De 3 torens van Gent bezoeken? Alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

De 3 torens van Gent bezoeken? Alle info & tips

2 juni 2024 in Gent1 reactie

De skyline van Gent wordt al eeuwenlang bepaald door de 3 torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint Baafskathedraal. De 3 torens zijn op een rij gebouwd in het stadscentrum met 2 pleinen tussen de bouwwerken. De torens waren in de late middeleeuwen een symbool voor de rijkdom van de stad en zijn nog steeds belangrijke monumenten. Ook rondom de bekende torens vind je verschillende andere bezienswaardigheden. Lees verder voor de rijke geschiedenis van de torens en tips voor je bezoek!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Gent

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Gent € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Gent zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Gent? Deze reis kan je boeken bij TUI.nl (va. € 201) of ANWB 3-daagse (va. € 176)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De Sint-Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk is gebouwd op de fundamenten van andere voormalige bouwwerken. Rond 1100 stond er al een romaanse kerk op deze locatie, die in 1120 afbrandde. Nadat een tweede kerk afgebroken werd aan het begin van de 13de eeuw, werd de Sint-Niklaaskerk hier gebouwd. De roomkatholieke kerk werd in verschillende delen opgebouwd en verbouwd en werd opgetrokken uit Doornikse blauwe steen, waardoor het een typisch voorbeeld is van de Scheldegotiek uit de 13de eeuw.

De bouw van de kerk werd gefinancierd met geld van het stapelrecht van graan dat Gent bezat. De kerk werd daarom gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de schippers, bakkers en handelaars.

Kerk of paardenstal?

 • Vanaf de 16de eeuw werd de kerk verwaarloosd en tijdens de Franse Revolutie zou de kerk zelfs dienst hebben gedaan als een paardenstal.
 • Aan het begin van de 20ste eeuw werd besloten om de kerk te renoveren, er werden eerst kleinere renovaties gedaan en in de jaren 60 werd de kerk voor jaren gesloten voor een grondige restauratie.
 • In 1992 werden vervolgens de toren van de kerk, de dwarsbeuk en het koor weer geopend, maar pas in 2010 werd het schip opnieuw publiek gemaakt.
 • Nog steeds zijn er werken gaande aan de kerk en moeten de zuidelijke zijbeuk en het orgel nog gerenoveerd worden.

De toren van de Sint-Niklaaskerk is de eerste van de 3 torens van Gent. De toren is 76 m hoog en is een typisch kenmerk van de kerk door de plaatsing van de toren boven de kruising van de hoofd- en zijbeuken. Daarnaast zijn er kleinere flankeertorentjes geplaatst aan de eindgevels voor stabiliteitsredenen.

Praktische info

 • De toegang tot de Sint-Niklaaskerk is gratis.
 • De kerk is dagelijks te bezoeken, met openingstijden van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00
 • Op maandag is de kerk open vanaf 14:00 tot 17:00.
 1. Het Belfort

Met de bouw van het Belfort werd aan het begin van de 14de eeuw begonnen. De stad wilde haar rijkdom tentoonstellen met de hoge torens, waarnaast het Belfort ook dienst zou doen als een wachtpost en een klok die zowel het begin en einde van de werkdag aan kon geven of om in tijden van nood de inwoners van de stad te waarschuwen.

Draak van Gent

Een aantal jaar later in 1323 was een groot deel van de toren klaar, en aan het einde van de eeuw werd een houten torenspits toegevoegd, waarop in 1382 het roodkoperen beeld van de Draak van Gent werd geplaatst. Deze draak zou volgens de lokale verhalen na de overwinning van de slag op Beverhoutsveld van de Sint-Donaaskathedraal in Brugge gehaald zijn, al was de draak in werkelijkheid een aantal jaar eerder gekocht door Gent. De Draak werd het symbool van de stedelijke vrijheid die Gent in 1180 gekregen had en zou de gemeentelijke vrijheden bewaken die in het Belfort bewaard werden.

