13 x mooiste bezienswaardigheden in Dinant: Wat zien & doen tijdens je bezoek aan Dinant?

Koop de volledige reisgids voor € 15

13 x mooiste bezienswaardigheden in Dinant: Wat zien & doen tijdens je bezoek aan Dinant?

22 december 2023 in Ardennen10 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Dinant + verblijftips

Een van de mooiste plaatsen in de provincie Namen is de stad Dinant. Gelegen langs de Maas biedt de stad een perfecte combinatie van geschiedenis en natuur voor een daguitstap of een korte vakantie. De stad ligt op 90 km van Brussel en is daardoor gemakkelijk te bereiken met de auto of de trein.

Ontdek hier alvast dé topbezienswaardigheden in Dinant.

Inhoud artikel

Een woordje geschiedenis over Dinant

Dinant is een lang dun stadje dat zich strekt langs de Maas. De eerste melding van de stad vinden we al in de 7de eeuw wanneer de bisschop van Tongeren er ging wonen en de Sint Vincentuskerk opende. In de 11de eeuw kreeg het stadsrechten door keizer Hendrik IV, hierdoor werd het deel van de 23 ‘bonnes villes’ van Luik. Meteen volgde de bouw van de eerste stenen brug en een kasteel.

In de late middeleeuwen werd de stad vaak ingevallen en geplunderd. De stad begon zich ook te specialiseren in metaalwerk waardoor het economisch snel groeide. Tijdens de oorlogen tussen Frankrijk en Spanje in de 16de en 17de eeuw werden heel wat gebouwen in Dinant verwoest.

In 1795 werd de hele regio geannexeerd aan Frankrijk. In de eerste wereldoorlog werd weer een heel deel van de stad vernietigd. Tijdens deze oorlog werd ook Charles de Gaulle samen met andere inwoners van de stad gewond.

TIP: Wil jij graag Dinant en omgeving ontdekken? Download onze autoroute Dinant en verken de mooiste plekjes.

 1. De Citadel van Dinant

Met de kabelbaan of te voet naar boven?

De citadel van Dinant bevindt zich op maar liefst 100m hoger dan het wateroppervlak van de Maas, de rivier waar de stad aan ligt. Dit is mogelijks ook het eerste wat je opvalt als je richting de stad rijdt. Gelegen op de hoge rots is het mogelijk om via een kabelbaan omhoog te gaan, of te voet langs de 408 traptreden. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon met de auto naar boven te rijden.

Bezoek de Citadel van Dinant

 • Via de vele gangen in de citadel kan je de geschiedenis van de stad leren kennen.
 • Je vindt er uitleg over de plundering van Dinant door Karel de Stoute, de bouw van de stad, Lodewijk XIV als architect, de gevechten van de Franse en Duitse soldaten tijdens de wereldoorlogen en de slachting van augustus 1914.
 • Ook biedt het citadel een prachtig uitzicht over de stad.
 • Na je rondleiding kan je ook het wapenmuseum in de citadel bezoeken die een uitgebreide collectie van oude wapens herbergt daterend uit de 17de, 18de, en 19de eeuw.
 • Aan de voet van de trappen naar de citadel bevindt zich het restaurant van de citadel. Daar kun je terecht voor een terrasje of een lekkere maaltijd na je bezoek.

Praktische info voor je bezoek aan de Citadel van Dinant

 • De openingsuren van de citadel kunnen variëren. Raadpleeg de website voor actuele uren.
 • De toegang tot de citadel bedraagt €10 voor een volwassene en €8 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
 • Verder is er ook de optie om een combinatiekaart te kopen. Met deze formule krijg je een bezoek aan de citadel, het gebruik van de kabelbaan en een boottocht op de Maas. Deze tickets kosten €17 voor volwassenen en €13 voor kinderen.
 1. Collégiale Notre-Dame de Dinant

Het tweede wat je opvalt in Dinant is waarschijnlijk de kerk met zijn toren die uitsteekt boven de rest van de stad. Dit is een 13de -eeuwse Gotische kerk en is een voorbeeld van de maas-gotiek in het Prinsbisdom Luik.

