Bezienswaardigheden Épernay bezoeken? Ontdek al mijn tips in de Champagnehoofdstad

Complete reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Épernay bezoeken? Ontdek al mijn tips in de Champagnehoofdstad

28 november 2023 in Champagne2 reacties

Épernay is dé champagne-hoofdstad van de prachtige Champagnestreek in Frankrijk. Je vindt hier dan ook de beroemdste champagnehuizen op de wereldberoemde Avenue de Champagne waar meer dan 200 miljoen champagneflessen liggen te rijpen. Daarbij geniet je hier nog van de kilometerslange wijnkelders, een prachtige omgeving én een heerlijke gastronomische keuken. Een unieke bestemming dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat!

Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden in Épernay? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes in deze bijzondere stad.

Tickets en tours voor je bezoek in Épernay (Champagne)

De mooiste bezienswaardigheden en de leukste champagnehuizen in de Épernay bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids op dagexcursie in Épernay en geniet ten volle van je vakantie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden en proef natuurlijk de champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. We hebben bovendien verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

VERBLIJFTIP: Graag in de charmante Champagnestreek verblijven? Dat kan! Wij hebben voor jou alvast de mooiste hotels in de Champagnestreek in een overzicht gezet!

  1. Flaneren op de Avenue de Champagne in Épernay

In Épernay staat de champagne heel centraal, zeker aan Avenue de Champagne. Het is zowat de lokale Champs-Élysees. Net als de boulevard in Parijs, is de 1,6 kilometer lange Avenue de Champagne een ruim opgezette rechte laan. Hier kan je in plaats van shoppen in chique boetiekwinkels, champagne proeven.

Flaneer langs de vele champagnehuizen of reserveer van te voren een proefsessie. Het is alleszins de moeite waard om eens over deze boulevard te lopen. Bekijk ook zeker eens bij Moët & Chandon het standbeeld van Dom Perignon. Deze monnik vond in 1688 per ‘dom’ ongeluk de champagne uit, door het toepassen van een tweede gisting.

Wist je trouwens dat er onder de Avenue de Champagne een uitgestrekt tunnelnetwerk van 110 kilometer ligt waar champagne ligt opgeslagen om te rijpen.
  1. Een bezoek brengen aan een champagnehuis in Épernay

Tijdens je weekend in de Champagnestreek is het natuurlijk een aanrader om een bekend champagnehuis te bezoeken en de echte champagne te degusteren.

Een rondleiding in een champagnehuis? Het kan!

De meeste champagnehuizen bieden rondleidingen aan. Zo kan je in Épernay onder andere terecht bij Mercier, één van de meest bekende huizen. Hier kost een rondleiding €15, waarbij je naast een kijkje in de wijnkelders natuurlijk ook een glas champagne mag proeven.

  • Ook kan je in Épernay terecht bij Moët & Chandon, die ook wel bekend zijn van de beroemde Dom Perignon Champagnes die alleen in de beste jaren geproduceerd worden.
  • Voor een tour van dit champagnehuis betaal je €24, waarbij je in 1,5 uur een kijkje krijgt in de wijnkelders en natuurlijk ook de champagnes van het huis mag proberen.
  • Moët & Chandon bieden ook uitgebreidere tours aan van €30 en €38 waarbij je meer over het champagnehuis en de beste champagnes kan leren. Een tour kan je online boeken

Als je geen zin hebt om zelf met de wagen rond te toeren of als je een glaasje extra wil drinken, is dat uiteraard een goede optie. Prijzen + een Champagne tour online boeken bij Get Your Guide

Ontdek hieronder alvast enkele rondleidingen in Épernay

  1. Wandelen door de tuinen van l’Hôtel de Ville

Het stadhuis van Épernay is gelegen aan de Avenue de Champagne. Het prachtige, statige gebouw werd gebouwd in 1858 voor de familie Auban-Moët door Victor Lenoir. Hij leverde ook de plannen voor ‘Gare Montparnasse’ in Parijs.

