10 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Malo bezoeken? Een stad vol geschiedenis

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Malo bezoeken? Een stad vol geschiedenis

21 februari 2024 in Bretagne8 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saint-Malo + verblijftips

Saint-Malo is een prachtige havenstad gelegen in Bretagne. De stad heeft een rijke geschiedenis en moest meerdere malen opnieuw opgebouwd worden. Vandaag de dag oogt de stad oud én modern tegelijk. Je kan hier niet alleen genieten van cultuur en geschiedenis, maar ook van trendy clubs, cafés en restaurants.

Ontdek hier alvast de mooiste plekjes in Saint-Malo.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Saint-Malo

St.-Malo is niet altijd zo vredig geweest als het er nu uitziet

Het was altijd de verblijfplaats van zeerovers die in opdracht van de koning schepen beroofden van landen die in staat van oorlog waren met Frankrijk. Hun zeevaartkunde hebben ze ook op een andere en nuttige manier aangewend, nl. door de ontdekking van Canada in 1534 door Jacques Cartier, een inwoner van de stad. Deze ontdekking bracht veel voorspoed mee voor St.-Malo die hierdoor een bloeiende specerijenhandel zag ontstaan. Meer zelfs, St.-Malo groeide uit tot de belangrijkste haven in Frankrijk.

Een onwaarschijnlijke kopie

Maar in 1661 bracht een reusachtige brand hieraan een einde, de complete stad werd verwoest. Om zo'n grote brand te voorkomen werd de volledige stad heropgebouwd in graniet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig vernield en daarna heropgebouwd zoals Vauban het had gedaan na de grote brand van 1661.

Zoveel mogelijk materiaal werd uit de puinresten gerecupereerd en met foto’s en tekeningen werd een plan gemaakt. Het resultaat is een bijna onwaarschijnlijk exacte kopie van hoe de gebouwen er moeten uitgezien hebben. Een van de redenen waarom dit stadje mag gerekend worden tot de drukst bezochte steden van Bretagne.

 1. De oude binnenstad van Saint-Malo

De historische binnenstad van Saint-Malo is het toeristische hart van de stad. Het is er heerlijk wandelen door een labyrint van geplaveide straatjes vol met (souvenir)winkeltjes, restaurants en terrassen. Wandel zeker even naar de zeer gezellige Place Chateaubriand, waar je even kan pauzeren en genieten van een hapje en een drankje. Wie liever gaat shoppen, wandelt best door naar de Rue Saint-Vincent, die meer gericht is op winkelen.

 1. Cathédrale Saint-Vincent de Saint-Malo

Een van de mooiste kathedralen in Saint-Malo die je kan bezichtigen is de Cathédrale Saint-Vincent de Saint-Malo. De kathedraal domineert de Corsair City omdat deze zich in het hart van Intra-Muros bevindt en is een echt architectonisch juweeltje. Men begon met de bouw van de kerk in de 12e eeuw en is een mooie een mengeling van romaanse en gotische bouwstijlen. Binnenin kan je ook de prachtige glas-in-lood ramen bewonderen. De kathedraal staat sinds 1910 op de monumentenlijst.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Saint-Malo.
 1. De stadswal van Saint-Malo

Saint-Malo heeft een imposante stadswal van 1,7 km langs met indrukwekkende torens die je op elke hoek van de straat terug kan zien. De stadswal kan je tevens bewandelen voor een mooi uitzicht van bovenaf over de stad. Ook het uitzicht op de Smaragdkust is absoluut magisch vanaf daar! Vanop de wallen zie je een duidelijke tweedeling tussen het oude stadscentrum, de kust en de haven.

Op de wallen van de stad zal je ook het beroemde standbeeld van Robert Surcouf tegenkomen. Dit is wellicht de bekendste van de Franse kapers.

 1. Fort National

Saint-Malo heeft een eigen fort, genaamd Fort National. Het Fort National stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd om de stad Saint-Malo tegen aanvallen vanuit Engeland te beschermen. Het fort ligt op een eilandje dat enkel bij laag water te bezoeken is, als je het wilt bezoeken bekijk je dus best even de getijden.

 1. Château de la duchesse Anne

Aan de grote toegangspoort heb je het kasteel (15de en 16de eeuw) Château de la duchesse Anne, dat nu deels stadhuis en bibliotheek is maar ook een aantal musea huisvest. Het museum in de donjon geeft je een beeld over de zeevisserij, de piraterij en de invloedrijkste personen uit St.-Malo.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Le Grand Aquarium

Le Grand Aquarium bevindt zich net buiten de stadsgrenzen en is de topattractie van dit departement. Het werd volledig vernieuwd in 2001, hoewel het toen nog maar 5 jaar oud was. Het aspect 'beleven' komt nog meer op de voorgrond. Zo maak je o.m. een reis met de onderzeeër 'Nautibus', wandel je door een gezonken schip, is er het indrukwekkende bassin van 120 m² waar de bewoners van de Atlantische Oceaan je graag laten meekijken in hun leefwereld. Meer info kan je op de website vinden.

