22 x top bezienswaardigheden in de Drôme: wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

22 x top bezienswaardigheden in de Drôme: wat zeker zien & doen?

17 maart 2023 in Ardèche en Drôme1 reactie

Het departement Drôme is een zeer geliefde vakantiebestemming in Frankrijk. Dit zal je niet verbazen want bezienswaardigheden in de Drôme zijn er in overvloed. Dit gebied is net iets minder toeristisch dan de Ardèche, maar heeft evenveel prachtige natuur en gezellige dorpjes! In dit artikel nemen we je mee naar onze favoriete bezienswaardigheden in de Drôme.

Inhoud artikel

 1. La Tour d’Albon

La Tour d'Albon is een middeleeuwse toren die prijkt op de top van een zogenaamde motte, een aangelegde aardeheuvel. De vierkante toren van Albon is het enige wat nog overblijft van wat ooit een indrukwekkend mottekasteel was.

 • Het was het hoofdkwartier van de edele familie Albon die hier in de 11e eeuw tot graven benoemd werden.
 • In de 13e eeuw lieten ze het mottekasteel oorspronkelijk in hout optrekken, maar een eeuw later werd het bouwwerk al gerenoveerd en uitgebreid met verschillende andere gebouwen.
 • De site werd bewoond tot in de 16e eeuw wanneer de graven het kasteel verlieten en de site als steengroeve gebruikt werd.
 • Archeologen hebben in de buurt van de toren verschillende lagen van de site kunnen blootleggen.
 1. Palais Idéal du Facteur Cheval - Hauterives

Het stadje Hauterives staat in de streek vooral bekend om het extravagante "Ideale Paleis van de Postbode" (of het Palais Idéal du Facteur Cheval). Deze bijzondere constructie is uniek in de wereld en inspireert kunstenaars al meer dan een eeuw lang. Het paleis is een toonbeeld van de Buitenkunst omdat bij de bouw geen rekening gehouden werd met de architecturale regels van eender welke artistieke stroming. Het resultaat is een indrukwekkend staaltje architectuur dat in 1969 geclassificeerd werd als Historisch Monument.

 • Het bouwwerk werd opgetrokken door de postbode Ferdinand Cheval. Hij verzamelde stenen en schelpen tijdens zijn dagelijkse postrondes in de landelijke streek van Hauterives en bouwde daarmee zijn monument tussen 1879 en 1912. Naast stenen en schelpen gebruikte hij ook meer dan 3500 zakken kalkmortel.
 • Na 33 jaar lang hard werken slaagde Ferdinand Cheval er op 77-jarige leeftijd in om zijn unieke paleis te voltooien.
 • Daarna stortte hij zich op een nieuw project. Hij wilde zijn eigen graf ontwerpen en zelf bouwen op de plaatselijke begraafplaats op ongeveer 1 km van het dorpje. Het duurde 8 jaar om het graf af te werken.
 • De postbode rust nu in zijn zelfgebouwde graf, maar hij leeft voort in zijn fantastisch werk dat bezoekers vanuit de hele wereld komen bewonderen.
 1. Tain-l’Hermitage

Tain-l'Hermitage is een dorpje in het hart van deze beroemde wijnstreek. De gezellige geplaveide straatjes en elegante platanenbomen geven het dorpje een charmant karakter, maar het zijn de omliggende wijngaarden en wijnkelders die Tain-l’Hermitage beroemd maken. De wijnsoorten Hermitage en Crozes-Hermitage zijn de grote trots van dit gebied en je kan ze hier en daar in authentieke wijnkelders proeven.

 1. Valence

Het zonovergoten Valence wordt wel eens ‘de poort naar het zuiden van Frankrijk’ genoemd. In de stad hangt een warme en gastvrije sfeer en je vindt er veel gezellige terrassen, sfeervolle pleintjes en historische monumenten. Neem er zeker de tijd om een paar uurtjes te shoppen, heerlijk uit eten te gaan en om de pittoreske gebouwen te bewonderen.