Torenspits

De oorspronkelijke houten spits van het Belfort werd meerdere malen vervangen waarna het in 1851 een neogotische gietijzeren spits kreeg. Die verslechterde op den duur ook weer waarna een volgende spits gebaseerd op de middeleeuwse spits werd toegevoegd in 1913. Ook deze spits overleefde de tijd niet en tussen 1967 en 1980 werd het Belfort grondig gerestaureerd. Nog steeds is de 95 m hoge toren het symbool van de onafhankelijkheid van Gent en is de toren als tweede in de torenrij een belangrijk onderdeel van de skyline van de stad.

In de 15de eeuw werd er een bouwwerk aan het Belfort gebouwd, de lakenhal, het symbool van de bloeiende nijverheden van de stad. In 1445 stopgezet werd de bouw stopgezet ondanks dat het gebouw volgens de plannen nog niet helemaal af was. Uiteindelijk werd de lakenhal in 1903 afgemaakt.

Ook de draak werd halverwege de 19de eeuw vervangen en nogmaals na de restauratie van het Belfort in 1980. De draak had in het verleden bij festiviteiten regelmatig vuurgespuwd, en tijdens de viering van de 175ste verjaardag van de Gentse Feesten in 2018 spuwde de draak bijna 200 jaar later opnieuw vuur.

Mammelokker

Rond 1741 werd er wel een kleine annex toegevoegd aan het belfort, die als cipierswoning werd opgericht voor de gevangenis die onder de lakenhal gelegen was tussen 1742 en 1902. Het gebouw kreeg de bijnaam Mammelokker naar het beeldhouwwerk op het timpaan van de woning.

Het reliëf toont de legende van Cimon en Pero. Cimon was tot de hongerdood veroordeeld, maar overleefde een maand in de cel doordat zijn dochter Pero hem dagelijks in de gevangenis bezocht en liet zogen. Wanneer de cipier erachter kwam en het doorvertelde aan de rechters gaven zij Cimon zijn vrijheid terug uit bewondering voor de kinderliefde.

Praktische info

Het Belfort en de Lakenhal zijn tussen 15 maart en 15 november dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 18:00 voor €8.

 1. Sint Baafskathedraal

De Sint Baafskathedraal is de bekendste van de 3 torens van Gent en het meest imposante gebouw. De kathedraal bestaat uit een mix van romaanse, gotische, renaissance, barok en neoclassicistische elementen en staat vooral bekend om de grote kunstcollectie in de kerk. Zo zijn er 22 altaren te vinden, een rococo preekstoel gemaakt van marmer en eik, verschillende praalgraven van bisschoppen van Gent en verschillende grote kunstwerken. De Bekering van Sint-Bavo van Peter Paul Rubens is een voorbeeld, maar het bekendste werk is ongetwijfeld de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

Bouw van de kathedraal

 • De Sint Baafskathedraal was oorspronkelijk een parochiekerk uit de 10de eeuw, die in de 12de eeuw werd vervangen door een romaanse kerk.
 • Deze kerk werd in stappen vervangen door het huidige bouwwerk, en alleen de crypte is nog overgebleven uit deze periode.
 • Aan het begin van de 14de eeuw werd het koor vernieuwd door het huidige koor, dat beïnvloed is door de Gotiek in Noord-Frankrijk en de Scheldegotiek.
 • De kooromgang en de straalkapellen werden vervolgens aan het begin van de 15de eeuw aan het bouwwerk toegevoegd.
 • Tussen 1462 en 1538 werd de toren aan de westkant gebouwd. Deze toren is 89 m hoog en is gebouwd met kalkzandsteen in de Brabantse gotische stijl.
 • Na de bouw van de toren werden de laatste delen van de kathedraal gebouwd, waaronder het schip. In latere jaren werd de kathedraal nog meerdere keren aangepast waardoor er ook latere architecturale stijlen terug te vinden zijn in de kerk.

