17 x mooiste bezienswaardigheden Oudenaarde: wat zien & doen tijdens je bezoek?

17 x mooiste bezienswaardigheden Oudenaarde: wat zien & doen tijdens je bezoek?

22 april 2024 in Vlaamse Ardennen4 reacties

Mooiste plekken en bezienswaardigheden in Oudenaarde + verblijftips

Op een relatief kleine oppervlakte kon Oudenaarde een schat aan bezienswaardigheden uit het verleden bewaren, maar ook het hedendaagse karakter mag er wezen. Centraal staat het schitterende stadhuis en van daaruit is het aangenaam dwalen in de soms smalle straten of naar de andere oever van de Schelde.

Oudenaarde is een parel in de Vlaamse Ardennen. Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oudenaarde.

Praktische info voor je bezoek aan de Vlaamse Ardennen

Duur1 - 7 dagen ()
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
Leuke 2PK tochtGa de Vlaamse Ardennen verkennen op een ludieke wijze met een 2PKtje? Boek je 2PK tochtje hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in de Vlaamse Ardennen zijn:

Inhoud artikel

  1. Stadhuis van Oudenaarde

In 1526 begon men met de werken van het Stadhuis en in 1538 prijkte de volksheld Hanske de Krijger al op de centrale belforttoren. Het stadhuis is opgetrokken op de plaats van het voormalige schepenhuis, waaraan de nu nog bestaande 14de-eeuwse lakenhalle verbonden is. Specialisten loven dit meesterwerk van Brabantse gotiek!

REISGIDS: Ga zelf op stap in Oudenaarde, download onze stadswandeling door Oudenaarde en ontdek de mooiste plekjes.

  1. MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Het MOU brengt de geschiedenis van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen tot leven. De tentoonstellingen van het MOU zijn te vinden in de 14e eeuwse Lakenhalle. Vanaf het einde van de 14de eeuw werden in Oudenaarde wandtapijten gemaakt. Vooral door de verdures met landschapsdecors is Oudenaarde als wandtapijtenfabrikant heel bekend geworden.

  • Tot ver in de 18de eeuw werden er wandtapijten in Oudenaarde geweven, nadien kwam er te veel concurrentie uit o.a. het buitenland.
  • Tegenwoordig bezit de stad nog maar enkele tientallen van de duizenden die ooit geproduceerd werden en die originele werken zijn te herkennen aan het brilletje in de rechterbenedenhoek! En die zeldzame werken kan je bezichtigen op de eerste verdieping in de Bovenlakenhalle.
  • Daarnaast kan je ook altijd de bijzonder waardevolle zilvercollectie bewonderen in het MOU. Deze collectie is grotendeels in bruikleen gegeven door het echtpaar Ernest De Boever-Hélène Alligoridès.
  • Er zijn 3 zalen die je kan betreden: de Kapellekamer, de Oppervoogdenkamer en de Grote Zilverzaal. Samen bieden ze een overzicht van zowel het lokale Oudenaards zilver als van de Europese edelsmeedkunst.
  • De vele interactieve onderdelen van het museum zorgen voor een onvergetelijk bezoek, ook voor kinderen.
  • Meer info op de website.
  1. Verken de Vlaamse Ardennen een klassieke 2 PK

Op zoek naar een ludieke manier om de Vlaamse Ardennen te verkennen, dan raden wij je aan een autoroute in een klassieke 2CV, Dyane of Méhari te maken. Deze routes bieden ook een onvergetelijke rijervaring door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Boek je 2PK tochtje hier online

  1. Hanske de Krijger

Hanske de Krijger is dé volksheld en het symbool van de stad. Volgens een legende zou het brilletje op de wandtapijten een merkteken zijn voor Oudenaarde. De torenwachter Hanske, zag tijdens zijn dienst Keizer Karel niet aankomen waardoor die voor een gesloten poort stond. Het gerucht luidt dat Hanske in slaap gevallen was en misschien wel onder invloed was van een lekker Oudenaards biertje (dat je trouwens zeker geproefd moet hebben!). Om dit in de toekomst te voorkomen, werd er verplicht om voortaan een bril in het wapenschild te voeren.

