FB

Lijst met Gratis musea Brussel (1ste zondag van de maand)

Volledige reisgids kopen voor € 5

Lijst met Gratis musea Brussel (1ste zondag van de maand)

11 maart 2018 in Brussel1 reactie

Elke eerste zondag van de maand zijn er tal van museums in Brussel gratis toegankelijk. We maakten een overzichtelijke lijst van gratis musea. Ideaal om te combineren met een stadswandeling door Brussel.

Gratis musea Brussel (1ste zondag van de maand)

Bibliotheca Wittockiana

Boekbinderij- en boekenkunstmuseum. Van renaissance tot Pop Art! Dit is het enige museum ter wereld gewijd aan boekbinderij. Omvangrijke ruimte met veel verrassingen, waaronder een verzameling rammelaars (voor baby's)! Geschenk: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen, een drietalige gids (FR, NL, EN) om uw vragen te beantwoorden.
Open: 10u00 -17u00
Adres: Bemelstraat 23, 1150 BRUSSEL
Website: www.wittockiana.org

Cinematek

De laureaat van de Museumprijs 2010 stelt een rariteitenkabinet voor die de prehistorie van de film oproept. Een gedeelte van de mechanische apparatuur die tentoongesteld staat, mag de bezoeker zelf uitproberen.
Open: 14u30 - 22u00
Adres: Baron Hortastraat 9, 1000 BRUSSEL
Website: www.cinematek.be

Fototentoonstellingsruimte Contretype - Hotel Hannon

Contretype stelt creatieve fototentoonstellingen voor in een herenhuis dat gebouwd werd voor Edouard Hannon, een van de geestelijke vaders van de kunstfoto in België: een hoekbalkon in de vorm van een bloem, een plantenmozaïek op de grond, een prachtige traphal met een fresco enzovoort. Geschenk: een van de zeldzame art-nouveaulocaties waar het nemen van foto's is toegestaan. Gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen.
Open: 13u00 - 18u00
Adres: Verbindingslaan 1, 1060 BRUSSEL
Website: www.contretype.org

La Fonderie - Brussels Museum voor Arbeid en Industrie

Ontdek de fundamenten van de activiteiten van "La Compagnie des Bronzes", de kunstgieterij waar oude monumentale standbeelden werden gegoten. Bezoek de oude gerestaureerde "Halle des Tourneurs". La Fonderie belicht het werk en het dagelijkse leven van de Brusselaars. Geschenk: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen. Gratis geleid bezoek in de namiddag (zonder reservering).
Open: 14u00 - 17u00
Adres: Ransfortstraat 27, 1080 BRUSSEL
Website: www.lafonderie.be

BELvue Museum

Het BELvue is hét museum over België en zijn geschiedenis. Volledig hernieuwd in 2016, belicht het museum België aan de hand van 7 hedendaagse thema’s en een galerij van 200 Belgische objecten. Met zijn sterke scenografie, kunstzinnige opstellingen en verrassende objectengalerij presenteert het museum historische inhoud en actualiteit op een eigentijdse wijze.
Open: 10u - 18u (weekends, juli & aug) - 9u30 tot 17u (dinsdag t/m vrijdag)
Adres: Paleizenplein 7, 1000 BRUSSEL
Website: www.belvue.be

Museum van de Nationale Bank van België

Net naast de Sint-Michielskathedraal staat het bureau van de gouverneur van de Nationale Bank, dat gebouwd werd rond 1860. Daarna volgen we de tentoonstelling "Histoires d'argent", over de fabricatie van geld, inflatie, het hoe en waarom van de euro en de evolutie van de koopkracht.
Open: 10u00 - 18u00
Adres: Wildewoudstraat 10, 1000 BRUSSEL
Website: www.nbbmuseum.be

Museum van de Stad Brussel

In een neogothisch gebouw tegenover het stadhuis, vind je alles over de geschiedenis van Brussel: porselein, altaarstukken… En een must voor toeristen: de garderobe van Manneken Pis.
Open: 10u00 - 17u00
Adres: Grote Markt, 1000 BRUSSEL
Website: www.brussel.be

