Roadtrip België (14 dagen) Ontdek de mooiste plekjes van België + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 15

Roadtrip België (14 dagen) Ontdek de mooiste plekjes van België + kaartje

24 juli 2023 in België0 reacties

Op roadtrip door België langs de mooiste + onontdekte plekjes met unieke verblijftips

Er was een bepaald virus nodig vooraleer heel wat mensen de schoonheid van ons eigen (buur)land gingen ontdekken. Waar voorheen anderen misschien wat lacherig reageerden als ze hoorden dat je in België op vakantie ging, wordt er nu meer begripvol gereageerd.

België biedt een fantastische en afwisselende mix aan cultuur, geschiedenis, natuur en gastronomie. Voeg daar de geringe grootte aan toe waardoor je niet ver dient te rijden om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan, en je hebt de perfecte bestemming voor een roadtrip.

Inhoud artikel

Kaartje voor een roadtrip door België in 2 weken

Dag 1: Brussel

Waar kunnen we beter beginnen aan dit epische avontuur dan in de hoofdstad? Brussel kent een rijke geschiedenis en loopt over van de bijzondere architectuur, boeiende musea, bruisende buurten en verschillende culturen. Kortom, de ideale stad om je roadtrip door België te beginnen. De meest populaire bezienswaardigheden zijn uiteraard het Atomium en Manneken Pis, maar eigenlijk kan je deze gerust links laten liggen, want Brussel heeft zoveel meer te bieden.

 • De Grote Markt (Grand Place) is dan weer wel een trekpleister die het bewonderen waard is, net zoals de gotische Onze-Lieve-Vrouwe ter Kapellekerk en de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.
 • Verder is Brussel de ideale stad om gewoon heerlijk in te verdwalen, want om elke straathoek ontdek je wel iets nieuws, zeker in de Marollenwijk, de meest authentieke buurt van de stad.
 • Bij mooi weer is het leuk om rond te kuieren in het Jubelpark, waar je ook zeker de Triomfboog niet mag missen.
 • Ontdek de leukste street-art en stripmuren wanneer je door het labyrint van gezellige straatjes wandelt of laat je verwonderen door de art nouveau gebouwen die zo talrijk aanwezig zijn in Brussel.
Met onze stadswandeling door Brussel kom je alvast langs dé hoogtepunten van de stad. Ideaal wanneer je Brussel voor het eerst bezoekt.

Breng een bezoekje aan een van de vele musea (ook gratis!)

Je kan uiteraard meerdere dagen in de hoofdstad doorbrengen en dan moet je zeker een of meerdere van de plaatselijke musea bezoeken: het Museum voor Schone Kunsten en het aangrenzende Magritte Museum, het Horta Museum (gewijd aan de beroemde Art Nouveau architect Victor Horta), het BELvue Museum (dat in het teken staat van de geschiedenis van België) en/of het Museum voor Natuurwetenschappen. En dan zijn er ook nog onder andere musea over treinen, bier, auto’s, … Bekijk hieralvast de leukste én gratis musea in Brussel.

Je begrijpt waarom de hoofdstad al in 1962 door Jacques Brel werd bezongen als bruisende stad, en ze is er sindsdien enkel nog maar levendiger op geworden. Wie graag een minder bekende kant van Brussel leert kennen, loop dan zeker onze wandeling in Molenbeek eens.

Proeven: Bij Brussel denk je natuurlijk meteen aan de Brusselse wafel. Proef zeker eens van deze lekkernij bij "Aux Gauffres de Bruxelles" en "Dandoy", de bekendste adressen. Voor Brusselse wafels met een speciale twist, moet je bij "Gaufres & Waffles" in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn, waar je ook hartige versies (met bv. tartaar van rundsvlees of garnalen) kan eten.

VERBLIJFTIP: Het Motel One Brussels is een goedkoop hotel met een centrale ligging. Zo ligt het Warandepark, de Grote Markt en het Europees Parlement op wandelafstand van je hotel. Het hotel pakt vooral uit met zijn design dat geïnspireerd is op Brussels kant, maar het is ook geschikt voor een gezin met kinderen. Meer info en boeken.

