Verrassend Vilvoorde: ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad

Verrassend Vilvoorde: ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad

20 september 2023 in België24 reacties

Een mooie wandeling langs de bezienswaardigheden in Verrassend Vilvoorde + verblijftips

Vilvoorde is een nog wat onbekende toeristische trekpleister. Maar voor wie openstaat voor een nieuw avontuur is het een echte aanrader. De stad bevindt zich tussen Brussel en Mechelen en is gelegen aan het kanaal Brussel-Schelde. Door de industriële geschiedenis, leegstaande gebouwen en verlaten sites heeft het een ruw en rauw karakter. Street-art en fijne horecazaken zorgen voor kleur.

Er zijn ook meerdere productiehuizen en opnamestudio's gevestigd, wat het tot een ware mediastad maakt. In Vilvoorde vind je levendige, multiculturele gemeenschappen. Het wordt wel eens ‘Brussel in het klein’ genoemd. De stad organiseert boeiende evenementen, gegidste rondleidingen en feestelijke animaties. Met het uitgestrekte park Drie Fonteinen, de opgewaardeerde waterkant en de nabijheid van mooie fiets- en wandelroutes heeft Vilvoorde alle troeven in handen om een alternatieve publiekslieveling te worden.

Inhoud artikel

 1. Wandelroute door het centrum van Vilvoorde

Onze wandelroute door Vilvoorde neemt je mee van aan het station, doorheen de groene plekken, winkelstraten, openbare ruimtes en langs verrassende adresjes. Aan de waterkant ontdek je de waterbus, die je onder andere naar Brussel (en terug) brengt.

Beginpunt van je wandeling: het station

Het treinstation van Vilvoorde wordt momenteel verbouwd. Misschien passeerde je al eens met de trein door het station, wat jarenlang een verwaarloosde sfeer uitstraalde. Die eerste indruk van de stad is nu een stuk properder, moderner en frisser. Je komt buiten op het Stationsplein. Links van je valt meteen een groot en kleurrijk street art werk te bewonderen.

De naam van het werk is ‘Hell’O’ en is afkomstig van een kunstenaarsduo uit Bergen: Jérôme Meynen en Antoine Detaille. Zoals je zal merken, stelt de stad enorm veel artistieke graffiti en andere urban kunstwerken tentoon. In totaal zijn dat er meer dan 70 werken te bewonderen, van zowel nationale als internationale artiesten.

 1. Het rustige Hanssenspark

Steek de straat over en wandel het Hanssenspark binnen

In dit rustige stadspark is de kans groot dat je vissers aan de vijver ziet zitten. Het Hanssenspark is de ideale plek om even te genieten van de rust en stilte. Op mooie zomerdagen is het ook een leuke plek gezellig te picknicken. Verder kan je hier ook heerlijk wandelen en fietsen. Er is ook een grote, nieuwe speeltuin en de gietijzeren brug vanwaar je prachtig zicht hebt over het park is een echte blikvanger.

 1. Het industriële straatmuseum

Bij het verlaten van het park zie je een oude draaibank staan. De stad kwam met het idee, zodat zijn industriële geschiedenis niet vergeten zou worden, om 12 machines uit voormalige fabrieken in de straten tentoon te stellen. Via de QR code op de sokkel ontdek je meer over de desbetreffende machine.

Er werd ook een route uitgestippeld (bekijk de volledige route) die je leidt langs ‘het industriële straatmuseum’, waarbij je het industrieel erfgoed van Vilvoorde ontdekt. Een korte toelichting bij de Vilvoordse geschiedenis: in de 14e eeuw ijverde de stad met Leuven en Brussel voor de titel ‘belangrijkste stad van Brabant’. Vooral de handel en de lakennijverheid waren in volle bloei. In dezelfde periode groeide de rivier de Zenne uit tot een belangrijke verkeersader voor goederenvervoer. Tijdens de Industriële revolutie enkele eeuwen later kreeg ook het Zeekanaal Brussel-Schelde een hoofdrol in de toe- en afvoer.

 1. Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoopkerk

Wandel verder richting het stadscentrum. Wie zin heeft in een frisse duik kan terecht bij het stedelijk zwembad ‘t Zeepaardje. Ook wie niet gaat zwemmen kan aan de ingang even genieten van de mooie, fotorealistische muurschildering gemaakt door kunstenaar SMATES.

Om de hoek bots je op de imposante Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoopkerk in gotische stijl, daterend uit de 14e-15e eeuw. Het barokke koorgestoelte is ongetwijfeld de blikvanger van de kerk. Daarnaast zijn er opmerkelijke schilderijen en grafstenen te bewonderen. Wil je een bezoek plannen? Neem dan best contact op met de toeristische dienst van Vilvoorde. (Tel. +32 2 255 79 79).

