25 x bezienswaardigheden in de Westhoek: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x bezienswaardigheden in de Westhoek: wat zeker zien & doen?

27 januari 2024 in Westhoek22 reacties

Wat te doen in de Westhoek? De leukste highlights

De Westhoek is een heel aparte regio, het oorlogsverleden is hier overal te merken. We zetten hier de belangrijkste oorlogsbezienswaardigheden op een rijtje. Toch heeft de Westhoek ook heel wat andere bezienswaardigheden naast de kerkhoven van de Eerste Wereldoorlog.

Bovendien kan je hier ook genieten van mooie natuur onderweg; open vlakten, vruchtbare akkers en hier en daar een heuvel. We nemen je mee naar enkele van onze favoriete plekjes in de Westhoek die je misschien nog niet kende!

Inhoud artikel

  1. Grote markt – Diksmuide

Op de Grote Markt van Diksmuide bieden kooplui al sinds de 13de eeuw hun koopwaar aan op de wekelijkse maandagmarkt. Nu is er ook de boerenmarkt op zaterdagmiddag. Er is heel wat te zien op de markt, zoals de Sint-Nikolaaskerk, het stadhuis en belfort en het standbeeld ‘het Manneke uit de Mane’.

Sint-Nicolaaskerk

  • De kerk werd volledig heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, op basis van de plannen van de oorspronkelijke kerk (14de eeuw).
  • De huidige toren dateert uit de 18de eeuw.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk weer getroffen, weliswaar in mindere mate.

Stadhuis

Het stadhuis, in neogotische stijl, werd gebouwd in 1923 en in 2014-2015 prachtig gerestaureerd. De oorspronkelijke architectuur werd in ere hersteld en aangevuld met de functies die een hedendaagse dienstverlening vereisen. De belforttoren op de binnenplaats is het symbool van de stedelijke vrijheid.

In de Verhalenkelder van het stadhuis kun je de ‘verhalenschat van Diksmuide en de Westhoek’ ontdekken. Je vindt er een unieke collectie van schilderijen, tekeningen, kunstzinnige voorwerpen, beelden, gebruiksvoorwerpen die je meer vertellen over de leefwereld van de Diksmuidelingen en de Westhoekers.

Standbeeld ‘Het Manneke uit de Mane’

Het standbeeld 'Het Manneke uit de Mane' is het symbool voor de Vlaamse humor dat bewaakt wordt door de 'Orde van het Manneke', terwijl het beeld van Generaal-Baron Jacques ons herinnert aan de Slag om Diksmuide in 1914.

Ga je graag wandelen in en rond Diksmuide? Download onze stiltewandeling - erfgoedwandeling Diksmuide.
  1. Ijzertoren - Diksmuide

Op wandelafstand van de Grote Markt in Diksmuide vind je de vredessite ‘Aan de IJzer’ met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren. De huidige 83 m hoge IJzertoren is een ontwerp van Robert Van Averbeke. Het bouwwerk werd voltooid in 1965. De IJzertoren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een symbool van de Vlaamse ontvoogding en van vrede.

Momenteel is de hoge toren niet alleen interessant voor het panorama over de IJzervlakte. De 22 verdiepingen tellende toren is sedert maart 2014 een vredesmuseum geworden: ‘Het Museum aan de IJzer’.

  • Op het gelijkvloers kijk je eerst naar een film, de toegang ligt achter de lift. Neem daarna de lift naar de 22ste verdieping. Van daaruit zijn het nog een paar trappen om op het platform te komen. Daar krijg je een prachtig uitzicht en kan je inderdaad de zee zien.
  • Op elk verdiep van het museum is er een periode en een thema uit de Eerste Wereldoorlog geïllustreerd. Het aanbod is zeer gevarieerd en het zal absoluut niet vervelen, maar het zijn natuurlijk wel veel verdiepingen te gaan.
  • Het museum is open van 1 april tot 30 september: 9 tot 18 uur (tickets tot 17 uur)
  • Van 1 oktober tot 31 maart: 9 tot 17 uur (tickets tot 16 uur)
  • Weekend en feestdagen vanaf 10 uur.
  • Meer informatie: www.museumaandeijzer.be
Diksmuide en de Ijzervallei verkennen met de fiets? Download onze fietsroute in en rond Diksmuide (34 km).
  1. Dodengang – Diksmuide

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan 100 originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang. Het is een zeer indrukwekkende ervaring waarbij je stilstaat bij hoe het moet zijn geweest om te vechten in zo’n loopgraaf.

