45 x bezienswaardigheden Parijs: Wat zien en doen tijdens je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

45 x bezienswaardigheden Parijs: Wat zien en doen tijdens je bezoek

9 oktober 2023 in Parijs5 reacties

Alle highlights en bezienswaardigheden Parijs + excursies en verblijftips

De Franse hoofdstad Parijs staat vol imposante monumenten en niet-te-missen bezienswaardigheden. De stad bruist van het leven en er is altijd wel wat te doen, te proeven of te bezoeken. Het is daarom moeilijk om te kiezen wat je wil bezoeken.

Natuurlijk kunnen de iconen van de stad, zoals de Eiffeltoren en de Notre-Dame (niet meer toegangkelijk), niet ontbreken op je lijstje, maar wat dacht je van de Opéra Garnier of Sainte-Chapelle? Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden in Parijs voor jou op een rijtje gezet. Wil je de wachtrijen overslaan? Koop dan alvast je tickets online.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. Beklim de Eiffeltoren

Geen Parijs zonder Eiffeltoren. Het is niet alleen het meest bekende monument van de stad, maar ook van het hele land en het is zelfs één van de meest bezochte monumenten ter wereld. Al sinds de opening in 1889 trekt de constructie jaarlijks miljoenen mensen die het bijzondere metalen bouwwerk willen bewonderen. Je kan natuurlijk ook de lift op de trappen naar de observatieplatformen nemen voor een bijzonder uitzicht over de stad. Lees meer over ons bezoek aan de Eiffeltoren en hoe de (laaaaange) wachtrijen over te slaan + onze tip waar je het "geheime verdiep" van de Eiffeltoren kan vinden.

TICKETS: De Eiffeltoren bezoeken maar de lange wachtrijen overslaan? Het kan, koop je skip-the-line tickets online en vermijd lange uren wachten..

 1. De indrukwekkende Notre Dame

De Notre Dame is naast de Eiffeltoren één van de bekendste monumenten van Parijs. De kathedraal is een goed voorbeeld van de Franse gotische architectuur en is nog steeds één van de grootste kathedralen van Frankrijk. Binnen kan je de prachtige roosvensters en waardevolle relieken bekijken, maar ook de gevel van het gebouw met haar torenspitsen, religieuze beelden en vele waterspuwers maakt indruk.

Ga mee met een exclusieve rondleiding, en kom alles te weten over de wederopbouw van de Notre Dame, koop je tickets hier online voor €15
 1. Sainte-Chapelle

Alternatief nodig voor de Notre-Dame? Bezoek dan zeker eens de Sainte-Chapelle, naast het Palais de Justice op het Ile de Cité. Deze kapel heeft prachtige glas-in-loodramen en de mooie koepel, is een knap staaltje architectuur dat je zeker moet bezoeken. Lees meer over de Sainte-Chapelle in onze aparte blog.

TICKETS: Voor mij de prachtigste kerk van Parijs, koop je ticket voor de Sainte-Chapelle online en laat je betoveren door deze verborgen parel !

 1. Père-Lachaise

Misschien klinkt Père-Lachaise in eerste instantie niet echt als een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben, maar wist je dat dit de meest bezochte begraafplaats ter wereld is? De omvang van de begraafplaats is niet alleen indrukwekkend, je vindt hier ook de laatste rustplaatsen van beroemdheden als Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde en Fréderic Chopin. Ook de minder bekende namen hebben bijzondere excentrieke graven en prachtige tombes. Een bijzondere plek waar je uren kan ronddwalen!

Onze tip: Ga je op citytrip naar Parijs? Download dan zeker onze gratis reisgids Parijs, zo haal je het meeste uit je bezoek aan de lichtstad! Met tal van tips en leuke plekjes die je niet in andere reisgidsen kan vinden.
 1. De Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur op Montmartre is vanuit veel plekken in Parijs te zien. Deze bijzondere witte basiliek werd gebouwd als herdenkingsplaats voor de christelijke martelaars. Het uitzicht van de kerk is erg bijzonder. Er is een grote trap die door een park naar de basiliek leidt en op de voorgrond staat een oude draaimolen. Bovenaan de trap heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook de straten van Montmartre rondom de basiliek zijn een bezoekje waard.

Het kabeltreintje naar de Sacré-Coeur

Om de Sacré-Coeur te beklimmen kan je de 200 trappen trotseren, maar je kan ook gebruik maken van de kabeltrein. Het kabeltreintje werd gebouwd in 1900 en is een bezienswaardigheid op zich. Het treintje begint onderaan de heuvel en brengt je helemaal naar de top in amper 2 minuten. Je kan gewoon betalen met een metroticketje, extra handig.