Optioneel: ontdek ook de omgeving van Brussel

Of je kan één volledige dag in Brussel doorbrengen, waarbij je een mooie stadswandeling maakt en enkele musea kan bezichtigen, zodat je de dag nadien de omgeving kan verkennen. In de nabije omgeving van Brussel valt er namelijk ook van alles te zien en te beleven. Zo grenst de hoofdstad aan verrassend groene en lieflijke plekjes die wachten om ontdekt te worden. Hieronder alvast enkele inspirerende uitstappen in de buurt van Brussel. Aan jou de keuze of je deze nog wilt toevoegen aan je avontuur.

 • Maak een groene wandeling door Brussel. Deze wandeling is een lus van ongeveer 60 km langs de grenzen van het gewest, bundelt de mooiste groene gebieden via een aangename route.
 • Bezoek het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Tervuren) en verdiep je in de Afrikaanse cultuur, geschiedenis en kunst.
 • Voor de treinfanaten onder ons is een bezoekje aan het treinmuseum in Schaarbeek aan te raden! In Train World maak je als het ware een reis door de geschiedenis van de treinwereld en je komt meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen.
 • Geschiedenisliefhebbers trekken beter naar Waterloo om de leeuw van Waterloo te bezichtigen. Dit is het herdenkingsmonument dat symbool staat voor de Slag bij Waterloo (1815). Toen was het een van de grootste veldslagen ooit in Europa.

Dag 2: Leuven

Voor de tweede stop is het maar een half uurtje rijden naar Leuven, een stad die vooral bekend is door haar universiteit, die zelfs de oudste katholieke alma mater van Europa is. Hierdoor hangt er een leuke jeugdige sfeer, een bijzonder fijne combinatie met de rijke geschiedenis van Leuven.

 • Het kroonjuweel van de stad is zonder twijfel haar stadhuis, dat werd gebouwd in 1439 en afgewerkt in 1469.
 • Hoewel ze nooit volledig werd afgewerkt, is de Sint-Pieterskerk ook een pareltje. Spring zeker eens binnen om de kunstwerken te bewonderen, met Het Laatste Avondmaal van Bouts als hoogtepunt.
 • Er zijn in Leuven ook twee begijnhoven: het Groot en het Klein en beiden zijn zeker bet bezoeken waard.
 • Nadien kan je even je batterijen opladen op een van de vele terrasjes op de Grote Markt.
 • Als je dan nog tijd over hebt, kan je ofwel de Vaartkom (de nieuwe hippe plek van Leuven) of het M-Museum aandoen. In dit laatste vind je kunstwerken uit Leuven en bij uitbreiding Vlaams-Brabant van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw.

VERBLIJFTIP: Om je bezoek aan Leuven des te specialer te maken, kan je een overnachting boeken in het Martin’s Klooster Hotel, gevestigd in een 16de eeuwse voormalige klooster. Je slaapt er in prachtige sfeervolle kamers en dit in het historische centrum van Leuven (bij de Oude Markt). Overnachten kan vanaf € 99/nacht. Meer info en boeken.

Dag 3: Hageland

We laten het bruisende Leuven achter ons en trekken het Hageland in. Hageland is een streek boordevol afwisseling. Je vindt er een mix van verrassende natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Alvorens we naar de Abdij van Averbode rijden, maken we een korte tussenstop bij de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Deze iconische 11meter hoge toren herken je misschien uit de iconische serie 'Callboys'. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister waar je prachtig uitzicht hebt over de streek. Bij helder weer kan je zelfs de koeltorens in Vilvoorde en de Limburgse koolmijnen in de verte zien.

Nadien rijden we door naar de Abdij van Averbode, een fraai gebouw in barok en gotiek, opgetrokken tussen 1664 en 1672. Je kan de abdij gratis bezichtigen.

Ontdek de mooiste plekjes van het Vlaams-Brabantse Diest

We zetten onze reis verder door naar Diest, een relatief kleine Vlaams-Brabantse stadje die je positief zal verrassen. Met onze stadswandeling door Diest kan je alvast de topbezienswaardigheden van deze stad bezichtigen. Zo kom je langs de Grote Markt met gezellige terrasjes, het Begijnhof van Diest, UNESCO Werelderfgoed en tal van historische gebouwen. Bij mooi weer is het misschien wel leuk om een kano tocht te maken op de Demer?

VERBLIJFTIP: Geen betere plek om te overnachten dan te midden van het groene Hagelandse landschap. Verblijf in B&B Meilrijk dat ruime moderne accommodatie biedt en een heerlijk uitgebreid ontbijt. Meer info en boeken.

