Dé 20 x top bezienswaardigheden in Bretagne: Info, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 20 x top bezienswaardigheden in Bretagne: Info, tips & foto's

24 juni 2022 in Bretagne8 reacties

De mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek aan Bretagne

Bretagne is op en top Frankrijk. Deze regio is voor velen dan ook niet voor niets een favoriete vakantiebestemming, het schiereiland heeft namelijk veel te bieden. Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden, steden en stranden, maar ook een ruige kustlijn en prachtige natuur. De regio Bretagne bestaat uit steden zoals Vannes, Quimper, Brest, Saint-Malo en Rennes.

Wil je een aantal dagen of een langere vakantie doorbrengen in Bretagne? Dan hebben we de beste bezienswaardigheden en de leukste steden en stranden voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Waarom op vakantie naar Bretagne?

Om een beter beeld te krijgen van de regio is het niet alleen belangrijk om de steden van Bretagne te leren kennen, maar ook om iets meer te weten te komen over de ligging. Bretagne is een westelijk gelegen schiereiland in de gelijknamige provincie. Pays de la Loire vind je zuidelijk van Bretagne, terwijl Normandië noordelijker liggen. De regio is ideaal om cultuur en natuur te combineren, er zijn verschillende leuke steden te vinden maar ook adembenemende stranden.

Op citytrip naar Bretagne?

Bretagne is zeker geschikt voor een citytrip, maar er zijn ook voldoende bezienswaardigheden om je wat langer te kunnen vermaken. De Franse regio heeft namelijk tal van bijzondere en leuke steden. We hebben onze favoriete steden van Bretagne voor je op een rij gezet, die vind je verderop in het artikel. Natuurlijk voorzien we je ook van een aantal must-sees en bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens jouw vakantie in Bretagne.

Een strandvakantie in Bretagne?

Bretagne heeft in zijn totaliteit meer dan 2500 kilometer aan kust, het ene stukje nog adembenemender dan het andere. Aan de westelijke en noordelijke kant van het schiereiland is de kust vooral ruig en onherbergzaam. Je vindt er gigantische rotspartijen maar hier en daar ook kleine strandjes. Aan de zuidkant vind je kusten die perfect zijn voor een strandvakantie of een dagje genieten op het strand.

Onze tip: Download onze 8-daagse autoroute langs de kusten van Bretagne. Bijzondere roadtrip van Roscoff tot Carnac.
 1. Rennes

De hoofdstad van de regio Bretagne, Rennes, staat natuurlijk bovenaan je verlanglijstje als je een bezoek brengt aan de regio. Rennes ademt charme en authenticiteit. Hier proef je het Franse leven van heel dichtbij. Rennes is bovendien erg geliefd onder studenten, daar zal je niet naast kunnen kijken. De stad heeft echter veel meer te bieden, want in Rennes kun je ook culinair genieten. Er zijn tal van bistro’s, cafés én restaurantjes waar je kunt genieten van de Franse keuken of een goede kop koffie.

Wat te zien of doen in Rennes?

 • Het straatbeeld van Rennes wordt gedomineerd door oude huizen waar het vakmanschap vanaf spat. De bouwwerken zijn stuk voor stuk bijzonder en uniek. Die bijzondere architectuur geven Rennes een gezellige en warme uitstraling.
 • In het centrum van Rennes vind je tevens de Notre Dame kerk.Je kunt je vergapen aan de architectuur van deze kathedraal, maar je kunt het bijzondere bouwwerk ook vanbinnen bekijken door een bezoek te brengen aan het Musée des Beaux Arts ofwel, het museum voor schone kunsten.
 • Franse sferen proef je in Rennes op de Marché des Lices, een gezellige markt waar je lokale producten en bloemen uit de streek kunt kopen.
 • Bretagne, en daarmee ook Rennes, staat bekend om haar mooie natuur. Wil je dichtbij de stad Rennes blijven maar toch even genieten van een mooi park of tuin? Breng dan een bezoek aan de Engelse bloementuin Parc du Thabor. Op deze plek kun je ook genieten van een picknick temidden van het groen.
 1. Bécherel

Niet ver van Rennes gelegen bevindt zicht het pittoreske stadje Bécherel. Hier wandel je door de middeleeuwse straatjes en een schilderachtige omgeving. Er hangt een bijzondere sfeer in dit stadje want overal hebben de granieten huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw hun bijzondere karakter behouden. Bovendien staat in deze stad alles in het teken van 'het boek': boekhandels, boekbinderijen, kalligrafen enzoverder. Bécherel staat ook wel bekend als 'de boekenstad'. Hoewel de boekhandels ieder hun eigen karakter hebben, reiken de boekenrekken in iedere boetiek tot aan het plafond, opgestapeld langs schoorstenen, muren en op de vloer.

