Rondreis door de Provence met je eigen auto? Route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De complete rondreis is onderdeel van de volledige reisgids

Rondreis door de Provence met je eigen auto? Route + kaart

  • Startpunt: Mouriès, Frankrijk
  • Eindpunt: Aigues-Mortes, Frankrijk
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 700 km
  • Duur: 8 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Rondreis Provence 9 dagen met logies in een mas en hotel

Rondreis Provence 9 dagen met logies in een mas en hotel

De échte Provence zien en optimaal beleven. Verblijf op drie locaties nabij drie topbestemmingen: Avignon, Gordes en Les Baux. Inclusief ontbijtbuffet.

Op rondreis door de Provence langs de mooiste bezienswaardigheden! Download onze route

De échte Provence zien en intens beleven. Zo zou je met een paar woorden deze 8-daagse rondreis in de Provence kunnen samenvatten. Op eigen ritme selecteer je wat je wil ‘proeven’ van deze topregio in het departement Vaucluse. Op deze rondreis maak je kennis met zowel de Lubéron als les Alpilles, de meest authentieke ‘parels’ van de Provence.

In Lubéron heb je kleinere percelen met lavendel die verstopt zit tussen andere landbouwgronden, en er wordt vooral spijklavendel verbouwd. Ontdek de mooiste lavendelvelden in de Provence.

Vanaf de eerste uren zal je automatisch meeleven op de ‘art de vivre’ van de lokale bevolking. Zon, de geur van lavendel, de warme kleurenpracht van de typerende landschappen, het charmevolle gevoel van dat terrasje onder de platanen in de talrijke lieflijke dorpjes. Je zal het élke dag beleven. Maar je kan evengoed kiezen voor de gezellige drukte van grootsteden als Orange, Arles, Avignon. Maar ook Romeinse oudheid in Nîmes en de Pont du Gard.

Verwen jezelf en geniet mateloos van de geuren en kleuren van de heerlijke Provençaalse wijnen, de vaak verrassende gastronomie. Je komt hier tenslotte niet elke week op bezoek. Aan variatie en mogelijkheden geen gebrek dus op deze 8-daagse rondreis Provence.

Autoroutes, uitgeschreven stadswandelingen, zorgvuldig uitgezochte meest pittoreske plekjes, veel tips voor excursies. Het zit allemaal verweven in deze groot opgezette rondreis. Téveel voor een 8-daagse, dat weten wij ook. Keuzes zullen zich opdringen, maar laat dit net de rijkdom zijn van de Provence. En, wat dit keer niet lukt bij je verblijf, kan gerust op het 'to do'-lijstje voor een volgende Provence-reis. Voor de nodige informatie bij je voorbereiding, zit je bij ons goed. Bekijk al onze blogs over de Provence en laat je alvast inspireren.

Nog geen overnachting tijdens je rondreis door de Provence? Bekijk hier onze favoriete verblijven in de Provence van goedkoop tot luxe.

Provence

Download gratis preview reisgids Provence

Nog meer in de volledige reisgids Provence

Ontdek de Provence via 4 uitgewerkte stadswandelingen en verkenningen met de wagen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 7,5

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Provence: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Inspiratie voor een reisprogramma rondreis Provence

Saint-Rémy-de-Provence is een kleinschalig stadjehartje Provence.  Je moet zeker naar de opgravingen uit de Romeinse periode gaan kijken. Glanum werd door de Romeinen gesticht langs een handelsroute tussen Marseille en Avignon. Nu ligt het een kleine kilometer uit het centrum. Bij opgravingen in 1921 brachten de fundamenten drie perioden aan het licht. Vele van de gevonden stukken kun je nog zien in het Musée Archéologique.

Een andere trekpleister van Saint-Rémy-de-Provence is het klooster Saint-Paul-de-Mausole, gesticht eind 12e eeuw. Een augustijnenorde trok er in. In 1889 kwam Vincent Van Gogh hier om er behandeld te worden tegen zijn waanzin en hallucinaties. Hij maakte er vele bekende schilderijen voor hij terug naar Parijs vertrok.

