Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Download autoroute Vlaamse Ardennen

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

2 182 x gedownload111 ervaringen
  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Aanbevolen door ons

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen. Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

Ronse stadswandeling

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

111 ervaringen

- 20 juni 2019 - Marc Browaeys

Wij hebben bij een eerste gelegenheid reeds een deel van de route verkend: Abeelstr., Fostierlaan, St.Sauveurstraat, Stationsomgeving. Het was een prettig weerzien en ontdekking van pareltjes waaraan wij vroeger voorbijliepen. De rest staat op ons verlaglijstje, zoals de unieke locatie van het Woutersbeeld. Wij zien ernaar uit.

- 19 juni 2019 - lieve

Meermaals heb ik jullie stads - wandelroutes uitgeprobeerd en telkens zijn ze super meegevallen ... waarvoor dank! Ronse staat als volgende op het programma! Ik kijk er naar uit.

- 19 juni 2019 - Marc Van Roey

Zoals steeds een zeer mooie, duidelijke en informatieve routebeschrijving.

- 19 juni 2019 - Johnny Doolaege

Niet te lange wandelroute met stadsplan en met beschijving bezienswaardigheden, PERFECT!

- 18 juni 2019 - DE MEY August

We moeten de wandeling nog doen maar de beschreven wandelroute is zodanig opgemaakt dat het water je in de mond komt om te starten ! Juli/augustus zeker !!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?