"Onze tip: Ben jij een echte boekenworm en wil je deze stad bezoeken? De eerste zondag van de maand vind er hier een gezellige boekenmarkt plaats. Een leuk uitstapje en een perfecte gelegenheid om te duiken in de gezellige sfeer van Bretagne."
 1. Dinan

Als je een bezoek brengt aan Dinan, ga je even helemaal terug in de tijd. Dinan wordt namelijk omringd met een oude stadsmuur en haast omarmt door de rivier de Rance.

Wat zeker zien en doen in Dinan?

 • Naast de historische stadsmuur, vind je in deze stad ook het bijbehorende Chateau de Dinan. Op de toren van het kasteel kan je Dinan van bovenaf bewonderen en binnen in het kasteel vind je een museum waar oude relikwieën, meubelstukken en middeleeuwse wapens tentoongesteld worden.
 • Als je door Dinan wandelt, dan valt één ding je zeker op. De enorme sfeer die de rustieke huisjes uitstralen. De stad lijkt door de jaren heen niet veranderd te zijn.
 • In de 14e eeuw woonde er vooral leerlooiers in Dinan. Die vestigden zich vooral op de Rue du Jerzual, een steil straatje dat je zeker moeten bezoeken tijdens je citytrip. Nu kun je er tal van leuke kledingwinkels bezoeken, maar is er ook nog vakmanschap te bespeuren in de vorm van glasblazers.
 • Dinan is ook vergeven met imposante kathedralen en kerken. De één nog mooier dan de ander.
 • Even bijkomen van al deze geschiedenis? Strijk dan neer op een gezellig terras van de in overvloed aanwezige cafés en Franse bistro’s.
 1. Saint-Malo

In het noordelijke gedeelte van Bretagne vind je Saint-Malo, een historische havenstad die teruggaat tot de 6e eeuw. De stad Saint-Malo is oud én modern tegelijk. Je kunt hier niet alleen genieten van cultuur en geschiedenis, maar ook van trendy clubs, café's en restaurants. Ook shoppen kun je prima in Saint-Malo. Wil je een dagje stad combineren met het strand? Ook dan zit je hier goed.

Stadswal

Saint-Malo heeft een imposante wal die de stad omringd, compleet met torens die je op elke hoek van de straat terug kunt zien. De stadswal kun je tevens bewandelen voor een mooi uitzicht van bovenaf over de stad. Je ziet dan een duidelijke tweedeling tussen het oude stadscentrum, de kust en de haven.

Fort National

Saint-Malo heeft een eigen fort, genaamd Fort National. Het Fort National stamt uit de 17e eeuw en had het beschermen van de stad Saint-Malo tegen aanvallen vanuit Engeland als belangrijkste doel. Het fort ligt op een eilandje dat enkel bij laag water te bezoeken is, als je het wilt bezoeken bekijk je dus best even de getijden.

 1. Brest

Brest is één van de mooiste havensteden van Frankrijk. De stad werd zwaar getroffen tijdens de WOII maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen. Brest ligt op het meest westelijke deel van Bretagne en de ligging van de haven was erg strategisch, aangezien het de stad extra bescherming bood. Deze toegang wordt ook wel de Rade de Brest genoemd, een 25 km lange inham.

Aquarium van Océanopolis

Een topbezienswaardigheid in Brest is Océanopolis. Sinds 1990 wordt in 3 paviljoens het leven in de verschillende oceanen ter wereld op bijzondere wijze getoond. Zo kan je tijdens jouw vakantie nog wat opsteken over de oceanografie, het fenomeen van de getijden, de voedselketen en de gevaren in zee. Ook leuk om doen is een simulatie meemaken van een afdaling naar een onderzeebasis voor de kust van Bretagne. Check hier kwallen, zeehonden en zeesterren. In het poolpaviljoen spot je dan weer waggelende pinguïns.