Kathedraal van Sint-Apollinaris

De kathedraal van Sint-Apollinaris is een imposante gebouw dat dateert uit de 11e eeuw en is daarmee het oudste bouwwerk van de stad. Vlakbij vind je ook het oude bisschoppelijke paleis dat tegenwoordig een museum voor kunst en archeologie huist. Je kan er meer dan 1500 artefacten en kunstwerken zien.

Maison des têtes

Op de Rue Sauniere/Grande Rue van Valence vind je een van de andere architecturale juweeltjes van de stad: het ‘Maison des têtes’. Dit 16e-eeuwse gebouw is, zoals de naam al doet vermoeden, versierd met gebeeldhouwde hoofden. Binnenin is er een permanente tentoonstelling die het verhaal van de stad uit de doeken doet.

Kerk van Saint-Jean-Baptiste

Vlakbij prijkt de kerk van Saint-Jean-Baptiste die opvalt door de 19e-eeuwse klokkentoren. Let vooral op de gebeeldhouwde kapitelen die overgebleven zijn van een vroeg-middeleeuwse romaanse versie van de huidige kerk. Ga vervolgens op zoek naar ‘la maison du Drapier’ in de Rue André Lacroix. Het dateert uit de 13e eeuw en is daarmee het oudste woonhuis van Valence.

 1. Château de Crussol – Valence

Het 12de-eeuwse Château de Crussol is zeker de moeite om even van dichtbij te bewonderen. Vanop de parkeerplaats van het kasteel kan je een wandeling van ongeveer een half uur maken langs een pad, een echte aanrader. Je kan er namelijk niet alleen de ruïnes van dichtbij bekijken, maar je geniet in dit beschermde Natura 2000-gebied ook van adembenemende uitzichten op de regio.

Geschiedenis

 • De heuvel van Crussol is al sinds de tijd van de Romeinen bezet. In de 5e eeuw werd er een tempel opgetrokken die in de volgende eeuwen werd uitgebreid en versterkt.
 • Rond de 10e eeuw kwam er een houten fort dat in de 12e eeuw na een zware brand herbouwd werd in steen.
 • Aan het einde van de 15e eeuw trouwde een erfgenaam van de rijke Crussols met een lid van de machtige familie Uzès waarop het kersverse paar zich installeerde in het huidige Château de Crussol.
 • Daarna kreeg het kasteel het hard te verduren. Het gebouw werd na enige tijd verlaten, verschillende keren in brand gestoken door machtslustige krijgsheren en uiteindelijk in de 17e eeuw helemaal leeggeplunderd.
 • Een mijnexplosie in 1855 in de steengroeven onder het kasteel droegen verder bij aan de verwoesting van het bouwwerk en een blikseminslag vernielde dan weer een deel van de verdedigingstoren in 1952.
 • Daardoor blijft er vandaag niet veel meer over van het kasteel, maar dat maakt de plek niet minder indrukwekkend.
 1. Romans-sur-Isère

Romans-sur-Isère is een pittoreske, middeleeuwse stad aan de voet van de Vercors. Neem de tijd om door de geplaveide straatjes te slenteren en om de charmante middeleeuwse woningen en de elegante renaissancehuizen te bewonderen.

 • Kuier tijdens je bezoek zeker door de Rue de Clercs en de winkelstraten rond de Côte des Cordeliers.
 • Ook de Jacquemart-toren, de toegangspoort uit 1164 die onderdeel was van de eerste stadswal, mag je niet missen. In die toren hangt een klok uit de 15e eeuw die ondertussen geautomatiseerd werd.
 • Zoek daarna naar de oude leerlooierijen in de wijk Presle en ga ook naar de calvarie van Récollets uit 1516, een andere bekende plek in Romans-sur-Isère. Dit religieus monument is het eindpunt van een belangrijke pelgrimsroute die door de stad loopt.
In de 19e eeuw werd de stad bekend om zijn schoenmakers. Vergeet daarom zeker niet even te stoppen bij het Internationaal Schoenenmuseum dat gevestigd is in een voormalig klooster waar het verhaal van de ambacht verteld wordt.
 1. Regionaal Natuurpark van de Vercors

Het Regionaal Natuurpark van de Vercors is een beschermd natuurgebied waar je je ogen de kost kan geven. De beboste bergen van de Vercors vormen zonder twijfel het meest indrukwekkende deel van de Drôme.

