10 x bezienswaardigheden Louvain-la-Neuve: wat te zien & doen?

10 x bezienswaardigheden Louvain-la-Neuve: wat te zien & doen?

5 april 2024 in België11 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Louvain-la-Neuve: brutalistische architectuur en street-art

Louvain-la-Neuve lijkt niet meteen de meest opwindende bestemming voor een daguitstap of weekendje weg, maar voor wie openstaat voor iets alternatiefs moet er zeker eens heen. De stad staat vooral bekend als studentenstad - en dat is het ook - maar er valt nog wel wat extra te beleven.

Fans van street-art kunnen hun ogen er rijkelijk de kost geven. En wie gek is van bevreemdende, brutalistische architectuur zal de stad als een ware speeltuin ervaren. Je kan er bovendien ook aangenaam rondwandelen. Er loopt een mix van (internationale) studenten, locals en toeristen door de straten. Veel om te ontdekken dus. Op minder dan een uur met de trein vanuit Brussel sta je in deze bontgekleurde studentenstad.

Inhoud artikel

  1. Een beetje geschiedenis over Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve (“het nieuwe Leuven”) is een stad met een opmerkelijke ontstaansgeschiedenis

Ze is niet op een organische manier gegroeid, zoals dat meestal wel het geval is bij een stad. Louvain-la-Neuve werd namelijk volledig opgebouwd van nul omdat er in 1968 in Leuven werd beslist dat de franstalige studenten een eigen universiteit zouden moeten krijgen (en de universiteit in Leuven volledig nederlandstalig kon zijn). Er moest dus een nieuwe universiteit opgericht, én gebouwd worden … buiten Leuven.

  • De ruimte voor die nieuwe universiteit werd gevonden in Ottignies: een gemeente die destijds aan belang won dankzij de spoorweg en die midden in de provincie Waals-Brabant lag.
  • Een team van architecten en stedenbouwkundigen ging vanaf 1 februari 1971 van start om er een echte stad te bouwen, die ook de universiteit zou omvatten.
  • Enkele maanden later, in oktober 1972, kwamen al de eerste studenten aan op een modderig terrein waar nog volop gewerkt werd, om er de eerste lessen te volgen aan wat we vandaag als de Université Catholique de Louvain kennen.

Gebouwd naar het model van typische middeleeuwse Italiaanse steden

Je vindt er namelijk een doolhof van straten en steegjes, pleinen en openbare gebouwen. En, het is er bijna volledig autovrij! Zo ontstaat er ruimte om elkaar te ontmoeten, om gesprekken aan te gaan, om kennis te delen. Iets wat onlosmakelijk vasthangt aan het concept van een universiteit en het studentenleven.

Een innovatieve manier van stadsplanning en architectuur die zorgt voor een unieke sfeer. Vandaag zie je naast de eerder sobere studentenkamers en -blokken openbare gebouwen met opmerkelijk speelse architectuur uit de laatste 50 jaar. Dat maakt het een erg fotogenieke stad.

  1. Musée L

Musée L is het universitair museum van Louvain-la-Neuve

Naast tentoonstellingen zijn er in het gebouw ook aula’s en ruimtes waar plaats is voor ontmoetingen, ontdekkingen en uitwisselingen. De vaste tentoonstelling draait rond 5 menselijke facetten: verwondering, vragen stellen, ervaringen delen, beroering en bespiegeling. Er zijn acht verdiepingen, op vijf daarvan vind je de vaste tentoonstelling.

Je vindt er gravures van Ensor, Goya, Miro, Afrikaanse kunst en rituele voorwerpen, moderne schilderijen en beeldhouwwerken, opgezette dieren, observatie- en meetinstrumenten van onderzoekers door de eeuwen heen, fossielen, mineralen, gipsen afgietsels,… en zoveel meer. Daarnaast brengt het museum tijdelijke expo’s. Naast een interessant museum is het een fantastisch gebouw om door te wandelen. Het bouwwerk werd ontworpen door de Belgische architect André Jacqmain (1921-2014) en werd opgetrokken in wit beton.

