Het havenstadje Honfleur bezoeken? Ontdek alle bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het havenstadje Honfleur bezoeken? Ontdek alle bezienswaardigheden

17 maart 2021 in Normandië4 reacties

Honfleur is op en top een charmant havenstadje: een pittoresk oude stadskern, een gezellig ingesloten jachthaventje, een heel bijzondere houten kerk, heel veel kunstateliers en een paar leuke musea. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een aangenaam verblijf. Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben in Honfleur.

Inhoud artikel

 1. Jardin des Personnalités

De Jardin des Personnalités is een prima verzorgd park met mooie uitnodigende wandelpaden, vijvertjes en ‘aangeklede’ buste-standbeelden. Je ziet ze in de perkjes opduiken, soms verrassend, met telkens een woordje uitleg. Schrijvers, kunstenaars, musici, notabelen, … die elk in hun domein zich lieten inspireren door het stadje, er woonden of werkten.

 1. Phare de l’ Hopital

De Phare de l’ Hopital werd voor het eerst aangestoken op 1 juni 1857. Het lichtbaken moest de schepen op veilige afstand houden van de zeebank Ratier en de monding van de Seine. In 1908 werd het licht echter al gedoofd. De vuurtoren op de parking nam toen de rol over. Pas in 2004 kocht de stad Honfleur de vuurtoren aan, nadat hij al die tijd in privé handen was. Hij is ook vereeuwigd op schildersdoeken van bekende kunstschilders als een Monet, Boudin, Seurat, …

 1. Maisons Satie

Maisons Satie is het museum van de componist Erik Satie. Geboren in Honfleur in 1866 en gestorven in Parijs in 1925. Het museum bestaat uit aaneengesloten huisjes en heeft als doel Satie's muziek op een moderne wijze te laten beleven. Daartoe gebruikt men in het museum naast de muziek ook de elementen licht, kleur, beeld en abstracte of moderne objecten. Satie componeerde voor zijn tijdperk zeer moderne muziek, vooral voor theater en toneel. Wellicht is het ook daardoor dat hij ons niet bekend in de oren klinkt.

 1. Lieutenance

De Lieutenance, een gebouw waarin de vroegere gouverneur van Honfleur woonde, werd reeds gebouwd vooraleer Honfleur een versterkte stad was (ca. 11de eeuw). Toen de omwalling er stond was het meteen ook een van de toegangspoorten tot de stad. Het gebouw is wel veel gewijzigd van vorm want in de 16de eeuw was er ook een kleine belforttoren aangebouwd. De naam 'Lieutenance' is ontstaan doordat dit gebouw deel uitmaakte van een kasteel en hier de luitenant van de koning logeerde.

 1. Le Vieux Bassin

Le Vieux Bassin of oude havenkom was vroeger de plaats waar de vissersboten aanmeerden en hun waar verkochten. Nu is het een jachthaven geworden. Wat vooral je aandacht zal trekken zijn de hoge huizen die meestal dateren uit de 17de en 18de eeuw. Honfleur is nog steeds een vissershaven maar de boten leggen nu aan buiten het centrum. Ze vissen nu vooral op grijze garnalen en Coquilles Saint-Jacques.

 1. Greniers à sel

Honfleur was actief betrokken bij de ontdekkingsreizen in de 16de en 17de eeuw. Naast hun ervaren zeemannen had Honfleur ook uitstekende scheepswerven en alle faciliteiten om een zware en lange zeereis tot een goed einde te brengen. Daarbij horen uiteraard ook opslagplaatsen.

De ‘Greniers à sel’ waren opslagplaatsen voor zout. Ze zijn gebouwd in de 17de eeuw. De drie opslagplaatsen konden 10.000 ton zout stockeren. Dit zout werd dan gebruikt voor het bewaren van vis op zee. Honfleur had vissers die op haring visten en lang op zee waren, zout was de enige manier om de vis te bewaren. Momenteel worden deze gebouwen gebruikt als tijdelijke tentoonstellingsruimten.

