Route Napoléon (N85): Roadtrip naar Zuid-Frankrijk? Alle info, tips + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Route Napoléon (N85): Roadtrip naar Zuid-Frankrijk? Alle info, tips + foto's

6 januari 2023 in Frankrijk1 reactie

Route Napoléon is één van de mooiste routes in het zuiden van Frankrijk

De route begint in Cannes en eindigt in de stad Grenoble. De route werd geopend in 1932 en volgt het historische traject dat Napoléon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. Tijdens je roadtrip van zuid naar noord kom je langs pittoreske steden en indrukwekkende landschappen.

Wil jij ook graag in de voetsporen van Napoléon treden? Lees dan zeker verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden langs de route en allerlei handige tips.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden op Route Napoléon

Een woordje geschiedenis over Route Napoléon

De bijzondere geschiedenis van de Route Napoléon begint op 1 maart 1815. In 1815 reisde Napoléon Bonaparte van het eiland Elba voor de kust van Toscane, waar hij ontsnapt was aan het ballingschap, naar Parijs. Aan zijn zijde heeft hij zo’n 1200 manschappen die samen met hem willen strijden voor de herovering van de macht in Parijs. Onderweg kom je dan ook allerlei standbeelden tegen van de adelaar van het Franse keizerrijk en enkele monumenten en herdenkingstekens.

  1. N85 of Route Nationale 85

De route heeft niet alleen historische waarde maar loopt ook langs prachtige plekken in de Provence en de Franse Alpen. Denk maar aan spectaculaire uitzichten op de Cote d'Azur, lavendel- en jasmijnvelden, glooiende heuvels, dennenbossen, indrukwekkende kastelen zoals kasteel van Beaumont à la Mure en de rotsformaties van het regionale natuurpark van Verdon. Hieronder hebben we alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden langs de Route Napoléon voor je opgelijst. Handig voor als je zelf een reis langs de route aan het plannen bent!

  1. Golfe Juan

Velen starten de route in Cannes, maar het officiële startpunt van de Route Napoléon vind je in Golfe-Juan aan de Côte d’Azur, net boven de filmstad Cannes. Dit was de plek waar Napoléon aan land kwam nadat ze Elba hadden verlaten. Het was op deze plek waar zijn zegetocht begon. Ieder jaar, begin van de maand maart vind hier ook een reënscenering plaats van de ontscheping. met zijn zegetocht.

TIP DAGUITSTAP: Ben je van plan deze rondreis te maken? Bezoek dan nog even Nice vooraleer je aan je rondreis begint. Nice is dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur. De prachtige stranden, de azuurblauwe zee en de prachtige stad met barokke architectuur maken deze bestemming absoluut de moeite waard.

  1. Cannes

Nadat hij is aangekomen in Golfe-Juan, trekt Napoleon richting Cannes. Hij kwam vrij laat aan met zijn leger en besloot te slapen op het zandstrand. Deze mythische plaats kreeg nadien als bijnaam de ‘Croisette van Cannes’. Cannes is een charmante stad aan zee die voornamelijk bekend is door het jaarlijkse internationale filmfestival. In de stad kan je naast flaneren op de Boulevard de la Croisette langs het strand ook de oude haven en het mooie historische centrum bezoeken waar je prachtige kerken en kapellen kan vinden.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het OKKO Hotel Cannes Centre. Een budgetvriendelijk hotel in het centrum van Cannes met zonneterras met uitzicht, sauna en moderne kamers. Dankzij de ideale ligging naast het treinstation kan je de omgeving makkelijk verkennen. Bovendien ben je op 5 minuutjes wandelen al in het centrum. Meer info en boeken.

  1. Grasse

Nadien zet je je roadtrip verder naar Grasse. Grasse bevindt zich tussen de glooiende heuvels van de Alpes-Maritimes en is dé plek waar grote parfumhuizen als Galimard, Moulinard en Fragonard gevestigd zijn. De stad wordt ook wel eens de wereldhoofdstad van het parfum genoemd.

Vandaag de dag komen heel wat reizigers naar Grasse enkel en alleen om de parfumerieën te bezoeken, te zien hoe alles wordt gemaakt en flesjes authentieke Frans parfum mee te pikken! En oh ja, ook een bezoekje aan het Internationaal Parfummuseum mag zeker niet ontbreken als je in Grasse bent.

TIP EXCURSIE: Wanneer je in Grasse bent, heb je ook de mogelijkheid om zelf je eigen parfum te maken! Een unieke en onvergetelijke ervaring!

