Vakantie aan de Belgische kust: De 13 leukste bezienswaardigheden & attracties

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie aan de Belgische kust: De 13 leukste bezienswaardigheden & attracties

17 maart 2023 in Belgische kust14 reacties

De leukste badplaatsen en stranden aan de Belgische kust

Veel mensen kiezen er elk jaar voor om de zomervakantie te vieren met zon, zee en strand. Hiervoor kan je naar verre oorden vliegen, maar het is ook heel goed mogelijk om een dergelijke zomer in de buurt te hebben. Voor zee en strand hoef je eenmaal niet ver weg te gaan en in de zomer zit het vaak wel goed met de warme temperaturen en de vele zonuren.

Met 13 badplaatsen verdeeld over 10 kustgemeenten kan je heel goed je vakantie aan de Belgische kust vieren. Ontdek samen met ons de bijzonderste bezienswaardigheden die onze kust rijk is.

De Belgische kust is perfect om te fietsen, of tijdens je vakantie een wandeling te maken. Download onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Nog meer info over de Belgische kust in onze reisgids.

Inhoud artikel

 1. Knokke-Heist

Knokke-Heist is de meest noordelijke gemeente waar cultuurliefhebbers en fashionista’s graag op vakantie gaan. Je vind er veel hippe boetieks en boeiende kunstgalerijen. Je kan hier dan ook goed winkelen of cultuur snuiven. Tussen alle boetieks en galerijen door vind je daarnaast ook heel wat mooie standbeelden.

Je vindt in Knokke-Heist echter ook het natuurgebied ’t Zwin, waar veel watervogels, waaronder zeldzame soorten, te zien zijn. Ook kan je er een bezoek brengen aan de Vlindertuin. Voor meer geschiedenis kan je het For Freedom Museum bezoeken, wat de Tweede Wereldoorlog in beeld brengt. In het Sincfala museum vind je daarentegen meer informatie over de geschiedenis over de Zwinstreek.

Tijdens je bezoek aan Knokke-Heist heb je natuurlijk een aangenaam verblijf nodig. Overnacht in het gezellige ENSO boetiekhotel op 150 m van het Albertstrand. Dit hotel biedt elegant, ruim ingerichte kamers en hier begin je de dag steeds met een glimlach: een gezonde stevige granola-kom na een ochtend strandrennen, een verse kater-detox-sappen na een avondje uit of je snakt naar een deel van onze kenmerkende klassieke Amerikaanse pannenkoeken. Meer info en boeken.

 1. Zeebrugge

Zeebrugge wordt gezien als de hoofdstad van de vis, mede doordat je in deze badplaats de lekkerste visschotels kan eten. Ook heeft de stad haar eigen internationale zeehaven waar constant indrukwekkende schepen heen- en weer varen. Breng dan ook zeker eens een bezoekje aan de haven, of stap zelfs op een boot naar de Thorntonbank waar je een kijkje kan nemen bij het windmolenpark op zee.

Met de kinderen is het aan te raden om het Maritiem Themapark Seafront te bezoeken. Hier kunnen ze alles over de zee en het even op zee ontdekken, een kijkje nemen in verschillende schepen of de geschiedenis van de Zeebrugse haven induiken. Meer info op de website.

 1. Blankenberge

Blankenberge is een gezellig gedeelte van de kust dat als dé familiebadplaats van de Belgische kust wordt gezien. Je kan hier heerlijk over de imposante pier lopen (het symbool van Blankenberge), een lange wandeling maken door het natuurgebied de Uitkerkse Polder en het duingebied de Fonteintjes, of even tot rust komen aan de Paravang van Blankenberge. Hier heb je ook een mooi uitzicht over het Leopoldpark en de Haven.

Wil je Blankenberge graag ontdekken aan de hand van een wandeling? Download onze uitgestippelde wandelroute door het centrum van Blankenberge, en ontdek meer over de belle époque periode.

