Rondreis Loirestreek: Langs kastelen en bezienswaardigheden + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van deze rondreis

Rondreis Loirestreek: Langs kastelen en bezienswaardigheden + kaart

  • Startpunt: Kasteel van Chambord
  • Eindpunt: Saumur
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 357 km
  • Duur: 7 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Loirekastelen 7-daagse rondreis, logeren in charmehotels

Loirekastelen 7-daagse rondreis, logeren in charmehotels

Je logeert op twee locaties in kleinschalige charmehotels. Door hun centrale ligging tussen de beroemdste kastelen heb je enorm pallet aan bezienswaardigheden. Inclusief ontbijt en digitale reisgids.

Op roadtrip door de Loirestreek? Download de route voor je rondreis langs de mooiste kastelen en bezienswaardigheden.

Deze rondreis in de Loirestreek zal je overladen met een warm gevoel. Het gevoel van charme van het verblijf (1x relais, 2x kasteelhotel), zich eventjes rijk voelen bij het binnentreden van de Loirekastelen en dan bewonderend toekijken op het luxueuze interieur.

Genieten doe je ongetwijfeld van de wandeling in de piekfijn onderhouden kasteeltuinen en parken. De kastelen in Chambord (gratis toegang), Villandry (gratis toegang voor de tuinen), Blois, Cheverny, Chenonceau, Chinon e.a. zijn allemaal te bezoeken.

Verwen jezelf. Proef de wijnen uit de regio (gratis toegang tot een wijndomein), de abdij van Fontevraud, de befaamde école nationale d'équitation in Saumur en nog veel meer. Werkelijk, deze rondreis in de Loirestreek is een topper. Een overzichtje van de mooiste kastelen van de Loire op een rij.

Nog op zoek naar een bijzonder verblijf in de Loirestreek? Ontdek onze selectie met favoriete verblijven in de Loire of bekijk de volledige aanbiedingen op Booking.com.

Loirevallei

Download gratis preview reisgids Loirevallei

Nog meer in de volledige reisgids Loirevallei

Ontdek de Loirevallei via rondreis voor wagen of motorfiets en 4 uitgewerkte wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Met mogelijkheid tot bezoek aan 15 kastelen, Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Loirevallei: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Wat je zeker niet mag missen bij je bezoek in de Loirestreek

Van alle Loirekastelen is het kasteel van Chambord het grootste. Frans I liet het bouwen en zelfs als het geld uit de schatkist op was, bleven de werken voortduren. Het resultaat is verbluffend met de meer dan 400 kamers, de vele torentjes en schouwen, de spectaculaire tweedelige staatsietrap. De kamer van de Zonnekoning Lodewijk XIV moet één van de mooiste zijn. Met een HistoPad, een interactieve tablet met audiogids en plattegronden, in de hand wordt dit een onvergetelijk bezoek. Uniek is dat je op de dakterrassen mag. Vanaf daar krijg je een goed beeld van alle bouwconstructies. Je kan ook de kasteeltuinen in waar er minder volk zal lopen. Wil je die erbij nemen, voorzie dan toch maar best een volledige dag om het kasteel van Chambord te verkennen. 

Als je de rondreis hebt geboekt, zit een bezoek mét de HistoPad sowieso inbegrepen.

Het kasteel van Cheverny is absoluut een bezoek waard. Nogal klassiek van stijl (1634) en daarom wat anders dan de overige kastelen in de Loireregio. Frappant, dit kasteel is nooit bewoond geweest door een Franse koning. Het is vandaag eigendom van een afgezant van de markies van Vibraye. Denk je, waar heb ik dat nog gezien? Als je een lezer bent van de strips van Kuifje, dan heb je het kasteel Molensloot uit de strip vast herkend, de thuisbasis van kapitein Haddock. Er loopt een permanente expositie met Kuifje als thema in een belevingsruimte, zeker leuk voor de kinderen. Je krijgt een folder mee met informatie in het Nederlands. Het interieur toont onder meer vijf Vlaamse wandtapijten. 

Maar er is nog méér te zien. Een trofeeënzaal met ca. 2000 hertengeweien bv, een kennel met enkel jachthonden. In het park staan wel heel bijzondere bomen. Neem je een ticket voor een verrassende ontspannende rit met het treintje en een boottochtje, dan krijg je de mooiste exemplaren te zien. Bij het bezoek is een uitgebreide Nederlandstalige brochure inbegrepen. Zo hoef je niks interessants te missen.  