Eygalières is een charmant dorpje met slechts één hoofdstraat die steil klimt naar letterlijk één van de hoogtepunten uit deze rondreis.  De klim vat je aan bij het kerkje. Bijna boven zie je een toren met een klok in een ijzeren kooi. Als je het mooiste uitzicht wil hebben over les Alpilles, moet je op deze plek gaan staan.

Vaison-la-Romaine ligt te midden een typisch provencaals landschap van bomen, palmen, cipressen, olijfbomen, vijgenbomen en een enorme bloemenpracht. In de Gallo- Romeinse tijd was het één van de aangenaamste en rijkste steden van de provincie. Dit kon men afleiden uit de opgravingen van talrijke luxueuze antieke openbare gelegenheden en particuliere villa's. De ruïnes die te bezichtigen zijn, werden pas in 1912 blootgelegd.
Copyright: Shutterstock.com

Fijne vakantiedagen in de Provence kan je ook beleven in de grote steden. Dan denken we in de eerste plaats aan Avignon, Nîmes, en Arles. In alle opgesomde steden hebben we een wandeling voorbereid, ter plaatse uitgeprobeerd met als resultaat een complete stadswandeling. Je vindt er al de mooiste bezienswaardigheden in terug maar behalve de drukke toeristenoorden hebben we er ook oog voor intiemere plekjes, minder bekende bezienswaardigheden en musea die evenveel aandacht waard zijn. Ontdek ze in onze complete reisgids Provence samen met nog tientallen andere hoogtepunten van de Provence.
Copyright: Shutterstock.com

Stel, je mist de hierna volgende bezienswaardigheden of dorpen en steden in de Provence. Dan ... laat je héél wat liggen aan schoonheid qua natuur, cultuur én de typische Provence beleving. Beginnen we met de Reus van de Provence, want zo wordt hij ook genoemd, de Mont Ventoux. Een mytische col bekend door de Tour de France en door de vele al of niet ingewijde wielertoeristen die hem absoluut op het palmares willen. De kale berg zie je ei zo na overal in de Provence.
  
De Pont du Gard spreekt tot de verbeelding. Dit staaltje bouwkunst van de Romeinen is min of meer een kunstwerk. Maar op zich was het een stukje van een 50 km lange aquaduct die de stad Nîmes van water voorzag. Je kent het beeld zeker, de lavendelvelden met achterin grijze lage gebouwen: de abdij van Sénanques. Doe je er een rondleiding mee, reken dan op één uur bezoek. 

Gordes moet je gezien hebben. Het dorp op een rots triggert jaar na jaar vele duizenden toeristen. Doe meteen ook een korte uitstap naar de Village des Bories, op ca. 4 km buiten Gordes. Verwonder er je over de prehistorische woningen die duizenden jaren voor Christus bewoond werden. Orange beschikt over een prachtig theater uit de oudheid ten tijde van keizer Augustus. De Arc de Triomphe is een andere blikvanger in de stad.

Ook deze plaatsen verdienen een 'stop': Baux-de-Provence (de burcht, de ligging), Aix-en-Provence (kathedraal, atelier Paul Cézanne, cours Mirabeau), Isle-sur-la-Sorgue (brocante), Saintes-Maries-de-la-Mer (iedereen wil het zien dit kustplaatsje), Aigues-Mortes (ringmuur loopt rond de stad).

Het is een onmetelijke vlakte met moeras, plassen, lagunes en zand. De Camargue is iets uniek, een natuurlandschap dat eigenlijk voortdurend van uitzicht verandert. De Rhône brengt zand en afval mee naar de zee en dus ook naar de Camargue. Als een plas opdroogt, ziet de grond wit van het zout, een 'sansour' wordt het daar genoemd. Vandaar nog de zoutwinning in de Camargue. Het is een prachtig schouwspel ook van vele soorten vogels (de roze flamingo's).