  • Het bezoekerscentrum en de gereconstrueerde loopgraven zijn geopend alle dagen tot 18u00 (laatste toegang 17u.) van april tot half november.
  • Voorzie algauw anderhalf uur voor een bezoek.
  • Let op: betalen kan hier alleen met een bankkaart!
  1. Kinderboerderij ’t Land van Vlierbos Diksmuide

Op wandelafstand van het centrum van Diksmuide kan je naar Provinciedomein IJzerboomgaard hier zijn tal van wandel- en speelmogelijkheden.

Kinderboerderij ’t Land van Vlierbos. Het leven op de boerderij zoals het is. Met koetjes en kalfjes, de kip en het ei, schaapjes tellen en paarden roskammen... Er zijn ook geiten, varkens, konijnen, cavia’s en bijen, kortom een vrolijke beestenboel in het prachtige polderlandschap. Bezoek de stallen, loop langs de weides of rijd langs de IJzer met een fiets of go-cart.

Voor een drankje of hapje kan je terecht in Café de ijzerboomgaard. Je kan er de (h)eerlijke Vlierbosproducten proeven, een lichte maaltijd nemen of een lekker lokaal biertje, een glas wijn of een lokale frisdrank drinken. Open op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer details op de website.

  1. Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde is misschien wel een van de best bewaarde geheimpjes van de Westhoek. Het werd prachtig gerestaureerd eind 19de eeuw, en heeft nog altijd zijn origineel interieur.

Geschiedenis

  • De geschiedenis van dit romantisch waterkasteel gaat terug tot de 12de eeuw.
  • In 1875 werd het vervallen domein opgekocht door de exentrieke Arthur Merghelynck. Hij verbouwde het tot een 17de eeuwse adellijke woning. De man was echt verliefd op deze plek. Hij bleef er wonen tot zijn dood in 1908 en ligt nu begraven op het kerkhof tegenover het kasteel en met zicht op zijn prachtig domein.
  • Kasteel Beauvoorde is gebouwd op een talud in het midden van een groot kasteelpark van ruim twee hectaren. Via een brugje kan je achter het park ook een kijkje nemen in de boomgaard, waar jonge appel- en perenbomen staan. Neem zeker de tijd om er eens doorheen te wandelen. In het park zal je elementen herkennen van zowel de Engelse als de Franse tuinarchitectuur.
  • Kasteel Beauvoorde bezit een prachtige collectie kunstwerken en meubelen. Alles staat er nog bij zoals in 1908, alsof Merghelynck ieder moment kan thuis komen. Hier is de tijd echt blijven stil staan.

Praktische info

  • Als individuele bezoeker krijg je een audiogids mee.
  • Het kasteel is gesloten van 1 november tot 31 maart.
  • Het kasteel is buiten de vakantie open op woensdagnamiddag en in het weekend van 10 tot 17u.
  • Tijdens de vakantie kan je het kasteel bezoeken van woensdag tot zondag tussen 10 en 17u. In de zomervakantie is het zelfs elke dag open!
  • Meer info over kasteel en openingsuren: www.kasteelbeauvoorde.be.
Met onze fietsroute in de Westhoek verken je Beauvoorde tot Lo-Reninge. Download ze hier
  1. De Klankmakerij in Dranouter

Dranouter, dat staat synoniem voor het gelijknamige muziekfestival dat hier jaarlijks begin augustus plaatsvindt. Dé hoogmis voor folk, maar intussen ook voor veel andere muziek. Sinds 2021 vind je recht tegenover het festivalterrein De Klankmakerij, een amusante indoorattractie voor groot en klein, waar je op een speelse manier je kennis van (volks)muziek, instrumenten en artiesten test.

Amusante indoorattractie voor groot en klein

In teams van maximum 5 personen neem je het tegen elkaar op tijdens verschillende, uiteenlopende uitdagingen: Quizvragen beantwoorden, melodieën memoriseren, verbanden leggen tussen een lied en een voorwerp, een muziekinstrument bespelen en nog zoveel meer. De winnaar wacht op het einde een leuke verrassing.

