Japanse Tuin in Hasselt bezoeken? Alle info, foto's & video

Download fietsgids Limburg

Japanse Tuin in Hasselt bezoeken? Alle info, foto's & video

27 augustus 2021 in Hasselt10 reacties

Wil je graag de Japanse Tuin in Hasselt bezoeken? Een tuin vol symboliek vlakbij het centrum van Hasselt, lees hier alles over ons bezoek aan de grootste Japanse tuin van Europa (maand oktober). Een uitgelezen plaats waar je meer te weten komt over de Japanse cultuur en natuur.

De tuin heeft de ambitie om je als bezoeker de oorspronkelijke bedoeling van een Japanse tuin te laten ontdekken, een plaats voor bezinning, rust en meditatie. Ervaar zelf of ze hier in geslaagd zijn.

Inhoud artikel

  1. De grootste Japanse Tuin van Europa

Een tuin vol rust en symboliek in Hasselt

Eenmaal door de toegangspoort stap je een oase van rust binnen, laat je gedachten afdwalen bij het luisteren naar de watervallen, wandel door het glooiende landschap bedekt met mos en bekijk de betoverend mooie koi vissen. Ondanks het feit dat de Japanse Tuin langs de drukke R17 ringweg van Hasselt ligt is de vredesbel het enige geluid dat af en toe de stilte in de tuin doorbreekt.

Ga zelf op verkenning en ontdek de symboliek die verscholen zit in de Japanse Tuin, wil je geen enkel element missen? Je kan de tuin ook met een gids bezoeken, meer info verder in deze blog.

De Japanse Tuin bestaat uit 3 verschillende delen

  • Het eerste deel sluit aan bij het park Kapermolen en vormt een overgangsgebied tussen het park in westerse stijl en de Japanse tuin.
  • Het tweede deel is de centrale Japanse tuin.
  • Het derde deel is gevuld met een uitgebreide collectie Japanse kerselaars en biedt ruimte voor evenementen en feestelijkheden, maar ook voor een bezinningsmoment bij het shintö-schrijn.
  1. Geschiedenis van de tuin

Een tuin als geschenk

De Japanse Tuin in Hasselt is ontstaan uit de vriendschapsband tussen Hasselt en z'n zusterstad ltami in Japan. Om de cultuur van beide steden uit te wisselen schonk Hasselt een torenbeiaard aan ltami (een zo goed als onbekend klokkenistrument). De Japanse stad Itami schonk in 1992 op haar beurt deze tuin aan Hasselt, met de bedoeling om de Japanse cultuur en gebruiken beter te leren kennen.

Een tuin van de hand van Inoue Takayuki

De tuin is van de hand van de Japanse architect Inoue Takayuki. De architect kwam persoonlijk naar Hasselt om de plek uit te kiezen waar de tuin kon aangelegd worden, de Japanse Tuin heeft een oppervlakte van zo'n 2,5 ha. Er werd bij de aanleg van de Japanse Tuin zoveel mogelijk rekening gehouden met de oorspronkelijk beplanting en bomen, dit benadrukt het respect van de Japanners voor de natuur.

De financiële middelen voor de aanleg van de Japanse Tuin werden ingebracht door de stad Itami, samen met partners zoals Japanse bedrijven, Vlaamse bedrijven en vestigingen van Japanse firma’s in België.

Materialen uit Japan en Oostenrijk

Voor de aanleg werden bomen en heesters maar ook materiaal overgebracht uit Japan. De stenen die je ziet werden met de hand geselecteerd in Utztall (Oostenrijk) en werden zonder bewerking gebruikt in de tuin. Het duurde ongeveer 1 jaar voor het aanleggen van de tuin, het bouwen van de traditionele Japanse gebouwen, bruggetjes, riviertjes en de waterval. Op 20 november 1992 werd de Japanse Tuin officieel ingehuldigd.

  1. Torii, een traditionele Japanse poort

Wanneer je de tuin inwandelt, stapt je als eerste door een traditionele Japanse poort of torii (鳥居). Hierna stap je over een bergriviertje, het geluid van het water vergezelt je als rustgevende muziek doorheen de tuin.

Merk dat het pad veel bochten heeft en de tuin veel hellingen bevat. Hierdoor is het onmogelijk om de volledige tuin vanaf één punt volledig te overzien. Achter elke bocht schuilt een nieuwe ontdekking.

