Het Zwin Natuurpark bezoeken in Knokke-Heist? Alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Zwin Natuurpark bezoeken in Knokke-Heist? Alle info + foto's

17 maart 2023 in Belgische kust2 reacties

Even uitwaaien in de natuur? Breng dan eens een bezoekje aan het Zwinpark in Knokke-Heist. Het Zwin is een beschermd natuurgebied en een waar paradijs voor de fauna en flora. Bewandel het huttenparcours of neem een kijkje in de tentoonstellingen of geniet van de prachtige panorama in de uitkijktoren.

Lees alles over ons bezoek en ontdek wat er allemaal te beleven en te zien valt in het Zwin Natuur Park.

Inhoud artikel

 1. Wat is het Zwin Natuurpark?

Het Zwin Natuur Park is een interactief natuurbelevingspark voor het hele gezin en is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Dit getijdenlandschap is dan ook een favoriete bestemming bij heel wat vogels.

Het nieuwe Zwin Natuur Park verwelkomt je graag. Houd je toegangsticket klaar en zet je schrap voor een boeiende wandeling over de Zwinvlakte. De trekvogels nemen je mee op een fascinerende tocht naar een verre bestemming! Ontdek en geniet van de prachtige Zwinnatuur en maak kennis met de bijzondere vogel- en plantenrijkdom van het gebied.

 1. Ontdek het Natuurpark Zwin

Het Zwin is groot. Je kan hier gemakkelijk een paar uur vertoeven. Wil je tijdens je bezoek graag een tentoonstelling bijwonen? Of ga je liever het huttenparcours bewandelen? En oh ja, vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in de Panoramatoren en het Kijkcentrum! Ontdek de verschillende elementen van het Zwin Natuurpark.

Vlieg mee met de Zwin-trekvogels

In het Zwin Natuurpark kan je een tentoonstelling bijwonen. Met deze tentoonstelling vlieg je als het ware mee met de Zwin- trekvogels. Je beleeft niet alleen een boeiende reis vol avontuur en verrassingen, je leert spelenderwijs ook heel wat bij over de fascinerende wereld van vogels. Kom meer te weten over hoe ze juist vliegen en hoe ze zich voorbereiden op hun lange trektocht. Maar ook waarom jaarlijks duizenden vogels neerstrijken in het Zwin en nog héél veel meer..

Enkele hoogtepunten van de tentoonstelling? Je leert vliegen als een trekvogel, in de gevarencockpit probeer je tijdens je vlucht allerlei bedreigingen voor vogels te ontwijken, en met de warmte van je handen broed je je eigen vogeleieren uit.. Leuk, niet?

Huttenparcours

Het huttenparcours in het park leidt je langs talrijke belevingspunten of hutjes. Ontdek de verschillende hutten waar je telkens iets nieuws kan beleven of bewonderen. Volgende hutten komen aan bod op je parcours.

 • Een voederhut waaruit je de vogels van héél dichtbij kan bewonderen.
 • De ringhut waar vogels geringd worden en er presentaties gegeven worden over de vogels.
 • Twee labo's: een ‘zoetwaterlabodat uniek is in België en een 'zoutwaterlabo'.
 • Een kijkhut waar je met een verrekijker zicht hebt op het broedeiland.
 • Een luisterhut waarin je kan luisteren naar vogelgeluiden.
 • De luisterduin om te genieten van alle soorten geluiden in de natuur.
 • Een steigerhut om de watervogels van nabij te bewonderen.
 • Een bos- of vertelhut waar je kan luisteren naar het trekverhaal door een van de ervaren Zwingidsen of waar vondsten uit de natuur verzameld worden.
 • En ook nog de ooievaarstoren waar je tot op de hoogte van de ooievaars kan klimmen.

Panoramatoren

Geniet van een 360° uitzicht op de prachtige omliggende natuur vanop het dakterras van het bezoekerscentrum. Vanuit de panoramatoren heb je een machtige uitkijk op de Zwinvlakte, de Zwinduinen en -polders en...zelfs op de zee!

Zwinvlakte

Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland. De Zwinvlakte is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom waar je heerlijk kan wandelen. De vlakte leeft op het ritme van het getij en van de verschillende seizoenen. En elk seizoen en iedere dag is er anders. Zo valt er altijd wel iets te zien of te beleven!

Door de dagelijkse invloed van het zoute zeewater bezit de Zwinvlakte een buitengewone fauna en flora die elders aan de Belgische kust nauwelijks nog te vinden zijn. Het zoute water zorgt voor heel bijzondere omstandigheden en creëert een unieke biotoop: de slikken en schorren. In de bodem van de slikken leven duizenden wormen, slakken en tweekleppigen, voedsel voor een bonte verzameling vogels. Een wandeling doorheen de vlakte? Dat is steeds weer een belevenis op zich!

