19 x bezienswaardigheden Ieper: wat zeker zien tijdens je bezoek? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x bezienswaardigheden Ieper: wat zeker zien tijdens je bezoek? + verblijftips

27 juli 2023 in Westhoek12 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en highlights in Ieper en omgeving + verblijftips

Ieper, een stad met een luguber verleden. Maar laat dat je zeker niet afschrikken om hier eens een dagje of twee te vertoeven. Bij je bezoek aan het hart van de Westhoek zal je heel wat kunnen herbeleven van de Eerste Wereldoorlog. Je duikt hier als het ware terug in de tijd. Zo zit er in één van de mooiste gebouwen een oorlogsmuseum gevestigd waar je alles te weten komt over deze gruwelijke periode in Ieper en de rest van Vlaanderen.

In dit blogartikel lees je meer over wat er allemaal te beleven en zien valt in Ieper. Kan je haast niet wachten om de stad zelf te bezoeken? Download onze autoroute rond Ieper.

Inhoud artikel

 1. Grote Markt van Ieper

De Grote Markt is het centrale plein van Ieper en is al eeuwenlang het centrum van de stad. Op de Grote Markt van Ieper staan enkele imposante bouwwerken te pronken zoals de indrukwekkende Lakenhalle, het Belfort, het Gerechtsgebouw en de Kasselrij. Hierdoor wordt het door heel wat toeristen gezien als een van de mooiste plekken van de stad.

Graag even iets drinken? Hier en daar zal je ergens een gezellig cafeetje of restaurant tegenkomen maar in tegenstelling tot vele andere grote markten, zal je hier niet zo veel terrasjes terug vinden.

Wil je graag Ieper zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling door Ieper en kom alles te weten over WO I en nog veel meer.

 1. In Flanders Fields Museum

Dit museum is gevestigd in de historische Lakenhalle van Ieper en werd geopend in 1998. Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum, vernoemd naar het bekende gedicht van John McCrae. Thema hier? De Eerste Wereldoorlog in Ieper en de rest van Vlaanderen. In 2012 kreeg het museum een volledige restyling. Het is nu de helft groter en de invalshoek is gewijzigd.

Het museum confronteert de bezoeker als het ware met de gevolgen van de ‘Grooten Oorlog’. Iedereen krijgt ook een poppy-armband, waarmee je 4 persoonlijke verhalen van soldaten kan ontdekken. Via verschillende multimediatoepassingen kan je ervaren hoe het leven aan het front eruit zag. Het is veruit het beste museum over de Eerste Wereldoorlog voor de gewone bezoeker!

 • Het museum is geopend van 1 april tot en met 15 november, elke dag open van 10 tot 18 uur.
 • Van 16 november tot en met 31 maart is het museum open van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17 uur
 • Voor een museumbezoek reken je hier best zo’n 1,5 à 2 uur, er is veel te zien.

Wil je graag nog meer te weten komen over de Eerste Wereldoorlog? Download onze autoroute rond Ieper in het teken van WOI.

 1. Lakenhallen

De Lakenhallen dateert van begin de 17e eeuw en bevat verschillende bouwstijlen. Je herkent zowel elementen van de renaissancestijl op de eerste verdieping, barok op de puntgevels als gotiek op de spitsbogen.

De Lakenhallen staan symbool voor de rijkdom en handelspositie van Ieper. Ze werden vroeger gebruikt als handel- en opslagplaats voor de lakenstoffen. De lakenhandelaars kwamen bijeen op de binnenplaats. De dag van vandaag is ze alleen toegankelijk tijdens speciale evenementen. Het mooiste evenement is tijdens de kerstperiode wanneer de sfeervolle stad wordt omgetoverd in winterse taferelen.

De lakenhallen en het belfort waren in die periode bij de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen in Europa.
 1. Menenpoort

Wanneer je de Westhoek bezoekt, is de Menenpoort ook een must-see. Het monument werd opgetrokken als eerbetoon aan de Britse doden die nooit zijn teruggevonden of anoniem begraven werden. Best een emotioneel moment wanneer je even stilstaat bij de namen die gebeiteld staan in het monumentale bouwwerk.

Bij de inhulding ervan, op 24 juli 1927, werd de Last Post gespeeld ter ere van de gesneuvelde soldaten. Sindsdien kan je iedere avond om 20 uur genieten van de klaroenspelers die hun eerbetoon brengen.

Wil je graag het historische Ieper verkennen aan de hand van een stadswandeling? Wij hebben alvast een wandelroute uitgestippeld door Ieper die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengt.

