Gorges du Verdon bezoeken? Bezienswaardigheden + dorpjes in de buurt

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Gorges du Verdon bezoeken? Bezienswaardigheden + dorpjes in de buurt

25 mei 2021 in Provence1 reactie

De Gorges du Verdon is één van de grootse natuurlijke bezienswaardigheden van Frankrijk. De kloof is de op-een-na-grootste kloof van Europa, na de Tarakloof in Montenegro en Bosnië Herzegovina, en wordt ook wel de Grand Canyon van Frankrijk genoemd.

Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, bergbeklimmers en andere avonturiers. Er is dan ook meer dan genoeg te zien en te doen in de Gorges du Verdon.

Daguitstappen naar de Gorges du Verdon?

Verblijf je in de Provence en wil je graag de Gorges du Verdon verkennen tijdens een daguitstap van 9 uur vanuit Aix-en-Provence. Je gaat op bezoek in de cosmeticafabriek L' Occitane, bewonder het uitzicht op de Gorges du Verdon, geniet aan het meer van Sainte-Croix en eindig bij het pittoreske Moustiers-Sainte-Marie. Boek je uitstap online (met mogelijkheid tot annulatie tot 24u voor vertrek).

Inhoud artikel

 1. Gorges du Verdon: ligging & klimaat

Waar ligt de Gorges du Verdon?

De Gorges du Verdon is een grootse kloof in het zuidoosten van Frankrijk, in de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var. De kloof bevindt zich zo’n 80 kilometer ten Noorden van de Middellandse Zee, niet ver van de badplaatsen Fréjus en Cannes.

Je kunt de kloof vinden in het 180.000 hectare grote Parc Naturel Régional du Verdon en loopt ruim 25 kilometer tussen de plaatsen Castellane en Moustiers-Sainte Marie. Bekijk de ligging op de kaart.

Ligging van de Gorges du Verdon op de kaart

De rivier Verdon

De rivier Verdon heeft in een periode van duizenden jaar, de kloof uitgesneden. Het water heeft door de tijd heen de zachtere delen van het kalksteen geërodeerd. Hierdoor zijn er in de kloof rotswanden te vinden tot wel 700 meter hoog, en is de rivier op sommige plekken zo’n 300 meter diep. Nog steeds slijt de rivier de kloof steeds verder en dieper uit.

Vroeger en nu

De kloof was jarenlang ontoegankelijk, tot in de negentiende eeuw gingen alleen houtzoekers de kloof in. Ze gingen er op zoek naar buxuswortels, waarmee ze petanqueballen maakten. Tegenwoordig is de kloof echter een grote toeristische regio en wordt het park in de zomer door vele bergbeklimmers, watersporters, wandelaars en natuurliefhebbers bezocht.

Klimaat en vegetatie

Rond de kloof vind je een mediterrane- en alpen vegetatie. In het voorjaar vind je er heel veel verschillende bloemsoorten, zoals de wilde kardinaalsmuts, de sleutelbloem, lavendel, gentianen en de reuzenorchis. Het gebied kent een Mediterraan klimaat en in de zomer kan het goed warm worden. In het voorjaar ligt er vaak nog sneeuw op de bergtoppen.

In het gebied rond de kloof vind je heel wat verschillende wilde dieren en (roof)vogels terug, zoals de vale gier, de monniksgier, de havikarend, de steenarend en de slechtvalk.

 1. De rivier Verdon

 • De rivier Verdon ontspringt op 2500 meter hoogte tussen de bergen Col de la Sestrière en de Pas du Mélèze.
 • Vandaar stroomt de rivier eerst rustig naar het zuiden, waar het in le Lac de Castillon terechtkomt tussen Saint-Julien-du-Verdon en Castellane.
 • Vanaf daar komt de rivier in de kloof terecht, die door de hoogvlakte Grand Plan de Canjuers snijdt.
 • Vijfentwintig kilometer verderop komt de rivier terecht in le Lac de Sainte-Croix tussen Moustiers-Sainte-Maire en Sainte-Croix-du-Verdon.
 • Het water stroomt vanaf hier verder, tot de Verdon uitmondt in de Durance rivier bij Vinon-sur-Verdon en Saint-Paul-lès-Durance.
 • Het water van de rivier wordt in het eerste deel van haar route opgevangen in le Lac de Castillon (wat een stuwmeer is). Het opgevangen water wordt op maandag- en donderdagavond losgelaten in de kloof. De volgende ochtenden staat er aanzienlijk meer water en is het gebied in perfecte staat voor watersporters.
 1. Lac de Castillon

