Nationaal Park Hoge Kempen bezoeken? Toegangspoorten + wat zien en doen? Alle tips

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Nationaal Park Hoge Kempen bezoeken? Toegangspoorten + wat zien en doen? Alle tips

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen, hier is dan ook het Nationaal Park Hoge Kempen gevestigd. Nationaal Park Hoge Kempen beslaat zo’n 12.000 hectare en ligt verspreid over 10 gemeenten.

Dennenbossen, heide in die mooie paarse kleuren, waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 440 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, … je vindt het hier allemaal. Benieuwd naar het Nationaal Park Hoge Kempen? Lees gerust meer over wat je mag verwachten tijdens je bezoek.

Inhoud artikel

 1. Nationaal Park Hoge Kempen bezoeken

Het Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg, is voorlopig het eerste én het enige Nationaal Park in België. Het is een uniek natuurgebied waar meer dan 12.000 hectare aan natuurpracht beheerd en beschermd wordt. Opvallend aan het Nationaal Park is dat het relatief hoog gelegen is: met een hoogte tussen de 50 meter en 100 meter is het park het hoogstgelegen gebied in de regio.

In het Nationaal Park Hoge Kempen kan je je verwachten aan uitgestrekte dennenbossen, paarsbloeiende heide, grote waterplassen, stuivende duinen, spiegelende vennen, om nog maar te zwijgen van de hoge toppen met prachtige vergezichten over de omgeving. Verder biedt het Nationaal Park Hoge Kempen ook een thuis voor de reeën, ongevaarlijke gladde slangen, de heikikkers en hagedissen. Kan jij ze spotten tijdens je bezoek aan het nationaal park?

 1. Toegangspoort tot het Nationaal Park Hogel Kempen

Het enorme natuurgebied strekt zich uit over verschillende gemeenten: As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal. Omdat het natuurgebied zo groot is, zijn er 9 verschillende toegangspoorten.

Elk van deze poorten heeft zo zijn eigen thema en is de ideale start voor je bezoek. Vanaf hier verken je de mooiste plekjes van de Hoge Kempen. We geven je graag wat meer uitleg over de verschillende ingangen van het nationaal park.

Hieronder vind je alvast de verschillende toegangspoorten opgelijst

 • Terhills, voormalige Connecterran, is de hoofdtoegangspoort met het Nationaal Park Visitor Center
 • Domein Kattevennen specifiek verhaal van sterren en planeten
 • Station As staat in het teken van het kolenspoor
 • Lieteberg in Zutendaal neemt je mee naar de wereld van de insecten en bijen
 • Mechelse Heide, hier ontdek tot de paarse heide en grindplassen
 • Domein Pietersheim
 • Duinengordel
 • Bergerven
 • Thorpark

Ligging van het Nationaal Park Hoge Kempen en de toegangspoorten op de kaart

 1. Terhills, voormalige Connecterra

Wanneer je het Nationaal Park Hoge Kempen bezoekt, kan je niet om de Terhills heen! Dit is één van de hoofdtoegangspoorten van het natuurgebied en staat vooral bekend als de “Connecterra”. Je leert hier meteen het bijzondere karakter van het park kennen. Hier liggen namelijk 4 terhills, ook wel mijnsteenbergen genoemd, waarvan er vandaag de dag nog 3 toegankelijk zijn.

De Connecterra mooiste panorama van Vlaanderen

En ja hoor, het is zeker de moeite waard om de nabijgelegen bergen te beklimmen, want vanop de top wordt je betoverd met het mooiste panorama van heel Vlaanderen. Je kijkt uit over de groene 'bergen en meren' en het verrassende landschap, een fantastische aanblik. Laat je verrassen door dit bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.

Schachtbok en Ecotron

De schachtbok van de voormalige mijn van Eisden die hier gevestigd was, is een niet te missen hoogtepunt. En dat mag je letterlijk nemen! Beklim de trappen en krijg vanop 24 meter als beloning een uniek zicht op de omgeving. Op het gelijkvloers geeft de fototentoonstelling je een blik op het verleden van de mijnsite.

Een andere interessante bezienswaardigheid in Terhills, die het vernoemen waard is, is de Ecotron. Ecotron bestaat uit 13 hoogtechnologische ecosysteemkoepels waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst worden om het effect van de klimaatverandering te onderzoeken. Heb je interesse hierin? Dan moet je zeker binnenin eens een kijkje gaan nemen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag in de buurt van de Terhills overnachten? Verblijf dan in een van de stijlvolle cottages Center Parcs Terhills Resort, gelegen aan het water.

 1. Domein Kattevennen

Het Domein Kattevennen is één van de 9 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De naam doet misschien anders vermoeden, maar katten zijn hier niet het thema, wel de kosmos. In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal.

Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte. In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.

Themawandelingen

 • Heel leuk zijn ook de themawandelingen het Planetenpad en het Stenenpad.
 • Zo kan je het hele jaar door mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel.
 • Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten.
 • Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel).
 • Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.
 • Bekijk hier nog meer info

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een verblijf in de buurt van Domein Kattevennen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen online.

