19 x Bezienswaardigheden Hasselt: Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Hasselt?

Download fietsgids Limburg

19 x Bezienswaardigheden Hasselt: Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Hasselt?

13 april 2021 in Hasselt30 reacties

Het sfeervolle Hasselt is de perfecte locatie voor een heerlijk weekendje weg of een leuke citytrip. De hoofdstad van Limburg heeft heel wat te bieden, van interessante musea tot een prachtige Japanse tuin.

Ontdek hieronder onze favoriete plekjes in Hasselt!

Inhoud artikel

 1. Wat is de ligging van Hasselt op de kaart?

 1. t Sweert

Het Sweert is een van de meest bekende huizen van Hasselt. Het is gelegen aan Grote Markt 3 te Hasselt, op de hoek van de Kapelstraat. Het is een vakwerkhuis is in Maaslandse stijl. Het is vernoemd naar een uithangbord, dat een zwaard toont in een gehandschoende vuist. Dit was het symbool van de apothekers.

 1. Jenevermuseum

Het hoogtepunt van de jeneverindustrie situeerde zich net na het midden van de 19de eeuw, toen er in de stad 26 jeneverstokerijen waren. Toen werd er zo’n 9,5 liter jenever per jaar per Belg gedronken, maar ook vandaag is jenever nog steeds erg populair. Hasselt heeft een speciale band met dit Europees erkende streekproduct.

Jeneverstokerij Stellingwerff

In jeneverstokerij Stellingwerff is nu het Jenevermuseum gehuisvest. Je kunt er het productieproces volgen en diverse jenevers proeven. Je zal er het antwoord op verschillende vragen krijgen: waarom heet jenever net ‘jenever’, en wat is het verschil met gin? Hoe bewaar, schenk en degusteer je jenever? Regelmatig wordt hier nog jenever gestookt in authentieke apparatuur. Meer info op www.jenevermuseum.be

 1. Z33

Z33 – Huis voor actuele kunst, gelegen in het Begijnhof van Hasselt, biedt ruimte en creativiteit aan kunstenaars van hedendaagse kunst. Heel wat van deze gebouwen zijn ingenomen door hun kunstprojecten en tentoonstellingen. Het nieuwe gebouw van Z33 is van de hand van de Italiaanse architecte Francesca Torzo.

De buitenkant is sober maar bijzonder, en sluit zo mooi aan bij het bestaande gebouw.

 • Het museum is gesloten op dinsdag, maandag en van woensdag tot vrijdag open tussen 11 en 18u.
 • In het weekend is het open van 10 tot 18u.
 • Meer informatie op www.z33.be
 1. Het Stadsmus

Het Stadsmus is het stadsmuseum waar je de geschiedenis van Hasselt op een interactieve manier kan beleven. Kom meer te weten over hoe deze middeleeuwse Loonse stad uitgroeide tot de bruisende Limburgse provinciehoofdstad van vandaag. Je ziet er opmerkelijke collecties van Hasseltse keramiek en hedendaagse kunst die het verhaal vertellen van de politieke, sociale en religieuze geschiedenis van de stad. Voor kinderen is er een aparte rondleiding met audiogids, ze zullen zich zeker niet vervelen!

 • Het museum is open van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17u.
 • Meer info op www.hetstadsmus.be
 1. Modemuseum Hasselt

De huidige gebouwen van het Modemuseum dateren uit 1868, maar al sinds 1626 werd er hier aan ziekenverzorging gedaan. Sinds 1995 heeft mode er de bovenhand, met tijdelijke tentoonstellingen. Laat je hier inspireren door de geschiedenis van mode, maar ook door hedendaagse ontwerpers.

 1. Standbeelden in Hasselt

In Hasselt vind je een paar leuke standbeelden, die we voor jou gebundeld hebben in onze stadswandeling. Download nu hier!

Paardenkracht

Het eerste kunstwerk dat je tegenkomt is “Paardenkracht”, aan de ingang van de Nieuwstraat. Dit 3 ton wegende bronzen standbeeld van Jan Desmarets symboliseert de kracht en energie van de Hasselaren, en ook de verdere ontwikkeling van de stad.

Het Borrelmanneke

Uiteraard is er ook een standbeeld over de jeneverindustrie: het Borrelmanneke. Deze bronzen beeldfontein symboliseert de rijke jenevertraditie van de stad. Het borrelmanneke zit op een os en dat is niet verwonderlijk: de pulp van het graan waarvan de jenever gestookt werd, was jarenlang het voedsel dat aan ossen en varkens gegeven werd. Die produceerden zo dan weer mest waarmee de graanvelden bemest konden worden, en zo was de cirkel rond.

