10 x mooiste bezienswaardigheden in de Charente: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in de Charente: wat zien en doen tijdens je verblijf?

19 oktober 2022 in Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Charente + verblijftips

Charente is een Frans departement dat zijn naam deelt met de rivier die deze regio doorkruist. Tussen de heuvels, wijngaarden en bossen kan je er charmante dorpjes terugvinden. Dankzij die mix van cultuur en natuur weet Charente een breed publiek aan te trekken: steden als Angoulême staan bekend om hun historisch erfgoed, Cognac is beroemd om zijn brandewijn en de Charente-vallei kent allerlei voorzieningen voor watersporters en wandelaars.

Benieuwd naar meer? Ontdek in dit artikel wat deze prachtige streek allemaal te bieden heeft.

Inhoud artikel

 1. Angoulême

Dankzij de nabijheid van de Charente rivier heeft Angoulême – de hoofdstad van het departement Charenteeen grote welvaart gekend. Hoewel het plaatsje veel moest verduren, heeft Angoulême de geschiedenis goed doorstaan: vandaag de dag beschikt de stad dan ook over een historisch centrum waar het aangenaam vertoeven is. In het stedelijk museum kom je meer te weten over Angoulême en haar geschiedenis. De kathedraal Saint-Pierre is een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen. De kerk komt oorspronkelijk uit de 12de eeuw maar onderging een grote verbouwing tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. In de arcadebogen worden taferelen uit het Laatste Oordeel afgebeeld.

Angoulême is eveneens bekend vanwege haar connectie met het beeldverhaal: in januari vindt hier het jaarlijkse Internationale Stripfestival van Angoulême plaats. Tijdens dat festival worden allerlei prijzen uitgereikt aan de beste stripalbums en hun auteurs. Wie meer wil weten over de beeldroman maar de grote drukte wil vermijden kan dan weer in het Musée de la Bande Dessinée terecht: ook dit museum is helemaal aan het stripverhaal gewijd.

Wil je graag een wandeling maken door de stad langs de geschilderde stripmuren? Boek je wandeling langs de stripboekmuurschilderingen dan online op voorhand.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de hoofdstad van de Charente? Het charmante Hotel Le Saint Gelais is gelegen in het centrum van de stad, biedt elegante accommodatie en een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Château de La Rochefoucauld

Dat kasteelliefhebbers hun hart kunnen ophalen in Frankrijk is algemeen bekend: in het hele land zijn er indrukwekkende burchten terug te vinden. Het château de La Rochefoucauld is hier een mooi voorbeeld van. Hoewel het gebouw nog steeds bewoond wordt door de huidige hertogin, is een groot deel van het kasteel toegankelijk voor het publiek.

Bezoekers kunnen zelf op ontdekking gaan in de vele kamers en vertrekken – met uitzondering van de bibliotheek – of voor een rondleiding kiezen. Zo kom je meer te weten over een van de oudste families uit Frankrijk. Het château de La Rochefoucauld is eveneens een aangename bezienswaardigheid voor gezinnen met jonge kinderen: in het kasteel zijn verkleedkleren voorzien zodat zij het domein als echte ridders, prinsen of prinsessen kunnen verkennen.

 1. Aubeterre-sur-Dronne

Met zijn smalle straatjes vol winkels, restaurants en witte huizen met okerkleurige daken wordt Aubeterre-sur-Dronne terecht een van de mooiste dorpjes uit Frankrijk genoemd. Het plaatsje trekt heel wat gelovigen aan: Aubeterre-sur-Dronne is een belangrijk bedevaartsoord op weg naar Santiago de Compostella. Maar het dorpje valt eveneens bij andere bezoekers in de smaak.

De Église monolithe d’Aubeterre-sur-Dronne is dan ook een heuse blikvanger: deze kerk – gewijd aan Saint Jean – werd gedeeltelijk uit een rots gehouwen. Met een gewelf dat vanaf het diepste punt wel 20 meter hoog is, gaat het hier om de grootse grotkerk van Europa. Maar ook bovengronds heeft Aubeterre-sur-Dronne heel wat troeven om uit te spelen: naast het pittoreske centrum kent het dorpje enkele zandstrandjes en mooie wandelroutes langs de Dronne rivier.

 1. Cognac

Cognac is een ander stadje in Charente dat je zeker niet mag missen. Dit is de thuishaven van de wereldberoemde brandewijn, je zal er dan ook heel wat wijngaarden terugvinden. Het wordt dan ook aangeraden om een bezoek aan deze streek met een rondleiding en proeverij te combineren.

Daarnaast heeft Cognac een charmante stadskern vol winkeltjes, terrasjes en herenhuizen uit de 16de en 17de eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn het Château Cognac waar de renaissancekoning Frans I geboren werd en het Musée des Arts dat je alles over het stadje, de brandewijn en hun geschiedenis vertelt.

WORKSHOP: Zin om je te verdiepen in het proces achter de beste Cognac en deze te proeven? Boek je workshop in Cognac hier online.