  • Het is een museum voor alle leeftijden: de visuele opstellingen en interactieve schermen zorgen ervoor dat het een leuk bezoek is, ook voor kinderen.
  • Openingsuren: dinsdag t/m vrijdag van 9u30 tot 17u, weekends en feestdagen van 11u tot 17u.
  • Meer info op de website.
  1. Kerk van Sint-Franciscus van Assisi

Een ander, bijzonder en architecturaal gebouw in de stad is de kerk van Sint-Franciscus van Assisi (Paroisse Saint François). De architectuur neemt je mee naar de jaren 70. Een vreemd zicht, op een vreemde plek: de kerk ligt een beetje verscholen achter appartementsgebouwen. Ga gerust even binnen een kijkje nemen.

TIP: Verken deze bijzondere stad met onze wandeling door Louvain-la-Neuve.
  1. Hergé Museum

Na een verkwikkende wandeling door de stad, kan je het Hergé museum (zie ligging hier) induiken. Dit museum is volledig gewijd aan het werk en leven van de Belgische tekenaar en illustrator Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi). Hergé moet zowat de beroemdste Belgische striptekenaar zijn, en een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is de geestelijke vader van o.a. Kuifje en Bobbie, Kwik en Flupke,...

Daarnaast heeft hij ook heel wat reclamewerk gemaakt: illustraties voor affiches en promotiemateriaal, grafische vormgeving voor producten. Hij was 17 jaar oud toen hij zijn pseudoniem bedacht: hiervoor gebruikte hij de achterstevoren geschreven initialen van zijn naam Georges Remi: RG. Uitgesproken als Hergé. Hergé krijgt de naam ‘meester van de Klare Lijn’. Waarom? Dat ontdek in het museum.

Ook het gebouw zelf verdient een vermelding. Architect Christian de Portzamparc vertaalde de bekende tekenstijl van Hergé naar lichte vormen en grote helderheid in de muren, ramen, doorkijkjes en loopbruggen.

  • Het museum is alle dagen geopend behalve op maandag en op feestdagen als 1 januari en 24, 25 en 31 december.
  • Van dinsdag tot vrijdag: van 10u30 tot 17u30 (kassa sluit om 17u).
  • Weekend: van 10u30 tot 18u (kassa sluit om 17u30).
  • Meer info op de website.
  1. Het Meer van Louvain-la-Neuve

Maak een mooie wandeling rondom het meer van Louvain-la-Neuve, de groene long van de stad. Wie even een rondje wil joggen trekt z’n loopschoenen aan en geniet van de aangelegde Finse piste rondom het water van Lac de Louvain-la-Neuve. Je ziet hier trouwens heel wat lopers: studenten en docenten die tussen de lessen door even een frisse neus halen. Maar ook de locals komen hier genieten van een rondje kuieren met hun gezin of honden.

Er zijn ook genoeg bankjes waar je even tot rust kan komen. Op en naast het water zie je heel wat vogels. Trekvogels die op hun toch hier halt houden, maar ook de waterhoen, zwarte gans, de Egyptische gans, de reiger en de fuut zijn hier vaste gasten.

  1. Grand-Place

Voor een pauze op een gezellig terrasje kan je terecht op la Grand-Place. Hier vind je onder andere enkele horecazaken, faculteitsgebouwen en een grote bioscoop. Sluit je dag af met een filmpje in de Cinéscope die maar liefst 13 zalen telt! Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Overnachten middenin de stad? Dan raden we een verblijf aan in het stijlvolle Martin's Louvain-la-Neuve. Het ligt in het stadscentrum en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends geniet je van een Amerikaans ontbijt of een ontbijtbuffet alvorens je de stad induikt. Meer info en boeken.