De Vercors strekt zich uit over de departementen van de Drôme en het naburige Isère en beslaat een gebied van 206.208 hectare. Verwacht je aan hoge kalksteentoppen, steile kliffen, diepe kloven, grotten, hoge plateaus, alpenweiden, groene valleien en weelderige bossen. Deze natuurpracht moet je echt gezien hebben.

 • Saint-Nazaire-en-Royans, een dorpje in de uitlopers van het Vercors-massief, is een geweldige plek om je verkenningstocht door het natuurgebied te beginnen.
 • Voordat je dieper de natuur in wandelt, kan je dichtbij de ingang van het park ook de Grotte de Thaïs bezoeken. Volg met een gids het paadje dat door de grot kronkelt en let vooral op de verbazingwekkende rode en zwarte kleurschakeringen.
 • Het prachtige grottenstelsel van de Grotte de Choranche mag ook niet ontbreken op deze route. Tijdens een begeleide tour door de grot passeer je langs stekelige stalactieten, enorme ondergrondse kamers en je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over de ondergrondse meren en rivieren. De grotten zijn al sinds 1967 opengesteld voor het publiek.
 • Een van de indrukwekkendste wegen in het natuurpark is de Combe Laval Route. Deze spectaculaire weg van ongeveer 4 kilometer lang kronkelt naar boven richting de top van de berg Col de la Machine. De route staat bekend om zijn duizelingwekkende uitzichten en mooie tunnels en slingert rond en door torenhoge kalkstenen kliffen. De Combe Laval Route werd geopend in 1898 om hout vervoeren, maar werd al snel een toeristische attractie. Achter elke bocht wacht je een nieuw panoramisch uitkijkpunt over het groene landschap dat je met verstomming zal slaan.
Deze weg is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. De zogenaamde ‘balkonroute’ is op veel stukken zo smal dat er maar 1 voertuig kan passeren. De tegenligger moet dan achteruit terugrijden.
 1. Vasseieux-en-Vercors

Vassieux-en-Vercors heeft een bewogen geschiedenis doorgemaakt. Dit bergdorpje was getuige van een bloederig conflict tussen het Franse verzet en het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Vercors was indertijd een bastion van het verzet en een belangrijk gebied in de zogenaamde vrije zone.
 • In 1944 werd Vassieux-en-Vercors daarop zwaar getroffen door Duitse bommenwerpers.
 • Bezoekers kunnen meer te weten komen over de heroïsche en tragische verhalen uit de oorlog in het Departementale Museum van het Verzet in de Rue Fourna.
 • Daar vind je ook de grote begraafplaats van het verzet waar de graven liggen van 187 Maquisstrijders en gewone burgers die in de zomer van 1944 werden gedood.

Wie nog verder terug in de tijd wil duiken, kan in Vassieux-en-Vercors ook de overblijfselen van een prehistorische werkplaats bezoeken. De constructie werd bijna 4500 jaar geleden door prehistorische mensen verlaten en pas in 1970 herontdekt. Op die plek kan je tegenwoordig het Prehistorisch Museum van de stad bezoeken. Daar houdt het echter nog niet op voor geschiedenisliefhebbers. Vlakbij het naburige gehuchtje La Mure kunnen toeristen namelijk ook twee historische, vervallen windmolens bekijken.

 1. Châtillon-en-Diois

Het departement Drôme is gezegend met heel wat mooie dorpjes, maar Châtillon-en-Diois is misschien wel het mooiste. De prachtige ligging en het typisch middeleeuwse uiterlijk zijn de grootste troeven van het stadje. Châtillon-en-Diois ligt aan de voet van de berg Glandasse, genesteld tegen hoge kliffen temidden van heel wat groen. De idylissche, steile en smalle geplaveide straatjes en gewelfde doorgangen tussen de stenen gebouwen zijn ongelofelijk fotogeniek. Het is een heerlijke plek voor een ontspannende wandeling.

