13 x bezienswaardigheden in Dinant: Wat zien & doen tijdens je bezoek aan Dinant?

Koop de volledige reisgids voor € 15

13 x bezienswaardigheden in Dinant: Wat zien & doen tijdens je bezoek aan Dinant?

21 januari 2022 in Ardennen3 reacties

Een van de mooiste plaatsen in de provincie Namen is de stad Dinant. Gelegen langs de Maas biedt de stad een perfecte combinatie van geschiedenis en natuur voor een daguitstap of een korte vakantie. De stad ligt op 90 km van Brussel en is daardoor gemakkelijk te bereiken met de auto of de trein.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

Dinant is een lang dun stadje dat zich strekt langs de Maas. De eerste melding van de stad vinden we al in de 7de eeuw wanneer de bisschop van Tongeren er ging wonen en de Sint Vincentuskerk opende. In de 11de eeuw kreeg het stadsrechten door keizer Hendrik IV, hierdoor werd het deel van de 23 ‘bonnes villes’ van Luik. Meteen volgde de bouw van de eerste stenen brug en een kasteel.

In de late middeleeuwen werd de stad vaak ingevallen en geplunderd. De stad begon zich ook te specialiseren in metaalwerk waardoor het economisch snel groeide. Tijdens de oorlogen tussen Frankrijk en Spanje in de 16de en 17de eeuw werden heel wat gebouwen in Dinant verwoest.

In 1795 werd de hele regio geannexeerd aan Frankrijk. In de eerste wereldoorlog werd weer een heel deel van de stad vernietigd. Tijdens deze oorlog werd ook Charles de Gaulle samen met andere inwoners van de stad geëxecuteerd, dit was het grootste bloedbad van 1914.

TIP: Wil jij graag Dinant en omgeving ontdekken? Download onze autoroute Dinant en verken de mooiste plekjes.

 1. De Citadel van Dinant

Met de kabelbaan of te voet naar boven?

De citadel van Dinant bevindt zich op maar liefst 100m hoger dan het wateroppervlak van de Maas, de rivier waar de stad aan ligt. Dit is mogelijks ook het eerste wat je opvalt als je richting de stad rijdt. Gelegen op de hoge rots is het mogelijk om via een kabelbaan omhoog te gaan, of te voet langs de 408 traptreden. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon met de auto naar boven te rijden.

Via de vele gangen in de citadel kunnen de bezoekers de geschiedenis van de stad leren. Je vindt er uitleg over de plundering van Dinant door Karel de Stoute, de bouw van de stad, Lodewijk XIV als architect, de gevechten van de Franse en Duitse soldaten tijdens de wereldoorlogen en de slachting van augustus 1914. Ook biedt het citadel een prachtig uitzicht over de stad.

Ook te vinden boven in de citadel is het wapenmuseum die een collectie van wapens herbergt daterend uit de 17de, 18de, en 19de eeuw.

Aan de voet van de trappen naar de citadel bevindt zich het restaurant van de citadel. Daar kun je terecht voor een terrasje of een lekkere maaltijd na je bezoek.

Openingsuren van de citadel

 • De citadel is open tijdens april tot september van 10u tot 18u
 • Van oktober tot midden november van 10u tot 17u30
 • Van midden november tot maart van 10u tot 16u30 met uitzondering van vrijdag
 • In januari enkel tijdens de weekends en schoolvakantie
 • De toegang tot de citadel bedraagt €10 voor een volwassene en €8 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
 • Verder is er ook de optie om een combinatiekaart te kopen. Met deze formule krijg je een bezoek aan de citadel, het gebruik van de kabelbaan en een boottocht op de Maas. Deze tickets kosten €17 voor volwassenen en €13 voor kinderen.
 1. Collégiale Notre-Dame de Dinant

Het tweede wat je opvalt in Dinant is waarschijnlijk de kerk met zijn toren die uitsteekt boven de rest van de stad. Dit is een 13de -eeuwse Gotische kerk en is een voorbeeld van de maas-gotiek in het Prinsbisdom Luik.