  1. Spot de street art werken in de stad

Fans van street-art kunnen hun ogen er rijkelijk de kost geven. Het lijkt wel of geen plekje in de stad onbenut bleef om er een kunstwerk op te plaatsen. Enkele topwerken die je zal tegenkomen zijn "C’est la vie" van de Belgische kunstenaar Claude Rahir en "Utopia", afkomstig van kunstenaressen Mariela Ajras en Milu Correch. Bezoek je de stad met de trein? Dan wordt je daar al meteen getrakteerd op een heleboel street art.

Zin om een gegidste street art wandeling doorheen Louvain-la-Neuve te boeken? Spring dan even binnen bij het toeristische infopunt, dat in het stationsgebouw zit. Of boek op voorhand via de website.

Download onze stadswandeling door Louvain-la-Neuve en spot de mooiste street art werken.
  1. Wellnesscentrum Martin's City Spa

Na een actieve dag heb je misschien zin in een relax moment? Boek een massage in het wellnesscentrum Martin's City Spa of warm helemaal op in de sauna of stoomcabine. Afkoelen doe je met ijswater of in de belevingsdouche. Lees een boek of tijdschrift op de loungestoelen aan het zwembad of trek enkele baantjes door het water. De city spa is dagelijks geopend. Meer info op de website.

  1. Shoppen in Louvain-la-Neuve

In de hoofdstraten van Louvain-la-Neuve, in het stadscentrum vind je ook verschillende boetiekwinkels en leuke hipsterwinkels. Geniet van een terrasje op de drukke pleinen en wandel nadien een van de vele winkeltjes binnen. Naast het station vind je ook het "winkelcentrum Esplanade". Het winkelparadijs van de stad. Verspreid over 3 verdiepingen vind je zowel grote winkelketens als kleine boetiekwinkeltjes. Meer info.

  1. Leuke hotspots om te eten en drinken

High Five Specialty Coffee Roastery

Opwarmen kan je bij High Five Specialty Coffee Roastery (zie ligging hier), een gezellig en vintage ingericht koffiehuis. Op de kaart staan natuurlijk heel wat soorten koffie, maar ook warme chocolademelk, bananenbrood, empanadas en vegan cakes.

Plof neer op een stoel aan de grote gezamenlijke tafel of aan een oude schoolbank. De decoratie bestaat uit oude koffiemolens, gezellige lampjes en post its van habitués. De leeftijd van de aanwezigen hier is best jong: studenten komen hier om te ontspannen, bij te babbelen met studiegenoten, te lezen of om achter hun laptop te werken. Er hangt een fijne sfeer en je wordt er vriendelijk bediend door studenten die hier wat centjes bijverdienen.

Butcher

Spring ook even binnen bij Butcher, een traiteur-slagerij (zie ligging hier) waar je een snelle sandwich kan bestellen of achteraan kan gaan zitten voor een uitgebreide lunch of diner. De naam doet alvast vermoeden dat hier veel vleesgerechten op de kaart staan: burgers, Luikse balletjes, tartaar en charcuterie planken. Maar er zijn ook salades en vegetarische opties om uit te kiezen. Je kan er ook gewoon een glaasje wijn of cocktail komen drinken.

Brasserie B’Comm en Di’Vino Wine Bar

Voor een gezellig aperitiefmoment of een heerlijk diner kan je terecht bij Brasserie B’Comm en Di’Vino Wine Bar (zie ligging hier). Beide zaken zijn te vinden op het gelijkvloers bij Martin’s Louvain-la-Neuve. In de keuken van de brasserie werken ze een menu uit rond bekende Belgische specialiteiten.

Chef-kok Olivier Grégoire tovert met streekproducten en lekkere gerechten zoals kabeljauw met grijze garnalen in botersaus en wentelteefje met appelcrumble en ijs op je bord. Er hangt een warme atmosfeer en de bediening is erg vriendelijk.

  1. Wat is er te zien in de omgeving?

Bezoek Walibi en Aqualibi

Louvain-la-Neuve is natuurlijk niet zo bijzonder groot, op een dag heb je de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Heb je toch een weekendje weg gepland? Dan kan je een onvergetelijke uitstap maken naar Walibi in Waver. Het pretpark Walibi ligt op een kleine 10 minuten rijden en is een leuke uitstap met het hele gezin! Naast de vele kinderattracties zijn er ook heel wat snelle achtbanen en sensationele attracties te vinden. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een echte adrenalinekick!