Botanisch dorp

Châtillon-en-Diois is daarnaast ook een gecertificeerd botanisch dorp dat bekend staat om zijn fleurige uiterlijk. Overal zie je prachtige bloementuinen, fonteinen, bloembakken, mooi aangelegde pleintjes en gevels die met bloemen versierd zijn. Waar je ook gaat, de planten en de zoete geur van de vele bloemen zal je overal achtervolgen.

Je bevindt je trouwens ook dichtbij een van de hoogst gelegen wijnregio’s van Frankrijk. De wijngaarden liggen hier tot maar liefst 700 meter boven de zeespiegel.

 1. Archiane Cirque - Vecors

Het Archiane Cirque is een van de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden van de Vercors. Je ziet er een reeks kalkstenen kliffen die hoog boven het omringende landschap uittorenen. Dit natuurspektakel is vooral populair bij wandelaars en klimmers. Als je dus van plan bent een trekking te doen terwijl je in de omgeving bent, moet het Archiane Cirque zeker bovenaan je lijstje staan.

Praktisch

 • Om de indrukwekkende kliffen te bewonderen, moet je eerst naar het stadje Archiane gaan.
 • Daar vertrekt een wandeling van een drietal uur waarlangs je uitstekend het landschap kan bewonderen.
 • Met een beetje geluk kan je bovendien Alpiene steenbokken, vale gieren en lammergieren spotten. Het zijn allemaal diersoorten die hier opnieuw in het wild geïntroduceerd werden.
 • Deze wandeling biedt een uitgelezen kans om die bijzondere dieren in hun natuurlijke omgeving te zien gedijen.
 1. Pontaix

Pontaix is een charmant dorp vol mooie huizen en historische gebouwen die statig langs de oevers van de Drôme prijken. Boven het dorp doemen de ruïnes van een oud kasteelfort op en de opvallende 13e eeuwse vijfhoekige verdedigingstoren domineert het omringende landschap. Beklim de heuvelrug vanuit het dorp en geniet van het majestueuze uitzicht op de vallei onder je.

Pontaix was ooit een cruciale protestantse vesting tijdens de godsdienstsoorlogen. In die periode werd het dorp dan ook geteisterd door veel conflicten en dat heeft zijn sporen nagelaten. Zo werden de vestingwerken aan het einde van de 16e eeuw verwoest en de kapel van het kasteel werd in diezelfde periode een hervormingsgezinde kerk. In de kapel zijn wel nog steeds fresco's uit de 13e en 14e eeuw te zien, zeker een bezoekje waard.

Als je de tijd hebt, kan je ook overwegen om de prachtige watervallen van Aiguebelle in de nabijgelegen heuvels te bewonderen. Ga daarvoor eerst naar Calade de la Cascade, een kleine zijstraat, en neem vervolgens het wandelpad.
 1. Crest

Crest was een belangrijke middeleeuwse stad en draagt een rijk en interessant verleden met zich mee. Toeristen kunnen er dan ook een aantal historische monumenten bezoeken.

Toren van Crest

 • De must-see trekpleister is de beroemde toren van Crest die de stad en het omliggende landschap karakteriseert.
 • Dit 52-meter hoge bouwwerk is de hoogste middeleeuwse verdedigingstoren van heel Europa.
 • We raden je zeker aan om de toren te beklimmen en zo vanop de top te genieten van het 360° panoramisch uitzicht op de prachtige Drôme-vallei.

De stad was door zijn interessante geografische ligging lang een felbevochten plek. Al in de 10e eeuw werd er een fort gebouwd dat later door vele handen ging. Tijdens de godsdienstoorlogen probeerden de protestanten het fort te veroveren, maar om hen tegen te houden gaf koning Lodewijk XIII het bevel om de vesting af te breken. De wachttoren van het complex werd echter gespaard en bleef tot het einde van de 19e eeuw een gevangenis. Binnenin de toren kan je op de muren graffitiwerken zien die getuigen van de gruwelijke omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven.

