25 x mooiste bezienswaardigheden in Bretagne: Info, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x mooiste bezienswaardigheden in Bretagne: Info, tips & foto's

28 november 2022 in Bretagne18 reacties

De mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek aan Bretagne

Bretagne is op en top Frankrijk. Deze regio is voor velen dan ook niet voor niets een favoriete vakantiebestemming, het schiereiland heeft namelijk veel te bieden. Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden, steden en stranden, maar ook een ruige kustlijn en prachtige natuur. De regio Bretagne bestaat uit steden zoals Vannes, Quimper, Brest, Saint-Malo en Rennes.

Wil je een aantal dagen of een langere vakantie doorbrengen in Bretagne? Dan hebben we de beste bezienswaardigheden en de leukste steden en stranden voor je op een rijtje gezet.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Bretagne

  1. Rennes

De hoofdstad van de regio Bretagne, Rennes, staat natuurlijk bovenaan je verlanglijstje als je een bezoek brengt aan de regio. Rennes ademt charme en authenticiteit. Hier proef je het Franse leven van heel dichtbij. Rennes is bovendien erg geliefd onder studenten, daar zal je niet naast kunnen kijken. De stad heeft echter veel meer te bieden, want in Rennes kan je ook culinair genieten. Er zijn tal van bistro’s, cafés én restaurantjes waar je kan genieten van de Franse keuken of een goede kop koffie.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Rennes.

Wat te zien of doen in Rennes?

  • Het straatbeeld van Rennes wordt gedomineerd door oude huizen waar het vakmanschap vanaf spat. De bouwwerken zijn stuk voor stuk bijzonder en uniek. Die bijzondere architectuur geven Rennes een gezellige en warme uitstraling.
  • In het centrum van Rennes vind je tevens de Notre-Dame kerk. Je vergaapt je hier aan de architectuur van deze kathedraal.
  • Je kan het bijzondere bouwwerk ook vanbinnen bekijken door een bezoek te brengen aan het Musée des Beaux Arts ofwel, het museum voor schone kunsten.
  • Franse sferen proef je in Rennes op de Marché des Lices, een gezellige markt waar je lokale producten en bloemen uit de streek kan kopen.
  • Bretagne, en daarmee ook Rennes, staat bekend om haar mooie natuur. Wil je dichtbij de stad Rennes blijven maar toch even genieten van een mooi park of tuin? Breng dan een bezoek aan de Engelse bloementuin Parc du Thabor. Op deze plek kan je ook genieten van een gezellige picknick omringd door al het groene natuurschoon.

VERBLIJFTIP: Le Nemours Rennes is een ietwat chiquer hotel op wandelafstand van het historische centrum. Het hotel biedt zowel kamers als suites ingericht in verschillende rustgevende kleuren. Dagelijks wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd met onder meer biologische en lokale producten. Meer info en boeken.

  1. Saint-Malo

In het noordelijke gedeelte van Bretagne vind je Saint-Malo, een historische havenstad die teruggaat tot de 6e eeuw. De stad Saint-Malo is oud én modern tegelijk. Je kunt hier niet alleen genieten van cultuur en geschiedenis, maar ook van trendy clubs, café's en restaurants. Ook shoppen kun je prima in Saint-Malo. Wil je een dagje stad combineren met het strand? Ook dan zit je hier goed.

Stadswal

Saint-Malo heeft een imposante wal die de stad omringd, compleet met torens die je op elke hoek van de straat terug kunt zien. De stadswal kun je tevens bewandelen voor een mooi uitzicht van bovenaf over de stad. Je ziet dan een duidelijke tweedeling tussen het oude stadscentrum, de kust en de haven.

Fort National

Saint-Malo heeft een eigen fort, genaamd Fort National. Het Fort National stamt uit de 17e eeuw en had het beschermen van de stad Saint-Malo tegen aanvallen vanuit Engeland als belangrijkste doel. Het fort ligt op een eilandje dat enkel bij laag water te bezoeken is, als je het wilt bezoeken bekijk je dus best even de getijden.

