39 x mooiste bezienswaardigheden Antwerpen bezoeken + wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

39 x mooiste bezienswaardigheden Antwerpen bezoeken + wat te zien & doen?

20 januari 2024 in Antwerpen35 reacties

Welke bezienswaardigheden in Antwerpen bezoeken? Ontdek hier alle highlights + tips

Antwerpen is een fantastische stad voor een stedentrip voor zowel Nederlandse als Belgische toeristen. De stad heeft dan ook heel wat highlights te bieden: van een prachtig historische centrum met z'n prachtige panden in uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken.

Benieuwd naar deze hippe stad? In dit blogartikel lees je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Antwerpen, waar te parkeren en waar te eten en drinken bij je bezoek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Boek je reis bij Euroreizen (va. € 49), Voordeeluitjes (va. € 82) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Centraal Station: de spoorwegkathedraal

Bezoek je Antwerpen met de trein, kan kom je hoogstwaarschijnlijk aan in het Centraal Station van Antwerpen. Het station is zonder meer één van de mooiste stationsgebouwen in Europa en krijgt ook wel eens de naam Spoorwegkathedraal. Het station was ooit een klein kopstation maar werd 2007 verbouwd tot een belangrijk treinstation. Je kan hier o.a. de internationale trein naar Amsterdam nemen.

Zeker een van de meest spectaculaire stations

Het stationsgebouw is een mix van stenen muren met een glazen koepel en bevat perrons die over verschillende niveaus verspreid liggen. Ook als je niet met de trein naar Antwerpen komt is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan het station te brengen.

Als je in het Centraal Station bent, wandel dan ook zeker eens door de prachtige gangen en flaneer op de grote trap. De 'Middenstatie', zoals het Centraal Station ook wel door Antwerpenaren genoemd wordt, is gebouwd in een eclectische stijl. Kijk trouwens eens erg goed naar de klok van het station aan de voorgevel, hoe schrijf je ook alweer een Romeinse 4?

Wil je graag Antwerpen op eigen tempo ontdekken? Download dan ook zeker onze leuke stadswandeling door Antwerpen waarbij je de mooiste bezienswaardigheden ontdekt.

Plopsa Station Antwerpen

Wist je dat er ook een Plopsa gevestigd is in het Centraal Station van Antwerpen? Het Plopsa Station Antwerp is een indoor-pretpark gelegen in het Centraal Station van Antwerpen en heeft maar liefst 60 verschillende attracties. Het indoor-pretpark is gericht op de favoriete Belgische stripfiguren zoals De Smurfen, Jommeke en Urbanus en vooral geschikt voor families met kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar. Neem snel de trein naar Antwerpen, stap uit en wandel recht in het avontuur!

TICKETS: Wil jij ook graag het huis van Urbanus bezoeken of rondwalen in het Smurfenbos? Bestel je tickets voor het Plopsa Station Antwerpen nu online op voorhand!

 1. De Grote Markt

Aan de Grote Markt van Antwerpen vind je een hoop prachtige historische gildehuizen en bezienswaardigheden, maar ook niet te missen leuke terrasjes en de alom bekende Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo (deze werpt letter het hand weg). Vanaf de Grote Markt kan je het 16-eeuwse Stadhuis van Antwerpen ('t Schoon Verdiep zoals ze in Antwerpen zeggen) bewonderen, dat ontworpen werd door Cornelis Floris en wordt gezien als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen.

 1. Onze-Lieve-Vrouw kathedraal

De prachtige kathedraal van Antwerpen steekt boven het centrum van de stad uit door de grote toren van 123 meter hoog. De kathedraal is meerdere malen gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd waardoor je er verschillende architectonische stijlen kan vinden.

Zo is de kerk in de twaalfde eeuw ontstaan rondom een negende-eeuwse kapel. Ook is er maar weinig van het oorspronkelijke interieur over door de zestiende-eeuwse beeldenstorm, maar er zijn ook een aantal beroemde werken van de Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens te zien in de kerk (waaronder het beroemde 'De Kruisoprichting', alleen al daarvoor zou je echt de kathedraal moeten bezoeken).

 • De kathedraal is doordeweeks dagelijks tussen 10:00 en 17:00 geopend voor het publiek, en op zaterdag tot 15:00 en op zondag tussen 13:00 en 16:00.
 • Toegang tot de kerk kost €8 voor iedereen ouder dan 12 jaar die niet uit Antwerpen zelf komt.
Rond de kerstperiode staat hier ook een groot deel van de kerstmarkt, een van de mooiste in Europa! Download zeker onze speciale kerstwandeling Antwerpen.
 1. De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd en was toen één van de rijkste en machtigste kerken van het land. Tegenwoordig doet het prachtige laatgotische gebouw dienst als parochiekerk, waar je onder andere mooie beelden en kunstwerken van Peter Paul Rubens kan aanschouwen. Ook kan je een kijkje nemen in de schatkamer.