Ontdek hoe ijs ontstaat en wat de rol van het klimaat is. Zeehonden en robben vragen er je aandacht. In het tropische paviljoen vind je uiteraard een oneindig aantal aquaria met kleurrijke tropische vissen uit de Indische Oceaan en Caraïbische Zee. Maar natuurlijk spot je er ook verschillende soorten haaien. Wil jij Océanopolis bezoeken? Trek er dan minimaal een halve dag voor uit. Meer informatie over openingsuren vind je op de website.

 1. Fougères

Fougères is een klein stadje in het noordoostelijk deel van Bretagne en heeft zijn cultureel erfgoed en zijn invloed te danken aan zijn uitzonderlijke locatie op de grens van Bretagne, Maine en Normandië. Wat je onmiddellijk zal opvallen zijn de torens. De omwalling van Fougères telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw, nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland, werd vernield. Een rondleiding geeft je heel wat details vrij over hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden voor Bretagne.

Dé trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel. Het kasteel van Fougéres is gebouwd in het dal en werd vroeger omgeven door moerasland. Hierdoor was het kasteel vroeger bijna niet te veroveren. De oudste delen van het kasteel stammen nog uit het begin van de elfde eeuw en zijn dus al bijna duizend jaar oud. Naast het kasteel staat het stadje ook bekend om zijn prachtige tuinen.

Onze tip: Download onze uitgestippelde autoroute door Normandië en Bretagne, maak een roadtrip langs de mooiste bezienswaardigheden.

 1. Cancale

Ook een gezellige Franse stad om te bezoeken in Bretagne is Cancale. Gelegen in de baai van de Mont Saint-Michel, is Cancale niet alleen de 'oester hoofdstad', het is tevens een populaire badplaats waar men heerlijk kan kuieren op de kades en de pieren, of kan ontspannen op de stranden.

Oesters

Als je een liefhebber bent van zeevruchten mag je deze stad zeker niet overslaan, Cancale staat namelijk bekend om haar oestervangst. Het oude vissersdorp ligt direct aan zee en heeft een oude sfeervolle binnenstad en een haven. Hier vind je tal van visrestaurants waar je de alombekende platte oesters kunt proeven.

La Haute Ville

Naast de Franse keuken heeft Cancale nog meer leuke bezienswaardigheden zoals La Haute Ville. Dit is een stadsdeel dat hoger is gelegen en plaats biedt aan de de kerk van Saint-Méen. Je kan deze kerk beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

De omgeving rondom Cancale is erg groen en je vindt er mooie bossen en natuurgebieden. Deze stad in Bretagne is dan ook zeer de moeite waard om op te nemen in je to-do-list.

 1. Quimper

Als je een liefhebber bent van Franse geschiedenis en cultuur, dan heeft de stad Quimper veel te bieden. Het centrum van deze stad is ommuurd en autovrij, je kunt hier dus in alle rust van de architectuur én bijzondere bezienswaardigheden genieten. Het straatbeeld wordt bepaald door sfeervolle huizen, kleine boetieks en restaurants. Door Quimper lopen maar liefst 3 rivieren, waarvan de Odet de meest bekende is.

Verschillende wijken

 • Quimper bestaat uit verschillende wijken, het zijn eigenlijk allemaal wel aanraders maar La Ville des Évêques is onze persoonlijke favoriet. Hier kun je een bezoek brengen aan de Saint-Corentin kathedraal. Deze gotische kathedraal is vrij uniek omdat er de kerk in een lichte boog gebouwd is. Dat was nodig om een moerassige ondergrond te ontwijken. Samen met het bisschoppelijk paleis is de kathedraal één van de meest bijzondere bouwwerken van Quimper.
 • Je vindt ook nog veel oude ambachten in deze middeleeuwse stad, voornamelijk in de wijk Locmaria. Deze wijk staat vooral bekend om haar aardewerk en imposante huizen. Je kan hier naar hartenlust shoppen in de kleine boetiekjes.
 • Een andere wijk in Quimper is La Ville des Ducs waar je een bezoek kunt brengen aan het museum voor schone kunsten.
 • Ben je in juli in Quimper? Mis dan zeker het Bretonse festival dat helemaal in het teken staat van zang, dans, muziek en andere artiesten niet.
 1. Dinard en La Plage de L'Ecluse

Dinard

Dinard ligt in het noorden van Bretagne aan de monding van de Rance. De stad vormt een groot contrast met de ‘granieten’ stad Saint-Malo aan de overkant van de rivier. Dinard is een elegante mondaine badplaats en wordt ook wel het ‘Nice van het Noorden’ genoemd. Je vindt hier zowel bezienswaardigheden als Normandische, kitscherige als in Engelse stijl opgetrokken villa’s. Daarnaast enkele fraaie landhuizen en kasteeltjes. Het zijn stille getuigen van de Franse Belle Époque.

