Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Download autoroute Vlaamse Ardennen

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

2 946 x gedownload126 ervaringen
  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Aanbevolen door ons

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen. Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

Ronse stadswandeling

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

126 ervaringen

- 22 maart 2020 - Freewillie

Prima website. Op de kaart hier en daar richtingspijlen zetten zou helpen. Omdat men tussenin maar een deel van de route bekijkt. mvg WT

- 18 februari 2020 - Paul Verstraeten

leuke wandeling, maar er mocht iets meer nuttige info verstrekt worden bij de bezienswaardigheden.

- 15 februari 2020 - Hofman Aimé

Prettige ontdekking tijdens de verkenning op zaterdag 1 februari, zijnde twee authentieke café's op de markt,, 2 openbare markten in de week, waarvan één op zaterdag, mooi wandeling in 't groen vanaf 't centrum naar het OCMW-gebouw, met een soort van amphitheater. Evenwel geen toeristische dienst in deze periode, maar wij konden terecht in de bib. In de namiddag - leuke snacks in de passage - liepen wij een gids tegen het lijf (Bernadette), die ons wilde meenemen naar het museum met een kleine groep toeristen. Hebben beleefd bedankt, omdat wij zinnens zijn in april een lang wekend te organiseren voor een groep van 23 à 29 personen. Wordt vervolgd. Vriendelijke groeten

- 8 december 2019 - chantal gadeyne

Ik zal eerlijk zijn de wandeling zit hier klaar om ze te doen en is zeker een van de volgende stadswandelingen. Ik ben overtuigd dat dit in orde zal zijn.

- 5 december 2019 - Christine

De wandeling was goed om de stad Ronse te laten zien en perfect te volgen. De stad zelf was niet gezellig om rond te lopen. De wandeling liet ons gelukkig toch nog enkele mooie plaatsjes zien.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?