20 x mooiste bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

Complete reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Reims: wat zeker zien en doen?

7 maart 2024 in Champagne24 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Reims + waar overnachten?

Reims is een stad die duizenden jaren oud is en waarvan het ontstaan teruggaat tot voor onze jaartelling. Ook in de Romeinse tijd was deze stad al redelijk gekend. Met zijn rijke geschiedenis is Reims dan ook een heel interessante stad om te bezoeken.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Reims.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Reims

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kathedraal Notre-Dame van Reims

De Kathedraal Notre-Dame dateert uit de 13de eeuw en is de top bezienswaardigheid van de stad. Na de vernietiging van Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de kathedraal helemaal gerestaureerd worden. Het pronkstuk van de kathedraal is het indrukwekkende roosvenster met een diameter van 12,5 meter.

De kathedraal heeft een rijke geschiedenis, zo werden er maar liefst 33 Franse koningen gekroond, en werd Clovis er gedoopt (de eerste koning der Franken).

De kathedraal heeft gigantische afmetingen en is maar liefst 150 meter lang, 48 meter breed en 84 meter hoog. De kathedraal huisvest 2300 beelden en verder vind je er ook nog prachtige wandtapijten en gebrandschilderde ramen. In de zomermaanden kan je een lichtshow zien op de gevel van de kathedraal, meer info en actuele tijden kan je vinden op de site.

 • Openingsuren van de kathedraal dagelijks te bezoeken tussen 7u30 en 19u30
 • Je kan de kathedraal gratis bezoeken, wil je meer te weten komen, ga mee met een rondleiding deze kost 8 EUR/pp, en is zeker z'n geld waard. Koop je een Reims City Pass dan kan de rondleiding gratis volgen. Wil je graag naar de top van de kathedraal, dan dien je mee te gaan met een begeleide tour.
 1. Palais du Tau

Het Palais du Tau is het voormalige aartsbisschoppelijke paleis van Reims, dateert uit de 16de eeuw en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het paleis ligt naar de kathedraal van Reims en tegenwoordig is dit gebouw ingericht als een museum. Je kan er verschillende belangrijke historische voorwerpen terugvinden.

 • Zo wordt er ondermeer de talisman tentoongesteld van Karel de Grote en de kelk die gebruikt werd bij het zalven van koningen.
 • De jas gedragen bij de kroning van Charles X.
 • Daarnaast vind je er nog heel wat kerkschatten en kerkbeelden.

TIP: Wil je dit museum bezoeken, boek je ticket alvast online via deze link € 8, zo kan je binnen zonder aanschuiven in de wachtrijen. Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken in Reims, dan is het aan te raden om de Reims City Pass te kopen voor € 22, zo bespaar je als snel heel wat geld.

 1. Place Drouet d'Erlon

Op de Place Drouet d'Erlon moet je vooral zijn als je het nachtleven van Reims wilt ontdekken. Ook overdag kan je er terecht om een gezellig terrasje te doen bij mooi weer.

Pronkstuk van deze straat is de Fontaine Subé. Deze fontein werd geplaatst in 1906 en de vier standbeelden aan de fontein staan symbool voor de rivieren (Marne, Vesle, Suite en Aisle) van de regio. Het gouden overwinningsbeeld van de fontein werd gestolen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd in 1989 vervangen door een replica.

LEESTIP: Zelf op verkenning in Reims via een stadswandeling? Download onze reisgids Champagnestreek met een uitgestippelde wandeling langs alle top bezienswaardigheden in Reims.

 1. Église Saint-Jacques

De Église Saint-Jacques is één van de oudste kerken van Reims en valt vooral op door haar eenvoud. Binnenin kan je wel enkele prachtige glasramen bezichtigen. Deze werden geplaatst in de tweede helt van de vorige eeuw. De toenmalige burgemeester, Jean Taittinger, trok verschillende kunstenaars aan om deze glasramen te laten maken. Zo kan je onder meer glasramen bewonderen die van de hand zijn van Joseph Sima, Vieira da Silva en Benoît Marcq.

