Premium

Rondreis Côte d'Azur de auto of camper? Complete route + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Côte d'Azur de auto of camper? Complete route + kaart

 • Startpunt: Marseille
 • Eindpunt: Saint-Raphaël
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 920 km
 • Duur: 8 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Marseille en rondreis Côte d'Azur 8 dagen

Marseille en rondreis Côte d'Azur 8 dagen

Rondreis individueel met eigen wagen 8 dagen met verblijf in 2 hotels 3* en 4*. Inclusief ontbijtbuffet. Unieke combinatie Marseille in de Provence en op verkenning langs de Côte d'Azur met de bekendste badplaatsen en steden.

Download je gratis reisgids en ga op rondreis langs de Côte d'Azur

Met deze rondreis Côte d'Azur en Marseille maak je in 8 dagen tijd een bijzondere combinatie. Je verblijft eerst in Marseille, een stad die zeker een bezoek verdient. Marseille is opgepoetst, bezit erg bezienswaardige locaties (Vieux Port, Notre Dame de la Garde, musea, kerken, Fort Saint Jean, la Vieille Charité) en boeiende musea (zeep, kunst, geschiedenis, ...).

Daarna reis je door naar de Côte d'Azur. Aan jou de keuze, via letterlijk snelle wegen of langs heerlijk mooie trage wegen met veel uitzonderlijk mooie uitzichtpunten op rotsen en de Middellandse Zee. Aan de Côte d'Azur mag je uiteraard Nice niet missen, doe er een verkenning met onze stadswandeling door het centrum van Nice.

Wil je nog meer pareltjes aan de Côte d'Azur ontdekken? Lees ons uitgebreid artikel met mooiste bezienswaardigheden in de Côte d'Azur en bereid je helemaal voor je volgende vakantie.

Veel tips voor uitstapjes met heel wat variatie: parfum in Grasse, middeleeuwse straatjes in Vence, topwerken moderne kunst in de Fondation Maeght. Je kan ook gewoon lekker lui alle mondaine badplaatsen uitproberen zoals Cannes, Saint-Tropez, Sainte-Maxime.

Dag per dag reisschema rondreis Côte d'Azur en Marseille

 • Dag 1: Heenreis, autorit naar Marseille - 3 nachten in New Hôtel Bompard 4* net buiten het centrum.
 • Dag 2: Verkenning Marseille met onze stadswandeling met daarin alle hoogtepunten.
 • Dag 3: Nog meer verkennen van Marseille
  of boottocht naar Les Calanques (nationaal natuurpark) en een wandeling
  of overzet naar de eilandjes l'Îe d'If en Îles du Frioul vanuit le Vieux Port
  of autoroute Marseille-Cassis-La Ciotat, trage wegen met unieke uitzichten: 80 km h/t, dit is de Route des Crêtes
 • Dag 4: Transferrit naar Golf Hôtel de Valescure 4* in Saint-Raphaël. Via snelste route (150 km) of via trage wegen langs de kustlijn (180 km) met onder meer gedeelte van de Route du Mimosa, een unieke autoroute met de kleur en geur van mimosa tijdens het bloeiseizoen. Mogelijkheid stops in o.a. Toulon, Hyères.
 • Dag 5: Bezoek de bekende badplaatsen Saint-Tropez, Sainte-Maxime, Fréjus. Toch méér te zien dan het mondaine uitzicht want musea, design, erfgoed. Of een badplaats uitkiezen en combineren met een natuurwandeling door de maquis op het wandelpad Sentier du Littoral.
 • Dag 6: Naar Cannes om er op de Chemin des Étoiles te zoeken naar jouw favoriete filmacteur/actrice. Maar vergeet er niet de wijk Le Suquet te ontdekken. Of bezoek eerst nog de badplaats Antibes en daarna het achterland. Bezoek de parfumstad Grasse, het middeleeuwse Vence of het pittoreske Saint-Paul de Vence. Of een autoroute tussen Saint-Raphaël en Mandelieu-la-Napoule op de Corniche de l'Estérel, heen 35 km.
 • Dag 7: Trek gerust een dag uit om Nice, dé badstad van de Côte d'Azur beter te leren kennen. Met onze stadswandeling Nice mis je niets.
 • Dag 8: Terugreis, naar Brussel: ca. 1145 km.

Nog geen overnachting tijdens je rondreis door de Côte d'Azur? Bekijk onze favoriete verblijven aan de Côte d'Azur en haal het beste uit je vakantie!

