Kasteel van Bouillon bezoeken? Tips, praktische info & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 15

Kasteel van Bouillon bezoeken? Tips, praktische info & tickets

5 maart 2023 in Ardennen2 reacties

Het Kasteel van Bouillon is een schitterend bouwwerk uit de Middeleeuwen, dat hoog boven Bouillon staat te schitteren. Vandaag de dag ga je met een rondleiding door het Kasteel terug in de tijd van de ridders. Vanuit het Kasteel word je nog eens overgoten met een schitterend uitzicht op de stad en de Vallei van de Semois. Een echte aanrader dus dit pareltje te midden van de Belgische Ardennen.

Om je bezoek aan het kasteel goed voor te breiden delen we onze ervaring. Lees in dit artikel onze tips voor het bezoeken aan het spectaculaire Kasteel in Bouillon.

Inhoud artikel

 1. Het charmante Bouillon

Bouillon is de parel van de Semois en behoort tot de mooiste steden van de Ardennen en staat natuurlijk bekend om het middeleeuwse kasteel dat schittert boven de stad waarover we in dit artikel uitgebreid over zullen praten.

Bouillon heeft een groot historisch verleden en stoomt over van verrassingen. Je kan hier mooie wandelingen maken, de plaatselijke brouwerij bezoeken of slenteren door de Bretonse wijk. Maar hoe je het ook draait of keert.. Bouillon bezoeken, dat is een reis doorheen 1000 jaar geschiedenis.

Ontdek de charme van Bouillon aan de hand van onze uitgestippelde autoroute langs de Semois-vallei.
 1. Kasteel van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon is een hoogteburcht van middeleeuwse oorsprong die het stadje zo goed als domineert. Je kan er haast niet naast kijken wanneer je door het centrum slentert.

Een beetje geschiedenis

De burcht is strategisch gelegen op een lage rotskam in een lus van de rivier Semois. Maar het kasteel staat vooral bekend om de bekendste bewoner ‘Godfried van Bouillon’. Hij verkocht het kasteel in 1096 zodat hij zijn deelname aan de Eerste Kruistocht kon financieren.

De burcht diende nooit als kasteel met prinselijke allure maar wel als militaire versterking op de weg van Reims via Luik naar Aken. Zo verdedigde men het zuidelijke gedeelte van het Prinsbisdom Luik. Die functie bleef tot na de Belgische Revolutie, daarna werd het Kasteel enkele keren grondig verbouwd. Toch zijn er nog heel wat oorspronkelijke elementen bewaard gebleven en voel je de sfeer van de middeleeuwse burcht wanneer je deze de dag van vandaag bezoekt.

Het Kasteel van Bouillon is niet het enige pronkstuk in ons Belgenlandje. België staat namelijk ook wel gekend als 'het Land van de Kastelen'. Ondanks de grootte, telt dit land de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Je kan maar liefst 3000 verschillende kastelen bezichtigen of even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen. Lees meer over de mooiste kastelen in België.

 1. De Legendarische Godfried van Bouillon

De meeste kennen de stad Bouillon wel van ‘Godfried van Bouillon’. Maar weet je eigenlijk wel écht wie deze legendarische man was? De beroemde ridder Godfried werd op 18 september 1060 geboren in Boulogne-sur-Mer (Noord-Frankrijk). Godfried erfde van een oom het vorstendom Bouillon en het markgraafschap Antwerpen. Sindsdien is hij onlosmakelijk verbonden met het Kasteel.

Omdat hij de Duitse keizer goed hielp, gaf die hem de titel van hertog. In 1095 riep de paus op om deel te nemen aan de Eerste Kruistocht. Om deze te financieren, verkocht Godfried al zijn bezittingen, inclusief het Kasteel, en vertrok in 1096 op kruistocht. Het kasteel werd overgedragen als onderpand aan het Bisdom van Luik. Je kan vandaag de dag nog het standbeeld van de legendarische ridder zien prijken tegen één van de kasteelwanden. Een mooi eerbetoon aan deze legendarische ridder.