 • De kerk is dagelijks tussen 14:00 en 17:00 gratis te bezoeken.
 • Toegang tot de schatkamer kost €1.

OVERNACHTING: Ga je overnachten in het voormalige Augustinessenklooster Hotel August dat op 1 min wandelen van het PAKT ligt? In het restaurant kan je genieten van de producten en groenten die in het PAKT worden geteeld. Meer info en boeken.

 1. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten herbergt een hoop kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo zijn er onder andere werken van Peter Paul Rubens te zien. Daarnaast zijn er ook een aantal buitenlandse werken terug te vinden in de collectie van het Museum voor Schone Kunsten, zoals werken van Titiaan en Auguste Rodin. Meer info op de website

 1. Het Bootje van Antwerpen

Op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatsnijderstraat (zie ligging hier) vind je een pracht van een woonhuis uit 1901 in art nouveaustijl, door de Antwerpenaren ook wel Het Bootje genoemd. De inspiratie voor die naam hoef je niet ver te zoeken, want uit de hoek van het opmerkelijke gebouw steekt zomaar even de boeg van een antiek zeilschip uit. Art nouveau is op zich al een betrekkelijk excentrieke bouwstijl, maar architect Frans Smet-Verhaas ging hier toch nog een stapje verder.

De opdracht voor de bouw kwam van de Antwerpse scheepsbouwer P. Roeis, die met het extravagante ontwerp op een niet zo subtiele manier naar de scheepvaart en het belang ervan in de wereldhandel verwijst. De scheepsboeg draagt een erker bestaande uit 5 ramen, die naar de 5 continenten verwijst. Let ook even op de initialen van de opdrachtgever, die op de scheepsboeg geschilderd staan.

 1. Het Rubenshuis

Aan het einde van de zestiende eeuw verhuisde de jonge Peter Paul Rubens naar Antwerpen, waar hij vervolgens op een kort verblijf in Italië na zijn hele leven heeft gewoond. Aan een zijstraat van de Meir, de Wapper, liet hij een mooi huis bouwen in de Italiaanse stijl, waardoor het op een klein paleis uit de renaissance lijkt.

In het gebouw werden vele schilderijen door Rubens zelf en door zijn leerlingen geschilderd. Sommige van deze werken zijn nog steeds in het Rubenshuis te zien nu het na een restauratie in de oorspronkelijke staat hersteld is en als museum dienst doet.

Opgelet: Het museum heeft in januari 2023 de deuren gesloten voor een volledige renovatie van 4 jaar.

 1. Het Begijnhof

Het Begijnhof was in de 16de eeuw een plek waar oudere armen vrouwen samen in huisjes rondom een park woonden. Deze begijnen richtten zich hier vaak op een leven gewijd aan het geloof. Tegenwoordig wonen er nog maar enkele begijnen in dit Begijnhof, en zijn er in de meeste andere huisjes bejaardenwoningen te vinden. Het hof zelf is een mooie plek van rust in de stad en zeker een bezoekje waard.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Antwerpen met een complete wandeling door het historische centrum, zo zie je de mooiste plekjes van de stad!

 1. 't Steen

't Steen is de oude burcht van Antwerpen, welke te vinden is op de oever van de Schelde. Het werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw en is hiermee het oudste gebouw op de Antwerpse kade. Ook was het één van de eerste stenen gebouwen van de stad.

De middeleeuwse burcht deed honderden jaren dienst als gevangenis, maar sinds de 19de eeuw is het een museum. Bij de burcht kan je ook een standbeeld vinden van Lange Wapper, een plaaggeest die dronken mensen angst aanjoeg in een 19de-eeuws gedicht. Ga zeker eens een kijkje nemen op het dakterras van het gebouw, je hebt er een panoramisch zicht over de stad Antwerpen.

TIP: Wist je dat je vanaf 't Steen met de veerdienst van rechter- naar linkoever (Sint Anna) kan of met de waterbus de omgeving van Antwerpen ontdekken?

 1. De middeleeuwse Vlaeykensgang

Pal in het centrum van Antwerpen vind je de Vlaeykensgang oftewel de Vlaaikensgang. Als je het ons vraagt, is dit ongetwijfeld het mooiste straatje van heel Antwerpen. Je botst er op pittoreske huisjes, mooie binnenkoeren en je lijkt wel in de middeleeuwen te vertoeven. En dat is eigenlijk ook echt zo, want deze staag stamt uit het jaar 1591.