Praktische info

 • De kathedraal is in de winter elke maandag tot en met zaterdag te bezoeken van 10:00 tot 17:00 en in de zomer tot 18:00.
 • Op zondagen is de kathedraal vanaf 13:00 geopend.
 • De toegang is gratis, maar voor een bezoek aan de Doopkapel, waar De Aanbidding van het Lam Gods tentoon staat, betaal je €3.
 1. Lam Gods

In de Sint Baafskathedraal is misschien wel de grootste bezienswaardigheid van Gent te zien. Het wereldberoemde schilderij De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan van Eyck is hier in de Doopkapel te zien. Het altaarstuk is tegenwoordig volledig opengeklapt, iets wat voorheen alleen op belangrijke feestdagen zoals Kerst en Pasen werd gedaan.

Dit kunstwerk werd in opdracht van de koopman Joos Vijd geschilderd en werd in eerste instantie in de Vijdkapel geplaatst, maar later is het kunstwerk naar de hoofdkapel van de kathedraal verplaatst om zo het kunstwerk beter te kunnen beveiligen.

Wat is er op afgebeeld?

 • Van links naar rechts zie je de rechtvaardige rechters, de ridders van Christus, de aanbidding van het Lam, de kluizenaars en als laatste de pelgrims te zien, allen op weg naar het Lam Gods.
 • Op de rij daarboven zijn boven de aanbidding van het Lam de heilige maagd Maria, Christus op een troon en Johannes de Doper te zien.
 • Aan de linkerkant is Adam te zien, met boven hem het offer van Kaïn en Abel en daarnaast zingende engelen.
 • Aan de rechterkant is Eva weergegeven, met boven haar de moord van Kaïn op Abel en naast haar engelen die muziek spelen.
 • Aan de achterzijde zijn de panelen te zien die kerkgangers gezien zullen hebben wanneer het altaarstuk gesloten was. Links onderaan op het gesloten altaarstuk is een beeltenis van de opdrachtgever Joos Vijd te zien, en rechts onderaan wordt zijn vrouw Elisabeth Borluut weergegeven.
 • Tussen hen zijn beelden van Johannes de Doper en Johannes de Apostel te zien.
 • Daarboven is de profeet Zacharia te zien aan de linkerkant en de profeet Micha aan de rechterkant, terwijl op de bovenste rij de Sibillen van Erythrae en Cumae te zien zijn.

Weetjes over het Lam Gods!

 • Hoogstwaarschijnlijk nam Hubert van Eyck de opdracht van Vijd aan om het kunstwerk te schilderen, en zal hij verantwoordelijk zijn geweest voor het ontwerp.
 • Hubert overleed echter in 1426, waarna zijn jongere -maar bekendere- broer Jan de opdracht overnam.
 • Het kunstwerk werd geschilderd tussen 1430 en 1432.
 • Het werk staat symbool voor de bevrijding van de zonden van de wereld en laat verschillende Bijbelse figuren zien die op weg zijn naar het Lam Gods.
 • De Aanbidding van het Lam Gods wordt gezien als 1 van de belangrijkste werken uit de geschiedenis van de schilderkunst en zeker van de Vlaamse Primitieven.
 • Het schilderij heeft een bewogen geschiedenis achter de rug! Zo werd het paneel van de Rechtvaardige Rechters gestolen en nooit teruggevonden. Over de grootste Belgische kunstroof ooit lees je hieronder meer!
 • Sinds 1986 wordt het kunstwerk bewaard in een streng beveiligde glazen kooi en wordt er in de Doopkapel onder andere gebruik gemaakt van alarmsystemen en camera’s.
 • Het Lam Gods werd recent grondig gerestaureerd, op deze website kan je nu inzoomen op elk detail van het werk (de website zelf telt zo'n 100 miljard pixels!) en kan je ook zien hoe het werk er voor de restauratie uitzag!
 1. Rechtvaardige Rechters

De Rechtvaardige Rechters is het paneel helemaal links onderaan van het opengeslagen altaarstuk. Dit paneel werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen en is nooit teruggevonden, waardoor er veel mysterie rondom dit paneel hangt. Drie weken later ontving het bisdom een brief waarin het bisdom werd gechanteerd.De onbekende afzender stuurde later het paneel van Johannes de Doper, dat met de Rechtvaardige Rechters werd gestolen, terug aan het bisdom, maar de onderhandelingen voor de Rechtvaardige Rechters liepen vast.