 1. Arc de Triomphe

Eén van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Parijs is natuurlijk Napoleon. Aan het begin van de negentiende eeuw liet Napoleon een triomfboog bouwen ter ere van zijn talloze overwinningen. Deze Arc de Triomphe is nu de derde grootste triomfboog ter wereld en nog steeds de grootste in Europa. Het bijzondere bouwwerk staat in het midden van een rondpunt waar maar liefst twaalf drukke straten samenkomen, waaronder de Champs-Elysées. Wist je dat je zelf de Arc de Triomphe kan beklimmen?

Tickets naar het dak van de Arc de Triomph

 1. De Champs-Elysées

De Champs-Élysées is de bekendste straat van Parijs en wordt door de Fransen zelf ‘la plus belle avenue de monde’ genoemd. Langs de boulevard vind je veel luxewinkels, maar ook gewone winkels, theaters en cafés. Aan het einde van de Champs-Élysées kom je terecht op het plein waar je de Arc de Triomphe vindt.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van de Champs-Élysées? Hotel Le Colisée biedt stijlvolle kamers en ligt op wandelafstand van de boulevard. Meer info en boeken.

 1. Dôme des Invalides

Niet ver van de Arc de Triomphe is de Dôme des Invalides gebouwd met zijn erg herkenbare gouden koepel. Het Les Invalides militair ziekenhuis is een bijzonder bouwwerk waar jarenlang veteranen verzorgd worden. Tegenwoordig vind je hier bijzondere musea die je een inzicht geven op militaire geschiedenis van Frankrijk en de tombe van Napoleon Bonaparte. Lees hoe je zelf de Dôme des Invalides kan bezoeken.

 1. Les Jardins du Luxembourg

Jardin du Luxembourg is een prachtig stadspark waar je even aan de hectiek van de hoofdstad kan ontsnappen. Het is het mooiste stadspark van Parijs vol mooie terrassen, een prachtige vijver en verschillende indrukwekkende standbeelden. Daarnaast is er ook veel te doen in het park. Je kan hier tennissen, een theatervoorstelling meepikken in het openluchtcafé of zelfs leren hoe je een imker wordt.

TIP: Wil je graag zo weinig mogelijk aanschuiven bij de topbezienswaardigheden in Parijs? Kies dan voor een Stadskaart Parijs. Hiermee geniet je van toegang tot de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart op de Seine.
 1. Het Louvre

Het Louvre is het grootste museum ter wereld en huist ook één van de meest kostbare collecties ter wereld. Het is de plek waar je oog in oog komt te staan met de wereldberoemde Mona Lisa. Daarnaast loopt het Louvre over van andere wereldberoemde schilderijen en beeldhouwwerken die een bijzonder plekje in de Europese kunstgeschiedenis veroverd hebben. Lees hoe je de wachtrijen aan het Louvre kan overslaan in onze blog.

TICKETS: De wachtrijen aan dit bijzonder populaire museum kunnen erg oplopen. We raden je dan ook aan om je toegangstickets voor het Louvre online te kopen op voorhand.

 1. Musée d'Orsay

Aan de andere kant van de Seine vlak tegenover het Louvre vind je het kleinere Musée d’Orsay. Dit oude negentiende-eeuwse treinstation is een kunstwerk op zichzelf, maar binnen vind je een hoop beroemde impressionistische werken van kunstenaars als Renoir, Monet en van Gogh. Je kan nog steeds zien dat het gebouw vroeger een treinstation was, de grote stationsklok hangt er bijvoorbeeld nog steeds. Wil je Musée d'Orsay? Lees hier hoe je tickets te boeken.

 1. Het Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles ligt niet in Parijs zelf, maar in het stadje Versailles, zo’n 20 kilometer buiten de Franse hoofdstad. Versailles en Parijs zijn uitstekend verbonden met het openbaar vervoer en dat maakt van Versailles dus de ideale dagtrip vanuit de hoofdstad. Het paleis en de nauwkeurig aangelegde tuinen waren één van de belangrijkste plekken in de Franse geschiedenis. Je kan er nog steeds de rijkdommen bewonderen van de monarchen die er tussen de zeventiende en de negentiende eeuw leefden. De mooiste zaal is de Galerie des Glaces. Lees alles over ons bezoek aan het Kasteel van Versailles.

TICKETS: Wil jij ook Versailles bezoeken vanuit Parijs? Koop je tickets voor Versailles online zo hoef je niet in de suuuuper langs wachtrij te staan. Of je kan ook mee met een tour vanuit Parijs.

 1. La Madeleine

La Madeleine is een bijzondere kerk uit de achttiende eeuw en nog steeds één van de bekendste kerken van Parijs. De kerk wordt omringd door een galerij van 53 korinthische zuilen van twintig meter hoog waardoor de kerk eerder op een Romeinse tempel lijkt. Ook vanbinnen is de architectuur bijzonder. Je vindt er een tongewelf bedekt met goudverf en mooie muurschilderingen.