 1. Musée des Beaux-Arts

In de oude gebouwen van de Abdij van Saint-Denis kan je het Museum voor Schone Kunsten van Reims ontdekken. De kunstwerken zijn er in chronologische volgorde opgesteld, dit van de 15de eeuw naar de 20ste eeuw.

 1. Grand Théâtre de Reims

In 1866 werd er gestart met de bouw van het Grand Théâtre de Reims. Na zeven jaar werken werd het gebouw in gebruik genomen maar na de Eerste Wereldoorlog bleef er al niet veel meer over van het gebouw. Op basis van de oude plannen werd het theater dan maar weer helemaal opnieuw gebouwd en zo kon het zijn deuren weer openen in 1931.

Helemaal voorbereid naar de Champagnestreek vertrekken? Download onze reisgids door de Champagnestreek met uitgewerkte autoroutes door de Champagne en stadswandelingen in Reims en andere steden. Zo ontdek je de streek op z'n best + leuke weetjes.

 1. Basilique Saint-Remi

De Basilique Saint Remi is de oudste kerk van Reims en bevindt zich naast de gelijknamige abdij. Ze dateert oorspronkelijk uit het jaar 852. Ze is ook genoemd naar de patroonheilige van Reims, de heilige Remigius. De eerste kerk was Romaans, maar in de loop der eeuwen is ze verbouwd tot een basiliek in gotische stijl.

Zoals zoveel kerken is ook de Basilique Saint Remi verschillende keren verwoest en heropgebouwd, waarvan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog de laatste grootschalige was.

 1. Abdij en Musée Saint-Remi

Het museum in de oude abdij van Saint-Remi, naast de gelijknamige basiliek, heeft een uitgebreide expositie van kunstgeschiedenis uit de streek rond Reims. De collectie gaat van prehistorische voorwerpen tot kunstwerken uit de latere middeleeuwen. Er zijn bronzen en houten beeldhouwwerken van religieuze figuren. Er zijn ook wandtapijten en wapens en je kan de marmeren graftombe van Jovinus zijn. Jovinus was een Romeinse senator uit de 5e eeuw.

 • Toegang kost je € 5/pp, meer info over het museum kan je vinden op de website.
 • Het museum is gratis te bezoeken elke eerste zondag van de maand.
 1. Place Royale

De Place Royale werd aangelegd in de 18de eeuw en valt vooral op door de vele bogengalerijen. Op het plein kan je een standbeeld vinden van Louis XV. Het originele standbeeld werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie. In de 19de eeuw werd het dan ook vervangen.

Het Hôtel des Fermes is het meest opvallende gebouw op het plein. Tegenwoordig zetelt de sous-préfecture hier.

 1. Place du Forum en het Cryptoportique

In het midden van de Place du Forum kan je het Romeinse Forum vinden. Dit is ook de toegang tot het Cryptoportique Gallo-Romain. Hier kan je drie zuilengalerijen terugvinden uit het antieke Reims die zich onder het Forum bevonden. Deze zouden dateren uit circa 200 na Christus. Vooral de oostelijke galerij is zeer goed bewaard gebleven. Je kan vaak in het Cryptoportique terecht voor allerhande tentoonstellingen.

Reims en de champagnestreek bezoeken? Koop je City Pass Reims met toegang tot alle museums in Reims + gratis openbaar vervoer, bezoek champagnehuis en bespaar al snel enkele 10-tallen euro's uit.
 1. Museum - Hotel Le Vergeur

Op het Place du Forum vind je ook Hotel Le Vergeur, een 13e-eeuws gebouw en één van de mooiste panden van Reims. Het was in het begin van de 20e eeuw in handen van baron Hugues Krafft, die het huis na WOI liet restaureren. Na zijn dood bleven zijn antiek meubilair en zijn kunstcollectie er staan. Daarom kan je in het museum terecht met onder meer werken van Dürer, zoals de Apocalyps en de Grote Passie.