 1. Wandel langs de haven

Na het verkennen van het pittoreske centrum, raden we aan om even richting de zee te wandelen. Hier kan je de haven van Saint-Malo bezichtigen en een ritje maken op het reuzenrad. Het is dé place to be voor een mooie avondwandeling. Het is er erg rustig en je ziet de aangemeerde boten schitteren in het water met een prachtige zonsondergang op de achtergrond.

ROADTRIP: Wil jij ook graag een roadtrip maken door Bretagne? Bekijk onze 8-daagse rondreis langs de kust van Bretagne en ontdek de mooiste plekjes van deze omgeving.

 1. De vuurtoren van Saint-Malo, Mole des Noires

Wanneer je over de oude stadwallen van Saint-Malo wandelt, zal je zeker de Môle des Noires opmerken. Deze golfbreker werd opgericht om de buitenhaven van de stad te beschermen en de golven te breken. Je kan tot het einde van deze dijk wandelen om de vuurtoren van dichtbij te bezichtigen. Het is niet de grootste en ook niet de meest indrukwekkende vuurtoren, maar toch is het een leuke plek om geweldige foto's te maken. Het uitzicht vanaf de dijk op Saint-Malo is namelijk adembenemend.

 1. Bezoek de gebeeldhouwde rotsen van Rothéneuf

In het uiterste noordoosten van de stad, in de wijk Rothéneuf kan je de gebeeldhouwde rotsen van bezichtigen. Deze rotsen vormen een geheel van opmerkelijke kunstwerken op een buitengewone plaats aan de Bretonse kust. Ze werden tussen 1894 en 1910 uitgehakt door de abt (abbé) Adolphe-Julien Fouré, met de hulp van een oudere helper.

De abt kreeg op 55-jarige leeftijd een beroerte waardoor hij doofstom werd. Hij keerde daarom terug naar Rothéneuf en begon meer dan 300 beelden uit de lokale rotsen te houwen. De kunstwerken beelden leden van de familie Rothéneuf uit, maar ook piraten, vissers, smokkelaars, monsters en andere allegorische wezens en taferelen.

TIP: Liever een georganiseerde wandeling met gids door deze pittoreske havenstad? Ook dat kan. Boek je stadswandeling door Saint-Malo met lokale gids hier.

 1. Ontspannen op de stranden van Saint-Malo

Ben je na al dat bezichtigen van bezienswaardigheden, even toe aan een dagje ontspannen in de zon? Geen probleem want ook dat kan in Saint-Malo! De oude stad wordt omringd door prachtige zandstranden als Plage de Bon Secours, Plage le Môle en Grande Plage du Sillon. Plof je handdoek neer, neem een verfrissende duik in de zee en genieten maar!

 1. Maak een daguitstap naar de Mont Saint-Michel

Verblijf je meerdere dagen in Saint-Malo of omgeving? Dan is het zeker aan te raden om een daguitstap naar de iconische Mont Saint-Michel te plannen! Je kan op eigen houtje naar Mont Saint-Michel rijden of je kan een georganiseerde tour boeken vanuit Saint-Malo. Op weg naar Mt St-Michel geniet je alvast van de schoonheid van de Smaragdkust laten zien, een van de meest charmante wegen van Frankrijk. Nadien breng je een bezoekje aan de abdij en kom je alles te weten over zijn rijke geschiedenis.

Na de Mont St Michel rijd je nog even naar Cancale, een lieflijk dorpje in deze baai dat bekend staat als de beste plaats in Frankrijk voor oesters. Boek je uitstap hier.

 1. Tip: waar verblijven in Saint-Malo

Nog op zoek naar een verblijf voor je bezoek aan Saint-Malo? Neem dan zeker een kijkje naar Villa Athanaze. Deze mooie villa werd in 1900 gebouwd en ligt in een rustige woonwijk in Saint-Servan-sur-Mer, op 2,5 km van Saint-Malo. Wandel deze bed & breakfast binnen en je waant je meteen in een Franse filmische sfeer dankzij het prachtige tuintje, de rustieke sfeer, de gezellige houten vloer en de open haard waar je 's winters lekker kan opwarmen.

Bovendien wordt er dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd. Bij mooi weer kan je ook heerlijk ontspannen in de gezellige en gemeubileerde tuin. Meer informatie & prijzen vind je hier.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 december 2023 - Marlies de roo

Leuk om te lezen, wij gaan volgend jaar en denken dan dankbaar gebruik te kunnen maken van de tips.

- 24 augustus 2023 - Marie-Louise Heestermans

Op dit moment zijn we nog bezig aan het ontdekken van Bretagne. Jullie gids doet nu dienst als onze leidraad. We zijn er blij mee en maakt deze vakantie heel mooi en interessant.

- 14 juli 2023 - Chris Van Praet

Heel duidelijke beschrijvingen, goed gekozen mooie plekken.

- 27 mei 2022 - Loek Kaizer

Het heeft mij heel nieuwsgierig gemaakt Ga het dit jaar nog bezoeken

- 21 november 2020 - Van Helleputte Freddy

Vind het fantastisch interessant en heel goed uitgelegd.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?