Dag 4: Hasselt

Na een heerlijke nachtrust in de charmante B&B Meilrijk, trekken we richting de Limburgse hoofdstad: Hasselt. Het sfeervolle Hasselt heeft heel wat te bieden, van interessante musea tot een prachtige Japanse tuin. Je kan Hasselt het beste bezoeken met onze wandeling door het centrum van Hasselt. We brengen je langs musea, gezellige pleinen, aangename terrasjes en al de bruisende winkelstraten. Zelfs een vergeten binnentuin laten we je ontdekken.

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in Hasselt

 • 't Sweert, een van de meest bekende huizen van Hasselt, gelegen aan Grote Markt. Het is een vakwerkhuis is in Maaslandse stijl.
 • Bezoek het stadsmuseum, Stadsmus waar je de geschiedenis van Hasselt op een interactieve manier kan beleven.
 • Ga op zoek naar de verschillende standbeelden: Paardenkracht, het Borrelmanneke en Hendrik van Veldeke.
 • Bewonder de historische gebouwen zoals de Sint-Quintinuskathedraal en de Virga Jessebasiliek.
 • Hasselt is onlosmakelijk verbonden met jenever. Een absolute must-do is dan ook een bezoekje brengen aan het Jenevermuseum waar je meer te weten komt over de geschiedenis en alle facetten van het jenever stoken.

Dag 4: Hasselt-optioneel

Optioneel: Belgisch Limburg verkennen

In Hasselt ben je makkelijk een dag of twee zoet. Maar ook hier valt er van alles te zien en te beleven in de omgeving. Heb je nog tijd over, dan raden we aan om nog wat dieper in Belgisch Limburg te trekken. In Limburg kan je nog écht genieten van wat een landschap zo mooi maakt. Weidse vlakten bezaaid met akkers, bossen en heide, duinen en beekvalleien met hier en daar ook enkele leuke bezienswaardigheden waar je meer leert over het mijnverleden van deze streek, de kunst en geschiedenis.

 • Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert.
 • Wie nood heeft aan wat ontspanning middenin de natuur, kan terecht in het Nationaal Park Hoge Kempen.
 • Verdiep je in het boeiende mijnverleden van deze streek bij C-Mine of het mijnmuseum in Beringen.
 • Ga op zoek naar de Doodendraad in Achel, een 200 meter lange reconstructie van de Doodendraad die in 1916 werd aangelegd door de Duitsers om ‘ongewenst grensverkeer’ tussen het neutrale Nederland en het bezette België te verhinderen.

Dag 5: Luik

Onbekend is onbemind en dit spreekwoord is op het lijf van de Vurige Stede geschreven. Hoewel Luik de derde grootste stad van het land is, zijn heel wat mensen niet op de hoogte van wat hier allemaal te beleven valt. Hoogstens kennen ze het station, dat weliswaar imposant is. Dit prachtstaaltje architectuur werd ontworpen door Calatrava en mag je zeker niet missen. Het station diende niet voor niets als decor voor de Gemini Man-film met Will Smith (bekijk het fragment hier).

Toch is Luik zoveel meer dan het station alleen. Zo zijn de Sint-Bartolemeüskerk, het Paleis van de Prins-Bisschoppen, de Sint-Pauluskathedraal, de Église Saint-Jacques en het stadhuis ook vast en zeker de moeite. Een absolute must-do hier is het beklimmen van de 374 treden van de Montagne de Bueren voor een prachtig zicht op de stad.

Outremeuse is de perfecte plek om te gaan lunchen: een gezellig eilandje op de Maas. Ook hier is er geen gebrek aan interessante musea: in het Grand Curtius museum kan je gerust een dag doorbrengen. Verder is er het Museum van het Waalse Leven en La Boverie Museum of het Aquarium Museum, waar er maar liefst 46 verschillende aquaria zijn. Download onze stadswandeling door Luik en mis niets!

Proeven: De enige wafel die eigenlijk nog populairder is dan de Brusselse is de Luikse en de beste Luikse wafel vind je bij Une Gaufrette Saperlipopette. De naam betekent zoveel als “een verdomd lekkere wafel” en die naam is allesbehalve gestolen!

