Dé mooiste lavendelvelden in de Provence + kaartje met ligging beste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé mooiste lavendelvelden in de Provence + kaartje met ligging beste plekken

5 april 2024 in Provence10 reacties

Waar vind je de mooiste lavendelvelden van de Provence? Overzichtskaart met alle lavendelvelden

Lavendel is hét symbool van de Provence. Ieder jaar kleurt de regio helemaal paars door de vele lavendelvelden, en overal zijn heerlijk geurende producten van lavendel te verkrijgen, zoals badolie, geurkaarsen, zepen, maar ook bijvoorbeeld verzachtende en ontsmettende geneesmiddelen.

Lavendel is een belangrijk product van de regio, en jaarlijks heten alle lavendelboerderijen in de regio vele bezoekers welkom die de vrolijke en romantische omgeving van de lavendel op komen zoeken. Lees onze tips over de mooiste lavendelvelden!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Provence

Duur5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 960 km tot Gordes, vanaf Utrecht is het 1450 km, reken op 9 à 12 uur rijden
Openbaar vervoerMet de trein naar de Provence? Boek hier je treintickets
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Provence zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met lavendelvelden in de Provence

 1. Wanneer de lavendelvelden bezoeken?

Lavendel bloeit maar een paar maanden in het jaar. Wanneer de paarse bloemen in bloei staan hangt af van het weer van de voorafgaande maanden, de locatie en de soort lavendel.

 • Meestal bloeit de lavendel tussen half juni tot het einde van juli of midden augustus.
 • Warmere temperaturen of meer regen in de lente kunnen ervoor zorgen dat de bloeiperiode wat eerder begint.
 • Om zeker te zijn dat je de lavendelvelden in bloei zal zien kan je het beste de laatste dagen van juni of de eerste weken van juli naar de Provence reizen. Niet alleen zijn de meeste velden in deze periode in bloei, maar je vermijdt zo ook de grote drukte van het hoogseizoen.
 • De drukste periode is namelijk pas halverwege juli.
 1. Hoe bereik je de lavendelvelden?

Met de auto

De beste manier om de lavendelvelden te bezoeken is met de auto. Verblijf in Aix-en-Provence, Marseille of Avignon en trek er met de auto op uit naar de lavendelvelden in de omgeving. Bij de velden is het meestal mogelijk om aan de straat te parkeren of vlakbij in een nabijgelegen dorp of stadje.

Daarnaast zijn er 7 routes uitgestippeld door de Provence die je langs de lavendelvelden, maar ook langs distilleerderijen, musea en winkeltjes leiden. De afstanden van deze routes variëren van 70 tot 200 km. Je kan ze bekijken op: http://www.routes-lavande.com/circuits-lavande/.

Met het openbaar vervoer

Het is niet aan te raden om de lavendelvelden met het openbaar vervoer te bezoeken. De velden zijn gelegen in het platteland van de Provence, waar het openbaar vervoer niet erg frequent rijdt en vaak ook niet echt dicht in de buurt van de velden komt. Als je geen eigen vervoer hebt is een georganiseerde tour een goede optie!

Met een georganiseerde tour

Het is ook mogelijk om met een tour naar de lavendelvelden te gaan. Zo kan je een tour vanuit Aix-en-Provence naar de lavendelvelden van Valensole doen, waarbij je een lokale boerderij bezoekt €65. Ook een tour vanuit Avignon €55 naar de velden rondom Sault is een optie! Bekijk deze tours en de andere mogelijkheden hier op de website van GetYourGuide!

Met de fiets

Een andere manier om de lavendelvelden te bezoeken is met de fiets. De Provence biedt veel prachtige landschappen waar je doorheen kan fietsen, bovendien kan je overal stoppen tussen de lavendelvelden. Let er wel op dat de omgeving van de Provence niet altijd vlak is en je dus af en toe wel een klim mag verwachten!