Al in de 10de eeuw werd er een kerk gebouwd op de plaats van de huidige kerk. Deze werd gebouwd in Romaanse stijl, maar werd vernield in 1227 door een rots die naar beneden viel. Dit ongeluk zorgde voor de dood van 36 mensen.

Daarna werd de kerk volledig heropgebouwd. In de 16de eeuw kreeg de kerk haar nogal vreemd gevormde klokkentoren. Volgens velen lijkt het wel een peer te zijn.

Het meest interessante aan de kerk zijn de maas-gotische kapitelen met gestileerde bladeren als bekroning van kalkstenen zuilen en het glasraam. Dit kleurrijke raam komt van de hand van de Gentse glazenier Gustave Ladon. Het is een van de grootste glasramen van Europa en vertoont Bijbelse taferelen.

 1. Adolphe Sax

Wist je dat de saxofoon is uitgevonden in België? En dan wel in Dinant. Doorheen de stad van Dinant vinden we heel wat attributen en monumenten die wijzen naar het leven van Adolphe Sax, de uitvinder van de Saxofoon.

Een patent op de saxofoon

Al sinds zijn 24ste was Adolphe Sax bezig met het ontwerpen en verbeteren van bestaande instrumenten. In 1846 vroeg hij het patent aan voor zijn nieuwste instrument, de saxofoon. Deze was ontworpen voor zowel orkesten als militaire muziek. De saxofoon is onder meer heel populair bij jazzartiesten.

Een museum ter ere van Adolphe Sax

Maison de Monsieur Sax is een klein museum dat is opgedragen aan het leven van Sax en is te vinden in de rue d’Adolphe Sax. Aan de ingang van het gebouw staat een bankje met een bronzen standbeeld van Sax die erop neerzit.

Het huisje op zich is vrij klein van oppervlakte. Je komt er meer over het leven van Sax en kun je luisteren naar verschillende saxofoons en de verschillende muziekstijlen waarin het instrument wordt gebruikt.

Het museumhuis van Adolphe Sax is dagelijks open en een bezoekje is gratis.
 • In dezelfde straat vinden we nog een ander kunstwerk, namelijk het Parcours van de Anamorfosen, bestaande uit zeven totems die elk een instrument van de saxofoon-familie voorstellen.
 • Op de Place Collard is er de Espace Sax, een sculptuur van Félix Roulin opgedragen aan het werk van Sax.
 • Verder vinden we de Charles de Gaulebrug, die een verbinding vormt tussen de twee oevers van de Maas, vol met kleurrijke saxofoons. Elke saxofoon heeft een andere kleur of patroon en af en toe veranderen de kunstwerken die te vinden zijn op de saxofoons.
 • Tot slot is er nog de reuzesaxofoon die tentoon staat in Rue Saint-Jacques. Voor alle bezienswaardigheden rond deze celebrity is een wandeling door de stad dus zeker wel een aanrader.
 1. Het Leffe bier

Hoewel het al langer dan vandaag is geweten dat België gekend is voor z'n bier, ben je misschien toch verrast om te ontdekken dat het bier Leffe in Dinant wordt gebrouwen.

Geschiedenis van Leffe

De Abdij van Leffe werd geopend in 1152 en sinds 1240 wordt er bier gebrouwen. Dit met eeuwenoude kennis doorgegeven van generatie op generatie en het gebruik van wilde ingrediënten in en rond de abdij.

De abdij werd beschadigd door zowel natuurlijke ongelukken als menselijke interventies doorheen de jaren; een vloed, vuur, troepen, en met door de Franse Revolutie werd de abdij achtergelaten en de brouwerij vernield in 1794. In 1952 startte de abdij opnieuw met het brouwen van bier. Ondertussen wordt het Leffe bier niet langer gebrouwd in Dinant maar in Leuven bij AB Inbev.

Hoe te bereiken?

 • Om de abdij te bereiken met de auto neem de je Rue Saint-Jacques in Dinant en op het einde ga je rechts richting Yvoir.
 • Na de Delhaize draai je onmiddellijk rechts af richting Spontin.
 • Dit kan ook tevoet gedaan worden, het wandelen duurt zo’n 15 minuutjes.