Dag 6: Durbuy en Orval

Vandaag staat één van de meest pittoreske bestemmingen in België op onze planning: Durbuy. Durbuy is gekend als het kleinste stadje van België en mag dan ook niet ontbreken op deze roadtrip. De stad stamt uit de middeleeuwen en heeft een onmiskenbare grootse charme. Hoewel het de kleinste stad van België is, zijn er toch wat bezienswaardigheden te vinden. De smalle straten en steegjes geven een uitnodigend gevoel en kan je prima te voet verkennen.

 • Wandel door de gezellige straatjes naar de Homalius rots of Falize. Deze rots is meer dan 300 jaar oud wat het een van de oudste bezienswaardigheden van Durbuy maakt.
 • Bewonder een unieke verzameling aan 250 vormgegeven buxusstruiken en bomen in het Parc des Topiares.
 • In één van de oudste gebouwen van de stad kan je het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst bezoeken.
 • Natuurlijk is een bezoekje aan het kasteel van Durbuy langs de Ourthe de moeite.
 • Een leuke activiteit in de zomer: kajakken op de Ourthe!

Bezoek de Abdij van Orval

Aangezien Durbuy niet bijzonder groot is, kan je je bezoek aan de stad eventueel combineren met een bezoek aan de schitterende Abbaye d’Orval. Bierliefhebbers kennen het klooster zeker omwille van zijn (moeilijk te vinden) trappistenbier en z'n trappistenkaas. Na jaren in verval te liggen werd er aan het begin van de 20ste-eeuw een nieuw trappistenklooster opgericht, de l’aabaye de Notre Dame d’Orval.

Het kloostercomplex bestaat in zijn geheel uit 4 delen. Het eerste deel is de nieuwe abdij met de basiliek en is alleen toegankelijk voor de monniken. Daarnaast is er een brouwerij, een binnenplaats met gastenverblijf, en het deel met de ruïnes van het oude klooster en de kruidentuin. Dit deel staat dagelijks tussen 9u30 en 18u30 open voor het publiek. Op een kleine 10 minuten rijden van de abdij kan je overnachten in Hotel Le Florentin.

TIP: Verken Orval en omgeving met onze uitstippelde wandeling Orval tussen groen en trappistenbier.

Dag 7: Rocher du Hat wandeling in Chiny en Bouillon

Vervolgens is het tijd om wat van de natuurpracht van België te ontdekken. We beginnen rustig aan met een tocht van vijf kilometer die je naar de Rocher du Hat brengt, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op onder meer de Semois (bekijk ligging). Let goed op als er kinderen meewandelen, hier staat geen afsluiting voor de veiligheid. Wees voorzichtig, maar geniet ten volle van dit waanzinnige uitzicht over de bossen en de kronkelende Semois onder jou.

In de namiddag bezoeken we de Parel van de Semois: Bouillon

Je kent de stad Bouillon allicht van het gelijknamige kasteel van Bouillon, dat hoog op een rots over het stadje uittorent. Het is een van de grootste historische kastelen van ons continent en werd gebouwd in opdracht van de al even bekende Godfried van Bouillon. Vlakbij ligt het Museum Ducal (Hertogelijk museum) dat niet alleen aan deze man is gewijd, maar ook een indrukwekkende verzameling middeleeuwse en Islamitische kunst huisvest.

Gofdried van Bouillon verkocht zijn hertogdom om zijn kruistocht naar Jeruzalem te kunnen bekostigen. Je kan in zijn voetsporen treden en deze spannende onderneming herbeleven dankzij de Archéoscope Godefroid de Bouillon, een leuke voorstelling gekoppeld aan moderne technologische snufjes. Nadien kan je de dag afsluiten in het “quartier du Brutz” oftewel de Bretonse wijk, het hart van de oude stad.

TIP: Volg onze stadswandeling door Bouillon waar we jou laten kennismaken met zowel de rijke geschiedenis van Bouillon als de prachtige natuur.

In de Belgische Ardennen zijn er natuurlijk tal van mooie wandelroutes uitgestippeld, té veel om allemaal te verwerken in deze roadtrip. Je kan zelf je roadtrip uitbreiden en nog enkele wandelroutes in je route opnemen. Heb jij zin om de Ardennen toch nog te gaan (her)ontdekken? Hieronder vind je alvast enkele wandelroutes die de moeite waard zijn en in de buurt van de route lopen.

