Rondvaart of boottocht in Brugge 2024? Info & tips + wat is er te zien?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Rondvaart of boottocht in Brugge 2024? Info & tips + wat is er te zien?

5 januari 2024 in Brugge13 reacties

Brugge wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd door de vele ‘reien’ die door het centrum van de stad voeren en de boogbruggen die deze kanalen overbruggen. Een van de beste manieren om de stad te leren kennen is dan ook vanaf het water met een rondvaart door het centrum. Hierbij kom je langs een groot aantal bezienswaardigheden van de stad en zie je de mooiste plekjes van Brugge vanuit een ander perspectief.

Tickets & tours voor je bezoek aan Brugge

TIP: Boek je tickets voor het Historium online, zo kan je sneller binnen zonder wachtrij

Nog meer zien in Brugge met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de verschillende daguitstappen en tours in Brugge bij GetYourGuide.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Waar kan je opstappen?

Over de reien van Brugge varen 5 rederijen die elk hun eigen opstappunt hebben.

 • De Boats of Bruges zijn te vinden op het Huidenvettersplein. Dit is de oudste rederij van Brugge en vaart al sinds april 1965 over de reien.
 • Rederij Coudenys ligt om de hoek aan de Rozenhoedkaai, 1 van de populairste plekjes in Brugge. Daardoor is dit 1 van de meest voor de hand liggende rederijen.
 • Schuin daar tegenover ligt Rondvaarten de Meulemeester aan de Wollestraat.
 • De rederij Gruuthuse ligt aan de andere kant van de Dijver op de Nieuwstraat.
 • De rederij Stael ligt vervolgens weer wat verder aan de Katelijnestraat.
 1. Tickets & praktische info over de rondvaarten

Elke rederij heeft 4 boten, en er zijn dus altijd maximaal 20 boten tegelijk op het water. Elke boottocht vaart dezelfde route in dezelfde tijd en ook de prijzen zijn hetzelfde. Dit is zo omdat de stad regels heeft opgesteld voor de rondvaarten en concessies uitdeelt aan de 5 rederijen.

Tickets

 • De rondvaart duurt altijd zo’n 30 minuten en kost €10 voor volwassenen en €6 voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 • Kinderen onder de 4 mogen gratis mee op de boot
 • Tickets zijn ter plekke bij de opstapplaatsen te koop.

Openingstijden

 • De boten varen dagelijks vanaf maart tot half november.
 • De eerste boot vertrekt om 10:00 en de laatste van de dag vaart om 17:30 af.
 • In de periode van half november tot en met maart wordt ook geprobeerd zoveel mogelijk af te varen maar de vaartijden zijn in deze periode onregelmatiger in verband met de weersomstandigheden. In ieder geval varen de boten elk weekend en op feestdagen.
Op de boten wordt tijdens de tocht commentaar geleverd over de panden waar langs gevaren wordt en de geschiedenis van Brugge. In principe worden de verhalen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels verteld. De boten zijn niet overdekt, maar bij regen worden er paraplu’s uitgedeeld.
 1. Bezienswaardigheden tijdens de boottocht

Doordat de verschillende rederijen allemaal dezelfde route varen kom je altijd langs dezelfde prachtige bezienswaardigheden in Brugge. Daarnaast kan je vanaf de boot een aantal trekpleisters die verder van de kade te vinden zijn zien liggen. Lees verder om te weten te komen welke bezienswaardigheden je kan zien vanop het water!

 1. Minnewaterpark

Het Minnewaterpark ligt in het zuiden van het centrum van Brugge en is ook het meest zuidelijke punt dat je bezoekt bij de rondvaarten. Vroeger was dit gebied de binnenhaven van de stad. Tegenwoordig is het park echter 1 van de meest romantische plekken van de stad en is het overgroeid met bomen. In de boot kom je tot aan het Sashuis, het huis van de sluiswachter, welke de grens is tussen de reien en het Minnewater.

 1. Begijnhof Ten Wijngaerde

Ten noordwesten van het Minnewaterpark ligt het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde.

 • Dit begijnhof werd in de 13de eeuw gesticht rondom een kloostertuin als plaats voor geëmancipeerde vrouwen die hun leven aan God wilden wijden.
 • Tegenwoordig wonen er nog steeds zusters van de Orde van Sint Benedictus en alleenstaande vrouwen.
 • Vanaf het water zijn de typische witgeschilderde gevels van de huisjes niet goed te zien maar je kan wel de achterkant van een aantal woningen en de achtergevel van de kerk zien.
 1. Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal ligt direct aan de reien en je vaart hier dan ook direct langs. Het oude ziekenhuis is al ruim 800 jaar oud en is hiermee 1 van de oudste bewaarde hospitaalgebouwen in Europa. Eeuwenlang werden hier de armen, pelgrims, reizigers en zieken verzorgd, maar tegenwoordig zijn de middeleeuwse ziekenzalen een museum.