Verdachte Arsène Goedertier

Een van de verdachten van de diefstal was de wisselagent Arsène Goedertier. Hij zou bekentenissen hebben afgelegd, maar nooit verteld hebben wat er met het paneel was gebeurd. Goedertier kreeg op 25 november 1934 vervolgens een hartaanval, en op zijn sterfbed zou hij gezegd hebben dat hij de enige was die de bergplaats van de Rechtvaardige Rechters wist. Vervolgens wees hij naar een aantal documenten die verborgen waren in zijn huis, waarin een correspondentie met het bisdom terug te vinden was maar geen informatie over de locatie van het paneel.

Ondanks de bekentenissen van Goedertier is het onzeker of hij de werkelijke dader geweest zou zijn, en het lijkt erop dat hij zelf niet in staat zou zijn geweest om het paneel uit de kerk te hebben gestolen. Wel is het mogelijk dat hij samen had gewerkt met anderen.

Groot mysterie

 • Het paneel is nooit teruggevonden maar in 1941 werd een kopie van Jef van der Veken geplaatst in het altaarstuk.
 • De vermissing van het originele stuk heeft echter al sinds de diefstal in 1934 voor veel mysterie en zoektochten gezorgd en er zijn heel veel theorieën naar de bergplaats van de Rechtvaardige Rechters.
 • Zo zou het paneel verstopt zijn in een waterput, het graf van een oude priester en het koor van een andere kerk, waarnaast er ook theorieën zijn dat het paneel wel gevonden zou zijn en teruggehangen is zonder dit bekend te maken.
 • De diefstal van het paneel is 1 van de bekendste kunstroven van België en nog steeds wordt er druk gezocht naar de Rechtvaardige Rechters.
 1. Korenmarkt

De Korenmarkt is het centrale plein van Gent. De naam ervan komt van het graan dat vroeger gelost en verhandeld werd op het plein. Het is een belangrijk toeristisch centrum waar de 2 belangrijkste winkelstraten van Gent, de Langemunt en de Veldstraat, op samenkomen. Rondom het plein zijn er veel restaurants, cafés en terrassen te vinden. Daarnaast is de Korenmarkt ook een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Het plein is autovrij, maar je kan opstappen op 2 trams en 5 bussen op het plein, die je onder andere door het historisch centrum heen rijden of je naar het station brengen.

Aan de westkant van de Korenmarkt stond sinds de 15de eeuw het Chastelet, de stadsgevangenis. In 1716 werd die gesloopt voor de plaatsing van een groot pakhuis, dat vervolgens tussen 1897 en 1908 vervangen werd door groots gebouw in neogotische en neorenaissance stijlen. Tot 1998 was hier het postkantoor gevestigd. Tegenwoordig zijn een hotel en verschillende winkels in het pand gelegen. Aan de oostkant van het plein vind je de Sint-Niklaaskerk.

 1. Klokke Roeland

Boven in het Belfort is een beiaard te vinden bestaande uit 54 klokken die samen ongeveer 30 ton wegen. Daarmee is het 1 van de zwaarste beiaarden van België. In 1314 werd er een stormklok in het Belfort gehangen genaamd Klokke Roeland, die later beroemd werd door het loflied van Albrecht van Rodenbach. In 1659 werd deze klok echter stukgeslagen en omgesmolten om een er een nieuwe beiaard van te maken, bestaande uit 40 klokken. De grootste van deze klokken kreeg de naam de Grote Triomfante, maar werd in de volksmond Klokke Roeland genoemd naar de voorganger van deze klok.