Ga zeker eens een kijkje nemen naar de vrij toegankelijke tuin van het stadhuis. Je kan hier een kleine wandeling maken, een koffietje drinken en even uitrusten. Bij de ingang van deze aangename tuin zal je ook een enorm monument opmerken. Dit werd hier neergezet voor slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te eren. Behoorlijk imposant.

  1. L'église Notre-Dame

Eglise Notre-Dame is de belangrijkste kerk van Épernay. De eerste stenen van deze kerk werden gelegen in 1888 op de plaats waar vroeger het Ursulinen klooster stond. Je zal de kerk al van ver opmerken dankzij de 83 meter hoge toren die boven Épernay uitsteekt. De kerk is vooral bijzonder om zijn mooie glas-in-loodramen. Verder oogt de kerk vrij sober en is ze al meerdere keren gerestaureerd vanwege bombardementen.

Wil je graag een autovakantie doorbrengen in de Champagnestreek? Bekijk onze uitgestippelde rondreizen door de Champagne.

  1. Le Portail Saint-Martin

De poort van Saint-Martin is een overblijfsel van de oude Saint-Martin kerk en daarmee zo’n beetje het oudste historische monument van de stad. De poort is gebouwd in renaissancestijl en je kan er stenen slingers bewonderen waartussen speelliefdes, Hercules, en allerlei dieren (waaronder salamanders) op gegraveerd staan.

  1. Fort Chabrol

Fort Chabrol is een wijnbouw- oenologisch onderzoekstinstituut voor champagne. Op deze plek ontstond een wetenschappelijk onderzoek om schade door phylloxera (druifluizen) te voorkomen. Men heeft deze techniek uitgetest en meegegeven aan de wijnboeren. Dit onderzoek was een een sterke voorruitgang voor het wijnproces. Ook het gebouw zelf is een waar pareltje! Ga zeker eens een kijkje nemen.

  1. Théatre Gabrielle-Dorziat

Het Italiaanse theater Gabrielle-Dorziat in Lodewijk XV-stijl, dateert van begin 20ste eeuw en ligt in het hart van de stad. Het theater werd ingericht door zeer grote kunstenaars en werd vernoemd naar de Spaanse actrice Gabrielle Dorziat. Daarnaast werd het theater opgenomen op de historische monumentenlijst en worden er al meer dan 100 jaar talloze toneelstukken, concerten en uitvoeringen georganiseerd.

  1. Een ballonvlucht boven de champagnevelden van Épernay

Ja hoor, je leest het goed! Geniet van een 360° uitzicht over de prachtige champagnevelden en omgeving. Le Ballon d’Épernay is een enorme luchtballon waar je in kan maar niet mee kan vliegen. De luchtballon is gemaakt van helium en staat gewoon vast op de grond. Hij brengt je tot zo’n 150 meter de lucht in zodat je zicht hebt op Épernay en de omliggende wijngaarden. Terwijl je in de lucht hangt, kan je genieten van een lekker glaasje champagne.

Op vakantie in Épernay? Mis deze onvergetelijke ervaring niet! Bestel je tickets voor een ballonvaart over Épernay online op voorhand en vermijd lange wachtrijen.

  1. Extra: wat doen in de buurt van Epernay?

Naast het bezoeken van de wereldberoemde champagnehuizen en de bezienswaardigheden van de stad, kan je ook in de buurt van Épernay heel wat beleven. Heb je iets langer de tijd om de omgeving te verkennen? Dan raden we je volgende adressen ook zeker aan:

Reims

Reims is een stad die duizenden jaren oud is en waarvan het ontstaan teruggaat tot voor onze jaartelling. De stad staat vooral bekend omwille van de champagnehuizen, maar Reims kent ook een erg lange en rijke geschiedenis en je vindt er heel wat indrukwekkende oude gebouwen. Vier van die gebouwen staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Breng zeker eens een bezoekje aan de kathedraal van Reims, hét symbool van de stad.

Daarnaast vind je er natuurlijk ook een aantal gerenommeerde champagnehuizen zoals Piper-Heidsieck en Pommery. De meeste champagnehuizen staan open voor proeverijen en tours. De wijnen zelf worden in de gangenstelsels onder de stad gerijpt.