  1. Cancale

Ook een gezellige Franse stad om te bezoeken in Bretagne is Cancale. Gelegen in de baai van de Mont Saint-Michel, is Cancale niet alleen de 'oester hoofdstad', het is tevens een populaire badplaats waar men heerlijk kan kuieren op de kades en de pieren, of kan ontspannen op de stranden. De omgeving rondom Cancale is erg groen en je vindt er mooie bossen en natuurgebieden. Deze stad in Bretagne is dan ook zeer de moeite waard om op te nemen in je to-do-list.

La Haute Ville

Naast de Franse keuken heeft Cancale nog meer leuke bezienswaardigheden zoals La Haute Ville. Dit is een stadsdeel dat hoger is gelegen en plaats biedt aan de de kerk van Saint-Méen. Je kan deze kerk beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Proef de alombekende oesters van Cancale

Als je een liefhebber bent van zeevruchten mag je deze stad zeker niet overslaan, Cancale staat namelijk bekend om haar oestervangst. Het oude vissersdorp ligt direct aan zee en heeft een oude sfeervolle binnenstad en een haven. Hier vind je tal van visrestaurants waar je de alombekende platte oesters kan proeven.

  1. Golfe du Morbihan

Mor Bihan is Bretons voor "kleine zee" en die naam is heel toepasselijk voor dit gebied aan de zuidkust van Bretagne, tussen Locmariaquer en Port Navolo. De golf is een binnenzee van ongeveer 20 kilometer breed waar ongeveer 40 eilanden boven de golven uitsteken. De meeste zijn nauwelijks bewoond.

Overal zie je romantische inhammen, ongerepte stranden en hier en daar ligt een haventje. Fauna en flora gedijen hier uitstekend. De golf is sinds 1990 een beschermd natuurreservaat. Het is geen toeval dat dit deel van Bretagne erg populair is.

Veerboten naar Île aux Moines of naar Île d'Arz

  • Dit zijn de enige twee eilanden die toegankelijk zijn voor bezoekers. De overige eilanden zijn niet toegankelijk of zijn privébezit.
  • Moines is ongeveer 6 kilometer lang en is daarmee het grootste van alle eilanden. Je zal ongetwijfeld verrast zijn door het uitbundige kleurenpallet en de zoete geuren van mimosa, camelia en zelfs sinaasappelbomen. Het lijkt alsof je hier in een van de zuidelijkere streken van Europa bent. Omdat auto's verboden zijn, kun je ongestoord wandelen en fietsen terwijl je geniet van de zee, de geuren, de vissershuisjes en de rust.
  • Île d'Arz is kleiner, maar er loopt wel een mooi wandelpad rond het eiland van ongeveer 18 kilometer lang, en je kan er natuurlijk ook fietsen. In het midden van het eiland ligt het stadje Arz, waar de clusters van huisjes en de gezellige pleinen een mooi plaatje vormen.
  1. Locmariaquer

Wanneer je in de Golf van Morbihan bent, ga dan in elk geval naar Locmariaquer om de interessante neolithische archeologische site te bekijken. Je ziet hier een graftombe en een enorme monoliet die meer dan 5000 jaar oud zijn.

De megalieten van Locmariaquer vormen een complex van neolithische bouwwerken, bestaande uit de grote graftombe Er-Grah, een dolmen bekend als de Table des Marchands, en de Gebroken Menhir van Er Grah, het grootste blok steen dat door neolithische mensen vervoerd en rechtop gezet werd. Uit computermodellen is gebleken dat die gebroken menhir rond 4000 v. Chr. tijdens een aardbeving beschadigd werd. Iets verderop kan je de honger stillen in Carnac.

  1. Océanopolis

De top bezienswaardigheid in Brest is Océanopolis, en dat al sinds 1990. In drie paviljoens wordt het leven in de verschillende oceanen ter wereld op bijzondere wijze getoond. Je kan er in een interactieve zaal heel wat opsteken over de oceanografie, het fenomeen van de getijden, de voedselketen, de gevaren in zee. Je kan een simulatie meemaken van een afdaling naar een onderzeebasis voor de Bretonse kust, kijken naar kwallen, zeehonden, zeesterren, …

Waggelende pinguïns zie je in het poolpaviljoen. Multimedia vertellen je alles over het noord- en zuidpoolgebied. Bv. hoe ontstaat ijs en wat is de rol voor het klimaat? Ook de zeehonden en robben vragen er je aandacht en in het tropische paviljoen vind je een oneindig aantal aquaria met kleurrijke tropische vissen en haaien uit Indische Oceaan, Caraïbische Zee,...