 • De kerk werd al in de 10de eeuw werd er een kerk gebouwd op de plaats van de huidige kerk.
 • Deze werd gebouwd in Romaanse stijl, maar werd vernield in 1227 door een rots die naar beneden viel. Hierbij stierven jammer genoeg 36 mensen.
 • Daarna werd de kerk volledig heropgebouwd.
 • In de 16de eeuw kreeg de kerk haar nogal vreemd gevormde klokkentoren. Volgens velen lijkt het wel een peer te zijn.

Het meest interessante aan de kerk zijn de maas-gotische kapitelen met gestileerde bladeren als bekroning van kalkstenen zuilen en het glasraam. Dit kleurrijke raam komt van de hand van de Gentse glazenier Gustave Ladon. Het is een van de grootste glasramen van Europa en vertoont Bijbelse taferelen.

VERBLIJFTIP: Overnacht net buiten de stad in Hotel Le Saint Hadelin, een boetiekhotel met elegante kamers in een 19e-eeuws, authentiek stenen gebouw. Het hotel ligt op 10 minuten rijden van het pittoreske Dinant. Naast kamers met een modern design, houten vloeren en een flatscreentelevisie beschikt het hotel ook nog over een rustige tuin met terras. Meer info en boeken.

 1. Adolphe Sax

Wist je dat de saxofoon uitgevonden werd in België? En dan wel in Dinant. Doorheen de stad van Dinant zie je dan ook heel wat attributen en monumenten die wijzen naar het leven van Adolphe Sax, de uitvinder van de Saxofoon.

Een patent op de saxofoon

Al sinds zijn 24ste was Adolphe Sax bezig met het ontwerpen en verbeteren van bestaande instrumenten. In 1846 vroeg hij het patent aan voor zijn nieuwste instrument, de saxofoon. Deze was ontworpen voor zowel orkesten als militaire muziek. De saxofoon is onder meer heel populair bij jazzartiesten.

Een museum ter ere van Adolphe Sax

Maison de Monsieur Sax is een klein museum dat is opgedragen aan het leven van Sax en is te vinden in de rue d’Adolphe Sax. Aan de ingang van het gebouw staat een bankje met een bronzen standbeeld van Sax die erop neerzit.

Het huisje op zich is vrij klein van oppervlakte. Je komt er meer over het leven van Sax en kun je luisteren naar verschillende saxofoons en de verschillende muziekstijlen waarin het instrument wordt gebruikt.

Het museumhuis van Adolphe Sax is dagelijks open en een bezoekje is gratis.

Enkele kunstwerken in Dinant in teken van Adolphe Sax

 • In dezelfde straat vind je het Parcours van de Anamorfosen, bestaande uit zeven totems die elk een instrument van de saxofoon-familie voorstellen.
 • Op de Place Collard is er de Espace Sax, een sculptuur van Félix Roulin opgedragen aan het werk van Sax.
 • Wat verder vind je de Charles de Gaulebrug, die een verbinding vormt tussen de twee oevers van de Maas. Deze brug is is 54 meter lang en staat vol met 28 kleurrijke saxofoons. Elke saxofoon is meer dan 3 metr lang en heeft een andere kleur of patroon en af en toe veranderen de kunstwerken die te vinden zijn op de saxofoons.
 • Tot slot is er nog de reuzesaxofoon die tentoon staat in Rue Saint-Jacques. Voor alle bezienswaardigheden rond deze celebrity is een wandeling door de stad dus zeker wel een aanrader.

TIP: Geniet ten volle van je bezoek aan Dinant en maak er een weekendje Ardennen van.

 1. Proef eens van het Leffe bier

Hoewel het al langer dan vandaag is geweten dat België gekend is voor z'n bier, ben je misschien toch verrast om te ontdekken dat het bier Leffe in Dinant wordt gebrouwen.

Geschiedenis van Leffe

De Abdij van Leffe werd geopend in 1152 en sinds 1240 wordt er bier gebrouwen. Dit met eeuwenoude kennis doorgegeven van generatie op generatie en het gebruik van wilde ingrediënten in en rond de abdij.

De abdij werd beschadigd door zowel natuurlijke ongelukken als menselijke interventies doorheen de jaren; een vloed, vuur, troepen, en met door de Franse Revolutie werd de abdij achtergelaten en de brouwerij vernield in 1794. In 1952 startte de abdij opnieuw met het brouwen van bier. Ondertussen wordt het Leffe bier niet langer gebrouwd in Dinant maar in Leuven bij AB Inbev.