In de Japan verschaft de torii toegang tot een Shintō-altaar, zie het als de overgang van het gewone naar het heilige. In de Japanse Tuin staat de torii symbool voor de de overgang van het gewone Hasselt naar deze bijzondere Japanse Tuin.

  1. Japanse karper of Koi

De koi (鯉) of Japanse kaper is een nationaal symbool van het land. Begin 1800 begon men met kweken van deze gekleurde karpers en staat symbool voor geluk en welvaart in Japan. In de Japanse Tuin zwemmen ongeveer 200 koi karpers. Wil je graag de kois voeren? Je kan aan de kassa voeder kopen.

  1. Waterval en zigzagbrug

Yatsuhashi, de zigzagbrug

Na het brugje kom je op een klein pleintje waar de grootse waterval direct je aandacht trekt. De zigzagbrug links in het water heet Yatsuhashi (八ツ橋 of acht planken brug) en wordt traditioneel gebruikt in een irisvijver, zodat men de bloemen van dichtbij kan bewonderen. De stenen van deze bijzondere brug liggen trapsgewijs op elkaar in hoeken van 90 graden. Hierdoor kunnen de boze geesten de centrale tuin niet betreden. Zij zijn namelijk niet in staat hun voeten op te tillen en kunnen geen rechte hoeken maken.

Symbool voor het leven

Het water in dit deel van de tuin symboliseert het leven. De waterval begint wild in het oosten en eindigt rustig in stilstaand water in het westen. Ook het water heeft, net zoals de mens, geen kans om nog terug te keren naar de oorsprong. Het einde is trouwens geen einde, maar een plek waar niets de rust komt verstoren.

De waterval eist al je aandacht

De drakenpoortwaterval of Ryūmon-no-Taki (竜門の滝), is geïnspireerd op de 14de eeuwse tuin van de Tenryüji tempel in Kyöto. Let op het lijnenspel van de rotsen, schenk bijzondere aandacht aan de grote rots rechts vooraan in de waterval die een oude Chinese legende uitbeeld. De rots onder het watergordijn symboliseert de Japanse karper of koi die tegen de waterval opspringt. Eens boven verandert hij in een zuivere draak (een goed dier en symbool voor de keizerlijke macht in het oude China).

Wat kan je hieruit leren? Je kan - net als de koi - moeilijkheden overwinnen om je doel te bereiken.

Het is een unieke ervaring om voor de waterval te wandelen, je zal merken dat de stenen even al je aandacht zullen opeisen en je zullen verhinderen aan iets anders te denken. Dit verwijst naar het leven zelf, waarin je elke stap, elke beslissing doordacht en weloverwogen moet nemen.

  1. Steenlantaarn en rotsen

Steenlantaarns en vuurvliegjes

In Japan werden steenlantaarns of yukimi-doro (織部灯籠) vroeger gebruikt in Boeddhistische tempels, waar ze het pad naar de tempel verlichtten. De steenlantaarn die je in de Japanse Tuin ziet is gebouwd naar deze die te vinden is bij de Senyuu-ji tempel in Kyoto, begraafplaats van één der keizers.

Het licht van de lantaarn verwijst ook naar de vuurvliegjes die veelal te vinden zijn in de valleien van Japan en symboliseren de zielen van overleden krijgers.

Het onvergankelijke en onveranderlijke

Je zal merken dat de Japanse Tuin rijk is aan rotsen, rotsen staan symbool voor het onvergankelijke, ze zijn een element dat nooit wijzigt in de tuin.

  1. De Vredesbel

De vredesbel werd in 2016 in de Japanse Tuin geplaatst ter gelegenheid van de 150 jarige verjaardag van de diplomatieke relaties tussen België en Japan. Sta even stil en herdenk de slachtoffers van de waanzin van de oorlogen, je kan hier de bel luiden ter ere van de vrede.

  1. Het Shinto-altaar

Tegenover de vredesbel staat een Shinto-altaar of jinja (神社) waar volgens het Japanse geloof een God of Kami (神) woont. Je kan er even halthouden en even bidden en er kleingeld doneren.

TIP: Je bezoek aan de Japanse tuin combineren met een weekend of citytrip naar Hasselt? We hebben een complete stadswandeling door Hasselt uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in Haselt. Download je stadswandeling Hasselt hier.
  1. De Japanse kerselarentuin

Picknickplaats en evenementenplein

  • In de Japanse tuin is er rond het evenementenplein ongeveer 0,5 ha aan kerselaren gepland. Deze plek wordt traditioneel gebruikt als picknickplaats.
  • Aan het plein vind je ook de toiletten terug alsook een multifunctionele ruimte, ökandö.
  • Vanaf de kerselaren heb je een prachtig zicht over de vijver en het ceremoniehuis.