  • De Klankmakerij belooft je alvast heel wat plezier en hilariteit op te leveren, zowel voor de kinderen als voor de volwassenen. En je schaaft er ook nog eens je muziekkennis wat bij.
  • Wist je bijvoorbeeld dat Laïs, de dames achter de monsterhit ’t Smidje, hier ontdekt werden tijdens het medewerkersfeest van Festival Dranouter? Ze veroverden meteen een plekje op het podium van het festival zelf. De rest is geschiedenis.
  • Reken in totaal op 1,5 tot 2 uur tijd om het volledige circuit uit te spelen.
  • We raden je aan om vooraf te reserveren. Er zijn vaste starttijden, telkens met een interval van twee uur, alle info op de website.

Honger of dorst? Dan kan je in hetzelfde gebouw als De Klankmakerij terecht bij Eetcafé ’t Folk voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

  1. Bezoekerscentrum Jules de Strooper

In 2011 opende deze bekende koekjesfabrikant een gloednieuw Bezoekerscentrum. Je verneemt er alles over de productie en ingrediënten van de koekjes van Jules Destrooper. Uiteraard krijg je ook de kans om te proeven van de heerlijke koekjes.

Het is een bedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot 1886 en dat krijgt hier aandacht met oude machines en andere herinneringen. Een film toont je kort en duidelijk de productie van zijn bekendste koekjes.

  • Het bezoekerscentrum is open van dinsdag tot zaterdag van 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30. Gesloten op zondag en maandag.
  • Een ticket kost €5, de proeverijen met een koffie zijn hierin inbegrepen.
  • Meer info: www.julesdestrooper.com/
  1. Sint-Sixtus abdij & Trappist Westvleteren

De Trappist van Westvleteren (6° - 8° - 12°) geniet van een grote bekendheid toen het werd uitgeroepen als beste bier van de wereld. Vooral de bruine met 12° (alcoholgehalte van wijn) is heerlijk door zijn zoete smaak. Mede door zijn zeldzaamheid kent de verkoop een groot succes. Normaal moet je telefoneren om een bak trappist te kunnen afhalen maar wil je gewoon een glas drinken en eventueel een paar flessen meenemen, dan kan dit in het Ontmoetingscentrum De Vrede, www.indevrede.be. Wil je toch een bak reserveren kijk dan even naar hun website: www.sintsixtus.be

De abdij zelf bezoeken is jammer genoeg niet mogelijk, die is voorbehouden voor de monniken. Je kan wel informatie krijgen over de abdij in Claustrum, een tentoonstellingsruimte in het Ontmoetingscentrum De Vrede. Je kan wel wandelen rond de abdij, met een bewegwijzerde wandelroute van 7 km die start bij het ontmoetingscentrum.

Opgepast: één fles trappist van 12° drinken is voldoende om positief te blazen bij een alcoholcontrole en de wegen die nog volgen op onze route zijn smal en bochtig!
  1. Wijndomein Entre-Deux-Monts

Gerenommeerde wijnregio in België

Aan het einde van de jaren ’90 van vorige eeuw groeide Heuvelland ook stilaan uit tot een gerenommeerde wijnregio in België. In 2005 begon wijndomein Entre-Deux-Monts, wat letterlijk ‘tussen twee bergen’ betekent, met de aanleg van de eerste wijngaarden op de glooiende flanken van de Rodeberg en de Zwarteberg. Intussen produceren ze gemiddeld zowat 110.000 flessen per jaar. Op de wedstrijd van Beste Belgische Wijn in 2022 pakte Entre-Deux-Monts bovendien goud met hun Wiscoutre Blanc de Blancs, één van hun mousserende wijnen.

Witte wijn, rode wijn en gin

Naast hun sprankelende schuimwijnen, verbouwt Entre-Deux-Monts ook nog een selectie witte wijnen en een beperkte hoeveelheid rode wijn. Bovendien beschikken ze sinds kort ook over hun eigen gin. Die wordt weliswaar door graanstokerij Filliers vervaardigd, maar de kruiden die daarvoor aangewend worden, zijn wel afkomstig uit de wijngaarden van Entre-Deux-Monts.

Zin om te proeven? Dat kan in het bezoekerscentrum, idyllisch genesteld in de vallei tussen de Rodeberg en de Zwarteberg in. Wedden dat je in de bijhorende winkel enkele flessen mee huiswaarts neemt?