Praktische info voor je bezoek aan Océanopolis

TOEGANGSTICKETS: Wil je graag die ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijden? Bestel dan zeker je tickets voor Océanopolis online op voorhand!

  1. Goas Treiz in Trebeurden

Aan de Côtes d’Armor in Bretagne vind je het strand Goas Treiz. Als je een liefhebber bent van watersport, dan ben je hier op de juiste plaats. Dit strand is namelijk bij uitstek geschikt om te surfen, maar natuurlijk ook om te zwemmen of te vissen. Een aanrader is de zonsondergang, die is hier bijna altijd adembenemend mooi. Zodra de zon begint te zakken, krijgt het strand van Goas Treiz een romantische uitstraling.

  1. L'île Vierge in Crozon

In Finistère vind je ook een schiereiland met een prachtig kiezelstrand. De baai heeft een idyllische uitstraling en wordt omringd door rotspartijen en pijnbomen die een heerlijke geur verspreiden. Je waant je daardoor dus echt even in het paradijs. Het strand van L'île Vierge is ook geschikt voor kanoërs, vanuit een kajak kan je de diverse grotten langs de kustlijn namelijk perfect verkennen.

Voor kinderen is het strand minder geschikt, je bereikt het strand namelijk via een steil rotspad. Je wordt onderweg wel getrakteerd op mooie uitzichten en helderblauw water.
  1. Carnac

In de regio Morbihan in de plaats Carnac vind je één van de grootste stranden van Bretagne. Het strand is voorzien van een strandwacht en diverse huisjes die je kunt huren om spullen in te bewaren. Dit strand is dus erg geschikt voor families met kinderen. Het zand is helderwit en de kleur van het water azuurblauw. Doe je liever iets actiefs? Het grote strand van Carnac is ook geschikt voor watersporten zoals surfen of kanoën.

De menhirs van Carnac

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac in Bretagne voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. Om beschadiging door toeristen zoveel mogelijk te vermijden is het alleen van oktober t/m maart toegestaan om tussen de megalieten te lopen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect, kan je de stenenrijen het beste bezoeken bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag.

De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang, 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

  • In Le Menec (bekijk ligging) alleen al staan er 1099 menhirs in 11 rijen over een lengte van 1160 meter. De hoogste is zelfs 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech).
  • Kermario (bekijk ligging) telt er 1029, waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west.
  • In Kerlescan (bekijk ligging) bevinden er zich 555.
Je kan veel leren over de mythische megalieten in het Musée de Préhistoire. Het museum focust op de prehistorie van het laatpaleolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd. Meer info op de website.

TIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

  1. Vannes

Vannes is een middeleeuwse stad vol kunst en historie. De stad staat bekend als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes levert enkele mooie plaatjes op, maar de grootste troef van Vannes is het ommuurde stadscentrum met de knappe vakwerkhuizen in de smalle straatjes.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar het middeleeuwse Maison de Vannes. Op de voorgevel zie je twee borstbeelden van een lachende man en vrouw, bekend als "Vannes et sa femme", die een van de iconische symbolen van de stad zijn geworden.

Wat nog meer zien en doen in Vannes?

  • Naast een wandeling langs de haven, kan je ook wandelen over de restanten van de Gallo-Romeinse stadsmuur.
  • Mis tijdens je wandeling ook zeker het majestueuze Château de l'Hermine niet, dat in de stadswallen is geïntegreerd.
  • Geniet van het mooiste uitzicht vanaf de Promenade de la Garenne.
  • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Musée des Beaux-Arts in La Cohue.
  • Ook de Saint-Pierre kathedraal die geclassificeerd is als historisch monument, is zeker een bezoekje waard.
Geniet vanaf de stadsmuren van Vannes van het panoramische uitzicht op de omgeving.

VERBLIJFTIP: Maison de la Garenne & Spa is gevestigd in een 19e-eeuws huis in het centrum van de stad. De gezellige B&B wordt omgeven door prachtige tuinen en biedt moderne kamers, een heerlijk ontbijtje en een spa waar je lekker kan ontspannen. Meer info en boeken.

