Opéra Garnier in Parijs bezoeken? Een van de grootste operahuizen ter wereld + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Opéra Garnier in Parijs bezoeken? Een van de grootste operahuizen ter wereld + tickets

13 juli 2022 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Opéra Garnier + waar tickets kopen?

De Opéra Garnier wordt gezien als één van de meest bekende operahuizen ter wereld en is naast de Eiffeltoren, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur een symbool voor de Franse hoofdstad geworden.

Het operagebouw, wat de inspiratie was voor de beroemde musical Phantom of the Opera, is zeer extravagant gedecoreerd en je kijkt bij een bezoek de ogen uit. Een voorstelling in het operagebouw bijwonen, is een bijzondere ervaring. Het beperken tot een rondleiding? Ook dat kan! Bestel je tickets alvast online.

Tickets voor je bezoeken + wachtrijen overslaan

Ontdek Europa's grootste opera met een informatieve 90 minuten lange tour in de Opera Garnier. Onder begeleiding van een enthousiaste gids van de Opera de Paris ontdek je alle geheimen van dit barokke meesterwerk in het hart van Parijs. Boek je tickets online voor € 17.

Bespaar tip: Tijdens je bezoek aan Parijs veel zien en bezoeken? Koop je een Paris Pass, hiermee kan je meer dan 60 attracties bezoeken + gratis openbaar vervoer, waardoor je maar € 2 per entree betaalt.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Zoektocht gebouw

In 1821 kwam de Opéra de Paris terecht in het Salle le Petetier gebouw, maar aangezien dit maar een tijdelijk gebouw was, werd er gezocht naar een permanente locatie voor de operagroep. In 1846 werd Charles Rohault de Fleury aangewezen om een nieuw gebouw voor de opera te ontwerpen, waarbij er gekeken werd naar een plaats aan het Place du Palais-Royal. Door de revolutie in 1848 werd deze plek echter afgewezen en werd er een tijdelijke stop gezet op de zoektocht voor een nieuw gebouw voor de opera.

1.2. Boulevard des Capucines

Nadat in 1852 het Tweede Keizerrijk werd opgezet kwam er opnieuw interesse in de plannen voor een nieuw operagebouw. Na een moordpoging op Keizer Napoleon III bij de Salle le Peletier in 1858 werd er haast bij gezet om een plek te vinden waar de keizer in privé het nieuwe gebouw kon betreden. Uiteindelijk werd er gekozen voor een stuk grond aan de Boulevard des Capucines.

1.3. Wedstrijd ontwerp opera

Rohault de Fleury had vervolgens al snel een ontwerp voor het nieuwe gebouw afgemaakt, maar in dezelfde periode werd graaf Alexandre Colonna-Walewski de nieuwe staatsminister. Hij lag onder druk om de opdracht voor de nieuwe opera aan Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc te geven, maar om hier geen beslissing over te hoeven nemen, liet hij een wedstrijd houden voor het beste ontwerp voor de opera. De ontwerpen van Rohault de Fleury en Viollet-le-Duc vielen echter al snel buiten de prijzen en uiteindelijk werd het ontwerp van Charles Garnier gekozen.

1.4. Opéra de Paris / Garnier

De bouw begon in 1861 en het gebouw werd uiteindelijk feestelijk geopend op 5 januari 1875. De opera werd in eerste instantie geopend als de Salles des Capucines, maar dit werd al snel veranderd naar het Palais Garnier. Doordat het gebouw voor de nationale opera van Parijs bedoeld was, kreeg het al snel de bijnamen Opéra de Paris en Opéra Garnier.

1.5. Le Fantôme de l’Operá

In 1910 publiceerde Gaston Leroux zijn boek Le Fantôme de l’Operá, waarin de Opéra Garnier en de geschiedenis van het gebouw een grote rol speelt. Zo was de val van de kroonluchter in het auditorium in 1896, waarbij één dode viel, de inspiratie voor één van de bekendste scenes uit het verhaal.

Hij maakte gebruik van de mythe die tijdens het bouwen van de opera ontstond dat er onder het gebouw een meer zou hebben gelegen. Het verhaal werd al snel zeer populair en dit resulteerde in onder andere een film en later zelfs een grote musical.

Ontdek Europa's grootste opera met een informatieve 90 minuten lange tour in de Opera Garnier. Onder begeleiding van een gids van de Opera de Paris ontdek je alle geheimen van dit operagebouw en z'n geschiedenis.

