15 x bezienswaardigheden in de Provence bezoeken: wat zeker zien en doen? Info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 x bezienswaardigheden in de Provence bezoeken: wat zeker zien en doen? Info & tips

5 april 2024 in Provence1 reactie

Ontdek de mooiste highlights en bezienswaardigheden in de Provence

Hier valt dan ook van alles te zien en te beleven! Van prachtige lavendelvelden tot gezellige en charmante steden als Avignon en Marseille. Of je kan ook genieten van de mooie meren en lange rivieren. Oh ja, nog een gouden tip: sluit je dag af met een lekker Frans wijntje met de zon op je gezicht.

Benieuwd naar wat je hier nu allemaal kan zien en doen? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de Provence.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Provence

Duur5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 960 km tot Gordes, vanaf Utrecht is het 1450 km, reken op 9 à 12 uur rijden
Openbaar vervoerMet de trein naar de Provence? Boek hier je treintickets
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Provence zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Roussillon en Sentier des Ocres

Roussillon is een ander prachtig dorpje in de Vaucluse. Het dorpje is gelegen op een groene heuvel, omringd door groene bergen en mooie bossen. Het staat onder meer het kleurenpalet van de gevels in allerlei abrikooskleurige tinten en de vlammende rotsen die door de mensen en natuur zijn uitgehouwen.

De meeste mensen komen naar hier om een prachtige wandeling te maken door de okergroeven net buiten Roussillon. Dit stukje van de Luberon kreeg ooit de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’. Maar ook de roodbruine charmante dorpshuizen zijn leuk om te zien en liefhebbers van lavendel kunnen hier een souvenirtje kopen in de leuke boetiekjes.

Bezoek het Colorado van Frankrijk

Nabij Roussillon nog een unieke bezienswaardigheid namelijk de grootste okermijn van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

Wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

Wanneer je het okerlandschap bezoekt aan het einde van je dag, kan je genieten van een prachtige zonsondergang.
  1. Pont du Gard

Ten noordoosten van Nîmes kan je een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk vinden: de Pont du Gard. Dit bekende Romeinse aquaduct over de rivier de Gardon is niet alleen bijzonder doordat het na bijna 2000 jaar nog steeds overeind staat, maar is ook nog ontzettend fotogeniek.

Geschiedenis van de Pont du Gard

  • De brug werd in de 1ste-eeuw na Christus door de Romeinen gebouwd om het water van een bron bij Ucetia, het huidige Uzès, naar de belangrijke stad Nemausus, het huidige Nîmes te transporteren.
  • De brug is opgebouwd uit 3 lagen en in totaal maar liefst 49 m hoog en 275 m lang. Deze imposante formaten zijn goed te aanschouwen bij een wandeling langs de Gardon, waarbij je prachtige uitzichten op de brug hebt.
  • Ook kan je een kano of kajak huren en zelf onder de brug door varen. In de zomermaanden kan je gelijk een frisse duiken nemen in de rivier.
  • Bij de brug kan je ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum met een museum over de brug, een bioscoop en een ontdekkingsruimte voor de kinderen.

Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 9,50 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

  1. Avignon

Avignon is een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon.

Dit paleis van de pauzen lijkt op een kasteel door de muren van 3 m dik en de wachttorens er op. De tuinen rondom het paleis bieden een perfecte wandelgelegenheid aan, en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

De brug van Saint-Bénézet zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar als je weet dat de brug ook bekend staat als Le pont d’Avignon, hoor je waarschijnlijk het bekende deuntje van het volksliedje in je hoofd. Misschien kan je bij je bezoek aan Avignon zelf wel even gaan dansen op deze bekende brug.
  1. Nîmes

Nîmes wordt gezien als een van de mooiste steden van Zuid-Frankrijk. Het is een gezellige studentenstad met een prachtig historisch centrum. Veel van de bezienswaardigheden van Nîmes werden gebouwd onder de Romeinse keizer Augustus en staan bijna 2000 jaar later er nog altijd goed bewaard bij.

Zo kan je in Nîmes een bezoek brengen aan Les Arènes, een arena uit de 1ste-eeuw dat zo’n plek had voor 24.000 toeschouwers van de gladiatorgevechten en publiekelijke executies. Na een grote restauratie wordt de arena nu gebruikt voor concerten en stierengevechten.

Wat is er allemaal te zien in Nîmes?

