18 x top bezienswaardigheden in Colmar + leuke tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

18 x top bezienswaardigheden in Colmar + leuke tips & info

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Colmar + verblijftips

Colmar is een authentiek Frans stadje waar bijna alle gebouwen nog uit de vijftiende of zestiende eeuw stammen. Je wordt er terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen. Colmar ligt bovendien dichtbij de Duitse grens en dat merk je ook in het straatbeeld. Wandel hier door de smalle steegjes en proef de lekkere wijnen uit de streek. Dit sprookjesachtige dorpje was ook de belangrijkste inspiratiebron voor het dorpje van Belle en het Beest.

Om je bezoek aan Colmar te helpen plannen, hebben we de 18 niet-te-missen bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Zo ben je er zeker van dat je niets mist!

Onze tip: Doe een wijnproeverij vanuit Colmar

Colmar zelf is een prachtig stadje, maar vrij klein. Wil je graag de omgeving verkennen?

Dan is het mogelijk om een tour te doen en de plaatselijke wijnen te proeven. Je hoort het al ... wijn proeven en zelf rijden? Daarom raden we aan met een tour mee te gaan. Zo hoef je niet te letten op een glaasje wijn meer of minder en zie je de mooiste plekjes van de streek. Bekijk hier alle mogelijke tours (zowel halve dagen als complete daguitstappen).

Inhoud artikel

 1. Het oude centrum van Colmar

In het oude centrum van Colmar wandel je in oude straatjes bekleed met kasseien en tussen prachtige houten middeleeuwse vakwerkhuizen en bijzondere paleizen in renaissancestijl. Colmar wist door de eeuwen heen aan grote oorlogen te ontsnappen waardoor het centrum uitstekend bewaard is gebleven. Het centrum van Colmar toont je hoe Alsace er in de middeleeuwen uitzag.

 1. La Petite Venise

La Petite Venise is een toeristische wijk in het zuidelijke deel van Colmar. In dit mini-Venetië prijken vakwerkhuizen uit de vijftiende en zestiende eeuw aan de rand van een kanaal. De gevels werden allemaal in verschillende kleuren geschilderd. Aan de huisjes hangen soms zelfs nog de oorspronkelijke uithangborden van de vissers, wijnproducenten en handelaars die er lang geleden hun waren verkochten. Je vindt hier ook veel gezellige terrasjes met zicht op de kleurrijke gebouwen.

 1. Collégiale Saint-Martin de Colmar

De imposante gotische kerk van Saint-Martin stamt uit de dertiende eeuw en torent uit boven de omringende vakwerkhuizen. De bouw van de kerk duurde meer dan honderd jaar en was pas klaar in 1366.

De kerk werd in de middeleeuwen drie keer beschadigd door een grote brand. De laatste brand in 1575 verwoestte zelfs de oorspronkelijke klokkentoren. Die werd daarna vervangen door het excentrieke exemplaar dat je vandaag kan bewonderen. Het dak werd toen ook bekleed met een bijzonder diamantpatroon dat populair was in het oosten van Frankrijk tijdens de Renaissance.

Laatgotische beeld van het Laatste Avondmaal

Ga zeker eens naar binnen in de kerk om er het laatgotische beeld van het Laatste Avondmaal te bekijken (het originele schilderij van Het Laatste Avondmaal kan je bewonderen in Milaan). Ook het unieke rococo-orgel uit 1755 is een bezoekje waard. Het Collégiale Saint-Martin is dagelijks open tussen 08:00 en 18:30, met uitzondering van zondagochtend.

Onze tip: Wil je zelf ook Colmar bezoeken en verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Colmar en mis niets van de bezienswaardigheden.

 1. De Presbytère Protestant van Colmar

De Presbytère Protestant is het huis waar vroeger de protestantse dominees woonden. Je vindt het renaissancistische bouwwerk uit 1606 in de Grand Rue naast de kerk van Saint-Matthieu.

De Presbytère Protestant valt vooral op door de torentjes van drie verdiepingen die elke hoek van het gebouw sieren. Op de benedenverdieping vind je een gaanderij met tien bogen waar verschillende restaurants en winkeltjes gevestigd zijn.