Maison Leffe

In de Charreau des Capucines, aan de overkant van de Maas, ligt het Maison Leffe. Dit is een museum opgedragen aan de geschiedenis van de abdij en het huidige proces om Leffe te brouwen. Hier leer je ook over zythologie en foodpairing van bier met eten. Het museum biedt een interactieve rondleiding met inbegrepen proeverij. Meer info op de website.

TIP: Dinant en omgeving verkennen? Download onze reisgids Ardennen met een compleet uitgewerkte rondreis en mis niets van de top bezienswaardigheden in de regio.
 1. Grotte la Merveilleuse

Dit is dé grot van Dinant, en één van de mooiste in België. De grot werd ontdekt in 1904 en huist heel wat mooie stalagmieten, stalactieten en watervallen. Wat verder in de grotten worden de watervallen vergezeld door schitterende gekleurde rotsen.

 • De grot is toegankelijk voor iedereen en de tocht duurt een uurtje.
 • Van dinsdag tot vrijdag kan je de grot bezoeken om 14u
 • In het weekend tussen 11u en 16u.
 • De toegang voor een volwassene is €10 en kinderen €6
 • Er is ook een giftshop aanwezig en parkeerplaatsen.
 • Meer info op de website
 1. La Roche Bayard

Wie langs het zuiden de stad binnenrijdt passeert door een nauwe opening in een rots. Deze rots staat gekend als de Bayard rots.

De naam heeft de rots te danken aan het feit dat de rots zou gespleten geweest zijn door het grote magische paard genaamd Bayard (Ros Beiaard). Dit paard is onder meer deel van legendes zoals de 12de-eeuwse Chanson de Geste Quatre Fils Aymon waar het paard 4 mensen kon dragen.

 1. Parc de Furfooz

Het domein van Furfooz is 50 hectare groot en biedt verschillende opties om er te gaan wandelen. In het park vind je uitleg over prehistorisch België en de middeleeuwen.

Grotten, spelonken en verdwijngaten

Het park met grotten, spelonken en verdwijngaten waarvan velen te bezoeken zijn. Er loopt een luswandeling van 4 km doorheen het park langs de vele bezienswaardigheden.

In het park vind je onder andere een aantal oude romeinse baden gebouwd in de 3de eeuw na christus. De grote zaal van dit badhuis werd verwarmd door een voorloper van de moderne centrale verwarming, de hypocaustum. Dit is een open haard aan de buitenkant van het gebouw die onder de zalen door de ruimtes verwarmde.

Praktische info voor je bezoek aan het park

 • In de zomer is het park open van 10u tot 17u.
 • In de winter van 9u tot 16u, wel enkel tijdens de weekends.
 • Het park is ook rolstoeltoegankelijk.
 • Volwassenen betalen voor een ticketje €5.
 • Studenten en groepen betalen €2 p.p. en kinderen €1.
 • Meer info op de website.

Bezienswaardigheden in de buurt

Niet ver van het park zijn er ook het kasteel van Vêves en het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan. Je kan een combitickets te kopen om zowel het park alsook één van deze twee plaatsen te bezoeken.

 • Het kasteel van Vêves ligt zo’n 6km van het park en is een 15de-eeuws militair kasteel. Volgens bepaalde kronieken gaan de funderingen van het kasteel zelfs terug tot in de 7de eeuw. Dit kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse kastelen van België en is dus zeker een bezoek waard.
 • Het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan is de tweede optie van het combinatieticket. Dit is gelegen in het prestigieuze Spaanse huis van Bouvignes en probeert de geschiedenis van de Maasvallei in kaart te brengen.
 1. Het kasteel van Frëyr en zijn tuinen

In het dorpje Hastière, op zo'n 6 km van Dinant vinden we het Kasteel van Frëyr gelegen op de linkeroever van de Maas. Het voormalige zomerhuis van de hertogen van Beaufort-Spontin dateert terug naar de 16de eeuw, waarvan het oudste deel gebouwd is in de Renaissance Mosanestijl.

Wat is er te zien in het kasteel?