 1. Sint-Maartenskathedraal

Net naast de indrukwekkende Lakenhalle vind je de Sint-Maartenskathedraal. Deze werd na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, precies zoals de oorspronkelijke vroeg-Gotische kerk. Binnen kan je diverse schilderijen en andere kunstwerken uit de periode van de 14de tot de 17de eeuw bewonderen, naast recentere kunstwerken.

In het Lapidarium naast de kathedraal kan je oude resten van de Sint-Maartensproodij bezichtigen en aan de noordzijde van de kathedraal kan je ook nog enkele restanten van het Kloosterpand zien.

 • De kathedraal kan vrij bezocht worden tussen 9u en 17u, echter niet tijdens de erediensten.
 1. De Vesten

De Vesten is een prachtig bewaard gebleven verdedigingsgordel rond Ieper. De oorsprong van de Vesten gaat terug tot de 14de eeuw, toen de stad voorzien werd van een nieuwe verdedigingsgordel met 10 poorten.

Het huidige uitzicht wordt vooral bepaald door de Franse versterkingen gebouwd in opdracht van Vauban in de periode 1678-1684. Een gedeelte ervan werd weliswaar gesloopt tijdens de 19de eeuw, maar toch blijft het stadscentrum voor bijna driekwart omsingeld door een prachtige groene gordel, waar het heerlijk wandelen is.

Enkele zaken die je tegenkomt tijdens een wandeling over de Vesten:

 • De Leeuwentoren. Deze toren dankt haar naam aan haar forse structuur (muren van 2,40 m dik), vergelijkbaar met de stevige lichaamsbouw van een leeuw. Vauban liet het bovenste deel van de toren weghalen om het onderste restant te gebruiken als geschutsplatform.
 • De ‘Majoordgracht’. De naam ‘Majoorgracht’ is eigenlijk een ongelukkige vertaling van het Franse woord voor ‘hoofdgracht’. De gracht werd aangelegd als onderdeel van de versterkingen in de tijd van Lodewijk XIV (tweede helft 17de eeuw). Net zoals voor de Leeuwentoren ligt er ook voor de Predikherentoren een min of meer driehoekig eiland in de Majoorgracht. Vauban liet de eilanden rond 1680 aanleggen als een voorafgaande verdedigingsstructuur, nog voor de toren.
 • De Bellepoort. Net als vandaag kon je in de 17de eeuw de stad verlaten via de Bellepoort. Bouwmeester Vauban liet de poort bouwen in 1683 en voorzag ze van een stevige bespijkerde deur, met daarvoor een ophaalbrug.
 1. Yper Museum

Op de Grote Markt vind je onder meer het Yper Museum, onder een vleugel van de Lakenhallen. Het Yper Museum vertelt je alles over het ontstaan en de groei van Ieper en de Westhoek. Je ontdekt er een unieke collectie insignes, kaarten, archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk en nog zoveel meer. Verder kan je hier ook plaatsnemen in een reuzegrote maquette van het middeleeuwse Ieper. Er zijn hier zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen die je kan bijwonen, maar elke tentoonstelling is het zeker waard. Meer info en openingsuren vind je op de website

 1. Saint George’s Memorial Church

De Saint George’s Memorial Church is een Anglicaanse kerk die er kwam, op aangeven van veldmaarschalk French die had mee gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Hij wou een kerk oprichten ter nagedachtenis van de gesneuvelden en tegelijk moest de kerk een museum en ontmoetingsplaats worden voor nabestaanden, familieleden en vrienden. De kerk toont heel wat herinneringen aan de Groote Oorlog.

De Britse toeristen beschouwen deze kerk overigens als herinneringsplek aan de Eerste Wereldoorlog evenwaardig aan de Menenpoort. Aan de muren hangen goudkleurige plakkaten met eervolle dankbetuigingen voor de gesneuvelde soldaten uit het Verenigd Koninkrijk, maar ook uit Egypte, Canada,.. die hun leven opofferden voor hun land. Opvallend zijn ook de gekleurde knielkussentjes op iedere stoel. Veel van wat je er ziet zijn schenkingen door Britten maar het merendeel zijn voorwerpen van de regimenten die hier in Ieper streden.

 1. De Vismarkt

Op de Vismarkt vind je nog enkele nostalgische kramen waar je vis kan kopen. Zowel de kramen als het plein zijn niet bijzonder groot maar wel mooi om te zien. Aan de naastgelegen Boterstraat is zelfs een toegangspoort naar deze oude markt gecreëerd, de zogenaamde Vispoort. Boven die doorgang vind je een stenen reliëf met een afbeelding van de zeegod Neptunus en het jaartal MDCCXIV. De poort is al verschillende keren gerestaureerd, maar het beeld van Neptunus is altijd gebleven.