 • In 1914 ontstond er een barst in de Grote Triomfante, waardoor ze geen mooi geluid meer kon maken. In 1949 werd de Grote Triomfante dan ook uit het Belfort gehaald en vervangen door de St-Michielsklok.
 • De Grote Triomfante werd aan de voet van de toren geplaatst, maar in 2002 werd uiteindelijk besloten om de scheur te herstellen.
 • Hierna werd geprobeerd om de Klokke Roeland terug te zetten in het Belfort maar dat lukte niet, en de klok is daardoor opnieuw te zien op het Emile Braunplein, tussen de Sint-Niklaaskerk en de Stadshal in.
Ontdek hier onze uitgestippelde stadswandeling in Gent, die je langs alle hoogtepunten brengt!
 1. Emile Braunplein

Het Emile Braunplein is gelegen tussen de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Het plein is vernoemd naar de Gentse burgemeester en ingenieur Emile Braun. Hij liet rond 1900 grote delen van de stad opnieuw aanleggen, en liet onder andere rond het Belfort een groot aantal kleinere woningen slopen die tegen de monumenten waren aangebouwd.

 • Door deze huizen weg te halen creëerde hij ruimte om 2 nieuwe pleinen te laten plaatsen, het Sint-Baafsplein tussen het Belfort en de Sint Baafskathedraal en het Emile Braunplein.
 • Het plein is grotendeels bekleed met groene grasvelden omringd door bomen, met daaromheen verschillende cafés en restaurants.
 • Daarnaast is er ook een klein monument ter ere van Emile Braun te vinden genaamd de Bron der Geknielde Jongelingen van de Vlaamse kunstenaar George Minne uit 1937.
 • Aan de westkant van het plein ligt de Sint-Niklaaskerk, aan de oostkant het Belfort, en aan de noordkant ligt de moderne Stadshal.
 1. Stadshal van Gent

De Stadshal is een nieuw gebouw aan het Emile Braunplein dat tussen 2010 en 2012 gebouwd werd. Het bouwwerk was een project van het architectenbureau Robbrecht & Daem in samenwerking met Marie-José van Hee en was een onderdeel van hun grootschalige KoBra project waarbij verschillende Gentse pleinen en openbare ruimtes in het historisch centrum opnieuw werden aangelegd.

De Stadshal bestaat uit een open luifelconstructie met een houten dak met 1600 kleine raampjes. De hal overkapte in eerste instantie de ruimte tussen het Emile Braunplein en de Poeljemarkt, met daaraan het stadhuis van Gent. Tegenwoordig zijn onder de constructie aan het Emile Braunplein een brasserie, openbaar toilet, fietsenstalling en artiestenloges te vinden.

 1. Vlaamse Opera

De Vlaamse Opera is een stukje verderop in het centrum gelegen aan de Kouter. Hier werd al in 1698 de originele opera gebouwd, maar die werd door een brand verwoest in 1715. In 1737 werd vervolgens de nieuwe Sint-Sebastiaansschouwburg geopend werd. Een eeuw later maakte deze dan weer plaats voor een nieuw operagebouw, de Koninklijke Opera van Gent. Dat neoclassicistische gebouw was het ontwerp van van de toenmalige stadsarchitect Louis Roeland, die veel inspiratie uit Frankrijk had gehaald. Het theater werd dan ook wel het Grand Théâtre genoemd. Dit theater ging in 1981 samen met de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen tot de Vlaamse Opera behoren.

Het gebouw is indrukwekkend en zeer rijkelijk versierd en je kan er de mooiste voorstellingen bekijken, het is zeker een aanrader om voor je bezoek te kijken of je eventueel een voorstelling kan bijwonen.
 1. NTGent

Aan het Sint-Baafsplein, tussen het Belfort en de Sint Baafskathedraal, is de Koninklijke Nederlandse Schouwburg gelegen.

