Het eilandje in Antwerpen bezoeken: Wandeling langs de leukste hotspots + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Het eilandje in Antwerpen bezoeken: Wandeling langs de leukste hotspots + foto's

20 januari 2024 in Antwerpen2 reacties

Wat zien en doen tijdens je bezoek aan het Eilandje in Antwerpen? + tips

Ben je geboeid door architecturale gebouwen, culinaire ervaringen in hippe eethuizen, wandel je graag aan het water en aan oude pakhuizen? Dan is een wandeling op het Eilandje in Antwerpen net iets voor jou. We gaan een beetje op zoek naar “the gangs of New York” locatie, maar dan in Antwerpen.

We starten onze wandeling aan het spectaculaire neo-futuristische Havenhuis, er is gratis parking vlakbij op de Straatsburgparking.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Boek je reis bij Euroreizen (va. € 49), Voordeeluitjes (va. € 82) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Het Havenhuis

Het havenhuis, waar 500 medewerkers een werkplek hebben is een echte blikvanger, onderaan is er de oude brandweerkazerne, de bovenbouw in de vorm van een juweel is een ontwerp van de Brits Irakese architecte Zaha Hadid. Het verwijst overduidelijk naar de diamanthandel in Antwerpen.

Als je dit wenst, kan je in het Havenhuis ook een rondleiding volgen. Het huisvest verschillende departementen van het Havenbedrijf Antwerpen. Het werd geopend in 2016, toevallig ook het jaar waarin de architecte stierf.

 1. Gezellige horecazaken aan het Kattendijkdok

We vervolgen onze weg via het Kattendijkdok richting de Londenbrug.

Onderweg kom je al de eerste trendy eethuizen tegen zoals Fiskeskur en Bar Paniek, beide horecazaken met terras liggen aan het Kattendijkdok, op het moment van onze wandeling lag er een groot cruiseschip aangemeerd dat ons zicht wat belemmerde, maar het deed ons dan weer wat dromen van verre reizen. Bar Paniek is heel alternatief, er staan heel veel kuipplanten, en de Ricard parasols brengen je onmiddellijk in een zonnige, zomerse stemming.

Neem zeker verder al een kijkje om je heen op de Londenbrug zelf, je hebt er al een zicht op de pakhuizen. Na de Londenbrug slaan we meteen links af op het Verbindingsdok, vanwaar je het opvallende Mas, het museum aan de stroom in de verte staan.

VERBLIJFTIP: Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van het Eilandje? Dock 29 is een kleurrijk, charmant pension tegenover de jachthaven in Antwerpen en biedt stijlvolle kamers met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

 1. Het MAS - Museum aan de Stroom

Het loont de moeite als je geen museumbezoeker bent om de roltrappen te nemen tot de tiende verdieping op het dakterras, waar je een spectaculair uitzicht hebt op de skyline van Antwerpen, de haven en op Doel. De grote golvende glaspartijen zijn heel bijzonder, er zijn studeerplekjes en op elke verdieping is er een andere tentoonstelling, zowel permanent maar ook wisselende collecties.

Het Museum aan de Stroom verteld over de geschiedenis van de stad. Er is vooral aandacht voor Antwerpen als een belangrijke havenstad, en het MAS herbergt daarnaast ook de oude collectie van het nabijgelegen Scheepvaartmuseum en de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum.

Vanuit het museum heb je ook een inkijkje op de groene dakterrassen van de mooie appartementen waar het waarschijnlijk heerlijk leven is op een boogscheut van het eigenlijke centrum van Antwerpen, er is ook in deze vernieuwde wijk veel aandacht geschonken aan stille groene plekjes en speeltuinen voor de kinderen van de hippe bewoners.

 1. De Antwerpse fluisteraar

Ook “de Antwerpse fluisteraar”, op een boogscheut van het MAS, een kunstwerk van een zittende figuur en enkele figuren die de gevel opklimmen, kan je bewonderen vanuit het museum. Eens beneden op de kade kan je via een app een boodschap geven aan de fluisteraar. De figuren zijn een ontwerp van de kunstenares Daisy Boman.

