15 x bezienswaardigheden Aix-en-Provence: Wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 x bezienswaardigheden Aix-en-Provence: Wat zien & doen tijdens je bezoek?

9 januari 2024 in Provence2 reacties

De mooiste highlights en bezienswaardigheden in Aix-en-Provence + verblijftips

In het zuiden van Frankrijk, middenin de Provence, ligt Aix-en-Provence en wordt regelmatig benoemd als één van de mooiste steden van Frankrijk. De stad loopt over van de prachtige herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw en wordt omringd door zonnebloem- en lavendelvelden.

Aix-en-Provence was niet voor niets zo populair onder grote schilders en schrijvers. Ontdek hier dé mooiste bezienswaardigheden in Aix-en-Provence en wat je mag verwachten tijdens je bezoek.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Aix-en-Provence

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Aix-en-Provence bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Aix-en-Provence en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Aix-en-Provence

Inhoud artikel

  1. Vakantie in Aix-en-Provence

Aix-en-Provence, kortweg Aix genoemd, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming in het zuiden van Frankrijk. Je kan hier dan ook zeker twee tot drie dagen vertoeven. Het is de ideale stad voor een stedentrip in deze regio.

Wanneer je de stad gezien hebt, kan je je verdiepen in de prachtige omgeving van Aix-en-Provence waar ook meer dan genoeg te zien en te doen valt. Denk maar aan een uitstap naar Gorges du Verdon of het indrukwekkende bergmassief Saint-Victoire.

Aix-en-Provence is een stad die wat weg heeft van Parijs, maar dan kleiner, charmanter en gezelliger.

Wat is de ligging van Aix-en-Provence op de kaart?

Aix-en-Provence is gelegen in het zuiden van Frankrijk in het departement Bouches-du-Rhône, op zo'n 30 km ten noorden van Marseille.

  1. Wandel door de oude binnenstad van Aix

Aix-en-Provence wordt vooral gekenmerkt door de indrukwekkende gebouwen zoals de kathedraal en gezellige winkelstraten waar je uren kan wandelen. De oude stad is een paradijs om te kuieren langs de talrijke herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw en de typische Franse boetiekjes. Wanneer je het wandelen door de pittoreske straatjes even beu bent, kan je genieten van een lekker drankje op een terras op een van de vele pleinen. Hier proef je vaak nog de echte sfeer van de Provence.

De Provence is een populaire bestemming in de zomer omwille van de aangename temperaturen. Echter worden de straten van Aix lekker koel gehouden door de schaduw van de platanen en de mooie gebouwen in honingkleur. Om nog maar te zwijgen van de verkoeling van de sprays van de charmante fonteinen in de straten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf dichtbij de Mirabeaupromenade? Boek dan een overnachting in het Aparthotel Séjours & Affaires Aix-en-Provence Mirabeau met modern ingerichte studio's. Meer info en boeken.

  1. Quartier Mazarin, de duurste wijk van Aix

Rondom het museum van Granet, vind je de rustige wijk Mazarin. De wijk is ontworpen in de 17e eeuw ontworpen door aartsbisschop Mazarin, de broer van de kardinaal. Het is één van de duurste wijken van Aix en staat vol charmante fonteinen en prachtige herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Het is heerlijk om hier rond te kuieren en te genieten van de barok- en rococo architectuur. Quartier Mazarin en de oude binnenstad komen samen bij Cours Mirabeau.

  1. Shoppen op de Provençaalse marktjes

Houd je van winkelen? Dan ben je in Aix-en-Provence zeker aan het goeie adres. In het winkelcentrum van de stad Les Allées Provençales, vind je zowel grote modeketens met bekende merken als de typische Franse boetiekjes.

Maar een absolute must, is het bezoeken van een van de gezellige lokale marktjes in Aix. De stad staat namelijk bekend om haar authentieke Zuid-Franse markten. Iedere dinsdag, donderdag en zaterdagochtend vindt er wel weer een andere markt plaats. Van markten waar je boeken, fruit- en groenten kan kopen tot bloemenmarkten. De bekendste markt in Aix vindt plaats op de Place Richelme, waar je allerlei streekproducten en bloemen kan kopen.

  1. Le Cours Mirabeau

Op zoek naar entertainment en vermaak? Dan moet je in Cours Mirabeau zijn! Cours Mirabeau kan je wat vergelijken met de Champs-Elysées maar dan van Aix. De boulevard Is 440 meter lang en 42 meter breed en vormt de verbinding tussen Quartier Mazarin in het zuiden en de oude handsstad in het noorden.

