Tickets openbaar vervoer & metro in Parijs: hoe je verplaatsen door de stad?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Tickets openbaar vervoer & metro in Parijs: hoe je verplaatsen door de stad?

25 januari 2023 in Parijs3 reacties

Alle info over het openbaar vervoer, metro, trams en bussen in Parijs

Wie Parijs bezoekt, zal ongetwijfeld gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. De Franse hoofdstad is bijzonder groot en de bezienswaardigheden liggen soms ver uit elkaar. Gelukkig kan je rekenen op een uitstekend metronetwerk en er zijn ook bussen, hop-on-hop-off-bussen, trams, deelfietsen en natuurlijk taxi’s.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Parijs? Je komt het hieronder te weten.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. De metro: de koning van het openbaar vervoer in Parijs

Geen Parijs zonder metro

Het is de uitgelezen manier om Parijs te verkennen. De eerste lijn werd al geopend in het jaar 1900. Tegenwoordig zijn er maar liefst 16 verschillende metrolijnen en meer dan 300 metrohaltes. Je bent met andere woorden altijd dichtbij een metrohalte en je reist snel naar je bestemming.

Maar hoe werkt reizen met de metro in Parijs?

 • Het is heel eenvoudig! Ga binnen in de metrohalte en begeef je naar de ticketautomaten.
 • Daar kan je een enkel ticketje kopen of je kan kiezen voor een herlaadbare kaart (Navigo Easy Pas) waarop je meerdere ritjes kan zetten.
 • We raden je aan om de Navigo Easy Pas te kopen en te kiezen voor het 10-rittenpakketje. Je krijgt dan een mooie korting.
 • Vervolgens ga je door de poortjes en je stapt de metro in.
TIP: Op stedentrip in Parijs en wil je graag zo weinig mogelijk aanschuiven bij de topbezienswaardigheden? Kies dan voor een Stadskaart Parijs. Hiermee geniet je van toegang tot de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart op de Seine.

Chaos heerst vaak in de Parijse metro

Het is vooral belangrijk om vooraf goed uit te zoeken waar je moet uitstappen en of je eventueel moet overstappen. Opgelet: wanneer je moet overstappen, volg je niet de bordjes ‘sortie’, maar wel de bordjes met het nummer van de metrolijn die je moet nemen. Je hoeft geen nieuw ticketje te kopen om over te stappen.

Niet zeker welke metrohalte zich het dichtst bij je hotel en je bestemming bevindt? Dat kan je makkelijk uitvissen via Google Maps, maar je kan ook de RATP app downloaden. Die app geeft je een duidelijke uitleg over welke route je moet nemen naar je bestemming.

 • De metro rijdt dagelijks van 5u30 tot 0u40.
 • Op vrijdagavond en zaterdagavond rijdt de metro tot 01u40.
 • Je hoeft zelden langer dan 7 minuten te wachten op een metro. In de spitsuren is er een metro om de 2 minuten.
 1. De RER-treinen

De RER-lijnen zijn een bijzonder gevalletje

 • Het zijn treinen die het centrum van Parijs met de buitenwijken verbinden.
 • De RER hebben minder stopplaatsen en zijn daarom een stuk sneller.
 • Je kan de RER-treinen ook gebruiken om binnen het centrum van Parijs te reizen. Dat is zelfs een goed idee, want je staat een stuk sneller op je volgende halte.
 • Zolang je binnen het centrum van Parijs reist met de RER, kan je hetzelfde ticketje als voor de metro gebruiken.
 • De RER-treinen zien er ook gewoon uit als metro’s. Reis je tot in de buitenwijken, dan moet je wel een apart RER-ticketje kopen.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Parijs? Download dan zeker onze reisgids Parijs inclusief stadswandelingen.

