10 x mooiste bezienswaardigheden in Grasse: de parfumstad van Zuid-Frankrijk

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

10 x mooiste bezienswaardigheden in Grasse: de parfumstad van Zuid-Frankrijk

14 juli 2022 in Provence1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden Grasse + creëer je eigen parfum en verlijftips

Het gezellige Grasse bevindt zich tussen de glooiende heuvels van de Alpes-Maritimes en is dé plek waar grote parfumhuizen als Galimard, Moulinard en Fragonard gevestigd zijn. De stad wordt ook wel eens de wereldhoofdstad van het parfum genoemd.

Maar Grasse heeft natuurlijk meer te bieden dan alleen maar parfum. Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Grasse + creëer je eigen parfum tijdens een workshop.

Tours en tickets voor je bezoek aan Grasse

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Grasse bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Grasse en beleef meer. Leer hoe parfums worden gemaakt en creëer je eigen parfum om mee naar huis te nemen. Boek je workshop in Grasse hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Grasse en omgeving

Inhoud artikel

  1. Grasse, wereldhoofdstad van het parfum

Van leer naar parfum

Het middeleeuwse Grasse en haar nabije omgeving was vroeger vooral gespecialiseerd in het looien van leer. Hoewel de leerlooiers zeer geliefd waren bij de bevolking, was de geur die bij het looiproces hoorde minder populair. Om die geuren te camoufleren, kwam Jean de Galimard op het idee om de leren handschoenen te voorzien van een persoonlijk geurtje. Men liet de handschoenen weken in een geparfumeerd bad met geuren zoals jasmijn en lavendel uit Provençaalse tuinen.

Grasse veranderde van een belangrijke stad in de leerindustrie tot een belangrijke stad in de parfumindustrie. De lokale parfumindustrie speelt dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van deze stad. Sinds de 18e eeuw wordt Grasse gezien als de wereldhoofdstad van de parfum.

Workshop creëer je eigen parfum

  1. Wandel door de oude binnenstad van Grasse

Grasse is, met haar prachtig historische centrum, een van de mooiste steden in de Provence. Wandel door kronkelende heuvelstraten met oude kleurrijke huizen die typisch zijn voor het zuiden van Frankrijk. De vele smalle steegjes met hier en daar een boetiekwinkeltje brengen je naar het gezellige Place aux Aires dat omringd wordt door cafés en restaurants. Het historische centrum is makkelijk te voet te bezoeken maar Grasse is relatief groot, dus vergis je hier niet in.

Het historische centrum van de stad ligt op de hoogten, waardoor je van op sommige plekken een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Tijdens een bezoek aan de middeleeuwse stad waan je je als het ware terug in de tijd.

  1. Place aux Aires

In het hart van het historische centrum van Grasse, vind je het mooie Place aux Aires. Het plein wordt omringd met gezellige cafeetjes en restaurants waar je even kan uitrusten alvorens je de stad verder gaat verkennen. Hier vindt bovendien ook de wekelijkse bloemen- en groentemarkt plaats.

VERBLIJFTIP: Het Appart Hotel Centifolia is gelegen aan het Place aux Aires. Het appartement is ruim, voorzien van alle luxe en comfort en geschikt voor 6 personen. In de omgeving kan je uitstekend wandelen, snorkelen en fietsen. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de verschillende parfumhuizen

Het grootste deel van de Franse productie van parfum wordt gemaakt in deze stad. Een rondleiding volgen in een van de historische parfumfabrieken is dan ook een must-do tijdens je bezoek aan Grasse. De drie grote parfumfabrieken die je vandaag de dag kan bezoeken zijn: Galimard, Moulinard en Fragonard.

Parfummuseum Fragonard

Het parfummuseum van Fragonard bevindt zich in het centrum van de stad en is gratis toegankelijk. Het museum zit gehuisvest in een historisch pand dat in de 18de eeuw dienst deed als leerlooierij. Tijdens je rondleiding door het museum kan je onder andere een kijkje nemen in het productiegedeelte van de parfumfabriek. Hier kan je het hele proces van het maken van parfum met eigen ogen zien, horen en vooral ook.. ruiken.