Le Lac de Castillon is een stuwmeer gelegen tussen Saint-Julien-du-Verdon en Castellane. In het meer wordt het water van de Verdon opgevangen voordat het door de kloof zelf stroomt. Rondom het meer vind je veel groene natuur en heerlijke strandjes. Je kan er zalig zonnen en relaxen, een bootje of pedalo huren of gewoon lekker in het water zwemmen.

 1. Lac de Sainte-Croix

 • Le Lac de Sainte-Croix is een stuwmeer aan het westelijke einde van de Gorges du Verdon, tussen Moustiers-Sainte-Marie en Sainte-Croix-du-Verdon.
 • Dit stuwmeer werd tussen 1973 en 1975 aangelegd en is 14 kilometer lang en 2 kilometer breed, het is daarmee het op één na grootste stuwmeer in Frankrijk.
 • De aanleg van het stuwmeer koste de regio wel het plaatsje Salles-sur-Verdon, waarvan de ruïnes nog op de bodem van het meer te vinden zijn.
 • Het dorpje werd aan de oostelijke oever van het meer opnieuw gebouwd.
 • Le lac de Sainte-Croix wordt omringt door mooie zandstranden en ook hier kun je pedalo of kano huren.
 • Vanop het stuwmeer is het mogelijk om direct de Gorges du Verdon in te varen.
 • Rondom le Lac de Sainte-Croix is het in het hoogseizoen zeer druk. Voor toeristen die liever een rustige buurt opzoeken raden we le Lac de Castillon aan.
 1. Uitzichtpunten rondom de Gorges du Verdon

Point Sublime

De Gorges du Verdon kent heel wat verschillende uitzichtpunten, maar le Point Sublime is één van de meest bekende en drukstbezochte plekken. Vanaf het indrukwekkend uitzichtpunt aan de noordelijke zijde van de kloof heb je een uitzicht op een van de hoogste stukken van de Gorges du Verdon. Meerdere wandelroutes brengen je naar of langs dit punt, waaronder de bekende Sentier Martel wandeling.

Balcon de la Mescla en Pont du Galetas

Naast le Point Sublime zijn er nog meer uitzichtpunten rondom de Gorges du Verdon te vinden. Zo is het uitzichtpunt Balcon de la Mescla een aanrader, vanwaar je de kloof vanaf twee punten kunt inkijken. Ook de Pont du Galetas is een mooie plek. Vanaf hier zie je de Verdon stromen in le Lac de Sainte-Croix.

 1. Cadières de Brandis

 • Ten westen van Castellane kan je op een hoogte van 1500 meter de ruige bergkam Cadières de Brandis zien.
 • De bergkam bestaat uit puntige rotsformaties die door de natuur, verschillende vormen hebben aangenomen. De rotsen lijken dan ook enigszins op een verlaten stad met muren, kerken en torens.
 • De bergkam is te bezoeken via verschillende wandelingen.
 • Zo start er vanaf het nabijgelegen dorpje Villars-Brandis een stevige wandeling, die je tussen de groene bossen en paarse lavendelvelden naar de bergkam brengt.
 1. Imbut

De Imbut is een bijzondere doorgang in de Gorges du Verdon. De doorgang tussen de rotsen is zeer nauw en is dan ook alleen bereikbaar met een kajak. Enkel de meest ervaren en dapperste kajakkers kunnen deze passage bevaren aangezien het een heftig en gevaarlijk stuk is.

