Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Download autoroute Vlaamse Ardennen

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

4 296 x gedownload158 ervaringen
  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Aanbevolen door ons

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen. Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

Ronse stadswandeling

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

158 ervaringen

- 5 maart 2021 - Carine De Jans

Ronse krijgt soms een negatieve connotatie maar geheel onterecht. Mooie wandeling langs prachtig onderhouden gebouwen, propere stad, vriendelijke mensen en geheel onverwacht, meest Vlaams gehoord. Het is een aanrader. In de oude Sint-Martinuskerk is nu de Passage gevestigd, een droom voor foodies. helaas door corona veel zaken gesloten. Wanneer de horeca terug open mag en bij goed weer, is het wellicht super gezellig op de vele terrassen op de Grote Markt. Ronse kon ons bekoren!

- 9 januari 2021 - Rudi Vansteenkiste

Leuke wandeling. Geen opmerkingen.

- 26 december 2020 - Marc Straetmans

Het was een mooie wandelroute van art deco met de nodige geschiedenis beschrijving of bezienswaardigheiden wel handig en leuk,klein min puntje de straat beschrijving is niet overal duidelijk direct gevonden paar keer moeten vragen

- 16 december 2020 - Paul De Valck

Ronse was een ontdekking ! Interessante wandeling met mooie art deco huizen onderweg. Spijtig dat de horeca gesloten is omwille van de corona maatregelen... een koffietje onderweg had wel deugd gedaan!

- 13 december 2020 - Christien Puissant

We probeerden beide wandelingen zelf te combineren, maar daut lukte niet altijd goed. Misschien kunnen jullie zo'n wandeling ook uitstippelen en publiceren? Toiletten aan € 0,50 of gratis bij aankoop in Passage had ik graag op voorhand geweten i.v.m. planning wandeling. Iedereen met wie we in contact kwamen, was zeer vriendelijk: dienst Toerisme, op de markt, De Passage, frituur Yves), we voelden ons echt welkom, dank u wel! Het was een koude dag maar we konden onze frietjes in de wachtzaal van het station eten, het was een zeer geslaagde treinuitstap, dank u wel Ronse! Jammer dat er geen suggestie was voor een Lijnuitstapje, anders had ik dat na de wandeling nog graag gedaan. Moe van het wandelen, nog wat van de groene omgeving verkennen. Dat zal voor een volgende keer zijn, dan plan ik van thuis uit.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?