Verder wordt ook toegelicht hoe parfum in het verleden werd gemaakt, wat de herkomst is en wat de belangrijkste ingrediënten zijn. Je eindigt je bezoek in het winkeltje waar alle Fragonard Parfumery-producten worden gepresenteerd aan de verschillende balies. Je kan hier onder andere parfums, zeepjes en kaarsen maar ook cosmetica, douchegels en geschenkdozen kopen. Meer info op de website.

WORKSHOP: Tijdens je bezoek aan het parfummuseum Fragonard kan je een workshop parfum maken volgen. Ongetwijfeld een topervaring om je eigen parfum te creëren.

Parfumhuis Molinard

Het tweede parfumhuis dat je kan bezoeken is het Parfumhuis Molinard, één van de oudste parfumhuizen. Tijdens een bezoek aan dit museum kom je onder andere in de majestueuze Molinard-distilleerderij, een unieke kamer met een metalen structuur ontworpen door de beroemde Gustave Eiffel.

Daarnaast kan je ook een les volgen in het maken van parfum. Je hebt de keuze uit 80 verschillende ingrediënten om je eigen unieke parfum te maken. Is zo’n workshop niets voor jou? Dan kan je in de museumwinkel ook gewoon een kijkje nemen bij het ruime aanbod aan geurtjes en zeepjes die je elders niet of moeilijk zal vinden. Meer info op de website.

WORKSHOP: Boek je parfum-workshop in La Maison Molinard online op voorhand.

Parfumhuis Galimard

De laatste grote parfumfabriek die je kan bezoeken is het Parfumhuis Galimard, net buiten het stadscentrum. Je kan de fabriek makkelijk bereiken met de auto (op 10 minuten rijden). Net zoals bij vorige parfumhuizen kan je ook hier een boeiende rondleiding volgen door de fabriek en het bijbehorende museum en een parfum-workshop bijwonen. Meer info op de website.

Uiteraard vind je in het centrum van Grasse ook enkele leuke winkeltjes waar je een parfum kan kopen als souvenirtje.
  1. Cathédrale Notre-Dame-du-Puy

Wanneer je door het historische centrum van Grasse wandelt, kom je bij de Cathédrale Notre-Dame-du-Puy. Deze gotische kathedraal bevindt zich aan de Place de Petit Puy en werd gebouwd in de 12de eeuw. De buitengevel van de kathedraal heeft enkele karakteristieke elementen van Noord-Italië maar oogt vrij sober. Neem zeker eens een kijkje binnenin en bewonder prachtige schilderijen van kunstenaars als Rubens en Jean-Honoré Fragonard bezichtigen.

TIP: Ben je op rondreis door de Côte d’Azur? Overweeg dan zeker om een ‘Côte d’Azur France Pass’ aan te kopen. Deze pass geeft je toegang tot de meest populaire activiteiten in de regio en je bespaart tot 30% korting.

  1. Musée International de la Parfumerie

Grasse heeft verschillende musea waar je jezelf kan verdiepen in de kunst van het parfum en de geschiedenis van de regio. Een van de belangrijkste musea is natuurlijk het Musée International de la Parfumerie. Het museum werd opgericht in 1989 en zit gehuisvest in een oud herenhuis. Het museum werd gebouwd om de parfumindustrie in Grasse te eren.

Tijdens je rondleiding in de fabriek wordt het volledige proces van het parfum toegelicht: van het verwerken van de grondstoffen tot de productie van het parfum en de industrialisatie. Ook het belang van een goede marketingstrategie en de vormgeving van de flesjes wordt toegelicht. Benieuwd naar de geschiedenis van het parfum? Ook dan zit je hier aan het juiste adres. In het museum zelf kan je nog enkele zeldzame voorwerpen bezichtigen zoals oude parfumflesjes.

