels kan je er het grottencomplex van meer dan 1 km lang bezoeken en kan je er naar de watervallen van de Furon. Via een multimediale show kom je er het verhaal van Mélusine te weten, een fee die van de grotten haar thuis zou hebben gemaakt. Meer info op de website

  1. Parc National des Écrins

Ten zuidoosten van Grenoble ligt het grote nationale park Écrins. Dit park is maar liefst zo’n 90.000 hectare groot en omvat meerdere bergtoppen van rond de 4000 m hoogte van het Écrinsmassief.

De Barre des Écrins liggen met 4102 m het hoogst, in het park liggen ook enkele gletsjers, zoals de Glacier de la Girose, de Glacier Blanc en de Glacier de la Meije. Ideaal dus om kennis te maken met de majestueuze Franse Alpen.

Ook in dit natuurpark lopen weer vele prachtige wandelingen:

  • Maak bijvoorbeeld een korte wandeling naar het Lac du Lauvitel, een bergmeer dat vooral bekend staat om de vele marmotten die in de omgeving te spotten zijn.
  • Vanuit La Grave lopen verschillende mooie wandelingen langs de voet van de La Meije, een van de hoogste bergen van het park van 3982 m groot.

Alpe d'Huez

Aan de rand van het Écrins park vind je een van de bekendste lagere bergen van de Alpen: de Alpe d’Huez. Deze berg ligt in het Grandes Rousses bergmassief en staat vooral bekend onder wielerfanaten door de Tour de France. In de zomermaanden zijn er dan ook veel bezoekers die de berg zelf eens op willen fietsen, maar in de winter verandert dit gebied in een van de grootste skigebieden ter wereld.

  1. Les Deux Alpes

Het skigebied van Les Deux Alpes is een ander mooi skigebied dat enorm aanspreekt! Skigebied Les Deux Alpes bestaat uit twee skigebieden en bestaat uit zo’n 200 kilometers aan skipiste. Het grootste gedeelte van de pistes is blauw (voor de beginners), maar ook de ervaren skiër kan zich hier prima vermaken. Bovendien leent het skigebied haar sneeuwzekerheid niet aan de enorme hoogte (+-1650 meter) maar aan de gletsjer in de gebieden. Zo kan je er dan ook goed skiën in zowel het na- en voorseizoen.

Daarnaast is er in het skigebied ook een groot snowpark waar je kan genieten van talloze obstakels en waar je enkele indrukwekkende sprongen kan maken. En voor jongeren is het skigebied ook zeker een aanrader. Het stikt hier namelijk van de sfeervolle après-ski bars. Ongetwijfeld een een onvergetelijke vakantie!

TIP ROUTE: Vertrek je op rondreis naar het zuiden van Frankrijk met de auto? Wij hebben voor jou de beste route naar Zuid-Frankrijk met de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

  1. Waar overnachten in Grenoble?

Voor je bezoek aan het verrassende Grenoble, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Grenoble online bekijken.

Maison Barbillon Grenoble

Maison Barbillon Grenoble ligt op wandelafstand van het treinstation en biedt comfortabele kamers met authentieke en elegante inrichting. In de ontbijtkamer wordt elke ochtend een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd. Op een klein eindje wandelen van de accommodatie bevinden zich diverse restaurants. Meer info en boeken.

Séjours & Affaires Grenoble Marie Curie

Of verblijf in het moderne aparthotel Séjours & Affaires Grenoble Marie Curie. Deze accommodatie biedt ruime en moderne studio's en appartementen die voorzien zijn van alle comfort en luxe. De residentie biedt, indien je dit wenst, ook een continentaal ontbijt in de ontbijtzaal of op het terras. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?