Onze tip: Wanneer je van plan bent een stevige wandeling in het Zwinvlakte te maken, raden we je aan goede wandelschoenen te dragen.

 1. Het Zwin: de internationale luchthaven voor vogels

Jaarlijks landen er zo’n duizenden vogels in het Zwin om te overwinteren, broeden of op zoek te gaan naar voedsel. Sommigen blijven er even halt houden, anderen blijven weken of zelfs maanden ter plekke. Het is dan ook één van de belangrijkste vogelgebieden langs de Belgische Kust en België. Men noemt het gebied ook wel eens de ‘Internationale Luchthaven voor Vogels’.

Er zijn in totaal ongeveer 350 vogelsoorten vastgesteld in het Zwin, een zeer hoog aantal! Wat broedvogels betreft, springen volgende vogels er onder meer uit: de kleine zilverreiger, de kokmeeuw, de zwartkopmeeuw, de kluut, bontbekplevier, visdief, dwergstern, zomertortel, boomleeuwerik, blauwborst en Cetti’s zanger.

 1. Wanneer is er wat te zien in het Zwin?

Wanneer je ook van plan bent naar het Zwin te trekken, het is het hele jaar door een bezoekje waard! Je vraagt je misschien wel af wanneer de beste tijd is om dieren of planten te zien? Simpel, altijd! Er zijn altijd wel planten en/of dieren te observeren.

Verandering doorheen het jaar

Uiteraard zijn er door het jaar heen enkele verschillen in wat je kan zien. Zo zijn sommige soorten dieren of planten enkel te zien in een bepaalde periode. Houd er ook rekening mee dat je hier te maken hebt met wilde natuur: planten zullen altijd blijven staan, maar dieren gaan waar ze willen. Als je de natuur intrekt, heb je dus 100% garantie dat je een bepaalde soort werkelijk te zien zal krijgen.

De paarse kleur van het lamsoor in bloei

Bewonder de paarse kleurenpracht van het lamsoor plantje op de uitgestrekte vlakte van het Zwin natuur park, te zien van half juli tot half augustus. Het plantje groeit in de vlaktes met zout water. De zwingeul is onlangs verdiept en verbreedt hierdoor groeien hier nu zoutverdragende planten beter. Het lamsoor heeft zoutklieren in de oksels van de blaadjes, waarmee het de zoutopname kan regelen, je ziet de afgescheiden zoutkristalen soms schitteren in zon.

Hieronder enkele tips om zoveel mogelijk te zien!

 • Het is sterk aangeraden om met een verrekijker op pad te gaan. Vergeet die dus zeker niet mee te nemen! Bestel je verrekijker online.
 • Het zal bovendien de kwaliteit van je waarneming verhogen.
 • En je kan natuurlijk ook nog altijd op stap gaan met een van de Zwingidsen, om je te helpen bij het waarnemen.
 • Laat je niet afschrikken door het ‘slechte’ weer want natuurobservatie kan onder alle weersomstandigheden.
 • Bovendien is het bij minder mooi weer, minder druk in het Zwin, wat je kansen verhoogt op de kans om bepaalde dieren en planten te zien.
 • Bekijk het overzicht per maand op de website Zo ben je toch wat voorbereid.
 1. Kan je iets eten of drinken in het Zwin Natuur Park?

Wil je er graag een volledige dag op uit trekken? Dan wil je natuurlijk ook iets kunnen eten of drinken. Het natuurreservaat biedt zowel een gezellige bistro als enkele plekken waar je kan picknicken.

 • Het terras van Zwin bistro "The Shelter" is elke openingsdag van het park open. Ontdek hun menu op de website.
 • Breng je liever je eigen picknick mee? Geen probleem, je kan altijd terecht op het picknickterras!
 • Eten en drinken is niet toegestaan in het park zelf. Dit onder meer voor de fauna en flora en het onderhoud van het natuurpark.
 • Zin in nog een extraatje? In de automatenhal kan je terecht voor een versbereide koude hap, versnaperingen en koude en warme dranken.
 1. Het Zwin bezoeken met kinderen

Ben je op stap met kinderen? Dan is het blotevoetenpad in het natuurpark 't Zwin ook een absolute aanrader! Op dit leuke blotevoetenpad ben je wel een namiddagje zoet. Het pad biedt een wandeling van ongeveer 2 kilometer waarbij je langs de 10 kijkhutten komt. Hier kan je even halt houden en genieten van de rust en de prachtige omgeving! Je vindt alle informatie op de website.