 1. Rondleiding door het Kasteel van Bouillon

Beknopte beschrijving van de rondleiding

Het kasteel bestaat uit drie kleine forten, verbonden door bruggen, en een belangrijker bouwwerk in het zuidwesten. Zijn huidige vorm is vooral te danken aan de verbouwingen door Vauban. Vauban was de militaire architect van Lodewijk de XIV. Gelukkig zal je tijdens je rondleiding opmerken dat er ook nog heel wat constructies uit die tijd bewaard zijn gebleven.

Wil je graag de rondleiding doen met een audiogids? Dat kan ook. Overal in het kasteel hangen nummertjes die verwijzen naar het keuzemenu van de audiotour. Zoals bij elk kasteel zijn er mooie verhalen te vertellen, dus als je meer over de achtergrond en de geschiedenis wilt weten dan is een audioguide zeker aan te raden. Een audioguide kost je 2,50 euro per apparaatje.

Bij het kopen van een toegangsticket voor je bezoek, krijg je een plattegrond. Je zal deze kunnen gebruiken om alle plekjes van deze site te bezichtigen. Zo ben je er zeker van dat je niets zal missen!

Bij de ingang van het Kasteel

Je wandelt de site binnen via de kantelburg en de ophaalbrug. Deze werden er geplaats omdat de eigenlijke vesting verspreid wordt door drie in de rots uitgehouwen grachten. Boven de ingangspoort werd er ‘blijvend aandenken van erkentelijkheid’ gegraveerd, wat werd opgedragen aan Lodewijk XIV. Hij verzekerde Godefroid Maurice de la Tour d’Auvergne de eigendom van het Kasteel.

Wat kom je nog meer tegen?

Eens je de toegangspoort bent doorgelopen, kom je allerlei belangrijke plekken tegen die in die tijd elk hun functie hadden. We halen niet elk puntje aan maar de voornaamste. Zo kom je onder meer langs..

 • De voorraadkamer en de wachtpost uit de Hollandse periode. Hier kon men 2500 porties per dag koken.
 • De trap van Vauban.
 • De primitieve zaal, de oudste en meest karakteristieke zaal.
 • Het Ereplein, de vroegere wapenplaats en de plek waar je nu de roofvogelshows kan bijwonen
 • Het Arsenaal’ waar de overgrote zolder diende als hospitaal na de Slag van Sedan. Hier vind de tentoonstelling van Scriptura plaats. Scriptura” geeft de ontwikkeling weer van het leerproces van het schrift van de middeleeuwen tot nu.
 • Schietgaten met drie richtingen en een dubbele verhoging. Dit systeem zorgde ervoor dat de verdedigers in staat waren om in zes richtingen te schieten door slechts twee openingen.
 • Godfried van Bouillon zaal die uiteraard gewijd is aan de legendarische ridder.
 • Uiteraard ook de top van de Oostenrijkse toren. Het hoogste punt van het kasteel, waarvan men de prachtige site van Bouillon kan ontdekken.
 • De zogenaamde folterkamer waar de wapenmakers de musketten, pistolen en andere wapens van die tijd herstelden en onderhielden.
 • Ook het gevang, de kerkers, de galg en de vergeetput bevinden zich in de nabijheid.

Heeft onze mini-rondleiding je geïnspireerd voor je volgende uitstap? Dit was nog niet alles! Tijdens je rondleiding in het Kasteel kom je nog veel meer tegen. We raden je het dan ook aan dit bezoek zelf te ervaren. Bekijk alle informatie op de website. Wil je graag Bouillon beter leren kennen? Lees ons uitgebreid artikel over ons bezoek aan Bouillon.

 1. Roofvogelshow bijwonen

Als je hier dan toch bent, kan je even goed een roofvogelshow bijwonen. Dat zal je bezoek aan dit Kasteel net wat spectaculairder maken. Bij de ingang van het Kasteel krijg je een plattegrond. Als je deze volgt, kom je langs alle belangrijke plekken van de burcht. Op de grote binnenplaats worden er roofvogelshows georganiseerd met grote valken.

Dankzij de Valkenier geniet je van een betoverend spektakel waarbij de verschillende uilen, arenden, buizerds, gieren en natuurlijk de valken tot bij jou komen. De Valkenier geeft bovendien met plezier een extra woordje uitleg en laat de roofvogels ongelooflijke en adembenemende vluchten maken.