  1. Castellane

Castellane is een leuke tussenstop. Dit dorpje zit verscholen tussen de bergen en heeft een mooi middeleeuws centrum waar je een paar sfeervolle winkeltjes en gezellige restaurants terugvindt. Een wandeling naar het kerkje bovenop de heuvel die boven de stad uittorent mag ook zeker niet ontbreken. Vanaf hier heb je het beste zicht over de stad. Tijdens je doortocht door Castellane rijd je door de symbolische ‘poort naar Verdon', vernoemd naar de wereldberoemde Gorges du Verdon die nabij het stadje liggen.

  1. Gorges du Verdon

Heb je nog wat tijd over? Dan is het ook mogelijk om vanuit Castellane een roadtrip te maken rond de Gorges du Verdon. Ookal is het een kleine omweg, de Gorges du Verdon is zeker de moeite waard! Je komt langs enkele indrukwekkende uitzichten, fenomenale landschappen en leuke dorpjes, zoals bijvoorbeeld Moustiers-Sainte-Marie, Aiguines en Trigance.

De bergen en de vallei van de kloof zelf zijn al betoverend op zich, maar het turquoise water van de Verdon-rivier dat door het landschap stroomt, is gewoonweg prachtig om te zien. Meer nog, het is één van de hoogtepunten op je autovakantie in Frankrijk. De Gorges du Verdon wordt ook wel eens de Grand Canyon van Frankrijk genoemd.

TIP EXCURSIE: Verblijf je in de Provence en wil je graag de Gorges du Verdon verkennen? Met deze privétour door de Gorges du Verdon, bewonder je het uitzicht op de indrukwekkende kloof, geniet je aan het meer van Sainte-Croix en eindig je bij het pittoreske Moustiers-Sainte-Marie. Boek je uitstap online (met mogelijkheid tot annulatie tot 24u voor vertrek).

  1. Digne-les-Bains

Vervolgens rijd je verder door naar Digne-les-Bains. Qua bijzondere gebouwen en historische monumenten heeft Digne-les-Bains niet al te veel te bieden maar je vindt er wel een thermaalbad, waaraan de stad de benaming ‘les bains’ dankt. Even nood aan ontspanning? Dan moet je hier zijn! Verwen jezelf eens met een heerlijk namiddagje spa.

Verder staat de stad ook bekend voor de lavendelvieringen die hier plaatsvinden in augustus. Tijdens deze gebeurtenis wordt de stad helemaal versierd met lavendel en vind je er een leuke kermis en mooi vuurwerk. Ideaal om tijdens je roadtrip de sfeer (en de geur van lavendel) te gaan opsnuiven!

  1. Sisteron

Vanuit Digne loopt Route Napoléon verder naar het westen richting Sisteron, een pareltje in het Haute-Provence. Een rustige stad die ongewoon is door zijn boeiende geschiedenis en de indrukwekkende burcht (Citadelle de Sisteron) die je boven op de heuvel al van ver ziet pronken. Ga hier zeker eens een kijkje nemen naar de bijzondere architectuur. Vanaf de top heb je namelijk een mooi uitzicht over de stad, de streek en de kliffen aan weerszijden.

Maar, vooraleer je hier aankomt, passeer je eerst nog de Pénitents des Mées, een verzameling puntige rotsen van zo’n honderd meter hoogte. Volgens de legende zou dit een groep versteende monniken zijn.

  1. Gap

Je route gaat verder door het dal van de Durance richting Gap. Gap is, net zoals Digne-les-Bains, niet zo heel bijzonder maar je komt hier dan ook eerder voor de prachtige omgeving. Je zit momenteel in het departement Hautes-Alpes, en dat zal je merken aan de hoge schilderachtige bergtoppen die aan alle kanten om je heen te zien zijn.

Zo kan je prachtige wandelingen maken in het dal van Orcières of in het Parc Nationale des Écrins. Of je kan ook altijd even gaan skiën en snowboarden in de Alpen die op minder dan 40 km afstand liggen, kanoën en raften op de rivier of skydiven over de skigebieden van de Haute-Alpes.

  1. Corps

Vervolgens gaat de Route Napoléon richting Corps in het departement Isère. Corps is een prachtig gelegen bergdorpje in de Franse Alpen met heel wat wandel- en fietsmogelijkheden. Verder kan je in het charmante centrum enkele gezellige restaurantjes en winkeltjes vinden en het uitzicht op de bergtop Obiou is werkelijk fantastisch. Bij mooi weer kan je nog wat wateractiviteiten en andere recreatiemogelijkheden ondernemen aan het stuwmeer Lac du Sautet. Ideaal om even af te koelen op een warme zomerdag!µ

Optioneel: Notre-Dame de la Salette

Niet ver van Corps vind je Notre-Dame de la Salette, een grote kerk en bedevaartsoord hoog in de bergen. Halverwege de 19e eeuw zouden twee kinderen uit de omgeving hier een verschijning van Maria hebben meegemaakt. Inmiddels is het bedevaartsoord uitgegroeid tot de op een na belangrijkste van het land, na Lourdes. En het is ook gewoon een erg mooi en indrukwekkend zicht, zo’n grote kerk hoog in de bergen.