Wanneer zijn er bloesems in de Japanse Tuin van Hasselt?

Als de de kerselaars in bloei staan is het voor Japanners tijd om feest te vieren. Kerselaar staan in bloei rond eind april/begin mei.

  1. Het Ceremoniehuis

Het keienstrand

Wandel de trappen omlaag naar het keienstrand. Dit is de ideale plaats om de kois te voeren en van de rust aan het water te genieten. Wie wil kan aan de kassa voeder kopen speciaal voor de kois (gelieve geen brood of andere aan de sierkarpers te voeren).

Het ceremoniehuis in 17de eeuwse bouwstijl

Het ceremoniehuis, Korokan (鴻鵬館) weerspiegelt in het water van de vijver. De bijzondere architectuur van het ceremoniehuis, gebouwd in typisch 17de-eeuwse bouwstijl, zorgt ervoor dat het kan genieten van natuurlijke koeling, terwijl de ver uitstekende dakrand rechtstreekse zoninval vermijdt. Het ceremoniehuis is opgebouwd uit natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, klei en papier. Dit zorgt er ook voor dat het gebouw beter bestand is tegen aardbevingen (vooral in Japan).

De vloer van het ceremoniehuis is bedekt met tatami (gevlochten matten). De openheid van de leefruimte zorgt er enerzijds voor dat je de natuur als het ware binnen kan gewaarworden. Anderzijds zorgt het er ook voor dat het aangenamer leven is in een warm en vochtig klimaat.

  1. Het theehuis en waterharp

Op een van de aangelegde heuvels in de Japanse Tuin kan je het theehuis Jyushoan (寿松庵) vinden. De heuvels in de tuin staan symbool voor de bergen van Japan. Het theehuis is sober en half duister ingericht, waarbij minimalisme vooropstaat. De bezoeker kan zich zo volledig concentreren op het theeritueel en wordt zo min mogelijk afgeleid (dit is totaal anders dan het ceremoniehuis dat open en licht is). De toegangsdeur is smal en laag, wat de scheiding tussen de buitenwereld en theeruimte symboliseert. Naast het theehuis staat een tsukubai, een stenen waskom waar bezoekers van het theehuis zich eerst symbolisch wassen.

Links van het theehuis vind je de suikinkutsu of Japanse waterharp, deze bestaat uit een bamboe buis.

  1. Tickets voor de Japanse Tuin in Hasselt

Prijzen en tickets online kopen

  • Een standaardticket kost € 6, een kortingsticket € 4,5 en een studententicket € 1
  • Houders van een Bokrijk Abonnement kunnen binnen voor € 3
  • Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis binnen alsook houders van een UiTpas Hasselt, Klasse Lerarenkaart, begeleiders van mindervalide bezoekers, personen met een mentale beperking en bezoekers in cosplay
  • Meer info en tickets kopen vind je hier

Openingsuren

  • De Japanse Tuin sluit haar deuren op zaterdag 31 oktober 2020 om 17u voor het jaarlijks winteronderhoud
  • Van dinsdag tot zondag van 10u tot 17u
  • Op feestdagen van 13u tot 17u
  • Op maandag is de tuin gesloten
  • Laatste toegang om 16u30

Algemene info

  • Alle paden zijn breed én toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • De Japanse Tuin beschikt over een mindervalidentoilet
  • Assistentiehonden zijn toegestaan in de Japanse Tuin bij het tonen van een geldig attest
  • Alle andere huisdieren zijn niet toegelaten in de Japanse Tuin
  1. Activiteiten in de Japanse Tuin in Hasselt

Begeleide rondleiding op zondag

Wil je nog meer te weten komen over Japan, de Japanse Tuin en al de symboliek, bezoek de tuin met een gids. Elke zondag en feestdag start een wandeling om 15 uur en het duurt 1,5 uur. Meer info en inschrijven via deze link.

