Lijst met Gratis musea Brussel (1ste zondag of woensdag van de maand)

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Lijst met Gratis musea Brussel (1ste zondag of woensdag van de maand)

5 oktober 2023 in Brussel7 reacties

Elke eerste zondag of woensdag van de maand zijn er tal van musea in Brussel gratis toegankelijk. We maakten een overzichtelijke lijst van de gratis musea. Ideaal om te combineren met een stadswandeling door Brussel.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Gratis musea Brussel (1ste zondag of woensdag van de maand)

Bibliotheca Wittockiana

Boekbinderij- en boekenkunstmuseum. Van renaissance tot Pop Art! Dit is het enige museum ter wereld gewijd aan boekbindkunst. Het bevat o.a. de zeer prestigieuze collectie verzameld door bibliofiel Michel Wittock, artiestenboeken, het cabinet van dichter Valère-Gille. Omvangrijke ruimte met veel verrassingen, waaronder die van bijna 500 rammelaars voor baby's).
Open: di-zo, 10u00 -17u00, vrije toegang elke eerste zondag van de maand.
Adres: Bemelstraat 23, 1150 BRUSSEL
Website: www.wittockiana.org

Cinematek

De laureaat van de Museumprijs 2010 stelt onder meer een rariteitenkabinet voor die de prehistorie van de film oproept. Een gedeelte van de mechanische apparatuur die tentoongesteld staat, mag de bezoeker zelf uitproberen.
Open: op do en zo vanaf 14u30, ma-di-wo-vr vanaf 17u30, za vanaf 16u30.
Adres: Baron Hortastraat 9, 1000 BRUSSEL
Website: www.cinematek.be

Fototentoonstellingsruimte Contretype

Contretype brengt tijdelijke fototentoonstellingen met de nadruk op creatieve fotografie. Daarvoor gebruikt Contretype een ruimte in het Fontainashof dichtbij de Hallepoort. Een neo-classicistisch gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het draagt de naam van een vroegere burgemeester van Brussel. Gratis toegang (2018).
Open: 13u00 - 18u00.
Adres: Cité Fontainas 4A, 1060 BRUSSEL
Website: www.contretype.org

La Fonderie - Brussels Museum voor Arbeid en Industrie

Ontdek de fundamenten van de activiteiten van "La Compagnie des Bronzes", de kunstgieterij waar oude monumentale standbeelden werden gegoten. Bezoek de oude gerestaureerde "Halle des Tourneurs". La Fonderie belicht de geschiedenis van arbeid, industrieel en het dagelijkse leven van de Brusselaars. Je ziet een grote verzameling an machines, gereedschap, ... Geschenk: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen. Gratis geleid bezoek in de namiddag (zonder reservering).
Open: di-vr 10u00 - 17u00, tijdens het weekend van 14u00 - 17u00.
Adres: Ransfortstraat 27, 1080 BRUSSEL
Website: www.lafonderie.be

BELvue Museum

Het BELvue is hét museum over België en zijn geschiedenis. Volledig hernieuwd in 2016, belicht het museum België aan de hand van 7 hedendaagse thema’s en een galerij van meer dan 200 typisch Belgische objecten. Met zijn sterke scenografie, kunstzinnige opstellingen en verrassende objectengalerij presenteert het museum historische inhoud en actualiteit op een eigentijdse wijze. Elke woensdag vanaf 14u00 is het BELvue Museum gratis te bezoeken.
Open: 10u - 18u (weekends, juli & aug) - 9u30 tot 17u (dinsdag t/m vrijdag).
Adres: Paleizenplein 7, 1000 BRUSSEL
Website: www.belvue.be

Museum van de Nationale Bank van België

Sinds 2018 heeft het museum een andere locatie, dus niet meer in de Nationale Bank zelf. Het is gehuisvest in een 19de-eeuws prachtig bankgebouw waar vroeger de Union du Crédit de Bruxelles zich bevond. In het museum kan je drie circuits volgen.Twee op het gelijkvloers: de rol en de taken van de centrale bank en de vele gedaantes van het geld. Op de eerste verdieping gaat het over de geschiedenis van de betaalmiddelen.
Open: ma-vr 09u00 - 17u00. Gratis toegang. Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
Adres: Warmoesberg 57, 1000 BRUSSEL, op 10' stappen van Brussel-Centraal.
Website: www.nbbmuseum.be

Museum van de Stad Brussel

In een neogothisch gebouw het Broodhuis tegenover het stadhuis, vind je alles over de geschiedenis van Brussel aan de hand van collecties uit schenkingen, verzamelaars, opgravingen enz. Hier vind je ook het originele beeld van Manneken Pis. Wil je de steeds verder groeiende garderobe zien (bijna 1000 kostuums!), dan moet je naar het museum in de Eikstraat nr. 19. Gratis elke eerste zondag van de maand. Combiticket voor Garderobe collectie museum en museum Stad Brussel in het Broodhuis is mogelijk.
Open: di-zo van 10u00 - 17u00.
Adres: Grote Markt, 1000 BRUSSEL
Websites: www.brussel.be

