20 x mooiste musea in Parijs bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

20 x mooiste musea in Parijs bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

27 oktober 2022 in Parijs0 reacties

Overzicht met de mooiste musea in Parijs + waar tickets kopen?

Parijs heeft tal van mooie en boeiende musea om te bezoeken. En niet zomaar musea. Je kan hier enkele van de waardevolste kunstcollecties ter wereld bewonderen.

Natuurlijk is er het Louvre en het Musée d’Orsay, maar er zijn ook een heleboel andere interessante musea in Parijs. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, mode of architectuur, in Parijs vind je gegarandeerd een museum dat je hart sneller doet slaan. Ontdek hier een handig overzicht met de mooiste en leukste musea in Parijs.

Boek je tickets voor musea in Parijs online

Musea in Parijs zijn enorm populair onder de toeristen en daarom kan je je vaak verwachten aan ellenlange wachtrijen. We raden dan ook aan om je tickets op voorhand te bestellen. Bekijk het volledige aanbod tickets voor musea in Parijs online.

Gun jezelf de vrijheid en sla wachtrijen over. Je kan je tickets annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Boek je tickets hier.

Hieronder vind je alvast enkele skip-the-line tickets voor populaire musea in Parijs:

TIP: Ben jij een echte musea liefhebber en ben je van plan om zoveel mogelijk musea te bezoeken in Parijs? Koop dan de Parijs Museum Pass waarmee je toegang hebt tot meer dan 60 verschillende musea.

Inhoud artikel

 1. Louvre Museum

Het Louvre Museum is het grootste museum ter wereld en huist ook één van de meest kostbare collecties ter wereld. Het is dé plek waar je oog in oog komt te staan met de wereldberoemde Mona Lisa en het schilderwerk over de Franse Revolutie.

Daarnaast loopt het Louvre over van andere wereldberoemde schilderijen en beeldhouwwerken die een bijzonder plekje in de Europese kunstgeschiedenis veroverd hebben. Lees hoe je de wachtrijen aan het Louvre kan overslaan in onze blog.

TICKETS: Bestel je skip-the-line ticket voor het Louvre in Parijs en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Wil je graag meer te weten komen over de kunstwerken, de immense collectie en de geschiedenis van het museum? Boek een tour met gids, bekijk hier alle tours in het Louvre.

 1. Musée d'Orsay

Aan de andere kant van de Seine vlak tegenover het Louvre vind je het kleinere Musée d’Orsay. Dit oude 19de-eeuwse treinstation is een kunstwerk op zichzelf, maar binnen vind je een hoop beroemde impressionistische en post-impressionistische werken van kunstenaars als Renoir, Monet en van Gogh.

Je kan vandaag de dag nog steeds zien dat het gebouw vroeger dienst deed als treinstation. Zo kan je nog steeds de grote stationsklok zien hangen in de gangen. Naast het gebouw vind je ook een plein waar 6 bronzen standbeelden tentoongesteld worden die origineel voor de derde Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878 waren gemaakt. De 6 beelden representeren de 6 continenten.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Musée d'Orsay online op voorhand en geniet van een voorrangstoegang.

 1. Centre Pompidou

Het Centre Pompidou ken je ongetwijfeld wel. Het is misschien wel één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. Je zal het museum al van ver opmerken dankzij de opvallend, gekleurde buizen en roltrappen die de volledige buitenkant bekleden. Het gebouw is als het ware binnenstebuiten gekeerd.

En niet alleen de buitenkant is erg indrukwekkend, ook binnenin vind je een grote collectie topstukken uit de moderne kunst, zoals de Fontein van Marcel Duchamp en het schilderij International Klein Blue van Yves Klein.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Musée d'Art Moderne de Paris

Het museum voor moderne kunst, oftewel Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, heeft een collectie van meer dan 13.000 werken en daarmee is het een van de grootste musea voor moderne kunst in Frankrijk.