 1. Het Maison Pfister

Het Maison Pfister werd in 1537 opgetrokken voor de rijke hoedenmaker Ludwig Schurer. De familie Pfister kocht het huis op halverwege de negentiende eeuw en liet het grondig restaureren. Dit majestueuze huis werd gebouwd in een vroege Duitse renaissancestijl waardoor het opvalt tussen de middeleeuwse vakwerkhuizen ernaast.

Tijdens de renovaties werden veel middeleeuwse delen bewaard. Zo bevat het huis een mooie houten erker, een houten balustrade en bijzondere beschilderde panelen. Binnenin kan je ook indrukwekkende zestiende-eeuwse fresco’s bewonderen, maar het pronkstuk is de spectaculaire wenteltrap. Het Maison Pfister is dagelijks open tussen 10:00 en 18:00.

 1. Het Koïfhus

Het Koïfhus werd in 1490 gebouwd als douanegebouw en was toen het economische en administratieve hart van de stad was. Net als de Saint-Martinkerk werd het dak van het Koïfhus bekleed met een typisch diamantpatroon.

Ga het Koïfhus binnen om de statige raadzaal te bezoeken waar decoratieve wapens hangen uit de 10 steden van de Alsace. Er worden ook regelmatig grote tentoonstellingen en markten gehouden voor het Koïfhus, zoals met Pasen en Kerstmis.

 1. Het Maison des Têtes

Het Maison des Têtes is een paleis gebouwd volgens de regels van de Duitse renaissancestijl in opdracht van Anton Burger. Hij was een rijke handelaar uit de 17e eeuw die ook burgemeester van Colmar is geweest. In het gebouw bevindt zich tegenwoordig een hotel en een restaurant.

Het gebouw valt vooral op door de 106 gebeeldhouwde stenen hoofden op de façade. Bovenaan het gebouw prijkt een beeld van de Tonnelier de Colmar. Dat beeld, van de hand van Barholdi, werd in 1902 op de top van de gevel geplaatst. Ook de ramen van het gebouw vallen op en wie goed kijkt, zal zien dat het huis niet helemaal symmetrisch is.

 1. Het Maison Adolph

Het Maison Adolph is waarschijnlijk het alleroudste gebouw van Colmar. Het huis stamt uit 1350 en bepaalde delen van het huis stammen uit die tijd. De gotische gebogen ramen zijn bijvoorbeeld veertiende-eeuws. Andere delen van Maison Adolph zijn iets minder oud. Het bovenste gedeelte van het huis en de bovenkant van de waterput werden bijvoorbeeld later toegevoegd aan het huis.

 1. Musée d'Unterlinden

Dit museum geldt als een van de best van de regio’s en werd gevestigd in een oud dertiende-eeuws Dominicanenklooster. Het museum gidst je door de geschiedenis van de regio. Een van de pronkstukken is een meesterlijk Isenheim-altaarstuk van zo’n 500 jaar oud dat geschilderd werd door Matthias Grünewald en Niclaus van Hagenau.

Je vindt er ook een bijzonder Gallo-Romeins mozaïek en een prachtig beschilderde klavecimbel uit de zeventiende eeuw. Daarnaast hangen er ook schilderijen van Picasso, Renoir en Monet.

 • Het Musée d’Unterlinden is elke woensdag tot en met maandag open tussen 9u en 18u. Meer info op de site

Wil je graag meer van de Elzas-Vogezen ontdekken? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas-Vogezen om in de stemming te komen, de ideale voorbereiding voor je vakantie.

 1. Musée Bartholdi

Colmar is de geboorteplaats van de 19de-eeuwse Franse kunstenaar Frédéric Auguste Bartholdi. Hij werd wereldberoemd als de ontwerper van het vrijheidsbeeld van New York en hij maakte ook de Leeuw van het Belfort, een gigantisch standbeeld dat in Parijs staat.

Het Musée Bartholdi is gevestigd in het geboortehuis van de kunstenaar in de Rue des Marchands. Het museum stelt een uitgebreide collectie werken van de kunstenaar tentoon. Er staat onder ander een kopie van het vrijheidsbeeld en een eerder ontwerp van de Leeuw van het Belfort. Je kan ook enkele gerestaureerde kamers binnenwandelen waar meubels en persoonlijke voorwerpen van de kunstenaar te zien zijn.