Praktische informatie

 • Je kan zo’n show bijwonen vanaf 1/03 – 11/11
 • Op volgende tijdstippen: 11u30, 14u en 15u30
 • Tijdens de zomervakantie ook om 17u
 • Een roofvogelshow duurt ongeveer 25 minuten
 • Een roofvogelshow is inbegrepen in je ticket voor het Kasteel van Bouillon
 1. Fakkeltocht

Je kan het Kasteel van Bouillon ook bezoeken met fakkellicht! Gewapend met je fakkel loop je als een echte ridder door de gangen en kerkers van het kasteel. Je komt langs de belangrijkste plaatsen van het Kasteel. Een gids verkleed in het middeleeuws thema, begeleid je tot aan de Oostenrijkse toren. Hier eindigt je fakkeltocht met een prachtig uitzicht van 360° over de stad.

Praktische informatie

 • Fakkeltochten worden gehouden in de zomermaanden juli en augustus
 • Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag begint de fakkeltocht om 22u
 • Een fakkeltocht duurt ongeveer 60 minuten
 • Toegangsprijzen kan je terugvinden op de website.
 • Een fakkel dien je apart aan te kopen voor €2,50
 • Breng gerust een dikke pull of een warme jas mee, in de ondergrondse gangen is het vrij koud
 • Reserveer op voorhand!
 1. Schattenjacht met kinderen

Op stap met kinderen? Dan kan je ook een schattenjacht combineren met je bezoek. Wat houdt dit juist in? Gedurende twee uur zal een ervaren gids de kinderen niet alleen de geheimen van het Kasteel onthullen maar ook uitleggen hoe de mensen in de Middeleeuwen leefden.

Natuurlijk gaan de kinderen snel verveelt raken als de gids dit allemaal aframmelt. Daarom voorzien ze een vragenlijst met puzzels waarbij de kinderen verborgen wapenschilden moeten zoeken in het Kasteel. Deze wapenschilden brengen de kinderen naar de “schat” en als beloning krijgen ze een medaille voor hun motivatie en inzet.

Praktische informatie

 • De schattenjacht omvat eveneens het spektakel van de roofvogels alsook een bezoekje aan “Scriptura”
 • Geschikt voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar
 • Duur van zo’n schattenjacht: 2 uur
 • Reserveer op voorhand!

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Bouillon? Wij hebben alvast de mooiste vakantiehuisjes in de Ardennen opgelijst. Zowel vakantiewoningen voor groepen als kindvriendelijke en huisdiervriendelijke vakantiewoningen, luxe vakantiehuizen en zelfs een kasteel!

Of je kan ook gaan voor een originele overnachting en je bezoek aan Bouillon onvergetelijk maken! Bekijk onze favoriete bijzondere overnachtingen in de Ardennen van goedkoop tot luxe.

 1. Boeiende musea rond het Kasteel

Ontdek niet alleen het Kasteel van Bouillon maar ook de omliggende musea als Musée Ducal (Hertogelijk Museum) en Archéoscoop. Zo kan je je nog meer verdiepen in de geschiedenis van de stad. In Musée Ducal ontdek je de geheimen van de stad en in Archéoscoop beleef je een fascinerende show in de voetsporen van de kruisvaarders.

Bouillon is een stad met een historisch verleden. Zo zijn er nog enkele andere steden in de Ardennen waar je terecht kan voor een mooi verhaal. Wil je graag nog meer ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Belgische Ardennen.
 1. Bouillon CityPass

Wil je je helemaal verdiepen in de geschiedenis van deze charmante toeristenstad? Dan raden we je aan om een Bouillon CityPass aan te kopen. Je kan deze vinden bij de receptie van het versterkte Kasteel, het hertogelijk museum en de archeoscoop Godefroid.

Wat houdt deze formule juist in?

 • Een bezoekje aan de drie belangrijkste sites i.v.m. de geschiedenis van Bouillon: Het versterkte kasteel met roofvogelshow, Musée Ducal (hertogelijk museum) en Archéoscope Godefroid de Bouillon
 • Volwassenen en senioren = 11 € (laagseizoen) / 15 € (hooogseizoen, april tot november)
 • Kinderen (4 tot 12 jaar) en studenten = 8,50 €
 • Kinderen onder de 4 jaar: gratis
 1. Prachtig uitzicht vanop het Kasteel

Tijdens je wandeling door het Kasteel kom je op verschillende plekken vanwaar je naar de stad kan piepen. Maar het vanaf de Oostenrijkse toren (1551) op het einde van de weergang geniet je pas echt van een prachtig uitzicht over het Kasteel, het charmante Bouillon en de omliggende Semoisvallei. Wie weet kan je van hieruit ook je hotel of vakantiehuisje bewonderen!