 1. Capitulatiemuseum

Het Capitulatiemuseum heeft slechts één zaal, de Salle de la Reddition, maar die ene ruimte heeft wel een immens historisch belang gehad voor de wereld. Het was hier dat de Duitsers hun capitulatie formeel hebben ondertekend, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Dat gebeurde op maandag 7 mei 1945 om 2u41 in de nacht. Vandaag is er een oorlogsmuseum gevestigd, met uiteraard veel aandacht voor de protagonisten op het einde van de oorlog.

 1. Hôtel de Ville de Reims

Het stadhuis van Reims dateert uit de 17de eeuw en onderging het zelfde lot als heel wat andere gebouwen in Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog, het werd vernield. Met een beetje geluk is de renaissancegevel gespaard gebleven. Deze is dan ook nog altijd te bewonderen en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 1. Porte de Mars

De Porte de Mars werd gebouwd in de 3de eeuw en was de grootste triomfboog van het Romeinse Rijk. Nadat de boog in 1595 werd afgebroken werd ze in 1834 terug opgegraven en volledig gereconstrueerd. De boog is zo'n 30 meter lang en 15 meter hoog. Je vind er ook prachtige illustraties van de tweeling Romulus en Remus (stichters van Rome).

 1. Kapel van Foujita

De Kapel van Foujita bevindt zich in de tuinen van het champagnehuis Mumm in de Champs de Mars. De Kapel is in 1964 opgericht door de Japanse schilder Foujita nadat hij onder de indruk was geraakt van het mystieke karakter van de stad Reims. De kapel is opgetrokken in Romaanse stijl. Van buitenaf lijkt het niet veel, maar binnen vind je evenwel verschillende prachtige fresco's van Foujita. In 1992 werd de kapel een erkend historisch monument.

Zelfs wanneer je het champagnehuis zelf niet zou bezoeken, is het toch de moeite om de kapel even binnen te gaan. Het gebouw is dagelijks geopend van 10 tot 12u en van 14 tot 18u.

 1. Le Planétarium

Het planetarium van Reims vind je in het vroegere college van de Jezuïeten. Het is open op woensdag, zaterdag en zondagnamiddag tijdens het schooljaar en iedere dag tijdens de schoolvakanties. Het is een interactief planetarium dat je kennis laat maken met het heelal door multimediale projecties, telescopen en diverse themavoorstellingen die van dag tot dag kunnen verschillen. Een leuke activiteit voor het hele gezin. Meer info over actuele voorstellingen.

 1. Biscuit Rose de Reims

Dit koekje ontstond reeds rond 1690. De lokale bakkers experimenteerden toen met hun warme bakovens waardoor er uiteindelijk een speciaal koekje "bis-cuit", als resultaat was. Het roze koekje kreeg zijn kleur door het toevoegen van karmozijn. De ideale combinatie dus van dit typisch roze koekje uit Reims met een glas Champagne.

 1. Reims-Champagne Motor Museum

Je wist het misschien niet maar Reims is de thuisbasis van een van de vijf grootste automusea van Frankrijk. Het Reims-Champagne Motor Museum is een minder bekende toeristische attractie, maar toch een geweldige plek om te bezoeken, zeker wanneer je een autoliefhebber bent.

Door het museum een bezoekje te brengen, draag je trouwens bij aan het behoud van de geschiedenis van het Franse auto-erfgoed. Zo kan de vereniging uitzonderlijke voertuigen blijven tentoonstellen die alleen in privécollecties te vinden zijn. In het museum kan je enkele zeldzame, unieke auto's in "gebruikte staat" bewonderen. De collectie omvat ook meer dan 90 tweewielers, meer dan 80 vintage trapauto's en meer dan 7.000 miniatuurauto's.