Hier vind je talloze (chique) winkels, restaurants en gezellige terrasjes die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Aix-en-Provence. Ook de herenhuizen die hier op de brede laan liggen, zijn een lust voor het oog. Het waren de verblijfplaats van Franse culturele iconen als Camus, Cézanne en Zola.

RONDREIS: Ontdek hier onze uitgestippelde route voor een 8-daagse reis door de Provence!

  1. Bezoek het Musée Granet

Ben je een echte cultuurliefhebber? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het indrukwekkende Musée Granet. Dit klassieke museum zit gevestigd in de oude priorijgebouwen van de Église Saint-Jean-de-Malte en herbergt een collectie van mooie schilderijen en sculpturen van schilders en kunstenaars als Rembrandt, Cézanne en Ingres. Éen van de zalen is gewijd aan Paul Cézanne waar je negen olieverfschilderijen van de postimpressionist kan bezichtigen.

  • Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur.
  • Een toegangsticket voor een volwassene bedraagt €6. Toegang tot de Granet XXe-site, Jean Planque-collectie is inbegrepen in de toegangsprijs.
  • De eerste zondag van de maand kan je het museum gratis bezoeken.
  • Meer info op de website.
  1. Kathedraal van Aix-en-Provence

De Saint-Saveur kathedraal is dé kathedraal van Aix-en-Provence. Deze rooms-katholieke kathedraal vind je aan de Rue Gaston de Saporta. Ze zal je meteen opvallen dankzij de veelvoud van architecturale stijlen die het door de eeuwen heen heeft ondergaan. Aan de linkerkant van het gebouw vind je het laatgotische portaal met prachtig beeldhouwwerk en een beeld van de Maagd met Kind in het midden.

Daarnaast zie je de ingang in romaanse stijl die dateert uit de jaren 1100. Ga ook binnenin eens een kijkje nemen. Hier vind je het 15e eeuwse Burning Bushtriptiek dat geschilderd werd door Nicolas Froment, een kunstenaar uit Avignon.

Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Provence, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden.
  1. Verdiep je in de Franse geschiedenis in Camp les Milles

Wil je graag meer te weten komen over de Franse geschiedenis? Bezoek dan eens het Camp Les Milles net buiten de stad. Camp Les Milles is het enige grootschalige internerings- en deportatiekamp van WOII in Frankrijk dat vandaag de dag nog steeds intact is en geopend is voor publiek.

Camp Les Milles ontving tussen 1939 en 1942 duizenden gevangen uit landen van over heel Europa. Vooral Duitsers en Oostenrijkers die naar Zuid-Frankrijk waren vluchtten nadat de nazi’s de macht hadden gegrepen, konden hier terecht.

Ook tal van belangrijke kunstenaars en schrijvers, zoals Max Ernst en Nobelprijswinnaar Otto Friz Meyerhof, waren hier geïnterneerd. Wanneer je Camp Les Milles vandaag de dag bezoekt, kan je aan de hand van video-installaties en informatieborden meer te weten komen over die tijd.

  • Je kan het Camp Les Milles het best bereiken met de bus.
  • Je kan het kamp dagelijks bezoeken van 10.00 tot 19.00 uur.
  • Meer info op de website
  1. Bezoek Atelier Cézanne

Ben jij een kunstliefhebber of heb je interesse in de kunstwereld? Dan is een bezoekje aan het atelier van Paul Cézanne bijna onmisbaar. Het atelier wordt omgeven door olijfbomen en vijgenboomgaarden op de Lauves-heuvel. Hier heeft de kunstenaar zijn laatste vier jaar gewerkt. Hij pendelde dagelijks van zijn huis aan Rue de Boulegon (in het centrum) naar deze studio die speciaal gebouwd werd volgende de eisen en ontwerpen van de kunstenaar.

Vandaag de dag kan je de plek nog in originele staat bezoeken. Het atelier is niet meer aangeraakt sinds het overlijden van de kunstenaar. Je wandelt er tussen de voorwerpen die hem dierbaar waren, de modellen van zijn ultieme stillevens, zijn meubels en zijn werkuitrusting. Het lijkt wel alsof je zijn aanwezigheid kan voelen wanneer je door zijn studio wandelt.

  • Het atelier ligt op ongeveer 15 minuten wandelen van het centrum.
  • Openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg voor actuele openingsuren de website.
  • Een bezoek aan het museum duurt ongeveer 30 minuten.
  • Meer info op de website.
  1. Pavillon de Vendôme

Wil je graag even ontsnappen aan de drukte van de stad? Neem dan een kijkje bij het Pavillon de Vendôme. Dit prachtige gebouw in klassiek, barokke stijl, zit genesteld in een weelderig groen park waar je mooie wandelingen kan maken.