 1. Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is misschien wel één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. Gekleurde buizen en roltrappen bekleden de hele buitenkant van het museum. Het gebouw is als het ware binnenstebuiten gekeerd. De buitenkant is indrukwekkend, maar binnenin vind je nog topstukken uit de moderne kunst, zoals de Fontein van Marcel Duchamp en het schilderij International Klein Blue van Yves Klein.

GOUDEN TIP: De wachtrij voor het Centre Pompidou kan heel lang zijn waardoor je soms erg lang moet wachten om binnen te kunnen. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor Centre Pompidou vooraf online te kopen. Zo kan je de wachtrij voorbijsteken en meteen binnengaan.

Het is ook aan te raden om na 17u het museum te bezoeken. Het is er dan over het algemeen rustiger.
 1. Catacomben van Parijs

Boven de grond is er meer dan genoeg te zien in Parijs, maar wist je dat er onder alle grote monumenten van Parijs nog een andere bijzondere bezienswaardigheid te vinden is? De oude kalksteengroeves onder de stad werden in de achttiende eeuw gebruikt als opbergplaats voor de botten en schedels van overledenen die niet meer in de bestaande begraafplaatsen van de stad ten ruste gelegd konden worden. Zo ontstonden de catacomben van Parijs.

Een klein deel van deze tunnels kan je bezoeken. Het is eens een heel andere kijk op Parijs! Lees hier alle info als je ook eens de onderwereld van Parijs wil ontdekken (letterlijk).

 1. Moulin Rouge

De rode molen op het dak van het theater Moulin Rouge in de wijk Montmartre is nog zo’n bijzonder icoon van Parijs. In het theater van de Moulin Rouge worden al sinds 1889 revuevoorstellingen gehouden en het is de geboorteplek van de Franse Cancan.

Het bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw, maar je kan er nog steeds ’s avonds met een lekkere maaltijd en een fles champagne van een indrukwekkende voorstelling vol glitters en veren genieten. Alle info over een show in de Moulin Rouge. Wil je liever naar een voorstelling in Le Lido? Lees er alles over in onze aparte blog.

VOORSTELLING: Zelf een show bijwonen in de Moulin Rouge of een voorstelling in Le Lido boeken? Geniet van een avond vol glitter en hoogstaand entertainment, met of zonder diner en champagne.

 1. Het stadhuis van Parijs

Het Hôtel de Ville, of het stadhuis van Parijs, is een indrukwekkend gebouw waar de stad al sinds de 14de eeuw bestuurd wordt. Het gebouw ligt aan een groot plein met fonteinen waar in de winter een schaatsbaan en een kerstmarkt worden aangelegd. De binnenkant van het gebouw ziet er even bijzonder uit als het exterieur. Je vindt hier onder andere de Salle des Fêtes, een replica van de Galerie des Glaces van Versailles. Ga zeker eens een kijkje nemen tijdens je stedentrip Parijs.

LEESTIP: Van plan om veel te zien en te bezoeken in Parijs? Dan bespaar je veel geld met een stadpass. Ontdek hier welke citypass Parijs je best kan kopen.
 1. Opéra Garnier

De Opéra Garnier is één van de bekendste operahuizen ter wereld. Tegenwoordig worden er voornamelijk balletopvoeringen gehouden. Het gebouw is zowel aan de binnen- als buitenkant extravagant gedecoreerd. De Opéra Garnier bezoeken tijdens een voorstelling is natuurlijk extra bijzonder. Er bestaan heel wat mythen en verhalen rond het gebouw, het bekendste daarvan is het verhaal van het Spook van de Opera. Een opera bijwonen? Lees hier hoe het kan.

 1. Het Pantheon

Het Pantheon wordt snel overgeslagen door toeristen, maar het indrukwekkende gebouw is zeker een bezoekje waard. In de 19de eeuw werd het ontworpen als een kerk, maar al snel werd het omgebouwd tot een tombe waar bekende en belangrijke Fransen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Beklim ook zeker de koepel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Zo vind je hier de graven van:

 • Victor Hugo
 • Alexandre Dumas
 • Jean-Jacques Rousseau
 • Marie Curie
 1. Rondvaart op de Seine

De Seine die door Parijs is het eigenlijke hart van de stad. Stap daarom op een boot en vaar over het water en zie de belangrijke monumenten van de stad voor je neus voorbij glijden. Je komt onder andere langs de Eiffeltoren en de Notre-Dame en je vaart onder verschillende eeuwenoude bruggen door. Wandel ‘s avonds ook eens op de promenades langs de rivier en geniet van de lichtjes van de stad die de Seine een romantische feel geven.

RONDVAART: Ga aan boord en maak zelf een boottocht op de Seine, romantischer kan je het niet maken. Boek je tickets online, met of zonder diner terwijl je Parijs ziet voorbijschuiven.

 1. Galeries Lafayette

De Galeries Lafayette is een peperduur warenhuis in het hartje van Parijs waar je alleen de duurste items van de grootste namen terug kan vinden. Geen bezoekje waard als je toch niet van plan bent zo extreem veel geld uit te geven? Zeker niet! Het gebouw is net zo rijkelijk versierd als de kleding en accessoires en is zeker een bezoekje waard. Vooral het plafond is erg indrukwekkend.

