Arc de Triomphe in Parijs bezoeken? Tips, info + tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Arc de Triomphe in Parijs bezoeken? Tips, info + tickets boeken

14 juni 2022 in Parijs0 reacties

Iedereen kent natuurlijk de Eiffeltoren en de Sacré Coeur als meest bekende monumenten van Parijs, maar ook de Arc de Triomphe de l’Étoile hoort in dat rijtje. Deze triomfboog is gelegen aan het einde van de Champs-Élysées waar maar liefst 12 verschillende avenues samenkomen. Het beeld van het drukke kruispunt waar een grote boog bovenuit steekt, is dan ook alom bekend.

Net zoals de vele andere monumenten in Parijs, garandeer ik je dat de Arc de Triomphe zonder twijfel je bezoek waardig zal zijn! De wachtrijen overslaan? Boek je tickets online bij GetYourGuide of Ticketbar.

Tickets en tours Arc de Triomphe bezoeken in Parijs

Wil je graag de Arc de Triomphe in Parijs bezoeken? Boek dan zeker je tickets online voor € 12, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor nog meer keuze.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Arc de Triomphe

In 1806 wilde Napoleon een overwinningsboog laten maken om zijn overwinningen bij onder andere Austerlitz te eren en waar zijn soldaten bij thuiskomst onderdoor konden marcheren. Hij aanvaardde het ontwerp van Jean-François Chalgrin dat geïnspireerd was door de Boog van Titus op het Forum Romanum in Rome. In 1811 werd de bouw van de bouw stilgelegd nadat Chalgrin overleed en Napoleon zware militaire tegenslagen had geleden. Op dit moment was de boog nog geen tien meter hoog.

1.1. De bouw van de boog

Een paar jaar later begon de Franse Restauratie en ook in deze periode lag de bouw van de boog stil. Uiteindelijk werden de werkzaamheden in 1832 hervat door Jean-Nicolas Huyot onder koning Lodewijk Filips I: de derde man die na Napoleon aan de macht was gekomen. Huyot werkte samen met Héricart de Thury en maakte de triomfboog in 1836 af.

1.2. Nut van de boog

De boog werd vooral gebruikt voor overwinningsparades en zowel Franse als Duitse en Amerikaanse soldaten zijn onder de boog doorgelopen. Napoleon was één van de eerste die met een optocht onder de boog kwam toen zijn stoffelijk overschot in 1840 onder de Arc naar Les Invalides werd gereden.

1.3.Verbouwingen

Een aantal jaren na de voltooiing van de boog liet Baron Haussman het Place de l’Étoile, waarop de boog gevestigd was, opnieuw aanbouwen. Hierbij kwamen 7 nieuwe avenues op het plein. Hij liet architect Jacques Hittorff de gebouwen rondom het plein ontwerpen, waarbij hij de gevels van de gebouwen met een gelijkaardige aanblik ontwierp.

1.4. Parades

Ook hierna bleef men de boog gebruiken voor parades. Zo hielden de Fransen in 1919 een parade ter viering van het einde van de WOI. Ruim twintig jaar later, in 1940, hielden de Duitse bezetters een parade onder de boog als vertoning van de Duitse macht, maar in 1944 en 1945 liepen de Fransen en geallieerden weer onder de boog.

1.5. De onbekende soldaat

In 1920 werd een onbekende soldaat die omgekomen was tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de boog begraven. Hierdoor zijn alle parades die hierna gehouden werden vlak langs de boog geleid in de plaats van er onder door. Ook Hitler volgde deze weg met zijn parades tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag begint de Militaire Parade voor Bastille dag nog steeds elk jaar op 14 juli onder de Arc de Triomphe. Ook de Tour de Frans eindigt ook elk jaar weer op dit punt.

1.6. Titel van grootste overwinningsboog

De Arc de Triomphe was tot 1938 de grootste overwinningsboog ter wereld, maar de Monumento a la Revolución in Mexico Stad kreeg in 1938 deze titel met een hoogte van 67 meter. Ook de Triomfboog in Pyongyang, die in 1982 gebouwd werd in Noord-Korea, is met een hoogte van 60 meter groter dan de Arc de Triomphe.