Voor kinderen werd er een leuke rondleiding uitgewerkt bestaande uit allerlei spelletjes en raadsels waarbij ze zelf kunne voelen en ruiken. Naast de permanente tentoonstellingen worden er ook regelmatig tijdelijke expo’s georganiseerd. Uiteindelijk kan je na je bezoek nog even de museumwinkel binnen wandelen waar je een souvenirtje kan kopen. Meer info op de website.

  1. Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard

Jean-Honoré Fragonard was bekende rococoschilder afkomstig uit Grasse. Vandaag de dag kan je het huis bezoeken waar Fragonard jaar en dag leefde en werkte. Het Fragonard-museum geeft inzicht in de succesvolle carrière van deze beroemde schilder en huisvest een grote collectie waaronder dappere werken, religieuze schilderkunst, landschappen, fantasieportretten enzoverder. Na je bezoek aan het museum kan je nog een wandeling maken door de prachtige tuin.

  1. La Fête du Jasmine

Grasse en haar parfumindustrie heeft heel wat te danken aan de Jasmijnbloem die sinds de 19e eeuw in de stad wordt gekweekt om de beste parfumcomposities te verkrijgen. Dat laten de inwoners van Grasse niet zomaar voorbijgaan: jaarlijks wordt het 3-daagse Fête du Jasmine georganiseerd om te bloem te eren. Het bloemenfestival vindt telkens plaats in het eerste weekend van augustus en markeert hiermee het begin van de jasmijnoogst.

Tijdens dit festival zie je overal jasmijnbloemen in de straten verschijnen, wordt er vuurwerk afgeschoten en worden er parades gehouden. Verder vind je er ook verschillende bloemenstalletjes met jasmijnbloemen. Op zaterdagavond paraderen er versierde praalwagens met bloemen door de straten terwijl de "Miss Grasse" veelkleurige bloemen naar de menigte gooien en jasmijnwater op de menigte spuiten. Fête du Jasmin is eigenlijk een totale belevenis.

  1. Gorges du Loup

Op zoek naar een prachtig stukje natuur tijdens je verblijf in Grasse? Maak dan een kleine uitstap naar de Gorges du Loup op 20 minuten rijden van de stad (bekijk deligging). De Gorges du Loup en haar omgeving zijn een ideale plek voor mooie wandelingen te maken. Verwacht je aan een prachtig landschap van gigantische kalksteenrotsen en een spectaculaire kloof met drie watervallen.

Er zijn overal fraaie uitzichten, waar je het turquoise water van de watervallen kan zien verzamelen in een helderblauw natuurlijk zwembad. Wil je het graag iets avontuurlijker? Dan kan je de Gorges du Loup ook verkennen met een kano (bekijk ligging).

CAMPING: Op zoek naar een leuke camping in de buurt van de Gorges du Loup? Camping Les Gorges du Loup is een 4* camping op 10 minuutjes rijden. Meer info en boeken.

  1. Bezoek ook een van de mooiste lavendelvelden in de Provence

Ontsnap aan de drukte van de stad en bezoek een van de lavendelvelden in de buurt van Grasse. Lavendel is hét symbool van de Provence. Ieder jaar kleurt de regio dan ook helemaal paars door de vele lavendelvelden. Overal zijn er heerlijk geurende producten van lavendel te verkrijgen, zoals badolie, geurkaarsen, zepen, maar ook bijvoorbeeld verzachtende en ontsmettende geneesmiddelen. Lavendel is een belangrijk product van de regio, en jaarlijks heten alle lavendelboerderijen in de regio vele bezoekers welkom die de vrolijke en romantische omgeving van de lavendel op komen zoeken.