LEESTIP: Nog meer winkelen in Parijs? Er zijn nog tal van andere shoppingcentra zoals Forum des Halles (met het grootste metrostation ter wereld) en Le Bon Marché waar je kan shoppen. Ontdek hier de beste plekken om te shoppen in Parijs.
 1. Het kattencafé van Parijs

Als je gek bent op katten, mag je dit kattencafé zeker niet missen. Dit kattencafé ligt een beetje verstopt in de Rue Sedaine (zie ligging op de kaart), maar het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Je kan er iets drinken, een gebakje eten en natuurlijk ondertussen genieten van de capriolen die de katten uithalen.

Deze katten zijn trouwens niet te adopteren zoals in veel andere kattencafé's wel het geval is. Je kan hier niet reserveren, dus het is een beetje op goed geluk proberen of er op dat moment plaats is. Meer info op de website.

 1. De Grote Moskee

Geen zin in de typische toeristische trekpleisters van Parijs? Heb je het Louvre en co al wel weer geizen? Dan is deze Grande Mosqée de Paris echt een goed idee om eens te bezoeken. Het gebouw zelf is prachtig en alleen al daarom is het echt de moeite om deze moskee een bezoekje te brengen. Maar, laat je niet alleen leiden door de buitenkant. Deze moskee moet je echt ook vanbinnen gezien hebben.

23.1 Mag je als vrouw binnen?

Ja, als vrouw mag je ook de moskee binnen. Je betaalt zoals iedereen een kaartje (3 euro op het moment van schrijven). Let wel op dat je schouders en benen bedekt zijn.

23.2 Overal mozaïek

Zodra je hier binnenstapt, doet de moskee je denken aan het Alhambra: dat komt door de Moorse stijl die ook in deze moskee gebruikt is. Voor de minaret werd er gekeken naar de minaret in Fez, deze twee lijken daarom ook als twee druppels water op elkaar. Overal zie je mooie mozaïeken tot in de kleinste details uitgewerkt. Echt een lust voor het oog.

23.3 Must-see: de binnentuin

Deze binnentuin is prachtig! En net omdat de moskee niet door duizenden toeristen per dag bezocht wordt, is het hier nog redelijk rustig. Je waant je hier helemaal helemaal even in een andere wereld.

Ga niet weg zonder het theehuis te bezoeken: hier kan je gezellig buiten zitten aan de leuke tafeltjes. Hier staan veel bomen en parasols, het is dus ook ideaal om hier tijdens een hittegolf een terrasje te doen.

 1. Rodin Museum

Het Rodin Museum is een van de drukst bezochte musea van Parijs. Je wandelt hier rond tussen de beroemde beelden van Auguste Rodin in een nauwkeurig aangelegde beeldentuin.

Het paleis en de tuin waarin het museum gevestigd is, was ooit de thuis van Rodin (Hôtel Biron). Je wandelt hier dus eigenlijk rond in zijn huis terwijl je zijn prachtige kunstwerken bekijkt. Enkele pronkstukken die je in dit museum kan bezichtigen zijn het beroemde beeld ‘De Denker’, ‘De Kus’ en het ‘beeld van Balzac’.

Bestel je tickets voor het Musée Rodin

 1. Musée de l’Orangerie

Het Musée de l’Orangerie is een schitterend museum vol impressionistische en expressionistische meesterwerken. Het gebouw werd in 1852 opgetrokken in opdracht van keizer Napoleon III. Het doel van het gebouw? Men wou een plek creëren waar de sinaasappelbomen uit de Jardin des Tuileries konden 'overnachten'. Vandaar de naam ‘Orangerie’.

Het grootste pronkstuk waar het museum mee kan uitpakken zijn de beroemde Waterlelies van Monet, een 91 meter lang schilderij van de bekende Franse impressionist. Verder hangen er in het Musée de l’Orangerie ook werken van onder andere Renoir, Picasso en Cézanne.

 • Het museum is gelegen in Jardin des Tuileries, vlakbij het Louvre (bekijk ligging).
 • Je kan het museum dagelijks bezoeken van 9u tot 18u, met uitzondering van dinsdag.
 • Meer info op de website.

Bestel je tickets voor het Musée de l'Orangerie

 1. Instagram hotspot: la Rue Crémieux

Hoogstwaarschijnlijk zal deze straat je wel bekend voorkomen als je enkele 'influencers' volgt op Instagram: het is namelijk een van de meest 'instagrammable' straten van Parijs. Niet moeilijk natuurlijk: de straat ziet er zo leuk uit met de verschillende gekleurde huizen en overal planten.