ONZE TIP: Ga voor of na het wijnproeven wandelen over de Entre-Deux-Monts-Route en kom zo nóg meer te weten over de wondere wereld van de wijn. Of bekijk de wijngaarden eens vanuit vogelperspectief en maak een ritje op de Cordoba-kabelbaan.

  1. Wijngoed Monteberg

Ga ontdekken wat de Westhoek te bieden heeft op vlak van wijnbouw. Dat kan in het Heuvelland op het Wijngoed Monteberg op het grondgebied Dranouter.

In 1996 begon Jean-Pierre Six met Wijngoed Monteberg. Een terrein op de zuidflank van de Monteberg, 600 wijnstokken en een goeie dosis pit: die drie ingrediënten liggen aan de basis van een gedurfd experiment op Heuvellandse bodem. Jean-Pierre kreeg al gauw de smaak van de wijnbouw te pakken en legt zich verder toe op zijn passie. “Een project moet zoals een goede wijn rijpen”, aldus de wijnbouwer, en zo wordt het pionierswerk zijn levenswerk.

  • Er zijn verschillende groepsassortimenten waaruit je kan kiezen voor je bezoek: een kortbezoek, standaardbezoek en een luxebezoek. Zo kan je kiezen wat je interessant vindt en of je ook een bezoek wilt brengen aan de wijngaard of enkel aan de productieruimte.
  • Bij elk bezoek mag je uiteraard proeven van de huiswijn
  • Wijngoed Monteberg is open van maandag tot vrijdag tussen 14 en 17u. In het weekend tussen 10 en 12u en 14 en 17u. Meer info op de website

LEESTIP: Wil jij ook de Westhoek en Heuvelland verkennen? Download onze gratis reisgids Westhoek & Heuvelland, deze zit vol met tips, wandelingen en fietsroutes langs de mooiste plekjes in de streek.

  1. Commandobunker - Kemmel

De Commandobunker van Kemmel is niet een van de vele overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog in de streek. De bunker is een overblijfsel van een andere oorlog: de Koude Oorlog. In een rondleiding van een uur krijg je hier een uniek beeld van wat in de buik van de Kemmelberg is gebouwd. De bunker was bedoeld als commandopost voor een internationaal luchtverdedigingssysteem, maar daarvoor werd hij nooit gebruikt.

Bij de voltooiing van de bouw ervan, was de bunker technologisch al achterhaald. Zo is hij bijvoorbeeld niet bestand tegen een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens. Desondanks is de bunker zeker een bezoekje waard, je voelt als het ware nog de spanning rond de geheime missies, de onzichtbare vijand nog steeds als je er rondwandelt. Je mag zelfs tot in de Operations Rooms komen, destijds het kloppende hart van de bunker.

  • Als individuele bezoeker kan je op enkele data de bunker bezoeken met een gespecialiseerde gids die je graag nog meer leuke anekdotes vertelt over de bunker!
  • Inschrijven voor een bezoek kan via deze link.
  1. Sint-Maartenskathedraal – Ieper

De Sint-Maartenskathedraal werd na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, precies zoals de oorspronkelijke vroeggotische kerk. Binnen zijn diverse schilderijen en andere kunstwerken uit de periode van de 14de tot de 17de eeuw te bewonderen, naast recentere kunstwerken. In het Lapidarium naast de kathedraal kan je oude resten van de Sint-Maartensproodij bezichtigen. Aan de noordzijde van de kathedraal kan je restanten van het Kloosterpand zien.

  • De kathedraal kan vrij bezocht worden tussen 9u en 17u, echter niet tijdens de erediensten
  1. Lakenhallen - Ieper

De bouwwerken aan de oorspronkelijke Lakenhallen begonnen in 1260 en waren voltooid in 1304. Ze deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken aan de waterweg, de Ieperlee. De lakenhallen en het belfort waren in die periode bij de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen in Europa.

Eeuwenlang weerstond het gebouw met zijn 125 m lange voorgevel oorlogen en ontij, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bijna volledig vernietigd. Ook dit bijzondere gebouw werd opnieuw in oorspronkelijke stijl heropgebouwd, ook nu weer met het belfort in het midden ervan.
  1. Flanders Fields Museum - Ieper

Dit museum is gevestigd in de historische Lakenhalle van Ieper en werd geopend in 1998. Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum, vernoemd naar het bekende gedicht van John McCrae. Thema hier? De Eerste Wereldoorlog in Ieper en de rest van Vlaanderen. In 2012 kreeg het museum een volledige restyling. Het is nu de helft groter en de invalshoek is gewijzigd.

