Bezoek de megalieten van Carnac in Bretagne? Alle info & tips + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de megalieten van Carnac in Bretagne? Alle info & tips + gratis reisgids

18 november 2022 in Bretagne1 reactie

Praktische info over je bezoek aan de megalieten van Carnac in Bretagne + tips

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. De stenenrijen brengen jaarlijks vele duizenden toeristen tot in het departement Morbihan. Zij gaan er kijken naar en tegelijk proberen te begrijpen wat de menhirs, tumuli en dolmen betekenden.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over de megalieten van Carnac.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de megalieten van Carnac

De megalieten, zo worden de stenen monumenten algemeen genoemd, bevinden zich overigens niet in het stadje zelf maar ten noorden ervan. Voor niet ingewijden: menhirs zijn rijen stenen. Uit het Bretoens ontleend want ‘maen’ betekent steen en ‘hir’ hoog.

Tumuli zijn grafheuvels en een dolmen of hunebed is een verzameling stenen waarvan een deel rechtop staat en een deel platligt en fungeert als een afdak. Zij staan verdeeld opgesteld over 8 km in drie gehuchten: Le Menec, Kermario, Kerlescan. Zij dateren uit het neolithicum tijdperk of zo’n 4500 jaar voor onze jaartelling.

De stenen staan in rijen van acht tot elf, zo goed als evenwijdig aan elkaar en hebben verschillende grootte van ongeveer 1 m tot de hoogste ‘le Géant du Maniodie wel 6 m hoog is.

Waarvoor dienden ze?

Waartoe ze dienden blijft gissen, al worden ze meestal in verband gebracht met rituelen rond de zon en de maan, waardoor een soort kalender werd gehanteerd duizenden jaren voor Christus. Of waren ze bedoeld als markering? Door de Kelten werden ze gebruikt bij ceremoniën. De tumuli en dolmen dienden om de doden in te begraven.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Over de megalieten van Carnac

Le Menec, Kermario en Kerlescan

Wat nog meer een raadsel is hoe ze in die tijd de grote zware stenen wisten te verplaatsen. In Le Menec alleen al staan er 1099 menhirs in elf rijen over een lengte van 1160 meter, de hoogste is 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech). Kermario telt er 1029 waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west. In Kerlescan bevinden er zich 555.

Om extra te genieten van een speciaal lichteffect bezoek je de stenenrijen het best bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag. De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang en 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

 1. Musée de Préhistoire de Carnac

Over de mythische megalieten kan je heel wat bijleren in het Musée de Préhistoire de Carnac. Het is het eerste museum ter wereld voor megalieten dat de prehistorie vanaf het paleolithicum tot het gallo-romeinse tijdperk toelicht. Het museum huisvest meer dan 6600 objecten, gewijd aan de neolithische volkeren, bouwers van dolmens en menhirs. Zo zie je er onder andere bijlen, aardewerk, sieraden enzoverder. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Hotel Restaurant Spa du Tumulus Carnac is gevestigd in een 20e-eeuws hotel en beschikt over elegante kamers, een buitenzwembad en een groot terras met een panoramisch uitzicht op zee. Meer info en boeken.

 1. Maison des Mégalithes

Ga ook zeker eens langs bij Maison de Mégalithes. Het bezoekerscentrum bevindt zich op een steenworp afstand van de megalieten van Carnac en Menec. Het moderne gebouw zal je meteen opvallen. Je kan het centrum gratis bezoeken en een kijkje nemen in de boeken en documenten met informatie over de Carnac-stenen. Vanuit het bezoekerscentrum worden er ook dagelijks rondleidingen georganiseerd.

 1. Nog meer megalieten in Locmariaquer

Op 20 minuten rijden van Carnac kan je de interessante neolithische archeologische site van Locmariaquer bekijken. Je ziet hier een graftombe en een enorme monoliet die meer dan 5000 jaar oud zijn.

De megalieten van Locmariaquer vormen een complex van neolithische bouwwerken, bestaande uit de grote graftombe Er-Grah, een dolmen bekend als de Table des Marchands, en de Gebroken Menhir van Er Grah, het grootste blok steen dat door neolithische mensen vervoerd en rechtop gezet werd.

 1. Maak een ritje met het toeristentreintje

Je kan Carnac en haar bijzondere omgeving makkelijk te voet of met de fiets verkennen. Maar je kan het ook anders doen en de site op een andere manier ontdekken, namelijk met het toeristentreintje. Tijdens een comfortabele rit (van 50 minuten) geniet je van een rondrit die Carnac-Plage en La Trinité-sur-Mer met elkaar verbindt. Onderweg kom je meer te weten over de sites dankzij de audioguide commentaar. Je bent bovendien helemaal vrij om te kiezen waar je in- en uit stapt. Meer info op de website.

 1. Carnac Plage

Na al die geschiedenis kan je nog even uitrusten in Carnac-plage alvorens je onze roadtrip door Bretagne verder zet. Deze badplaats ontwikkelde zich aan het begin van de 20e eeuw. Je vindt er nu honderden hotels, toeristische appartementen, villa's, restaurants en bars in de buurt van het strand.

 1. Wanneer de megalieten bezoeken?

 • Vanwege de grote aantallen toeristen in het hoogseizoen bestaat het gevaar dat de grasbodem aangetast wordt en de stenen loskomen. Daarom is wandelen tussen de megalieten alleen toegestaan tussen oktober en maart.
 • Een omheining biedt de nodige bescherming tijdens de lente en de zomer. Je kan in die periode ook deelnemen aan rondleidingen.
 • Om van het beste licht te genieten, bezoek je de rijen stenen het best bij zonsopgang of laat op de dag.
 1. Waar overnachten in de buurt van de megalieten van Carnac?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van de megalieten van Carnac? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Carnac.

 • Auberge Le Ratelier is gevestigd in een 19e-eeuwse, Bretonse boerderij en heeft een traditionele inrichting. Na je verkenning kan je lekker dineren in het visrestaurant waar dagelijks, vers gevangen vis en schaal- en schelpdiergerechten worden geserveerd. Meer info en boeken.
 • Hotel Restaurant Spa du Tumulus Carnac is gevestigd in een 20e-eeuws hotel en beschikt over elegante kamers, een buitenzwembad en een groot terras met een panoramisch uitzicht op zee. Meer info en boeken.
 • Liever een camping? Verblijf dan op de 4-sterren camping Domaine de Kermario in een landelijke omgeving. De camping beschikt over een binnenzwembad, een ruim zonneterras, mini-club, een snackbar en verschillende sportactiviteiten. Meer info en boeken.
 1. Wat is de ligging van de megalieten op de kaart?

 1. Filmpje: Ontdek alvast de megalieten van Carnac

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de megalieten van Carnac" tijdens je vakantie in Bretagne? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bretagne.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 september 2019 - Christel Daemen

Zeer bruikbare gids, is/was de basis voor ons reisje naar Bretagne

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?