Gun de buren ook wat rust

Heel leuk: zo'n super-instagrammable-straat, wel iets minder top voor de buren. Ga dus zeker eens kijken in dit straatje en vergaap je aan de capriolen van heren en dames Instagrammers, maar hou er wel rekening mee dat hier ook gewoon mensen wonen.

 1. Petit Palais (+ de verborgen tuin)

Je kent het Petit Palais, ook wel Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris genoemd, vast wel van ziens: dit gebouw werd gebouwd door de wereldtentoonstelling in Parijs, maar herbergt nog een verborgen locatie die maar weinig toeristen kennen: de tuin! Hier kan je ook gezellig iets gaan drinken of genieten van een klein hapje in alle rust.

Uitrusten in le Petit Palais

Op zichzelf is le Petit Palais al een statig en prachtig gebouw: hier vind je vloeren van marmer, mozaïek en een prachtige kunstcollectie. En: het is volledig gratis. Ga ook zeker eens even in de tuin zitten als je toch op bezoek bent en zoek samen met de palmbomen even de zon op.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Petit Palais online. Met dit ticket heb je toegang tot de permanente én tijdelijke tentoonstellingen.

 1. Pont de Bir-Hakeim

Deze brug stáát er. Misschien komt de Pont Bir Hakeim je wel heel erg bekend voor? Dat zou goed kunnen: deze brug komt ook voor in de film 'Inception' met in de hoofdrol Leonardo di Caprio. Deze brug verbindt het 15e met het 16e arrondissement.

Opvallend aan de brug is dat er twee verdiepingen zijn. Op de onderste verdieping rijden auto’s, bussen en passeren voetgangers en fietsers. De bovenste verdieping is gebouwd voor metrolijn 6. Vanop deze brug heb je een erg schitterende zicht op de iconische Eiffeltoren. Vooral tijdens zonsondergang is het hier prachtig.

 1. Het Stade de France bezoeken

Als voetbalfan moet je het Stade de France zeker eens bezocht hebben. Je kan hier een tour volgen met een gids: zo ontdek je veel meer over dit stadion dat gebouwd is voor het WK van 1998 en kan je onder andere de kleedkamers gaan bezoeken. Boek je stadion tour online voor € 15.

Multifunctioneel stadium

Hier vinden niet alleen de thuiswedstrijden van 'les Bleus' (de Franse nationale voetbalploeg) plaats, je kan hier ook naar een rugbywedstrijd komen kijken of naar de grote rocksterren der aarde (AC/DC en de Stones hebben hier al eens opgetreden). Let wel op: deze tours zijn maar beperkt qua aantallen dus boek zeker je tour op voorhand! Lees meer over je bezoek aan Stade de France.

 1. Canal Saint Martin

In het tiende arrondissement van Parijs vind je het Canal Saint-Martin. Minder bekend en populair dan de Seine, maar we dé favoriete spot van heel wat locals en jongeren om te komen relaxen. Mensen komen hier samen om te genieten van een mooie zonnige dag, om een flesje wijn te kraken, muziek te luisteren/maken of gewoon wat rond te hangen. Het kan dus leuk zijn om hier te komen picknicken.

Er zijn ook toffe restaurants of barretjes te vinden. Tegenwoordig heeft het canal geen functie meer, maar in de 19de eeuw vormde het een belangrijke verbinding tussen noord en zuid.

TICKETS: Wil jij ook een vaart over het Canal Saint-Martin maken? Boek je plekje alvast online vanaf € 22.

 1. Musée d’Art Moderne

Het museum voor moderne kunst, oftewel Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, heeft een collectie van meer dan 13.000 werken en daarmee is het een van de grootste musea voor moderne kunst in Frankrijk. Het is gelegen in het 16de arrondissement. Er is een permanente collectie in het museum die de belangrijkste artistieke trends presenteert te beginnen vanaf de 20ste eeuw tot op vandaag. Bekende namen die je hier vindt zijn Picasso, Chagall, Boltanski, Dufy, Derain, Modigliani…

Het pronkstok van het Musée d’Art moderne is ongetwijfeld La Fée Electricité. Dit is een gigantisch en kleurrijk en lichtgevend schilderij gemaakt door Dufy voor de wereldtentoonstelling van 1937. De permanente collectie is gratis te bezichtigen.

 1. Fondation Louis Vuitton

Gelegen in het Jardin d’Acclimatation vind je het museum Fondation Louis Vuitton. Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry in opdracht van de oprichter van Fondation Luis Vuitton, Bernand Arnault. Zijn doel was om een iconisch gebouw te schenken aan Parijs waar kunst en cultuur centraal staan. Alleen de buitenkant van de Fondation is al erg indrukwekkend dankzij de glazen panelen.

Maar ook de kunstcollectie die je binnen vindt is een must-see. Fondation Louis Vuitton stelt een prachtige verzameling van moderne en hedendaagse kunst tentoon in de vorm van abstracte kunst, video, performances… Plan dus zeker een bezoekje en verdwaal in het bijzondere gebouw. Wist je trouwens dat het gebouw ook echt ontworpen is om de bezoekers een beetje te laten verdwalen? Spannend!