Het museum confronteert de bezoeker als het ware met de gevolgen van de ‘Grooten Oorlog’. Iedereen krijgt ook een poppy-armband, waarmee je 4 persoonlijke verhalen van soldaten kan ontdekken. Via verschillende multimediatoepassingen kan je ervaren hoe het leven aan het front eruit zag. Het is veruit het beste museum over de Eerste Wereldoorlog voor de gewone bezoeker!

  • Het museum is geopend van 1 april tot en met 15 november, elke dag open van 10 tot 18 uur.
  • Van 16 november tot en met 31 maart is het museum open van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17 uur
  • Voor een museumbezoek reken je hier best zo’n 1,5 à 2 uur, er is veel te zien.

TIP: Verken de stad met onze stadswandeling door Ieper. Kom alles te weten over WO I en nog veel meer.

  1. De Vesten – Ieper

De Vesten is een prachtig bewaard gebleven verdedigingsgordel rond Ieper. De oorsprong van de Vesten gaat terug tot de 14de eeuw, toen de stad voorzien werd van een nieuwe verdedigingsgordel met 10 poorten. Het huidige uitzicht wordt vooral bepaald door de Franse versterkingen gebouwd in opdracht van Vauban in de periode 1678-1684. Een gedeelte ervan werd weliswaar gesloopt tijdens de 19de eeuw, maar toch blijft het stadscentrum voor bijna driekwart omsingeld door een prachtige groene gordel, waar het heerlijk om wandelen is.

Enkele zaken die je tegenkomt tijdens een wandeling over de Vesten:

  • De Leeuwentoren. Deze toren dankt haar naam aan haar forse structuur (muren van 2,40 m dik), vergelijkbaar met de stevige lichaamsbouw van een leeuw. Vauban liet het bovenste deel van de toren weghalen om het onderste restant te gebruiken als geschutsplatform.
  • De ‘Majoordgracht’. De naam ‘Majoorgracht’ is eigenlijk een ongelukkige vertaling van het Franse woord voor ‘hoofdgracht’. De gracht werd aangelegd als onderdeel van de versterkingen in de tijd van Lodewijk XIV (tweede helft 17de eeuw). Net zoals voor de Leeuwentoren ligt er ook voor de Predikherentoren een min of meer driehoekig eiland in de Majoorgracht. Vauban liet de eilanden rond 1680 aanleggen als een voorafgaande verdedigingsstructuur, nog voor de toren.
  • De Bellepoort. Net als vandaag kon je in de 17de eeuw de stad verlaten via de Bellepoort. Bouwmeester Vauban liet de poort bouwen in 1683 en voorzag ze van een stevige bespijkerde deur, met daarvoor een ophaalbrug.
  1. Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery in Passendale is de grootste Britse begraafplaats op het vasteland. Ze werd opgericht in 1927 en bijna 12.000 soldaten kregen hier hun laatste rustplaats. Ze werden vanuit de omliggende velden naar hier gebracht tussen 1919 en 1921. Minder dan 4000 zijn bij naam bekend. Alle grafstenen in witte Portlandsteen zijn uniform, het is een erg indrukwekkend zicht.

Er is eveneens een herdenkingshoek gemaakt voor de vermiste soldaten waar niets van werd teruggevonden. Hun namen, niet minder dan 35.000, staan op de witte muren gegrift achterin de begraafplaats. Deze zijn niet allemaal hier vermist geraakt, maar wel na de Slag om Passendale in 1917 tot het einde van de oorlog. Nog eens 55.000 namen van vermiste Britse soldaten die sneuvelden tussen 1914 en 1917 vind je op de muren van de Menenpoort in Ieper.