Er is een permanente collectie in het museum die de belangrijkste artistieke trends presenteert te beginnen vanaf de 20ste eeuw tot op vandaag. Bekende namen die je hier vindt zijn Picasso, Chagall, Boltanski, Dufy, Derain, Modigliani,…

Het pronkstok van het Musée d’Art moderne is ongetwijfeld La Fée Electricité. Dit is een gigantisch en kleurrijk en lichtgevend schilderij gemaakt door Dufy voor de wereldtentoonstelling van 1937.

 • De permanente collectie is gratis te bezichtigen.
 • Het museum is gelegen in het 16de arrondissement, vlakbij Palais de Toyo (bekijk ligging).
 • Je kan het bezoeken van dinsdag t/m zondag van 10u tot 18u.
 • Meer info op de website.
 1. Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton opende zijn deuren pas in 2014, maar is snel uitgegroeid tot een van de beroemdste musea van Parijs. De Fondation d'entreprise Louis Vuitton werd gebouwd in opdracht van Bernard Arnault, het hoofd van Louis Vuitton, om zijn enorme kunstverzameling in onder te brengen.

Het gebouw werd ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry, onder meer bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao. Wandel rond in de gangen van het impressionante bouwwerk en bewonder de moderne kunstwerken die je passeert. Een absolute aanrader!

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken? Sla de wachtrij gewoon over en wandel meteen naar binnen met je digitaal ticket. Boek je tickets voor Fondation Louis Vuitton hier.

 1. Muséum national d'Histoire naturelle

Het natuurhistorisch museum van Parijs bevindt zich op een bijzonder mooi landgoed, Les Jardins Des Plantes. Binnen vind je verschillende verdiepingen, waaronder de Grande Galerie waar je heel wat opgezette dieren vindt van over de hele wereld. Je vindt gigantische skeletten van mammoeten en dinosaurussen, maar ook van de kleinste wezens zoals vlindertjes of vissen.

Er is ook een speciale expositie voor kinderen (waarvoor je een apart ticket nodig hebt). Dit museum is echt een aanrader om te doen met kinderen! Er valt heel wat te beleven en te zien. Meer info op de website

 1. Musée de l’Orangerie

Het Musée de l’Orangerie is een schitterend museum vol impressionistische en expressionistische meesterwerken. Het gebouw werd in 1852 opgetrokken in opdracht van keizer Napoleon III. Het doel van het gebouw? Men wou een plek creëren waar de sinaasappelbomen uit de Jardin des Tuileries konden 'overnachten'. Vandaar de naam ‘Orangerie’.

Het grootste pronkstuk waar het museum mee kan uitpakken zijn de beroemde Waterlelies van Monet, een 91 meter lang schilderij van de bekende Franse impressionist. Verder hangen er in het Musée de l’Orangerie ook werken van onder andere Renoir, Picasso en Cézanne.

 • Het museum is gelegen in Jardin des Tuileries, vlakbij het Louvre (bekijk ligging).
 • Je kan het museum dagelijks bezoeken van 9u tot 18u, met uitzondering van dinsdag.
 • Meer info op de website.

Bestel je tickets voor het Musée de l'Orangerie

 1. Rodin Museum

Het Rodin Museum is een van de drukst bezochte musea van Parijs. Je wandelt hier rond tussen de beroemde beelden van Auguste Rodin in een nauwkeurig aangelegde beeldentuin.

Het paleis en de tuin waarin het museum gevestigd is, was ooit de thuis van Rodin (Hôtel Biron). Je wandelt hier dus eigenlijk rond in zijn huis terwijl je zijn prachtige kunstwerken bekijkt. Enkele pronkstukken die je in dit museum kan bezichtigen zijn het beroemde beeld ‘De Denker’, ‘De Kus’ en het ‘beeld van Balzac’.

Bestel je tickets voor het Musée Rodin

 1. Musée Yves Saint Laurent

Modeliefhebbers kunnen dan weer een bezoekje brengen aan het legendarische Musée Yves Saint Laurent. Dit museum is een eerbetoon aan de befaamde modeontwerper Yves Saint Laurent. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis dat ooit dienst deed als modehuis van de ontwerper.