TICKET: Sla de wachtrij gewoon over en wandel meteen naar binnen met je digitaal ticket. Boek je tickets voor Fondation Louis Vuitton hier.

 1. Montmartre: een bijzondere wijk

Montmartre is een bijzondere wijk in Parijs. De wijk spreidt zich uit over een heuvel die gekroond wordt door de Basilique du Sacré-Coeur. De heuvel is al eeuwenlang bebouwd. Er stonden vroeger zelfs Romeinse tempels en later werd het een belangrijk pelgrimsoord, tot de dag van vandaag. Montmartre is een verhaspeling van Mont des Martyrs, ofwel berg van de martelaars.

Pas in 1860 werd Montmartre officieel deel van Parijs

Daarvoor was het gewoon een dorpje dat overvloeide in Parijs. Dat dorpse karakter heeft Montmartre echter niet verloren. Dat maakt deze wijk uniek in Parijs. Je wandelt hier nog door kleine straatjes, de huizen zien er anders uit en er hangt nog oude straatverlichting.

Tegenwoordig staat Montmartre vooral bekend als de kunstwijk van Parijs. Je ziet hier overal kunstgalerijen en op elk plein verzamelen zich schilders die en plein air kunstwerken maken. Montmartre lokt al eeuwenlang kunstzinnige zielen dankzij de mooie uitzichten. Onder andere Picasso, Van Gogh en Dali hebben Montmartre ooit hun thuis genoemd.

WANDELTIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze bijzondere wijk zien? Boek dan zeker een wandeltour met lokale gids door Montmartre en ontdek meer over de wijk die kunstenaars als Picasso, Dalí en Van Gogh inspireerde. Boek je wandeltour hier.

 1. Le Mur des Je t’aime

In de wijk Montmartre, vlakbij de Sacre Coeur, vind je de liefdesmuur ofwel ‘le Mur des je t’aime’. Deze muur werd gebouwd in 2000 en is een erg leuk plekje waar veel mensen eventjes halt houden om een foto te maken. Deze muur is gemaakt uit blauwe tegeltjes waarop in allerlei talen ‘ik hou van jou’ geschreven staat. De meeste mensen gaan hier op zoek naar hun eigen taal, nemen enkele foto’s of rusten uit op de bankjes die errond staan. Een toffe spot om even te relaxen.

 1. Maak een tochtje op de Ballon Generali

Krijg je maar niet genoeg van die mooie uitzichten op de stad? Dan moet je een ritje maken op de Ballon Generali. Al sinds 1991 staat de Ballon Generali in het Parc André-Citroën, niet ver van de Eiffeltoren. Elke dag wordt de luchtballon verschillende keren opgelaten tot een hoogte van maar liefst 150 meter.

Op de ballon adverteren bedrijven, maar je kan er ook de luchtkwaliteit op aflezen. Wanneer de onderkant van de ballon groen kleurt, is de luchtkwaliteit goed. Zie je de ballon rood kleuren, dan is de luchtkwaliteit slecht. Het is een bijzonder leuke activiteit om met kinderen te doen. Boek je ballonvaart hier.

 1. Parc des Buttes-Chaumont

Het parc des Buttes-Chaumont ligt een eindje buiten de vertrouwde zone van de meeste bezoekers van Parijs, maar het loont ongetwijfeld de moeite waard om erheen te gaan. Dit stadspark biedt eerst en vooral prachtige uitzichten over Parijs, zo krijg je bijvoorbeeld zicht op de Sacre Coeur.

Het park is mooi groen en heuvelachtig met watervallen, bruggen, rotsen… In het midden van het park vind je een mooi uitzichtpunt en verder zijn er ook nog romantische wandelpaden, de tempel van Sibylle en om elk hoekje wel weer een ander gezellig plekje. Ga hier zeker even wandelen als je tijd hebt, weer eens iets anders dan het typische Parijs!

 1. Het vrijheidsbeeld van Parijs

Vive la République, breng een bezoekje aan het Vrijheidsbeeld van Parijs! Ja, dat lees je goed, niet alleen New York heeft een vrijheidsbeeld. In 1878 werd voor een derde keer de wereldtentoonstelling in Parijs georganiseerd. Éen van de pronkstukken van deze tentoonstelling was een stukje van het Vrijheidsbeeld dat de Fransen cadeau hadden gedaan aan Amerika, namelijk het hoofd van het Vrijheidsbeeld.

Sindsdien heeft het Vrijheidsbeeld zijn sporen nagelaten in Parijs: er staan nog drie beelden in het Musée d’Orsay en één - de meest opvallende - op de Pont de Grenelle. Ga dus zeker eens een kijkje nemen als je in de buurt bent!