Museum voor het Kostuum en de Kant

De collecties worden in rotatie gepresenteerd, met namen die doen dromen: "De dolle jaren", "Leve de bruid", "Van de New-Look tot Expo 58", "Brusselse kant", "Sixties; de kleuren van een bevrijding"…
Open: 10u00 - 17u00
Adres: Violetstraat 12, 1000 BRUSSEL
Website: www.museeducostumeetdeladentelle.be

Speelgoedmuseum van Brussel

Voor groot en klein: poppenhuisjes uit de 19e eeuw, elektrische treintjes, theaters van papier, schaduwspel, mechanische robots, schommelpaarden…
Open: 10u00 - 13u00, 14u00 - 18u00
Adres: Verenigingstraat 24, 1000 BRUSSEL
Website: www.museedujouet.eu

Slipmuseum

Verzameling onderbroeken van beroemdheden: van Plastic Bertrand tot Didier Reynders. Met collages van Jan Bucquoy, surrealistische anarchist, maker van "La vie sexuelle des Belges".
Open: 16u00 - 20u00
Adres: Spoormakersstraat 52, 1000 BRUSSEL
Website: www.dollemol.be

René Magritte Museum

Biografisch museum gevestigd in het huis dat de schilder en zijn vrouw Georgette 24 jaar lang hebben bewoond tussen 1930 en 1954. Biedt het unieke en intieme kader van zijn appartement op het gelijkvloers, met inkijk in de eetkamer/atelier, waar hij een groot aantal van zijn meesterwerken schilderde. Op de bovenverdiepingen wordt het leven van Magritte en zijn surrealistische groep in Brussel geschetst aan de hand van ruim 400 documenten, foto’s, brieven en voorwerpen en een dertigtal gouaches en tekeningen van zijn hand.
Open: woe-zon: 10u00 - 18u00
Adres: Esseghemstraat 135, 1090 BRUSSEL (Jette)
Website: www.magrittemuseum.be

Joods Museum van België

Het parcours roept de geschiedenis van een gemeenschap op door zich te beroepen op levensverhalen. Met name de cultus en de rituele objecten worden uitgelegd. Geschenk: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen.
Open: 10u00 - 17u00
Adres: Minimenstraat 21, 1000 BRUSSEL
Website: www.mjb-jmb.org

Koninklijk Legermuseum

Toegang (via de lift) tot de Arcades van het Jubelpark en een van de mooiste panorama's van Brussel. Een unieke verzameling van 130 vliegtuigen in een immense hal van ijzer en glas. Een tentoonstelling over het verzet, het fascisme enz. Gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstelling en gratis gebruik van de educatieve spelletjes.
Open: 9u00 -12u00, 13u00 - 16u45
Adres: Jubelpark 3, 1000 BRUSSEL
Website: www.klm-mra.be

Parlamentarium

Het bezoekerscentrum van het Europees parlement is beschikbaar in 23 talen. Interactief bezoek met 3D-kaarten en 360°-video's. Kinderen zijn welkom, alsook personen met beperkte mobiliteit, doven en slechtzienden. Onderwerp: hoe worden beslissingen genomen in het Europees parlement en hoe beïnvloeden die ons dagelijks leven? Geschenk: talrijke gidsen staan ter beschikking in het museum; gratis audiogidsen.
Open: 10u00 - 17u00
Adres: Wiertzstraat 60, 1047 BRUSSEL
Website: www.europarl.europa.eu/parlamentarium

Aandacht: deze lijst werd opgesteld in januari 2013. De openingsuren zijn alleen geldig op de eerste zondag van de maand. Controleer hun websites of deze gratis toegang nog gegarandeerd is. De redactie en uitgever zijn niet verantwoordelijk voor wijzigingen.

Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Brussel?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Brussel hieronder.


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 4 september 2018 - n. verkooijen

wij maakten een citytrip door Brussel met 10 personen, waaronder 4 kinderen tussen10 en 14 jr. maakten gebruik van hop on/of bus en metro, waardoor we op veel verschillende plaatsen kwamen en een mooi beeld van de stad in zijn geheel kregen. Mede door deze variatie hebben ook onze kleinkinderen van a tot z genoten en meer geleerd dan uit de boekjes op school.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?