 1. Montélimar

Montélimar is een gastvrije stad vol verrassingen, er zijn verschillende historische bezienswaardigheden om te ontdekken, maar het kasteel van Adhémar is verreweg het bekendste.

Dit romaanse paleis dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw en werd aan het einde van de 16e eeuw omgebouwd tot een bastionachtige citadel. Tot in 1926 werd het vervolgens gebruikt als gevangenis. Ondanks de vele gedaanteveranderingen kan je nog steeds heel wat elementen van het oorspronkelijke paleis herkennen. Wandel bijvoorbeeld op de versterkte omheining en verken het herenhuis, de kapel en de verdedigingstoren. Tegenwoordig herbergt het kasteel een centrum voor hedendaagse kunst waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

Andere bezienswaardigheden

Ook in de rest van de stad liggen nog tal van andere historische plaatsen verstopt.

 • Zo zijn er verschillende renaissancehuizen uit de 15e en 16e eeuw en je vindt er ook een 17e-eeuws hotel en nog een hotel uit de 18e eeuw.
 • Een andere trekpleister is de Collegiale Kerk van Sainte-Croix. Het grootste deel van dat gebouw dateert uit de 18e eeuw, toen de kerk grondig herbouwd werd, maar de klokkentoren en het koor staan er al sinds de 16e eeuw.
 1. Châteauneuf-de-Mazenc

Châteauneuf-de-Mazenc is opnieuw een charmant middeleeuws dorpje in de Drôme. Bezoekers kunnen hier wandelen door geplaveide straatjes en langs sprookjesachtige huizen richting de Sint-Pieterskerk die zich bovenaan het dorpje bevindt.

 • Deze 15e-eeuwse kerk is een mooi voorbeeld van de overgang tussen de romaanse en gotische bouwstijlen.
 • Aangrenzend aan de kerk bevindt zich een versterkte poort, het laatste overblijfsel van de oude vestingmuren die hier opgetrokken werden in de 13e eeuw.
 • Verderop duikt een klokkentoren op en je kan er ook de overblijfselen van een oud feodaal kasteel bezoeken.
 • Nog op de heuvel prijkt de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmelberg, een romaans gebouw uit de 12e eeuw. Ga er zeker naartoe, al was het maar voor het prachtige uitzicht over het omringende landschap.
 1. Le Poët-Laval

Le Poët-Laval staat telkens opnieuw op de lijst van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Deze gemeente geeft bezoekers, net als veel andere dorpjes op onze route, een uitstekend beeld van hoe Frankrijk eruitzag in de middeleeuwen.

Geschiedenis

 • Het dorpje werd gesticht in de 12e eeuw door de Hospitaalbroeders van Sint-Jan van Jeruzalem.
 • In die tijd stond er ook een imposant feodaal kasteel op de heuvel boven het dorp. De middeleeuwse verdedigingstoren en de vestingmuren zijn daarvan de laatste overblijfselen.
 • Je kan de wachttoren ook beklimmen en zo de groene bossen van het Jabron-dal vanbovenaf bewonderen.
 • In de buurt van de toren vind je ook de overblijfselen van de 12e eeuwse romaanse Sint-Janskapel van de Commandeurs. Het schip en het koor van de constructie staan nog steeds overeind.

Le Poët-Laval was lang een protestants bastion in de regio en heeft ook een fascinerend museum over de kwestie. In het museum van het Dauphiné-protestantisme kan je een verzameling artefacten bewonderen die de godsdienstoorlogen van de 16e eeuw overleefd hebben. Het museum bevindt zich in een voormalige ridderswoning. Kunstliefhebbers kunnen dan weer terecht in het Yvon Morin Art Centre waar het hele jaar door verschillende tentoonstellingen en evenementen worden gehouden.

