Wat te doen bij slecht weer aan de Belgische kust? 23 tips & leuke indoor activiteiten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen bij slecht weer aan de Belgische kust? 23 tips & leuke indoor activiteiten

9 september 2020 in Belgische kust3 reacties

Je gaat op uitstap naar de kust voor wat zon. Je kan er dan ook heerlijk terecht voor een dagje zonnebaden of om gewoon gezellig op een terrasje aan zee wat te drinken. Aan de kust heb je nu eenmaal de meeste kans op extra zonne-uren, maar desondanks kan je tijdens je vakantie aan de Belgische kust ook wel een dagje slecht weer hebben. Gelukkig is er ook voor de donkere en natte dagen genoeg te doen aan de kust.

De Belgische kust is perfect om te fietsen, of tijdens je vakantie een wandeling te maken. Download onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Nog meer info over de Belgische kust in onze reisgids.

Inhoud artikel

 1. Knokke-Heist

1.1 For Freedom Museum

In het For Freedom Museum ga je terug naar de Zwinstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum vertelt het verhaal van de strijd tussen 6 oktober en 3 november 1944, en laat door middel van displays en objecten verschillende settingen tijdens de oorlog zien, zoals in een vliegtuig en in een duikboot.

 • Je vind het museum aan de Ramskapellestraat 91 in Ramskapelle. In de zomer is het museum dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00.
 • In de winter is het museum alleen op zaterdag en zondag op deze tijden geopend.
 • Een ticket kost €10 voor volwassenen en €6 voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. (bezoek de website van het museum)

1.2 Sincfala Museum van de Zwinstreek

Het Sincfala Museum van de Zwinstreek geeft je een kijkje in de geschiedenis van de Zwinstreek. Zo laat het museum zien hoe tot 1970 de streek vooral op landbouw leefde, waarna de streek over is gegaan op de visserij.

 • Het museum is te vinden aan de Pannenstraat 140 en is dagelijks geopend van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:30.
 • Een ticket voor volwassenen kost €3,50, studenten tot en met 26 jaar betalen €1 en kinderen onder de zes jaar mogen gratis naar binnen. (bezoek de website van het museum)

1.3 Beverly Screens

Beverly Screens is een gezellige bioscoop met persoonlijke bediening, die zelfs met een Golden Mickey Award bekroond is tot de beste bioscoop van België. Films worden getoond in vier verschillende zalen. Sterren als Matthew Mcconaughey en Collin Farrell zijn je al voorgegaan.

 1. Zeebrugge

Seafront

Seafront in Zeebrugge is een maritiem themapark in de oude vismijn van Zeebrugge. Ouders en kinderen kunnen hier samen de geschiedenis van de zeevaart en visserij induiken. Je krijgt hier een kijkje achter de schermen in de haven en kan het lichtschip West-Hinder bezoeken.

 • Seafront is gelegen aan de Vismijnstraat 7 en is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00.
 • Een ticket kost €13,50 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen tot 12 jaar. (bezoek de website hier)
 1. Blankenberge

3.1 Sea Life

In Sea Life vind je ruim vijftig aquaria met zeedieren van over de hele wereld. Zo kan je onder andere verschillende haaien, zeepaarden en kleurrijke vissoorten aanschouwen. Daarnaast is er ook een opgevangen zeeschildpad te zien, evenals pinguïns, zeehonden en otters. Voor de kinderen is het ook mogelijk om te leren duiken, of zelfs om een dagje verzorger te zijn.

 • Sea Life is te vinden aan de Koning Albert-I-laan 116. De aquaria zijn in het zomerseizoen dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00, met vergrote openingstijden in juli en augustus.
 • Een ticket kost €16 voor kinderen en €18,50 voor volwassenen. (meer info en prijzen vind je hier)

3.2 Serpentarium

In Blankenberge is het ook mogelijk om de wereld van de spinnen, amfibieën en reptielen in te duiken bij het Serpentarium. Hier vind je verschillende soorten van gifslangen tot aan hagedissen. Het is er zelfs mogelijk een slang te aaien of zelfs vast te houden.

 • Het Serpentarium ligt aan de Zeedijk 146 en is elke maandag tot en met vrijdag geopend van 13:00 tot 17:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00.
 • Een ticket kost €12 voor volwassenen en €8 voor iedereen tot en met 18 jaar oud.(nog meer info vind je hier)

3.3 Goolfy Blacklight Minigolf

Bij slecht weer kan je ook perfect terecht bij de indoor-minigolfparcours van Goolfy Blacklight Minigolf. Je golft hier in het donker waarbij alles in felle kleuren verlicht is en de balletjes fluorescerend zijn. Het parcours is ingericht als een spannende jungle en bevat geluidseffecten.