 1. De vallei van de Charente

De Charente is een rivier die door het gelijknamige departement loopt. Aangezien steden als Cognac en Angoulême aan zijn oevers liggen, was deze waterweg een belangrijke handelsroute. Vandaag de dag trekt de Charente-vallei voornamelijk toeristen aan: zij kunnen er wandelen en fietsen in een groene omgeving.

Bovendien zal je tussen de heuvels heel wat charmante dorpjes tegenkomen die de tussenstop meer dan waard zijn. Met een replica van Gabarres kan je de omgeving ook vanop het water verkennen. Deze boten werden in de 17de eeuw gebruikt om papier en cognac te vervoeren. Onderweg zal je eeuwenoude graffitiopschriften aantreffen die de toenmalige schippers op de bruggen aanbrachten.

 1. Confolens

Aan de oevers van de Vienne ligt Confolens, een van de mooiste plaatsjes uit Charente. Vanwege die strategische ligging kent het dorpje een rijk verleden dat teruggaat tot de prehistorie. Maar ook in heden blijft het de moeite waard om Confolens een bezoekje te brengen: in het centrum zijn de vakwerkhuizen en kerken goed bewaard gebleven. Vooral de Église Saint-Maxime met gotische klokkentoren is erg charmant.

Vanop de Oude Brug – gebouwd in de 12de eeuw heb je een mooi uitzicht op deze historische stad. Wie zich echt in de middeleeuwen wil wanen moet Confolens in augustus bezoeken: in deze maand vindt het jaarlijkse folklorefestival plaats. Meer info.

 1. Charente-Limousine

In het noorden van Charente kan je een groene oase terugvinden: Charente-Limousine is een landelijke regio waar het aangenaam vertoeven is. Tussen de glooiende heuvels en roodbruine koeien kunnen bezoekers helemaal tot rust komen. Er zijn eveneens wandel- en fietsroutes voorzien die naar pittoreske dorpjes als Birgueuil en Confolens leiden.

Verder zal je in deze idyllische omgeving twee artificiële meren aantreffen, het Lac du Mas Chaban en het Lac de Lavaud. Zij zijn erg geliefd vanwege de aangrenzende zandstrandjes en watersportvoorzieningen. Daardoor is Charente-Limousine de perfecte plaats om een dagje in de volle natuur door te brengen.

 1. Verteuil-sur-Charente

Een ander charmant dorpje in de Charente is Verteuil-sur-Charente. Het dorpje wordt gekenmerkt door pittoreske vakwerkhuizen en geplaveide steegjes. Je kan er gezellig rondwandelen door de straatjes met hier en daar een leuk winkeltjes en cafeetje, waar je een hapje kan eten.

Het hoogtepunt is echter het prachtige Château de Verteuil dat gebouwd werd in de 11de eeuw. Het kasteel kent een rijke geschiedenis en kan je vandaag de dag bezichtigen. Tijdens een rondleiding door het kasteel wandel je door de mooie vertrekken met mooie wandtapijten en kom je alles te weten over deze geschiedenis van het gebied. Ook de mooie watermolen, die zich onder het kasteel bevindt, draagt bij aan de charme van de plaats.

 1. Grotten van Quéroy

In 1892 werden de grotten van Quéroy ontdekt tijdens de zoektocht naar een hond die verdwenen was bij de jacht op een vos. Acht jaar later werd een deel van het grottenstelsel geopend voor de eerste bezoekers. De site kent een rijke geschiedenis. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de grotten tijdens de prehistorie bewoond waren: er werden immers beenderen en potten aangetroffen.

Gedurende Wereldoorlog II dienden de grotten dan weer als schuilplaats voor het Franse verzet. Vanaf 1960 werd de site opnieuw ingericht voor het toerisme: een rondleiding van ongeveer 45 minuten leidt je door de cavernes die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

 1. Cassinomagus

Cassinomagus is een archeologische site die bekend staat om haar thermen of Romeinse baden. Aanvankelijk werd het gebied bewoond door de Lemovices – een Gallische stam – maar de Romeinen veroverden de streek en legden er twee belangrijke handelsroutes aan. Het kruispunt dat zo ontstond trok een kleine nederzetting aan die Cassinomagus werd genoemd.

Daarna groeide deze kleine stad in aanzien en werd het een van de belangrijkste plaatsen in dit gebied. Na de val van het Romeinse Rijk werd Cassinomagus verlaten en werd de stad als steengroeve gebruikt. Halverwege de 20ste eeuw kwam hier een einde aan: sindsdien is deze historische site een beschermd monument.

Ondanks die plunderingen blijft het de moeite waard om de overblijfselen van Cassinomagus te bezoeken. Vooral de thermen zijn goed bewaard gebleven. Naast het badhuis is een bezoekerscentrum ingericht waar je meer te weten komt over het verleden van deze historische bezienswaardigheid. Er is ook een klein museum dat andere archeologische vondsten tentoonstelt. Kortom, bij een verblijf in Charente en omstreken mag een bezoek aan Cassinomagus niet ontbreken.

 1. Waar overnachten in de Charente?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar het prachtige departement Charente en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en gîtes in de Charente.

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?