 1. Sainte Clotilde van Reims Basiliek

De basiliek Sainte-Clotilde werd in 1898 gebouwd ter gelegenheid van het veertiende eeuwfeest van de doop van koning Clovis. Dit gebouw in Byzantijnse stijl, in de vorm van een Grieks kruis en bekroond door een koepel, is een eerbetoon aan de vrouw van Clovis. Zij stond aan de wieg van de bekering van de koning van de Franken. De basiliek herbergt zo'n 2.000 relikwieën van belangrijke Franse heiligen, die worden bewaard in meer dan 120 reliekschrijnen. Ga zeker eens een kijkje nemen.

 1. Hoe Reims bereiken?

Reims ligt op zo'n 230 km van Brussel, en zo'n 375 km van Rotterdam. Reken tussen de 3 en 4,5 uur om er te geraken met de auto. Een auto met een grote koffer is ideaal om de Champagnestreek te bezoeken, zo kan je meerdere kartonnen met bubbels mee terug naar huis nemen. Weet dat er meer dan 300 champagnehuizen zijn, dus kiezen wordt de opdracht.

Lage Emissie zone in Reims

Opgelet, wil je met je wagen het centrum van Reims inrijden dan heb je en een Crit'Air milieusticker nodig, elk jaar wordt de sticker strikter en van een strenger niveau. Meer info vind je hier en ook een overzicht van de zone waarin de sticker verplicht is.

 1. In de buurt van Reims

Kan je maar niet genoeg krijgen en wil je graag nog meer zien? Dat kan! Want ook in de omgeving van Reims zijn er tal van interessante plekken die je kan bezoeken. Of download onze reisgids Champagnestreek en ontdek de mooiste plekken in de buurt van Reims.

Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers

Op zo'n 30 minuten rijden van Reims vind je de indrukwekkende Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers. De geschiedenis van deze abdij is nauw verbonden met die van de champagne. Vandaag de dag behoort het zelfs tot het champagnehuis Moët & Chandon. Ga zeker even een kijkje nemen in de kerk van Saint-Sindulphe. Hier liggen de stoffelijke resten van Dom Pérignon en Dom Ruinart, twee zeer bekende namen in de geschiedenis van de champagne.

Vuurtoren van Verzenay

Een andere bezienswaardigheid die je nog kan bezoeken is de Vuurtoren van Verzenay. De vuurtoren is gelegen in het midden van de wijngaarden, op minder dan 20 kilometer van Reims: de vuurtoren van Verzenay. Hoewel het in 1909 werd gebouwd voor promotionele doeleinden, is de vuurtoren nu omgetoverd tot een wijnmuseum. Verder is het ook mogelijk om de vuurtoren te beklimmen (25 meter hoog) om te genieten van het panorama van de omliggende wijngaarden.

Beschik je over de Reims City Pass? Dan krijg je korting op de entreeprijs van het Museum + Vuurtoren!
 1. Welke champagnehuizen kan je bezoeken in Reims?

Voor veel mensen is een trip naar de Champagnestreek niet compleet zonder een bezoek aan een champagnehuis, al dan niet met een degustatie van de sprankelende godendrank. In Reims zijn er enkele bekende champagnehuizen gevestigd waar je een rondleiding met proeverij kan volgen. We zetten de aanraders even bij elkaar.

Enkele georganiseerde Champagne tours die je kan volgen:

1. G.H. Mumm

Het champagnehuis van G.H. Mumm is één van de grootste, met een fraai art-deco gebouw en 25 kilometer kelders onder de stad. Je kan dit het hele jaar door bezoeken. In de tuinen van het champagnehuis vind je de Kapel van Foujita. Dit champagnehuis ken je vooral van de Cordon Rouge, de flessen met een rode band in het label. Een proeverij + tour boek je hier online vanaf € 23.

2. Pommery

Champagnehuis Pommery is open vanaf juni. Je kan de kelders en de Villa Demoiselle bezoeken, inclusief proeverijen. De flessen herken je door de blauwe huisstijl met gouden letters.