Hendrik van Veldeke

Het laatste belangrijke standbeeld is dat van Hendrik van Veldeke. Jaar in jaar uit zit de grote dichter op een koude steen in een parkje op het pleintje met de mooie Hasseltse naam Reddelberg. Hendrik Van Veldeke, ook wel de “vader der Dietsche dichters altegader”, werd rond 1140 geboren in Veldeke, een gehucht van de Hasseltse deelgemeente Spalbeek. Zijn belangrijkste werk is de Sint-Servaaslegende, geschreven in versvorm in de taal van het volk, het Diets. Een ander gekend werk van zijn hand is de ridderroman “Eneïde”, geschreven in het Nederduits.

 1. Sint-Quintinuskathedraal

De Sint-Quintinuskathedraal kreeg haar huidige uitzicht in de 15de en 16de eeuw, maar de oorsprong ligt al ergens in het midden van de 13de eeuw. Onder de kunstwerken dienen zeker vermeld: het koorgestoelte uit 1549, een koorlezenaar uit 1536, heiligenbeelden vanaf de 15de eeuw, tal van kunstwerken vanaf de 16de eeuw.

De belangrijkste kerkschat is de oudste torenmonstrans ter wereld (uit 1286), maar die wordt tentoongesteld in Het Stadsmus. De kathedraal is dagelijks open van 9:30 tot 17:30

 1. Refugiehuis van Herkenrode

Het refugiehuis van Herkenrode in het centrum van Hasselt was het ‘Stadspaleis’ en veilig onderkomen van de zusters van de abdij van Herkenrode. Dit was het eerste stenen gebouw van Hasselt en werd opgetrokken halfweg de 16de eeuw. Er was ook een tiendenschuur waar ze de 'belastingen' bewaarden.

Landbouwers moesten 1/10 de van hun opbrengst als belasting betalen en dat werd dan hier ondergebracht. Na de Franse Revolutie werd het gebouw gebruikt als kazerne en daarom staat er nu een beeldje van een soldaat bij het gebouw. Het refugiehuis kreeg nog verschillende functies. Nu zijn er onder andere twee rechtbanken in ondergebracht.

TIP: Hasselt bezoeken? Download onze gratis stadswandeling in Hasselt en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

 1. Virga Jessebasiliek

De Virga Jessebasiliek dateert uit 1729; ze wordt vooral bezocht omwille van het miraculeuze beeld van de Virga Jesse uit 1345, een zeer mooi gepolychromeerd beeld. De huidige basiliek is de derde kerk op dezelfde plaats. De eerste kapel stortte in 1727 gedeeltelijk in. De kerk die toen werd gebouwd, werd op 3-4 november 1944 grotendeels door een vliegende bom verwoest. De wederopbouw duurde 6 jaar.

De Virga Jesse bekleedt een heel aparte plaats in de volksdevotie in Hasselt. Sinds 1682 worden om de 7 jaar grote feesten georganiseerd. De straten worden dan rijkelijk versierd en er vinden talrijke folklore en artistieke evenemten plaats.

 1. Japanse Tuin Hasselt

Een rustige groene zone in het centrum van Hasselt? Dan is de Japanse tuin precies wat je zoekt. De tuin ligt misschien wel langs de ringweg, maar daar heb je weinig last van. Met zijn 25.000 m² is het de grootste Japanse tuin van Europa en is al meer dan 25 jaar oud (1992).

Laat alle gedachten even achter je

De Japanse tuin van Hasselt zit vol symboliek. Zo ligt pad naar het woonhuis er bijvoorbeeld niet comfortabel bij, dat heeft een bedoeling want zo moet je je concentreren op je voeten en verdwijnen alle andere gedachten even. Het meest heilige deel van de tuin is de grote waterval. Het pad maakt daar dikwijls een hoek van 90 graden. Ook dat heeft een bedoeling, volgens het Japanse geloof kunnen slechte goden hun voeten niet kunnen opheffen en geen hoeken van 90 graden nemen. Zo kunnen de slechte goden dus niet bij dit heilige deel komen.

Het theehuis en ceremoniehuis

In de tuin staat een theehuis en een ceremoniehuis. Beiden zijn opgebouwd uit originele materialen met aandacht voor gewoontes en symbolen. De vredesbel werd geplaatst in 2016 naar aanleiding van 150 jaar vriendschap tussen België en Japan. Het ceremoniehuis kan je bezoeken.