Onze tip: Geloof je ons niet? Bekijk dan al eens de 360° panorama foto’s op deze website. Dan ben je helemaal overtuigd en kan je het met eigen ogen gaan bewonderen.

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Bouillon

Net zoals bij vele andere bezienswaardigheden, zijn er enkele dingen waarmee je best rekening houdt. Dit Kasteel trekt heel wat bezoekers en is dan ook de grootste trekpleister van de stad. Voor jouw bezoek houd je best rekening met volgende zaken:

 • Vanwege de roofvogels op de binnenplaats zijn honden en andere huisdieren verboden op het kasteelterrein.
 • Ook drones zijn verboden in en rond het kasteel.
 • Toegankelijk voor wandelwagens. Maar niet alle delen zijn geschikt om met een buggy te wandelen. Zo liggen er op bepaalde plekken heel wat kasseien en zijn de gangen vrij smal.
 • Sommige terreinen zijn ook toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Maar ook hierbij kunnen de kasseien en smalle doorgangen voor problemen zorgen.
 • Je kan vanuit het stadscentrum van Bouillon eenvoudig naar de kasteel wandelen.
 • Je kan er ook voor opteren om met de wagen tot aan de ingang van het kasteel te rijden, er is een ruime parking voorzien (Espl. Godefroid de Bouillon).
 • Combineer een bezoek aan het kasteel van Bouillon met onze uitgestippelde wandeling door Bouillon, een kanotocht of het Parc Animal de Bouillon.
 • Ga je op een warme zomerdag naar het Kasteel? Breng dan best een goede zonnecrème mee zodat je je zeker niet verbrand.
 1. Waar overnachten in Bouillon?

Een romantische overnachting in een charmehotel? Bouillon heeft een gevarieerd aanbod aan kwaliteitsvolle accommodatie. Wij raden je alvast volgende verblijfplaatsen aan. Wil je graag het volledige aanbod bekijken? Dat kan op Booking.com.

Hotel de la Poste - Relais de Napoleon III

Hotel de la Poste - Relais de Napoleon III is gevestigd in een van de historische gebouwen van de stad en ligt op een centrale locatie in Bouillon, aan de oevers van de rivier de Semois en de promenade. Ideale ligging! Je overnacht in kamers die authentieke zijn ingericht en voorzien zijn van alle nodige comfort. De meeste kamers bieden zelfs een panoramisch uitzicht op de riviervallei en het kasteel. Heerlijk wakker worden is dat. Meer info en boeken.

Glamping Neufchâteau

Ga genieten op deze Luxe Glamping Neufchâteau, gelegen aan de bovenloop van het riviertje de Vierre en midden in het bos van de Belgische Ardennen. Hoor het beekje kabbelen, kinderen kunnen zich uitleven op de trampoline. ’s Avonds samen genieten bij de bistro of met het hele gezin lekker eten aan de picknicktafel. Slapen doe je in een comfortabele bed in de glampingtent. Meer info en prijzen

Hotel Panorama

Een andere aanrader is Hotel Panorama dat hoog boven Bouillon uittorent en zich bevindt tegenover de burcht. De kamers, ingedeeld volgens hun comfort, bieden allemaal een schilderachtig uitzicht over de vallei. Het hotel heeft ook een prachtige wellnessruimte die tegen een meerprijs toegankelijk is voor alle klanten. Wil je graag net iets meer luxe? Dan kan je ook voor een kamer kiezen met privéhot tub. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: ons bezoek aan het Kasteel van Bouillon

Benieuwd naar het Kasteel van Bouillon? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wil meemaken zal je natuurlijk een bezoekje moeten brengen aan Bouillon.

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 mei 2023 - Gert

Zeer handige gids vol leuke tips

- 19 juli 2022 - Jean Pierre de Smet

alsof je er zelf bij bent en zeer nuttig voor de klanten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?