3.4 Het huisje van Majutte

Erg leuk om te bezoeken: het huisje van Majutte. Een oud vissershuisje uit het einde van de 18e eeuw werd een museum en klein café, erg gezellig om op een regenachtige dag iets te gaan drinken.

 1. De Haan

4.1 Aqua Mundo

Is het slecht weer maar wil je toch een duik in het water nemen? Dan kan je een bezoek brengen aan Sunparks De Haan en daar gebruik maken van het tropisch zwemparadijs Aqua Mundo. Hier kan je heerlijk een duik nemen in een binnen- en buitenbad, of met de Black Hole glijbaan naar beneden gaan. Ook kan je gebruik maken van het bubbelbad, of kan je in het Wellness centrum de biosauna, droge sauna of het Turks stoombad in stappen.

4.2 Rio

In De Haan kan je ook en bezoek brengen aan de Cinema Rio, een kleine charmante bioscoop in een oud pand.

 • In schoolvakanties worden er dagelijks 4 vertoningen gehouden
 • Buiten de schoolvakanties om worden er op woensdag, zaterdag en zondag 4 vertoningen en op donderdag en vrijdag 1 vertoning gehouden.
 • De bioscoop is gelegen aan de Monicastraat 11. (Voor tijden en tickets kan je hier op de website kijken).
 1. Bredene

5.1 Bredene Shopping Center

In Bredene kan je tijdens een regenachtige dag terecht in het winkelcentrum. Hier vind je vijftien winkels met een breed aanbod aan mode en schoenen, maar ook aan elektra, hobby’s en voeding. Denk bijvoorbeeld aan winkels als ZEB, JBC en Bel&Bo.

5.2 O-Fleur

Even helemaal tot rust komen kan in Bredene bij O-Fleur. In deze privé wellness kan je terecht voor en Cosy of een Lounge wellness, maar er zijn ook beautyproducten te krijgen.

 1. Oostende

6.1 Hangtime

Hangtime is een trampolinepark van 1.000 vierkante meter, waar kinderen er op los kunnen springen op de verschillende trampolines, waar ze ook kunnen basketkorven, dodgeball kunnen spelen of een foampit in kunnen springen. Voor de kleinere kinderen is er een gigantische ballenbak en een speelhoek. Ouders kunnen terecht in het gezellige café. Nog meer trampolineparken vind je hier.

6.2 Fort Napoleon

In 1811 liet Napoleon Fort Imperial bouwen als verdedingswerk tegen een gevreesde aanval van de Engelsen. Het fort werd later als verblijfplaats van het Franse leger en als opslagplaats van wapens gebruikt. Tegenwoordig is het fort eigendom van Erfgoed Vlaanderen, en in het fort vind je een museum, een bistro en een restaurant.

 • Het Fort is gelegen aan de Vuurtorenweg 13
 • Is in de zomer dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00
 • Buiten de zomer elke woensdag van 13:00 tot 17:00 en elke zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00,
 • Extra openingsdagen tussen april en september op donderdag en vrijdag. (Meer informatie vind je op hun website).

6.3 Noorzeeaquarium

In het Noordzeeaquarium vind je zestig verschillende soorten vissen, kreeften, anemonen en weekdieren die in de Noordzee te vinden zijn. Daarnaast is er ook een collectie aan opgezette zeldzame vissen te vinden, maar kan je ook de verzamelingen kreeftachtigen, stekelhuidigen en Noordzeeschelpen bekijken. Je krijgt hier dan ook een goed beeld van het leven in de Noordzee.

 • Het Noordzeeaquarium ligt aan de Visserskaai.
 • In de zomer is het museum dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30.
 • In het voor- en najaar van 10:30 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00 op doordeweekse dagen en van 10:30 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:30 in het weekend.
 • Een ticket kost €2. (Meer actuele informatie vind je op de website)

6.4 Mu.ZEE

Kunstliefhebbers kunnen in Oostende terecht bij Mu.ZEE, een kunstmuseum met een mooie collectie aan Belgische kunst vanaf 1830 tot het heden. Zo vind je er werken van kunstenaars als Luc Tuymans, Léon Spillaert, Georges Vantongerloo, James Ensor en Roger Raveel. De collectie die tentoon wordt gesteld wisselt regelmatig dus zelfs als je er al eens geweest bent is het museum een bezoek waard.