 • Een van de mooiste wandelingen die je kan maken: Tombeau du Géant in Botassart. Deze wandeling leidt naar het Graf van de Reus en loopt langs prachtige bossen en de oevers van de Semois.
 • De laddertjeswandeling in Rochehaut. De indrukwekkende hoogtes, steile klimmen en dalen over de enorme blootliggende boomwortels, en uiteraard dé ladders zullen je zeker bijblijven. Deze ladderwandeling is uniek in z’n soort en alleen voor wandelaars zonder hoogtevrees.
 • Of bekijk onze selectie 15 wandelroutes in de Ardennen langs de mooiste bossen en meest pittoreske dorpjes van Wallonië.

Dag 8: Fondry des Chiens (Viroinval) en Dinant

Hopelijk ben je er de avond voordien niet te stevig in gevlogen, want halverwege onze roadtrip door België staat een nieuw natuurlijk hoogtepunt op het programma: de Belgische Grand Canyon. Neem dit gerust met een korreltje zout, want het is uiteraard niet zo spectaculair als dit wonder van Arizona. Toch is het qua Belgische normen zeker de moeite.

Je kan hier ook een wandeling van 9 of 15 kilometer aan koppelen, maar op zich is deze niet zo bijzonder, zeker vergeleken met de wandeltochten van de afgelopen dagen. Je kan ook vlakbij de Fondry des Chiens parkeren zodat je zeker voldoende tijd hebt om in de namiddag Dinant te bewonderen. Bekijk hier de wandeling Fondry des Chiens in Nismes.

Dinant

De geboortestad van Adolphe Sax heeft uiteraard ook een (weliswaar klein) museum gewijd aan de uitvinder van de saxofoon, waar de beste man overigens ooit nog heeft gewoond. Verder is Dinant ook gekend vanwege haar imposante citadel, die al in de elfde eeuw werd gebouwd. Helaas raakte deze mettertijd zo beschadigd dat ze in 1815 werd heropgebouwd. Het loont zeker de moeite om de 400 treden hiernaar te trotseren, zo heb je dat fantastisch uitzicht dubbel en dik verdiend.

Ook de Collégiale Notre-Dame de Dinant is niet te missen, het is zonder twijfel een van de mooiste gotische kerken van het land. Ten slotte is er zowaar een indrukwekkende grot: in de Grotte la Merveilleuse vind je buiten de gebruikelijke kleurrijke stalactieten en stalagmieten ook heuse watervallen.

REISGIDS: Ontdek nog meer pareltjes met onze reisgids Belgische Ardennen.

Optioneel: fietsen op treinsporen in Falaën

Zegt Dinant je niet zoveel en heb je liever een originele activiteit om een ander mooi plekje van België te ontdekken? Dan moet je naar Falaën, waar je met de railbikes (fietskarren op treinsporen) 3 verschillende trajecten kan afleggen:

 • Het kortste van 6 kilometer waarbij je naar Maredsous gaat. Hierbij heb je dan de mogelijkheid om ook de abdij te bezoeken en te proeven van hun heerlijke bier en/of kaas.
 • Er is er ook een van 8 kilometer waarbij je dan de ruïnes van Montaigle kan bezichtigen.
 • Het langste parcours van 14 kilometer combineert ten slotte de twee bovenstaande trajecten.
 • Meer info op de website

Dag 9: Mons of Pairi Daiza

Op dag 9 neem je zelf de planning in handen. Heb je zin in een dagje cultuur en geschiedenis? Dan rijd je door naar Mons, een stad met veel persoonlijkheid. Wil je liever rondkuieren in een van de mooiste dierentuinen van Europa? Dan raden we aan om een dagje uit te trekken om Pairi Daiza te bezoeken.

Mons is een prachtige stad waar verrassend veel te bezichtigen valt. De blikvangers van Mons is echter het stadhuis en het Belfort. Dat laatste is trouwens Unesco Werelderfgoed en zopas gerestaureerd! Met onze wandeling door Mons brengen we je via smalle steegjes naar vergeten pleinen, toeristische oorden, mooie kerken, door groene parken, naar prachtige uitzichtpunten, winkelstraten en heerlijke gastronomie.

Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen?