Je kan vandaag de dag de historische ontvangstruimte en de modestudio bezichtigen. Het interieur van beide ruimtes is tot op heden bewaard gebleven. Daarnaast kan je prachtige creaties van hem bewonderen, samen met diverse accessoires, schetsen, foto’s en filmpjes. Je komt er ook aan de hand van een demonstratie meer te weten over het proces van het creëren van een collectie.

 • Het museum is gelegen in het 16de arrondissement, vlakbij Musée d'Art Moderne (bekijk de ligging).
 • Je kan het museum dagelijks bezoeken van 11u tot 18u (laatste toegang om 17u15), met uitzondering van maandag.
 • Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Petit Palais

Het Petit Palais ken je ongetwijfeld wel: het is één van de bekendste bouwwerken in Parijs. Dit gebouw werd namelijk ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Het Petit Palais is een statig maar prachtig gebouw. Binnenin wandel je over de marmeren vloeren en kan je een prachtige kunstcollectie en mozaïeken bewonderen.

In het Petit Palais zit bovendien ook het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris gevestigd dat gewijd is aan oude en moderne kunst. Je kan de permanente exposities gratis bezoeken. Voor de tijdelijke tentoonstellingen wordt er wel een toegangsprijs gevraagd.

Vandaag de dag herbergt het Petit Palais een nog een verborgen locatie die maar weinig toeristen kennen: de prachtige tuinen. Rondom de tuin is er ook een gaanderij aangelegd waaraan een tuincafé ligt. Hier kan je in een prachtig decor genieten van een hapje of een drankje.

 • Het museum is gelegen in het 8ste arrondissement, tussen rivier de Seine en de prachtige boulevard Champs-Élysées.
 • Het Petit Palais is elke dag open van 10u tot 18u. Op vrijdag blijft het Petit Palais open tot 21u.
 • Op maandag blijft het Petit Palais gesloten.
 • Meer info op de website.
 1. Banksy Museum

Banksy is een van de beroemdste en ook meest mysterieuze kunstenaars van onze tijd. Niemand weet wie de man precies is. Hij maakt controversiële graffitikunst over actuele thema’s die uit het niets verschijnen op openbare plekken. Over de hele wereld kan je exposities bezoeken gewijd aan de werken van Banksy en zo ook in Parijs.

Elk kunstwerk in het Banksy Museum draagt een bepaalde boodschap uit en verdient je aandacht. Je vindt hier zowel replica’s van Banksy’s beroemdste werken, maar ook enkele werken uit privécollecties.

TICKETS: De World of Banksy Expo is zeker een bezoekje waard wanneer je op stedentrip bent in Parijs. Bestel je tickets voor het Banksy Museum online op voorhand.

 1. Grévin Museum Paris

We kennen allemaal het bekende Madame Tussauds Amsterdam, maar wist je dat je ook in Parijs een wassenbeeldenmuseum kan bezoeken? Het Grévin Museum Paris is een leuk museum met ruim 200 wassenbeelden van verschillende acteurs, politic en historische figuren. Daarnaast kan je ook oude taferelen uit de 19de en 20ste eeuw bijwonen door de nagebouwde ruimtes. Interesse in hoe zo’n beelden juist gemaakt worden? Dan kan je altijd een gratis rondleiding volgen.

Vergeet je camera niet op te laden zodat je de leukste foto’s kan maken met bekende mensen van over de hele wereld zoals George Clooney, Stromae Penelope Cruz, Brad Pitt en Marilyn Monroe.

 • Het museum bevindt zich in het 9de arrondissement van Parijs, dichtbij Opéra Garnier (bekijk de ligging).
 • Het wassenbeelden museum is dagelijks geopend van 10u tot 18u30.
 • Op zaterdagen, zondagen en schoolvakanties heeft het museum aangepaste openingstijden: van 10u tot 19u.
 • Meer info op de website.