 1. Station As: uitkijktoren

Liever fietsen dan wandelen? Dan moet je hier zijn! Station As is namelijk hét ideale vertrekpunt voor een fietstochtje in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Station As speelde jarenlang een belangrijke rol in de steenkoolontginning van deze streek. Zo vind je hier de 31 meter hoge uitkijktoren. Deze toren is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerste steenkool in As (Belgisch Limburg) ontdekte.

Je kan deze toren beklimmen tot op een hoogte van 25 meter. Eenmaal je de top bereikt hebt, kan je de horizon afspeuren naar de terrils van Waterschei en Winterslag en je hebt natuurlijk ook een mooi uitzicht over het Nationaal Park.

Vanaf hier rijdt er nog altijd een treintje door het nationaal park. Stap aan boord en ontdek de natuur van de Hoge Kempen op een speelse manier. Ideaal voor wanneer je op stap bent met de kinderen.

Praktische info over Station As

 • Het voormalige stationnetje van As is nu een gezellig café-restaurant waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven. Het perron doet ook dienst als terras waar je kan genieten van het zonnetje.
 1. Wandelgebied Lieteberg

Domein Lieteberg staat helemaal in teken van kriebelende, zoemende en fladderende beestjes. Er zijn maar liefst negen wandelingen uitgestippeld door het gebied. Ben je op stap met kinderen? Dan moet je zeker eens het 3 kilometerlange blotevoetenpad wandelen! Het is een heel bijzondere ervaring om hier met je blote voeten te wandelen over hindernissen, tussen de houtsnippers en stenen en door het water. Een top activiteit voor het hele gezin!

Blotevoetenpad Lieteberg is het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Lees meer over de leukste blotevoetenpaden in België.

Een andere wandeling die we kunnen aanraden als je de Lieteberg bezoekt, is naar de Beestentoren. Op deze wandeling leer je alles over insecten en hoe belangrijk ze zijn op een leuke en interactieve wijze. Vanaf hier loopt er dan ook een 2,5 kilometerlange wandeling naar het insectenhuis "de Beestentoren". En wanneer je hier dan toch bent, vergeet dan ook zeker niet de overdekte vlindertuin met maar liefst 75 vlindersoorten.

TIP UITSTAP: Vanuit Lieteberg lopen er nog een aantal leuke en langere wandelroutes. Wie zin heeft om nog even door te lopen kan een bezoekje aan de Lieteberg combineren met een wandeling door de prachtige fruitstreek van België, Haspengouw.

 1. Mechelse Heide

De Mechelse Heide is dé toegangspoort bij uitstek om al wandelend te verkennen. Talrijke routes leiden de wandelaar door de uitgestrekte heidevelden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit bijzondere landschap om in een paars schilderij.

Maar ook de rest van het jaar is de Mechelse Heide natuurlijk een geweldige plek voor een mooie wandel- of fietstocht. Sommige routes doen je stevig klimmen, maar als beloning krijg je prachtige vergezichten tot in Nederland en bij helder weer zelfs tot in de Hoge Venen.

Zandloperpad

Het Zandloperpad is een wandelroute van 1,5 kilometer lang en laat je kennismaken met het typische heide- en duinenlandschap van de Hoge Kempen. Onderweg kom je ook nog langs de kenmerkende biotopen van dit mooie landschap. Het pad is over het algemeen verhard, dus ook rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens kunnen genieten van deze prachtige wandeling door de natuur.

Praktische info over de Mechelse Heide

 • Anders dan aan de andere toegangspoorten vind je hier geen bezoekersonthaal. De natuur spreekt namelijk voor zich!
 • Er is een picknickweide en een cafetaria die geopend is van februari tot november.
 • Op stap met je hond? Honden mogen op bepaalde plekken op de heide lekker loslopen.
 • Verder is er ook een camping waar je je camper kwijt kan bij de cafetaria.

TIP WANDELROUTE: Wij hebben alvast een mooie wandeling door de Mechelse Heide voor je uitgestippeld.

 1. Domein Pietersheim

Bij toegangspoort Pietersheim keer je als het ware terug in de tijd. Je duikt in het roemrijke verleden van het voormalige prinselijke landgoed met als blikvanger de middeleeuwse Waterburcht. Je komt vooral hiernaartoe als je interesse hebt in geschiedenis van het domein maar ook om even heerlijk te wandelen door de beukenlanen, langs beekjes en steile hellingen.

In totaal kent het wandelgebied zo’n 8 bewegwijzerde wandellussen waarvan er 4 starten aan de toegangspoort. Ben je op stap met kinderen? Dan kan je nog even langs de kinderboerderij en het kabouterpad passeren. Gegarandeerd plezier voor het hele gezin!

TIP DAGUITSTAP: Domein Pietersheim ligt op een boogscheut verwijderd van Hasselt, Maastricht en Aken. Je kan dus je bezoek aan het domein combineren met een weekendje weg.