 1. Muséum national d'Histoire naturelle

Het natuurhistorisch museum van Parijs bevindt zich op een bijzonder mooi landgoed, Les Jardins Des Plantes. Binnen vind je verschillende verdiepingen, waaronder de Grande Galerie waar je heel wat opgezette dieren vindt van over de hele wereld. Je vindt gigantische skeletten van mammoeten en dinosaurussen, maar ook van de kleinste wezens zoals vlindertjes of vissen.

Er is ook een speciale expositie voor kinderen (waarvoor je een apart ticket nodig hebt). Dit museum is echt een aanrader om te doen met kinderen! Er valt heel wat te beleven en te zien. Meer info op de website

 1. Maak rustige wandelingen in het Bois de Boulogne

Parijs is een drukke stad en het Bois de Boulogne is de ideale plek om even aan de chaos te ontsnappen. Hier wandel je rond tussen gigantische eiken, beuken en kastanjebomen. En wandelen kan je hier zeker, want er werd maar liefst 35 kilometer aan wandelpad aangelegd. Er is ook 8 kilometer fietspad en bijna 40 kilometer aan ruiterpaden. Het Bois de Boulogne lokt dan ook heel wat joggers en andere sportievelingen.

TIP: Op stedentrip in Parijs en wil je liefst zo weinig mogelijk aanschuiven bij de topbezienswaardigheden? Kies dan voor een Stadskaart Parijs. Hiermee geniet je van toegang tot de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart op de Seine.
 1. Volg een kookworkshop in Parijs

Wie Frankrijk zegt, zegt ook stokbrood, gebakjes en pain au chocolat. Wil je leren hoe je die culinaire specialiteiten zelf kan maken? Doe dan de Behind the Scenes Bakery Tour.

Je brengt 2 uur achter de schermen van een echte Franse bakkerij in Parijs door en leert hoe je een perfect stokbrood bakt. Natuurlijk krijg je als ontbijt croissants en pain au chocolat. Een enthousiaste Franse topbakker verklapt je al zijn keukengeheimen. Boek hier je bakkersworkshop in Parijs online.

Of leer de enige echte Macarons maken

Het allerbekendste Franse dessert is natuurlijk de macaron. En ook die kan je in Parijs leren maken in een leuke kookles. En dat in de Galeries Lafayette. Je leert de kneepjes van het vak van een echte banketbakker en, als alles goed gaat, heb je op het einde 4 heerlijke macarons gemaakt. De kookles duurt anderhalf uur. Boek je kookles macarons maken makkelijk vooraf online.

 1. Verken het mooie Parijs vanop de fiets

Ben je gezegend met goed weer tijdens je citytrip Parijs en gaat wandelen net iets te traag? Dan kan je Parijs ook vanop de fiets verkennen. Je kan sinds 2007 gebruikmaken van deelfietsen in de stad, Vélib genaamd. Die fietsen leen je uit een station en plaats je terug in een ander station. Je koopt een ticketje voor één dag of voor één week. Het is voordelig en erg makkelijk in gebruik. Alle fietsen zijn uitgerust met versnellingen en een mandje.

Of je kan ook een georganiseerde fietstocht boeken:

 1. Bezoekje aan Château de Vincennes

Het mooie Kasteel van Vincennes, oftewel het Château de Vincennes, is de belangrijkste Franse koninklijke burcht die tegenwoordig nog bestaat. Het kasteel werd gebouwd van de 14de tot de 16de eeuw en heeft een lange en interessante geschiedenis. Zo was het tot 1682 de koninklijke residentie van Louis XIV, maar het deed ook dienst al porseleinfabriek, gevangenis en zelfs een begraafplaats. Je kan het bijzondere Château de Vincennes bezoeken en zelf eens een kijkje nemen naar het koninklijke verblijf.

Wat krijg je te zien tijdens je bezoek aan Château de Vincennes?

Natuurlijk het kasteel zelf, de slotgrachten, het interieur… maar ook de Sainte-Chapelle de Vincennes, een kapel met prachtige glas-in-lood ramen en de prachtige bosrijke omgeving, het Bois de Vincennes, een groot bos waar het kasteel gevestigd is. Je kan ook een segway-tour door het bos maken om de omgeving eens op een speciale manier te ontdekken. Verder kan je hier wandelen, picknicken… maar vooral relaxen. Er is ook nog een mooie botanische tuin die je kan ontdekken. Genoeg om een dag te vullen dus!

 1. Verken Parijs met een Hop-on Hop-off bus

Parijs heeft héél wat bezienswaardigheden en je wil er natuurlijk zoveel mogelijk bezoeken. Een goede manier om dat te doen is met een hop-on hop-off bus. Je zit misschien wel tussen een hoop andere toeristen, maar het is wel écht praktisch. Het aanbod hop-on hop-offs in Parijs is erg groot, maar de drie belangrijkste en beste aanbieders zijn Foxity, Les Cars Rouges en L’open bus tour. Lees meer over de hop-on hop-off bussen in Parijs.

