Saint-Malo bezoeken? Een stad vol geschiedenis en bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Saint-Malo bezoeken? Een stad vol geschiedenis en bezienswaardigheden

19 januari 2021 in Bretagne5 reacties

Saint-Malo is een prachtige havenstad gelegen in Bretagne. De stad heeft een rijke geschiedenis en moest meerdere malen opnieuw opgebouwd worden. De laatste keer gebeurde dat na de Tweede Wereldoorlog. Kom hier alvast meer te weten over deze fascinerende stad.

Inhoud artikel

  1. Over Saint-Malo

St.-Malo werd gesticht in de 5de eeuw door een Welshe monnik Maclow die er zijn geloof kwam verspreiden. Pas in de 12de eeuw verhuisden de bewoners nog meer naar de kust en kozen voor het schiereiland om strategische redenen. Als eerbetoon aan de monnik werd de stad genoemd naar een Franse afgeleide van Maclow, met name Saint-Malo.

Om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit de zee, werd een muur gebouwd. Nu nog is deze versterkte vesting van 1.8 km om de oude stad aanwezig. Het is een aaneenschakeling van bastions en wachttorentjes. Voor de meeste bezoekers is een wandeling over de muur wellicht de belangrijkste belevenis. Je krijgt er niet alleen een mooi uitzicht over de oude stad maar ook over de haven, de stranden, de grillige rotsformaties en aan de overkant van de monding van de rivier de Rance zie je Dinard.

Maar wat altijd je aandacht zal trekken is de kleur van de zee. Die is hier blauwgroen, vandaar de naam van de Côte d’Émeraude (smaragdkust) zoals de kust ten westen van St.-Malo wordt benoemd.

  1. Geschiedenis Saint-Malo

St.-Malo is niet altijd zo vredig geweest als het er nu uitziet. Het was altijd de verblijfplaats van zeerovers die in opdracht van de koning schepen beroofden van landen die in staat van oorlog waren met Frankrijk. Hun zeevaartkunde hebben ze ook op een andere en nuttige manier aangewend, nl. door de ontdekking van Canada in 1534 door Jacques Cartier, een inwoner van de stad. Deze ontdekking bracht veel voorspoed mee voor St.-Malo die hierdoor een bloeiende specerijenhandel zag ontstaan. Meer zelfs, St.-Malo groeide uit tot de belangrijkste haven in Frankrijk.

Maar in 1661 bracht een reusachtige brand hieraan een einde, de complete stad werd verwoest. Om zo'n grote brand te voorkomen werd de volledige stad heropgebouwd in graniet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig vernield en daarna heropgebouwd zoals Vauban het had gedaan na de grote brand van 1661. Zoveel mogelijk materiaal werd uit de puinresten gerecupereerd en met foto’s en tekeningen werd een plan gemaakt. Het resultaat is een bijna onwaarschijnlijk exacte kopie van hoe de gebouwen er moeten uitgezien hebben. Een van de redenen waarom dit stadje mag gerekend worden tot de drukst bezochte steden van Bretagne.

  1. Château de la duchesse Anne

Aan de grote toegangspoort heb je het kasteel (15de en 16de eeuw) Château de la duchesse Anne, dat nu deels stadhuis en bibliotheek is maar ook een aantal musea bevat. Het museum in de donjon geeft je een beeld over de zeevisserij, de piraterij en de invloedrijkste personen uit St.-Malo. Een bezoek aan de kathedraal St.-Vincent mag je zeker niet laten liggen. Verder zijn er enkele forten en bijzonder fraaie huizen die je aandacht verdienen.

  1. Le Grand Aquarium

Le Grand Aquarium bevindt zich net buiten de stadsgrenzen en is de topattractie van dit departement. Het werd volledig vernieuwd in 2001, hoewel het toen nog maar 5 jaar oud was. Het aspect 'beleven' komt nog meer op de voorgrond. Zo maak je o.m. een reis met de onderzeeër 'Nautibus', wandel je door een gezonken schip, is er het indrukwekkende bassin van 120 m² waar de bewoners van de Atlantische Oceaan je graag laten meekijken in hun leefwereld. Meer info kan je hier vinden.

  1. Tip: waar verblijven in Saint-Malo

Nog op zoek naar een verblijf voor je bezoek aan Saint-Malo? Neem dan zeker een kijkje naar Villa Athanaze. Deze mooie villa werd in 1900 gebouwd en ligt in een rustige woonwijk in Saint-Servan-sur-Mer, op 2,5 km van Saint-Malo. Wandel deze bed & breakfast binnen en je waant je meteen in een Franse filmische sfeer dankzij het prachtige tuintje, de rustieke sfeer, de gezellige houten vloer en de open haard waar je 's winters lekker kan opwarmen.

Bovendien wordt er dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd. Bij mooi weer kan je ook heerlijk ontspannen in de gezellige en gemeubileerde tuin. Meer informatie & prijzen vind je hier.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 mei 2022 - Loek Kaizer

Het heeft mij heel nieuwsgierig gemaakt Ga het dit jaar nog bezoeken

- 21 november 2020 - Van Helleputte Freddy

Vind het fantastisch interessant en heel goed uitgelegd.

- 3 augustus 2020 - Elsje Werbrouck

Saint-Malo is zeker de moeite waard om te bezoeken, we doen het zeker eens over! ook meegegeven aan zoon die naar daar was vertrokken eind juli .....echter pech met auto en vervroegd naar huis is gekomen....jammer want hij verdiend het na een paar moeilijke maanden....

- 30 november 2019 - Eddy_VDB

Saint-Malo is heel mooi stadje, met een mooi ommuurd centrum waar je op de vestingsmuren rond kunt wandelen. Goed gelegen in Bretagne om vandaar met de auto dichtbij nog andere mooie kustplekjes te bezoeken en zeker Cancale (waar je heerlijk oesters kan kopen of eten), Dinan; Dinard, en de mooie kuststreek linksboven Bretagne met zijn mooie ongerepte baaien en stranden)

- 26 juni 2019 - Berry

Erg veel plezier gehad van deze vakantiegids. Andermaal bedankt !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?