Onze tip: De wachtrijen overslaan? Boek je tickets online bij GetYourGuide of Ticketbar zo kan je direct naar de top.
  1. Informatie over Arc de Triomphe

De boog van de Arc de Triomphe haalt een hoogte van 50 meter en is 45 meter breed en 22 meter lang. Er leiden 284 traptreden naar boven, waar een kleine souvenirwinkel te vinden is naast borden met informatie over de triomfboog en een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Franse militaire uniformen. Vanaf hier leidt nog een kleine trap naar het dak van de boog.

2.1. De eeuwige vlam

Onder de boog ligt de tombe van de onbekende soldaat, waar elke avond om 18:30 uur de eeuwige vlam opnieuw aangestoken wordt. Deze vlam werd voor het eerst in 1923 aangestoken en wordt sindsdien brandend gehouden ter herdenking van alle gesneuvelde onbekende soldaten uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het is hiermee de eerste vlam die continue brandt sinds het doven van de vlam in de tempel van de Vestaalse maagden op het Forum Romanum in het jaar 394. De tombe zelf is de begraafplaats van een Franse soldaat die stierf in de Eerste Wereldoorlog. Hiermee representeert het graf alle onbekende Franse soldaten die stierven in de naam van hun land.

2.2. De vier pilaren

De boog wordt stand gehouden op vier grote pilaren. Deze pilaren zijn versierd met beelden die gemaakt zijn door Jean-Pierre Cortot, François Rude, Antoine Étex, James Pradier en Philippe Joseph Henri Lemaire. De verschillende beeldhouwwerken beelden een belangrijke gebeurtenis uit de Franse geschiedenis uit.

2.3. De verschillende werken

Het bekendste beeld is het vertrek van de vrijwilligers van 1792, dat beter bekend staat als ‘La Marseillaise’. Dit beeld is gemaakt door Rude en herdenkt de Franse Revolutie en het begin van de Eerste Franse Republiek. De verschillende figuren omringen een gevleugeld figuur dat de Vrijheid personifieert. Het tweede werk is Le Triomphe de 1810 van Cortot, die de Vrede van Schönbrunn herdenkt. In dit werk wordt Napoleon weergegeven, die bekroond wordt door de godin van de overwinning. De twee andere werken zijn gemaakt door Étex. In La Résistance de 1814 wordt de opstand in de Zesde Coalitieoorlog herdacht, terwijl in La Paix de 1815 juist het Verdrag van Parijs herdacht wordt.

2.4. Reliëfwerken

Naast deze beelden zijn er nog 6 reliëfwerken te vinden die belangrijke momenten uit de Franse Revolutie en het tijdperk van Napoleon herdenken, zoals het beeld van de begraving van General Marceau en het beeld van de Slag van Austerlitz. Ook zijn er boven de boog 30 schilden te zien die Napoleons belangrijkste overwinningen weergeven.

2.5. Gegraveerde namen

De binnenkant van de muren van de Arc zijn gegraveerd met de namen van belangrijke generaals die tijdens de Franse Revolutie en Napoleontische oorlogen dienden en ook de plaatsen waar belangrijke slagen werden gehouden. In totaal zijn er 558 namen gegraveerd in de muren, waarbij sommige namen onderstreept zijn om aan te geven dat die generaal gestorven is in de naam van zijn land.