La Plage de L'Ecluse

Dit strand is niet alleen voorzien van prachtig wit zand, maar ook van eeuwige roem. Het werd namelijk al door Picasso vastgelegd in een kunstwerk genaamd ‘Baigneuses sur la Plage’. Het strand is lekker centraal gelegen en dus prima te combineren met een bezoek aan het stadje Dinard. Langs het strand staan luxehuizen met zonneschermen in dezelfde kleur. Dat geeft dit strand een zomerse uitstraling.

 1. Goas Treiz in Trebeurden

Aan de Côtes d’Armor in Bretagne vind je het strand Goas Treiz. Als je een liefhebber bent van watersport, dan ben je hier op de juiste plaats. Dit strand is namelijk bij uitstek geschikt om te surfen, maar natuurlijk ook om te zwemmen of te vissen. Een aanrader is de zonsondergang, die is hier bijna altijd adembenemend mooi. Zodra de zon begint te zakken, krijgt het strand van Goas Treiz een romantische uitstraling.

 1. La Plage des Amiets in Cléder

In de regio Finistère vind je het strand La Plage des Amiets in Cléder. Het strand heeft een subtropisch uiterlijk en wordt omringd met duinen. Dit strand is zeker ook geschikt voor families met kinderen. Er is namelijk steeds een strandwacht aanwezig en het water is azuurblauw en helder.

 1. L'île Vierge in Crozon

In Finistère vind je ook een schiereiland met een prachtig kiezelstrand. De baai heeft een idyllische uitstraling en wordt omringd door rotspartijen en pijnbomen die een heerlijke geur verspreiden. Je waant je daardoor dus echt even in het paradijs. Het strand van L'île Vierge is ook geschikt voor kanoërs, vanuit een kajak kan je de diverse grotten langs de kustlijn namelijk perfect verkennen.

Voor kinderen is het strand minder geschikt, je bereikt het strand namelijk via een steil rotspad. Je wordt onderweg wel getrakteerd op mooie uitzichten en helderblauw water.
 1. Carnac

In de regio Morbihan in de plaats Carnac vind je één van de grootste stranden van Bretagne. Het strand is voorzien van een strandwacht en diverse huisjes die je kunt huren om spullen in te bewaren. Dit strand is dus erg geschikt voor families met kinderen. Het zand is helderwit en de kleur van het water azuurblauw. Doe je liever iets actiefs? Het grote strand van Carnac is ook geschikt voor watersporten zoals surfen of kanoën.

De menhirs van Carnac

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac in Bretagne voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. Om beschadiging door toeristen zoveel mogelijk te vermijden is het alleen van oktober t/m maart toegestaan om tussen de megalieten te lopen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect, kan je de stenenrijen het beste bezoeken bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag.

De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang, 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

 • In Le Menec alleen al staan er 1099 menhirs in 11 rijen over een lengte van 1160 meter. De hoogste is zelfs 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech).
 • Kermario telt er 1029, waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west. In Kerlescan bevinden er zich 555.

TIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Vannes

Vannes is een jachthaven, een vestingstad, een middeleeuwse stad, een stad van kunst en historie..... maar bovenal, een romantische stad! De stad staat bekend als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan.

Niet alleen de jachthaven van de stad trekt de toeristen aan, maar ook het ommuurde stadscentrum met kleurrijke vakwerkhuisjes en de Saint-Pierre kathedraal die geclassificeerd is als historisch monument.

Geniet vanaf de stadsmuren van Vannes van het panoramische uitzicht op de omgeving.
 1. Quiberon

Het schiereiland Quiberon biedt een grote verscheidenheid aan landschappen: van een spectaculaire ruige kuststrook in het westen tot de fijne zandstranden in het oosten. Vroeger was het een eiland op zich maar in de jaren tachtig groeide Quiberon uit tot een belangrijke bestemming van Bretagne. Er verschenen pittoreske villa’s aan zee en vakantiegangers ontdekten de lange zandstranden en het zonnige klimaat.