Maar tot zover de legende want in werkelijkheid komt het van de eerste letter van de oude schrijfwijze van Oudenaarde: ‘A’ in het gotisch met een krulletje links en rechts van de letter wat lijkt op een brilletje.
  1. Sint-Walburgakerk

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Je kan dan ook de majestueuze toren op veel plaatsen in de Vlaamse Ardennen aanschouwen. Nadat een eerder exemplaar in 1116 door vuur verwoest werd, begon men in 1150 aan de heropbouw.

Het merkwaardige is dat het monument uit 2 verschillende architectuurstijlen bestaat. Het oudste deel bestaat grotendeels uit Doornikse steen, het jongere deel uit Balegemse steen en de rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen.

  • Hoewel veel verloren ging tijdens de Beeldenstorm in de 16de eeuw is er nog behoorlijk wat rijkdom aan kunstwerken te bewonderen, vooral dan barok.
  • Binnenin de Sint-Walburgakerk, vind je talrijke beeldhouwwerken (in, hout en in steen), oude wandtapijten en schilderijen en in de zijkapellen, toegewijd aan heiligen, staan bijzonder mooie houten en marmeren altaren.
  • Maak je bezoek compleet door een beiaardconcert bij te wonen op een zondag of donderdag tijdens de markt!
  1. Centrum van de Ronde van Vlaanderen

Een bezoek aan de Vlaamse Ardennen is niet compleet als je het centrum van de Ronde van Vlaanderen niet gezien hebt! Je voelt er als het ware de ziel van het wielrennen. Het bezoekers- en belevingscentrum laat je dan ook de Ronde van Vlaanderen beleven in al zijn aspecten. Het is een mooie kruising van een infocentrum, een museum maar ook een winkel en een café.

  • Aan de hand van foto’s, fietsen, wielertruitjes, doe-attracties enzoverder wordt het verhaal van de Ronde van Vlaanderen en de Belgische wielergeschiedenis mooi naar voren gebracht.
  • Je kan er steeds een tijdelijke expositie met een koersgerelateerd onderwerp bezichtigen. Voor heel wat koersliefhebbers is een centrum als dit een gevoel van thuiskomen maar ook voor alle andere toeristen is dit zeker de moeite waard!
  • Ben je op stap met kinderen? Geen zorgen! Ook voor de kinderen is er een parcours voorzien met leuke opdrachten omtrent het wielrennen. Een leerrijke daguitstap voor iedereen!
  • Meer info op de website.
  1. Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk

Langs de rechteroever van de Schelde richtte de Heer van Pamele rond 1100 het middeleeuws stadje Pamele op, dat echter opgeslorpt werd door de grote buur Oudenaarde. De macht en de rijkdom van Pamele weerspiegelt zich de dag van vandaag in de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk. De kerk is een bijzonder mooi voorbeeld van de Scheldegotiek, in Doornikse steen. Naast de mooie glas-in-loodramen, moet je zeker ook onthouden dat de kerk nog haar oorspronkelijk dakgebint uit de 13de eeuw heeft.

  1. Boudewijntoren

In de onmiddellijke nabijheid van de Markt, op de Kleine Markt, wachten nog enkele historische gebouwen: de Boudewijntoren en het nu aansluitende huis van Margaretha van Parma. De Boudewijntoren uit de 12de eeuw, in Romaanse stijl, is het oudste monument van Oudenaarde. De patriciërstoren (kijk naar die kleine vensters, de schietgaten) zit inmiddels verwerkt in een restaurantgebouw. Ongeveer 4 eeuwen jonger is het huis van Margaretha van Parma, nu in privébezit.