 1. Villa Imagination / Villa Verbeelding

Villa Imagination / Villa Verbeelding is de nieuwe naam van het Literair museum in Hasselt. Het is dé plek bij uitstek waar je terecht kan voor tentoonstellingen, activiteiten en informatie rond literatuur en illustratie. Er is ook een heel breed aanbod rond kinder- en jeugdliteratuur, een bezoek is dus ideaal voor het hele gezin. Villa Verbeelding dompelt je onder in de boekenwereld en fantasie die ons als mens verrijken.

 • Villa Verbeelding is open van woensdag tot zaterdag (en de eerste zondag van de maand) van 14 tot 17u.
 • Meer info op villaverbeelding.be
 1. Museum Heilig Paterke

Jean-Louis Paquay, beter bekend als Pater Valentinus of het Heilig Paterke, werd in Tongeren geboren in 1828. Gedurende 50 jaar was hij pater bij de franciscanen, tot hij stierf in 1905. Hij werd al tijdens zijn leven het Heilig Paterke genoemd, omwille van profetische gave en verbazingwekkende kennis van de gewetenstoestand van de biechtelingen.

Onmiddellijk na zijn dood werd het proces van de heiligverklaring ingezet en bijna 100 jaar na zijn dood werd het Heilig Paterke in 2003 zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. Luister in het museum en de grafkapel naar het levensverhaal van deze bijzondere pater. Bekijk hier zijn persoonlijke spullen en kledingstukken.

 • Het museum is open an maandag tot vrijdag van 9 tot 11:30u. en van 13.30u. tot 16u.
 • Elke zaterdag en 1e zondag van de maand is het open van 10u. tot 11.30u.
 • In de namiddag is het gesloten.
 • Meer info op de website
 1. Kunstzaal Onder de Toren

Het grote bruine bakstenen gebouw “Kunstzaal Onder de Toren”, bekend uit de beginjaren van de kleinkunst.

Wat er tussen 1950 en 1970 in “Zaal onder de Toren” gebeurde lag eigenlijk in het verlengde van wat Van Veldeke deed, die trouwens ook minstreel was. In die periode waren hier herhaaldelijk optredens en opnames (voor Radio Limburg) van Miel Cools, Jos Ghysen en Louis Verbeeck. Ook Jacques Brel maakte hier zijn eerste opnames.

 1. Tuin Dina Deferme

Een speciaal stukje groen opzoeken in Hasselt? In de tuin van Dina Deferme word je verwelkomd in 4 hectare onvervalste tuinpassie. Proef de unieke sfeer in de verschillende tuinkamers en geniet van de prachtige bloemen. Om de 3 weken veranderen de grote collectie rozen en de vaste planten van kleur.

 • De tuin is in de zomermaanden elke zondag open van 13 tot 18u.
 • Je moet een kleine inkomprijs betalen, maar die gaat integraal naar de Belgische Brandwonden Stichting.
 1. Street art in Hasselt

Hasselt vormt intussen het decor voor meer dan 80 unieke graffiti en street art kunstwerken. Deze grote openlucht tentoonstelling is permanent geopend en groeit het hele jaar door, en de locaties worden handig gebundeld in de Street Art Cities app. Een uitgebreide lokale en enorm gedreven werking zorgt via een uitgebreid netwerk voor continue initiatieven om kunstenaars een nieuwe muur aan te bieden.

Daarom verschijnen er het hele jaar door grote, gigantische of gewoon heel kleine nieuwe werken in het straatbeeld. Een streetartwandeling door Hasselt zal je dan ook elke keer opnieuw verrassen.

 1. Abdij van Herkenrode

In de 12de eeuw werd in Kuringen, aan de rand van Hasselt, de eerste steen gelegd van wat ooit een prestigieuze en invloedrijke vrouwenabdij zou worden. De abdijsite Herkenrode was geboren. Adellijke dames, zusters van de cisterciënzerorde, zwaaiden in Herkenrode meer dan 600 jaar de plak tot aan de Franse Revolutie. Die tijd kan je nu herbeleven in een boeiend belevingscentrum met sappige verhalen.

Herita, de erfgoedorganisatie, kreeg de abdijsite in erfpacht en zorgde voor een mooie restauratie. De gerestaureerde ruimtes kregen zo een nieuwe invulling. Zo kan je in het koetshuis en de bijhorende stallingen een belevingscentrum bezoeken. Met de audiogids leer je op een leuke en interactieve manier de geschiedenis van de abdijsite kennen. Elke abdis doet haar verhaal voor de periode dat zij het voor het zeggen had. En soms is dat wel een alles behalve sober leven. Sappige verhalen over hun drang naar macht en rijkdom zijn niet uit de lucht gegrepen. Zowel jong als oud zullen geboeid zijn door dit belevingscentrum.