 1. De Haan

In De Haan ga je terug in de tijd van de Belle Époque. Het centrum van De Haan staat gekend voor z'n vele huisjes met rode daken, torens, gevels en balkonnetjes. Als je in De Haan bent neem dan zeker eens een kijkje in de Concessiewijk of in het oude tramstation dat ook in de Belle Époque stijl opgebouwd.

De Haan is zowat de enige badplaats aan de Belgische kust waar de kustlijn niet "vervuild" is door hoogbouw, wat voor een mooie zeedijk zorgt. Ga er wandelen door de Duinbossen van de Haan, kinderen kunnen genieten van de grote open speelruimte van de Rotonde.

Ook op het terrein van La Potinière kan er goed met de hele familie gesport en gespeeld worden, bijvoorbeeld bij het minigolven. Bij slecht weer kan je verder terecht bij Aquafun in Sunparks, een heerlijk indoor tropisch zwembad.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze badplaats? Bekijk onze favoriete verblijven in De Haan en haal het beste uit je vakantie.

 1. Bredene

Bredene is een uniek stukje kust waar veel kampeerders naar toe komen om op één van de ruim twintig campings te verblijven, maar met het enige afgebakende naaktstrand aan de Belgische kust is de gemeente ook zeer geliefd bij naturisten.

In Bredene kan je een bezoek brengen aan het recreatiepark ’t Paelsteenveld, waar je door de prachtige Dahliatuinen kan lopen, of ga het water op bij de Twins Club. Ook het recreatiedomein Grasduinen zorgt voor wat leuke activiteiten waar zowel gesport als gespeeld kan worden.

 1. Oostende

Oostende is de grootste badplaats aan de Belgische Kust. De badplaats was dan ook een populaire locatie voor de koninklijke familie. Dit is nog terug te zien in de Venetiaanse- en Koninklijke Gaanderijen, waar je van de classicistische architectuur kan genieten.

 • In Oostende kan je ook een kijkje nemen in het oude Duitse artilleriekwartier Fort Napoleon. Tegenwoordig doet het fort dienst als een museum over het fort, maar er is ook een kinderspeelplein terug te vinden.
 • Ook kan je een bezoek brengen aan Domein Raversyde, waar je in het Museum Anno 1465 meer over de vissersnederzetting Walraverijde en de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall kan leren.
 • Daarnaast vind je in Oostende ook het zeilschip Mercator, die in 1936 het stoffelijk overschot van pater Damiaan terug bracht.
 • Bezoek het James Ensorhuis en ontdek alles over deze bijzondere kunstenaar die zich liet inspireren door de zee.
 • Ook enorm de moeite waard: bezoek allerlei street art-installaties dankzij 'The Crystal Ship', sinds enkele jaren een van de grootste publiekstrekkers in Oostende. Meer info op de website.
 • Maak het jezelf gemakkelijk en kom meer te weten over deze populaire badplaats met onze stadswandeling door Oostende.
 1. Middelkerke

Middelkerke heeft een prachtig stuk strand waar je heerlijk van kan genieten, terwijl de Warandeduinen veel uitkomst bieden voor de wandelaars. Aan de kust vind je verschillende beelden van stripfiguren en bijzondere kunstwerken.

Neem ook eens een kijkje in het museum Kusthistories over de geschiedenis van de Belgische kust en het kusttoerisme, of duik de Villa les Zéphyrs in voor een kijkje in een villa uit het interbellum.

Waar overnachten in Middelkerke? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Middelkerke!

 1. Nieuwpoort

In Nieuwpoort vind één van de grootste jachthavens van Europa, waar zo’n tweeduizend plezierboten te zien zijn. De promenade van Nieuwpoort loopt langs deze boten; tijdens een wandeling kan je je dan ook goed vergapen aan de vele luxeboten. De stad heeft daarnaast ook een mooi historisch centrum.