Bezoek het pittoreske Hautvillers

Het schilderachtige stadje Hautvillers ligt tussen de twee grote champagnesteden Reims en Épernay. Het stadje doet dankzij de smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden aan de ouderwetse huisjes heel authentiek aan. Het lijkt wel alsof de tijd hier is blijven stil staan en alles voelt op en top Frans.

De stad staat vooral bekend als de geboorteplaats van de champagne. Dom Pérignon, de monnik die aan de wieg stond van de sprankelwijn, leefde in de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers. Stop zeker eens in de abdijkerk waar je het je het graf van Pérignon kan bezoeken.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Hautvillers in de moderne, ruime appartementen Belle Vue. 's Avonds kan je vanop het terras genieten van een heerlijk glaasje wijn met een prachtig uitzicht op de wijngaarden van Champagne en Epernay. Meer info en boeken.

Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne is een kleinere stad in de Champagnestreek. Vroeger was dit stadje een drukke haven aan de Marne rivier en werden de wijnen die in de regio verbouwd worden hier op boten gezet en verscheept naar andere steden. Een boottochtje over de Marne is dan ook zeker een leuke manier om de stad te leren kennen. Bezoek ook de bijzondere Saint-Etienne kathedraal, die oorspronkelijk in een romaanse stijl gebouwd werd maar vervolgens herbouwd werd in de gotische stijl.

Zelf de godendrank Champagne ontdekken? Ga mee met een georganiseerde tour, zo moet je ook niet zelf rijden en kan je volop genieten! Boek je tour in de streek hier online vanaf €85!
  1. Waar overnachten in Épernay?

Voor je bezoek aan Épernay (Champangestreek), ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Épernay online bekijken.

Hotel Jean Moët

Hotel Jean Moët is een 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Épernay, dichtbij de wijngaarden. Het hotel is gevestigd in een gebouw met 18e-eeuwse architectuur en is ideaal om Champagne te ontdekken. Je geniet van een heerlijk ontbijt onder een glazen luifel. Op een steenworp afstand van het hotel vind je de prachtige Avenue de Champagne. Vraag gerust wat meer informatie aan de receptie van het hotel! Meer info en boeken.

Maison d'hôtes La Poterne

La Poterne is een perfecte locatie op 2 stappen van het centrum van Épernay. Het hotel is gevestigd in een prachtige natuurlijke omgeving waar je kan wandelen en fietsen. Deze charmante art-deco B&B biedt een gekleurde en retro decoratie en elke kamer heeft zijn eigen thema. Daarnaast kan je heerlijk genieten van een glas champagne in de bloemrijke en rustige achtertuin.

Bij mooi weer wordt het uitgebreid ontbijt met verse kwaliteitsproducten en zelfgemaakte cake, geserveerd in de gezellige tuin. Verder doen de gastheren doen er dan ook alles aan om je te verwennen en Champagne op de meest authentieke manier te ontdekken door tips te geven over de beste lokale adressen. Meer info en boeken.

Les Grains d'Argent Dizy - Epernay

Les Grains d'Argent Hotel-Restaurant ligt net buiten Epernay en is vernoemd naar een wijngaardperceel in het dorp Dizy, waar het werd gebouwd. Veel wijnbouwers en Champagnehuizen bevinden zich op minder dan 10 minuten met de auto waardoor dit hotel de ideale uitvalbasis is!

Gezellig en modern, in blauwe, roze, gele en grijze tinten, hebben de meeste kamers een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de heuvels van de Champagnestreek. Na een dagje verkennen, kan je altijd in de loungeruimte van de champagnebar, proeven van een heerlijk glas champagne van de wijnbouwers en de Champagnehuizen. Meer info en boeken.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 april 2024 - Rudi

Zeker Epernay een must voor eerste bezoek aan champagne streek, echter gebied is zo groot. In het zuiden Troy en omstreken ook veel te bezichtigen, maar beter dan in die streek overnachtten 1h30 a 2 uur rijden.

- 17 november 2023 - Allemeersch Luc

Epernay een bezoekje waard. Veel bezienswaardigheden, uitstekende en vele restaurants. Mooie natuur en een uitgelezen plaats om de diverse champagneboeren te bezoeken en Champagne te degusteren

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?