Vroeger was dit een straatje waar schoenmakers en klokkenluiders zich vestigden, vandaag vind je er een paar leuke restaurants en prachtige huizen

Ondanks dat de Vlaeykensgang in het centrum van Antwerpen gelegen is, is het toch niet zo makkelijk te vinden. Je loopt er al snel onbewust voorbij. De Vlaeykensgang verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Je kan langs twee kanten in en uit de steeg lopen, dus ga zeker even op zoek. Je kan de ligging hier vinden op de kaart.

 1. Zurenborg

De wijk Zurenborg is gelegen tussen het Centraal Station van Antwerpen en het Station Berchem (zie ligging op de kaart) en is hiermee een mooi verstopt pareltje. Deze hele wijk werd begin van de twintigste eeuw gebouwd en bestaat hierdoor vooral in de bijzondere Belle Époque stijl.

Art-nouveau elementen zijn overal in verwerkt, vooral in de huizen aan de Cogels-Osylei en daar omheen. Ook kan je heel wat leuke terrasjes vinden in de wijk, op de Draakplaats en de Tramplaats, waar je even kan genieten als een local. Deze wijk is de laatste jaren erg in opkomst en wordt al lachend onder Antwerpenaren de 'hipsterwijk' genoemd. Zeker wel een wandelingetje waard!

 1. Hip eten en drinken op het Zuid

Maar het kan nog hipper! Het Zuid is een wijk buiten het centrum van Antwerpen dat als de hippe wijk van de stad gezien wordt. De oude gebouwen in de wijk zijn in de laatste decennia omgebouwd tot ateliers en studio’s maar ook tot hippe woningen. Zo zijn hier een hoop galerijen, modehuizen, design winkels en kunststudio’s te vinden, maar ook leuke restaurants en cafés.

Hip eten en drinken op het Zuid

 • Wie graag iets gaat eten of drinken kan zeker zijn GPS instellen richting Marnixplaats of Leopold de Waelplaats. Je kan hier leker eten: Mediterraans bij Fiskebar, Libanees, Mexicaans, ... ga je enkel om iets te drinken, stap dan eens binnen bij café Baron, Vitrin, Chatleroi of Wijnbistro Patine.
 • Ook vind je een paar kunstmusea in de wijk, zoals het Museum voor Schone Kunsten (terug open na een lange renovatie, zeker een bezoek waardig) en het Fotomuseum.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een hotel in Het Zuid? Verblijf in het designhotel Pilar, tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. De kamers van Hotel Pilar zijn ingericht in een mix van vintage en designmeubels. Meer info en boeken.

 1. Fotomuseum (FoMu)

Het Fotomuseum oftewel het FoMu is een erg interessant hedendaags museum met afwisselende tentoonstellingen. Je ontdekt er de wereld van fotografie in alle facetten en je kan werken van bekende en minder bekende fotografen bewonderen. De expo's die momenteel lopen, kan je hier checken. De tentoonstellingen wisselen regelmatig af, dus je zal hoe dan ook wel eens iets vinden wat je persoonlijk interesseert.

 • Het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 10 tot 18 uur (maandag gesloten).
 • Een rondleiding is mogelijk, maar die moet je op voorhand aanvragen via de website.
 • Ga zeker ook eens rond snuisteren in de museumshop of geniet van een drankje in museumcafé Pixel!
 1. De Plantentuin

De Plantentuin of Den Botanieken Hof aan de Leopoldstraat is ook een kleine oase van rust in het centrum. Ooit deed de Plantentuin dienst als tuin waar kruiden met genezende krachten werden geplant voor het ziekenhuis. Tegenwoordig vind je er ongeveer 2000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen, waarvan sommige van deze flora beschermd zijn. Tijdens het winkelen of bekijken van bezienswaardigheden is de Plantentuin dan een prachtige plek om even te zitten op een bankje en bij te komen.

 • De Plantentuin is in de zomer tussen 8u en 20u.
 • In de winter tussen 8u en 17u30 gratis te bezoeken.
 1. Het MAS: Museum Aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom is sinds 2011 te vinden op ’t Eilandje en verteld over de geschiedenis van de stad. Er is vooral aandacht voor Antwerpen als een belangrijke havenstad, en het MAS herbergt daarnaast ook de oude collectie van het nabijgelegen Scheepvaartmuseum en de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum. Bovenin het gebouw kan je op het (gratis te betreden) panorama dakterras genieten van het uitzicht over Antwerpen.

 • Het MAS is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10u tot 17u
 • Het panoramaterras is gratis te bezoeken, maar voor het museum kost een standaard ticket €10 en een ticket voor scholieren, studenten en senioren €8.
 • Meer info op de website

EETTIP: Vlak bij het MAS kan je lekker ontbijten, lunchen of dineren bij Roest, dit originele urban jungle restaurant heeft een industrieel decor met een knipoog naar het historisch verleden van Antwerpen.
Adres: Sint-Aldegondiskaai 64 Antwerpen, meer info op de website.