 • Dit neorenaissancistische pand werd in 1899 gebouwd als vaste speelplek voor het Nederlandse Toneel van Gent, een gezelschap dat tot 1945 bestond.
 • Tussen 1945 en 1965 werd het een tweede podium voor de Antwerpse KNS, waarna het Nederlands Toneel Gent, een internationaal producerend gezelschap, werd opgericht en het gebouw als thuisbasis overnam.
 • Het gebouw werd tussen 1979 en 1993 grondig verbouwd, waarbij een huis aan de Biezekapelstraat werd toegevoegd aan het gebouw.
 • Sindsdien is de NTG weer veel in het imposante theater terug te vinden, en in 2016 werd er begonnen met een nieuwe verbouwing om het theater te moderniseren.
 1. Het Gravensteen

Het Kasteel Gravensteen in Gent moet je eigenlijk sowieso bovenaan je lijstje van must-sees zetten. Dit impressionante bouwwerk in het hartje van Gent werd al in 1180 gebouwd door graaf Filips en is gedeeltelijk omgeven door water. De waterburcht, hoe dat dan genoemd wordt, kan je ontdekken dankzij de vele binnenmuren en trappen waar je kan rondwandelen. Binnen in het Gravensteen kan je verschillende ruimtes bezoeken.

Zo heb je bijvoorbeeld een oude folterkamer, een diepe vergeetput en een zaal met allerlei merkwaardige voorwerpen uit de middeleeuwen. Wil je ook even tot helemaal boven in het Gravensteen lopen? Neem dan de kleine trappenzaal die je naar de woontoren leidt. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de Graslei en de oude binnenstad van Gent, dus we raden zeker aan om even tot hier te wandelen!

 1. De Graslei

De Graslei in Gent ligt aan de rechteroever van de Leie met de Korenlei op de linkeroever. De Graslei is omgeven door prachtige historische herenhuizen en gildehuizen en heel wat gezellige terrasjes, restaurantjes en cafétjes. Elk huis aan de Graslei heeft zijn eigen interessante geschiedenis en dat heeft te maken met de bloeiende Gentse handel in tijden van de middeleeuwen.

Zo heb je bijvoorbeeld Het Maagdeken, De Ingel, Het Korenmetershuis, de Spijker, het Gildehuis van de Vrije Schippers enzovoort. Aan de Graslei ontmoeten mensen elkaar voor een wandeling, een babbeltje, een drankje of picknick. Deze plek is is erg populair in de lente en zomer onder studenten, toeristen en natuurlijk locals. Met bootjes die rondvaren op de Leie, de mooie huizen en leuke horecazaken is de Graslei één van de mooiste plekjes van de stad!

 1. De Vrijdagmarkt

Op de Vrijdagmarkt in Gent vind je in het midden van het plein een standbeeld. Dit is Jacob van Artevelde die in 1340 op dit plein de koning van Engeland uitriep tot koning van Frankrijk. Van Artevlede staat bekend als Gentse opstandelingenleider, hij werd in het jaar 1345 vermoord, waarom is niet duidelijk. Vroeger werden er op de Vrijdagmarkt steekspelen gehouden en terechtstellingen uitgevoerd, vandaag staat dit plein garant voor elk wat wils. De mooi heraangelegde Vrijdagmarkt is omringd door heel wat leuke restaurants, cafétjes en winkel en mooie authentieke huizen. Verder vindt hier elke vrijdag een markt plaats met ruim aanbod aan verse voedingswaren en textiel, maar vooral ook een kwalitatief aanbod vis. Ook op zaterdag kan je op de Vrijdagmarkt je hartje ophalen. Tijdens de jaarlijkse Gentse Feesten in de zomer wordt dit plein een heus kermisplein.

 1. Het Huis van Alijn

Het huis van Alijn aan de Kraanlei is een museum dat herinneringen over het dagelijks leven verzamelt, onderzoekt en deelt met bezoekers. In elke kamer vind je allerlei attributen uit een andere tijd. Vreemd en vertrouwd, van vroeger en nu. Er is een vaste hoofdtentoonstelling die gaat over belangrijke levensfasen en dagdagelijkse rituelen, maar er zijn ook het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten binnen en buiten de museummuren waar ze zich richten op wat speelt in de actualiteit en diversiteit. Neem in dit museum als het ware een duik in de tijd en haal oude herinneringen op vanuit de 20ste eeuw! Je kan tegelijk de mooie binnentuin bezoeken en je bezoek combineren met een drankje in het volkscafé. Leuke uitstap met kinderen om hen eens te tonen hoe de dingen vroeger waren.

