Beleef de Tweede Wereldoorlog in het Museum Liberation Garden in Leopoldsburg

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Beleef de Tweede Wereldoorlog in het Museum Liberation Garden in Leopoldsburg

3 maart 2024 in België0 reacties

Bezoek aan het Museum Liberation Garden in Leopoldsburg: alle info + video

In Liberation Garden krijg je het verhaal te zien en te horen van de Tweede Wereldoorlog in Leopoldsburg (Limburgse Kempen). Hier ligt het grote militaire Kamp van Beverlo. Dat de strijd hier hard werd gestreden, bewijzen de meer dan 100.000 gesneuvelden in de regio. Het is een modern interactief museum waar beleving centraal staat.

Voor dit nieuwe museum (geopend in mei 2023) koos men als locatie de prachtige officiersvilla uit 1850. Je verneemt er meer over het Kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, over de strijd rond de kanalen en de Operatie Market Garden.

Maak kennis met dit nieuwe museum en zijn thema’s.

Inhoud artikel

 1. Wat mag je verwachten van Liberation Garden in Leopoldsburg?

Wat Ieper is in de Westhoek rond de Eerste Wereldoorlog, moet Leopoldsburg worden in de Oosthoek voor de Tweede Wereldoorlog", zegt Mevr. Kauffmann (schepen in Leopoldsburg). Die ambitie maken ze waar door individuele verhalen, illustratieve presentaties en virtuele belevingen. Een bezoek aan dit museum verveelt niet. Mede door de vele weetjes die de geschiedenisboeken niet halen.

In Liberation Garden krijg je het verhaal van de soldaat, de burger, de verzetsstrijder, de krijgsgevangene, de jeugd … tijdens de Tweede Wereldoorlog in Leopoldsburg.

Waarom Leopoldsburg?

Omdat er hier hevig gestreden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier werd in september ‘44 de Slag om de Kanalen gestreden. Vanaf het vliegplein in Leopoldsburg vertrokken de Spitfire’s voor Operatie Market Garden. In Leopoldsburg ligt het Kamp van Beverlo, het eerste en grootste trainingskamp van het Belgisch leger. Tijdens de ganse Tweede Wereldoorlog werd dit gebruikt als trainingskamp door de nazi’s.

 1. Boeiend bezoek door individuele verhalen

Tijdens de verschillende fases van je bezoek ontmoet je een personage. Het verhaal van die persoon kan je lezen op een infobord. Door het hand op de wand aan te raken start een videoprojectie en vertelt die persoon zijn of haar verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zo krijg je het verhaal te lezen en te horen van een kind die moet schuilen voor de bommenregen, een verzetsstrijdster die een boodschap moet overbrengen naar de andere kant van het kanaal, een jonge Duitse soldaat die zijn opleiding loopt in het Kamp van Beverlo, een Amerikaanse piloot die opgevangen is door het verzet …

WEETJE: Het Kamp van Beverlo werd door de Duitsers gebruikt als trainingskamp voor de Duitse marine … nochtans ligt de zee toch wel ver af. Het was de grote zwaaikom aan het Albertkanaal die ze gebruikten als trainingslocatie.

 1. Het verhaal van de 3 K’s: Kamp, Kanalen en Kruisen

Tijdens je bezoek aan Liberation Garden wandel je achtereenvolgens door drie thema’s: het Kamp van Beverlo, de Slag om de Kanalen en Operatie Market Garden.

Kamp

Het Kamp van Beverlo is het eerste trainingskamp van het Belgische Leger. In 1835 was hier al een kampement voor 20.000 soldaten, aanvankelijk eerst in tenten, twee jaar later werden er al kazernes gebouwd. In 1850 werd het ingericht voor 40.000 militairen en 4000 paarden. Met zijn oppervlakte van 55 km² het grootste van het land. In beide wereldoorlogen hebben de Duitsers het kamp bezet.

Kanalen

Op 12 september 1944 stuitten de geallieerden op grote weerstand van de Duitsers bij de Kempische kanalen (Albertkanaal en Maas-Scheldekanaal). Er is gedurende twee weken zeer zwaar gevochten op de plaatsen rond deze kanalen. De dodentol bij soldaten en burgers was groot. In diezelfde periode startte de Operatie Market Garden, bekend van de film ‘Een brug te ver’.

Kruisen

Met thema ‘Kruisen’ kom je in het laatste deel van het museum. In de wijde omgeving van Leopoldsburg liggen er meer dan 100.000 soldaten begraven. Bij het museum is er een Belgische begraafplaats en een van het Britse Gemenebest.

