7 reuzen trollen in De Schorre in Boom: Trollenwandeling + kaartje met tips en info

Volledige gids kopen voor € 10

7 reuzen trollen in De Schorre in Boom: Trollenwandeling + kaartje met tips en info

28 december 2023 in België1 reactie

Wil je graag een leuke uitstapje maken in de natuur en dat centraal in Vlaanderen? Wat dacht je van een bezoekje aan de Zeven Trollen in het recreatiedomein De Schorre in Boom. Dat is wat wij ook deden op 14 februari, een besneeuwde zondagmiddag. Een leuke verrassing om op een Corona-veilige manier mijn 41ste verjaardag te vieren met een wandeling in openlucht.

In dit artikel kom je alles te weten over de Zeven Trollen en het bezoek aan De Schorre.

Inhoud artikel

 1. Het provinciaal domein de Schorre in Boom

Het provinciaal domein de Schorre in Boom, is wereldwijd vooral bekend van het dancefestival Tomorrowland. Ieder jaar wordt dit domein omgetoverd tot een sprookjeswereld én een van de grootste dancefestivals in Europa. Maar, het recreatiegebied heeft meer te bieden, De Schorre is namelijk een klein natuurgebied gelegen nabij Mechelen tussen Antwerpen en Brussel.

Vroeger werd hier klei gedolven en dit heeft gezorgd voor het golvende landschap. Deze activiteiten hebben tevens waterpoelen en oude industriële bouwsels achtergelaten op het domein die het vandaag de dag een mysterieuze vibe geven. De ideale omgeving dus om middenin dit natuurlandschap enkele houten mythische trollen te plaatsen.

Laat je wagen achter op het parkeerterrein en ga via de trappen (of lift) richting het natuurdomein.

 1. De Zeven houten Trollen, wie zijn ze?

Elk van de Zeven Trollen draagt een steentje bij, bij het sprookjesverhaal. Tijdens je wandeling kom je ze een voor een tegen.

Maak alvast kennis met de Zeven Trollen

 • Hannes is een baardige trol en zit op een vervallen muurtje waar hij grote kralen aan een ketting aan het vastmaken is. Zijn werkskill is het vervaardigen van kralen uit klei. Dat is wat hij het liefste doet en wat hij ook aan iedereen wou laten zien.
 • Kleine Nora is uiteraard de jongste van de zeven trollen. Hoe oud ze is? Nog maar 87.762 lentes jong. Ze verzamelt magische stenen die voor goed geluk zouden zorgen.
 • Wandel je over de houten wandelpaden, dan spot je in de verte langs het meertje de derde trol, Mikil. Hij is druk bezig met een emmer water uit het meer te scheppen.
 • Arvid zit rustig een grote houten speer te maken terwijl ze even uitrust op het wandelpad. Deze ijverige trol gaat graag op zoek naar oude en dode bomen om er nieuwe dingen van te maken. Hij kerfde soms ook zijn verlangen in de oude bomen.
 • Kamiel bewaakt de uitkijktoren van het domein. Ook wel de Magische Toren genoemd. Vanop deze toren kan je in de verte de skyline van hartje Brussel zien, inclusief de bollen van het Atomium.
  Kamiel is een aardige trol, die graag een masker draagt want alleen dan kan hij de taal van de dieren spreken.
 • Una & Jeuris zijn de liggen op hun rug aan de Trollenweide. Het zijn twee beste vrienden die in de Deltaweige liggen, ook wel gekend als de mainstage van Tomorrowland. Ze lijken wel weg te dromen terwijl ze naar de wolken kijken.

Wil je graag de reuzentrollen van dichtbij bekijken? Geen probleem, je mag van het wandelpad afwijken en gewoon over het grasveld lopen om ze van dichtbij te bewonderen.

 1. Het sprookje van de Zeven Trollen

Volgens de legende bouwen ze daar een magische uitkijktoren voor de ‘kleine mens’ die beschavingen uit de grond stampt zonder oog voor de toekomst en de natuur. Het verhaal achter de Zeven Trollen kan je dan ook terugvinden bij de Magische Toren. Het is neergeschreven als een gedicht in een mythisch boek, vertaald in het Nederlands en Engels. Wij hebben het alvast even voor je neergeschreven maar het is natuurlijk veel spectaculairder om in het echt te mogen zien!

