Luik bezoeken? 11 x top bezienswaardigheden, tips + reisgids

Download reisgids Ardennen

Luik bezoeken? 11 x top bezienswaardigheden, tips + reisgids

19 februari 2020 in Luik7 reacties

Luik is de op drie na grootste stad van België en de grootste van Wallonië. Mensen die de stad niet kennen, denken misschien dat er in Luik weinig te beleven valt. Het tegendeel is echter waar. De stad zit boordevol middeleeuwse gebouwen, kerken, musea en kunstgalerijen. Een paradijs voor al wie van kunst, cultuur en architectuur houdt.

De Vurige Stede, zo wordt Luik ook wel genoemd, ligt aan de Maas in een prachtige omgeving. Naast alle culturele gebouwen en activiteiten worden er doorheen het jaar ook een aantal festivals georganiseerd. Tijdens je bezoek aan Luik moet je vast en zeker proeven van een echte Luikse wafel!

Inhoud artikel

Ligging bezienswaardigheden Luik

 1. Het Grand Curtius Museum

Gevestigd in een gerestaureerd herenhuis aan de rand van het Luikse stadscentrum. Het Grand Curtius Museum is een museumcomplex van het voormalige Musée d’Armes, Musée du Verre, Musée d’Archéologie et d’Arts décoratifs en Musée d’Art religieux et d’Art mosan.

In het museum kan je zowel kunst als archeologische vondsten bezichtigen, bezoekers kunnen er gemakkelijk een volledige dag doorbrengen. Het museum heeft 5 verschillende afdelingen: Wapens - Glas - Religieuze kunst en Maaslandse kunst - Decoratieve kunsten - Archeologie

 1. Maaslandse kunst in de Sint-Bartolomeüskerk

De Maaslandse kunst vond zijn oorsprong in de Maasvallei rond België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De meeste kunstkenners zullen het erover eens zijn dat de beste voorbeelden van Maaslandse kunst in de Sint-Bartolomeüskerk te vinden zijn.

De beroemde doopvont van Reinier van Hoei behoort tot een van de zeven wonderen van België. De doopvont werd in het begin van de 12de eeuw uit de Sint-Lambertuskathedraal gehaald toen deze werd gesloopt.

 1. De Montagne de Bueren

Tijdens je bezoek aan Luik, is de Montagne de Bueren een must-visit. Beklim de 374 treden tot aan de top en aanschouw het prachtige uitzicht over de stad. De trappen hebben een stijgingspercentage van 28%. Rondom de Montagne zul je heel wat kleine gezellige straten en enkele oorlogsmonumenten tegenkomen.

De trappen hebben hun naam verkregen van Vincent van Buren, een van de aanvoerders van de Slag om Luik in 1468. Het is als eerbetoon aan de 600 Franchimontezen die hier het leven lieten dat deze trappen 1875 werden aangelegd.

Elke jaar worden ter gelegenheid van de plaatselijke wijkfeesten de trappen met 3000 kaarsen verlicht, de feesten vinden steeds plaats tijdens het eerste weekend van oktober.

 1. Museum van het Waalse Leven

De permanente tentoonstelling van dit museum neemt je mee doorheen de geschiedenis van het leven in Wallonië. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster van minderbroeders uit de 13de eeuw. Een van de hoogtepunten van het museum is een echt guillotine die voor het laatst gebruikt werd in 1824.

Onze tip: Ontdek alle highlights van Luik (Liège) met deze gratis wandelroute Luik, beklim de trappen van Montagne de Bueren

 1. Het Archeoforum van Luik

De archeologische site bevindt zich onder het Sint-Lambertusplein en heeft een grootte van bijna 4.000 vierkante meter. Het is de thuisbasis van 9000 jaar Luikse geschiedenis. De Sint-Lambertuskathedraal die verwoest werd tijdens de Luikse revolutie, stond hier tot 1793.

Onder het Sint-Lambertusplein vind je restanten van een Romeinse villa. Tijdens een videotour kun je met een iPad de toenmalige kathedraal verkennen.

 1. Paleis van de Prins-bisschoppen

Het voormalige Paleis van de Prins-bisschoppen werd ingenomen door het Provinciebestuur en het Justitiepaleis. In de 12de eeuw werd het gebouw verwoest door een brand en nadien terug hersteld. Toeristen kunnen het binnenplein bezoeken dat omringd is door 60 verschillende renaissancezuilen.