  • De naam verwijst naar de Tyne, een riviertje in Noord-Engeland. ‘Cot’ is afgekort van ‘cottage’ (schuurtje). Er stond nabij Passendale een schuurtje ergens tussen enkele Duitse bunkers. Langs de Tyne stonden destijds ‘cottages’, typische huisjes, wat ook een verwijzing is voor de benaming.
  • Sinds 2007 is er een Bezoekerscentrum dat werd geopend door de Britse koningin Queen Elisabeth II.
  • Een luidspreker zal je om de minuut een naam afroepen van een militair die begraven is op Tyne Cot Cemetery. Die omroepster zegt er ook nog rang en leeftijd bij.
  • Centraal zie je herinneringen aan die soldaten. Hun brieven die ze schreven of ontvingen, de officiële brieven aan de nabestaanden met het slechte nieuws... Plotseling lijkt het allemaal niet meer zo ver weg.
  • In de hoek van het Bezoekerscentrum krijg je een overzicht van de gevechten die hier in Passendale plaatsvonden. Een groot raam geeft je een uitzicht over het slagveld en de frontlijn.
  • Het Bezoekerscentrum is dagelijks open van 1 februari tot 30 november van 10.00-18.00u
  • Nog meer begraafplaatsen en slagvelden in de Westhoek vind je in deze blog.
  1. Grote Markt - Poperinge

De grote markt van Poperinge is zeker de moeite om even rond te wandelen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden waar je even bij stil kan blijven staan.

Sint-Bertinuskerk

De Sint-Bertinuskerk dateert uit de 15de eeuw en moet je zeker bezocht hebben. Opvallend is het vele houtsnijwerk. Dit mooie interieur stamt voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw en werd tijdens de beide Wereldoorlogen gespaard. Daardoor kan je nu nog de prachtige preekstoel zien uit de 17de eeuw. Het doksaal met orgel is van 1630 en heeft beelden in zijn nissen staan van de twaalf apostelen en nog een paar andere heiligen.

Bij de kerk staat het standbeeld van Meester Ghybe, een middeleeuwse rare snuiter. Je zal missschien denken: zit hij nu niet verkeerd op die ezel? Dat is symbolisch bedoeld, verwijzend naar enerzijds het graafschap Vlaanderen (de ezel) en de toen drie grote lakensteden G(h)ent, Yper en Brugghe (Ghybe). Vlaanderen werd verkeerdelijk (averechts) bestuurd, vond men. Vandaar dat meester Ghybe verkeerd op de ezel zit. En die kei? Die stelt het koppige Poperinge voor. De inwoners van Poperinge worden nog steeds spottend ‘keikoppen’ genoemd.

Stadhuis

Het oude stadhuis van Poperinge was aan het begin van de 20ste eeuw erg bouwvallig geworden. Daarom besloot het stadsbestuur in 1906 om, op basis van de plannen van Coomans, de stadsarchitect van Ieper, op dezelfde locatie een nieuw neogotisch stadhuis en postgebouw te laten optrekken. In 1911 werd de Grote Sint-Joris of de Regencie afgebroken en kort daarna startten aannemers Dupont uit Brugge en Vande Kerckhove uit Ingelmunster met de bouw. Met het plaatsen van de vergulde draak op de toren werden de werken op 2 december 1912 afgerond. Nu is de toeristische dienst van Poperinge hier ook gevestigd!

Dodencellen

  • Aan de zijkant van het stadhuis vind je de ingang tot de Dodencellen.
  • In die twee cellen moesten de deserteurs uit het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog wachten op hun executie. Een informatiepaneel roepen de gruwels op van deze bloedige periode aan de hand van voorbeelden.
  • In de ene cel zie je nog krabbels die deze mensen in de muur krabden. In de andere cel zie je via beeldanimatie een wachtende soldaat, binnenkort zal ook hij vastgebonden worden aan de executiepaal op de binnenplaats.
  • Het is alle dagen open van 6 tot 22 uur. Als de toeristische dienst open is kan je ook via hun kantoor naar de Dodencellen.

TIP: Ga op verkenning in Poperinge met onze wandeling, tussen hop en monumenten, download ze hier.

  1. Nationaal Hopmuseum - Poperinge

Het Nationaal Hopmuseum is ondergebracht in de vroegere Stadsschaal waar hop gewogen, gekeurd en verkocht werd. Hop is een doorlevende plant die tot 25 jaar oud kan worden. Hoewel de hopteelt in België drastisch is verminderd, neemt de belangstelling voor de hopscheuten toe.