Foxity

 • Wanneer je in het najaar of in de winter Parijs bezoekt, raden we Foxity aan.
 • Deze maatschappij heeft namelijk een verwarmd bovendek en dat hebben de andere hop-on hop-off bussen niet. (Bij de andere bussen is het bovendek open en dus erg koud in de winter).
 • Het nadeel aan de hop-on-hop-off bussen van Foxity is dat ze wel iets minder vaak rijden in vergelijk met de andere bussen. Kinderen mogen gratis mee!

Les Cars Rouges

 • De hop-on-hop-off bussen van Les Cars Rouges (ook gekend als Big Bus Paris) passeren langs de meest populaire bezienswaardigheden van Parijs.
 • Er zijn twee routes waaruit je kan kiezen: de ene gaat door Le Montmartre met bezienswaardigheden als de Sacré-Coeur en de Moulin Rouge en de andere brengt je naar de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre, de Opéra Garnier, Musée d’Orsay, de Champs-Elysées en de Notre Dame. Ook voor kinderen is een ticket betalend.

L'open bus tour

 • L’open bus tour rijdt de hele stad door.
 • Vergeleken met andere aanbieders, vind je bij deze maatschappij een veel diverser aanbod met onder andere ook de mogelijk om minder bekende delen van de stad bezoeken.
 • Daarom is L’Open Bus Tour een aanrader als je al eens in Parijs geweest bent!

TIP: Wij raden aan om je hop-on hop-off ticket op voorhand vast te leggen, zo ben je alvast zeker van je plekje. Je kan je busticket ook combineren met andere activiteiten. Bekijk het volledige aanbod en maak je keuze.

 1. Bezoek een pretpark in de buurt van Parijs

Op vakantie in Parijs met kinderen of heb je gewoon zin in een leuke, avontuurlijke daguitstap? Trek dan een dagje uit om een van de dichtsbijzijnde pretparken te bezoeken. Uiteraard ken je Disneyland Parijs, gelegen op zo'n 30 kilometer van de Franse hoofdstad. Disneyland Parijs is het meest bezochte attractiepark van Europa en bezorgt je een buitengewone ervaring. Boek je tickets hier.

Een ander pretpark dat de moeite waard is om te bezoeken is het Astérix Parc in Plailly. Parc Astérix is, zoals je wel al kon raden, gebaseerd op de beroemde karakters van de Asterix stripverhalen en staat bekend om het grote aanbod aan verschillende achtbanen. Boek je tickets hier.

 1. Maak een leuke daguitstap vanuit Parijs

Ook in de buurt van Parijs valt heel wat te beleven

Je kan verschillende activiteiten en tours vanuit Parijs reserveren die je mooie plekken in de buurt van de Franse hoofdstad leren kennen. We hebben een uitgebreid artikel over de leukste daguitstappen vanuit Parijs geschreven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een tripje naar Giverny, de stad van Monet? Of maak een tour naar de kastelen van de Loirestreek. Of misschien is de excursie naar de Mont-Saint-Michel iets voor jou? Mogelijkheden genoeg voor een leuke excursie vanuit Parijs!

 1. Onze tips voor je bezoek aan Parijs

Hieronder enkele tips om je stedentrip Parijs zo vlot mogelijk te laten verlopen:

 1. Op vakantie in Parijs met de wagen

Ben je van plan om met je eigen wagen naar Parijs te reizen? Dan heb je tussen 8 u en 20 uur maandag tot en met vrijdag een mileuvignet of milieusticker Frankrijk nodig. Vanaf vrijdagavond 20u en tijdens het weekend heb je geen milieusticker nodig om in de zone te mogen rijden.

 • Milieuzone's in Parijs omvat het gebied binnen de A86 (voor de A86 zelf heb je een milieuvignet nodig). Vanaf 1 juni 2021 mogen enkel nog wagens met milieusticker categorie 0, 1, 2 en 3 in de zone rijden.
 • Voertuigen met een dieselmotor Euronorm 3 of minder en voertuigen met benzinemotor Euronorm 1mogen er vanaf dan niet meer in.
 1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis preview reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 maart 2023 - Katrien

Een heel bruikbare en overzichtelijke reisgids met mooie wandelingen in verwerkt

- 20 april 2022 - Erik Poppe

Zeer interessante reisgids die ik graag gevolgd heb bij mijn weekend Parijs.

- 4 september 2021 - Marijke

Een buitengewoon handige gids, goed te hanteren op je mobiel, met hele leuke tips. Beter kan haast niet

- 6 maart 2020 - Metrocazar

Ik ben erg vaak in Parijs geweest en ken de stad erg goed, maar dit overzicht is echt compleet! Zelfs de minder bekende bezienswaardigheden heb je prachtig beschreven (met mooie kleurrijke foto's).

- 13 mei 2019 - Vanessa Geurts

Leuke reisgids die je de leukste must-do plekken toont in Parijs!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?