 • De Grote Markt van Mons, één van de de mooiste pleinen in België. Rond het plein bevinden zich een aantal gezellige cafés en restaurants, waar je kan genieten van een lekker wijntje op het terras.
 • De Grote Markt wordt omringd door gebouwen uit de 15e eeuw in gotische, neoklassieke en Spaanse architectuur en zijn een streling voor het oog. Het meest indrukwekkende gebouw is toch wel het Hotel de Ville.
 • De 87 meter hoge klokkentoren van Mons, het enige Belfort in barokstijl in België dat reeds door UNESCO werd uitgeroepen als werelderfgoed.
 • De Collegiale Sint-Waltrudiskerk in gotische stijl. Het hoogtepunt van de kerk is de ‘Chariot of Gold’ of ‘Car d’ Or’ waarop de reliekschrijn van Sint Waltrudis die door de stad gedragen wordt voor het Doudou-festival te zien is.
 • Boeiende musea als Mons Memorial Museum en het Artotheque Museum.

Of kies voor een onvergetelijke dag in Pairi Daiza

Pairi Daiza is een enorme dierentuin van 65 hectare en bevindt zich op de voormalige locatie van de cisterciënzerabdij van Cambron. Het domein zit vol met eeuwenoude bomen en tal van historische gebouwen. De dierentuin is een thuisplaats voor meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld. Pairi Daiza won de beste dierentuinprijs tijdens de Diamond Theme Park Awards 2018, ook bekend als de Oscars voor themaparken en dierentuinen in de Benelux.

Deze plek is absoluut een must-see in België. Het is de grootste en mooiste dierentuin die velen ooit zullen bezoeken.

Dag 10: Vlaamse Ardennen

Vanaf Mons rijden we verder door naar Oudenaarde, de parel in de Vlaamse Ardennen. Oudenaarde heeft enkele goed bewaarde bezienswaardigheden uit het verleden, maar ook het hedendaagse karakter mag er wezen. Tijdens onze stadswandeling door Oudenaarde kan je topbezienswaardigheden als het schitterende stadhuis (waar nu het MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen is ondergebracht), het begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk langs de Schelde bezichtigen.

Oudenaarde is ook het startpunt voor een rondrit door de Vlaamse Ardennen. Pal in het centrum van de stad kan je een bezoekje brengen aan het Centrum Ronde van Vlaanderen waar de Belgische wielergeschiedenis mooi naar voren gebracht. Na je stadswandeling kan je van al die schoonheid bekomen op een van de terrasjes op de Grote Markt. Geniet er van het uitzicht op de historische gebouwen en bestel je een typisch Oudenaards bruintje, het lokale biertje dat ambachtelijke brouwerijen brouwen.

VERBLIJFTIP: Verblijf in een van de vakantiehuizen in de Vlaamse Ardennen en geniet van de rust, stilte en schitterende natuur. Bekijk alvast onze selectie favoriete vakantiehuizen in de Vlaamse Ardennen.

In de Vlaamse Ardennen valt natuurlijk nog veel meer te bezichtigen

 • Heb je zin in een mooie wandeling door de prachtige natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen? Het bos t’Ename is de grootste en misschien wel een van de bekendste. Bekijk onze wandelroute door het Bos t'Ename.
 • Of maak een wandeling naar de 148 meter hoge Muziekberg, de op één na hoogste berg van de Vlaamse Ardennen.
 • Combineer je bezoek aan Oudenaarde met een bezoekje aan Ronse. Een stad die je positief zal weten te verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale art-nouveau en art-deco pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw. Volg onze stadswandeling door Ronse.
 • Vergeet Manneke Pis in Brussel en ga op zoek naar Manneke Pis in Geraardsbergen!

Dag 11: Ieper

Vandaag rijden we door naar West-Vlaanderen en in het bijzonder de Westhoek, waar we een dag doorbrengen die in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog. De eerste halte is het indrukwekkende In Flanders Fields museum, een interactief museum in Ieper waarbij je op een beklijvende manier wordt geconfronteerd met de gevolgen van de ‘Grooten Oorlog’. Als je hierover nog meer wil leren zijn er nog andere belangrijke plekken in de buurt zoals het Memorial Museum Passchendaele, de Dodengang in Diksmuide en Hill 60.

Er zijn ook verscheidene militaire begraafplaatsen, waarbij Tyne Cot Cemetery (de Britse) de meest bekende en indrukwekkende is. Maar ook het Deutsches Soldatenfriedhof van Langemark en Sanctuary Wood Cemetery (met soldaten uit de Commonwealth) laten je niet onberoerd. Lees nog meer over de slagvelden en begraafplaatsen in de Westhoek.