  1. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre, dat hoog boven de rivier de Arz uittorent, is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk en mag dus zeker niet op deze lijst ontbreken. In het hoogseizoen kan het hier gezellig druk worden, maar laat dat je niet afschrikken. Maak een wandelingetje door de smalle straatjes om de met bloemen versierde huizen, ateliers en werkplaatsen te bewonderen.

Je ziet een aantal andere mooie gebouwen in Rochefort-en-Terre, waaronder het 16e-eeuwse, vakwerkhuis Café de la Pente en het renaissancistische postkantoor. De vrolijke geraniums aan de huizen en de ongewoon kleurige uithangborden maken het plaatje compleet. Als je toe bent aan verfrissing, overweeg dan even langs te gaan bij Le Rucher Fleuri in Rue du Porche, dat bekend is om zijn pain d'epices.

Château de Rochefort-en-Terre

De blikvanger van de stad is natuurlijk het 12e-eeuws kasteel van Rochefort-en-Terre. Het werd in 1793 verwoest, maar in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd door de in Frankrijk geboren Amerikaanse schilder Alfred Klotz. Alleen de voorgevel van het oorspronkelijke bouwwerk stond nog overeind; Klotz reconstrueerde de rest. Het herbergt nu een aantal van zijn schilderijen en ook een verzameling voorwerpen die laten zien hoe het leven op het platteland van Bretagne er vroeger uitzag.

  1. Schiereiland Quiberon

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van een spectaculaire ruige kuststrook in het westen tot de fijne zandstranden in het oosten. Vroeger was het een eiland op zich maar in de jaren tachtig groeide Quiberon uit tot een belangrijke bestemming van Bretagne. Er verschenen pittoreske villa’s aan zee en vakantiegangers ontdekten de lange zandstranden en het zonnige klimaat.

Quiberon heeft meer te bieden dan alleen de bekende fijne zandstranden waar je kan rondslenteren. De gezellige dorpjes van het eiland zijn zeker ook het bezichtigen waard. Je vindt er kleurrijke huizen, typerend voor Bretagne en talloze restaurants waar je kan genieten van heerlijke gerechten als 'fruit de mer'.

  1. Belle-Île-en-Mer

Het eiland Belle-Île meet 17 kilometer op 9 kilometer en is daarmee het grootste van de Bretonse eilanden. Je komt hier voor het strand, een frisse duik in het water en een wandeling langs de kliffen en de vele kleine inhammen. De meest opvallende attractie op Belle-Île-en-Mer is de imposante citadel van Vauban (10 hectare groot), genoemd naar de maarschalk en bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707).

Citadel de Vauban

Het oorspronkelijke verdedigingsbolwerk ligt in de hoofdplaats Le Palais. Het verdedigen van je grondgebied was in die tijd noodzakelijk, want ook de Saksen, Vikingen en Britten zagen het strategische belang van het eiland in. Het diende ook lange tijd als gevangenis en is nu een museum-hotel. In het museum staan modellen van zeilschepen opgesteld.

Je kan hier ook terecht voor informatie over de geschiedenis van het eiland en voor een bezoek aan een kruitmagazijn, de keukens, de kazemat, en de voormalige gevangenis. Je zal ontdekken dat veel beroemde mensen op het eiland verbleven. De actrice Sarah Bernhardt was bijvoorbeeld erg gesteld op Belle-Île; er is zelfs een museum naar haar genoemd. Een andere beroemdheid is Claude Monet. Hij schilderde hier maar liefst 38 doeken.

  1. De zoutvlaktes van Guérande

Het stadje Guérande is beroemd om de zoutwinning die hier al sinds de Romeinse tijd plaatsvindt. Guérande wordt omgeven door zoutvlaktes en omsloten door middeleeuwse stadsmuren. Na je bezoek aan de zoutvlaktes raden we aan ook even het centrum van de stad binnen te wandelen. Je betreed het stadje nog steeds via de oude stadspoorten die dateren uit de 14e eeuw, hoewel ze door de eeuwen heen verschillende keren herbouwd werden.