 1. Duinengordel

Waan je even in de woestijn, maar dan in België. De Duinengordel in de Hoge Kempen bestaat voornamelijk uit uitgestrekte zandlandschappen met hoge duinen, waaronder de 85 meter hoge Oudsberg. Deze wordt gezien als de parel van de Duinengordel. Het is de hoogste van heel Vlaanderen.

De Oudsberg wordt omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke graslanden waar je prachtig kan wandelen en mountainbiken. Vanop de toppen van de duinen, geniet je telkens van een ander vergezicht over het zand en de omliggende bosgebieden. Stop ook zeker eens bij een van de vennen die in het gebied liggen want als een oase in de woestijn, hebben deze vennen een bijzondere aantrekkingskracht op planten en dieren.

 1. Bergerven

In het noorden van de Hoge Kempen vind je de toegangspoort Bergerven. Vroeger werd er in dit noordelijke deel van de Hoge Kempen grind gewonnen, maar vandaag de dag ziet het er heel anders uit. De voormalige grindwinning werd namelijk omgetoverd tot een waterrijk gebeid met prachtige meren, bossen en steile hellingen waar je heerlijk kan wandelen.

Vele vogelsoorten en amfibieën hebben hun weg gevonden naar dit waterrijk gebied en hier en daar zal je ook Konikpaarden zien grazen om het landschap op te houden. Het is een prachtige plek om een van de acht wandelroutes (tussen de 2 en 15 km) te volgen. Wandel ook zeker even naar de top om vanaf de uitkijkheuvel te genieten van een grandioos uitzicht over de plassen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten nabij de toegangspoort Bergerven? Dan raden we je aan te verblijven bij B&B Volmolen. Hier slaap je tussen de natuur bij een oude watermolen. Een idyllisch plekje! Meer info en boeken.

 1. Wandelgebied: het Thorpark

Het Thorpark Waterschei is een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en behoort ook sinds januari 2020 bij het Nationaal park. Dit mijnterrein van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei werd omgetoverd tot het huidige Thorpark waar je tal van mooie wandelroutes kan doen. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning.

Het wandelgebied heeft een oppervlakte van zo’n 10 vierkante kilometer met een bijzonder landschap van mijnsteenbergen ten midden van heidevelden en dennenbossen, duizenden jeneverbessen en een indrukwekkend mijnpatrimonium. Trek die wandelschoenen al maar aan en stappen maar!

WANDELTIP: Verken net als ons het Thorpark met een wandeling en beklim op het einde een mijnterril.

 1. Met een Ranger op pad door de Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen kent natuurlijk een rijke flora en fauna. Wil je graag meer te weten komen hierover tijdens je bezoek? Dan raden we je aan om met een ranger op pad te gaan! Rangers zijn locals die je tijdens een mooie wandeling alles vertellen over het leven in het park. Je kan met een ranger op pad gaan iedere 1e en 3e zondag van de maand tegen een kleine vergoeding. Houd zeker de kalender in de gaten voor nieuwe data.

 1. Waar overnachten in (de buurt van) Nationaal Park Hoge Kempen?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van het Nationaal Park Hoge Kempen? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in het Nationaal Park Hoge Kempen en omgeving.

Terhills Hotel

Wil je graag bijzonder overnachten? Verblijf dan zeker in het Terhills Hotel. Terhills Hotel ligt op een boogscheut van Terhills, de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Na een heerlijke nachtrust in de stijlvolle kamers, kan je meteen richting het nationaal park waar je geniet van een prachtig uitzicht over wat men het mooiste panorama van België noemt. Meer info en boeken.

Twinstone Lodge

Twinstone Lodge is gelegen op het domein Kattevennen op 6 km van C-Mine en biedt unieke accommodatie met een aangename tuin en terras. Je hebt meteen toegang tot een Turks bad en een sauna. In de omgeving kan je uitstekend fietsen en het vakantiehuis kan fietsverhuur regelen indien je dit wenst. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan het Nationaal park Hoge Kempen

Benieuwd naar hoe het Nationaal Park Hoge Kempen eruit ziet? In deze video krijg je alvast prachtige beelden over het Nationaal Park Hoge Kempen. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar het natuurgebied moeten afreizen.

 1. Download de gratis wandel- en fietsgids Belgisch Limburg

Wil je graag meer ontdekken van het Belgisch Limburg? Met onze gratis wandelboek en fietsboek ga je op verkenning in de natuur op eigen tempp.

Wandelboek 2

Gratis wandelgids 2 downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 maart 2023 - Katrien

Heel goede en bruibare gids om dit prachtige nationale park te bezoeken !

- 26 juni 2022 - Van de Walle Peter

Werkelijk heel goede site. Ideale manier om de streek beter te verkennen. Bedankt

- 11 januari 2022 - Demerie Jacqueline

Een heel praktische gids, Mooie wandeling gedaan , maar halfweg moeten staken wegens onophoudende regen! We hernemen zeker deze wandeling in het voorjaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?