Loop door het centrum van Nieuwpoort en ontdek de geschiedenis van de stad, of breng een bezoek aan het Westfront bezoekerscentrum over de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 1. Koksijde

Koksijde heeft ruim 700 hectare aan natuurgebieden waar je onder andere de Hoge Blekker - de hoogste duin van de Belgische Kust - kan vinden. Je kan dan ook heerlijk wandelen in deze kustgemeente, maar er is verder ook veel kunst, cultuur en archeologie te vinden.

 • Neem bijvoorbeeld een kijkje in het Paul Delvauxmuseum voor surrealistische kunstwerken en het Rariteitenmuseum.
 • Ga op bezoek bij het Nationaal Visserijmuseum en bezoek het authentieke vissersleven bij Oostduinkerke, waar garnaalvissers nog te paard te werk gaan.
 • Ook vind je hier het Noordzeeaquarium, waar je de bewoners van de Noordzee eens van dichtbij kan bekijken.
 1. De Panne

Aan het meest zuidwestelijk gelegen stuk kust vind je De Panne. Hier vind je grote stukken natuur en brede stranden, en je kan hier dan ook goed terecht om lange wandelingen te maken of op en rondom het water te sporten. Zo is strandzeilen op de breedste stranden van de Belgische Kust zeer populair.

10.1. Plopsaland

In De Panne kan je de strandvakantie daarnaast heel goed afwisselen met een bezoek aan het pretpark Plopsaland, waar de jongste vakantiegangers samen met Kabouter Plop en andere Studio 100-karakters van verschillende attracties kunnen genieten.

Onze tip: Het kan aardig druk worden in Plopsa en Plopsaqua. Boek je tickets alvast online, zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen aan de kassa alvast overslaan.

10.2. Natuurreservaat De Westhoek

 • Verder vind je in de gemeente ook het natuurreservaat De Westhoek, waar natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen in het oudste natuurreservaat van Vlaanderen.
 • Neem een kijkje in de Dumontwijk, waar je een indruk kan krijgen van de regionale architectuur in de negentiende en twintigste eeuw.
 • Daarnaast kan je ook een dagje de grens over steken en de Franse Bray-Dunes in trekken of zelfs de oversteek van Calais naar Dover maken.
 1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Belgische Kust

Hoeveel kustgemeenten telt de Belgische Kust?

De Belgische Kust telt 13 badplaatsen in 10 kustgemeenten. Oostende, De Panne, De Haan-Wenduine, Knokke-Heist, Nieuwpoort, Koksijde-Oostduinkerke, Blankenberge, Zeebrugge, Middelkerke-Westende en Bredene. Dit is een diverse regio vol natuur, cultuur, beachlife en tal van recreatiemogelijkheden. Je zal je hier zeker niet vervelen! In bovenstaand blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden en belangrijkste attracties van elke kustgemeente.

 1. Hoe de Belgische Kust bezoeken met de Kusttram?

De Kusttram rijdt langs maar liefst 68 haltes tussen De Panne en Knokke-Heist en rijgt zo de 67 kilometer aan Belgische kust aaneen. Op deze manier kan je dan ook goed de kust leren kennen, maar je kan ook goed gebruik maken van de Kusttram om in een andere kustgemeente een bezienswaardigheid te bezoeken.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe lang is de Belgische Kust?

De Belgische kustlijn is ongeveer 65 km lang. Deze bestaat uit brede zandstranden waarop meestal een smalle duingordel aansluit. Je uren langs de kustlijn wandelen. Wil je graag even rusten op het strand? De Panne heeft het breedste strand van allemaal!