6.5 Domein Raversyde

Het Domein Raversyde bestaat uit een stuk land van vijftig hectare, waarop je naast een mooi natuurpark ook twee musea kan vinden. In het Museum Anno 1465 krijg je een kijkje in de vissersnederzetting Walraverijde uit de vijftiende eeuw en kan je zien hoe men in die tijd woonde en werkte. In het Atlantikwall museum krijg je meer informatie over de Duitse verdedigingslijn en kan je een kijkje nemen in de bunkers en gangenstelsels.

 • Domein Raversyde is gelegen aan de Nieuwpoorsesteenweg 636.
 • Is tussen 16 maart en 11 november dagelijks van 10:30 tot 17:00 geopend, met verlate sluitingstijd om 18:00 in de weekenden en schoolvakanties.
 • Een ticket voor de Atlantikwall kost €8 en voor Anno 1465 €6, een combinatieticket kost €10. (Bezoek de website hier)

6.6. Kinepolis Bioscoop in Oostende

Wat is er leuker dan bij slecht weer naar de bioscoop te gaan, je in een aangename bioscoopstoel te ploffen met een zak popcorn en naar de laatste blockbuster of animatiefilm te kijken?

 1. Middelkerke

7.1. Kusthistories

Zelfs als het regent kan je goed terecht aan de kust. In Middelkerke kan je in het museum van kusthistories meer leren over de geschiedenis van de Belgische kust en het kusttoerisme. Zo wordt er verteld over de evolutie van de jaren dertig tot het heden en wordt deze geschiedenis getoond aan de hand van voorwerpen en documenten, zoals kustaffiches, oude badmode, en de oude kusttram uit de jaren vijftig.

 • Het museum is te vinden aan de Joseph Casselaan 1.
 • Is elke dinsdag tot en met zaterdag van 09:00 tot 12:30 en van 13:15 tot 16:45 geopend.
 • Op zondag is het museum alleen van 09:00 tot 12:30 geopend.

7.2. Kegel X-treme

Zin in wat meer avontuur, ondanks dat het buiten regent? Dan kan je terecht bij Kegel X-treme. Hier vind je een groot aanbod aan activiteiten, zoals karten, laser shooting, een virtual reality escape room, bowlen en een indoor minigolfbaan.

 1. Nieuwpoort

Westfront

In Nieuwpoort kan je bij het Westfront bezoekerscentrum meer te weten komen over de oorlogsjaren van Nieuwpoort. Er wordt hier meer verteld over de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog, en je kan met een interactief computerspel zelfs de sluizen van 1914 bedienen en tegelijkertijd het huidige sluizencomplex bekijken.

 1. Koksijde

MuseOs

MuseOs is een biologiemuseum waar je verschillende schedels en skeletten kan aanschouwen. Zo vind je er een schedel van een oerrund van 120.000 jaar oud, een skelet van een siamees kalf met twee koppen en een grote schedel van een potvis.

 • MuseOs ligt aan de Veurnestraat 2.
 • Het museum is op maandag, woensdag, donderdag en zondag van 10:00 tot 17:00 geopend.
 • Een ticket kost €6.
 1. De Panne

Plopsaqua

In De Panne kan je bij slecht weer terecht in het Plopsaqau waterpark. Het park is geheel gekleed in het thema van Studio 100 karakters en bevat vier verschillende zwembaden en meerdere glijbanen. Ga bijvoorbeeld door de wildwaterrivier, spring in het discobad of ga van de Sky drop af.

 1. Waar overnachten aan de Belgische kust (met korting)

Op zoek naar een hotel, appartement of hostel, tijdens een vakantie aan de Belgische Kust? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan.

Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een keer een dagwandeling maken. Download onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Nog meer info over de Belgische kust in onze reisgids.

Belgische kust

Gratis reisgids {bestemming} downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 12 maart 2020 - Linda claus

Heel mooie wandelingen aan kust, in middelkerke in het oude post kantoor mooie tentoonstelling van hoe het vroeger aan de kust was. In oostende mooie winkelstraten

- 19 oktober 2019 - Lidwina

Je rijdt het binnenland in en bezoekt: kasteel van beauvoorde, musea en de kathedraal in Ieper, je drinkt een pintje in Westvleteren, je schuift aan aan een breugelbuffet in ‘t hof van commerce in Alveringem, het visserijmuseum Koksijde, ..... kortom, genoeg om de dagen te vullen!

- 18 september 2019 - Jeanine Thienpont

We hebben de reisgids meerdere malen geraadpleegd tijdens ons verblijf aan de kust en daardoor plaatsen en museums bezocht die we eerder nog niet ontdekt hadden. Handig zo'n gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?