 1. Shoppen in Antwerpen: De Meir en veel meer

Zoals iedereen wel weet, vind je heel wat winkels in de beroemde winkelstraat aan de Meir, maar dit zijn vooral de bekende winkelketens. Verken daarom zeker ook eens de zijstraatjes en kleine straatjes aan de Meir, want die barsten van de toffe winkeltjes. Ook de stadsfeestzaal is een aanrader om te bezoeken, ook als je niet per se wil shoppen.

Voor de echte modeliefhebers heb je ook nog het Modekwartier waar onder meer het Antwerpse ModeMuseum gevestigd is.

Daarnaast zijn er 3 bekende straten waar je de allerleukste boetiekjes vindt. Noteer dus zeker op je to-dolijstje: Schuttershofstraat, Kammenstraat en de Korte Gasthuisstraat. Haal je kredietkaart maar al boven...

De Wilde Zee

Als je de Meir te druk vindt om gezellig te gaan shoppen, en je zoekt meer bijzondere winkeltjes, is de 'Wilde Zee' zeker een aanrader. Eigenlijk zijn het enkele zijstraten van de Meir, maar nog lang niet alle toeristen hebben deze straatjes ontdekt. Hier kan je nog gezellig kuieren zonder onder de voet gelopen te worden. Enkele straten die de moeite zijn om te bezoeken: Lombardenvest, Schrijnwerkersstraat, Korte Gasthuisstraat, Huidevetterstraat, ...

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een luxueus verblijf in Antwerpen? Kies voor Gulde Schoen Luxury Studio-apartments, op de melkmarkt. Meer info en boeken

 1. De Modenatie

Het gebouw van de Modenatie herbergt enkele instituten die te maken hebben met de modewereld van Antwerpen. De stad is sinds een aantal jaar een belangrijke modestad door een aantal (Belgische) topontwerpers die hier wonen en/of werken.

De Modenatie is dan ook het centrum van de modewereld, met de modeacademie van Antwerpen, het Flanders Fashion Institute, het Modemuseum (MOMU) met een collectie die teruggaat tot de 16de eeuw en de kunstboekwinkel Copyright.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Antwerpen met een complete wandeling door het historische centrum, zo zie je de mooiste plekjes van de stad!

 1. Parkeren op linkeroever en de Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel of de Voetgangerstunnel brengt je onder de Schelde door van de rechter naar Linkeroever. De tunnel zelf is al een bijzonder bouwwerk door de houten roltrappen en de kunstwerken in de tunnel, eenmaal op Linkeroever heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Antwerpen.

PARKEERTIP: Wie naar Antwerpen komt met de auto kan best op linkeroever parkeren en dan via de voetgangerstunnel richting het centrum gaan, zo hoef je niet met je auto het drukke centrum in te rijden. Lees hier meer over parkeren in Antwerpen

 1. Strand van Sint-Anneke

Ideaal om in de zomer verkoeling te zoeken: Strand van Sint-Anneke op linkeroever. Je hebt er een prachtig zicht op de skyline van Antwerpen en er hangt een relaxe en gemoedelijke sfeer. Geen betere plaats om in de zomer de zon te zien ondergaan, of gewoon een dagje te zonnekloppen met zand tussen te tenen. Naast het strand van Sint-Anneke vind je er ook het openluchtzwembad De Molen, minigolfbaan en het groene Sint-Annabos. Zie ligging op de kaart.

Vanuit het centrum kan je er naartoe wandelen via de voetgangerstunnel of kan je fiets huren van Velo of ga mee met een georganiseerde fietstour door Antwerpen met gids.

Wie graag vanuit Antwerpen stad naar Sint-Anne wandelt kan dit doen met onze wandelroute: Van oud naar nieuw Antwerpen. Deze brengt je langs linkeroever, het strand, Sint-Annabos en Middenvijver.

 1. Ga ondergronds in De Ruien

De Antwerpse Ruien, ofwel de oude Riolen of Overwelfde Stadsgrachten zijn een bijzondere bezienswaardigheid in de stad. In de Ruien wordt geen afvalwater meer gespoeld, waardoor je er met een ondergrondse wandeling een bezoek aan kan brengen. Sinds 2005 worden de 3 uur lange wandeltochten georganiseerd. Hierbij trek je aan het begin van de tocht een beschermingspak aan en wordt je vervolgens door het ondergrondse Antwerpen begeleid.

 • De Ruien zijn elke donderdag tot en met maandag van 10:00 tot 18:00 geopend.
 • De interactieve wandeling met tablet kost €18 per persoon en €12 per kind (10-16).