 1. Neem de bus in Parijs

Natuurlijk zijn er ook heel wat buslijnen in Parijs

 • Ze zijn een essentieel deel van het openbaar vervoer in Parijs en worden vooral door locals gebruikt. Maar ook jij kan de bus inzetten om door Parijs te reizen.
 • Je kan de bussen gebruiken met hetzelfde ticketje als de metro’s. Je kan ook in de bus zelf een ticketje kopen.
 • Het grote voordeel van de bus is natuurlijk dat je de straten van Parijs kan blijven bewonderen terwijl je in de metro onder de grond reist.
 • Vermijd reizen tijdens de spitsuren, want dan zitten de bussen stampvol.
 1. Hop-on Hop-off bussen in Parijs

Het spécialleke van het openbaar vervoer in Parijs is de hop-on-hop-off-bus

Ze zijn speciaal gemaakt voor toeristen en verbinden de belangrijkste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad. De hop-on-hop-off-bus is een dubbeldekker waarvan de bovenste verdieping geen dak heeft. Er zijn 10 haltes, telkens vlakbij een belangrijke toeristische trekpleister, waar je kan op- en afstappen. Het is dus een erg goede manier om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te reizen. Onderweg krijg je uitleg over Parijs en de bezienswaardigheden via een audiogids.

In Parijs zijn er twee grote bedrijven die hop-on-hop-off-bussen aanbieden: Tootbus en Big Bus. Er zijn verschillende tickets voor de hop-on-hop-off-bussen in Parijs. Je kan een dagpas kopen of een pasje voor 2 of 3 dagen en daarmee kan je onbeperkt gebruik maken van de hop-on-hop-off-bussen. Je wacht gewoon even aan de halte tot er een bus komt en je kan opstappen met je pasje.

Tickets voor de hop-on-hop-off bus in Parijs boek je hier.

 1. Taxi's in Parijs

Wil je je snel verplaatsen door Parijs, dan zijn de taxi’s de beste optie. Taxi’s zijn natuurlijk niet goedkoop, maar je hoeft wel geen openbaar vervoer te gebruiken. Je zal in de hele stad taxi’s zijn rondrijden. Wanneer het taxi-bordje groen oplicht, is de taxi vrij. Er zijn grote standplaatsen voor taxi’s bij onder andere de Eiffeltoren en de Champs-Elysées. Alle taxi’s moeten werken met een metersysteem. Het minimumtarief voor een rit bedraagt 7,30€. Je betaalt per kilometer.

LUCHTHAVENTRANSFER: Wil je graag een taxi huren om zo comfortabel mogelijk naar de luchthaven van Parijs te reizen? Reserveer je privé taxi van en naar de luchthaven dan online op voorhand. Zo kan je zorgeloos op reis vertrekken.

 1. De tram in Parijs

 • Er rijden in Parijs ook trams, maar dan vooral in de buitenwijken.
 • Ook die kan je gebruiken met dezelfde tickets die je voor de metro en de bus gebruikt.
 • Als toerist kom je er waarschijnlijk niet mee in aanraking, maar we vermelden ze wel graag.
 • Het netwerk van openbaar vervoer in Parijs is echt bijzonder uitgebreid.
 1. Fietsen door de straten van Parijs

Ben je gezegend met goed weer tijdens je citytrip Parijs en gaat wandelen net iets te traag? Dan kan je Parijs ook vanop de fiets verkennen. Sinds 2007 is Parijs uitgerust met een enorm netwerk van deelfietsen, Vélib genaamd. Die fietsen leen je uit een station en plaats je terug in een ander station. Je koopt een ticketje voor één dag of voor één week. Het is voordelig en erg makkelijk in gebruik. Alle fietsen zijn uitgerust met versnellingen en een mandje.

 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 augustus 2023 - Myriam

Elke keer voor een goede voorbereiding zijn de reisgidsen 👍

- 16 maart 2023 - Adam Bahmidi

Is echt leuk en zou vaak willen naar toe heen gaan

- 2 januari 2023 - Manfred

Leuk en helder overzicht dat ons zeker heeft geholpen met de voorbereidingen op onze citytrip in Parijs

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?