TICKETS: Wil jij ook graag dit museum bezoeken zodat je op de foto kan met beroemdheden? Bestel je tickets voor het Grévin Wax Museum Paris online op voorhand.

 1. Palais de Tokyo

Palais de Tokyo is een aanrader voor wie interesse heeft in de moderne en eigentijdse kunst. Het museum is gelegen naast de Seine, opende zijn deuren in 1973 en dankt zijn naam aan de straat waarin het zich bevindt (Avenue de Tokio). Je kan ervoor kiezen om een gegidste rondleiding te volgen of een workshop bij te wonen.

Hoe dan ook, je maakt er kennis met moderne en hedendaagse kunst gemaakt door bekende en minder bekende moderne en hedendaagse kunstenaars. Na je rondleiding kan je nog even plaatsnemen op het terras van Café Les Grands Verres vanwaar je zicht hebt op de iconische Eiffeltoren.

 1. Musée du Quai Branly – Jacques Chirac

Heb je interesse in de Afrikaanse, Aziatische en Europese kunst? Dan is een bezoekje aan het Musée du Quai Branly – Jacques Chirac een absolute aanrader. Het museum werd geopend in 2006 door de toenmalige president van Frankrijk, Jacques Chirac.

Het etnografische museum laat je als het ware kennis maken met de verschillende culturen en brengt je als het ware terug in de tijd. Het herbergt kunstwerken zoals indrukwekkende maskers, wapens, muziekinstrumenten, schilderijen van Aboriginals, kleurrijke kleding en nog meer uit onder andere Oceanië, Azië, Afrika en Amerika. Met deze uitgebreide collectie wil men de bezoekers meer vertellen over de vroege geschiedenis van de mensheid.

 • Aan de buitenzijde van Musée du Quai Branly vind je ook een bijzondere verticale tuin met grote gekleurde blokken.
 • Het museum bevindt zich vlakbij de Eiffeltoren.
 • Meer info op de website.
 1. Cité des Sciences et de l'Industrie

Cité des Sciences et de l'Industrie is het grootste wetenschapsmuseum van Frankrijk. Aan de hand van educatieve tentoonstelling kom je meer te weten over hoe de wetenschap de wereld vandaag de dag vormgeeft.

In het La Geode Theater, de grote spiegelende bol, worden boeiende filmpjes getoond en in de onderzeeër kan je zelf een blik werpen in de fascinerende onderwaterwereld. Ook kinderen zullen zich hier geen moment vervelen. Er zijn namelijk verschillende experimenten, spelletjes en speciale kinderruimtes voorzien.

TICKETS:Bestel je tickets voor Cité des Sciences et de l'Industrie online op voorhand.

 1. Conciergerie de Paris

Aan de rivieroever van het middeleeuwse Île de la Cité van Parijs, kan je de Conciergerie de Paris bezoeken. Dit gebouw deed eerst dienst als paleis en werd nadien omgetoverd tot een gevangenis. Wanneer je het gebouw bezoekt, wandel je door de gevangeniscellen uit de Franse Revolutie (waaronder de cel van koningin Marie Antoinette).

Verder zie je hier ook de gotische Salles des Gens d’Ames, Europa’s grootste middeleeuwse zaal die nog bestaat en de gevreesde Bonbec-toren, die een martelkamer was. Een bezoek aan de Conciergerie bied je als het ware een fascinerende inkijk in de turbulente geschiedenis van de Franse Republiek.

Tip: Bezoek de middeleeuwse en revolutionaire kamers (en verdwenen ruimtes) met de Histopad, een augmented reality-tool waarmee je terugreist in de tijd. Zo krijg je een nog beter beeld over het middeleeuwse leven. Bestel je tickets hier.
 1. Musée de l’Homme

Wil je graag meer te weten komen over de mens? Breng dan eens een bezoekje aan het fascinerende Musée de l’Homme. Hier kom je alles te weten over de evolutie van de mens. Hoe is de mensheid ontstaan? Wat brengt de toekomst? Je komt het allemaal te weten in het museum.