Bezoek zeker ook de Kruiden- en Inspiratietuin. De kruiden en andere planten zijn ondergebracht in meer dan 10 verschillende tuinkamers. Het is een oase van rust. Je wandelt er vrij tussen tuinen die je wellicht ook zullen inspireren. Opvallend is de creatieve manier waarop water gebruikt is. En als je van dit alles dorst gekregen hebt dan kan je zeker terecht in het bezoekersonthaal voor een smaakvol lokaal biertje met de namen Vesper, Cister en Noctis.

 • Het belevingscentrum en de kruidentuin is open van dinsdag tot en met zondag telkens van 10u tot 17u.
 • In juli en augustus is het ook op maandag open.
 • Meer info op de website
 1. Bokrijk

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert. Al in 1958 werd dit Openluchtmuseum officieel geopend. Op een oppervlakte van meer dan 60 ha vormen zo'n 140 gebouwen de basis van een erfgoedcollectie aangevuld met talrijke gebruiksvoorwerpen. Je krijgt er een goed idee van hoe onze voorouders leverden.

Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Bezoek het Arboretum en verken het vijvergebied De Wijers al ‘Fietsend door het Water’. Kinderen leven zich uit in de grote, gratis openluchtspeeltuin. De meeste animaties in Bokrijk zal je zien tijdens de weekends en schoolvakanties.
Meer informatie op www.bokrijk.be. Wil je graag een bezoek brengen aan Bokrijk? Koop je tickets online via deze link.

 1. Plopsa Indoor Hasselt

Slecht weer tijdens je bezoek aan Hasselt? Of gewoon op zoek naar een plek waar kinderen zich kunnen uitleven? Dan is het pretpark van Plopsa Indoor in Hasselt net wat je zoekt. Het indoorgedeelte van het park is wel 8000 m² groot, het buitengedeelte nog eens 3000 m², genoeg ruimte dus voor heel wat plezier.

Er zijn verschillende leuke attracties, speeltuinen en je kan meermaals per dag je favoriete Studio 100 figuren zoals Wickie, Maya de Bij en Bumba ontmoeten!

Onze tip: Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en geniet je vaak van kortingen.

 1. Waar overnachten in Hasselt?

Holiday Inn Express Hasselt

Holiday Inn Express Hasselt ligt net langs de kleine ring op 10 minuten wandelen van het station. Gasten kunnen er overnachten in een gezellige, moderne kamer met badkamer. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om te vergaderen met 25 personen in een ruime vergaderzaal. Hier kost een kamer met ontbijt €104/nacht. Meer info en boeken.

BareFood GIULIA

BareFood GIULIA is een boetiekhotel in een gerenoveerd herenhuis, gelegen in het centrum van Hasselt. Je kunt er overnachten in een van zeven unieke luxekamers vol kunst en design, na een dagje stappen in het levendige Hasselt. Gasten kunnen overnachten vanaf €135/nacht. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: ontdek de Japanse Tuin in Hasselt

Benieuwd naar hoe de Japanse Tuin in Hasselt eruit ziet? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk zelf Hasselt moeten bezoeken!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Hasselt

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Hasselt? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Hasselt uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Hasselt hier.

Hasselt stadswandeling

Gratis reisgids Hasselt downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 januari 2024 - Ingrid Delbecque

Stadswandeling was top, alle belangrijke bezienswaardigheden stonden erin verwerkt.....bedankt voor dit wandelplezier

- 1 maart 2023 - Christian Verkouter

Alweer een topgids.

- 2 juli 2022 - Christa

We hebben een wandeling gedaan aan de hand van de wandelgids. Ons gezelschap was aangenaam verrast van de leuke stad Hasselt. We hebben Street art erin geweven. Leuk uitje geweest!

- 29 juni 2022 - Doris Basten

Hasselt is heel mooi , leuke bezienswaardigheden, spijtig genoeg veel vuilheid , zoals lege blikken , op de grond. Mvgr.

- 16 april 2022 - Ariane Vanheerswynghels

De Japanse tuin in bloei, supermooi. Aangename stad, ideaal gelegen om vandaar uit Maastricht, Genk, Sint-Truiden.... te bezoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?