Quiberon heeft meer te bieden dan alleen de bekende fijne zandstranden waar je kan rondslenteren. De gezellige dorpjes van het eiland zijn zeker ook het bezichtigen waard. Je vindt er kleurrijke huizen, typerend voor Bretagne en talloze restaurants waar je kan genieten van heerlijke gerechten als 'fruit de mer'.

 1. La Plage de Tahiti in Île de Groix

In de regio Morbihan kun je een bezoek brengen aan één van de meest exotische stranden van Bretagne. La Plage de Tahiti ligt verscholen tussen de rotsen en heeft hagelwit zand en helderblauw water te bieden. Hier kun je ook prima snorkelen. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht, aan de horizon zie je het eiland Louet met haar markante kasteel van Taureau liggen. Je bereikt dit strand via een romantisch pad langs de kust, dat al een voorsmaakje is van wat je te wachten staat.

 1. Côte de Granit Rose in Ploumanac’h

Naast het feit dat Bretagne mooie steden en stranden bevat heeft het nog meer bijzonderheden. De Roze Granietkust van Bretagne is namelijk heel bekend. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de rotsen langs het water hier roze door een natuurlijk proces. Zeker rond zonsondergang is de roze kleur goed te zien. Je vindt een stukje Côte de Granit Rose in Ploumanac’h, een oud vissersdorpje dat haar inkomsten nu vooral uit het toerisme haalt. Neem vooral even rustig de tijd en strijk neer op één van de vele roze rotsen. Werp een blik op het water en wie weet spot je zelfs een aantal dolfijnen.

 1. L'île de Bréhat

Ile de Bréhat bevindt zich in het midden van een klein groepje eilandjes voor de noordkust van Bretagne. Wanneer je dit eiland benadert met de boot, zal je meteen versteld staan van de de verscheidenheid aan flora en de schoonheid van haar landschap. Zo wordt het eiland ook wel “île aux fleurs” (bloemeneiland) genoemd. En dat niet voor niets.. Bréhat staat vooral bekend om zijn doolhof van smalle straatjes met talloze bloementuinen. Het eiland wordt omringd door de bekende roze granieten rotsen en heeft een verbazingwekkende ruige natuur. Breng een dagje door op het eiland en slenter door de straten met charmante huizen en ontdek de imponerende baaien van het eiland.

Het ‘bloemeneiland’ van Bretagne bezoek je best in het voorjaar en de zomer, wanneer de bloemen in volle bloei staan.

 1. Cap Fréhel

70 meter boven de zee bieden de kliffen uit leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel één van de mooiste uitzichten van Bretagne. Cap Fréhel is een landtong aan de smaragdkust Côte d’Emeraude in noordoosten. Bovendien ook één van de grootste heidegebieden van Europa bezoeken waar een grote kolonie vogels verblijft. Een uitzonderlijke plek, gelegen tussen gaspeldoorn en heide, met een vogelreservaat en een wandelpad dat leidt naar het beroemde fort van La Latte.

Fort la Latte

Het kasteel Fort la Latte heeft zoals de meeste vestingen op strategische plaatsen in Bretagne een bewogen geschiedenis. Het fort werd in de 14e eeuw tussen twee ravijnen op een steile rotswand gebouwd. Het was vaak het mikpunt van verwoestingen en aanvallen. De vesting staat op een klif en is aan 3 zijden omringd door water. Toen Lodewijk XIV aan de macht kwam, zorgde hij voor nieuwe bescherming van kastelen aan de kusten. Dit gebeurde ook met Fort la Latte tussen 1690 en 1715. De restauratie kan je de dag van vandaag bewonderen tijdens je bezoek aan Bretagne.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 augustus 2022 - maria duerinck

Een zee aan informatie waardoor men direct zin heeft om alles te ontdekken.

- 19 mei 2022 - Van Damme

voldoende info over de bezienswaardigheden 👍

- 27 april 2022 - Tempels kathleen

Ben blij verrast met de uitgebreide informatie, wat te doen en te bezichtigen, stadjes mooi beschreven,ik ben zeker dat ik goed voorbereid kan vertrekken

- 28 februari 2022 - Stefaan de roo

Zeer goede gids

- 27 juni 2021 - Myriam Van den Putte

Praktisch en duidelijk voorgesteld met de belangrijkste hoogtepunten extra in de kijiker

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?