Onze tip: Boek een wandeling of fietstocht in Antwerpen met een lokale gids, zo kom je leuke anekdotes te weten en ontdek je plekjes waar gewone toeristen niet komen.

Wil je veel zien en doen in Antwerpen? Koop je Antwerp City Card online € 29, hiermee heb je gratis toegang tot alle musea en kerken (incl. Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal) + korting van minstens 25% op toeristische attracties.

 1. Brouwerij De Koninck

Een Bolleke, veel Antwerpser kan het niet! De Koninck is de lokale brouwerij van Antwerpen. Al ruim 150 jaar wordt het bier in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg gebrouwen. Sinds de verbouwing van een aantal jaar geleden kan je hier met een leuke rondleiding mee om het brouwproces van het De Koninck bier te zien. Natuurlijk mag je bij de rondleiding ook het gebrouwen bier proeven.

 1. Verborgen parel: het Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk

Gelukkig hebben nog niet veel toeristen dit prachtige plein ontdekt! Het ligt vlakbij de Antwerpse kathedraal en zodra je het pleintje opstapt, waan je jezelf weer in de Baroktijd. De statige Sint-Carolus Borromeuskerk is een parel uit de Baroktijd en was een voormalige Jezuïtenkerk. In deze kerk zal je ook verschillende werken van Rubens kunnen ontdekken. Iedere zondag en feestdag vindt er in de Carolus Borromeuskerk een artiestenmis plaats.

 • Bezoekuren : maandag tot zaterdag : 10u - 12u30 en 14u - 17u
 1. Red Star Line museum

Een van de nieuwere musea in Antwerpen, is het Red Star Line Museum. Het is even wandelen (als je het MAS zou bezoeken, neem dan zeker dit museum ook mee op de planning). Je hele leven in een koffer, en dan de oceaan over... brandend actueel. De Red Star Line had enkele rederijen in de wereld, de bekendste daarvan was hun rederij in New York. Veel mensen wilden dan ook graag de ellende ontvluchten en naar de gedroomde USA gaan.

Miljoenen mensen wagen de oversteek in de hoop op een beter leven. In dit museum volg je het wel en wee van enkele van deze passagiers en ontdek je hoe de voorbereidingen op deze reis er aan toe gingen. Het museum zit dan ook in het oude pand van de Red Star Line. De verhalen zijn tastbaar en meeslepend, een grote aanrader. Ook het museumcafé 'Upper Deck' is erg gezellig.

 • Je kan het museum bezoeken van dinsdag t/m zondag: van 10:00 tot 17:00 uur. Op feestdagen kunnen de openingsuren verschillen.
 • Maandag gesloten, met uitzondering van Paasmaandag en Pinkstermaandag.
 • Meer info op de website.
 1. Het Havenhuis

Het Havenhuis van architecte Dame Zaha Hadid had flink wat voeten in de aarde: niet iedereen was even enthousiast over het ontwerp. Nu, enkele jaren later, is het een van de boegbeelden van de Antwerpse haven geworden en worden er wekelijks tientallen tours doorheen het gebouw gedaan. De voormalige brandweerkazerne en beschermde replica van een Hanzehuis moest geïntegreerd worden in het nieuwe ontwerp, en dat is prachtig gelukt.

Er worden ook rondleidingen gegeven in het nieuwe Havenhuis van Port of Antwerp, en er worden ook zalen verhuurd voor seminaries en recepties.

 • Dinsdag om 18.30u en iedere eerste zaterdag van de maand om 11u en om 14u
 • prijs: 10 euro per persoon (alleen in voorverkoop en alleen te kopen tot 3 dagen voor het bezoek)
 • Voor groepsbezoeken is er een andere regeling, die controleer je het beste op de website
 1. ZOO van Antwerpen

De dierentuin van Antwerpen stamt uit 1843 is één van de bekendste, oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa. Het is direct naast het Centraal Station (als je op perron 6 staat, zie je de muren en bomen van de zoo al) gelegen. Er zijn zo’n 1000 verschillende diersoorten te zien in de dierentuin, en daarnaast kan je ook even rondlopen door de prachtige tuin van de Zoo. De Antwerpse Zoo is zeker leuk als je met kinderen op stap gaat, want hier kunnen ze hun ogen uitkijken.

 • De dierentuin is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur. De sluitingstijden variëren per seizoen.
 • Toegang tot de zoo kost €31 voor volwassenen, €29 voor studenten en jongeren en €25 voor kinderen tussen de 3 en 11 jaar.
 • Meer info op de website.
 1. De Bourla schouwburg en de Stadsschouwburg

Fan van cultuur? Dan kan je je hart ophalen en de Bourla schouwburg of de Stadsschouwburg bezoeken. De Bourla Schouwburg werd ontworpen in 1827 door architect Pierre Bourla. Met de bijzondere halfronde ingang drukte hij zijn stempel op de bijzondere architectuur. De Bourla Schouwburg is sinds 1998 de thuisbasis van het theatergezelschap Toneelhuis.