We wandelden dan het blokje om naar links om opnieuw op de kaai uit te komen. Kijk zeker ook naar de omliggende gebouwen met de opschriften van de magazijnen uit lang vervlogen tijden en de vervaagde letters. Om even op adem te komen, dronken we een koffie in de trendy koffiebar “Black and yellow” in de Nassaustraat. De muziek schalt er luid door de boxen, op het terras zijn houten zitbanken met lavendelplantjes erin verwerkt.

PLANNING 72 uur Antwerpen: Op zoek naar een eenvoudige planning voor je stedentrip Antwerpen of een weekendje weg?

 1. Red Star Line Museum

We lopen verder naar het Red Star Line Museum, gelegen aan de Rijnkaai. Het was vroeger het controlestation voor derde klasse passagiers. Van 1876 tot 1934 zetten zo’n twee miljoen Europeanen koers naar Amerika of Canada, een volle boot met mensen die hoopten op een mooie en betere toekomt.

In het museum volg je het wel en wee van enkele van deze passagiers en ontdek je hoe de voorbereidingen op deze reis er aan toe gingen. Het museum zit dan ook in het oude pand van de Red Star Line. De verhalen zijn tastbaar en meeslepend, een grote aanrader. Ook het museumcafé 'Upper Deck' is erg gezellig.

 1. Historische havenkranen en havenloodsen

Aan de Rijnkaai vervolgen we onze weg richting het water naar de historische havenkranen en de havenloodsen waar nu ook horecazaken in ondergebracht werden. Je krijgt aan de terrasjes met zicht op de Schelde een instant vakantiegevoel en door de inrichtingen met riet accessoires en kleurige kussens en lampen een Ibiza-vibe.

We keren op onze stappen terug via dezelfde weg, naar de parking en hebben dan 8,8 km op de teller staan, tenzij je net als ons graag van het parcours afwijkt, omdat iets in een zijstraat je aandacht trekt, een straatzanger, een kleurige gevel, een parkje. De prachtige gebouwen loodsen je steeds weer op het juiste pad.

LEESTIP: Plan je een weekendje Antwerpen? Lees dan ook meer over de topbezienswaardigheden in Antwerpen die je zeker niet mag missen.
 1. Het Felix Pakhuis

Een van de bekendste hotspots van 't Eilandje: het Felix Pakhuis. Een oud pakhuis dat omgetoverd werd tot een hub van activiteiten: je vindt er het stadsarchief, de mooie binnenstraat leidt je naar de jachthaven en je vindt er allerlei gezellige locaties om iets lekkers te eten of te drinken. In de zomer kan je hier terecht bij een van de leukste zomerbars van Antwerpen.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Antwerpen met een complete wandeling door het historische centrum, zo zie je de mooiste plekjes van de stad!

 1. Kaartje met bezienswaardigheden op het Eilandje in Antwerpen

 1. Waar overnachten in Antwerpen?

Voor je bezoek aan Antwerpen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Antwerpen voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Antwerpen online bekijken.

Hostel Yust Antwerpen

Iets buiten het centurum vind je deze budget optie, Hostel Yust. Er is gratis thee en koffie in de gemeenschappelijke loungeruimte. De slaapzalen zijn inventief ontwerpen, elke gast heeft een eigen kluis, die je veilig kan afsluiten met de kamersleutel. Er is een gemeenschappelijke keuken en eetkamer, daarna kan je alles aftrainen in de fitnessruimte. Goede wifi beschikbaar. Meer info en boeken

Zalig in Antwerpen

Origineel overnachten in Antwerpen? Dat kan! Dit boetiekhotelZalig in Antwerpen’, is gevestigd in een voormalig authentiek Antwerps volkscafé in het historische centrum. Het interieur van het hotel heeft relaxte Marrakech en Ibiza vibes gecombineerd met Antwerps baksteenromantiek. Je kan ervoor kiezen om zelf te koken of je te laten verwennen door één van de vele uitmuntende chefs. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Eilandje in Antwerpen

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een wandeling door het Eilandje in Antwerpen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Antwerpen!

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis reisgids Antwerpen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 augustus 2023 - Frans Tuyteleers

Zeer overzichtelijk en duidelijk. Grote hulp

- 30 november 2022 - Martine Smolders

de reisgids is een goeie leidraad in een stad die je nog niet zo goed kent buiten de gewone toeristenplaatsen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?