Maison Leffe

In de Charreau des Capucines, aan de overkant van de Maas, ligt het Maison Leffe. Dit is een museum opgedragen aan de geschiedenis van de abdij en het huidige proces om Leffe te brouwen. Hier leer je ook over zythologie en foodpairing van bier met eten. Het museum biedt een interactieve rondleiding met inbegrepen proeverij. Meer info op de website.

TIP: Dinant en omgeving verkennen? Download onze reisgids Ardennen met een compleet uitgewerkte rondreis en mis niets van de top bezienswaardigheden in de regio.
 1. Grotte la Merveilleuse

Dit is dé grot van Dinant, en één van de mooiste in België. De grot werd ontdekt in 1904 en huist heel wat mooie stalagmieten, stalactieten en watervallen. Wat verder in de grotten worden de watervallen vergezeld door schitterende gekleurde rotsen.

 • De grot is toegankelijk voor iedereen en de tocht duurt een uurtje.
 • Van dinsdag tot vrijdag kan je de grot bezoeken om 14u
 • In het weekend tussen 11u en 16u.
 • De toegang voor een volwassene is €10 en kinderen €6
 • Er is ook een giftshop aanwezig en parkeerplaatsen.
 • Meer info op de website
 1. La Roche Bayard

Wie langs het zuiden de stad binnenrijdt passeert door een nauwe opening in een rots. Deze rots staat gekend als de Bayard rots.

De naam heeft de rots te danken aan het feit dat de rots zou gespleten geweest zijn door het grote magische paard genaamd Bayard (Ros Beiaard). Dit paard is onder meer deel van legendes zoals de 12de-eeuwse Chanson de Geste Quatre Fils Aymon waar het paard 4 mensen kon dragen.

 1. Parc de Furfooz

Het domein van Furfooz is 50 hectare groot en biedt verschillende opties om er te gaan wandelen. In het park vind je uitleg over prehistorisch België en de middeleeuwen.

Grotten, spelonken en verdwijngaten

Het park met grotten, spelonken en verdwijngaten waarvan velen te bezoeken zijn. Er loopt een luswandeling van 4 km doorheen het park langs de vele bezienswaardigheden.

In het park vind je onder andere een aantal oude romeinse baden gebouwd in de 3de eeuw na christus. De grote zaal van dit badhuis werd verwarmd door een voorloper van de moderne centrale verwarming, de hypocaustum. Dit is een open haard aan de buitenkant van het gebouw die onder de zalen door de ruimtes verwarmde.

Openingsuren park

 • In de zomer is het park open van 10u tot 17u
 • In de winter van 9u tot 16u, wel enkel tijdens de weekends
 • Het park is ook rolstoeltoegankelijk
 • Volwassenen betalen voor een ticketje €5
 • Studenten en groepen betalen €2 p.p. en kinderen €1
 • Meer info op de website

Bezienswaardigheden in de buurt

Niet ver van het park zijn er ook het kasteel van Vêves en het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan. Je kan een combitickets te kopen om zowel het park alsook één van deze twee plaatsen te bezoeken.

 • Het kasteel van Vêves ligt zo’n 6km van het park en is een 15de-eeuws militair kasteel. Volgens bepaalde kronieken gaan de funderingen van het kasteel zelfs terug tot in de 7de eeuw. Dit kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse kastelen van België en is dus zeker een bezoek waard.
 • Het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan is de tweede optie van het combinatieticket. Dit is gelegen in het prestigieuze Spaanse huis van Bouvignes en probeert de geschiedenis van de Maasvallei in kaart te brengen.
 1. Het kasteel van Frëyr en zijn tuinen

In het dorpje Hastière, op zo'n 6 km van Dinant vinden we het Kasteel van Frëyr gelegen op de linkeroever van de Maas. Het voormalige zomerhuis van de hertogen van Beaufort-Spontin dateert terug naar de 16de eeuw, waarvan het oudste deel gebouwd is in de Renaissance Mosanestijl.

Wat is er te zien in het kasteel?