 1. Fotoplekje op de Sint-Michielsbrug

Ben je op zoek naar een goede spot waar je mooi uitzicht hebt en het ideaal is om een foto te nemen met je gezin, geliefde of reisgenoot? Houd dan even halt op de Sint-Michielsbrug. Wanneer je op deze brug staat, krijg je een prachtig uitzicht op de Graslei, de Korenlei, het Gravensteen in de verte en je krijgt de drie torens van Gent (Sint-Niklaaskerk, het Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal) bovenop ook nog in hetzelfde beeld. Dat is het zicht aan de ene kant van de brug, wanneer je je omdraait, zie je de Sint-Michielskerk met plat dak. Vergeet dus zeker niet om hier even halt te houden, ook al is het gewoon om de schoonheid van de Gentse binnenstad even te bewonderen.

 1. Maak een boottochtje

Je kan vanaf de Graslei of de Korenlei om het uur mee op een bootje met gids. Zo kan je Gent eens op een andere manier ontdekken. Er zijn verschillende boottochtjes, welke je kiest is dus afhankelijk van wat je graag wil zien. Je kan kiezen om enkel het middeleeuws centrum door te varen, dan ben je zo'n 40 minuten onderweg, of je kan een complete tour door Gent maken en dan vaar je ongeveer een uur half doorheen de binnenstad. Je zal snel merken dat Gent er helemaal anders uitziet van op het water! Meer info vind je hier

Neem je liever het roer in eigen handen - letterlijk en figuurlijk - dan kan je ook zelf een bootje huren en ermee varen! Hiervoor kan je terecht bij Minerva Boat Company. Het varen is op zich niet zo moeilijk, maar er is wel een bepaalde route die je moet varen en dit bekijk je het best eens op voorhand. Je hebt geen vaarbewijs nodig. Meer informatie vind je op de website van Minerva Boat Company.

 1. Proef Gentse specialiteiten

Gent staat bekend om heel wat heerlijke specialiteiten en lekkernijen. Probeer er tijdens je bezoek aan de stad zeker een paar uit!

'Gentse Neuzekes' of Cuberdons

Een van de allerbekendste Gentse specialiteiten zijn de traditionele cuberdons. In Gent staat deze lekkernij ook wel bekend als 'neuzekes'. Tegenwoordig heb je ze in allerlei kleuren, maar een origineel 'neuzeke' is paars.

Het is kegelvormig en klein met een iets hardere buitenkant en binnenin vind je een geleiachtige stroop. Meestal met viool- of frambozensmaak, maar je kan ze vandaag de dag vinden in allerlei soorten smaken. Je koopt ze het best in het centrum van Gent aan de Lange Munt. Hier vind je twee kraampjes met neuzenverkopers, recht voor Bakkerij Himschoot.

Deze kraampjes zijn sinds jaar en dag harde concurrenten van elkaar. Een andere plek waar je lekkere en traditionele neuzekes kan kopen is bij Confiserie Temmerman. Zij verkopen allerlei ouderwetse snoep, dus hier kan je ook nog andere zoetigheden kopen, zoals 'muiletrekkers' (een zuur snoepje).

Gentse kletskoppen

De Gentse Kletskop is nog zo'n heerlijke specialiteit. Kletskoppen zijn dunne, krokante koekjes op basis van boter en suiker. De beste Gentse kletskoppen vind je bij het Groot Vleeshuis (Groentenmarkt 7, open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur).

Mosterd van Tierenteyn-Verlent

Tierenteyn-Verlent vestigde zich in een prachtig historisch gebouw in 1867, gelegen op de Groentemarkt 3 in Gent. De winkel is sindsdien maar weinig veranderd en dat maakt het een unieke plek. De specialiteit van het huis is een ambachtelijk vervaardigde mosterd met scherpe smaak en gladde textuur.