Niet te missen in de Loirevallei is het kasteel van Villandry met de schitterende tuinen. Het gehele tuincomplex bestaat uit drie delen. Er is een moestuin met planten, waterpartijen en uiteraard de groenten en fruit. De siertuin is opgemaakt in de vorm van labyrinten en dan ligt er ook nog een grote vijver met een aantal fonteinen. Bovendien kan je ook nog enkele kleinere thematuinen inwandelen. Wil je een uniek overzicht van al dit natuurlijk moois, dan moet je in het kasteel naar het hoogste punt. 

Een bezoek aan het kasteel ga je best vooraf wat plannen omdat er zoveel te zien is. Maar geen nood, ter plekke kan je aparte tickets kopen. Je krijgt overigens folders mee met een Nederlandstalige beschrijving. Van origine is het kasteel opgericht in de eerste helft van de 16de eeuw. In 1906 werd het gekocht door een Spaanse dokter Joachim Carvallo. Hij huwde Ann Coleman uit een rijke familie afkomstig. Carvallo liet het kasteel helemaal herinrichten zoals weleer in de renaissance tijd evenals een herstel van de tuinen. Aan hem is het ook te danken dat er zoveel mooie Spaanse kunst te bewonderen is. Hij legde immers een mooie collectie aan.         

Je zal het niet zoveel tegenkomen, een klooster dat destijds zowel een mannen- en een vrouwengedeelte had op hetzelfde kloostercomplex. De abdij van Fontevraud was dan ook een buitenbeentje. De vrouwen waren de baas omdat de abdis dikwijls van hoge adel was en vaak nog met koninklijke connecties. Met de Franse Revolutie kwam echter een einde aan het gemengde klooster. Het werd tot een gevangenis omgebouwd. Eind vorige eeuw begon men met de restauratie waarbij de staat van de gebouwen in ere werden hersteld. 

Er is al lang opnieuw een gemengd publiek want intussen is de abdij omgevormd tot een tweesterrenhotel. Niettemin, je kan de vroegere kloostergebouwen grotendeels bezoeken: de kerk, refter, kapittelzaal e.a.  

In Amboise staan twee vermaarde kastelen: het Château Royal Amboise en Château du Clos Lucé. Het eerste is een middeleeuws kasteel uit de 15de eeuw. Je vindt er in de appartementen meubelen uit de 15de tot de 18de eeuw. Het Clos Lucé is een historisch gezien een uniek kasteel omdat niemand minder dan de beroemde Leonardo da Vinci hier écht heeft gewoond. De kamers tonen het meubilair uit zijn tijd. Er zijn ruimtes met exposities rond da Vinci met interessante boeiende uitleg en multimediale opstellingen. Daarna wandel je de tuin in waar maquettes staan, kopieën van ontwerpen van de grote uitvinder, kunstenaar. Leonardo da Vinci verbleef hier tijdens zijn laatste drie levensjaren, vanaf 1516. Wist je nog dat hij hier ook begraven ligt in een kapel op 500 meter van 'zijn' kasteel?     

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

59 ervaringen

- 20 mei 2024 - Mati

Loire! Een heel mooi streek om te bezoeken, de reisgids van Geert kwam heel goed van pas.

- 2 april 2024 - Ann De Beelde

Het maakt het puzzelen, het in elkaar steken van de rondrit, net iets makkelijker ! Ondertussen de volledige aangekocht, zodat we finaal kunnen beginnen plannen, ook qua overnachtingen mooie keuzes.

- 10 januari 2024 - Vera

Duidelijke uitgebreide reisgids prachtig!!

- 15 juli 2023 - Bernard Sablain

interessante tips. kijk er al naar uit om er heen te gaan !

- 6 juli 2023 - Tanny

Superhandig e book. Heb er nu reeds info en slaapaccomodaties uit kunnen halen voor de reis naar het Loire dal. Bestel vaker reisgidsen van reisroutes. Laatst met gemak dmv uitgebreide uitleg/plattegrond door Mons en omgeving gewandeld. Aanrader en niet duur.

Download gratis preview reisgids Loirevallei

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van deze rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?