  • Het achterste deel waar de balie ligt is nieuw aangebouwd. Van daaruit verken je via een audiotour de drie verdiepingen.
  • Startend op het derde verdiep (lift) met de geschiedenis van de hop om dan af te zakken naar de lagere verdiepingen. Het is een multimediaal museum waar virtuele hoppersonages je begeleiden.
  • Bij het museum, op de binnenplaats, heb je de gelegenheid om een hopbier te drinken aan lage prijzen. Kies voor het Poperingse Keikoppenbier, dat is een amberkleurig hopbier met een alcoholpercentage van 6,1%. Het wordt gebrouwen in Poperinge en met de lokaal geteelde hop! Origineler kan dus niet.
  1. De Zonnegloed animal sanctuary

Wie begaan is met dierenwelzijn moet zeker een stop maken bij De Zonnegloed. Dit is niet zomaar een dierenpark maar een wild animal sanctuary. Hier worden zo'n 350 verwaarloosde dieren opgevangen, zowel inheemse als uitheemse soorten (bruine beer, wasbeer, wolf, poema, lynx, roofvogel, ezel, lama…).

Met je bezoek beleef je niet alleen een leuke, leerzame dag, maar je steunt ook de werking van De Zonnegloed vzw, namelijk het redden van verwaarloosde, wilde dieren. Voor kinderen zijn er ook doe-opdrachten voorzien met leuke dierenweetjes en er zijn tevens leuke speeltuinen. De Zonnegloed is beperkt open en dit van woensdag tot en met zondag en per halve dag te bezoeken. Het is verplicht om op voorhand je bezoek aan het dierenopvangcentrum via de website te reserveren.

  1. Cordoba-kabelbaan

Sinds 1957 al verbindt de Cordoba-kabelbaan de Vidaigneberg met de Baneberg. De tijd lijkt er sindsdien wel stil te staan. Buiten een vers likje verf van tijd tot tijd, is er nog niet veel veranderd. Tijdens de kwartier durende rit met deze antieke stoeltjeslift, de enige in Vlaanderen trouwens, zweef je onder meer over de glooiende wijngaarden van wijndomein Entre-Deux-Monts. Bij goed weer kan je in de verte zelfs een glimp van de Belgische kust opvangen.

Tickets voor de Cordoba-kabelbaan koop je gewoon ter plaatse, net voor het instappen. Meer info op de website

ONZE TIP: Ga nadien in de chalet van Cordoba een Picon drinken, een alcoholische drank die typisch is voor deze streek en doorgaans met bier of witte wijn gemixt wordt. Binnen in de chalet kan je je ook uitleven met enkele volksspelen.

  1. Kerk van Lo & 3 monseigneurs

Als je van het marktplein van Lo naar de kerk toestapt zullen de drie zittende figuren tegen de kerkgevel je opvallen. Deze beeldengroep 'de 3 Monseigneurs' stellen de drie bisschoppen voor die in Lo geboren werden. De Sint-Pieterskerk is gewoonweg prachtig en dat hebben we te danken aan een architect die alle 17de en18de eeuwse meubelen en kunstwerken in veiligheid bracht tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerk was bijna volledig vernield maar door foto's en plannen kon ze worden heropgebouwd en werden de kunstwerken er terug ondergebracht.

De kerk is enkel officieel open elke donderdag voormiddag en van 16/06 tot 16/09 telkens in de namiddag. Meer info op www.lauka.be.

  1. Memorial Museum Passchendaele 1917

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 is gehuisvest in het kasteel van de gemeente Zonnebeke. Er is een park bij van 10 hectaren dat later nog zal worden uitgebreid. Het complete dorp werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werd dus alles hier heropgebouwd. Het museum probeert je via beeld en materiaal duidelijk te maken hoe die Eerste Wereldoorlog verliep. Daarbij gaan ze uiteraard dieper in op die veldslag om Passendale.

  • Het museum is open van maandag tot en met zondag, telkens van 09.00u tot 18.00u. Laatste toegang om 16.30u.
  • Een museumbezoek duurt ongeveer anderhalf uur.
  • Het museum is jaarlijks gesloten van 16 december tot 1 februari.
  • Meer informatie op www.passchendaele.be.

TIP: Met onze autoroute in het teken van Wereldoorlog I komt je langs Tyne Cot Cemetry in Passendaele.

  1. Talbot House – Poperinge

Talbot House behoort misschien wel tot de oorlogsbezienswaardigheden in de Westhoek, maar het geeft toch een heel andere ervaring dan andere oorlogsmonumenten. In Talbot House kom je namelijk meer te weten over de leuke kant van het soldaat zijn in de Eerste Wereldoorlog.