 1. Hotel de Ville

Het Hotel de Ville of het stadhuis van Luik is een imposant roodkleurig gebouw op het belangrijkste plein van de stad (la Place du Marché). Het stadhuis dateert vanuit de 18e eeuw en wordt ’s avonds verlicht door rode schijnwerpers. Rond la Place du Marché vind je heel wat gezellige cafés en restaurants om uit te rusten na een dagje in de stad.

De lekkerste Luikse wafel eet je in de Rue des Mineurs 7, een kleine zaak met een deur en één venster, je bent er zo voorbij gestapt. Op het raam staat 'une Gaufrette Saperlipopette'. Wat staat voor 'verdomd lekker'! Dat geldt voor alles wat er uit dit winkeltje komt.
 1. De Sint-Pauluskathedraal

De Sint-Pauluskathedraal, of de kathedraal van Luik, werd gebouwd in de 15de eeuw en vervolgens gerestaureerd in de 19de eeuw. De gotische kenmerken van het gebouw zijn sterk zichtbaar in de gewelven en het plafond. Vanuit de nabijgelegen Sint-Lambertuskathedraal werden verschillende schatten naar de Sint-Pauluskathedraal gebracht.

Trésor de la Cathédrale

 • In de Kunstschat van de Kathedraal staan er heel wat werken over de kunst en geschiedenis van Luik.
 • Je vindt er creaties in goud en ivoor, maar ook manuscripten, beelden en schilderijen.
 1. La Boverie museum

La Boverie is een museum in het Parc de la Boverie en biedt onderdak aan de kunst uit het vroeger Musée des Beaux-Arts. Je kunt er kunst terugvinden uit alle tijdperken, van renaissance tot kunst van vandaag.

La Boverie heeft naast de permanente kunst ook een ruimte waar er tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Het Parc de la Bouverie ligt op 10 minuten wandelen van het station Luik-Guillemins.

 1. Toren van Financiën

De Toren van Financiën (ook wel Paradis-toren genoemd) in Luik werd afgewerkt eind 2014 en is al zichtbaar vanop het station Luik Guillemins. De toren is 136 meter hoog en is het op 5 na hoogste gebouw van België. De Paradis-toren heeft 27 verdiepingen die worden ingenomen door de Federale Overheidsdienst Financiën.

Dit knap staaltje architectuur behoort tot de modernste parels van de Vurige Stede.

 1. Het station Luik-Guillemins

Het station Luik-Guillemins is een prachtig voorbeeld van moderne architectuur. Het iconische gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Calatrava en is hoofdzakelijk uit staal opgetrokken. Luik-Guillemins is een van de belangrijkste stations van België, hier kunnen reizigers ook de hogesnelheidstrein nemen richting Duitsland of Frankrijk.

WIl je graag met het vliegtuig vertrekken vanaf de luchthaven van Luik? Lees onze tips om te parkeren rond de luchthaven van Luik-Bierset.

 1. Waar overnachten in Luik?

Ga je op citytrip in Luik en weet je niet waar te overnachten? Bekijk onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Luik.

 1. Filmpje: benieuwd naar Luik?

Benieuwd naar de gebouwen in Luik en de beklimming van de Montagne de Bueren? Bekijk dan zeker dit filmpje!

 1. Download onze gratis stadswandeling Luik

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Luik. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg.

Luik stadswandeling

Gratis reisgids Luik downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 augustus 2020 - Sabine

Alweer een goed uitgewerkte en zeer aangename stadswandeling! Ik ben fan!!

- 18 juli 2020 - willy meerschaert

Klaar en duidelijke informatie.

- 25 februari 2020 - Lieve Serbruyns

Een super goede leidraad om Luik te bezoeken. Een goede beschrijving van de route, geen enkele keer fout gelopen. De 374 trappen waren zeker een uitdaging. Maar zeker de moeite waard ... het mooie uitzicht. Jammer dat de Brasserie {C} niet open was, gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

- 8 februari 2020 - Kees Dirkx

Weekendje Luik? Download deze gids, zodat je er een aantal fantastische dagen van kunt maken. In de gids vind je goede informatie over bezienswaardigheden, eten en drinken en overnachten in deze stad. Een gedetailleerd omschreven stadswandeling leidt je langs de Maas, door de oude stad en als je wil over de Montagne de Bueren. Wij hebben er in ieder geval van genoten!!

- 15 januari 2020 - E.Knoop

Interessante stad. Schoon. Stadswandeling zeer de moeite waard, zeker de trappen. Echt het hoogtepunt: vanaf hier een mooi uitzicht op de stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?