Musée Rodin bezoeken in Parijs? Info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Musée Rodin bezoeken in Parijs? Info, tips + tickets

25 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Rodin Museum in Parijs + waar tickets kopen?

Het Musée Rodin is een van de drukst bezochte musea van Parijs. Je wandelt hier rond tussen de beroemde beelden van Auguste Rodin in een nauwkeurig aangelegde beeldentuin. Het paleis en de tuin waarin het museum gevestigd is, was ooit de thuis van Rodin. Het pronkstuk: het beroemde beeld De Denker.

Ontdek hier alles over je bezoek aan het Rodin Museum + bestel je tickets op voorhand online.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Musée Rodin in Parijs

Van woning tot museum

Het Musée Rodin is gevestigd in het Hôtel Biron. Dat lijkt misschien niet zo speciaal, maar dit was de woning van niemand minder dan Rodin zelf. Je wandelt hier dus eigenlijk rond in zijn huis terwijl je de kunst bekijkt. Oorspronkelijk huurde hij enkele kamers op de benedenverdieping, maar al snel nam hij het hele pand in gebruik.

Rodin bereidde de oprichting van zijn museum ook zelf voor. Het kwam tot stand in 1919 nadat Rodin steeds meer beeldhouwwerken had geschonken aan de Franse staat. Hij deed dat met één voorwaarde: dat het Hôtel Biron omgevormd moest worden tot een museum gewijd aan zijn kunstwerken. Het is vandaag een van de meest bezochte musea van Parijs.

Rodin: een geprezen kunstenaar

Rodin werd tijdens zijn leven een beroemde kunstenaar en werd geprezen door tal van leeftijdsgenoten. Hij was kunstenaar in tijde van het impressionisme en dat kan je merken in zijn werken. De beelden weerspiegelen de werkelijkheid en indringende emoties.

De kunstenaar liet zijn modellen niet statisch poseren, maar hij liet ze bewegen. De beelden zijn er zo echt uit dat hij er zelfs van beschuldigd werd een levend model als afgietsel gebruikt te hebben.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor het Musée Rodin online. Zo vermijd je wachtrijen aan de kassa.

 1. Het paleis van Rodin

Het Musée Rodin is gevestigd in Hôtel Biron, de voormalige woning van Rodin. En dat paleis zelf is ook indrukwekkend. Het is een statig herenhuis gebouwd in 1732 in rococostijl. De architect was Jean Aubert. Wanneer je het museum bezoekt, kan je een audiotour bijboeken. Je krijgt dan niet alleen meer uitleg over de beelden de Rodin, maar ook over het gebouw.

 1. De beeldentuin van het Rodin Museum

In het paleis staan heel wat beelden tentoongesteld, maar alle bekendste werken staan eigenlijk in de beeldentuin. En die zijn niet min. Je wandelt hier rond tussen zorgvuldig gesnoeide struiken, rozen en verzorgde boompjes. Er is ook een bar-restaurantje waar je iets kan eten of drinken en terwijl van alle mooie bronzen beelden van Rodin kan genieten.

 1. De beelden in het Musée Rodin die je zeker gezien moet hebben

De Denker

Le Penseur is natuurlijk hét beroemdste beeld van Rodin. Leuk weetje: het was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de toegangspoort van het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Het ontwerp van die poort was de eerste opdracht die Rodin kon binnenhalen.

De poort moest een voorstelling worden van La Divina Commedia van Dante en dus de hel voorstellen. Le penseur beeldt Dante zelf uit terwijl hij het verhaal van La Divina Commedia bedenkt. Vandaag vind je op de poort van het museum een replica van De Denker.

De kus

Een ander beroemd werk van Rodin is De kus. Ook dit moest eigenlijk op de Porte de l’Enfer van het Musée des Arts Décoratifs komen. De twee kussende figuren stellen Paolo Malatesta en Francesca da Rimini voor. Hij was een Italiaanse politicus in de 13e eeuw. Francesca dacht aan hem uitgehuwelijkt te worden, maar het bleek dat ze zonder het te weten aan Paolo’s onaantrekkelijke broer gekoppeld was. Dit marmeren beeld staat binnenin het Musée Rodin.

Balzac

In de paleistuin valt ook het beeld van Balzac op. Dit beeldhouwwerk wordt beschouwd als zijn technisch meesterwerk. Het is een voorstelling van Balzac, een van de beroemdste Franse schrijvers.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Waar tickets kopen voor het Rodin Museum?

Ben je van plan om veel musea in Parijs te bezoeken? Dan koop je beter de Parijs Museum Pas.
Met deze Pass heb je toegang tot de beroemdste musea (zoals het Rodin Museum) en bespaar je veel geld.
 1. Praktische info voor je bezoek aan het Rodin Museum

 • Het Musée Rodin bevindt zich in Rue de Varenne, vlak naast het Hôtel des Invalides.
 • Je bereikt het Rodin Museum makkelijk met de metro. Stap dan af bij halte Varenne of kies voor de halte Invalides iets verderop.
 • Openingsuren: Het Musée Rodin is elke dag open van 10u tot 18u30, behalve op maandag.
 • Tip: kies er een dag uit zonder regen om het Musée Rodin te bezoeken. De meeste beelden staan namelijk buiten in de tuin en een beetje zon is dan mooi meegenomen.
Mis niets tijdens je stedentrip Parijs met onze reisgids Parijs.

Ligging van het Rodin Museum op de kaart

 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?