  • Verder kan je in Nîmes ook nog een van de best bewaarde Romeinse tempels terugvinden, het Maison Carrée. Dit is een restant van het oude Romeinse forum uit de 1ste-eeuw.
  • Ook de Tour Magne, een van de oorspronkelijk 60 torens van de oude vestingmuren, dateert uit deze periode, en in de Jardin de la Fontaine kan je de restanten van een Romeins badencomplex uit de 2de-eeuw vinden bij de Temple de Diane.
  • Wandel door de straten van Nîmes om nog meer vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook uit de latere periodes zoals de Middeleeuwen, terug te zien, of breng een bezoek aan de musea van de stad.
  • Wil jij dit allemaal kunnen bewonderen? Download dan zeker onze stadswandeling door Nîmes.

Je kan discussiëren of dit nu Occitanië dan wel de Provence is, hierbij alvast de link naar onze gratis reisgids Provence.

  1. Arles

De stad Arles bestond al ten tijde van het Romeinse Rijk, en daarvan is nog ontzettend veel terug te zien. Zo zijn er onder andere een amfitheater, een arena, een oude kerk en Romeinse baden in de stad. Arles was ook een favoriete locatie van de schilder Vincent van Gogh, die hier een groot deel van zijn werken heeft geschilderd.

In de stad vind je dan ook het Foundation van Gogh museum en kan je een speciale van Gogh wandelroute lopen langs historische plekken in de stad, boek je wandeling hier.

  1. Cannes

Het charmante stadje Cannes staat over de hele wereld bekend om het internationale filmfestival dat hier jaarlijks in mei plaatsvindt. De hotels en restaurants stromen dan vol met de grootste bekendheden van over de hele wereld.

Buiten het festival om kom je ook naar deze stad voor de Promenade de la Croisette, omringd door rijen palmbomen, en de vele stranden waar je perfect van het Mediterrane klimaat kan genieten. Verken de Côte d'Azur met onze rondreis.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het OKKO Hotel Cannes Centre. Een budgetvriendelijk hotel in het centrum van Cannes met zonneterras met uitzicht, sauna en moderne kamers. Dankzij de ideale ligging naast het treinstation kan je de omgeving makkelijk verkennen. Bovendien ben je op 5 minuutjes wandelen al in het centrum. Meer info en boeken.

  1. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

RONDREIS: Ontdek hier onze uitgestippelde route voor een 8-daagse reis door de Provence.

  1. Cassis

Even ontsnappen van alle drukte? Dan moet je eens een bezoekje brengen aan Cassis. Cassis was vroeger een klein vissersdorpje, gebouwd uit de ruïnes van de 18e eeuw. Het stadje is misschien niet zo bekend als het befaamde Saint-Tropez, maar het is nét zo charmant. Hier liggen de stranden niet overvol met toeristen en liggen de aangemeerde boten vredig te dobberen. Je wandelt tussen de kleurrijke huizen en gezellige straten die uitkomen op de prachtige stranden en de dobberende vissersbootjes in de pittoreske haven.

Na een dagje rondslenteren in de stad kan je lekke dineren in een van gezellige visrestaurantjes aan de haven, met de zonsondergang op de achtergrond. Een visspecialiteit uit de Provence proeven? Bestel dan eens een zeebaars op een bedje van algen en stukjes venkel!

Zoals de wijze woorden van nobelprijswinnaar Frédéric Mistral luiden: "Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu!"
  1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is op de Tarakloof na de grootste kloof van Europa, weliswaar De Grand Canyon van Frankrijk. Met zijn 25 km lengte en zo’n 700 m diepte tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie is deze ruige kloof echt wel indrukwekkend. De kloof is door de jaren heen uitgesleten door de Verdon rivier die er nog steeds met prachtig turquoise water doorheen stroomt. Dit is een prachtige wandel-, klim- en watersportregio.

TIP: Ga raften op de Verdonrivier en geniet onderweg van het prachtige zicht op de kloof! Boek je tour hier online vanaf €45.

  1. Camargue

Tussen alle steden langs de kust van de Middellandse Zee ligt ook het Parc Naturel Régional de Camargue. Dit natuurgebied ligt rondom de monding van de Rhône en bestaat uit moerassen, bossen, grasvelden en zoutvlaktes. Het gebied is een UNESCO-biosfeerreservaat en tijdens een wandeling in de Camargue zal je verschillende dieren tegenkomen, zoals Camargue stieren, de witte paarden van de Camargue en roze flamingo’s.

Zelf op uitstap in en rond de Camargue of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Marseille

Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk en ook één van de grootste. In het oude stadscentrum, Panier wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en lunch in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw. Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa.

In Marseille kan je ook verschillende musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Historie de Marseille waar je meer leert over de geschiedenis van de stad, of het Musée Cantini waar je moderne kunstwerken van onder andere Picasso kan bewonderen. Een dagje genieten op het strand is ook een optie.