Als je onderdoor de stadspoort Porte Saint-Michel loopt, zie je vlak voor je het stadsmuseum in de voormalige gouverneurswoning. Het is ingericht zoals in de tijd van de gouverneur en herbergt archeologische vondsten en kunstwerken uit de streek. Vanuit dit museum kan je een wandeling langs de stadsmuren maken. Je kan ook de torens van de stadsmuren beklimmen voor een prachtig uitzicht over Guérande en de omringende zoutvlaktes.

In het stadscentrum mag je zeker de vele oude vakwerkhuizen en verschillende charmante boetiekjes en ateliers niet missen. Het is de moeite waard even de tijd te nemen om door de straten te slenteren. Ze werden volgens een typisch Romeins stratenplan aangelegd en het is er dus moeilijk verdwalen. Elke woensdag en zaterdag vindt hier een lokale markt plaats waar je de plaatselijke lekkernijen kan proeven.

  1. La Plage de Tahiti in Île de Groix

In de regio Morbihan kun je een bezoek brengen aan één van de meest exotische stranden van Bretagne. La Plage de Tahiti ligt verscholen tussen de rotsen en heeft hagelwit zand en helderblauw water te bieden. Hier kun je ook prima snorkelen. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht, aan de horizon zie je het eiland Louet met haar markante kasteel van Taureau liggen. Je bereikt dit strand via een romantisch pad langs de kust, dat al een voorsmaakje is van wat je te wachten staat.

  1. Côte de Granit Rose in Ploumanac’h

Naast het feit dat Bretagne mooie steden en stranden bevat heeft het nog meer bijzonderheden. De Roze Granietkust van Bretagne is namelijk heel bekend. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de rotsen langs het water hier roze door een natuurlijk proces. Zeker rond zonsondergang is de roze kleur goed te zien. Je vindt een stukje Côte de Granit Rose in Ploumanac’h, een oud vissersdorpje dat haar inkomsten nu vooral uit het toerisme haalt. Neem vooral even rustig de tijd en strijk neer op één van de vele roze rotsen. Werp een blik op het water en wie weet spot je zelfs een aantal dolfijnen.

  1. L'île de Bréhat

Ile de Bréhat bevindt zich in het midden van een klein groepje eilandjes voor de noordkust van Bretagne. Wanneer je dit eiland benadert met de boot, zal je meteen versteld staan van de de verscheidenheid aan flora en de schoonheid van haar landschap. Zo wordt het eiland ook wel “île aux fleurs” (bloemeneiland) genoemd. En dat niet voor niets..

Bréhat staat vooral bekend om zijn doolhof van smalle straatjes met talloze bloementuinen. Het eiland wordt omringd door de bekende roze granieten rotsen en heeft een verbazingwekkende ruige natuur. Breng een dagje door op het eiland en slenter door de straten met charmante huizen en ontdek de imponerende baaien van het eiland.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Bretonse eilanden in ons uitgebreid artikel "hoe eilandenhoppen in Bretagne".
  1. Cap Fréhel

70 meter boven de zee bieden de kliffen uit leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel één van de mooiste uitzichten van Bretagne. Cap Fréhel is een landtong aan de smaragdkust Côte d’Emeraude in noordoosten. Bovendien ook één van de grootste heidegebieden van Europa bezoeken waar een grote kolonie vogels verblijft. Een uitzonderlijke plek, gelegen tussen gaspeldoorn en heide, met een vogelreservaat en een wandelpad dat leidt naar het beroemde fort van La Latte.

Fort la Latte

Het kasteel Fort la Latte heeft zoals de meeste vestingen op strategische plaatsen in Bretagne een bewogen geschiedenis. Het fort werd in de 14e eeuw tussen twee ravijnen op een steile rotswand gebouwd. Het was vaak het mikpunt van verwoestingen en aanvallen. De vesting staat op een klif en is aan 3 zijden omringd door water.

Toen Lodewijk XIV aan de macht kwam, zorgde hij voor nieuwe bescherming van kastelen aan de kusten. Dit gebeurde ook met Fort la Latte tussen 1690 en 1715. De restauratie kan je de dag van vandaag bewonderen tijdens je bezoek aan Bretagne.

  1. Enclos paroissial van Saint-Thégonnec

Van de enclos paroissial van Saint-Thégonnec wordt gezegd dat het de mooiste van heel Bretagne is. Het dorp wist aanzienlijke rijkdom op te bouwen met de winsten uit de textielindustrie en een groot deel van die rijkdom werd ook hier gebruikt voor de oprichting van de gesloten parochie.