 1. Lunchen in Stoom Koffiebar

Voor een lekker ontbijt, lunch, brunch of gewoonweg een kopje koffie stap je Stoom koffiebar binnen. Dit populaire adresje trekt vooral hippe locals. Op het gelijkvloers ontvangen ze klanten om iets te eten en te drinken, op de eerste verdieping baten ze een co-working space uit en in de kelder zit een speelruimte voor kinderen.

Het gebouw diende vroeger als bankkantoor. De grote ramen en brute architectuur uit de jaren 70 zorgen voor een helder, strak en modern decor. Je kan er terecht van woensdag tot en met zondag (zondag wordt enkel het brunch buffet geserveerd).

 1. Grote markt en het stadhuis van Vilvoorde

Om de hoek van Stoom koffiebar zit de Grote Markt. Dit autovrije plein met waterfonteintjes en terrassen straalt rust en gezelligheid uit. Je bewondert er de mooie gevel van het neoclassicistisch stadhuis, gebouwd tussen 1870 en 1873. De blikvanger van het gebouw is ongetwijfeld het monumentale glasraam van de Brusselse glazenier Louis de Contini.

Tegenover het stadhuis vind je brasserie De Met. Je eet er in een prachtig architecturaal kader, begin 20ste eeuw ontworpen door stadsarchitect Jean Hauwaert, leerling van Victor Horta. Achter deze prachtige gevel vond tot 1974 de wekelijkse markt plaats.

Andere fijne horeca-adresjes op de Grote Markt zijn café Luminor, ijssalon V’Ice en eetcafé De Brabander. Wat ook in het oog springt is de houten luifel, een knipoog naar het verleden die doet denken aan de vroegere lakenhalle en kiosk. In 2016 kreeg de Grote Markt een ingrijpende facelift. In 2018 konden de inwoners hun prachtige, vernieuwde plein feestelijk inhuldigen.

 1. Schaken aan de bibliotheek van Vilvoorde

De bibliotheek van Vilvoorde kreeg in 1949 onderdak in een 17de-eeuwse herenhuis van het echtpaar Lauwers-Van Ootegem. Zij schonken het stadsbestuur dit gebouw, dat architect Minner na de Tweede Wereldoorlog renoveerde in neo-rococo-stijl. Het bezit bijzondere details, zoals de initialen van de schenkers die terug te vinden zijn in het gietijzerwerk. De bib organiseert ook leuke activiteiten. Zo zetten ze deze zomermaanden hun reuzenschaakspel op de stoep en organiseren ze schaak initiaties. Wie zet jij schaakmat?

 1. Fiesta Rociera, Spaanse feesten in Vilvoorde

We laten de Grote Markt achter ons en lopen via de Mechelsestraat verder naar de Franklin Rooseveltlaan. Hier staat het plein wekelijks op woensdag- en zaterdagochtend vol met marktkramers. Verse groenten, fruit, brood, bloemen, vis, vlees en zoetigheden,.. Alles is er te vinden. Ze verkopen er ook exotische kruiden en specialiteiten, gezien de grote vertegenwoordiging van de Spaanse en Noord-Afrikaanse culturen in de stad.

Wist je dat 50% van alle inwoners hier een andere origine heeft? Dat maakt de stad, en dus ook de producten op de markt, super divers. Eén op de tien inwoners heeft de Spaanse nationaliteit. Vilvoorde is de enige plek buiten Andalusië waar aan het einde van mei het traditionele Fiesta Rociera wordt gevierd.

 1. Wandel langs de Zenne rivier

Via de Marius Duchéstraat verlaten we het stadscentrum en zoeken we de natuur op. In Vilvoorde wil dat natuurlijk zeggen dat er op de achtergrond altijd wel een fabriek of industrieel landschapselement te zien valt. Dat is op zich niet zo erg want dat zorgt voor een bijzonder decor. Langs de rivier de Zenne is het rustig wandelen en fietsen. Wie wat langer de benen wil strekken kan de Groene Gordel Route volgen. Ter hoogte van de koeltorens slaan we een klein weggetje in en betreden zo de Asiat site.

 1. Asiatsite, voormalige militaire basis omgetoverd tot hippe plek

Op deze voormalige militaire basis gaat al enkele jaren het Horst Music & Arts festival door. De leegstaande hangars, met klimop overwoekerde steegjes en de enorme oppervlakte vormen de perfecte locatie voor het kunstzinnige technofeest. De stad kocht de Asiatsite op en zorgt dat deze een tijdelijke invulling voor de buurtbewoners krijgt. Het fungeert momenteel als een buurttuin waar ruimte is voor ontmoeting, om te ontdekken, te spelen en te experimenteren. Het is een hippe, bruisende plek die een creatieve invulling krijgt.