 • Tijdens de 17de eeuw werd het gebouw uitgebreid met drie extra vleugels waardoor het een vierkant vormde met het origineel. In 1760 werd de zuidelijke vleugel vervangen door een ijzeren poort die toegang gaf tot de binnentuin. Het kasteel huist heel wat mooie antieke stukken alsook verschillende imposante muurschilderijen en gewone schilderijen.
 • Er is een plafondfresco van Louis XV en een kapel met een barokaltaar. Ook werden er in dit gebouw heel wat belangrijke documenten getekend zoals het verdrag van Frëyr tussen Spanje en Frankrijk. Doorheen de eeuwen zijn ook heel wat bekende gezichten in het kasteel gepasseerd zoals Louis XIV de zonnekoning.
 • Ook een must-see tijdens je bezoek aan het kasteel van Frëyr zijn natuurlijk de luxueuze tuinen die het kasteel omringen. De tuinen hebben zowel orangeries, groentetuinen, haaglabyrinten alsook hier en daar een aantal standbeelden.

Praktische info voor je bezoek aan het kasteel:

 • Het kasteel is open voor bezoek van 1 april tot 30 juni en van september tot 15 november op zaterdag, zondag en feestdagen van 11u tot 17u.
 • Tijdens de zomermaanden kan je het kasteel de hele week bezoeken van 11u tot 17u.
 • Er is parking voorzien voor bussen, auto’s en fietsen.
 • Er is ook de mogelijkheid om souvenirs te kopen.
 • Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee met hun ouders.
 • Let op, hier kun je enkel met kaart betalen.

TIP: Nog meer mooie kastelen bezoeken? Lees hier onze blog met de mooiste kastelen van België.

 1. Wat en waar eten in Dinant?

Hoewel Dinant niet spectaculair groot is, zijn er toch heel wat restaurants en terrasjes te vinden in de stad.

 • Zo staat Le Trois op nummer 1 van de restaurants in Dinant met een combinatie van Franse en Belgische keuken.
 • Voor Italiaans kun je terecht in Ostaria la Piave, waar je verwend zult worden met typische Italiaanse gerechtjes en heerlijke wijnen. Hier kan je ook vegetarisch of zelfs veganistisch eten.
 • Liefhebbers van Mexicaans kunnen dan weer terecht bij La Buena Vida.

Proef zeker eens van de "Couques de Dinant"

 • Een typisch product van Dinant is de ‘couques de Dinant’ of de Dinantse koek.
 • Deze vindt haar oorsprong terug in de 15de eeuw tijdens de belegering van de stad door Karel de Stoute. Door het gebrek aan algemene proviand, met maar enkel honing en tarwe, kwamen de inwoners op het idee om hiervan een deeg te maken. Dit deeg was enorm zwaar en werd gegoten in de gietmallen van de koperslagers om zo hun vormen te krijgen.
 • Het is best wel een harde koek om door te bijten, maar toch zeker het proeven waard.

En de "Flamiche taart"

 • Daarnaast is er ook de ‘flamiche’, een taart gemaakt met vette kaas (Romedenner) boter en eieren en wordt het liefst gegeten met een wijntje uit de Bourgogne, bijvoorbeeld de Savigny.
 • Jaarlijks vindt er zelfs een wedstrijd flamiche eten plaats in de Saint Nicolaswijk op de 1ste zaterdag van September. Er bestaat ook een flamichelied in hommage naar de dinantaisetaart.
 1. De Watertuinen van Annevoie

Op 6 km aan de andere kant van Dinant vinden we het Kasteel van Annevoie. Deze werd gebouwd in de 18de eeuw door de Montpellier familie, maar is vooral bekend door de imposante tuinen die het kasteel omringen.

Unieke tuin in België

De tuin is de enigste van zijn soort in België en heeft een Frans ontwerp, hoewel er ook Engelse en Italiaanse hints in de tuinen te ontdekken zijn.

 • Omstreeks 1758 legde Charles-Alexis de tuin aan en liet zich inspireren door zijn vele reizen door Europa.
 • Zijn design steunt op drie verschillende filosofieën, namelijk de Franse stijl die met strakke rechte lijnen werkt en de beschouwer doet denken aan een schilderij.
 • De Italiaanse stijl brengt contrasten en verrassingen naar voor. De bochten en niveauverschillen worden deel van het landschap waarin het water wordt gezien als de ziel van de tuin.
 • Voor de Engelse stijl probeert de tuin natuurlijke wildernis te imiteren om zo terug te grijpen naar de Engelse romantiek. Een voorbeeld hiervan is de Grot van Neptunus.