Oorspronkelijk was het paviljoen een vakantie- of ontvangsthuis dat werd gebouwd in opdracht van Louis de Mercoeur, hertog van Vendôme om zijn gepassioneerde liefdesaffaire met Lucrèce de Forbin Solliès te huisvesten. De gevel onderscheidt zich als een van de mooiste voorbeelden van klassieke architectuur in de Provence.

Vandaag de dag zit er een museum gevestigd in het Pavillon waar je verschillende werken uit de 17e eeuw tot het begin van de 21ste eeuw kan bewonderen. Maar vooral de verzameling grafische kunst is een echte must-see. Nadien kan je nog een wandeling maken in de openbare tuin van de stad. De Franse tuin is vrij toegankelijk en is de ideale plek voor een rustig namiddagje weg van de drukte.

  • Je kan het museum iedere dag bezoeken, behalve op dinsdag.
  • Toegangsprijs bedraagt €3.
  • De Franse tuin is vrij toegankelijk en is de ideale plek voor een rustig namiddagje weg van de drukte of voor een gezellige picknick.
  • Meer info op de website
  1. Proef de heerlijke Calissons

Proef zeker eens van de heerlijke Calissons wanneer je op vakantie bent in Aix-en-Provence. Calissons zijn een lokale delicatesse die bestaat uit fijngemalen amandelen, gekonfijte meloen uit Apt (een dorpje in de Provence), de schil van sinaasappels én suikersiroop. Je kan het wat vergelijken met een amandelkoekje.

Le Roy René is de bekendste fabrikant. Je vindt diverse boetiekjes waar je deze lekkernij kan kopen. Er is zelfs een museum aan dit snoepgoed geweid. Tijdens een rondleiding ontdek je meer over de geschiedenis van de Calisson en kan je het verwerkingsproces met eigen ogen bekijken. Je vindt het museum naast de Roy René fabriek, op 10 minuten rijden van het centrum van Aix-en-Provence.

  1. De sierlijke fonteinen van Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt ook wel eens La Ville aux Mille Fontaines genoemd. Duizend fonteinen is misschien een beetje overdreven maar toch vind je hier een aantal fontein die een bezoekje meer dan waard zijn. Bovendien zorgen ze voor een extra charme in de stad. Hieronder hebben we alvast de mooiste fonteinen voor je opgelijst:

  • Fontaine de la Rotonde is gebouwd in 1860 aan de westelijke kant van de centrale Cours Mirabeau. Het imposante bouwwerk met drie vrouwen verwijst de belangrijkste functies van de stad: justitie, landbouw en schone kunsten. Het is één van de grootste fonteinen van Aix en diende als visitekaartje van de stad.
  • Fontaine du Roi René ligt aan de andere kant van de Cours Mirabeau. Naar verluid zou, hertog van de Provence in de 15e eeuw, de muscat druif hebben geïntroduceerd in de Provençaalse wijngaarden, vandaar dat hij op de fontein afgebeeld staat met een tros druiven in zijn hand.
  • Daarnaast heb je ook een fontein op de Place d’Albertas in de oude binnenstad. Het gezellige plein werd vernoemd naar de rijke familie Albertas die uit Albi kwamen. Het pleintje is al een bezienswaardigheid op zich. Wanneer ze het pleintje bouwden, hadden ze daarbij stijl van de koninklijke pleinen in Parijs in hun achterhoofd. De huidige fontein werd pas later toegevoegd in 1912. Het is een replica van de fontein die halverwege de 19e eeuw die niet meer functioneerde.
  1. Leuke adresjes en hotspots in Aix-en-Provence

Op zoek naar een sfeervol restaurantje of een gezellige bar voor tijdens je bezoek aan Aix-en-Provence? Hieronder vind je een paar leuke adresjes in verschillende prijsklassen waar je kan genieten van de Franse keuken:

  • Le Petit Baron bevindt zich aan het gezellige Place des Cardeurs en is de ideale plek voor een heerlijke lunch.
  • Zin in een koffietje met een lekker gebakje? Ga dan even langs bij de patisserie Maison Cangina. Een van de toppers hier is de citroen merengue taart. Bij mooi weer kan je plaatsnemen op het terrasje.
  • Franse-Italiaanse tapas kan je eten bij het kleine maar fijne restaurantje La Boétie.
  • Gallifet Art Center is een échte hotspot. Geniet van een lekker glaasje wijn en de heerlijke Franse gerechten omringd door kunstwerken op de binnentuin.
  1. Wat zien in de omgeving van Aix-en-Provence?