De massieve triomfpoort dateert uit 1587. De kerk heeft in de loop der eeuwen verschillende verbouwingen ondergaan. Vooral het houtsnijwerk is opmerkelijk en mis ook zeker de preekstoel niet. Op 8 juni 1998 werd de kerk zwaar beschadigd door een brand. Meer dan 7 jaar lang hielden gespecialiseerde restaurateurs, timmerlieden, metselaars, dakdekkers en andere ambachtslieden zich bezig met de hele restauratie. Het resultaat is verbluffend.

Het ossuarium hier doet eerder dienst als een kapel. Het indrukwekkende bouwwerk werd neergepoot tussen 1676 en 1682. In het ossuarium van Saint-Thégonnec werden de doden opgebaard tot vlak voor de bijzetting. Het is een mooi voorbeeld van renaissancistische architectuur. Naast het knekelhuis staat een altaar met daaronder een crypte uit 1702.

Wist je dat er nog meer enclos paroissiaux in Bretagne te bezoeken zijn?
  1. Usine marémotrice de la Rance

Voordat de Rance in het Kanaal uitmondt, wordt het water opgehouden door een dam, gebouwd tussen 1961 en 1966. Deze dam vormt een brug tussen Dinard en Saint-Malo, die het verkeer elders in de vallei aanzienlijk ontlast. De getijdencentrale, de Usine marémotrice de la Rance, ligt in een tunnel op de dam. Het is de op één na grootste getijdencentrale ter wereld.

Daardoor is niet alleen de Rance altijd bevaarbaar, maar wordt ook een enorme energiemassa opgewekt. Enkele cijfers: 24 turbines leveren elektriciteit voor een vermogen van 320 megawatt, genoeg om ongeveer 300 000 inwoners van elektriciteit te voorzien. De centrale kan jaarlijks ongeveer 540 000 MWh aan elektriciteit opwekken. Een getij zorgt voor een aanvoer van 18 000 m² water, of tien keer zoveel als de Rhône kan verdragen.

De centrale is sinds november 1966 in gebruik en kan gratis bezocht worden. Een interactieve route brengt je langs een educatief pad waarbij uitleg gegeven wordt over duurzame energiebronnen (wind, waterkracht, zonnepanelen, enz.). Deze fascinerende site is leerzaam en eens iets anders om te doen. Meer info op de website.

  1. Het viaduct van Morlaix

Morlaix, een niet te missen stop tijdens je roadtrip door Bretagne. Het is na Brest de tweede stad van Finistère-Nord. Deze stad drukte zijn stempel op de laken- en lederhandel en maakte slim gebruik van haar toegang tot de zee. Tegenwoordig is een van de overheersende kenmerken van Morlaix het enorme stenen viaduct dat boven de stad hangt. Het is bijna 60 meter hoog en 300 meter lang.

Wandel door het stadscentrum en bewonder de opmerkelijke historische vakwerkhuizen. Typisch voor Morlaix zijn de zogenaamde lantaarnhuizen met hun iconische glazen koepeldaken. Ze werden gebouwd tussen de 15e en de 18e eeuw en de meeste zijn erg goed bewaard gebleven.

  1. Menhir van Kerloas

Als je de hoogste menhir op Franse bodem wil zien, moet je landinwaarts gaan naar Saint-Renan. Hier kan je de Menhir van Kerloas bezichtigen, een kolos van ongeveer 5000 jaar oud die 9,5 meter boven je uittorent (zie ligging op de kaart). Er is ook een legende aan verbonden. Pasgetrouwde stellen kwamen hierheen om hun buik tegen de steen te wrijven. Mannen deden dat in de hoop mannelijke erfgenamen te verwekken, vrouwen om... thuis het meeste gezag te krijgen.

  1. Bos van Huelgoat

Om jezelf te verliezen in een magische wereld van bemoste rotsblokken die aanvoelt als het decor van een sprookje, ga je naar het Huelgoat, wat letterlijk “diep bos” betekent. Het ligt genesteld in het Parc d'Armorique in het centrum van Finistère. Deze rotsachtige vallei heeft als inspiratie gediend voor veel Arthuriaanse en christelijke mythes en legendes.