Er is een zomerbar, een tweedehandswinkel, je kan er moderne kunst bewonderen en er worden activiteiten georganiseerd. Dat gaat van feestjes tot een tijdelijk skatepark waar skatelessen voor kinderen gegeven worden. Er worden antwoorden gezocht voor de noden van de groeiende groep inwoners, op korte en lange termijn. De poorten staan dagelijks open van 9u tot 22u voor bezoekers.

 1. Winkelen in de Leuvensestraat

Na ons bezoek aan de Asiat site wandelen we terug richting het stadscentrum. Je kan ook de bus nemen: lijn 280 of 282 tot halte Vilvoorde Leuvensestraat. Wie kiest om te voet te gaan kan onderweg aansterken bij een kopje koffie en een stuk taart bij het lieflijk ingerichte Il Mio Panino. De Leuvensestraat is een winkelstraat waar shopliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Na het shoppen brengt de winkelstraat je opnieuw langs de Grote Markt. Wie Il Mio Panino links liet liggen krijgt bij Sweety Cake Café opnieuw de kans voor een smakelijke lekkernij.

In de Lange Molenstraat stappen we bloemenwinkel Orchis even binnen. In dit statig herenhuis helpt men je bij het samenstellen van een stijlvol, elegant boeket bloemen. Laat je zelf een boeketje samenstellen of kijk gerust even rond in de ruimtes, ze staan vol originele creaties en prachtige planten.

 1. Vilvoordenaars, ook wel Pjeirefretters genoemd

We slaan de Vissersstraat in. Het bekendste eetadresje van de stad bevindt zich in deze straat: restaurant De Kuiper. De specialiteit hier is paardenbiefstuk. Wist je dat mensen uit Vilvoorde ‘Pjeirefretters’ (paardeneters) worden genoemd? Vilvoordenaars zijn fier op hun bijnaam, maar hoe komen ze eraan?

In de 18e eeuw werden de boten langs het kanaal door paarden voortgetrokken. En het icoon van Vlaams-Brabant is het Brabants trekpaard, één van de grootste exportproducten door de eeuwen heen. Aangezien paarden in grote getallen aanwezig waren in de stad, werden ze al gauw ook een culinaire specialiteit.

Sinds 2018 vind je in de stad ook het Vilvoordse ambachtelijk bier ‘Pjeirefretter’. Paard zie jij bijna uitsluitend op de menukaart staan in België, en zelfs niet iedereen in ons land is er fan van. Maar Vilvoorde staat erom bekend, en zowat elk restaurant in de stad zal het serveren.

 1. Een gratis foto-expo in openlucht

In de Vaartstraat, op de lange betonnen muur van GO! Campus De Brug, kan je genieten van een gratis foto-expo in openlucht. De werken zijn van Vilvoordse fotografie-talenten en tonen hun originele invalshoeken op de stad. De foto’s tonen ook meteen de belangrijkste elementen uit Vilvoorde: industrie, water en multiculturaliteit.

 1. Sportterrein van Vilvoorde

Op het einde van de Vaartstraat slaan we linksaf en lopen onder de brug door. Dit is echt een bruisende plek voor de jongeren in Vilvoorde: een basket- en voetbalplein, een pingpong tafel, bankjes en waterpartijen. De grote street art werken geven de locatie een ware urban vibe.

 1. The Lodge Hotel, een voormalige tuchthuis

We wandelen verder en komen nu aan hotel The Lodge Vilvoorde. Dit hotel is gevestigd in het voormalige tuchthuis. De gevangenis, in de volksmond ‘de correctie’ genoemd, sloot in 1871 de deuren. Het gebouw werd nadien nog als legerkazerne gebruikt, vandaag de dag huist er een hotel met wellness in.

The Lodge biedt 56 moderne kamers, gratis parking, een bar en een fitnessruimte. Je kan er heerlijk relaxen na een gevulde dag in de wellness met hammam, sauna en ontspanningsruimte. De hele erfgoedsite straalt rust uit en is de ideale plek om te verblijven voor wie langer dan een dag de stad wil bezoeken. Wie het tuchthuis wil bezoeken kan dat doen met een gids (aan te vragen bij de toerismedienst).

Boek hier je overnachting in The Lodge Hotel

 1. Zeekanaal Brussel-Schelde

Wanneer we het kanaal Brussel-Schelde bereiken is het meteen duidelijk: de omgeving kreeg hier een mooie opwaardering. De wandelboulevard langs het water, de bankjes om op uit te rusten en van het uitzicht te genieten, de moderne appartementen in de wijk,... Vlakbij kan je over het charmante Zennepad wandelen. Wist je bovendien dat het kanaal één van de oudst bevaarbare kanalen van Europa is?

De recentelijk omgevormde Steenkaai is een echte promenade aan het water geworden. Het is er prettig vertoeven. We kunnen bij de stijlvol brasserie Canal even uitblazen op het zonneterras en de omgeving in ons opnemen. Van hieruit zie je het ponton waar boten kunnen aanmeren.