Neem hoe dan ook zeker de tijd om Ieper zelf te bezoeken, waarbij de Grote Markt dé place to be is omdat hier de belangrijkste gebouwen van de stad (Belfort, Lakenhalle, Gerechtsgebouw en Kasselrij) liggen. Met onze stadswandeling door Ieper kom je alvast langs de must-see bezienswaardigheden en kom je alles te weten over WO I en nog veel meer.

Sluit zeker je dag af met een bezoek aan de beroemde Menenpoort, een eerbetoon aan de Britse slachtoffers die anoniem zijn begraven of nooit werden gevonden. Elke avond wordt om 20u The Last Post gespeeld als eerbetoon aan hen.

Dag 12: Belgische Kust

Na je bezoek aan de boeiende stad Ieper, trek je richting de Belgische Kust. De kust telt 10 kuststeden waar heel wat leuke verborgen plekjes te vinden zijn. Je kan doorrijden naar de grootste badplaats aan de kust: Oostende. De badplaats was vroeger een populaire locatie voor de koninklijke familie en dat kan je nog steeds terug te zien in de Venetiaanse- en Koninklijke Gaanderijen. Alhoewel zee en strand op het eerste zicht overal gelijk zijn, typeert de kleine Vlaamse kuststrook zich door zijn verscheidenheid.

Wat zeker zien & doen in Oostende?

 • Neem een kijkje in het oude Duitse artilleriekwartier Fort Napoleon. Tegenwoordig doet het dienst als een museum over het fort, maar er is ook een kinderspeelplein terug te vinden.
 • Ook kan je een bezoek brengen aan Domein Raversyde, waar je in het Museum Anno 1465 meer over de vissersnederzetting Walraverijde en de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall kan leren.
 • Het zeilschip Mercator, dat in 1936 het stoffelijk overschot van pater Damiaan terug bracht.
 • Bezoek het James Ensorhuis en ontdek alles over deze bijzondere kunstenaar die zich liet inspireren door de zee.
 • Ook enorm de moeite waard: bezoek allerlei street art-installaties dankzij 'The Crystal Ship', sinds enkele jaren een van de grootste publiekstrekkers in Oostende. Bekijk onze street-art wandeling Oostende.
 • Maak het jezelf gemakkelijk en kom meer te weten over deze populaire badplaats met onze stadswandeling door Oostende.
 • Ontdek de mooiste wandelingen aan de Vlaamse Kust hier

VERBLIJFTIP: Upstairs Hotel is thé place to be in Oostende. Het hotel bevindt zich in het bruisende centrum. Boek je verblijf in het Upstairs Hotel in Oostende.

Wil je liever iets anders doen dan de populaire badplaats Oostende te verkennen? Geen probleem, er zijn nog heel wat andere kuststeden met bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Denk maar aan interessante musea, mooie duingebieden, Plopsaland De Panne of SEA LIFE in Blankenberge. Hieronder vind je alvast wat inspiratie voor toe te voegen aan je avontuur.

 • Zie de garnaalvissers te paard met eigen ogen bezig in Oostduinkerke.
 • In Koksijde kan je wandelen op de hoogste duin aan de Vlaamse Kust. De Hoge Blekker is met zijn 33 meter een echte blikvanger.
 • Spot de bijzondere kunstwerken in de straten, pleinen en langs het strand van Knokke-Heist. Deze stuk voor stuk unieke kunstwerken ontdekken is een aangename manier om Knokke-Heist op eigen houtje te verkennen.
 • Trek een dag uit en bezoek het Zwin natuurgebied dat zich uitstrekt over Vlaanderen en Nederland. Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom en de ideale uitstap. Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom en wordt ook wel eens de 'internationale luchthaven voor vogels' genoemd.
 • In Middelkerke kan je na een bezoekje aan het casino de verschillende stripstandbeelden op de dijk spotten.
Ben je aan de Belgische Kust en valt het weer niet mee? Er zijn ook verschillende activiteiten te ondernemen bij slecht weer. Bekijk hier de leukste activiteiten aan de kust bij slecht weer.

Dag 13: Brugge of Gent

Op de voorlaatste dag van je roadtrip door België, kan je zelf kiezen welke stad je gaat bezichtigen (of je neemt ze alle twee mee op in je route). De eerste optie is Brugge, een stad die gekend staat voor zijn schoonheid en enkele van de mooiste historische bezienswaardigheden van Vlaanderen heeft. Vroeger een rijke en welvarende Hanzestad, vandaag UNESCO Werelderfgoedstad en internationaal bekend als het Venetië van het Noorden. Brugge loopt over van de historische gebouwen en is bezaaid met sprookjesachtige kanalen.