  • Baan je een weg naar beneden vanaf het rustige meer en daal af langs de steile weg in de "duivelsgrot".
  • Je kan ook een inkeping in de rots bezoeken waar de Maagd Maria en Jezus zouden hebben vertoefd.

Verderop verken je plaatsen waar koning Arthur verbleven zou hebben. Een lokale legende vertelt zelfs dat hij hier een schat verborgen zou hebben. Nog een andere legende meent dat deze plek ontstaan is door een Keltische reus die rotsblokken in het rond gooide. Andere verhalen beweren dan weer dat het de reus Gargantua was die de rotsen gooide nadat hij ontevreden was over een papje dat hem werd opgediend. Hij is een hoofdpersonage in een reeks 16e-eeuwse romans van François Rabelais. Men gelooft dat oude verdedigingswerken hier door plaatselijke Keltische stammen gemaakt zijn.

WANDELTIP: Wij hebben alvast een wandeling uitgestippeld door het bos van Huelgoat.
  1. Bezoek de mooiste kastelen van Bretagne

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bezoek dan eens de kastelen en burchten tijdens je roadtrip door Bretagne. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over de regio vind je prachtige kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen.

Enkele van onze favoriete kastelen in Bretagne:

  • Het middeleeuws kasteel van Fougères, één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Europa.
  • Kasteel van Vitré, gebouwd op een rots op de heuvel Sainte-Croix met een opvallend mooie toegangstoren.
  • Château de Suscinio dat dienst deed als buitenverblijf voor de hertogen van Bretagne. Rond de kastelen liggen mooie tuinen en vijvers en vanaf de toren krijg je een prachtig uitzicht over de oceaan en het schiereiland.
  • Het 11e-eeuwse kasteel van Brest, zowat het enige overblijfsel uit de lange geschiedenis van de stad.

NOG MEER KASTELEN? Wil je nog meer kastelen en burchten bezoeken in Bretagne, lees dan ook onze pagina met onze favoriete kastelen in Bretagne.

  1. Notre-Dame de Tronoën

Vlakbij de rand van de baai van Audierne pronkt een kapel vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de omringende duinlandschappen. Tegenwoordig wordt de Notre-Dame de Tronoën beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de streek. Talrijke vondsten uit de ijzertijd en de Gallo-Romeinse tijd zijn hier opgegraven.

De kapel werd gebouwd in de 15e eeuw, vlakbij een mythische fontein waarvan gezegd wordt dat het water veel ziektes kon genezen. Neem zeker de tijd om de calvarieberg te bewonderen, waar twee afzonderlijke granieten reliëffriezen de kindertijd en de Passie van Christus illustreren.

  1. Vulkanische heuvel Ménez-Hom

Een vulkanische heuvel, Ménez-Hom, biedt prachtige uitzichten over het omringende landbouwlandschap. Het is een populaire plek bij wandelaars en paragliders. Vanop de top van de heuvel worden ook modelvliegtuigen gelanceerd. We raden je aan om de auto achter te laten op de parkeerplaats beneden en dan naar boven te klimmen om van de panoramische vergezichten te genieten.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van een vakantie in Bretagne

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie in de regio Bretagne? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bretagne.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 februari 2024 - Stefaan

Hele overzichtelijke, praktische, duidelijke, mooie reisgids !! Echt een aanrader !!

- 6 november 2023 - Christa Hermans

Bretagne.... ik heb er nog maar een klein stukje van gezien. Maar oh, wat smaakte het naar meer. En met behulp van de tips van reisroutes gaat dat zeker goed komen. Bedankt!

- 29 augustus 2023 - Bernard vander stricht

Zeer handige gids met interessante informatie. Spijtig dat het niet in boekvorm bestaat wat handiger zou zijn op reis

- 15 augustus 2023 - Geert Seebregts

IK heb jullie informatie over de reisgids doorgenomen ,omdat wij volgend jaar een rondreis willen maken door Bretagne en zeer verrast waren wat jullie een mooie route hebben uitgestippeld. Wij gaan daar zeker gebruik van maken en ga de reisgids van de week bestellen.

- 16 juli 2023 - Elke Goessens

Zeer mooie, duidelijke en uitgebreide gids. Echt top!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?