Binnen kan je nog zien hoe de zalen er jaren geleden uit hebben gezien en krijg je een kijkje in het verleden van het ziekenhuis. Ook vind je er een collectie archiefstukken, medische instrumenten en kunstwerken.

Onze tip: Wil jij graag Bruggen ontdekken op eigen tempo, en plekjes ontdekken die toeristen niet zien? Download onze reisgids Brugge en ontdek deze prachtige stad.

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk

In de bocht na het Sint-Janshospitaal ligt de Onze-Lieve-Vrouwe kerk van Brugge. Deze kerk heeft een monumentale bakstenen toren die bijna overal in de stad terug te zien is. Met een hoogte van 115,5 m is dit ook de op 1 na hoogste bakstenen kerktoren ter wereld. Bij de Bonifaciusbrug is de kerk vanaf het water goed te zien en kan je het prachtige gebouw van dichtbij zien. Bezoek na een rondvaart ook zeker de kerk zelf.

Je vindt er ook een grote kunstcollectie waarbij je onder andere de Madonna met kind van Michelangelo kan bewonderen.
 1. Groeningemuseum

Na de Bonifaciusbrug vaar je langs het Arentshof. Hier zijn enkele standbeelden te zien, evenals een romantisch prieeltje. Achter het hof is het pand van het Groeningemuseum te zien.

 • Dit is het stedelijk museum voor de schone kunsten en biedt dan ook een uitgebreide collectie van Belgische schilderkunst vanaf de late middeleeuwen.
 • Zo zijn er werken van de wereldberoemde Vlaamse primitieven te zien, zoals Jan van Eyck, Jheronimus Bosch en Hugo van der Goes.
 • Daarnaast zijn er ook neoclassicistische werken uit de 18de en de 19de eeuw te zien, evenals werken van het Vlaams expressionisme en meer moderne naoorlogse kunst.
 1. Rozenhoedkaai

De Rozenhoedkaai is het meest gefotografeerde plekje van de stad en is voor veel toeristen dé plek die ze gezien moeten hebben in Brugge. De Rozenhoedkaai biedt dan ook een prachtig beeld van de reien met daaromheen verschillende mooie historische panden met het Belfort van Brugge op de achtergrond. Vanaf de kade heb je dan ook een mooi beeld, maar vanaf het water is het plaatje natuurlijk nog net wat mooier.

VERBLIJFTIP: Hotel Dukes’ Palace is een uniek vijfsterrenhotel in Brugge. Met haar ruime kamers, van elegante suites tot ruime familiekamers, biedt het hotel een groot aanbod van comfort. Even relaxen na een het bezoeken van de stad? Trek dan even terug in het spacentrum van het hotel. Meer info en boeken.

 1. Ambachtshuis Huidenvetters

Een van de gebouwen die vanaf de Rozenhoedkaai te zien is, is het ambachtshuis van de huidenvetters. Het gildehuis van rode baksteen ligt aan de oostoever en is te herkennen aan het torentje dat tegen de muur van een nieuwer wit gebouw aan staat. Het gebouw was in de late Middeleeuwen het gildehuis van de leerlooiers die op het plein erachter hun werk deden, en ondanks dat het werk in de 15de eeuw stopte omwille van de geurhinder is het pand nog steeds te zien.

 1. Belfort

Het Belfort, of de Halletoren, is het symbool van de stad Brugge. De toren ligt op de Grote Markt maar steekt met een hoogte van 83 m ver boven de omringende gebouwen uit, en is daardoor ook goed vanaf het water te zien.

 • De toren werd in de 13de eeuw gebouwd naast de hallen waar wol en textiel verhandeld werden.
 • Het hele complex, inclusief het grootste deel van de toren, brandden later af, waarna er op het overgebleven stuk een nieuwe toren werd gebouwd, waar nu ook een groot beiaard met 47 klokken te vinden is.
 • De toren staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt bovenaan ook een prachtig uitzicht over de stad.

Brugge te voet verkennen? Ga mee met een begeleide wandeltocht van GetYourGuide vanaf €2.

 1. Stadhuis van Brugge

Het stadhuis van Brugge is gelegen aan de Burg, en de weelderige witte façade van het pand is dan ook niet vanaf het water te zien. Wel kan je de achterste delen van het gebouw bekijken, die in de 17de eeuw gemaakt zijn met rode baksteen en aan de kade gelegen zijn, waarnaast je de torens aan de voorkant van het gebouw boven de daken van de achterste delen uit kan zien steken.

 1. Oud Gerechtshof

De Brugse Vrije, het oude Gerechtshof van de stad is gelegen naast het stadhuis. Ook dit pand ligt aan de Burg, maar de achtergevel kan vanaf het water gezien worden. De Brugse Vrije was een landhuis dat aan het begin van de 18de eeuw gebouwd werd. Tussen 1795 en 1984 deed het gebouw dienst als gerechtshof, waarna het voor een tijdje het stadsarchief huisde.