Wil jij ook graag deze aromatische geuren opsnuiven? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé mooiste lavendelvelden in de Provence + tips wanneer je deze best bezoekt.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Grasse

Verblijf je meerdere dagen in Grasse of ben je een rondreis aan het uitstippelen in het zuiden van Frankrijk? Dan kan je overwegen om een leuke daguitstap te maken vanuit Grasse. Hieronder hebben wij alvast de leukste adresjes in de buurt van Grasse voor je opgesomd:

Badplaats Cannes

Cannes is een charmante stad aan zee die voornamelijk bekend is door het jaarlijkse internationale filmfestival. In de stad kan je naast flaneren op de Boulevard de la Croisette langs het strand ook de oude haven en het mooie historische centrum bezoeken waar je prachtige kerken en kapellen kan vinden.

Antibes

Antibes is zo’n typisch stadje dat al snel wordt overgeslagen bij een vakantie aan de Côte d'Azur. Toch is Antibes een gezellig plekje aan de Azurenkust dat erg de moeite waard is om te bezoeken. Het stadje kent een heerlijk klimaat waardoor je lekker kan zonnebaden op een van de fraaie zandstranden van de stad of een wandeling kan maken langs de spectaculaire kustlijn.

Nice

Nice is natuurlijk dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur. De stad was ooit onderdeel van het koninkrijk van Sardinië, maar tegenwoordig is het één van de grootste en mooiste steden van Frankrijk. Nice is het walhalla voor de barokstijl. Zo zijn de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode. Wil je niets missen tijdens je bezoek aan Nice? Bekijk dan zeker eens onze stadswandeling Nice.

  1. Waar overnachten in Grasse?

Van plan om Grasse in het zuiden van Frankrijk te bezoeken en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Grasse.

  • Het Appart Hotel Centifolia is gelegen aan het centrale Place aux Aires, op wandelafstand van de topbezienswaardigheden van deze parfumstad. Het appartement is ruim, voorzien van alle luxe en comfort en geschikt voor 6 personen. In de omgeving kan je uitstekend wandelen, snorkelen en fietsen. Meer info en boeken.
  • Bij Moulin Sainte Anne - Gîtes heb je de mogelijkheid om te overnachten in een voormalige olijfoliemolen. Deze olijfoliemolen werd omgetoverd tot een charmante B&B met een traditionele inrichting en hier en daar enkele moderne technieken. Je verblijft in een van de elegante kamers met betegelde vloeren en uitzicht op de prachtige tuin. Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een luxeverblijf? Dan is het Bastide Saint Antoine - Relais & Châteaux misschien wel iets voor jou. Het hotel is gevestigd in een karakteristiek een 17e-eeuwse Provençaalse residentie en wordt omringd door 5 hectare aan mediterrane tuinen. Je overnacht hier in ruime kamers voorzien van een elegante inrichting. Vanuit je kamer geniet je van het uitzicht op de prachtige tuin en de omliggende vallei. Meer info en boeken.
  1. Extra tip: Côte d'Azur Frankrijk Pass

Wil je graag zoveel mogelijk zien langs de Côte d'Azur tijdens je roadtrip door Zuid-Frankrijk? Dan raden we aan om een Côte d'Azur Frankrijk Pass aan te kopen. Met deze handige pas kan je verschillende plekjes langs de Franse Rivièra bezoeken.

Wat zijn de voordelen van de Côte d'Azur Frankrijk Pass?

  • Met de Côte d'Azur Frankrijk Pass kan je kiezen uit meer dan 100 sites en locaties in de regio van Menton tot Saint-Raphaël, waaronder Nice, Cannes, Antibes Juan-Les-Pins, Grasse en Monaco.
  • Je hebt de keuze uit passen voor 3 activiteiten of 5 activiteiten.
  • Daarnaast heb kan je tot 30% besparen op de individuele kosten van attractietickets.

Bestel je Côte d'Azur Pass online

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Grasse, wereldhoofdstad van het parfum

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een bezoek aan Grasse? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren - letterlijk - wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Grasse!

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 september 2022 - Liliane

Een heel leuke site om de top locatie van de streek te ontdekken!!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?