  1. Grenoble

Grenoble markeert het einde van de Route Napoléon. Deze stad wordt ook wel eens de "hoofdstad van de Alpen" genoemd. Die bijnaam heeft men onder meer te danken aan het aan het feit dat het de grootste stad van de Alpen is. Grenoble is gelegen tussen de bergen in, in een breed dal.

Wanneer je hier op bezoek bent, moet je zeker eens een bezoekje brengen aan La Bastille, een serie van versterkingen uit de negentiende eeuw, die je vanuit de stad eenvoudig met een iconische kabelbaan kan bereiken. Vanaf hier bewonder je het prachtige uitzicht op de stad en de besneeuwde bergen op de achtergrond.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het gezellige Maison Barbillon Grenoble op slechts 100 meter van het treinstation. De kamers zijn ruim en voorzien van antieke en elegante inrichting. 's Ochtends geniet je nog van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Parijs

Wil je graag net zoals Napoléon verderzetten naar Parijs? Houd dan wel in je achterhoofd dat het best een eindje rijden is van Grenoble naar Parijs. Mocht je tijd en goesting hebben, zou een bezoekje aan deze prachtige Franse hoofdstad natuurlijk wel de ideale afsluiter van je roadtrip zijn!

Parijs is ongetwijfeld de bekendste stad van Frankrijk en heeft dan ook ontzettend veel bezienswaardigheden. Zo zijn er de indrukwekkende bouwwerken als de Eiffeltoren, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur, de vele interessante musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou een bezoek aan de Dôme des Invalides in Parijs mag niet ontbreken om een groet te brengen aan de laatste rustplaats van Napoleon.

Je ziet er ook bekende iconen zoals de Arc de Triomphe en de Moulin Rouge, heerlijke parken zoals de Jardin du Luxembourg en de Tuileries en nog zo veel meer. Loop er over de Champs-Élysées, ga winkelen (of misschien alleen windowshoppen) bij de Galeries Lafayette, en eet in de lekkerste restaurants ter wereld. Download hier onze stadsgids Parijs incl. stadswandeling langs alle hoogtepunten.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.
  1. Waar overnachten langs Route Napoléon?

De Route Napoléon is een ideale route voor een meerdaagse roadtrip. Op die manier heb je alle tijd om alle bezienswaardigheden te ontdekken op je eigen tempo. Langs de route zijn veel hotels te vinden waar je een nachtje kan verblijven. Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst hieronder.

Maison Barbillon Grenoble

Maison Barbillon Grenoble ligt op wandelafstand van het treinstation en biedt comfortabele kamers met authentieke en elegante inrichting. In de ontbijtkamer wordt elke ochtend een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd. Op een klein eindje wandelen van de accommodatie bevinden zich diverse restaurants. Meer info en boeken.

Hôtel La Villa Tosca (Cannes)

Hotel La Villa Tosca is gelegen in het centrum van Cannes en is gehuisvest in een karaktervol gebouw en valt op door zijn elegante bleke gevel in belle époque-stijl. Het etablissement combineert op harmonieuze wijze moderniteit en charme. De aantrekkelijke balkons van het hotel met hun ligstoelen zijn een blijvende uitnodiging om te genieten van de zachte lucht en de warme zon!

Het driesterrenhotel biedt ruime, aangename kamers in bloemendesign en sommigen hebben zelfs een elegant en klein balkon. En 's morgens begin je de dag met een heerlijk ontbijt dat je alle energie geeft die je nodig hebt om te genieten van een nieuwe dag in Cannes. Meer info en boeken.

Gîte Moulin Sainte Anne

Verblijf je liever in een gîte? Dan raden we je Moulin Sainte Anne - B&B en Gîtes aan! Deze accommodatie is gelegen op een terrein van meer dan 5000m2 en is gevestigd in een voormalige olijfoliemolen. Het traditionele pension werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en beschikt over een woonkamer met stenen muren en een open haard, moderne kamers met elegante inrichting en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 augustus 2023 - Francis vanvan Kaaij

Mooie concrete gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?