Nog op zoek naar een verblijf in Ieper? Bekijk het volledige aanbod hotels in Ieper en haal het beste uit je verblijf.

 1. Hill 60 en de Caterpillar

Bij het uitgraven van de spoorwegbedding in Ieper werd door de ophoping van de uitgegraven aarde een heuvel gevormd die tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gehavend werd door mijnen. Aan de andere kant van het spoor ligt een andere grote mijnkrater, de Caterpillar. Deze krater is het resultaat van een mijnlinie van 21 mijnen die tot aan de Franse grens liep. De krater van de Caterpillar is niet alleen de meest noordelijke krater van de lijn, maar ook de grootste. Tijdens de ontploffingen van de mijnketting kwamen zo’n tienduizend mensen om het leven.

Tijdens de gevechten van de Derde Slag bij Ieper zijn veel soldaten in de tunnels van Hill 60 omgekomen en nog steeds liggen er veel onbekende lichamen in de heuvel begraven. Op de heuvel staat een monument dat deze slachtoffers herdenkt.

WEEKENDTIP: Op zoek naar inspiratie voor een weekendje weg in de Westhoek in teken van de Grooten Oorlog? Bekijk hier onze tips voor een Weekendje weg in de Westhoek in teken van WO 1

 1. Ramparts Cemetry

Ramparts Cemetery, Lille Gate is gelegen op de Vestingen, naast de Rijselpoort. Het is de enige militaire begraafplaats op de Vesten. Bijna tweehonderd gesneuvelden uit het voormalige Britse Rijk werden hier begraven vlakbij de Rijselpoort, langs waar veel soldaten naar het front trokken. Als je hier even rondkijkt op het kerkhofje ontdek je onder meer graven van jonge militairen uit Canada, Australië en zelfs Maori’s uit Nieuw-Zeeland.

Wil je graag meer ontdekken van de Westhoek? Bekijk onze fiets- en autoroutes door de Westhoek.

 1. Onthaalcentrum De Kazematten

Rechtover de Sint-Jacobskerk bevindt zich het Onthaalcentrum De Kazematten. Deze naam is niet toevallig gekozen want iets verderop is de gelijknamige brouwerij De Kazematten gelegen. Het onthaalcentrum biedt een tentoonstellingsruimte en vijf zalen voor polyvalent gebruik. De permanente tentoonstelling toont je via een tijdslijn een overzicht van de ontwikkeling van de vesten en de stad Ieper. Je ziet hier ook een maquette van hoe Ieper eruitzag na de verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Brouwerij De Kazematten

Als je hier dan toch bent, raden we je aan om ook even de brouwerij te bezoeken. De Ieperse stadsbrouwerij Kazematten bevindt zich onder de vestingen die de stad omwallen. De unieke historische Kazematten van het "Houten Paard" aan de Rijselpoort werden enkele jaren geleden omgetoverd tot een authentieke brouwerij en vormen sinds 2014 het schouwtoneel voor de heerlijke Wipers Times bieren.

Tijdens een rondleiding in de brouwerij kom je meer te weten over de unieke locatie en het bouwproces. Je kan eventuele ook een privérondleiding aanvragen. Voor meer informatie kan je de website Brouwerij de Kazematten raadplegen.

 1. Hooge Crater Museum

Een bezoek aan het Hooge Crater museum is een unieke ervaring voor zowel jong als oud! Met zijn levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen uit de eerste wereldoorlog, de uitgebreide collectie wapens, uitrustingen en foto's is dit museum de ideale plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en omgeving. Naast het museum, in hetzelfde historische pand, is er het gezellige themacafé. Hier kan je terecht voor een hapje en een drankje. Vergeet hier ook zeker niet even de indrukwekkende collectie bewerkte hulzen (trench-art) te bewonderen. Meer info en openingsuren op de website.

 1. Merghelynck Museum

In het Merghelynck Museum kom je op een schitterende en ludieke manier meer te weten over het leven van de familie Merghelynck. Het museum is gevestigd in een prachtig herenhuis, een perfecte reconstructie van het gebouw uit 1774. In de sierlijk aangeklede salons en boudoirs kan je enkele originele Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk welke gered werden uit de branden van de Eerste Wereldoorlog bewonderen. Verder is er ook een unieke collectie Chinees en Japans porselein. Meer info en openingsuren op de website.

 1. Zwevende kraan in Ieper

In mei 2003 kreeg Ieper er een nieuwe attractie bij: de zwevende kraan! En nee hoor, dit was niet bedoeld als het zoveelste 'banale' kunstwerk, er zat wel effectief een boodschap achter. De waterkraan moest destijds het uithangbord worden van de Regie Stedelijke Waterdienst die de stad voorzag van drinkwater. Met dit opvallende 'kunstwerk' wilden ze hun onzichtbare werk, zichtbaar maken. En dat is goed gelukt! Sommige automobilisten rijden enkele toertjes rond het rondpunt (rotonde van de Zuiderring en de Steverlyncklaan in Ieper) wat zorgt voor een hallucinerende ervaring.