 1. Breng ook een bezoekje aan Museum Sincfala

Het museum van de Zwinstreek, Sincfala, is ondergebracht in een gerestaureerd neogotisch schoolgebouw. Dit beschermd gebouwd huisvest een uitgebreide collectie museale stukken. Zo vind je hier presentaties over het vroegere vissersleven aan boord en aan wal. Zo kom je langs een pleintje met een klein vissershuis, een ingerichte vissersklas waar je meer te weten komt over het onderwijs van toen, een authentiek cafeetje dat laat zien hoe een visser zich ontspande.

Maar ook de evolutie van de visserij komt aan bod en is er een educatieve ruimte waar eventueel kinderen aan het werk kunnen. Op een multimediale wijze ontdek je het verhaal van de boeiende en verrassende geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek, de regio waarvan de gemeente Knokke-Heist deel van uitmaakt.

Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan nu je gratis preview reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Waar overnachten in de buurt van het Zwin?

Graag wat langer verblijven aan de Belgische Kust zodat je een lange dag kan uittrekken voor het Natuurpark Zwin? Wij hebben alvast enkele verblijven in de buurt van het Zwin voor je opgelijst! Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Knokke-Heist.

Auberge St. Pol.

Het Auberge St. Pol ligt in een rustige omgeving in het dorpje Het Zoute en biedt kamers met een modern interieur. Vooraleer je naar het Zwinpark vertrekt, kan je eerst nog genieten van een uitgebreid ontbijt in de ontbijtzaal van het hotel. Meer info en boeken.

Hotel Pavillon du Zoute

Hotel Pavillon Du Zoute is gelegen aan het strand en is gevestigd in een villa in Normandische stijl uit de 19e eeuw. Vanuit sommige kamers heb je uitzicht op de prachtige Engelse tuin of op het natuurreservaat Het Zwin.

Verder is er ook nog een stijlvol restaurant waar je heerlijk kan dineren, een binnenzwembad waar je terecht kan voor een frisse duik en een sauna waar je even kan ontspannen. Meer info en boeken.

Lebeau Hotel

Het Lebeau Hotel ligt op 10 minuutjes rijden van het Zwin en in de buurt van 4 golfbanen! Het hotel biedt ruime kamers met gratis WiFi, een bar en een tuin met een terras. Ideaal voor wanneer je ’s ochtends wilt wakker worden met een kopje koffie en uitzicht op de omgeving. 's Ochtends kan je genieten van een ontbijtbuffet en bij mooi weer kan je op het terras een drankje drinken en het uitzicht over het landschap bewonderen. Meer info en boeken.

The Memlinc Palace

The Memlinc ligt op wandelafstand van de Noordzee en het strand in Knokke. Het hotel biedt moderne kamers, fietsen die je kan huren om de omgeving te verkennen, een trendy oesterbar en een restaurant en een terras met zeezicht.

De stijlvolle lounge serveert cocktails en lokale bieren in een informele ambiance. Memlinc Palace is gespecialiseerd in vis en schaal- en schelpdieren, die 2 keer per dag vers worden geleverd. Dagelijks is er een ontbijtbuffet beschikbaar zodat je de dag goed kan beginnen! Meer info en boeken.

 1. Praktische informatie bij je bezoek aan het Zwin

 • Koop je je ticket online, dan betaal je als volwassene €12. Aan de kassa betaal je €14.
 • De openingsuren van het Zwin verschillen. Bekijk de openingsuren voor jouw bezoek op de website.
 • Het onthaalcentrum en het huttenparcours zijn toegankelijk voor rolstoelbezoekers.
 • De Zwinvlakte en het bospad in het Zwin Natuur Park zijn jammer genoeg niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
 • Om de vogels niet op te schrikken en om hygiënische redenen zijn honden niet toegelaten in het Zwin Natuur Park. Blindengeleide honden zijn uiteraard wel toegelaten.
 • In het Zwinpark kan je op volgende locaties een toilet vinden.
 • Ben je met de wagen? Dan kan je tegen een toeslag parkeren aan het Zwin Natuur Park.
 • Koop je een toegangsticket voor het Zwin Natuur Park? Dan betaal je €5 voor de parking voor een volledige dag.
 • Ook voor de fietsers en bromfietsen is er een fietsstalling voorzien waar je gratis binnen en buiten kan rijden.
 • Vergeet je stevige, comfortabele wandelschoenen niet!
 • Bij mooi weer, raden we je aan je goed in te smeren met een zonnecrème. Wanneer je aan het wandelen bent op deze open vlakte kan je al snel verbranden.
 1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 oktober 2021 - bekhouche

de natuur in al zijn pracht

- 9 september 2021 - Arlette

Een fijn dagje uit in de natuur en de dierenwereld, het Zwin werkelijk de moeite waard.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?