"Er waren eens zeven goeie vrienden, soms samen en soms apart.
Ze hielden van hun huis aan de rivier in het bos met heel hun hart.
De zeven reuzetrollen waren wel zo groot als dennenbomen.
En de zon hadden ze ontelbare keren zien ondergaan en opkomen.

Una en Jeuris, vrienden voor het leven, mijmerden in het gras.
Turend naar de wolken, praten over hoe vroeger alles was.
Mikil was zo sterk als een draak en altijd op de been.
Kamiel droeg een masker, voor elke dag één.
Arvid kerfde zijn verlangens in oude bomen.
Hannes maakte parels van klei om aan iedereen te tonen.
Kleine Nora ziet elke dag de zon opkomen, met haar jonge haren in een staart,
heeft ze nog alle tijd om te dromen.

Ze konden ver voorbij het bos zien, helemaal tot waar de toekomst begon.
Ze zagen beschavingen vergaan en nieuwe verrijzen.
Ze zagen de bergen groeien, in ijs veranderen, weer smelten en opbranden.

Vissen veranderden in vogels en de continenten verschoven.
En nu zagen ze die kleine mensen met hun daden zo machtig,
een gevaar voor al het werk van de eeuwigheid indachtig.
De trollen kregen schrik, want het leven was veel te zeldzaam
om morgen te stoppen en niet meer te bestaan.

En zo kwamen de zeven trollen samen op de bergtoppen,
om het nieuwe te creëren en het oude te stoppen.
Kamiel riep uit: “ Laten we hen helpen zich beter te maken, preciezer en vlugger.
De kleintjes bedoelen het goed, maar ze zijn nog niet snugger”.
“We bouwen voor hen een toren, zo groot als een trol
en tonen hen dat alle wezens vanbinnen hetzelfde zijn en liefdevol.”
Ze werkten de hele winter door en tegen de zomer waren ze klaar.
Ze lieten de kleine mensen binnen met een begroetend gebaar.

Die kleine mensen klommen naar de top en opende daar hun ogen.
Tot ver voorbij het bos, de bergen en de hemel keken ze opgetogen.
Ze tuurden de toekomst in, met hier en daar een traan.
En niemand weet wat ze zagen, maar in de ogen blijft de waarheid bestaan.

 1. Wie heeft deze reuzentrollen ontworpen?

 • Thomas Dambo, een Deens kunstenaar heeft de Zeven Trollen gecreëerd. Met oude pallets, gerecycleerd hout, afgebroken takken en omgevallen bomen, maakt hij de meest wonderlijke creaties en mythische wezens die over de hele wereld opduiken.
 • Deze kunstenaar uit Kopenhagen bouwde in 25 weken, samen met zijn team dit bijzondere en leuke project.
 • De hoogte van de Zeven Trollen varieert van 7 tot 18 meter en de inmiddels bekende toren is 17 meter hoog.
 • De magische wezens werden in de zomer van 2019, ter ere van de 15de verjaardag van het festival, geïnstalleerd in het bos.

Wil je na deze Zeven Trollen op zoek naar nog meer trollen? Niet enkel in België duiken de reuzegrote wezens op. Je kan er ook in Florida, Puerto Rico, Kopenhagen en in Zuid-Korea naar op zoek gaan. Heb je interesse om deze te bewonderen? Bekijk de website en ontdek al zijn werken.

 1. Corona-veilig verjaardag vieren

We maakten deze wandeling om op een Corona-veilige manier mijn 41ste te vieren in openlucht. Julie's House Cupcakes, warme chocomelk (met rum :-)), een kaarsje en "bubbel van 4" maakten het compleet.

 1. One World Bridge

Tijdens je wandeling zal je ook een bijzonder lange brug opvallen. De “One World” - brug werd gebouwd voor het muziekfestival Tomorrowland ter ere van hun 10-jarig bestaan. Maar het is niet alleen een brug maar ook een kunstwerk ontworpen door de Belgische kunstenaar Arne Quinze.