 1. Neem de waterbus richting Brussel

Ter hoogte van deze horecazaak vertrekt de waterbus richting Brussel

In juli en augustus vaart de boot dagelijks vier maal uit. Hier, in Vilvoorde centrum, is het startpunt. De volgende haltes zijn: Park Drie Fonteinen (Vilvoorde), Cruise Terminal (Vilvoorde), Heembeekkaai (Brussel), Van Praet brug (Brussel) en Sainctelette (Brussel). Een retourtje naar Brussel kost 6€, je stapt af op wandelafstand van het centrum. Je kan je fiets mee aan boord nemen en iets te drinken kopen. Buiten het zomerseizoen vaart de boot enkel op weekdagen.

Naast de waterbus vertrekken er ook gegidste boottochten uit Vilvoorde die je laten kennismaken met de kanaalgemeenten en de Groene Gordel. Kanaaltochten Brabant en Rivertours bieden uitstapjes langs verrassende natuur en grootse stedelijke projecten langs de waterwegen. Meer info over de waterbus.

 1. Ontspannen in het Drie Fonteinen park

We zagen nu al de binnenstad en het groeiende stadsgedeelte aan het kanaal. Aan de overkant wacht er ons nog een groene oase: het Drie Fonteinen park. Om hier te geraken nemen we de waterbus (1 halte verder) of steken we via de brug het kanaal over.

Wie te voet gaat wordt nog getrakteerd op wat street art: het werk ‘The Wolfpack’ van DZIA. Recent werd hier de fietssnelweg vernieuwd, een heerlijk stukje fluisterasfalt langs het water. Er zijn maar liefst 5 fietssnelwegen die Vilvoorde doorkruisen. Zo is er een vlotte fietsverbinding vanuit Brussel, Mechelen, Boom, Machelen en Brucargo. We wandelen verder langs het kanaal tot aan de ingang van het park.

Het Drie Fonteinen park heeft alle troeven in huis voor een heerlijk uitstapje: een mega speeltuin voor de kinderen, een exotische Japanse tuin, een Engelse landschapstuin om in te picknicken of met de hond te spelen en een prachtige Franse tuin in de stijl van de tuinen van Versailles. Het is een beetje klimmen want het park ligt op een heuvel. Wie minder mobiel is kan met de auto tot aan de parking naast de brasserie rijden.

Brasserie Drie Fonteinen is een klassevolle zaak met een sfeervol terras. Vanaf het terras heb je zicht op de mooi onderhouden Franse tuin. Je waant je hier als het ware in La douce France. Het staat in groot contrast met de industriële stukken die we van de stad hebben gezien. Buiten het stadscentrum vind je nog natuurgebieden zoals de vallei van de Tangebeek, de Holle wegen en de Dorent. Zo heeft Vilvoorde alles in huis om een boeiende stad en verrassende daguitstap te zijn.

 1. Waar overnachten in Vilvoorde?

Wil je graag meerdere dagen in Vilvoorde vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Vilvoorde.

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Stadswandeling Vilvoorde

Gratis stadswandeling Vilvoorde downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 juli 2023 - nathalie derant

leuke mooie wandeling, alleen soms wat moeilijk te vinden waar je juist moet verder wandelen als je niet beschikt over digitaal matriaal. maar zeer zeker de moeite waard

- 20 maart 2023 - Danielle Antonis

Altijd leuk en instructief om een wandeling van reisroutes.be bij de hand te hebben en te volgen !!!

- 15 november 2022 - Myriam De Borger

Na reeds meerdere stadwandelingen , vond ik deze van Vilvoorde minder geslaagd. Weinig te beleven en niet leuke straten om door te wandelen. Maar niettegenstaande, we doen zeker nog meerdere voorgestelde wandelingen groetjes, Myriam

- 7 november 2022 - Christiane Bossuyt

Een heel mooie stadswandeling in Vilvoorde. Ik ken wel ieder hoekje apart, woon dicht bij Vilvoorde... Ik heb nu de wandeling helemaal uitgedaan volgens het plan....tof. Ik heb 2 vriendinnen uitgenodigd om die wandeling zeker nog eens samen te doen..... Zeker aan te raden....

- 6 november 2022 - Mia Van Roey

Verrassend is Vilvoorde zeker. Tijdens de wandeling ervaar je dat de stad nog vele sporen draagt van zijn industrieel verleden. Vele arbeiderswoningen, loodsen die reeds of nog niet een opfrissing of herbestemming hebben gekregen. Het is ook een stad "in wording", met nog grote uitdagingen. Leuk zijn de plekken waar een creatieve geest waait en de aanwezigheid van water. De verbinding naar Brussel via het kanaal is er een voorbeeld van.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?