 1. Reserve Naturelle Géologique de Haute Provence

 • In de Verdon worden regelmatig fossielen gevonden. De meeste van deze fossielen zijn overblijfselen van miljoenen-jaren-oude zeekoeien en andere zeedieren.
 • In het Reserve Naturelle Géologique de Haute Provence, op zo’n 8 kilometer ten noorden van Castellane, kan je verschillende van deze vondsten terugvinden.
 • In het park wandel je naar de Sentiers des Sireniens, waar je de gefossiliseerde botten van zeekoeien achter glas nog terug kan zien.
Ben je op vakantie in de Provence? Download onze reisgids Provence, met een compleet uitgewerkte rondreis door de Provence langs de mooiste plekjes.
 1. Gieren spotten

De Gorges du Verdon is één van de weinige gebieden in Europa waar vale gieren in het wild voorkomen. De bekende roofvogels met hun witte kop en pluimkraag behoren tot de grootste vliegende dieren ter wereld. Hun vleugels kunnen een afstand van bijna 3 meter overspannen. Het is dan ook indrukwekkend om ze door het luchtruim te zien zweven.

Dat zweven lijkt traag te gaan, maar de gieren kunnen vlot snelheden tot 70 kilometer per uur halen. Dagelijks leggen ze honderden kilometers af. Het zonnige klimaat van de Provence en het reliëf zijn perfect voor de vale gieren, want ze gebruiken de opstijgende warme luchtstromen om energiezuinig te kunnen vliegen.

Er zijn een paar interessante uitzichtpunten waar je een goede kans hebt om gieren te zien. Een aanrader is Point Sublime, aan de rechteroever van de rivier. Vaak zie je hier tientallen exemplaren rondvliegen. Hier krijg je sowieso ook één van de mooiste panorama's van de kloof te zien, dus zelfs als je geen roofvogels nabij de steile rotsen kunt spotten, is het de moeite om naar hier te komen.

Ook langs de Route des Crêtes vind je meerdere uitzichtpunten waar vaak gieren worden gezien.

 1. Lavendelvelden van Valensole

Wie aan de Provence denkt, ziet wellicht lavendel voor zich . In de regio van de Gorges du Verdon vind je dan ook het bekende Plateau de Valensole met zijn lavendelvelden. De lavendelstruiken bloeien volop in de vroege zomer vanaf half juni tot half juli, waarna de oogsten gefaseerd beginnen. Nog meer lavendelvelden in de Provence vind je hier.

In de buurt heb je 7 verschillende "Routes de la Lavande", die je kan volgen om de vele lavendelvelden te ontdekken. Je vindt de routes terug op deze link.

 1. Activiteiten in de Gorges du Verdon

Rondom het natuurgebied van de Gorges du Verdon, kun je aan heel wat activiteiten deelnemen. De kloof is niet voor niets zeer geliefd bij watersporters, bergbeklimmers, wandelaars en avonturiers. Zo zijn er verschillende outdoorbureaus te vinden in Castellane waar je een volledige of halve dag mee kunt op avontuur.

Roadtrip rondom de kloof langs de mooiste uitzichtpunten

Een goede manier om de Gorges du Verdon te leren kennen is om er een dag op uit te gaan met de auto. De kloof heeft aan elke zijde een autoroute die langs verschillende prachtige uitzichtpunten gaat.

Route des Crêtes
 • Aan de noordelijke zijde vind je de Route des Crêtes.
 • Deze route van zo'n 25 km begint vanuit Moustiers-Sainte-Marie in het westen en loopt via het bergdorp La Palud-sur-Verdon naar Castellane in het oosten.
 • Deze route dien je ook in deze richting te rijden aangezien een deel van de weg een eenrichtingsweg is, hier kom je langs de mooiste panorama’s van de streek.
Corniche Sublime
 • Aan de zuidelijke zijde van de kloof ligt de Corniche Sublime.
 • Deze route begint in Aiguines, het westen en loopt via Trigance naar Riblaquon in het oosten.
 • Beide routes bestaan uit behoorlijk bochtige wegen die prachtige vergezichten over de kloof bieden.
 • Bij elkaar zijn de routes ongeveer 100 kilometer. Je kan dus met alle tussenstops onderweg er een hele dag op uittrekken.

Wandelen in de kloof

De Gorges du Verdon kent honderden kilometers aan wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan er dan ook gemakkelijk meerdere dagen op uit om het gebied te voet te verkennen. De bekendste wandelingen in de kloof zijn de Sentier Martel en de Sentier de l’Imbut. Beide wandelingen dalen op hun eigen manier in de kloof af.