De brug is 650 meter lang en is gebouwd met 200.000 houten planken, gemonteerd op een stalen constructie. Op deze planken zijn meer dan 100.000 persoonlijke en positieve berichten van festivalbezoekers van over de hele wereld gegraveerd.

 1. Barrevoetspad: Het blotevoetenpad in de Schorre

Wij konden het spijtig genoeg niet doen ... wegens het koude weer maar als je hier dan toch bent, kan je deze activiteit ook even op de agenda zetten. Een hele leuke uitstap naar een 850 meter lange blotevoetenpad dat al jouw zintuigen prikkelt. Je wandelt over mossen, keien, modder, zachte en harde kiezels, wol, hooi enzoverder..

Daarnaast klauter je ook over boomstammetjes, houten schijven en door modder. Maar om het echt af te maken zijn er ook een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant, zoals kruiptijm, munt, citroenverbena die je tijdens je wandeling tegenkomt. Op het einde kom je aan het vlonderterras, waar je de voeten kan wassen en je wandelschoenen terug kan aantrekken.

Een blotevoetenpad is goed voor de zintuigen en de weerstand. Wil je nog meer blotevoetenpaden bewandelen? Bekijk onze favoriete blotenvoetenpaden in België!

 1. Waaraan denken als je De Schorre gaat bezoeken?

Klaar voor een magische onderdompeling in het Belgische trollenbos? Enkele zaken waaraan te denken als je de Zeven Trollen gaat bezoeken.

 • We raden je ten zeerste aan om tijdens de herfst- en wintermaanden goede wandelschoenen of laarzen tegen de modder te dragen. De trollen zitten verstopt in de natuur en zijn niet altijd te vinden langs de verharde paden.
 • In de zomer, smeer je in met zonnecrème en voorzie je van water of frisdrank.
 • Neem je picknick mee. Er zijn tal van leuke picknickplaatsen waar je kan genieten van je hapje en drankje.
 • In het weekend kan het behoorlijk druk zijn. Houd hier rekening mee als je graag wat leuke foto’s wilt maken bij de trollen.
 • Er is geen uitgestippelde wandeling, het is de bedoeling dat je echt op zoek gaat. Kies zelf de weg en ontdek de Zeven Trollen op je eigen tempo. Reken op ongeveer 4 km om ze allemaal te zien.
 • Het trollenbos is niet volledig rolstoel- of kinderwagen-toegankelijk. Op het bezoekersplan kan je zien welke stukken wel/niet toegankelijk zijn.
 • Honden zijn welkom in De Schorre, ze dienen wel aan de leiband te blijven.
 • Last but not least: er zijn openbare toiletten vrij toegankelijk van 9u tot 17u.
 1. Hoe kom je bij de 7 Trollen in Boom?

Met de fiets

 • De Schorre ligt tussen de knooppunten 24 en 26 van het fietsknooppuntennetwerk van de Provincie Antwerpen.
 • Met de fietsrouteplanner op www.fietsnet.be kun je een persoonlijke fietsroute uitstippelen van eender welk fietsknooppunt in Vlaanderen tot bij knooppunt 24 (Rumst) of 26 (Boom) vlakbij De Schorre.
 • De Schorre is ook vlot bereikbaar via de Rupeldijk. Er loopt een fietspad vanaf dienstparking, ter hoogte van hockeyclub Braxgata, onder de Kapelstraat door naar de Rupeldijk.

Met de trein

 • Boom ligt op de lijn Antwerpen – Puurs. Het station van Boom ligt op 1,7 km wandelen van De Schorre.
 • Vanaf het station van Boom kan je twee bussen nemen: bus 182 richting Antwerpen tot aan halte ‘De Schorre’ of bus 295 richting Antwerpen tot aan halte ‘Schorre’

Met de auto naar Boom

 • Het recreatiedomein ligt centraal tussen Antwerpen en Mechelen en is goed bereikbaar via de E19 en de A12.
 • Via de E19 vanuit Antwerpen – Neem afrit 7 Kontich en volg de pijlen richting Boom en De Schorre.
 • Of via de E19 vanuit Brussel – Neem afrit 8 Rumst en volg de pijlen richting Boom en De Schorre.
 • Als je als adres ‘Schommelei’ in Boom in je GPS ingeeft, kom je direct aan de hoofdingang met ruime parkeermogelijkheden uit.
 1. Praktische info voor je bezoek aan de Trollen

Openingstijden en toegangsprijzen van het domein

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre is het hele jaar door gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Afhankelijk van het seizoen heeft het park verschillende openingstijden.