Theedemonstraties

Elke maand is er een Japanse theeceremonie onder leiding van thee­meester Staf Daems. Je komt zo alles te weten over de principes met een demonstratie in de stijl van de theeschool Urasenke, een van de grote drie scholen in Japan. Op het einde van de ceremonie kan je zelf van een kopje matcha-thee genieten.
Theeceremonies zijn er om om 11u30, 13u en 15u. Let bij het kopen van je ticket op dat je een ticket koopt voor het tijdstip waarop je deel wil nemen. Meer informatie vind je hier

Ikebana lessen

Elke maand organiseert de Japanse tuin een workshop Japanse bloemschikkunst (Ikebana) onder leiding van Els Claes. Tijdens de workshop leer je de bloemschikkunst volgens de Ikebanaschool “Ikenobo”, de oudste Ikebanaschool van Japan. Meer informatie vind je hier.

Poëziewandeling

Kom mee wandelen met poëtisch verteller Godfried Kippers, je zal verschillende plaatsen in de Japanse Tuin stilstaan en kunnen genieten van de pracht van de poëzie. Zowel in de tuin als in de poëzie van Wislawa staat "het leven" centraal.
De wandeling duurt 1 uur, van 11u tot 12u. Per wandelingen kunnen er slechts 15 tot 20 personen mee, meer info via deze link.

Kalligrafielessen

Wil je graag de kunst van het Japanse schrijven uitproberen? Je naam leren schrijven met penseel en inkt? Elke maand kan je deelnemen aan een workshop kalligrafie.

Tai chi voor kinderen

Ontdek het verhaal van keizer Tengoku tijdens een wandeling door de Japanse Tuin en doe daarna samen met Yin en Yangeke eenvoudige tai chi bewegingen en ervaar hoe je tot rust komt. De lessen vinden elke laatste zondag van de maand plaats. Meer info hier.

  1. Ligging van de Japanse Tuin Hasselt

Met de bus

Met de bus neem je lijn 45, 36 of 20a en stap je af aan 'Hasselt Rijksadministratief Centrum'. De Japanse Tuin ligt enkele stappen veder.

Met de auto

Met de auto rij je op de grote ring van Hasselt. Daar op de Gouverneur Verwilghensingel ligt de tuin naast de Schaatsbaan Schaverdijn. Rij daar achter de ventweg in en dan zie je de parking van de Japanse Tuin door de grote Japanse rode poort. Je kan je ook parkeren op parking Hawaï op de Koning Boudewijnlaan. Meer info vind je hier.

  1. Filmpje: ontdek de Japanse Tuin in Hasselt

Benieuwd naar hoe de Japanse Tuin in Hasselt eruit ziet? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk zelf Hasselt moeten bezoeken!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Hasselt

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Hasselt? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Hasselt uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Hasselt hier.

Hasselt stadswandeling

Gratis reisgids Hasselt downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 januari 2024 - Alberto

Japanse tuin in Hasselt is zeer mooi! Breng zeker een bezoek. Een echte aanrader. Met de taxi van een rondleiding gekregen en we stopten hier. Zeer aangenaam.

- 10 juli 2023 - Peter helsen

Ben zeer tevreden over de site de Japanse tuin was prachtig en het was leuk om te wandelen in Hasselt en van alles te bezichtigen

- 9 april 2022 - Kero Pierre

Wij hebben over 14 dagen Hasselt bezocht , hetgeen NIET onze eerste keer was , zijn speciaal naar ginder gegaan voor de Japanse tuin . De Tuin is uitstekend , jammer hadden wij misschien 2 weken later moeten gaan voor de mooie bloesem . Maar toch hebben wij ons niet verveeld in die prachtige stad . Lekker eten en winkelen behoord hier ook bij . Ons twee dagen waren goed gevuld , voor herhaling vatbaar . Wij hebben lekker overnacht in het hotel " Holliday Inn " zeer goed . Dit was al de tiende keer dat wij naar Hasselt komen , en nog zijn wij het niet beu . EEN AANRADER . Pierre Kero

- 21 april 2021 - Caroline Potteau

mooie info over Hasselt in mei brengen we een bezoek :)

- 8 april 2021 - Karl Caals

Het was voor ons het eerste bezoek aan Hasselt ooit, al zijn we 58 en 60 jaar jong. Allebei waren we positief verras door de vele beelden in de stad, maar ook van de horecamogelijkheden en het winkelaanbod. Wij gaan na de coronacrisis en bij beter weer (wij waren daar op 8 april, de bekende grillen) zeker opnieuw. Het enige nadeel vond ik dat er wel eens onduidelijke trajectaanwijzingen gegeven werden, maar dan hebben we nog altijd Google maps. Het bezoek aan de Japanse tuin 's namiddags bekroonde onze dag. Echt, een onverhoopte meevaller en voor herhaling vatbaar!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?