  1. Begijnhof van Oudenaarde

Niet zo ver van de kerk kan je een bezoekje brengen aan het klein begijnhof. Sinds halfweg de 15de eeuw huist het Begijnhof op deze plaats, maar de gebouwen die je vandaag ziet stammen uit de 17de eeuw of later. De huisjes zijn opvallend mooi beschilderd en bebloemd. Boven de rode barokke toegangspoort houdt de Heilige Sint-Rochus het komen en gaan van bezoeker in het oog. Het laatste Oudenaards begijntje legde het loodje in 1960. Het neogotische kapelletje is zeker een bezoek waard.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Vlaamse Ardennen en maak er een gezellig weekendje weg van.
  1. Leeuwenfontein

De Leeuwenfontein uit 1830 en toont een Hollandse leeuw die aanvankelijk tussen zijn klauwen een blazoen hield met de letter W (van koning Willem I). Toen België enkele maanden later onafhankelijk werd kwam er een O (van Oudenaarde) in de plaats van de W. Op dit Belgische onafhankelijkheidssymbool prijkt dus een Hollandse leeuw

  1. Liedtskasteel

In de 19de eeuw was het Liedtskasteel, het vroegere landhuis in classicistische stijl van de gelijknamige familie dat dienst deed als hun zomerverblijf. Charles Liedts was een van de eigenaren van het verblijf en was een belangrijk Belgisch liberaal politicus. Het kasteel werd in 1883 wederopgebouwd werd in eclectische stijl en het omringende park werd grotendeels aangelegd in Engelse landschapstijl. In 1907 schonk de familie het bijhorende domein aan de stad die het voor iedereen toegankelijk maakte.

  1. Proef een Oudenaards biertje

Na een mooie stadswandeling door het centrum van Oudenaarde, kan je van al die schoonheid bekomen op een van de gezellige terrasjes op de Grote Markt. Geniet er van het uitzicht op de historische gebouwen en bestel je eens een typisch Oudenaards bruintje. Dit is het lokale biertje dat ambachtelijke brouwerijen tot vandaag nog steeds op flessen vullen. Dat Oudenaards bruin staat ook centraal tijdens de jaarlijkse Adriaan Brouwerfeesten.

  1. Tacambaroplein

Op het Tacambaroplein staat het Kasselrijhuis (16de tot 20ste eeuw) en enkele monumenten. Eén ervan herinnert aan de gesneuvelden van de Mexicaanse oorlog. Maximiliaan van Habsburg en Charlotte, de dochter van Leopold I, hadden het in hun adellijke hoogmoed in hun hoofd gehaald een keizerrijk te besturen in het verre Mexico. Enkele tientallen ‘vrijwilligers’ uit Oudenaarde volgden hen maar overleefden de slag van Tacambaro de Collados (1865) niet.

VERBLIJFTIP: Leopold Hotel Oudenaarde ligt in het centrum van de stad, nabij de Grote Markt. Het 4* hotel biedt ruime gezellig ingerichte kamers. Dit hotel heeft een eigen à-la-carterestaurant en biedt fietsverhuur. Meer info en boeken.

  1. Het voormalige vleeshuis in de stadsbibliotheek

Tegenover de Sint-Walburgakerk bevindt zich de openbare stadsbibliotheek. Dit statige gebouw in classicistische stijl werd tussen 1779 en 1783 opgetrokken en wordt ook wel eens het „Vleeshuis” genoemd. Dit komt onder meer doordat de Oudenaardse slagersgilde hier vroeger gevestigd zaten. Het Vleeshuis werd gebouwd ter vervanging van een oudere overdekte vleesmarkt uit de 14de eeuw. Vanaf de jaren 80 wordt het gerestaureerde gebouw gebruikt voor de Oudenaardse stadsbibliotheek.

  1. Abdij van Maagdendale

De abdij van Maagdendale kwam er vanaf 1234 op initiatief van de cisterciënzers, eveneens in de bloeiperiode van Pamele. Op het aangename domein staan onder andere de sobere abdijkerk en het abdissenhuis (17de eeuw). In 1791 werd de abdij opgeheven en deed nadien onder meer dienst als kazerne, bibliotheek en academie.

STADSWANDELING: Ga zelf op stap in Oudenaarde, download onze stadswandeling door Oudenaarde en ontdek de mooiste plekjes.