 1. Rousset-les-Vignes

Rousset-les-Vignes is het volgende middeleeuwse dorpje dat volgens ons absoluut een bezoek waard is. Het wordt omringd door een van de meest befaamde wijngaarden van de streek en rondom het idyllische dorpspleintje staan enkele niet-te-missen historische gebouwen die met elkaar verbonden worden door een cluster van smalle straatjes.

Middeleeuwse bezienswaardigheden

 • De meest opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de 10e-eeuwse Clunisiaanse priorij, voorzien van een mooie renaissancegevel, en het feodale kasteel dat uit de 14e en 15e eeuw dateert.
 • Sla ook zeker de 12e-eeuwse versterkte kerk, met zijn typerende ronde toren en klokgevel, niet over.
 • Om je bezoek af te ronden, wandel je naar de kleine belvedère bovenaan het dorpje. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de wijngaarden en cipressen en in de verte kan je de Mont Ventoux zien opduiken.
 1. Nyons

De charmante, historische stad Nyons is een van de hoogtepunten van elke tour door dit deel van Frankrijk en zonder twijfel een plek waar je zal willen blijven rondhangen. Nyons staat niet alleen bekend om de talloze historische bezienswaardigheden in het oude centrum, maar ook om de zwarte olijven die hier in de omliggende olijfgaarden geoogst worden. We kunnen ons geen betere manier bedenken om de smaken van Nyons te leren kennen dan in een goed restaurant met enkele locale delicatessen op tafel. En daar hoort natuurlijk ook een glas wijn uit de regio bij!

Romeinse brug

Vooraleer je aan tafel schuift, moet je zeker nog enkele historische bezienswaardigheden in Nyons bezoeken. Zo mag je zeker een van de meest iconische gebouwen van de stad niet missen, de Romeinse brug over de Eygues. Deze brug bestaat uit slechts een enkele boog die zich over een lengte van 43 meter uitstrekt boven de rivier op 18 meter boven het water. Vanop de brug kan je uitstekende foto’s maken van Nyons. Aan de voet van de Romeinse brug herinneren oude oliemolens uit de 18e en 19e eeuw aan het belang van de olijfolieproductie voor de stad doorheen de eeuwen.

 1. Buis-les-Baronnies

Het stadje Buis-les-Baronnies is een levendig, gezellig marktstadje en daarom ook op zijn best op woensdag- en zaterdagochtend wanneer de lokale markt plaatsvindt. Ook wanneer de geurige stalletjes er niet zijn, is Buis-les-Baronnies echter een bezoekje waard.

 • Ga een kijkje nemen op het marktplein waar je een mooie fontein, 15e-eeuwse markthallen en kleurrijke gevels kan bewonderen.
 • Wandel vervolgens door de andere straatjes van het historische stadscentrum en let vooral op de oude huizen en de overblijfselen van de 14e eeuwse stadsmuren.
 • Sla ook zeker Maison des Plantes niet over. Dat is een winkeltje gevestigd in een oude toren op de vestingmuren waar je aromatische en geneeskrachtige planten uit het Baronnies-massief kan vinden.
 • Als je hier wat langer wil blijven, kan je een bezoek brengen aan de 17e-eeuwse kapel van Saint-Trophime. Die kerk prijkt op een rotsachtige uitloper van de bergen op een drietal kilometer ten zuiden van het stadscentrum
 1. Les Gorges du Toulourenc

Les Gorges du Toulourenc, aan de voet van de Mont Ventoux, vormen een van de meest idyllische stukjes natuur in de regio. De rivier de Toulourenc, die ontspringt in de buurt van het dorp Aulan, heeft diepe kloven gekrast in de rotsen bij het dorpje Veaux. Die kloven vormen het perfecte decor voor een beetje ontspanning.

TIP: Neem de tijd om te wandelen langs de rivier of ga pootje baden wanneer het water in de zomer laag staat. Hier en daar liggen er ook mooie strandjes verstopt waar je even kan uitrusten of genieten van een picknick terwijl je luistert naar het geruis van het water en het gezang van de vogels.
 1. Suze-la-Rousse

De belangrijkste bezienswaardigheid van de middeleeuwse stad Suze-la-Rousse is ongetwijfeld het kasteel.

