De megalieten van Carnac bezoeken? Alle info & tips + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De megalieten van Carnac bezoeken? Alle info & tips + gratis reisgids

19 januari 2021 in Bretagne1 reactie

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. De stenenrijen brengen jaarlijks vele duizenden toeristen tot in het departement Morbihan. Zij gaan er kijken naar en tegelijk proberen te begrijpen wat de menhirs, tumuli en dolmen betekenden.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de megalieten

De megalieten, zo worden de stenen monumenten algemeen genoemd, bevinden zich overigens niet in het stadje zelf maar ten noorden ervan. Voor niet ingewijden: menhirs zijn rijen stenen. Uit het Bretoens ontleend want ‘maen’ betekent steen en ‘hir’ hoog. Tumuli zijn grafheuvels en een dolmen of hunebed is een verzameling stenen waarvan een deel rechtop staat en een deel platligt en fungeert als een afdak. Zij staan verdeeld opgesteld over 8 km in drie gehuchten: Le Menec, Kermario, Kerlescan. Zij dateren uit het neolithicum tijdperk of zo’n 4500 jaar voor onze jaartelling.

De stenen staan in rijen van acht tot elf, zo goed als evenwijdig aan elkaar en hebben verschillende grootte van ongeveer 1 m tot de hoogste ‘le Géant du Manio’ die wel 6 m hoog is. Waartoe ze dienden blijft gissen al worden ze meestal in verband gebracht met rituelen rond de zon en de maan waardoor een soort kalender werd gehanteerd duizenden jaren voor Christus. Of waren ze bedoeld als markering? Door de Kelten werden ze gebruikt bij ceremoniën. De tumuli en dolmen dienden om de doden in te begraven.

  1. Over de megalieten

Wat nog meer een raadsel is hoe ze in die tijd de grote zware stenen wisten te verplaatsen. In Le Menec alleen al staan er 1099 menhirs in elf rijen over een lengte van 1160 meter, de hoogste is 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech). Kermario telt er 1029 waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west. In Kerlescan bevinden er zich 555.

Omdat door de grote massa toeristen tijdens het hoogseizoen het gevaar bestaat dat de grasbodem hieronder gaat lijden en zo de stenen zouden loskomen is het enkel tussen oktober en maart toegelaten om tussen de megalieten te lopen. Een omheining zorgt tijdens de lente en zomer voor de nodige bescherming. Je kan dan in die periode ook mee met rondleidingen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect bezoek je de stenenrijen het best bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag. De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang en 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

  1. Musée de Préhistoire

Over de mythische megalieten kan je heel wat bijleren in het Musée de Préhistoire. Het museum belicht de prehistorie vanaf het paleolithicum tot het gallo-romeinse tijdperk. Meer dan 6600 objecten worden er getoond (bijlen, aardewerk, sieraden). Meer info kan je vinden op de website van het museum.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 september 2019 - Christel Daemen

Zeer bruikbare gids, is/was de basis voor ons reisje naar Bretagne

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?