De kudden paarden leven er half in het wild. De veulens worden zwart geboren maar worden na enkele jaren wit. Vanaf de leeftijd van drie gaat men de paarden gevangen nemen om ze te temmen. De stieren die worden uit de natuur gehaald om te dienen in de stierengevechten. Maar in de Provence gaat het niet om het doden van de stier maar wel om een rood lintje vastgebonden tussen de horens te proberen wegnemen. Omdat de Camargue beschermd is als natuurgebied is het ten strengste verboden er bloemen te plukken, te jagen en te komen vissen. Ontdek alle bezienswaardigheden in de Camargue.

De gastronomie van de Provence biedt een kleurrijk pallet van geuren en bijzondere smaken. De bouillabaisse is van origine een gerecht uit Marseille. De saucisson d'Arles is een kruidige worst. Heerlijk geurende stoofpotjes en lamsvlees behoren tot de standaardkeuken van de bewoners van de Provence. Zoetigheden graag? Er is de nougat van Montelimar, je hebt de fruits confits, de calissons (amandelkoekjes) uit Aix-en-Provence, de zoete dessertwijnen van Beames-de-Venises, enz.   

Châteauneuf-du-Pape is een naam als een klok op het gebied van wijncultuur. Dat de wijnbouw hier floreert is te danken aan paus Johannes XXII die in de eerste helft van de 14de eeuw een kasteel liet bouwen in dit dorp. Typisch zijn de rode keistenen die overdag de zonnewarmte goed opnemen en nog 's nachts die warmte blijven afgeven aan de wijnstok. Je telt hier niet minder dan 13 druivensoorten. Brotte-Père Anselme is een wijnmuseum waar je de ganse wijnproductie van a tot z kan volgen.

Maar er zijn nog veel meer wijngaarden in de Provence: Côtes-de-Provence is een appellation met vooral rosé wijnen, in het noordelijke deel vind je de bekende Côtes-du-Rhône wijnen.
Copyright: Shutterstock.com    

Ja de reisgids Provence is gratis te downloaden via deze link. Geef je e-mail adres in en je ontvangt onze printbare reisgids in PDF formaat met alle toeristische informatie binnen de 5 minuten in je mailbox.

Nog op zoek naar een hotel of B&B in Provence om te overnachten? Dan hebben we voor jou een mooie selectie gemaakt van de leukste hotels en B&B's, deze kan je via deze link bekijken en direct boeken.

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Provence of dé top bezienswaardigheden bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.


Lavendel is hét symbool van de Provence en een belangrijk product van de regio. Jaarlijks heten alle lavendelboerderijen in de regio vele bezoekers welkom die de vrolijke en romantische omgeving van de lavendel op komen zoeken. Lees onze tips over de mooiste lavendelvelden!

Op de Franse autosnelwegen kan je al snel aardig wat geld kwijt zijn aan de tol. Van de zogenaamde péage wordt natuurlijk niemand blij, maar gelukkig kan het ook goedkoper. Lees alle informatie over de péage verzameld en we geven je tips om de hoge tolbedragen te vermijden.

De Mont Ventoux is het hoogste punt van de Provence en een UNESCO biosfeerreservaat voor planten en dieren. Maar deze berg staat vooral bekend als één van de beroemdste fietsbergen in Europa. Het is dan ook een populaire vakantiebestemming voor renners en fietsliefhebbers die er volop kunnen fietsen. Lees hier alle tips om de Mont Ventoux te beklimmen!

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

94 ervaringen

- 27 mei 2024 - Tine Verdijck

heel bruikbare reisgids, duidelijke stadswandelingen en leuke tips! Dit alles voor een goedkope prijs!

- 9 augustus 2022 - Jab

Deze reis staat ook op onze verlanglijst.

- 11 april 2022 - Els Dekker

De enthousiasme begint zodra je begint met lezen. Dat zegt toch alles👍

- 11 januari 2022 - Luc Coorevits

Zeer goede beschrijving van de route

- 25 augustus 2021 - Pierre Mertens

Bezoek aan de Provence is een juweeltje. De steden en dorpen zijn geweldig interressant om te bezoeken en rond te dwalen. De herinneringen zijn onvergetelijk.

Download gratis preview reisgids Provence

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De complete rondreis is onderdeel van de volledige reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?