 1. Waar de beste lavendelvelden bezoeken?

 • De hele Provence staat bekend om de prachtig paarse lavendelvelden, maar het grootste deel van deze velden zijn te vinden rondom de Luberon en Verdon plateau’s, ten noorden van Aix-en-Provence en Marseille en ten oosten van Avignon.
 • Er zijn echter ook velden wat noordelijker te vinden, richting de Drôme vallei en in de Haute-Provence. We sommen hieronder onze favoriete plekjes op.
 1. Plateau de Valensole

De lavendelvelden van Valensole zijn de bekendste lavendelvelden, en dat is niet gek want het zijn ook de grootste lavendelvelden van de Provence. De titel van hoofdstad van de lavendel is erg gegeerd, maar meestal wordt deze titel aan de stad Valensole gegeven. De kalkhoudende bodem van het plateau in het noordwesten van de Verdon is ideaal voor de lavendelteelt, en het hele plateau van 800 km2 is bedekt met lavendelvelden. Hier en daar zie je ook korenvelden en zonnebloemen, wat voor een mooi contrast met de paarse bloemen zorgt.

Een daguitstap naar Valensole? Bekijk de mogelijkheden hier!

De lavendel rondom Valensole wordt al aan het einde van juli geoogst, en in de tweede helft van juli kan je hier genieten van het lavendelfeest. In de omgeving van Valensol zijn verschillende lavendelboerderijen te vinden, maar ook distilleerderijen. Veel boerderijen verkopen eigen lavendelproducten, van bosjes lavendel tot huisgemaakte oliën, zepen en lekkernijen als lavendelhoning en lavendelijs.

 • Langs de Route d’Oraison, de D15-weg die in het noordoosten vanuit Valensole loopt, zijn veel prachtige velden te vinden.
 • Ook aan de Route de Valensole, de D6-weg tussen Valensole en het naburige dorpje Riez, liggen vele prachtige velden.
 • Evenals aan de Route de Manosque tussen Valensole en Manosque.
 1. Lavendelvelden in Sault

Sault is de andere grote kandidaat voor de titel van hoofdstad van de lavendel. Dit stadje ligt in het noorden van de Lubéron. De lavendelvelden liggen hier een stukje hoger, namelijk op zo’n 775 meter hoogte, waardoor de lavendel later in bloei komt te staan. De lavendel is hier dan ook vaak nog tot half augustus nog te zien.

De meeste lavendelvelden liggen hier ten noorden van het stadje.

 • Zo vind je heel wat prachtige velden aan de Route du Ventoux, de weg tussen Sault en de Mont Ventoux. Hier ligt bijvoorbeeld La Ferme aux Lavandes en Lavandes de Champelle, allebei bekende lavendelboerderijen.
 • Langs de D942-weg naar het noorden liggen ook verschillende velden, hier kan je een bezoek brengen aan de Vallon des Lavandes distilleerderij.
 • Ook ten zuiden van Sault liggen nog verschillende lavendelvelden. Zo liggen er velden rondom de honingboerderij Miellerie du Val de Sault, waar de eigenaren heerlijke lavendelhoning produceren.

Lavender Trail

Vanuit Sault loopt ook een prachtig wandelpad langs de lavendelvelden, de Lavender Trail. Dit pad is 5 km lang en brengt je langs verschillende lavendelvelden en boerderijen. Ook wordt er jaarlijks een lavendelfeest in Sault gehouden. De festiviteiten vinden vaak plaats rond 15 augustus.

 1. L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Ten noorden van het plaatsje Gordes, in het westen van de Lubéron, ligt een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten terug te zien is. De Abbaye Notre-Dame de Sénanque is een bekend klooster gelegen tussen de lavendelvelden. Dit klooster werd al in 1148 opgericht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche.

Na wat lastige tijden tussen de 16de en 19de eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, kweken lavendel en verzorgen daarnaast ook honingbijen. De monniken maken nog steeds veel producten van de lavendel.

 • Het klooster is open voor bezoek, maar het is niet mogelijk om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. Er loopt wel een pad langs de velden.
 • Toegang kost vanaf €8 en kan met een audiogids of onder begeleiding. Bekijk hier de tours naar het klooster!
 • Hou er wel rekening mee dat het klooster een zeer populaire plek is voor toeristen, en omdat het klooster niet zo groot is kan het snel erg druk aanvoelen.
 • De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10u en 17u geopend, maar wanneer je alleen langs de lavendelvelden wilt lopen is het aan te raden om voor 9u of na 19u naar het klooster te gaan om de drukte te vermijden.
 1. Lubéron

Tussen de driehoek van de dorpen Roussillon, Bonnieux en Apt zijn ook veel lavendelvelden terug te vinden. Hier heb je wel voornamelijk kleinere percelen met lavendel verstopt tussen andere landbouwgronden, en er wordt vooral spijklavendel verbouwd. Deze lavendelsoort is veel sterker en scherper van geur dan de standaard lavendel, waardoor de twee soorten ook niet naast elkaar worden geteeld.