1.6. Het nieuwe theater

In 1989 opende de Opéra Bastille op de Place de la Bastille en verhuisde de Paris Opera naar dit nieuwe theater. Sindsdien wordt de Opera Garnier voornamelijk gebruikt voor balletopvoeringen.

 1. Opéra Garnier bezoeken in Parijs

Het Palais Garnier is in totaal zo’n 56 meter hoog, 155 meter lang en 70 meter breed. Charles Garnier maakte in zijn ontwerp voor de opera gebruik van de Napoleon III stijl, gebaseerd op een combinatie van elementen van de Barokke stijl, het Palladio classicisme en de Renaissance architectuur. Garnier volgde de Napoleon III stijl goed op en het gehele gebouw is dan ook grondig gedecoreerd.

2.1. De façade

De façade werd gedecoreerd door 14 schilders, verschillende mozaïekartiesten en 73 beeldhouwers. Bij het onderste gedeelte van de façade staan 8 beelden die de verschillende kunsten personifiëren.

 • Aan de linkerkant staat het beeld La Poésie van François Jouffroy.
 • Daarnaast staat het beeld La Musique Instrumentale van Eugène Guillaume.
 • Helemaal aan de rechterkant staat het beeld La Drame Lyrique van Jean-Joseph Perraud, met daarnaast La Danse van Jean-Baptiste Carpeaux.

Tussen deze 4 beelden zie je nog 4 andere beelden, met van links naar rechts een een aantal personificaties:

 • één van het idyllische van Eugène Aizelin,
 • één van de cantate van Henri Chapu,
 • één van het lied van Paul Dubois,
 • en tot slot één van het drama van Alexandre Falguière.

Op het middelste gedeelte van de façade zijn bronzen bustes te zien van grote composers, met van links naar rechts Rossini, Auber, Beethoven, Mozart, Spntini, Meyerbeer en Halévy afgebeeld. Hierboven zijn nog enkele reliëfs aangegeven en ook worden er theatrale maskers afgebeeld.

Op het dak van de Opéra Garnier

Aan de linkerkant van het gebouw het beeld L’Harmonie van Charles Gumery, en rechts staat het beeld La Poésie van dezelfde kunstenaar. Bovenop de koepel staat het beeld Apollo van Aimé Millet, en aan beide uiteinden van de koepel staan 2 Pegasus beelden van Eugène-Louis Lequesne.

2.2. Pavillon de l’Empereur

Aan de linkerkant van het gebouw is het Pavillon de l’Empereur te vinden, waar de Bibliothèque-Musée de l’Opéra de Paris te gevestigd is. Je kan er vele documenten, tekeningen van kostuums en sets en oude posters bezichtigen. Deze ruimte was echter in eerste instantie bedoeld om de keizer een directe privé toegang te geven tot het operagebouw.

Aan de rechterkant van het gebouw is een soortgelijke ruimte, het Pavillon des Abonnés, waar mensen die geabonneerd waren op de Opéra direct naar binnen konden. Bij beide ingangen staan om de ingang 2 obelisken en op de ingang staat een koepel van 13,5 meter.

2.3. De marmeren trap

Binnenin het gebouw vind je een grote trap van wit marmer, met een balustrade van rood en groen marmer. Halverwege de trap is een plateau waar de trap verdeeld. Aan de balustrades staan 2 vrouwelijke beelden gemaakt door Albert-Ernest Carrier-Belleuse en het dak boven de trap bevat verschillende schilderingen van Isidore Pils.

2.4. De Grand Foyer

De trap leidt naar de Grand Foyer: een hal van 18 meter hoog, 154 meter lang en 13 meter breed die bekleed is met goudverf, kroonluchters en schilderingen op het plafond van Paul-Jacques-Aimé Baudry die verschillende momenten in de geschiedenis van muziek weergeven.

2.5. Het auditorium

Het auditorium is in een traditionele Italiaans hoefijzervorm neergezet met in totaal 1979 stoelen. De zaal is rijkelijk bekleed met rood fluweel en het gordijn voor het podium is geschilderd als een ouderwets fluwelen gordijn. Het podium is het grootste podium in Europa en er kunnen maar liefst 450 artiesten tegelijk op het podium staan.

Aan het plafond hangt een grote kroonluchter met daaromheen schilderingen uit 1964 van Marc Chagall, die over de originele werken van Jules Eugène Lenepveu geschilderd zijn. In de schilderingen worden scenes uit verschillende opera’s afgebeeld.

2.6. Het L’Opéra Restaurant

Sinds 2011 is er een restaurant te vinden in het gebouw. Het L’Opéra Restaurant was al gepland in het originele ontwerp maar paste niet meer in het budget. Sinds 2011 is het restaurant open voor het publiek. De ideale plek om je bezoek aan de opera af te sluiten.