Côte d'Azur en Marseille

Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur

Nog meer in de volledige reisgidsCôte d'Azur

Ontdek Côte d'Azur via een compleet uitgewerkte rondreis + 4 stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Koop de volledige reisgids voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

We hebben de GPS-track (GPX) van deze autoroute en 3 stadswandelingen in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute

Aan de Franse Azurenkust is Nice veruit dé meest bezochte kuststad. Alle bezienswaardigheden die een bezoek aan Nice waard maken, steken in onze stadswandeling van10 km. De beroemde boulevard 'Promenade des Anglais' bewandelen we een stukje en in de stad zelf leggen we een groot traject af. Je komt door het oude centrum waar de barokke gebouwen mekaar verdringen. Je wandelt in de residentiële wijken maar ook op de heuvel van het Parc du Château waar je een prachtig uitzicht over de stad krijgt. 

Barok in Nice?

Ben je liefhebber van barok, dan zal je blij rondstappen in Nice. Die aanwezigheid van barok is te danken aan leden van Het Huis van Savoie die architecten uit Italië, vooral Piëmonte dan, liet overkomen om de middeleeuwse buurt te laten renoveren in de barokstijl. De Chapelle de la Miséricorde is één van de mooiste barokgebouwen ter wereld. De kathedraal Sainte-Réparate is nog zo'n pareltje uit de barokperiode.

Een uniek paleisje in Nice?

Wil je een tip voor een zéér warm aanbevolen bezoek aan een paleis in Nice dat niet zo bekend is? Ga dan naar het Palais Lascaris. Je vindt er hoofdzakelijk muziekinstrumenten (meer dan 500) uit de 17de en 18de eeuw, maar je moet zeker ook de kamers en zalen binnenstappen die in een seconde je terugflitsen naar de glorieperiode van dit stadspaleis. Het interieur steekt vol met kunst, meubelen, tapijten,...  Het gebouw is trouwens ook in een barokkleedje gestoken.   

In de overbekende badplaatsen als Saint-Tropez, Fréjus, Saint-Raphaël, Toulon en Bormes-les-Mimosas is véél meer te zien dan het strand, de zee en de terrasjes. Zo laten we je minder bekende bezienswaardigheden zien, en nog niet eens zo ver weg van de stranden.

Zin in een geurige trip? Neem plaats in de wagen en vertrek vanuit Bormes-les-Mimosas, voor een autoroute, de Route du Mimosa. Eerst nog een heel eind langs de kust  en dan landinwaarts tot in de parfumstad Grasse. De Route du Mimosa biedt unieke uitzichten op de zee en het landschap. Ben je hier in het bloeiseizoen tussen januari en eind maart dan wordt je extra getrakteerd op de geur en gele schoonheid van de mimosa. 

Het alleen maar liggen op het strand in Saint-Tropez eventjes moe? Waarom niet je stevige wandelschoenen aantrekken en vertrekken voor een wandeling op de Sentier du Littoral? Je hoeft ze niet volledig te doen want ze is 35 km lang. Een klein stukje ervan laat je evenzeer volop genieten van een onwaarschijnlijk mooie natuur met sensationele uitzichten. Je stapt dwars door de maquis in wat de uitlopers vormt van het Massif des Maures. Concreet voorbeeld: parkeer bij de Cap Camarat, wandel tot de Cap Taillat. Aan een gewoon tempo doe je er twee uren over (heen). Maar wat je ziet, is een fantastische beloning voor de inspanning.

Vele toeristen zullen het allicht al gemist hebben, de Chapelle Cocteau, maar wij vonden ze. Niet langs een zeepromenade maar ergens te midden het groen op een zijweg van de Route de Cannes. Deze kapel is aangekleed door de veelzijdige kunstenaar Jean Cocteau van wie je langs de Azurenkust nog wel meer werken kan vinden. Ga zelf eens kijken hoe hij profane en sacrale motieven mooi in elkaar laat vloeien in deze kapel die een bijzondere stemmige sfeer uitademt door het binnenvallende licht. Het was trouwens het laatste werk van Cocteau.

We bedoelen uiteraard hiermee niet de sterren aan de hemel maar de gevierde filmacteurs en actrices, de helden van het witte doek. Zij komen er elk jaar in mei paraderen op de rode loper tijdens de uitreiking van de filmprijzen. Dan wordt hen gevraagd om hun handafdruk en handtekening achter te laten. Dit afgietsel kan je gaan bekijken door met gebogen hoofd de Chemin des Étoiles af te struinen. Dit 'sterrenpad' maakt deel uit van de Boulevard de la Croisette waar het Palais des Festivals staat.