 1. 3D- en VR-belevingen in het museum

Je kon al de individuele verhalen horen en zien. Je hebt al in de schuilkelder een bombardement meegemaakt. Dan volgt de speech van generaal Horrocks in de vroegere cinemazaal Splendid. Die toespraak van de generaal is de aankondiging van de Operatie Market Garden. Je volgt die speech met een 3D-bril, een aparte beleving.

Nog beter is het wanneer je als piloot opstijgt met een Spitfire vanaf Leopoldsburg. Je vliegt mee in colonne over de Rijn en je ziet de slagvelden vanuit de lucht. Die unieke ervaring maak je mee dankzij de VR-bril (ook van toepassing voor mensen met een bril).


 1. Een filmpje over de vele belevingen

 1. Wat is de Treurgracht?

Elke oorlog kent zijn drama’s en dat was in Leopoldsburg niet anders. Bij de bevrijding van Leopoldsburg en het Kamp, begin september 1944, werden de krijgsgevangenen door de Duitsers vrijgelaten. Ze kregen eten en een glas bier in de lokale brouwerij. Maar toen sloeg het noodlot toe. Op dat ogenblik kwamen er Vlaamse SS’ers langs, ze waren op de vlucht voor de geallieerden. Ze stapten het lokaal binnen en arresteerden 39 ex-gevangenen en brachten hen naar een gracht waar ze in twee groepen werden geëxecuteerd. Zo’n 20 onder hen overleefden het niet. In het museum is er een aparte ruimte voor hen ingericht.


 1. Praktische informatie voor je bezoek

Liberation Garden is alle dagen open behalve op maandag, van 10 tot 17 uur. Raadpleeg hun website voor meer details en afwijkende openingsuren.

Kom je met de wagen?

 • Koningin Louisa-Marialaan 2, 3970 Leopoldsburg
 • GPS-coördinaten: 51.113062, 5.265489
 • Er is gratis parking in de omgeving van het museum. Tegenover het museum zijn er plaatsen voor minder mobiele personen.

Kom je met de trein naar Leopoldsburg?

 • Op 10 minuten ben je in het museum. Het is een eenvoudige route die later zal bewegwijzerd zijn. Bij het museum is er een hoppinhalte voor wie moeilijker te been is.

Kom je met de fiets?

 1. Wandelen en fietsen vanaf Liberation Garden

Bij het onthaal kan je een wandel- en fietsfolder krijgen. De wandeling is 8,1 km lang en alles waar je langskomt is beschreven in de folder. De fietsroute volgt de fietsknooppunten en is 38 km lang. Ook op die folder staan de bezienswaardigheden beschreven. Uiteraard staan beide routes in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

 1. Overnachten in Limburg

Tijdens je bezoek aan het charmante Limburg heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Limburg. Lees hieronder alvast onze 3 favorieten.

Bijzonder overnachten in de Tranendreef

In de dreef naar het kasteel van Hex kan je de druppelvormige boomtenten vinden. Van april tot en met september kan je er ook echt in slapen (zie ligging hier). Bij de boomtenten van Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar in de Tranendreef vind je ook Field Furniture 'Pure Nature' van Ardie Van Bommel, een zit-, was-, toilet-, en barbecue-eenheid gebaseerd op fruitkisten die je zo vaak ziet in het Haspengouwse landschap.

Wil je graag in een boomtent overnachten? Reserveer dan via [email protected]. In een boomtent kamperen kan met 2 volwassenen en 2 (kleine) kinderen onder de 12 jaar.

Kasteel Pietersheim – Lanaken

Op een unieke locatie in Lanaken kan je je even in een sprookje wanen, overnacht hier in het kasteelhotel Pietersheim. In 2010 won dit kasteel nog de Vlaamse monumentenprijs en bij een bezoek zal je zeker begrijpen waarom. In de omgeving vind je pittoreske dorpjes, historische steden en verschillende activiteiten voor jong en oud. De kamers van Kasteel Pietersheim zijn sfeervol en luxueus ingericht. ’s Ochtends kan je genieten van een vers en gezond ontbijt.

Onze tip: Boek je overnachting in Kasteel Pietersheim online.

BareFood GIULIA

BareFood GIULIA is een boetiekhotel in een gerenoveerd herenhuis, gelegen in het centrum van Hasselt. Je kunt er overnachten in een van zeven unieke luxekamers vol kunst en design, na een dagje stappen in het levendige Hasselt. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven in Limburg? Lees hier onze favorieten hotels en B&B's in de regio.

 1. Download de gratis wandel- en fietsgids Belgisch Limburg

Wil je graag meer ontdekken van het Belgisch Limburg? Met onze gratis wandelboek en fietsboek ga je op verkenning in de natuur op eigen tempp.

Fietsgids Limburg

Gratis fietsgids Limburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?