WANDELTIP: Er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Marseille? Volg onze gratis stadswandeling door Marseille die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

  1. Beklim de Mont Ventoux

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de Mont Ventoux. De Mont Ventoux is het hoogste punt van de Provence en een UNESCO biosfeerreservaat voor planten en dieren. Maar deze berg staat vooral bekend als één van de beroemdste fietsbergen in Europa.

De berg wordt regelmatig beklommen tijdens de Ronde van Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn moeilijkheidsgraad met lange steile afstanden in een bijzonder landschap. De Mont Ventoux is dan ook een populaire vakantiebestemming voor renners en fietsliefhebbers die er volop kunnen fietsen. Lees meer over de Mont Ventoux en de 3 routes om hem te beklimmen.

  1. Massif des Calanques

Een Calanque is een Franse benaming voor een soort van inham gevormd in de bergen dat vervolgens (deels) onder water is komen te staan door het stijgen van de zeespiegel. Je kan het vergelijken met een diepe baai of een fjord. De bekendste voorbeelden van deze formaties kan je terugvinden in het Massif des Calanques.

Weetje: De hoogste berg van Nationaal Park Calanques is de Mont Puget, met een hoogte van 563 meter.

Massif des Calanque is vandaag de dag nog relatief onbekend, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Je vraagt je af wat het zo bijzonder maakt? Wat dacht je van het prachtige turquoise water van de Côte d'Azur dat een adembenemend beeld afsteekt bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben?

Onze tip: Boek je tour of daguitstap naar Massif des Calanques op voorhand online!

  1. Saint-Rémy-de-Provence & omgeving

Saint-Rémy-de-Provence is een mooi dorp met een oud centrum dat tegenwoordig uitgegroeid is tot een geliefde vakantiebestemming. Dat is enerzijds door de erg gunstige ligging, namelijk dichtbij heel wat bezienswaardigheden, en anders doordat het dorp zelf ook erg interessant is. Zo zijn in het dorp enkele mooie bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals de kerk van Saint-Martin.

Jammer genoeg kan het in Saint-Remy-de-Provence erg toeristisch worden, maar niet getreurd, want in de buurt zijn heel wat dingen te beleven. De restanten van Glanum, een oude Romeinse stad, vind je al op enkele minuten ten zuiden van Saint-Rémy. Vlakbij Glanum ligt ook de Saint-Paul-de-Mausole: de kliniek waar Van Gogh een jaar heeft verbleven na het afsnijden van zijn oor. Hier is nu ook een museum over Van Gogh.

  1. Bezoek een van de mooiste lavendelvelden in de Provence

Lavendel is hét symbool van de Provence. Ieder jaar kleurt de regio dan ook helemaal paars door de vele lavendelvelden. Overal zijn er heerlijk geurende producten van lavendel te verkrijgen, zoals badolie, geurkaarsen, zepen, maar ook bijvoorbeeld verzachtende en ontsmettende geneesmiddelen. Lavendel is een belangrijk product van de regio, en jaarlijks heten alle lavendelboerderijen in de regio vele bezoekers welkom die de vrolijke en romantische omgeving van de lavendel op komen zoeken.

Wil jij ook graag deze aromatische geuren opsnuiven? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé mooiste lavendelvelden in de Provence + tips wanneer je deze best bezoekt.

  1. Waar overnachten in de Provence?

Voor je vakantie in de Provence, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de Provence online bekijken.

Hôtel Le Royal Promenade des Anglais

Hôtel Le Royal Promenade des Anglais ligt aan de prestigieuze Promenade des Anglais in Nice. De accommodatie is gevestigd in een historisch gebouw en de ruime kamers zijn klassiek ingericht. Sommige kamers hebben ook een balkon met uitzicht op zee! Hotel Le Royal is de perfecte uitvalsbasis om de Franse Rivièra te verkennen en de rijke cultuur en geschiedenis van de regio te ontdekken. Meer info en boeken.

Hôtel de France (Aix-en-Provence)

In het hart van de oude stad Aix, op een steenworp afstand van Cours Mirabeau en op slechts 50 meter van de beroemde Fontaine de la Rotonde ligt Hôtel de France. Alle kamers van het hotel zijn smaakvol en elegant ingericht en ontworpen om van uw momenten van ontspanning in uw kamer een echte oase van rust te maken! Een uitstekende uitvalsbasis om Aix-en-Provence te verkennen: het treinstation ligt namelijk op enkele 10 minuten lopen van het hotel. Meer info en boeken.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 mei 2022 - Leon

Leuk en mooi informatieboekje waar we veel profijt van hebben

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?