 • De Stadsschouwburg kent een tragisch begin: op 8 oktober 1944 viel er een V1-bom op de Bonte Mantelstraat in Antwerpen die de Bonte Mantelstraat en enkele andere straten zo goed als volledig vernielde.
 • Daarop besloot het stadsbestuur in '69 om plaats te maken voor het Theaterplein, waar het stadsbestuur de nieuwe Antwerpse Stadsschouwburg zou laten optrekken.
 • In de Bourlaschouwburg was er namelijk een brand in de kelders uitgebroken, en 3 jaar eerder was er een brand in Sclessin in een bioscoop.
 • De cultuurtempels moesten veiliger en groter worden. De plannen voor de Stadsschouwburg waren geboren.

Hoewel het een van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen is, wordt het nog steeds smalend 'den bunker' genoemd. Tegenwoordig kan je hier naar grote shows en optredens gaan kijken. Wandel trouwens ook zeker eens door de gezellige straatjes die je aan de Stadsschouwburg kan vinden en vlei je neer op een van de vele terrasjes in de buurt.

 1. Het Felix Pakhuis

Een van de bekendste hotspots van 't Eilandje: het Felix Pakhuis. Een oud pakhuis dat omgetoverd werd tot een hub van activiteiten: je vindt er het stadsarchief, de mooie binnenstraat leidt je naar de jachthaven en je vindt er allerlei gezellige locaties om iets lekkers te eten of te drinken. In de zomer kan je hier terecht bij een van de leukste zomerbars van Antwerpen.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Antwerpen met een complete wandeling door het historische centrum, zo zie je de mooiste plekjes van de stad!

 1. De zaterdagmarkt

Ah, de zaterdagmarkt (ook wel vreemdelingenmarkt genaamd door al het lekkere buitenlandse eten dat je er kan krijgen). Een van de beroemdste markten die Antwerpen rijk is, naast de 'Vogeltjesmarkt'. Hier keuvel je gezellig op zaterdag, bestelt een glaasje cava en meandert langs alle gezellige marktkraampjes. Vergeet ook zeker niet om een verse muntthee te drinken en te genieten van een broodje spek met ei, verse hummus, oesters, churro's en nog veel meer. Echt een markt voor foodies.

Na een bezoek aan deze markt ben je helemaal klaar om nog veel meer bezienswaardigheden in Antwerpen te ontdekken!
 1. De vogeltjesmarkt

Een weekendje Antwerpen? Reserveer op zondag dan alvast een plaatsje in de agenda om de beroemdste markt van de stad te bezoeken, namelijk de eeuwenoude vogeltjesmarkt. Zoals de naam al doet vermoeden, draaide deze markt vroeger geheel rond het verkopen van vogeltjes, maar tegenwoordig kan je er allerlei dingen kopen. Denk maar aan kledij, bloemen, lekkernijen… en natuurlijk nog steeds vogeltjes ook.

De markt gaat iedere zondag door rond 12:00 - 13:00 uur, en is gesitueerd rond de Oudevaartplaats, het Theaterplein en de Tabakvest.
 1. De Diamantwijk en het Diamantmuseum DIVA

De Diamantwijk is een wijk in Antwerpen die volledig in teken staat van diamantbewerkers, juweliers en diamantairs. Als je op zoek bent naar een luxueus juweel (met bijhorend prijskaartje) kan je hier dus zeker terecht, maar los daarvan moet je de wijk ook eens even verkennen, want wie Antwerpen zegt, zegt diamanten.

Krijg je maar niet genoeg van al het blinkend pracht en praal, breng dan een bezoekje aan het Diamantmuseum DIVA waar je heel wat speciale exemplaren en juwelen kan bewonderen. Meer info op de site.

 1. Chocolate Nation

We moeten je waarschijnlijk niet vertellen dat België bekend staat voor haar chocolade en dat is ook dé reden waarom je Chocolate Nation zeker moet bezoeken (en natuurlijk omdat Belgische chocolade héérlijk is)! Chocolate Nation is het grootste Belgische chocolademuseum in de wereld en een walhalla voor chocoladeliefhebbers!

Het museum is naar eigen zeggen een 'zoet en zalig belevingsmuseum' en wij nemen graag de proef op de som! Je leert hier over het hele chocoladeproces: van boon tot eindproduct met alle tussenstappen die genomen worden. Bovendien krijg je meer informatie over de rol van chocolade in België. Uiteraard kan je ook chocolade proeven of een voorraadje inslaan in de museumshop of in de webshop.