Mode & Kant Museum

Vroeger het Museum voor Kostuum en Kant, sinds oktober 2017 draagt het museum een nieuwe naam: Mode & Kant Museum. Je vindt hier een overzicht van de mode in West-Europa vanaf de 18de eeuw tot nu. Omdat de kledij onderhevig is aan invloeden van licht, warmte en luchtvochtigheid worden de collecties in rotatie gepresenteerd. Een ander luik is de Brusselse kant: in de Kantkamer zie je veel dure ontwerpen, zeldzame stukken uit musea. Uiteraard ook, geschiedenis met onderwerpen als geschiedenis, mset namen die doen dromen: "De dolle jaren", "Leve de bruid", "Van de New-Look tot Expo 58", "Brusselse kant", "Sixties; de kleuren van een bevrijding"…
Open: di-zo 10u00 - 17u00, gratis elke eerste zondag van de maand.
Adres: Violetstraat 12, 1000 BRUSSEL
Website: www.fashionandlacemuseum.brussels

Speelgoedmuseum van Brussel

Voor groot en klein: poppenhuisjes uit de 19e eeuw, elektrische treintjes, theaters van papier, schaduwspel, mechanische robots, schommelpaarden…
Open: ma-zo,10u00 - 13u00, 14u00 - 18u00.
Adres: Verenigingstraat 24, 1000 BRUSSEL
Website: www.museedujouet.eu

René Magritte Museum

Biografisch museum over het leven en werk van René Margritte, surrealistisch kunstenaar. Meer dan 230 werken van de schilder krijg je hier te zien, de grootste collectie ter wereld van hem: tekeningen, schilderijen, gouaches, beschilderde objecten, affiches, enz. Ook open op maandag!
Open: ma-vr: 10u00 - 17u00 en tijdens weekend van 11u00 - 18u00.
Adres: Koningsplein 1, 1000 BRUSSEL
Website: www.musee-margritte-museum.be

Joods Museum van België

Het parcours roept de geschiedenis van een gemeenschap op door zich te beroepen op levensverhalen. Met name de cultus en de rituele objecten worden uitgelegd. Gratis toegang elke eerste zondag van de maand. Geschenk: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen.
Open: di-vr 10u00 - 17u00, tijdens het weekend van 10u00 - 18u00.
Adres: Minimenstraat 21, 1000 BRUSSEL
Website: www.mjb-jmb.org

Koninklijk Legermuseum

Toegang (via de lift) tot de Arcades van het Jubelpark en een van de mooiste panorama's van Brussel. Een unieke verzameling van 130 vliegtuigen, wapens, pantsers, uniformen, enz in een immense hal van ijzer en glas. Een tentoonstelling over de diverse periodes waarin ons land door anderen werd bestuurd (Oostenrijkse, Franse, Hollandse periode), over het verzet, het fascisme enz. Gratis toegang elke eerste woensdag van de maand vanaf 13u00.
Open: di-zo 9u00 -17u00.
Adres: Jubelpark 3, 1000 BRUSSEL
Website: www.klm-mra.be

Parlamentarium

Het bezoekerscentrum van het Europees parlement is beschikbaar in 24 talen. Interactief bezoek met 3D-kaarten en 360°-video's. Kinderen zijn welkom, alsook personen met beperkte mobiliteit, doven en slechtzienden. Onderwerp: hoe worden beslissingen genomen in het Europees parlement en hoe beïnvloeden die ons dagelijks leven? Geschenk: talrijke gidsen staan ter beschikking in het museum; gratis audiogidsen.
Open: elke dag 10u00 - 17u00.
Adres: Trierstraat 3 (Luxemburgplein), 1050 BRUSSEL
Website: www.europarl.europa.eu/parlamentarium

Aandacht: deze lijst werd opgesteld in november 2018. Mogelijks gelden intussen andere openingsuren. Controleer hun websites of deze gratis toegang nog gegarandeerd is. De redactie en uitgever zijn niet verantwoordelijk voor wijzigingen.

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 25 oktober 2023 - griet

Wij zijn een weekend naar Brussel geweest en veel gehad aan de info voor Brussel.Een aanrader. Top site, je vindt er veel info over een bepaalde stad.

- 12 augustus 2023 - [email protected]

heel mooie en bevattelijke reisgids ik maak er dankbaar gebruik van in verlengd weekend

- 4 april 2022 - [email protected]

Goed uitgelegd + interessante tips! een must voor uitstapjes. DANK u wel.

- 5 juli 2021 - Annemie Deconinck

Het was een aangenaam kennismaken met enkele Museums in Brussel, dankzij de gratis NMBS tickets en de Museumpas. Zo hebben we heel veel .geleerd over Manneken-Pis, De Nationale Bank van België was een echte must voor ons gezien we beiden in de Bank gewerkt hebben, mijn man is begonnen in de ASLK, Fortis, en dan BNP Paribas Fortis, een enige ervaring, zelf heb ik altijd gewerkt in de Kredietbank, KBC. Ik heb mooie foto's van onze daguitstap maar weet niet hoe ik die hier kan plaatsten. De uitstap was 23/2/2021 een blauwe lucht sierde de Grote Markt van Brussel, er was wel wat wind die dag. Ik stond er alleen op die Grote Markt want er was toen weinig volk op stap wegens Corona, dus een geslaagde foto, ook het Broodmuseum in Brussel was echt een bezoekje waard. We hebben genoten van onze daguitstap in Brussel, al heel veel Museums bezocht dit jaar dankzij onze Museumpas.

- 14 maart 2020 - GILBERT Cools

Dank voor de prima uitgewerkte wandeling. Als je deze grondig wil doen, vele keren interessant plezier op vele vlakken. We deden het Belvuemuseum en wandelden onder het Koningsplein door tot achter het Muziekmuseum. Volgende keer verder.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?