Betreed de wereld van menselijke wezens, vergelijk het mensenbrein met 20 bewaarde dieren hersenen, bewonder de ruim 300 schedels en hoofden van mensen. Na je rondleiding door het museum kan je lunchen in het café waar je een prachtig uitzicht hebt over de Eiffeltoren.
Meer info op de website.

Bestel je tickets voor het Musée de l'Homme

 1. Musée Marmottan Monet

Geen enkel museum ter wereld dat zoveel schilderijen van Monet heeft als het Musée Marmottan Monet. Het museum zit gevestigd in het voormalige herenhuis van Paul Marmottan, waar je nu een gigantische collectie meesterwerken van Monet en andere impressionistische iconen kan bezichtigen.

Je kan er enkele prachtige schilderijen zien. Bewonder de 'Impression, Sunrise', die aanleiding gaf tot zijn geliefde 'Waterlelies'. Daarnaast kan je ook werken van Gauguin, Renoir en Degas, afkomstig uit de persoonlijke collectie van Monet bezichtigen. Meer info op de website.

TICKETS: Een echte fan van Monet? Wacht dan niet langer en bestel je tickets voor het Musée Marmottan Monet online op voorhand.

 1. Paleis van Versailles

Net buiten Parijs, op ongeveer een half uurtje met de trein, ligt het Paleis van Versailles. Dit paleis en de omliggende stad ontstond in de 17de eeuw en werd eerst door koning Lodewijk XIII en vervolgens door zijn zoon Lodewijk XIV gebouwd. Lees hier onze tips voor je bezoek aan dit bijzondere paleis.

Voor jaren verbleef het Franse hof in dit paleis en dat is nog steeds te zien aan de luxueuze objecten en de weelderige versieringen die in het paleis te zien zijn, evenals aan de prachtige tuinen van Versailles. Het paleis is hét toonbeeld van luxe en overdaad. Er zijn beroemde schilderijen en beelden te zien, kleinere paleizen in de tuinen die onder andere door Marie-Antoinette gebruikt weren, en de beroemde Galerie des Glaces, de Spiegelgalerij.

Wil jij ook Versailles bezoeken vanuit Parijs? Koop je tickets online zo hoef je niet in de suuuuper lange wachtrij te staan. Of je kan ook mee met een tour vanuit Parijs.

 1. Maak vanuit Parijs een uitstap naar Giverny

Vanuit Parijs kan je een mooie daguitstap maken naar Giverny, een waar paradijs voor kunstliefhebbers. Jaarlijkse komen duizenden bezoekers van over de hele wereld langs om het voormalige huis en de tuinen van de impressionistische schilder Claude Monet te bezoeken.

Op deze idyllische locatie, omgeven door prachtig aangelegde tuinen, schilderde Monet zijn wereldberoemde Waterlelies. Er is ongetwijfeld geen enkele plek en geen enkel museum ter wereld waar de erfenis en de legende van Claude Monet zo tot leven komen als hier.

DAGUITSTAP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een daguitstap van Parijs naar Giverny.

 1. Gouden tip: Koop de Paris Museum Pass

Ben je van plan om vooral veel musea te bezoeken tijdens je stedentrip Parijs? Dan is de Parijs Museum Pass precies wat je nodig hebt. Je zal er flink wat geld én tijd mee besparen.

 • Met de Parijs Museum Pas krijg je toegang tot meer dan 60 topmusea in en rond Parijs.
 • Alle grote musea werken samen met de Parijs Museum Pas.
 • Bezoek het Louvre, Versailles, het Centre Pompidou, het Musée d’Orsay, het Musée du quai Branly, het Musée Rodin, het Musée national de l'Orangerie en de Sainte Chapelle. Geschiedenis- en kunstliefhebbers zullen in elk geval weten wat te doen.
 • Je kan kiezen voor een Museum Pas die 2, 4 of 6 dagen geldig is.
 • Boek de Paris Museum Pass hier makkelijk online.
 1. Overzichtskaartje met musea in Parijs

 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?