 1. Museum Mayer van den Bergh

In het Museum Mayer van den Bergh kom je oog in oog te staan met de Dulle Griet, het werk van dé grote Pieter Bruegel. Dit museum voelt een beetje anders aan dan andere musea, aangezien je ondergedompeld wordt in een intieme en huiselijke sfeer. Tijdens je bezoek maak je kennis met de bijzondere collectie van Mayer van den Bergh en ook wie deze man was. Het museum draagt namelijk zijn naam (Fritz Mayer van den Bergh), iemand met verstand van zaken, een kunstkenner en topverzamelaar.

Wie hij was en wat hij precies had met Pieter Bruegel kom je hier allemaal te weten. Zijn collectie, verzameld rond de 19de eeuw, bestaat uit meer dan 3000 werken van onder meer Bruegel, Rubens, van der Weyden... Naast schilderen, verzamelde Mayer van den Bergh ook een aantal beelden en porseleinen kunst. Meer info & tickets vind je op de website.

 1. Plantin-Moretusmuseum

Het Plantin-Moretusmuseum, is gelegen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen. De Fransman Christophe Plantin bracht in 1576 zijn drukkerij over naar deze plek. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning en zijn familie woonde en werkte er wel 300 (!) jaar. De familie koesterde hun drukkerij zo goed dat het uiteindelijk erfgoed werd. In 1555 gaf Plantin zijn eerste boek uit, 20 jaar later behoorde zijn uitgeverij tot de top in Europa. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de stad Antwerpen.

Tegenwoordig kan je de drukkerij bezoeken als het Plantin-Moretusmuseum

Maak kennis met het paleis, de drukkerij, de kamers, atelier... en beleef hoe woord en beeld de wereld ingestuurd werden voor het digitale tijdperk aanbrak. Er is zelfs een kamer volledig toegewijd aan de geschiedenis van boeken waar je ook een authentieke Gutenberg bijbel kan bezichtigen. Meer info op de website.

 1. Museum van Hedendaagse Kunst (MUHKA)

MUHKA, het Museum van Hedendaagse Kunst, dompelt je onder in heel wat opvallende en actuele kunst: van hedendaagse beeldenkust, tot film en beeldcultuur Er is een permanente collectie (waarvan je een deel gratis kan bezoeken als eerste kennismaking) en er staat verder ook heel wat afwisseling op het programma. Zo kan je op de gelijkvloerse verdieping alvast enkele kunstwerken bewonderen van Panamarenko tot Luc Tuymans en van Dan Flavin tot Jimmie Durham. Alle presentaties die de huidige maand plaatsvinden, vind je op de Meer info op de website van MUHKA.

VERBLIJFTIP: Boutique hotel Franq, in het centrum van de stad, op 1 kilometer van het centraal station van Antwerpen. Meer info en boeken.

 1. De Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal werd in 1936 ingericht als pronkzaal. De zaal bevindt zich in de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek in oudste deel genaamd de Sodaliteit. Op deze plek werden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard. Dat de setting ook nog eens prachtig en historisch is, zorgt ervoor dat hier allerlei tentoonstellingen, lezingen, concerten en rondleidingen gegeven worden.

Daarnaast wordt de Nottebohmzaal ook gebruikt als bewaarplaats voor bijzondere schenkingen. Denk maar aan een Egyptische kast, de bekende wereldbollen van Blaeu... Voor het gebouw zal je ook een standbeeld terugvinden van de Hendrik Conscience.

 1. De Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk is 1 van de 5 monumentale kerken uit de binnenstad van Antwerpen en ook nog eens de tweede oudste parochiekerk (net na de kathedraal). De kerk is vooral bekend voor beroemde grafkapel van de Antwerpse meester-schilder van de barok, Peter Paul Rubens. Hij maakte een altaarstuk 'Madonna omringd door Heiligen' dat je ook kan bezichtigen in de kapel.

Nog wat verder in de kerk kan je nog een topstuk van Jacob Jordaens bewonderen. En wist je dat het ook de Antwerpse startplaats voor pelgrims is op hun tocht naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela? Kortom valt er genoeg te vertellen en te weten over de Sint-Jacobskerk, dus een bezoek is zeker aan te raden.

 • De kerk is gelegen vlakbij de Meir en is het hele jaar door geopend (zie ligging op de kaart).
 • Je kan de kerk dagelijks bezoeken van 14u tot 17u uur, ook op feestdagen.
 1. PAKT

PAKT is een leuke (en tot nu toe een vrij onbekende) hotspot in Antwerpen. In de PAKT-site vind je meer dan 30 creatieve ondernemers met daarbij een koffiebar en branderij, lekkere lunchzaakjes, restaurants, een Belgisch biercafé, fitness en nog veel meer!