  1. Openingstijden Arc de Triomphe

  • De Arc de Triomphe is het gehele jaar door geopend vanaf 10:00 uur.
  • Op 1 januari, 1 mei, 14 juli en 25 december is het uitzonderlijk gesloten.
  • Op 8 mei en 11 november is De Arc de Triomphe gesloten in de ochtend.
  • Tussen 1 april en 30 september sluit de Arc om 23:00 uur.
  • Tussen 1 oktober en 31 maart sluit de Arc een halfuurtje vroeger, namelijk om 22:30 uur.
  • De laatste toegang is telkens 45 minuten voor sluitingstijd, maar bij grote drukte kan het ticketkantoor al eerder sluiten.
  1. Tickets om de Arc de Triomphe te bezoeken

4.1. Gratis toegang

In principe is toegang tot de Arc de Triomphe zelf gratis, tenzij je naar het dak van de boog wilt, daarvoor heb je een standaard ticket nodig.
Toegang tot het dak is echter wel gratis op elke eerste zondag van de maand tussen 1 november en 31 maart of met een Paris Museum Pass. Boek je tickets om de top te bezoeken online bij GetYourGuide of Ticketbar

4.2. Het dak van de boog

Om de triomfboog te beklimmen, heb je dus een standaard ticket nodig. Toegang is gratis voor iedereen onder de 18 jaar en voor iedereen onder de 26 jaar met een Europees paspoort. Daarnaast is toegang voor invaliden ook gratis. Jongeren tussen de 18 en de 25 jaar die niet uit een land binnen de Europese Unie komen, krijgen korting.

Tickets zijn zowel ter plaatse als online te koop. Online tickets moet je printen of digitaal meenemen op je telefoon om ter plaatse te laten zien.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

  • De wachtrij bij de Arc de Triomphe is vaak erg lang. Het is dan ook een goed idee om tickets vooraf online te boeken wanneer je graag het dak wil bezoeken.
  • Daarnaast is het aan te raden om de eerste zondagen van de maand in de winterperiode te vermijden, aangezien de gratis toegang veel mensen naar de boog brengt.
  • Daarnaast is het ook aan te raden om met een begeleide tour mee te gaan waardoor je de wachtrij mag overslaan.
  1. Wegbeschrijving naar de Arc de Triomphe

6.1. Wandelen

De Arc de Triomphe is gelegen op het centrale Place Charles de Gaulle dat direct te bereiken is vanaf de Champs-Élysees en 11 andere grote wegen. Hierdoor is het dus makkelijk te bereiken te voet. Zo is het bijvoorbeeld een half uur wandelen vanaf de Eiffeltoren. Vanaf het Louvre is het een iets langere wandeling, namelijk zo’n drie kwartier over de Champs-Élysees.

6.2. Openbaar vervoer

Als je het openbaar vervoer wil nemen, zijn er opties genoeg. Neem de metro lijnen 1, 2 of 6 of de RER A lijn naar de halte Charles de Gaulle Étoile, of neem bus 22, 30, 31, 52, 73, of 92.

6.3. De auto

Het Place Charles de Gaulle is een kruispunt waar maar liefst 12 wegen samenkomen en het is er dus ook behoorlijk druk. Hierdoor is het niet aan te raden om met de auto naar dit punt te rijden.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Er is een rondleiding beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans
  • Er gaat een lift tot de ruimte onder het dak. Vanaf daar zijn er nog maar 46 traptreden naar het dakterras.
  • Driepoten en kinderwagens kunnen niet meegenomen worden wanneer je de Arc de Triomphe boog wilt beklimmen.
  • Neem niet te veel mee. Grote rugzakken en tassen worden sowieso niet toegelaten en je kan tijd uitsparen aan de de security check wanneer je maar een klein tasje bij je hebt.
  • Houd het weerbericht in het oog als je graag wil genieten van een mooi uitzicht. Bij mistig of grijs weer valt er niet zoveel te zien vanop de Arc de Triomphe.
  • Boek je tickets online bij GetYourGuide of Ticketbar zo kan je de wachtrijen overslaan.
  1. Het uitzicht over Parijs

Eenmaal boven op de Arc de Triomphe kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad Parijs.

  1. Bonus: bekijk de Arc de Triomphe van dichtbij in dit filmpje

Dit filmpje toont de Arc de Triomphe van dichtbij en geeft je een idee wat je allemaal te zien krijgt tijdens je bezoek.

  1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Arc de Triomphe bezoeken? Download de gratis stadswandeling Parijs

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?