In het Talbot House, genoemd naar een gesneuveld Brits officier, kwamen de Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog namelijk even op adem. Soldaat of officier, het maakte niet uit, iedereen was hier gelijk. Daarna moesten ze immers terug in de loopgraven zij aan zij gaan strijden. Het is ingericht als museum en B&B. De Engelsen zijn er perfect in geslaagd om de sfeer van toen op te roepen.

  • Met de tablet in de hand krijg je afbeeldingen te zien en spreekt je gids over hoe honderden soldaten per dag hier wat ontspanning kwamen zoeken. De beroemde piano is er nog steeds. In diezelfde ruimte kan je een Engelse thee krijgen. Deze ruimte was ook tijdens de Groote Oorlog alcoholvrij. Je verkenning eindigt boven op de derde verdieping waar de kapel van toen nog steeds integraal bewaard is gebleven (zeer steile trap).
  • De tuin is eveneens zo goed als mogelijk in zijn originele vorm gerestaureerd. Het grootste gebouw, nu een expositieruimte, was de vroegere wasplaats. Voor je binnengaat in de eerste zaal zie je nog een foto.
  • Talbot House is open van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17:30u. Een ticket kost €9, als je een combiticket koopt met bijvoorbeeld het Hopmuseum komt het nog voordeliger uit!
  1. Sint-Walburgakerk – Veurne

De bouw van de huidige Sint-Walburgakerk werd aangevat op het einde van de 13de eeuw. Eerder stond er op deze plek al een kerk, wellicht gebouwd in de 9de eeuw. De werkzaamheden aan de kerktoren begonnen wat later dan de rest van de kerk, in de 14de eeuw, maar zijn nooit voltooid omdat er geen geld meer voor was.

  • Het interieur is werkelijk prachtig, je ziet er een zeer mooi Vlaams renaissance koorgestoelte uit 1596 en diverse kunstwerken uit de periode van de 16de tot de 18de eeuw. De kerk voelt aan als een kathedraal door zijn hoogte, mooie glasramen en prachtig koor. Zeker bezoeken!
  • Aan de parkzijde naast de kerk zie je een laag en plat gebouw. Dit is het ‘kruitmagazijn’ maar heeft ook dienst gedaan als waterreservoir en schuilplaats tijdens Wereldoorlog I. Nu is het een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
  1. Provinciaal domein Kemmel

Even tot rust komen in de Westhoek? De provincie West-Vlaanderen had sinds 1995 reeds een deel van de Kemmelberg opgenomen in haar bezit met het doel om de toeristische waarde van de Kemmelberg in ere te houden en op te waarderen. Dit was de feitelijke opstart van het provinciaal domein Kemmel, nadien volgden er nog enkele uitbreidingen.

Nu is het provinciaal domein Kemmel al 140 hectare groot. Er bestaat een Kemmelbergwandelroute die onder meer op en rond de Monte- en Kemmelberg de mooiste panorama’s laat zien. Je start best bij het gemeentelijk domein de Warande, een park van 16 ha met daarin een kasteel. Lees ook onze blogpost met leuke bezienswaardigheden en activiteiten in het Heuvelland.

  1. Waar verblijven in de Westhoek?

Onze tip: Wil je graag de Westhoek verkennen? Boek een verblijf van enkele dagen in Hotel O in Ieper. Ideaal voor een mid-week of verlengd weekend. Het hotel is centraal gelegen en ideaal om de streek te ontdek, zowel te voet, met de auto als met de fiets. Info en prijzen hier.

Dit is een basic hotel met een uitstekend ontbijt.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in de Westhoek met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Westhoek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Westhoek & Heuvelland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Westhoek.

Westhoek & Heuvelland

Gratis reisgids Westhoek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 mei 2023 - Eddy

Altijd top reisgidsen. En super website

- 12 mei 2023 - HELGA DE BAETS

Ik vond de reisgids heel goed : de juiste informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en nuttige praktische informatie ook. Een aanrader!

- 24 april 2023 - Yvonne van der Mee

Gids was duidelijk en kon gemakkelijk dingen vinden SUPER GIDS

- 8 maart 2023 - WALTER

Zeer interessant om zulke reisroute info te ontvangen en als de zon er terug is ga ik die info zeker gebruiken

- 12 september 2022 - DEKLERCK GODELIEVE

Hebben WE doorgebracht in de Westhoek en hebben gebruik gemaakt van de gids. Een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?