 • Dit indrukwekkende monument werd in de 12e eeuw gebouwd in opdracht van afstammelingen van de prinsen van Oranje en werd in de loop der jaren een belangrijk militair fort.
 • Vanaf de 16e eeuw werd het een grote vakantiewoning en maakte de militaire architectuur plaats voor een minder krijgshaftig interieur.
 • De binnenplaats is, dankzij de bijzondere boogconstructies, een van de mooiste van Frankrijk.
 • In het kasteel bevindt zich nu een museum dat het verhaal vertelt van het kasteel en zijn bewoners, maar ook de geschiedenis van de wijnbouw komt aan bod.
 • Daarnaast is ook de prestigieuze Université du Vin in dit kasteel gevestigd. Er worden wijncursussen aangeboden en conferenties georganiseerd.

Na een bezoek aan het kasteel kan je een wandeling maken in La Garenne, het grote bospark dat het kasteel omringt. Dit voormalige jachtreservaat is vandaag een rustgevende groene ruimte vol steeneiken, dennen en andere boomsoorten. In het park staan bovendien nog een aantal andere historische gebouwen waaronder een 17e-eeuwse kapel, een oude duiventil en een uniek 16e-eeuws sportterrein waar jeu de paume beoefend werd, de voorloper van het moderne tennis.

 1. Saint-Restitut

In het hart van het charmante dorpje Saint-Restitut prijkt een indrukwekkende kerk uit de 12e eeuw. Het is een mooi voorbeeld van de romaanse stijl uit deze regio. De kerk heeft ook een vierkante toren, bekend als de graftoren, die er al staat sinds de 11e eeuw. Onder de kerk bevindt zich een crypte waar ooit het graf van de heilige Restitutus lag.

Onze tip: Hoewel de kerk zelf de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje is, kan je hier zeker nog wat meer tijd spenderen. Verken gerust de rustige, pittoreske straatjes van het oude dorp voordat je verder reist.
 1. Saint-Paul-Trois-Châteaux

De oude vestingstad Saint-Paul-Trois-Châteaux is een prachtige plek. In een ver verleden was dit de hoofdstad van Tricastin, een historische regio die het zuiden van de Dôme en een stuk van de Vaucluse omsloot. Saint-Paul-Trois-Châteaux draagt dus een lange geschiedenis met zich mee en herbergt dan ook een schat aan historische monumenten.

 • Neem hier zeker de tijd om door de straatjes te dwalen en zo de geschiedenis op te snuiven.
 • Verken de opmerkelijke kathedraal uit de 12e en 13e eeuw, wandel langs herenhuizen in renaissancestijl en ontdek talrijke andere gebouwen uit de Romeinse en middeleeuwse tijd.
 • Toch heeft Saint-Paul-Trois-Châteaux meer te bieden dan geschiedenis alleen. Ook fijnproevers kunnen zich hier helemaal uitleven in de lokale restaurantjes. Dit stadje staat namelijk bekend als een belangrijk handelscentrum van zwarte truffels.
 • Geïnteresseerden kunnen dichtbij de kathedraal het Huis van de Truffel en de Tricastin bezoeken waar je meer te weten komt over de 'zwarte diamant' en het belang ervan in deze regio. Meer info op de website.
 1. Waar ligt de Drôme op de kaart?

 1. Filmpje: ontdek de gezelligheid van de Drôme!

Ondertussen al overtuigd van de schoonheid van de Franse Drôme? Je kan de sfeer nog iets meer opsnuiven in onderstaand filmpje. Als je zelf op ontdekking wilt gaan in deze prachtige dorpjes zal je natuurlijk zelf naar Frankrijk moeten afreizen.

 1. Mis niets van de Ardèche & Drôme met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Ardèche en Drôme? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardèche & Drôme met een volledige uitgestippelde rondreis door deze streek, en meer dan 80 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ardèche & Drôme.

Ardèche & Drôme

Gratis reisgids Ardèche & Drôme downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 juni 2021 - Anne Bruneel

Weeral zeer in orde, merci!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?