3. Taittinger

Ook de champagnekelder van Taittinger kan je bezoeken vanuit Reims met een gegidste tour in een minivan van een halve dag. Taittinger valt vaak op door hun samenwerkingen met kunstenaars voor de etiketten. Hun exclusieve wijnen krijgen steevast kunstige labels en kurken die erg gegeerd zijn bij verzamelaars. Een tour door de Champagnestreek + proeverij Taittinger boek je hier online.

4. Veuve Clicquot

De kelders van het iconische Veuve Clicquot zijn toegankelijk van maart tot eind december. Je moet wel vooraf reserveren. Deze champagne ken je door het beroemde oranje etiket. Proeverij + lunch bij Veuve Clicquot boek je hier online.

Meer weten over de champagnehuizen? Lees onze blog over alle grote champagnekelders die je kan bezoeken in de Champagnestreek. In Reims en Epernay kan je ook champagnetours boeken waarmee je een bezoek aan een champagnekelder combineert met andere bezienswaardigheden.

 1. Waar overnachten in Reims?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Reims (in de Champagnestreek)? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Reims.

 • Het elegante Continental Hotel in Reims is gevestigd in een historisch herenhuis uit de 19e eeuw en bevindt zich op 250 meter van het treinstation van Reims. De kamers zijn functioneel, comfortabel en ingericht in een unieke stijl. Bovendien kan je elke ochtend goed beginnen met een ontbijtbuffet in het restaurant of in het comfort van je kamer. Meer info en boeken.
 • Liever verblijven in je eigen appartement in Reims? Dan raden we je de authentieke appartementen van 'Le cœur de Reims, la mairie et le Boulingrin' aan. De appartementen zijn gelegen aan de tussen de kathedraal Notre-Dame de Reims en de Halles du Boulingrin. Ideale ligging voor je bezoek. De kamers zijn ruim en voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.
 • Ook een verblijf in MM Suites Marlot is aan te raden. Het modern ingerichte appartement ligt op een steenworp afstand van de kathedraal en beschikt over één slaapkamer, een flatscreen-tv met satellietzenders, een uitgeruste keuken en een aparte badkamer. Meer info en boeken.
 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 september 2023 - Matthias Verstraeten

De reisgids was erg de moeite om aan te kopen. We hebben de stadswandelingen van Reims, Chalons-en-champagne en Troyes gedaan. Hierdoor zijn we op plekjes gekomen waar we anders niet zouden komen. Ook is de reisgids heel handig geweest voor het gemakkelijk vinden van goedkope/gratis parkingplaatsen - dus de 10€ bespaar je zeker op je ganse trip :)

- 19 juni 2023 - yves vetters

Motoreisje, gepland aan de hand van uw gids en tevreden. Ter info : in Reims is de poort van Mars volledig onzichtbaar vanwege restauratiewerken. Voor hoe lang ......????? Ook het Paleis van Tau is gesloten voor renovatie. Hadden we meer tijd voor Ernest Hemingway Café op de Pl. Drouet d'Erlon waar men 25 bieren van het vat heeft en een coupe champagne maar 7 euro kost. Allen daarheen.

- 12 april 2023 - Pieter de Nooijer

Nuttige, overzichtelijke gids. Jammer dat een gedrukte versie niet beschikbaar is. Handig en voorwaardelijk voor, met name ouderen, die zeker op reis niet zo vertrouwd zijn met digitale apparatuur. Hoop dat een boekje alsnog beschikbaar komt.

- 11 december 2022 - Jan Op de Beeck

Kathedraal, winkelstraat, Veuve Cliquot

- 7 september 2022 - Gilbert de Rijbel

Volledige informatie , en plekken en champagne boeren ontmoet die we voorheen nog nooit ontmoet hadden. er praktische gids bedankt voor de info. Doe zo verderven aanrader voor iedereen die de streek wil verkennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?