 • Het Musée Bartholdi is elke woensdag tot en met maandag open tussen 10u en 12u en van 14u tot 18u.
 • In januari en februari is het museum gesloten. Meer info op de site.
 1. Het Musée du Jouet

In de oude bioscoop van Colmar kan je het Musée du Jouet bezoeken. Je vindt er een uitgebreide collectie speelgoed en gezelschapsspelletjes van de negentiende eeuw tot nu. De collectie omvat onder andere oude videogameconsoles, poppen en Playmobilsets. Het pronkstuk is een modeltreinnetwerk van maar liefst 120 m².

 • Het Musée du Jouet is elke woensdag tot en met maandag open tussen 10u en 17u.
 • In juli, augustus en december blijft het museum een uurtje langer open. Meer info op de site.
 1. ​De Place de l’Ancienne Douane

De Place de l’Ancienne Douane is een prachtig plein achter het Koïfhus waar ook de Schwendi-fontein staat. Bovenop de fontein staat een standbeeld van Lazurus Swendi, ooit aanvoerder van het Heilig Romaanse Rijk, dat gemaakt werd door Auguste Bartholdi. De oorspronkelijke fontein werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar de constructie werd al snel weer hersteld in zijn oude glorie.

 1. De Rue des Clefs en de Grand Rue

De Rue des Clefs en de Grand Rue zijn de twee hoofdstraten van Colmar. Beide straten doorkruisen het oude centrum en worden geflankeerd door verschillende bijzondere gebouwen. Langs de Grand Rue vind je bijvoorbeeld de Presbytère Protestant de Colmar en het veertiende-eeuwse Hotel Saint-Martin.

Onze tip: Ben je in Colmar proef dan zeker eens de plaatselijke specialiteit, de flammkuchen. Een soort plaatselijke pizza met een zeer dunne bodem, bestaat in zeer veel verschillende variëteiten, proef nog meer typische Elzas gerechten.

 1. Marché couvert

Deze overdekte markthal staat middenin het centrum. In het rode bakstenen gebouw staan dagelijks een twintigtal kraampjes waar lokale producten verkocht worden. Je vindt er vooral kaas, vlees, groenten en fruit. Probeer hier ook eens een lokale Bretzel, een pretzel met kaas.

 • De markt is elke dag open van 8u tot 18u, gesloten op maandag.
 • Op vrijdag sluit de marché couvert een uurtje later en op zaterdag een uurtje vroeger.
 • Op zondag kan je er terecht tussen 10u en 14u.
 • Meer info op de website
 1. De markten van Colmar

In Colmar worden regelmatig themamarkten georganiseerd:

 • In april kan je bijvoorbeeld de lente- of paasmarkt bijwonen
 • In december kan je er rondstruinen op een sprookjesachtige kerstmarkt.
 • In de zomermaanden wordt er een wijnmarkt georganiseerd waarbij ook de verschillende wijnkelders in de stad hun deuren openen.
 • Daarnaast worden er het hele jaar door ook gewone marktjes georganiseerd.
 1. Het Vrijheidsbeeld van Colmar

Van alle replica's van het Vrijheidsbeeld die er te vinden zijn, is dit de enige die op een verkeersrotonde staat. Het staat hier als omage aan de geboorteplaats van de beeldhouwer Bartholdi, die het Vrijheidsbeeld ontwierp. Auguste Bartholdi kreeg bij zijn bezoek aan de USA interesse in het Republikeinse gedachtegoed (zoals bijvoorbeeld LIBERTY) wat eindelijk zou leiden tot het ontwerp van het Vrijheidsbeeld in New York (1875 - 1886).

Bartholdi stierf aan tuberculose in Parijs in 1904. Colmar bleef trots op zijn beroemde inheemse zoon, veranderde het huis van de beeldhouwer in een museum gewijd aan zijn werk, en bouwde een kwartschaalversie van zijn beroemdste werk in 2004, ter herdenking van de honderdjarige verjaardag van zijn overlijden.