Aix-en-Provence is natuurlijk een prachtige bestemming op zich, maar ook de omgeving is de moeite waard om te ontdekken. Zo heeft de bekende schilder Paul Cézanne heel wat inspiratie gehaald uit de omliggende dorpjes. Bezoek zeker volgende plekjes in de buurt van de stad:

Route Cézanne

Ook buiten de stad kan je meer te weten komen over Paul Cézanne. Wandel zeker eens de Route Cézanne, een prachtige weg die in Aix begint en je naar het bergdorpje Le Tholonet brengt. Le Tholonet is een knus schilderachtig dorpje dat vaak het decor is geweest voor de werken van Cézanne.

Wandelen in het bergmassief Sainte-Victoire

Naast de mooie wandelroute van Cézanne kan je ook wandelen in het bergmassief Sainte-Victoire waar je kan genieten van prachtige uitzichten op de bossen, bergen en heuvels en de adembenemende natuur. Het wandelgebied is gelegen ten oosten van Aix-en-Provence en is een absolute aanrader. De populairste route om de Sainte-Victoire te beklimmen naar het hoogste punt op 1011 meter is door naar het Croix de Provence te lopen. Bekijk de ligging hier.

Maak een uitstap naar de lavandelvelden in de Provence

Lavendel is hét symbool van de Provence. Ieder jaar opnieuw kleurt de regio helemaal paars door de vele lavendelvelden. De belangrijkste gebieden in de Provence waar lavendel groeit zijn het Valensole plateau en de Luberon vallei. We raden je dan ook aan om een daguitstap te maken naar de lavendelvelden nabij Aix-en-Provence. Lees onze tips over de mooiste lavendelvelden in de Provence.

TIP: Bezoek je liever de lavendelvelden aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan ook. Bekijk het volledige aanbod tours naar de lavendelvelden in de Provence vanuit Aix-en-Provence en kom meer te weten over de regio dankzij een ervaren gids.

  1. Maak een daguitstap naar Marseille of Avignon

Verblijf je iets langer in Aix-en-Provence en heb je de stad wel al gezien? Dan kan je ook altijd een dagje uit trekken om je stedentrip Aix-en-Provence te combineren met een bezoekje aan Marseille en/of Avignon. Deze prachtige steden liggen op slechts een uur rijden van Aix-en-Provence en hebben elk heel wat te bieden.

Marseille

Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk en is met voorsprong de belangrijkste havenstad van Frankrijk. In het oude stadscentrum wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en lunch je in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw. Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa. Of mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling Marseille.

Avignon

Avignon is een gezellige stad op een uurtje rijden van Aix en staat vooral gekend als voormalige verblijfplaats van de pausen en voor zijn beroemde brug. Daarnaast vind je in de stad ook heel wat gezellige pleintjes en zijn er veel monumenten te bewonderen.

  1. Waar overnachten in Aix-en-Provence?

Voor je vakantie in Aix-en-Provence, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Aix-en-Provence online bekijken.

  • In het hart van de oude stad Aix, op een steenworp afstand van Cours Mirabeau ligt Hôtel de France. Alle kamers zijn smaakvol en elegant ingericht. Een uitstekende uitvalsbasis om Aix-en-Provence te verkennen: het treinstation ligt namelijk op enkele 10 minuten lopen van het hotel. Meer info en boeken.
  • Hôtel Cézanne Boutique-Hôtel is een design boetiekhotel in het centrum van Aix-en-Provence en beschikt over eenvoudig ingerichte kamers waarvan sommige uitzicht bieden op de stad. Verder is er ook een aangenaam terras met buitenbar waar je kan genieten van een aperitiefje. 's Ochtends begin je de dag van een ontbijt met verse sappen, zelfgemaakte hartige gerechten, pannenkoeken, brioche, ambachtelijke vleeswaren en heerlijke jam uit Hautes-Alpes. Meer info en boeken.
  • B&B Domaine de Saint Clair is ook een absolute topper als je even op stap wilt zonder de kinderen. De B&B is adults only en beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad. Alle kamers hebben een terras met uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 15 september 2022 - dieter schoofs

prima reisgids

- 8 juni 2022 - Christel Helsen

Zeer goede informatie en inspiratie voor onze volgende vakantie!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?