Deze verborgen parel in hartje Antwerpen daarbij nog eens vrij toegankelijk ook. PAKT ligt in het Groen Kwartier en er is ook een groen binnenplein, een speeltuin en verschillende verborgen groene hoekjes.

Wanneer je de bijzondere dakboerderij wil bezoeken, zal je dat moeten doen tijdens een van de georganiseerde activiteiten. Op andere momenten is deze niet toegankelijk. Bekijk daarvoor de website.
Adres: Lamorinièrestraat 161 B1, Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen. Zie ligging op de kaart

OVERNACHTING: Ga je overnachten in het voormalige Augustinessenklooster Hotel August dat op 1 min wandelen van het PAKT ligt? In het restaurant kan je genieten van de producten en groenten die in het PAKT worden geteeld. Meer info en boeken.

 1. Het Middelheim museum

Het Middelheim museum ligt dan misschien wel net buiten het centrum van Antwerpen, het is nog altijd makkelijk te bereiken en loont zeker de moeite. Het Middelheim museum is een gratis openluchtmuseum omringd door prachtige natuur. Je kan er rustig wandelen doorheen het beeldenpark en zo het museum op eigen tempo ontdekken. In de buurt zijn nog drie andere parken die je kan combineren met je bezoek: Den Brandt, Vogelenzang en Hortiflora. Meer info op de website

Ben jij een echte jazzliefhebber? In de zomer kan je het Jazz Middelheim bijwonen. Tijdens het Jazz Middelheim geniet je van unieke concerten in een prachtige setting.
 1. Kerstmarkt Antwerpen bijwonen

In Antwerpen kan je in december terecht voor het magische winterwonderland. Zo kan je op de handschoenmarkt terecht in het magisch winterbos. Op de Grote Markt, Suikerrui, Steenplein en Groenplaats kan je terecht voor specialiteiten uit de ganse wereld. Naast de bekende houten chalets, kan je ook een ritje maken in het reuzenrad of de beentjes strekken op de ijspiste.

 • Je kan in december ook terecht in het Joe Christmas House op de Grote Markt. Je kan ook in de Zoo terecht voor het Jungle Book Light Festival. Meer info op hun website
Meerdaags bezoek aan Antwerpen? Boek de leukste hotels, B&B's en hostels in Antwerpen.
 1. Waar overnachten in Antwerpen?

Voor je bezoek aan Antwerpen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Antwerpen voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Antwerpen online bekijken.

Hostel Yust Antwerpen

Iets buiten het centurum vind je deze budget optie, Hostel Yust. Er is gratis thee en koffie in de gemeenschappelijke loungeruimte. De slaapzalen zijn inventief ontwerpen, elke gast heeft een eigen kluis, die je veilig kan afsluiten met de kamersleutel. Er is een gemeenschappelijke keuken en eetkamer, daarna kan je alles aftrainen in de fitnessruimte. Goede wifi beschikbaar. Meer info en boeken

Zalig in Antwerpen

Origineel overnachten in Antwerpen? Dat kan! Dit boetiekhotelZalig in Antwerpen’, is gevestigd in een voormalig authentiek Antwerps volkscafé in het historische centrum. Het interieur van het hotel heeft relaxte Marrakech en Ibiza vibes gecombineerd met Antwerps baksteenromantiek. Je kan ervoor kiezen om zelf te koken of je te laten verwennen door één van de vele uitmuntende chefs. Meer info en boeken.

 1. Wat te doen in de buurt van Antwerpen?

Ben je enkele dagen op citytrip of stedentrip in Antwerpen en wil je graag de regio rond de stad verkennen? Wel, we hebben enkele leuke suggesties:

 1. Filmpje: Maak alvast kennis met Antwerpen

Benieuwd naar Antwerpen en alles wat de stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met de verborgen pareltjes en bezienswaardigheden in Antwerpen in onderstaand filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Antwerpen moeten reizen.

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis stadswandeling Antwerpen downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 9 november 2023 - Mieke Dekkers

Met jullie gids over Antwerpen gaat dit weekend vast heel leuk worden. We hebben veel goede en mooie ervaringen met jullie gidsen. Dus dat komt nu ook weer goed. Ze zijn een aanrader. Met groet Mieke Dekkers

- 6 oktober 2023 - Durk Dijkstra

Reisgids gebruikt als basis voor stadswandelingen

- 30 augustus 2023 - G . van Meer

Blij met de Stadsgids . Antwerpen is altijd de moeite waard om te bezoeken .

- 23 augustus 2023 - Petra Deheegher

Heel duidelijk allemaal

- 2 augustus 2023 - zeelmaekers

Een dagje is te kort voor een bezoek aan A.wpn.Heel veel te doen en zien gaan zeker terug. Er staan nog veel mooie dingen in de gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?