 • Tijdens de 17de eeuw werd het gebouw uitgebreid met drie extra vleugels waardoor het een vierkant vormde met het origineel. In 1760 werd de zuidelijke vleugel vervangen door een ijzeren poort die toegang gaf tot de binnentuin. Het kasteel huist heel wat mooie antieke stukken alsook verschillende imposante muurschilderijen en gewone schilderijen.
 • Er is een plafondfresco van Louis XV en een kapel met een barokaltaar. Ook werden er in dit gebouw heel wat belangrijke documenten getekend zoals het verdrag van Frëyr tussen Spanje en Frankrijk. Doorheen de eeuwen zijn ook heel wat bekende gezichten in het kasteel gepasseerd zoals Louis XIV de zonnekoning.
 • Ook een must-see tijdens je bezoek aan het kasteel van Frëyr zijn natuurlijk de luxueuze tuinen die het kasteel omringen. De tuinen hebben zowel orangeries, groentetuinen, haaglabyrinten alsook hier en daar een aantal standbeelden.

Openingsuren van het kasteel

 • Het kasteel is open voor bezoek van 1 April tot 30 Juni
 • alsook van 1 September tot 15 November op zaterdag, zondag en feestdagen van 11u tot 17u
 • Tijdens de zomer van 1 Juli tot 31 Augustus is het kasteel de hele week open van 11u tot 17u
 • Er is parking voorzien voor bussen, auto’s en fietsen
 • Er is ook de mogelijkheid om souvenirs te kopen
 • Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee met hun ouders
 • Let op, hier kun je enkel met kaart betalen

Nog meer mooie kastelen bezoeken? Lees hier onze blog met de mooiste kastelen van België.

 1. Wat en waar eten in Dinant?

Hoewel Dinant niet spectaculair groot is, zijn er toch heel wat restaurants en terrasjes te vinden in de stad. Zo staat Le Trois op nummer 1 van de restaurants in Dinant met een combinatie van Franse en Belgische keuken (zie voor meer info online).

Voor Italiaans kun je terecht in Ostaria la Piave, waar je verwend zult worden met typische Italiaanse gerechtjes en heerlijke wijnen. Hier kun je ook vegetarisch of zelfs veganistisch eten. (meer info hier)

Couques de Dinant

 • Een typisch product van Dinant is de ‘couques de Dinant’ of de Dinantse koek.
 • Deze vindt haar oorsprong terug in de 15de eeuw tijdens de belegering van de stad door Karel de Stoute. Door het gebrek aan algemene proviand, met maar enkel honing en tarwe, kwamen de inwoners op het idee om hiervan een deeg te maken. Dit deeg was enorm zwaar en werd gegoten in de gietmallen van de koperslagers om zo hun vormen te krijgen.
 • Het is best wel een harde koek om door te bijten, maar toch zeker het proeven waard.

Flamiche taart

 • Daarnaast is er ook de ‘flamiche’, een taart gemaakt met vette kaas (Romedenner) boter en eieren en wordt het liefst gegeten met een wijntje uit de Bourgogne, bijvoorbeeld de Savigny.
 • Jaarlijks vindt er zelfs een wedstrijd flamiche eten plaats in de Saint Nicolaswijk op de 1ste zaterdag van September.
 • Er bestaat ook een flamichelied in hommage naar de dinantaisetaart.
 1. De Watertuinen van Annevoie

Op 6 km aan de andere kant van Dinant vinden we het Kasteel van Annevoie. Deze werd gebouwd in de 18de eeuw door de Montpellier familie, maar is vooral bekend door de imposante tuinen die het kasteel omringen.

Unieke tuin in België

De tuin is de enigste van zijn soort in België en heeft een Frans ontwerp, hoewel er ook Engelse en Italiaanse hints in de tuinen te ontdekken zijn.

 • Omstreeks 1758 start Charles-Alexis met het aanleggen van de tuin en liet zich inspireren door zijn vele reizen door Europa.
 • Zijn design steunt op drie verschillende filosofieën, namelijk de Franse stijl die met strakke rechte lijnen werkt en de beschouwer doet denken aan een schilderij.
 • De Italiaanse stijl brengt contrasten en verrassingen naar voor. De bochten en niveauverschillen worden deel van het landschap waarin het water wordt gezien als de ziel van de tuin.
 • Voor de Engelse stijl probeert de tuin natuurlijke wildernis te imiteren om zo terug te grijpen naar de Engelse romantiek. Een voorbeeld hiervan is de Grot van Neptunus.