Wandeling: Sentier Martel
 • De Sentier Martel is een pad van 14 kilometer dat je meenmeent vanaf het Chalet de la Maline.
 • Via de Samson Passage wandel je langs de Point Sublime, waarbij je af en toe behoorlijke hoogteverschillen zult meemaken tussen de oever van de rivier en de toppen van de kliffen.
 • De wandeltocht is benoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel, die in 1905 als eerste persoon een tocht over de bodem van de kloof maakte.
Wandeling: Sentier de l’Imbut
 • De Sentier de l’Imbut is een iets kortere route van 12 kilometer.
 • De route neemt je mee het dal in en brengt je aan de rand van het water, naar de Imbut, waarbij je af en toe via trapjes en touwen zal moeten lopen.
 • Onderweg kun je de hoge kliffen en mooie uitzichten bewonderen. Aan het einde van de wandeling zie je de kajakkers hun weg door de Imbut trotseren.

!! Opgelet !! Zowel de Sentier de l’Imbut als de Sentier Martel zijn wandelroutes waarvoor je echte wandelschoenen nodig hebt. Wanneer je even een kort rondje wil lopen of alleen je slippers bij je hebt kan je beter een andere wandeling plannen.

Mountainbiken in de Gorge

Fietsers en mountainbikers zullen zeker hun plezier vinden in de vele fietsroutes van de Gorges du Verdon. Een populaire mountainbikeroute is de Robion-route. Deze uitdagende route van 16 kilometer start vanuit het dorpje Robion naar de top van de Colle op 1193 meter hoogte.

Vanop de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Op verschillende plaatsen rondom de kloof, zoals in Castellane en La Palud-sur-Verdon, zijn er fietsen te huur en kan je kaarten met fietsroutes kopen.

Raften

Voor de echte daredevils, is raften op het water van de Gorges du Verdon een echte aanrader. Er zijn verschillende plaatsen rondom de kloof waar je dit kunt doen, elk op een ander niveau.

Zo kunnen jongeren en beginners perfect raften tussen Castellane en Pont de Tailore. Hier zijn er stroomversnellingen van klasse II en III te vinden, met nog meer klasse III versnellingen tussen Pont de Tailore en Pont de Carejuan. Voor degenen met ervaring zijn er tussen Point Sublime en Pont de Caletas, stroomversnellingen te vinden van klasse IV en V.

Kanoën

Lijkt raften je iets te heftig, dan is de kano een perfect alternatief. Op heel veel plaatsen langs de kloof is het mogelijk om een kano of kajak te huren. Let wel op voor de pittige stroomversnellingen in het water, die wil je met je kano misschien liever niet tegenkomen. Beginners blijven beter rond de monding van het stuwmeer.

Bergbeklimmen

 • De Gorges du Verdon is een geweldig gebied voor bergbeklimmers.
 • Er zijn maar liefst 1500 routes uitgestippeld, waarvan er een aantal alleen te bereiken zijn door te abseilen (via een klimtouw afdalen).
 • Er zijn veel uitdagingen voor ervaren klimmers, zo heb je klimmen met een zwaarte van 5+ tot zelfs 8+.
 • Ook voor minder ervaren klimmers zijn er beginnende routes.
 • In La Palud-sur-Verdon, het centrum voor de klimsport in deze regio, kun je klimlessen volgen.

Bungeejumpen

In Europa zijn er geen betere plaatsen om te bungeejumpen dan in de Gorges du Verdon. Vanaf de 110 meter lange Pont de l’Artuby kan je in de zomer de hoogste sprong van Europa maken. De brug ligt 182 meter boven de grond, van hieruit maak je een sprong van 150 meter.

 1. Dorpjes rondom de Gorges du Verdon

In het Parc Naturel Regional du Verdon vind je 43 gezellige stadjes en dorpjes, waarvan er een groot aantal rondom de Gorges du Verdon gelegen zijn. Wij hebben hieronder enkele toppers opgelijst!