 1. Waar overnachten aan de Belgische Kust?

Op zoek naar een hotel, appartement of hostel, tijdens een vakantie aan de Belgische Kust? Bekijk alvast onze selectie van de mooiste hotels en B&B's aan de Kust. Of ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod). Om je zoektocht te vergemakkelijken geven we alvast een paar van onze favoriete hotels mee:

Upstairs Hotel

Upstairs Hotel is thé place to be in Oostende. Het is een ontmoetingspunt voor zowel wereldreizigers als citytrippers als artiesten en creatievelingen. Het hotel bevindt zich in het bruisende centrum van Oostende en op een steenworp van de prachtige, uitgestrekte stranden. Het is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. De kamers van het hotel zijn ruim en modern ingericht met een tikkeltje urban interieur. Wil je graag luxueus overnachten? Dan kan je altijd de kamer 'The Roof' boeken waarbij je geniet van een adembenemend zicht op de Oostendse skyline en de prachtige, uitgestrekte stranden. Meer info en boeken.

Hotel Villa La Tourelle (De Haan)

Hotel-B&B villa La Tourelle is een charmant hotel én 4 sterren B&B gelegen in het hartje van de Haan. De karaktervolle Villa ligt in de mooiste wijk van De Haan, genoemd de “Concessie”. Je herkent de Villa La Tourelle meteen aan het charmante torentje in belle-époquestijl. Hier kom je tot rust in één van de sfeervolle ingerichte kamers. Of je kan ook altijd gaan voor een bijzondere overnachting in de torenkamer waar je een uitzicht van 360° hebt om de omgeving.

Elke ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet met overheerlijke vers gebakken broodjes in ons schitterend decor. Bij mooi weer is het ook zalig te vertoeven op het zonneterras bij een kopje koffie of een glaasje wijn. Meer info en boeken.

C-Hotels Helios (Blankenberge)

Bij Hotel Helios geniet je van een uitstekende ligging op de Zeedijk van Blankenberge, vlakbij het centrum en alle bezienswaardigheden. Alle kamers zijn mooi en modern ingericht met of zonder zeezicht. Na het uitwaaien op het strand kan je ook altijd even volledig ontspannen in de Finse Sauna of infraroodcabine. En bij mooi weer kan je heerlijk relaxen en genieten op het dakterras met prachtig zicht op de zee. Meer info en boeken.

 1. Waar kan je kamperen langs de Belgische Kust?

Liever kamperen aan de Kust? Ook dat kan! Er zijn tal van campings verspreid over de 10 kustgemeentes! Wij hebben alvast onze favoriete campings aan de Belgische Kust opgelijst. Bekijk het volledige overzicht campings per badplaats op de website van De Kust.

Let op: Ben je op weg met je camper? Houd er dan rekening mee dat overnachten op de openbare weg verboden is in de Vlaamse kustgemeenten. Het is nog steeds zo dat de camper in veel kustgemeenten zal doorverwezen worden naar een camping. Maar er komen stilaan meer aparte plaatsen voor campers. Zo zijn er goed uitgeruste camperparkings in Blankenberge, Westende, Middelkerke en Nieuwpoort.

 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 25 november 2023 - serrien andreas

Moet alles nog uitproberen!

- 2 oktober 2023 - Paul Boumans

De info over de wandelingen aan onze VLAAMSE KUST is zeer nuttig. Maar algemeen vind ik dat de nadruk meer op onze VLAAMSE KUST moet gericht worden dan op de Belgische kust. Men spreekt toch ook over de Friese meren, de Normandische kusten, de Schotse hoogvlakten ... laat ons dan ook fier zijn op onze VLAAMSE KUST !!!

- 26 september 2023 - Sevenants

De uitleg voor start en duur van de wandelingen is heel goed!

- 22 juni 2022 - Geladi

Prachtige fietsroutes gedaan , we hebben er echt van genoten , alsook komen deze langs oorlog verleden plaatsen , alsook langs mooie natuur .

- 21 april 2022 - DONDERS Jos

We zijn camperrijders. Het zou fijn als daar ook eens aandacht aan besteed werd. Proficiat al vast en bedankt voor je fijne info.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?