Wil je méér zien van Cannes, dan moet je hogerop de stad want op de heuveltop ligt de wijk Le Suquet. Nauwe steegjes, een kloosterkerkje, een museum maar ook vooral het 360° panoramazicht maakt de klim waard.

Wil je weg uit de stad? Neem dan plaats in een bootje en laat je varen naar les Îles de Lérins. Op het ene staat een abdij die je gedeeltelijk kan bezoeken. Het andere heeft een fort, beschikt over prachtige stranden, een botanische tuin en een klein museum.    

In Antibes zit in het Château Grimaldi het Musée Picasso gevestigd. De kunstenaar heeft er nog zelf gewoond en was er toen erg actief. Vandaag worden er een 200-tal werken van Picasso tentoongesteld, behalve schilderijen ook etsen, tekeningen en tapijten. In één van de zalen is een permanente expositie gewijd aan Nicolas Staël, een abstract kunstenaar die kort nadat hij zich in Antibes vestigde om wat rust te zoeken, uit het leven stapte. 

Grasse is de parfumstad bij uitstek. Parfumfabriekjes waarvan sommige te bezoeken zijn, vindt je hier in grote getale. Er zijn ook enkele kleinere musea over parfum waaronder het Musée international de la Parfumerie. De stad is zo in de ban van parfum dat je mag spreken van immaterieel erfgoed waar het toerisme van Grasse op leeft.

Veel werk van kunstenaars met naam is te zien in het museum Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence, een dorpje niet ver van Antibes. Het museum wordt heel vaak bezocht omdat hier echt de toppers van de moderne kunstenaars kan zien: Miro, Chagall, Kandinsky, Matisse, e.a. Het is een royale privéverzameling van het echtpaar Maeght uit Parijs.

Je zal het niet vaak zien gedrukt staan maar hoort Marseille ook al niet een beetje tot de Côte d'Azur? Toegegeven, ze ligt geografisch diep in de Provence. Ze is misschien niet zo mondain en nauwelijks bedeeld met strand maar het gevoel als je op de wandelpromende aan de oude haven loopt, voelt toch méér Côte d'Azur aan dan Provençaals. Wel of niet, in elk geval is het uitgesloten dat je je zou vervelen in Marseille. Een tweedaags verblijf is eigenlijk het strikte minimum om een beetje nog maar de stad te doorgronden.

Het voordeel is wel dat de belangrijkste bezienswaardigheden geconcentreerd liggen rond de Vieux Port. Dan hebben we het over de brede kades aan beide kanten van de inham, waar het aangenaam wandelen is zelfs bij grote drukte. Aan monumentaal erfgoed zie je aan de zijde met de meeste hotels en restaurants het stadhuis, de kerk Saint Ferréol. Je wandelt over de Quai des Belges om zo op de Rive Neuve, de andere kade, te belanden. Hier vind je het La Licorne, een zeepmuseum, en de abdijkerk Saint-Victor met een eenvoudig maar stemmig interieur. Het is ook langs deze kant dat je de weg vindt naar de basiliek Notre Dame de la Garde, hoog op de heuvel gelegen.

Marseille heeft nog meer musea met o.a. kunst, archeologie en geschiedenis als onderwerpen. Wil je enkele tips voor iets speciaals  dan bevelen we aan om de wijk Le Panier te bezoeken (gezellige smalle steegjes met de gebruikelijke souvenirwinkeltjes, horeca, ...). Op de site van la Vieille Charité kan je naar een kapel en kleinere musea over beschavingen uit het Midden-Oosten, de klassieke oudheid, ... Een opmerkelijk gebouw met drie boven elkaar liggende bogengalerijen is gelukkig bewaard gebleven.         

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

46 ervaringen

- 23 maart 2024 - Sjeng

Goede site en prachtige reisgidsen! 😀

- 4 maart 2024 - Marc Peelman

Een praktisch bundeltje om onze tocht mee voor te bereiden.

- 4 april 2023 - Lena

Leuke tips

- 23 maart 2023 - Gerrit

In April naar Provence en Côte d’Azur. Veel voorpret met de reisgidsen, en wij gaan zeker de routes volgen van de reisgidsen.

- 10 september 2022 - Anne

Super boeiend en makkelijk.

Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?