Het lijkt dan ook dat deze kraan aan het zweven is. Maar als je goed kijkt zal je merken dat de kraan op een plastieken buis vast staat, het water wordt langs die buis naar boven geduwt zodat het er aan de bovenkant uitstroomt. Zo krijg je het gevoel dat de kraan aan het zweven is op zijn eigen waterstraal.

Je hoeft natuurlijk niet alleen de auto in te stappen om een paar toertjes rond deze rotonde te rijden zodat je deze zwevende kraan kan bewonderen. Lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden aan de Westhoek en maak er een daguitstapje van!

 1. Daguitstap naar Bellewaerde

Wil je graag eens wat anders doen? Of ben je op stap met de kinderen? Dan raden we je een daguitstap naar Bellewaerde Park aan! Bellewaerde is dé ideale uitstap voor het hele gezin. Kruip in een van de leukste attracties of bewonder de (exotische) dieren. Wandel nadien nog even door het uitgestrekte park en geniet met volle teugen van de schitterende groene omgeving en de rustgevende natuur. Je zal je hier zeker niet vervelen!

 • Het park bevindt zich op 20 minuten rijden van Kortrijk en 45 minuten van Brugge en Gent.
 • Of neem de trein richting het Station van Ieper en neem vervolgens de Lijnbus 84 tot aan het attractiepark.

TIP: Boek je tickets voor Bellewaerde online, zo kan je binnen zonder wachten.

 1. Wat te zien en doen in de omgeving van Ieper?

Nog meer leuke uitstappen, acitiviteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van Ieper? Verscholen in de schaduw van de stad Ieper vind je Heuvelland. Een glooiend landschap op de grens met Frankrijk. Hier komt de geschiedenis van de Grooten Oorlog terug tot leven.

 1. Waar overnachten in Ieper?

Voor je bezoek aan de oorlogsstad Ieper, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Ieper online bekijken.

De Heerlyckheid

Op een steenworp van de Menenpoort en het In Flanders Fields Museum vind je het Pension De Heerlyckheid. Op een rustige locatie biedt dit pension aangename, comfortabele kamers met uitzicht op de stad en zijn voorzien van alle nodige faciliteiten. Er wordt dagelijks een ontbijt geserveerd en in het restaurant kan je genieten van huisgemaakte maaltijden. Meer info en boeken.

Vakantiehuis Gluk

Kom overnachten in deze vakantiewoning GLUK in Zonnebeke, je kan er genieten van luxe, design en rust. Dit authentiek genoveerde plattelandshuis beschikt over een zwembad, elke slaapkamer beschikt over een eigen badkamer en je kan je volledig ontspan in de sauna.

Vanuit vakantiewoning GLUK kan je perfect op verkenning in de Westhoek, Heuvelland of zelfs naar de Belgische kust. In dit vakantiehuis kan je overnachten met 17 personen. Meer info en prijzen

Hotel O Ieper

Hotel O Ieper ligt midden in het centrum van Ieper, naast het marktplein en de Lakenhalle. Het milieuvriendelijke hotel biedt ruime kamers die voorzien zijn van alle luxe en comfort. Iedere dag wordt er een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd in de gemeenschappelijke ontbijtzaal. Het ontbijt omvat koude en warme dranken en biologische en fair trade producten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Westhoek met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Westhoek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Westhoek & Heuvelland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Westhoek.

Westhoek & Heuvelland

Gratis reisgids Westhoek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 juni 2024 - Alain Verlinden

Ieper loont de moeite, zowel met slecht als goed weer! Uiteraard de Last Post meepikken, maar ook gewoonweg wandelen doet deugd

- 16 februari 2024 - Hupperts roland

Interessante gegevens voor iemand die deze streek niet kent;. Als inwoner van Bredene is dit natuurlijk mijn achtertuin en dus al meerdere malen bezocht. Alle andere mails dat ik van jullie krijg i.v.m. andere reizen zijn al even interessant. bedankt

- 2 november 2023 - Coppens Franky

Flanders Field museum en Menenpoort. Stadswandeling met gids. Belfort en kathedraal.

- 20 augustus 2023 - Gerdie de Hoon

Goede duidelijke routes, erg mooi en hebben ervan genoten. Bedankt,

- 10 juli 2023 - Geert Simons

Prima gids te gebruiken op vskantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?