Wil je graag Brugge ontdekken op je eigen tempo? Download onze gratis stadswandeling Brugge.

 1. Vismarkt

In eerste instantie werd er op de Markt van Brugge ook vis verkocht, maar na klachten over de geur werden de visverkopers naar een andere plek verbannen aan de Groenerei. Sindsdien worden hier nog bijna dagelijks dagverse vis, schaal- en schelpdieren verkocht. De zuilengalerij van de vismarkt werd in 1821 gebouwd op het plein en is vanaf het water goed te zien.

 1. Godshuizen

Overal door de stad Brugge kom je de kleine witgeverfde godshuisjes tegen. In totaal zijn er zo’n 46 van deze woningen nog terug te vinden in de stad, waarvan er 43 bewoond zijn. De huisjes werden in de 14de eeuw opgericht door de rijke burgers van de stad om de bejaarden en weduwen zonder bestaansmiddelen te kunnen huisvesten. De huizen zijn op verschillende plekken in de stad terug te vinden, en ook vanaf het water kan je her en der een aantal van deze woningen aanschouwen.

 1. Poortersloge

De Poortersloge ligt op de hoek van het Jan van Eyckplein en ligt hier niet direct aan het water. Vanaf het water zie je het pand dan ook liggen aan de andere kant van het plein. In dit deel van Brugge vond in de late Middeleeuwen veel internationale handel plaats, en aan het einde van de 14de eeuw werd de Poortersloge dan ook gebouwd als ontmoetingsplaats van de commerciële elite. Later deed het gebouw een tijdje dienst als de stedelijke kunstacademie, maar tegenwoordig is het Rijksarchief in het monument te vinden.

 1. Filmpje: mooie beelden van Brugge

Zin gekregen in een bezoek aan Brugge? Deze mooie beelden tonen alvast enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Brugge. Om alles zelf te zien, zal je natuurlijk naar Brugge moeten afreizen!

 1. Waar overnachten in Brugge?

Op zoek naar een leuk verblijf tijdens jouw bezoek aan Brugge? In het centrum van Brugge en aan de rand van de stad zijn er heel wat hotels te vinden. Of bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Brugge online.

Enkele van onze favoriete hotels, appartementen en B&B's geselecteerd:

 • Hotel Dukes’ Palace is een uniek vijfsterrenhotel in Brugge. Met haar 110 kamers, van elegante suites tot ruime familiekamers, biedt het hotel een groot aanbod van comfort. Even relaxen na een het bezoeken van de stad? Trek dan even terug in het spacentrum van het hotel. Meer info en prijzen
 • Kom je met de trein naar Brugge en zoek je nog een verblijf met goede prijs/kwaliteit? ? In het Ibis budget hotel aan het treinstation kan je gewoon je bagage afzetten en de stad in trekken. Het hotel is ideaal voor budgetreizigers die vaak het openbaar vervoer nemen. Meer info en prijzen
 • Hotel La Clé in Brugge, in dit boetiekhotel kan je tegen zeer scherpe prijs overnachten in het historische centrum van Brugge. Wie houdt van een modern interieur in een historisch kader, met gastvrije eigenaars is hier aan het juist adres. Slapen kan al vanaf €89/nacht. Meer info en boeken
 • Liever overnachten op een camping? Camping Klein Strand is gelegen op 20 minuten rijden van het centrum van Brugge en is ook een uitstekende uitvalbasis om een mooie fietstocht of wandeling te maken in de omgeving. Meer info en prijzen
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brugge?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Brugge? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze stadsgids Brugge met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Download alvast je gratis preview stadsgids Brugge.

Brugge

Gratis reisgids Brugge downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 maart 2024 - Nollet Rik

Goed overzicht van al de mogelijkheden om Brugge te ontdekken. Bedankt voor de voorstellen en de tips

- 12 oktober 2023 - Wl Hofman

Goede gids, graag meer informatie over de musea, verder prima, kort en bon dig. Goed te doen voor een dagtrip en om nog een keer terug te komen.

- 7 juni 2023 - matty paquay

Heb erg genoten van jullie gids, was een topdagje in Brugge.

- 10 oktober 2022 - Erik van der Hagen

De reisgids Brugge die ik via Reisroutes heb gedownload had een leuke stadswandeling met verschillende highlights van Brugge. Hierbij was er per highlight informatie gegeven, en meestal ook wat historische toelichting. Goed bewandelbare route, en zeker een aanrader!

- 11 augustus 2022 - Desseyn Luc

Een mooie dag met onze kleinkinderen en komen zeker nog terug om nog andere zaken te bezoeken. TOP.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?