Wat zeker zien en doen in Brugge?

 • Een van de mooiste manieren om de stad te verkennen is vanop het water met een rondvaart of boottochtje door het centrum van Brugge.
 • Naast het indrukwekkende stadhuis kan je de Heilig-Bloedbasiliek bezoeken. De kerk heeft haar naam te danken aan het Heilig Bloed van Jezus dat er bewaard wordt.
 • Wandel door het Begijnhof en bewonder de pittoreske witgeschilderde huisjes.
 • Beklim het 83 meter hoge Belfort van Brugge voor een mooi uitzicht over de stad.
 • Bezoek leuke musea als Historium, Choco-Story Museum en het Frietmuseum.
 • Wandel langs de mooiste muurschilderingen met onze street-art wandeling Brugge.

Of kies voor een daguitstap naar het karaktervolle Gent

De stad voelt misschien modern aan, toch heeft de stad een indrukwekkend historisch centrum dat getuigt van de eeuwenlange stadsgeschiedenis. Bezoek zeker de drie torens van Gent en het Gravensteen, een middeleeuws kasteel pal in het centrum van de stad. Doe je deze roadtrip in de zomer? Dan is het absoluut de moeite om het stadsfestival Gentse Feesten, een van de grootste volksfeesten van Europa, te beleven.

Ook in Gent kan je een boottocht maken. Hierbij krijg je een verschillende van de prachtige bezienswaardigheden van de stad te zien vanaf het water, terwijl je ontspant in de boot. De gids op de boot geeft onderweg bovendien uitleg over de gebouwen waar je voorbijvaart. Boek je rondvaart door Gent hier.

LEESTIP: Beide steden zijn uiteraard meer dan de moeite waard om te bezoeken. Welke stad je ook bezoekt, ze hebben beide prachtige bezienswaardigheden, gezellige terrasjes en sfeervolle pleintjes. Toch zijn de twee steden ook erg verschillend. Kan je maar niet kiezen? Lees dan zeker ons blogartikel citytrip Gent of Brugge?

Dag 14: Antwerpen

We sluiten ons avontuur af in de bruisende, hippe stad Antwerpen. Het leuke aan de Scheldestad is dat je hier letterlijk kan verdwalen omdat er zoveel te zien en beleven valt. De stad heeft dan ook heel wat highlights te bieden: van een prachtig historische centrum met z'n prachtige panden in uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken.

Enkele topbezienswaardigheden in Antwerpen die je zeker niet mag missen

 • De Onze-Lieve-Vrouw kathedraal is het symbool van Antwerpen, al moet de Sint-Jacobskerk hier qua schoonheid amper of niet voor onderdoen.
 • Het Centraal Station, een van de mooiste van Europa (en misschien zelfs ter wereld).
 • Op de Grote Markt kan je de beroemde Brabofontein, het stadhuis en ’t Schoon Verdiep bezichtigen.
 • Kom meer te weten over het leven van Peter Paul Rubens in zijn voormalig woonhuis. Samen met het Museum voor Schone Kunsten en het Museum Mayer van den Bergh zijn dit de drie mooiste musea van Antwerpen.
 • Bewonder de moderne architectuur van het MAS (Museum Aan de Stroom) en geniet er van een ongeëvenaard zicht op Antwerpen en haar omgeving. Je bent dan gelijk in het Eilandje, een van de hipste buurten van ’t stad.
 • Ontdek nog meer van de stad met onze stadswandelingen door Antwerpen.

PARKEERTIP: Kom je met de wagen en wil je graag het centrum van Antwerpen bezichtigen? Blijf weg met de wagen uit het het centrum van Antwerpen en daarom raden we je aan om te parkeren buiten het centrum. Zo kan je je auto parkeren bij de Liefkenshoek waar je de waterbus kan nemen tot het centrum. Een andere optie is om te parkeren op Linkeroever en daar de Sint-Anna voetgangerstunnel te nemen naar het centrum. Bekijk hier alle opties

Dag 14: Antwerpen-optioneel

Wil je de roadtrip nog een klein beetje uitbreiden? Of misschien is Antwerpen niets nieuws voor jou? Dan is het misschien interessant om de omgeving van de stad eens te verkennen.

Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHnegouwenVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?