Ontdek nog meer in de tuin ...

 • In de tuinen vind je onder meer een speeltuin voor kinderen volledig gemaakt uit hout uitgerust met een glijbaan, een spinnenweb, draadloze telefoons en nog heel wat andere dingen om kinderen plezier te brengen.
 • De Grote Waaier is een fontein die precies op een waaier lijkt en de Grote Waterspuwer heeft een straal van meer dan 7m hoog.
 • De Franse waterval is het oudste deel van de tuinen en toont een perfect voorbeeld van Frans classicisme.
 • De Laan der verzuchtingen is een overdekt wandelpad die een perfecte plaats is voor wat foto’s dankzij de intens groene omgeving. Verder biedt de Grot van Neptunus ons een beeld van Neptunus, de Romeinse God van de zee.

Praktische info en tickets voor het kasteel van Annevoie:

 • Een ticketje voor de tuinen is al te verkrijgen vanaf €9,50 voor volwassenen.
 • €6,50 voor studenten en €5,50 voor kinderen.
 • Verder is er ook de mogelijkheid om een gids te reserveren voor je bezoek in zowel Nederlands, Engels, Frans, Italiaans of Duits.
 • Het begeleide bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.
 • Voor een hapje kun je ook terecht in de eetgelegenheid Brasserie Bocow.
 1. Dinant Evasion

Voor de meer avontuurlijke bezoekers van Dinant is er ook Dinant Evasion – Adventure. Het park is gelegen in een oude zandsteengroeve naast de N97 Ciney-Philippeville. Hier kun je terecht voor heel wat avontuurlijke activiteiten.

Paintballen, lasergames, ...

Hier kun je onder andere paintballen en lasergames spelen op de aangelegde terreinen met forten en uitkijktorens. Maar je kunt er ook deelnemen aan een van de vele challenges zoals Alpen op een 60m hoge rotswand, een hoogteparcours, speleologie, kajakken en klimmen.

Zip-lines en mega schommels

Daarnaast zijn er ook verschillende zip-lines en een enorme schommel in de hoogte. Je kunt er ook terecht voor een schattenjacht, een oriëntatieparcours, dropping of fietstochtjes met de mountainbike. Het park heeft dus een aanbod voor iedereen. Meer info op de site

 1. Boottochtje op de Maas

Natuurlijk kun je niet een stad langs de Maas bezoeken zonder ook maar eens een stukje op de Maas te varen. Hiervoor kun je terecht bij het toeristisch kantoor van Dinant of ook bij Dinant Evasion.

Zo kun je kiezen uit een aanbod van elektrische bootjes, kajaks en toeristische rondvaarten met een uitleg van de streek. Maar ook thematische tochten op het water zoals een culinaire tocht voor de fijnproevers zijn beschikbaar. Een boottochtje op de Maas is alleszins een absolute aanrader, het geeft je een totaal andere kijk op deze schitterende stad van België.

 1. Wat is de ligging van Dinant op de kaart?

 1. Filmpje: Neem alvast een kijkje in het bijzondere Dinant

Benieuwd naar de bijzondere stad Dinant? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Ardennen!

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 maart 2024 - Ingrid Blondeel

praktisch bruikbare gids; duidelijk en overzichtelijk

- 30 mei 2023 - Ans Helmink

Fijne site ,veel aan gehad 👍👍👍👍

- 22 oktober 2022 - Dianne

Ideale reisgids!

- 31 augustus 2022 - Christel de Neef

Dank je, heb vele tips mogen ontvangen. Deze gids zal de komende maanden dikwijls geraadpleegd worden.

- 4 juli 2022 - Scheire Johan

Op 3 dagen tijd bijna alles gezien en bezocht, Citadel ( te voet ) . A. Sax museum + alle saxofoons in dinant, Notre Dame de Dinant. La Roche Bayard, Leffe museum, boottocht met Dinant evasion. Park van Furfooz, een ook nog een uitstap gedaan naar de groten van Han. We verbleven in het Ibis hotel. Op onze 3 dagen hadden we 42000 stappen .Zijn zeker van plan om nog zulke uitstappen te doen. Grt Johan

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?