Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

26 797 x gedownload180 ervaringen
  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen. Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

Vlaamse Ardennen

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

180 ervaringen

- 6 september 2022 - Luc

Het is een goed gedetaileerde beschrijving en leuk om de meest interessante plaatsen te kunnen bezoeken zonder je zelf hierop te moeten op voorbereiden. De wandeling brengt je heel wat bij van de stad en de mooie gebouwen laten een goede indruk na. Samen met een drankje en een hapje is dit zeker een belevenis en een echte aanrader.

- 2 september 2022 - Anke Dingemans

Mooie wandeling. Wat ik online in het algemeen veel te weinig terugvindt, zijn mooie wandelingen in natuurgebied die rolstoeltoegankelijk zijn. Er zijn er hier en daar, maar bitter weinig en daar is een groot deel maar van ca 2-3 km. Maar ook mensen met een rolstoel willen soms 6-8 km wandelen (meer lijkt me weinig haalbaar). Volgens mij een gat in de markt.

- 14 augustus 2022 - Filip Luppens

Mooie stadswandeling in Ronse

- 8 augustus 2022 - Katrien Eyckmans

top gids!

- 25 juli 2022 - Buisset

zeer mooie wandeling

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?