De fijngemalen mosterd wordt vanuit de kelder van Tierenteyn-Verlent (waar de mosterd huisgemaakt wordt) in een houten ton in de winkel gepompt. Hier wordt de mosterd dan voor de ogen van de klant uitgeschept in een handgemaakt stenen potje of glazen bokaaltje. De winkel staat verder bekend voor haar pickels en mostarda (geconfijt fruit met mosterdolie), zure uitjes en augurkjes, azijnen en nog veel meer.

(Tierenteyn-Verlent vind je op Groentenmarkt 3, maandag geopend van 13 - 18 uur, van dinsdag tot zaterdag geopend van 10 - 18 uur, zondagen en feestdagen gesloten)

Gentse Sneeuwballen van Confiserie Larmuseau

In 1913 vond August Larmuseau de Gentse Sneeuwbal uit als ‘truffel voor de werkmens’. Het was in dat jaar de Wereldtentoonstelling in Gent en het bedrijf van August won de gouden medaille voor voeding dankzij zijn creatie van deze heerlijke lekkernij.

Tegenwoordig worden de Gentse sneeuwballen nog steeds ambachtelijk bereid in het sneeuwballenatelier en dat is te danken aan een één iemand. In 2013, een eeuw na het ontstaan van de eerste Gentse Sneeuwbal, werd Confiserie Larmuseau overgenomen door een jonge Gentse ondernemer. Hij wilde de sneeuwballen nieuw leven inblazen en ze opnieuw op de markt brengen voor een groot publiek. Met respect voor traditie maakte hij deze Gentse specialiteit opnieuw hip. Gentse sneeuwballen worden gemaakt met opgeklopte margarine, krijgen een laagje chocolade en daarboven worden ze gehuld in bloemsuiker.

Je kan de sneeuwballen sinds kort het hele jaar door kopen bij Larmuseau winkels of online. Het is ook mogelijk om een bedrijfsbezoek te doen aan de productieafdeling van Confiserie Larmuseau.

Gentse waterzooi

We hebben al heel wat zoetigheden gehad, maar een typische hartige specialiteit mag ook niet aan het lijstje ontbreken. Een traditioneel gerecht is Gentse specialiteit is Gentse waterzooi. Het wordt gemaakt van groenten, room, aardappelen en meestal met kip of vis. Het wordt geserveerd als hoofdgerecht en meestal gegeten met wat brood.

Bier proeven

Als je in Gent bent en je drinkt graag bier, probeer er dan zeker een paar uit. België heeft zeker 1500 verschillende biersoorten waarvan ook een paar typische Gentse biertjes. De meest bekende in Gent is de Gentse Gruut en deze wordt gebrouwen met kruiden, gruut kruiden. Je kan natuurlijk ook een bezoekje aan bierbrouwerij Brouwbar in het Patershol brengen waar je verschillende artisanale bieren kan proeven die ter plaatse gebrouwen worden.

Of wanneer je graag kennis maakt met meerdere bieren, zoals bekende toppers en meer onbekende biertjes, dan kan je natuurlijk een biertour doen door Gent en deelnemen aan een bierproeverij. Bekijk daarvoor het aanbod biertours in Gent.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de prachtige stad Gent

Benieuwd naar wat deze prachtige stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met Gent met onderstaand filmpje. Wil je graag alles zelf zien en beleven? Dan zal je natuurlijk zelf naar Gent moeten af reizen!

 1. Waar overnachten in Gent?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Gent? We maakten we een overzicht van de leukste plekjes, van goedkoop tot luxe, zodat je zeker iets vindt dat past bij jouw citytrip!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis reisgids {bestemming} downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 januari 2022 - Edgard Verlinden

Gaan eind volgende week naar Gent, er een nachtje geboekt. Nemen uw wandeling mee voor stadsontdekking, lijkt goed gestoffeerd.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?