 • 1 april t / m 30 april: 8u - 18u (weekend 10u - 18u)
 • 1 mei tot 15 september: 8u tot 18u (weekend 10u tot 19u)
 • 16 september t / m 31 oktober: 8u tot 18u (weekend van 10u tot 17u)
 • 1 november tot 31 maart: 8u tot 18u (weekend van 12u tot 17u)

Informatiecentrum

In het informatiecentrum kan je een papieren plattegrond ophalen (of bekijk deze hier digitaal) zodat je de trollen makkelijker kan vinden. Je kan ze in elke gewenste volgorde zoeken. Het is belangrijk dat je in je achterhoofd houdt, dat de weg niet wordt aangeduid. Het is echt wel de bedoeling dat je op zoektocht gaat en je laat verrassen door het domein.

Nog meer informatie of het recreatiedomein De Schorre? Er zijn nog tal van leuk activiteiten te doen in De Schorre: bezoek even de website voor een overzicht.

Parkeren

Kom je met de auto? Geen probleem! Er is genoeg parking voorzien en gratis! Je kan parkeren aan de hoofdingang van De Schorre, aan de Schommelei op P1 of op P2 in de Kapelstraat.

 1. Kaartje met de 7 Trollen in De Schorre in Boom

Op het kaartje hieronder vind je het blotevoetenpad, de One World Bridge, Zeven Trollen + alle andere belangrijke zaken in het provenciaal domein De Schorre.

 1. Waar overnachten in de buurt van Boom?

Hotel Domus

Hotel Domus ligt in Boom, op ongeveer 1 km van het recreatiedomein De Schorre en zo'n 500 meter van het treinstation van Boom. Dit hotel beschikt over elegante kamers voorzien van alle comfort. ’s Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt vooraleer je de Zeven Trollen gaat bezoeken. Bij mooi weer kan je ook gebruikmaken van de tuin met terras. En je kan ook een fiets huren indien je dit wenst! Meer info en boeken.

B&B De Schorre

B&B De Schorre is een onlangs gerenoveerde bed & breakfast in Boom, met tuin en het terras. Elke ochtend kan je genieten van een ontbijtbuffet en een à-la-carteontbijt met verse zoete deegwaren, sap en kaas. B&B De Schorre lunchpakketten voor de gasten die een uitstapje willen doen en rijdiensten naar het lokale station. Meer info en prijzen

B&B het KoeKoeKsnest

Bed & Breakfast KoeKoeKsnest ligt in een rustige woonwijk in Schelle, op nog geen 15 minuten rijden van het historische Antwerpen en 3.5 kilometer van het recreatiedomein De Schorre. Een ideale locatie dus! Deze B&B biedt moderne kamers met WiFi war je kan genieten na een vermoeiende zoektocht naar de Zeven Trollen. Meer info en boeken.

 1. Combineer Boom met een citytrip Antwerpen

Combineer een bezoek aan de 7 Trollen in Boom met een citytrip Antwerpen. Antwerpen is de place-to-be voor elke cultuurliefhebber en ook wie houdt van lekker eten of shoppen is hier zeker op z’n plek. Ga je graag een dagje naar Antwerpen? Download zeker onze gratis stadswandeling in Antwerpen en onze favoriete adresjes van hotels in Antwerpen om te overnachten of jeugdherbergen in Antwerpen voor wie graag low-budget overnacht.

Lees nog meer tips voor een bezoek aan Antwerpen op onze blog.

 1. Filmpje: ontdek meer over de trollen in De Schorre

Benieuwd naar de 7 Trollen in Boom? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wil meemaken zal je natuurlijk een bezoekje moeten brengen aan De Schorre.

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 april 2021 - Mario Dobbels

Mooie wandeling met de nodige tips. Leuk om met de kinderen of kleinkinderen eens te doen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?