  1. Huis de Lalaing

In de huidige rococostijl is het Huis de Lalaing een gerenoveerde patriciërswoning uit de 16de eeuw. Ooit woonde er Philips de Lalaing, die heer van Schorisse was en stadsgouverneur. In het statige herenhuis zit vandaag de dag een museum en restauratie -en conservatieatelier gevestigd van historische Oudenaardse tapijten. Deze wordt tijdelijk ondergebracht in het MOU. Wanneer je het huis bezoekt, wandel dan even door naar de sfeervolle tuin met als blikvanger een meer dan 150 jaar oude Ginkgo Biloba-boom.

  1. Bos 't Ename

Zin in een mooie wandeling? Oudenaarde telt verschillende natuurgebieden waar je prachtig kan wandelen. Het bos t’Ename is de grootste en misschien wel een van de bekendste. Bekijk onze wandelroute door het Bos t'Ename. We nemen je mee voor een mooie natuurtocht die soms verrassende ontdekkingen in petto heeft: een trap midden in het bos, een enig mooi zicht op Oudenaarde en bij heel helder weer zelfs tot in Gent, een rijke fauna en flora, doorsteekbrugjes,.. De wandelroute start en eindigt aan het PAM, waar je de wagen kan parkeren.

PAM

Het Provinciaal Archeologisch Museum t'Ename brengt op een interactieve manier een voorstelling van het leven in de periode van het jaar 1000. Een echte aanrader! Meer info op de website.

  1. Het blotevoetenpad Bigfoot in The Outsider

Op vakantie in de Vlaamse Ardennen met kinderen? In het avonturenpark The Outsider aan de Donkvijver in Oudenaarde zijn er verschillende activiteiten te beleven! Je vindt er namelijk een hoge klimtoren, een speleoparcours of een death-ride.

Maar waar het hier echt om draait, is het avontuurlijke blotevoetenpad. Kiezels, zand, boomschors, water en modder liggen je op te wachten om je van een natuurlijke voetmassage te voorzien. Het pad is zelfs toegankelijk voor slechtzienden en blinden. Iedereen voelt zich hier ongetwijfeld meer dan welkom. Mag het nog ietwat avontuurlijker? Reserveer er dan het unieke moerasparcours bij!

AUTOROUTE: Wist je dat we ook een complete autoroute door de Vlaamse-Ardennen hebben?

  1. Waar overnachten in Oudenaarde?

Ben je van plan om meerdere dagen in de Vlaamse Ardennen te vertoeven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Oudenaarde? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Oudenaarde.

  • Country Lodge Hotel Moriaanshoofd biedt ruime, karakteristieke kamers in warme kleuren en klassieke houten vloeren. De kamers bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving. Iedere ochtend wordt er een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd in de gemeenschappelijke ontbijtruimte. Restaurant Country Grill in de grote achtertuin biedt dan weer een uitgebreid menu met vleesspecialiteiten. Meer info en boeken.
  • Leopold Hotel Oudenaarde ligt in het centrum van de stad, nabij de Grote Markt. Het 4* hotel biedt ruime gezellig ingerichte kamers. Dit hotel heeft een eigen à-la-carterestaurant en biedt fietsverhuur. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in de charmante B&B landhuis Hauwaart 80. De B&B zit gevestigd in een karaktervol pand en biedt alle luxe en comfort van een hedendaagse accommodatie. Verblijf in een van de , word wakker met een uniek zicht op de tuin of op de prachtige gebouwen van Brouwerij Roman, en geniet 's ochtends van een heerlijk continentaal ontbijtje. Meer info en boeken.
  1. Mis niets niets van de Vlaamse Ardennen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Vlaamse Ardennen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde autoroute door de Vlaamse Ardennen en ontdek de mooiste plekjes.

Vlaamse Ardennen

Gratis reisgids Vlaamse Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 maart 2024 - Herlinda Bottu

Deze gids voelt al of je op reis bent! in de zomer in praktijk uitproberen.

- 14 januari 2024 - Astrid

Duidelijke info waar je veel aan hebt

- 4 juni 2023 - Jaak Bollen

Heel goed bedankt

- 28 maart 2023 - A Jansen

leuke uitstapjes om te wandelen door die plaatsen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?