 1. Openingsuren van Opéra Garnier

 • De Opera Garnier kan in principe dagelijks bezocht worden tussen 10u en 17u, behalve op 1 januari en 1 mei.
 • Op dagen wanneer er een voorstelling in het gebouw wordt gehouden is het gebouw geopend tot 13u of geheel gesloten.
 • Actuele openingstijden en dagen waarop het gebouw gesloten is, kan je op de website vinden.
 • Begeleidde tours worden dagelijks om 11u en 14u30 gehouden in het Engels, en om 11u30, 14u en 15u30 in het Frans.
 • Tours duren ongeveer 90 minuten (boek je tickets online).
 1. Waar tickets kopen voor Opéra Garnier?

4.1. Waar tickets kopen?

Om de Opera Garnier te bezoeken kan je een ticket online aankopen of ter plekke bij het Palais Garnier.

4.2. Soorten tickets

 • Met een ticket kan je de verschillende ruimtes en de bibliotheek bezoeken.
 • Het auditorium is niet altijd te bezoeken in verband met technische of artistieke bezigheden.
 • De eerste zondag van de maand heb je geen ticket nodig, dan kan je het Palais Garnier gratis bezoeken.

4.3. Audiogids & begeleide tour

 • Bij je bezoek is het mogelijk om een audiogids te huren voor €5.
 • Deze gids is beschikbaar in Frans, Engels, en nog een paar andere talen.
 • Tickets voor een begeleide tour in Opéra Garnier kan je online reserveren, maar wanneer een groep nog niet vol zit is het mogelijk om een ticket op de dag zelf bij de kassa van het Palais Garnier aan te schaffen.
 • Daarnaast kan je ook altijd een voorstelling bijwonen. Welke voorstellingen er gehouden worden en informatie over de tickets kan je vinden op de website van de opera.
TIP: Ben je van plan om ook een rondvaart op de Seine te maken? Dan kan je ook altijd een combiticket kopen voor Opéra Garnier inclusief een boottocht op de Seine.
 1. Vermijd de wachtrijen bij Opéra Garnier

Koop je tickets voor je bezoek al op de website van Opéra Garnier zodat je niet in de wachtrij voor de kassa aan hoeft te sluiten. Het is ook aan te raden om de eerste zondag van de maand te vermijden. Doordat je op deze dag gratis het Palais Garnier kan bezoeken is het extra druk op deze dag.

Onze gouden tip? Online tickets boeken = wachtrijen overslaan

 1. Wegbeschrijving naar Opéra Garnier

6.1. Lopend

Het Palais Garnier is afhankelijk van je beginpunt in Parijs lopend te bereiken. Zo is het 20 minuten lopen vanaf het Louvre, terwijl het driekwartier lopen is vanaf de Notre-Dame en 50 minuten lopen vanaf de Eiffeltoren.

6.2. Met het openbaar vervoer

 • Het Palais Garnier ligt in het 9de arrondissement van Parijs en is te bereiken met de metrolijnen 3, 7 en 8 via halte Stations Opéra en via halte Chaussée d’Antin met lijnen 7 en 9 en halte Madeleine met lijn 8 en lijn 14.
 • Ook kan je met RER A bij de halte Auber vlakbij de opera uitstappen.
 • Daarnaast is het mogelijk om de bussen 20, 21, 22, 27, 29, 42, 52, 66, 68, 81 en 95 te nemen naar de opera.

6.3. Met de auto

Vlakbij de Opera Garnier kan je parkeren op verschillende plaatsen: bij Place Vendôme, Meyerbeer, Edouard VII, Haussmann Berri, en Haussmann Galeries Lafayette.

 1. Praktische tip voor Opéra Garnier

Wanneer je een voorstelling bezoekt moet je net gekleed zijn, maar je hoeft niet in volle gala-outfit bij het Palais Garnier te verschijnen tenzij het een speciaal evenement is. Bedenk dus voor je vertrek of je een voorstelling wil bekijken en neem dan aangepaste kledij mee.

 1. Filmpje: Neem al eens een kijkje binnen in de Opéra Garnier

Ondertussen weet je al iets meer over Opera Garnier, maar je kennis is pas echt compleet wanneer je het prachtige bouwwerk en de decoratie eens van dichtbij hebt gezien! Ter voorbereiding op je bezoek, kan je alvast eens binnenkijken in dit filmpje.

 1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?