Tussen de dorpjes lopen verschillende fietspaden die langs de lavendelvelden lopen, en dit gebied is dan ook uitstekend om met de fiets te verkennen. Ook in deze omgeving zijn er verschillende winkels waar lokale lavendelproducten te verkrijgen zijn.

 1. Plateau d’Albion

Het Plateau d’Albion ligt een stukje ten oosten van Sault en is minder bekend omdat de meeste mensen direct naar het plateau van Sault trekken. Toch zijn ook hier veel prachtige lavendelvelden te vinden. De velden zijn minder bekend en het is er dus rustiger waardoor je in alle rust door de lavendelvelden lopen. In de dorpjes in de omgeving, zoals Saint-Christol, Revest-du-Bion en Saint-Trinit, zijn ook veel winkeltjes te vinden waar lokale producten verkocht worden.

 1. Moustiers-Sainte-Marie

In het centrum van de Verdon, boven het Lac de Sainte-Croix, vind je Moustiers-Sainte-Marie. Dit gebied is een uitloper van het Plateau de Valensole. Vooral ten westen van Moustiers zijn verschillende lavendelvelden te vinden. Langs de Route de Moustiers, de D56 tussen Moustiers en Puimoisson, zijn schitterende velden te vinden. Er zijn ook velden ten zuidwesten van Moustiers te vinden, dichter bij het meer, bijvoorbeeld ten noorden van Sainte-Croix-du-Verdon.

 1. Cabrières-d’Avignon

In de omgeving van het Sénanque klooster, richting Cabrières-d’Avignon, zijn nog veel meer lavendelvelden te vinden. In Cabrières is daarnaast ook een Musée de la Lavande vinden, waar verteld wordt over de geschiedenis van de lavendel in de Provence en de verschillende manieren waarop de bloemen verwerkt worden. Dit museum bestaat sinds 1991 en laat de bezoekers kennis maken met de lavendel.

Daarnaast worden er in het museum ook workshops en activiteiten georganiseerd die allemaal met de lavendel te maken hebben. Denk hierbij aan koken met lavendel of schilderen met waterverf. In de zomermaanden van mei tot en met september worden er dagelijks activiteiten georganiseerd, maar ook in de andere maanden worden af en toe nog evenementen georganiseerd. Prijzen verschillen, maar voor een standaard bezoek betaal je vanaf €8.

 1. Digne

In de Haute-Provence, in Digne is er het lavendelmuseum, het Musée de la Lavande, een bezoek waard. Het museum vertelt verhalen van de families die lavendel kweken en laat je onder andere ook zien hoe de distillatie van de plant gedaan wordt. Een bezoek aan het museum kost €5,50.

Rondom Digne vind je ook verschillende lavendelvelden, maar deze lavendelregio is vooral interessant in het eerste weekend van augustus. Er wordt dan de lavendelcorso gehouden, een parade van verschillende bloemenpraalwagens. Het corso gaat samen met een kermis en een vuurwerkshow, waarnaast er ook veel livemuziek is. Op de lavendelmarkt kan je ook bosjes lavendel en andere producten kopen. Het filmpje hieronder geeft een goed idee van de sfeer tijdens dit volksfeest!

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 maart 2024 - Dekeyzer Geert

super

- 28 april 2023 - Saerens Marleen

geweldige site, echt een aanrader!

- 8 april 2023 - Eric Lepere

Een topgids. Heb er al heel wat goeie info uitgehaald betreffende onze volgende reis naar de Provence. Zeker het bekijken en lezen waard. Verder ook nuttige info in de overige reistips die per mail doorgestuurd worden. Doe zo verder zou ik zeker zeggen.

- 20 augustus 2022 - Annita Soetens

Ik vond het een enorme goede gids met heel mooie locaties en foto's ! Volgend jaar staat de Provence om maijn verlanglijstje ! Dank dat ik het mocht downloaden ! Vriendelijke groetjes

- 13 juni 2022 - jean claude de meyer

schitterende gids - veel leuke tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?