Dit filmpje werd gemaakt door www.hansenel.nl

 1. Musée d'Ethnographie

Het Etnografisch of heemkundig museum is gehuisvest in de oude gevangenis met aanpalende huizen uit de 16de eeuw. Je vindt hier oude interieurs terug met gebruiksvoorwerpen en klederdracht uit deze regio van Normandië.

 1. Musée de la Marine

Dit marinemuseum is gehuisvest in de voormalige kerk Saint-Etienne. Dit is de oudste kerk van Honfleur en gaat terug tot de 14de eeuw. Deze kerk is reeds buiten gebruik gesteld tijdens de Franse Revolutie in 1793 en werd na een tijdelijke functie als magazijn in 1899 geopend als museum. Hier vind je nu maquettes, gravures en andere voorwerpen die het rijke verleden van Honfleur als vissershaven illustreren.

 1. Eglise Sainte Léonard

Reeds in de 12de eeuw stond er hier een kerk ter ere van de Heilige Leonardus maar tijdens de Honderdjarige Oorlog werd ze vernield. De huidige Eglise Sainte Léonard werd gebouwd in de 16de eeuw en is vooral bekend voor haar portaal in vlamgotiek. De achthoekige klokkentoren dateert van 1760. Normaal is ze open voor het publiek. Bewonder de fresco’s, de beelden, het hoogaltaar en ook hier vind je foto’s van Thérèseke uit Lisieux.

 1. Kerk Sainte-Catherine

De Sainte-Catherine kerk werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw en is, behalve de fundamenten, volledig in hout opgetrokken, hoewel niemand de ware reden kent waarom want toen werden alle kerken reeds in steen gebouwd. Waarschijnlijk was deze constructie als voorlopig bedoeld want er was geen geld genoeg voor een stenen kerk, de omwalling van de stad moest immers dringend hersteld worden na de schermutselingen van de Honderdjarige Oorlog.

Heb je ooit al een houten kerk binnengestapt? Hier krijg je dus die unieke kans. Bemerk de verering van Sainte Thérèse de Lisieux, die hier in juli 1887 zou gebeden hebben. In een hoekje bij het hoogaltaar kan je bij een grote foto een reliekschrijn vinden van haar.

 1. Musée Eugène Boudin

Eugène Boudin (1824-1898) was een Frans kunstschilder die in Honfleur geboren is, als zoon van een vissersfamilie. Nadat hij eerst gewerkt heeft als verkoper van kaders en schildersmateriaal is hij zich volledig gaan toeleggen op het schilderen. Zijn thema's hebben vooral met de zee en de kust te maken. Hij was een van de eersten die niet in zijn ateliers schilderde maar wel in de natuur.

Het museum heeft Eugène Boudin zelf gesticht samen met zijn vriend Dubourg. Het heette toen het stedelijk museum en was ondergebracht in het stadhuis. In 1924 werd het gehuisvest in de kapel van het Augustijnenklooster, er werden in de jaren '70 en '80 extra gebouwen bijgezet en kreeg het de naam van Eugène Boudin zelf. Er is een permanente tentoonstelling over de kunstenaars van de regio, waaronder uiteraard heel wat schilderijen van Eugène Boudin maar ook van andere bekende impressionisten. Door de vele schenkingen is het een rijk museum geworden met ook een afdeling van meubels en klederdracht uit Normandië. Sinds juni 2016 is het heropend na een grondige renovatie.

 1. Waar overnachten in Normandië?

Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2020 - Noeninckx

De wandelroute is zeker aan te raden. Gratis parkeren, langs alle bezienswaardigheden en gemakkelijk te volgen. Top!

- 1 november 2019 - christian

zeer goede beschrijving; staat op ons lijstje van kleine reizen volgend jaar.

- 21 juli 2019 - Van Laere Minouche

Zeer mooie streek.Dieppe,HONFLEUR. met zijn brug Le Normandië de moeite waaard om erover te rijden,i Deauville is een prachtige strand met moooie winkels. Hebben genoten van ons reis met mooie wegen.

- 10 juni 2019 - Dirk decan

deze zomer gaan we zeker honfleur bezoeken ziet er romantisch uit!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?