Castellane

 • Het stadje Castellane, ten oosten van de Gorges du Verdon, doet dienst als de oostelijke toegangspoort tot de kloof.
 • Castellane heeft een mooi historisch centrum met een middeleeuws verleden, prachtige stadspoorten, typerende huisjes en nauwe straatjes.
 • De twee kerken van de stad, l’Église Saint-Victor en l’Église du Sacré-Coeur, zijn mooie bezienswaardigheden.
 • Boven de stad vind je op een hoge klif nog een klein kerkje, genaamd Notre Dame du Roc.
 • In Castellane zijn er ook verschillende ruïnes uit de middeleeuwen en de Romeinse tijd. Archeologische vondsten vind je in le Musée Sirens & Fossiles.

Moustiers-Sainte-Marie

 • Aan het westelijke einde van de kloof vind je Moustiers-Sainte-Marie, een pittoresk stadje, gelegen op een rots in de natuur.
 • Moustiers-Sainte-Marie wordt ook wel de parel van de Verdon genoemd, met dank aan zijn authentieke gebouwen en gezellige nauwe straatjes.
 • De middeleeuwse stad heeft een aantal prachtige historische gebouwen, zoals de Romaanse Église Notre-Dame-de-l’Assomption en het kleine kapelletje boven de stad.

Aiguines

 • Tussen de zuidelijke zijde van de Gorges du Verdon en le Lac de Sainte-Croix vind je het stadje Aiguines.
 • Net als Castellane en Moustiers-Sainte-Marie is deze stad zeker een bezoekje waard.
 • Zo heb je bezienswaardigheden als le Château d’Aiguines met haar gekleurde dak en la Chapelle Saint-Pierre boven het kasteel.

Trigance

 • Halverwege de kloof aan de zuidelijke oever ligt het dorpje Trigance.
 • Dit dorp is klein en rustig, en heeft een middeleeuwse burcht. Vanuit de burcht heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de omgeving.
 • De combinatie van smalle straatjes en oude huizen maakt van dit dorpje een leuke plek om te voet te verkennen.

La Palud-sur-Verdon

 • Halverwege de noordelijke oever ligt het dorpje La Palud-sur-Verdon.
 • Dit dorp is een belangrijk centrum voor de bergsport.
 • Wandelaars, fietsers en klimmers kunnen zich hier volop uitleven.
 • Het ecomuseum Maison des Gorges du Verdon ligt in een achttiende-eeuws kasteel, hier kom je meer te weten over de natuur en de dieren in de kloof.
 1. Route langs de dorpjes in de Gorges du Verdon

Hierbij een kleine roadtrip langs de dorpjes in de Gorges du Verdon, met start en aankomst in Castellane.

 1. Praktische informatie

 • In het hoogseizoen wordt het erg druk in en rondom de Gorges du Verdon.
 • In het laagseizoen, zoals in april en mei, zijn er bijna geen toeristen te vinden.
 • De meeste bloemen in de regio bloeien in mei en juni en kleurt de kloof naast groen en blauw in nog veel meer prachtige kleuren.
 1. Waar verblijven in de Gorges du Verdon?

Camping La Ferme de Castellane

Hou je van kamperen en geniet je graag van de buitenlucht? Op Camping La Ferme de Castellane kun je overnachten in een tent, mobilhome of chalet. De camping ligt op nog geen 2 kilometer van de Verdon rivier in het gezellig dorpje La Lagne op 3 kilometer van Castellane. Meer info en boeken.

Nog meer campings in de Verdon? Bekijk hier alle campings in en rond de Gorges du Verdon.

Hôtel La Bonne Auberge

Hôtel La Bonne Auberge ligt in het charmante stadje Moustiers-Sainte-Marie op 5 kilometer van de Gorges du Verdon. Alle gasten kunnen in de lente-en zomermaanden verfrissing zoeken in het ruime zwembad. Meer info en boeken.

Op zoek naar nog meer verblijven in en rond de Gorges du Verdon? Bekijk hier alle hotels, B&B's en chambres d'hôtes in de Verdon.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan de Gorges du Verdon

Benieuwd naar hoe de Gorges du Verdon eruitziet? In deze video vlieg je mee door kloof en langs de rivier van de Verdon. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf de Gorges du Verdon moeten bezoeken.

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 mei 2021 - Decoene Pierre

Zéér goede site, zéér gebruiksvriendelijk, zelfs al aangeraden aan vrienden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?