Bovendien wordt ook waterpret gegarandeerd bij je bezoek aan Walibi Belgium dankzij het naastgelegen Aqualibi. Een combinatie van het attractiepark met het waterpark vol glijbanen en golfslagbaden is dan ook een echte aanrader voor wie veel energie heeft en het beste uit zijn dag wilt halen! Meer info op de website.

Breng een bezoek aan de Leeuw van Waterloo

Het herdenkingsmonument staat symbool voor de Slag bij Waterloo, uitgevochten op 18 juni 1815 nabij Brussel. Toen was het een van de grootste veldslagen ooit in Europa.

Napoleon Bonaparte verloor hier tegen de geallieerde legers en de Pruisische strijdkrachten. Twee eeuwen later komen bezoekers nog steeds naar het slagveld om de overblijfselen van de strijd en de belangrijkste tegenstanders te ontdekken. Vanuit Brussel kun je eenvoudig met de auto of met het openbaar vervoer de slagvelden en de museums in Waterloo bezoeken.

Breng een bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville

De Abdij van Villers la Ville is een verborgen pareltje ten zuiden van Brussel. De ruïnes van dit uitzonderlijk erfgoed zijn mooi bewaard gebleven en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan ze bezichtigen in de gelijknamige stad Villers-la-Ville. Ideaal voor een weekendje Ardennen. Benieuwd naar je bezoek aan deze abdij? Ontdek hier alvast alle info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville.

  1. Waar overnachten in Louvain-la-Neuve?

Voor je bezoek aan Louvain-la-Neuve, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Louvain-la-Neuve.

  • Martin's Louvain-la-Neuve bevindt zich in het centrum van de stad en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends geniet je van een Amerikaans ontbijt of een ontbijtbuffet alvorens je de stad induikt. Meer info en boeken.
  • ibis Styles Louvain-la-Neuve Hotel is een 3* hotel op wandelafstand van topbezienswaardigheden als het Hergé Museum. Je overnacht in ruime, lichtrijke kamers voorzien van alle nodige luxe en comfort. Iedere ochtend kan je genieten van een onbeperkt ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Villa Monceau ligt net buiten de stad in Ottignies, op 5 minuutjes rijden van Louvain-la-Neuve. Deze charmante villa met rieten dak biedt stijlvolle accommodatie, ruime kamers ingericht met eigentijds meubilair, een aangename tuin en een heerlijk continentaal ontbijt in de ochtend. Verder is er ook nog gratis privéparkeergelegenheid. Bovendien geniet je hier van rust en sereniteit in een groene omgeving. Meer info en boeken.

Wil jij ook Louvain-la-Neuve gaan verkennen? Download hieronder onze gratis reisgids met uitgeschreven wandeling Louvain-la-Neuve, en ontdek de mooiste plekjes van de de stad.

Stadswandeling Louvain-la-Neuve

Gratis stadswandeling Louvain-la-Neuve downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 april 2024 - Toon

Duidelijke gids met nuttige informatie. Vooral de koffie bij High Five zal me altijd bijblijven.

- 24 oktober 2023 - claudine meulemeester

Verrassend om deze stad te ontdekken , dank voor de mooie uitgestippelde wandeling waarin we de mooiste bezienswaardigheden en het mooie meer ontdekt hebben.

- 10 september 2023 - andries wilfried

leuk om te doen,in het begin wel even zoeken daarna heel vlotte wandeling

- 7 juni 2023 - Colin

Prima reisgids welke twee dagen lang ons heel goed door de stad geleid heeft !

- 30 mei 2023 - Jean-Paul MARTIN

Was een mooie tocht maar is wel moeilijk via de app te volgen. de route is nogal onduidelijk aangebracht. de site daarentegen, is wel goed van kwaliteit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?