Ontdek nog meer in de tuin ...

 • In de tuinen vind je onder meer een speeltuin voor kinderen volledig gemaakt uit hout uitgerust met een glijbaan, een spinnenweb, draadloze telefoons en nog heel wat andere dingen om kinderen plezier te brengen.
 • De Grote Waaier is een fontein die precies op een waaier lijkt en de Grote Waterspuwer heeft een straal van meer dan 7m hoog.
 • De Franse waterval is het oudste deel van de tuinen en toont een perfect voorbeeld van Frans classicisme.
 • De Laan der verzuchtingen is een overdekt wandelpad die een perfecte plaats is voor wat foto’s dankzij de intens groene omgeving. Verder biedt de Grot van Neptunus ons een beeld van Neptunus, de Romeinse God van de zee.

Openingsuren en tickets voor het kasteel

 • Een ticketje voor de tuinen is al te verkrijgen vanaf €9,50 voor volwassenen
 • €6,50 voor studenten en €5,50 voor kinderen.
 • Verder is er ook de optie om een gids te reserveren voor je bezoek in zowel Nederlands, Engels, Frans, Italiaans of Duits.
 • Het begeleide bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.
 • Voor een hapje kun je ook terecht in de eetgelegenheid Brasserie Bocow.
 1. Dinant Evasion

Voor de meer avontuurlijke bezoekers van Dinant is er ook Dinant Evasion – Adventure. Het park is gelegen in een oude zandsteengroeve naast de N97 Ciney-Philippeville. Hier kun je terecht voor heel wat avontuurlijke activiteiten.

Paintballen, lasergames, ...

Hier kun je onder andere paintballen en lasergames spelen op de aangelegde terreinen met forten en uitkijktorens. Maar je kunt er ook deelnemen aan een van de vele challenges zoals Alpen op een 60m hoge rotswand, een hoogteparcours, speleologie, kajakken en klimmen.

Zip-lines en mega schommels

Daarnaast zijn er ook verschillende zip-lines en een enorme schommel in de hoogte. Je kunt er ook terecht voor een schattenjacht, een oriëntatieparcours, dropping of fietstochtjes met de mountainbike. Het park heeft dus een aanbod voor iedereen. Meer info op de site

 1. Boottochtje op de Maas

Natuurlijk kun je niet een stad langs de Maas bezoeken zonder ook maar eens een stukje op de Maas te varen. Hiervoor kun je terecht bij het toeristisch kantoor van Dinant of ook bij Dinant Evasion.

Zo kun je kiezen uit een aanbod van elektrische bootjes, kajaks en toeristische rondvaarten met een uitleg van de streek. Maar ook thematische tochten op het water zoals een culinaire tocht voor de fijnproevers zijn beschikbaar.

 1. Wat is de ligging van Dinant?

 1. Filmpje: ontdek Dinant

Benieuwd naar de bijzondere stad Dinant? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Ardennen!

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 juli 2021 - JM Cleren

Goede duidelijke mini gids.

- 30 maart 2021 - Veva Linseele

Met zijn 3 en bezochten we Dinant de moeite waard veel gezien en bewonderd.

- 26 februari 2021 - Devillers Patrick

naar Dinant gereden. Eerst de kasteelruïne van Poilvache gaan bekijken. Deze is te bezoeken te betaling. Daarna doorgereden naar de Kasteelruïne van Crevecoeur. Moeilijk te vinden daar er op een bepaal moment geen bewegwijzering staat. Mooi uitzicht. Dinant zelf, wij verkozen de parking boven aan de citadel. Voor 10 euro bezoek je de citadel en kan je met de kabellift heen en terug naar het centrum ipv parking te zoeken in de smalle straten van Dinant (allemaal betaalparking). De parking boven aan de citadel is gratis maar je dient dan wel te betalen voor de trappen of de kabellift naar beneden. Niet zo evident tijdens covid19

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?