De koper-groene replica is gemaakt uit hars en is 12 meter (39 voet) hoog. Je kan het vinden op de rotonde als je vanuit Straatsburg op de D83 rijdt. Bekijk de exacte ligging op de kaart. In het oude centrum van Colmar kan je ook een wandeling volgen aan de hand van de 3-hoekige Vrijheidsbeeld-plaatjes in de straatstenen.

 1. Het Manneken-Pis van Colmar

Ook in Colmar staat een Manneken-Pis. Je kan het beeldje vinden in rue des Augustins. Het is een replica van het beroemde Manneken-Pis van Brussel.

Het werd aangeboden door de stad Brussel aan Colmar ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de bevrijding van de stad Colmar (1922) en ter nagedachtenis van het gemeenschappelijke leed van beide landen, België en Frankrijk.

Je kan het beeldje vinden aan de Rue des Augustins. Bekijk de ligging op de kaart.

 1. De Vogezen

Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving van Colmar hun hart ophalen in de Vogezen. Op de laaggelegen bergflanken zal je uitgestrekte wijngaarden passeren en de hoge bergtoppen worden bedekt met dichtbegroeide bossen. Je kan ook mooie wandelingen maken in de streek of het gebied verkennen met de auto.

Wil je graag een glaasje drinken? Dan is het mogelijk om een tour te doen en de plaatselijke wijnen te proeven. Zo hoef je niet te letten op een glaasje wijn meer of minder en zie je de mooiste plekjes van de streek. Bekijk hier alle mogelijke tours (zowel halve als ganse daguitstappen).

 1. Filmpje: het mooiste van Colmar

Benieuwd naar hoe het sprookjesachtige Colmar eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar de Alsace moeten reizen!

 1. Waar overnachten in Colmar?

Wil je graag voor een langere periode verblijven in Colmar of je bezoek combineren met één overnachting, dan is het verstandig om je accommodatie tijdig vast te leggen. Het aanbod om te overnachten in Colmar is namelijk niet zo heel groot, dus zeker in vakantieperiodes loop je de kans dat de hotelletjes snel volgeboekt zijn. Prijzen voor één nacht variëren van €50 tot een paar honderd euro. Bekijk het overzicht van accommodaties in Colmar of neem een kijkje naar onze top 3:

1. James Boutique Hôtel: dit mooie 4-sterren boutique hotel is aan de prijzige kant, maar is gelegen op een uitstekende locatie (aan de wijnroute door de Elzas, dichtbij kerstmarkten in kerstperiode). Bovendien overnacht je in prachtige kamers en is het hele hotel mooi, modern ingericht. Een overnachting kost hier gemiddeld €121,50 per nacht.

2. Het Colmar Hotel is iets prijs vriendelijker. Gemiddeld betaal je hier €66,80 per nacht. De kamers van het hotel zijn modern en netjes en 's morgens kan je genieten van een lekker ontbijtje. De locatie is erg gunstig en er je kan er gratis parkeren of kiezen voor betaalde beveiligde parkeergelegenheid. Meer info en boeken

3. Tot slot het Best Western Grand Hôtel Bristol als het wat meer mag zijn. Dit hotel beschikt over een fitness- en spacentrum met een sauna, een hamam en massagebehandelingen. Het hotel op zich is een parel, zowel aan de buiten- als binnenkant. De inrichting is warm en gezellig. Er is dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet. Een overnachting kost gemiddeld €82,85.

 1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas-Vogezen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 oktober 2023 - Jac de Bruijn

Erg goede tips ontvangen waar we heel veel aan hadden

- 23 juli 2023 - Luc Kerkhof

Heel wat informatie in de gids. een heel mooie reis. prachtige dorpjes in de omgeving. het hotel is een goede uitvalsbasis om de streek te verkennen. Het hotel ligt vlak voor het station. Een treinreis naar Straatsburg of Mulhouse behoort tot de mogelijkheden.

- 6 juli 2023 - Wannie

Steeds weer positief verrast door reisroutes.be, een meer dan uitstekende hulp voor het zoeken naar bezienswaardigheden en tips tijdens je lange of korte vakantie.

- 28 juni 2023 - piet talsma

prima gids . overzichtelijk. ga er zeker een aantal bezienswaardigheden uithalen a.s. vakantie in juli

- 22 mei 2023 - Albert Visser

Er staan hele leuke dingen in en ook de tips zijn goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?